فهرست مطالب

روان شناسی کار - پیاپی 2 (تابستان 1401)

نشریه روان شناسی کار
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژگان ضرغامی فرد*، سمانه کمالی، فرزانه برزیگر صفحات 9-24

    اخیرا همه گیری بیماری ویروس کرونا به عنوان یک بحران بزرگ انسانی و اقتصادی کم سابقه منجر به ایجاد مشکلات، استرس و اضطراب زیادی در میان اغلب اقشار جامعه شده است و در این میان کارمندان سازمان های دولتی هم درگیر مشکلات و چالش های زیادی ناشی از بحران این ویروس هستند. هدف از انجام این مطالعه شناخت و بررسی چالش ها و مشکلات کارمندانی است که در شرایط بحران کرونا در محل کار حاضر می شوند یا به دورکاری در منزل می پردازند.این مطالعه به روش کیفی و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 16 نفر از کارمندان شاغل در سازمان های دولتی مختلف شهر بندرعباس انجام شده و تحلیل داده ها، با استفاده از روش تحلیل مضمون است که در این راستا از نرم افزار MAXQDA10 استفاده شده است.شیوع ویروس کووید 19 و بحران ناشی از آن و اقدامات انجام شده برای کنترل آن، روال عادی زندگی مردم را تغییر داده و بسیاری از افراد را دچار احساسات منفی مانند اضطراب و ترس کرده است. با تغییرات ناگهانی و اجبار به کار و کار از خانه، جدایی کار و زندگی شخصی مبهم شده است و در نتیجه این تغییرات تحمیلی باعث کاهش راندمان کاری و انگیزه بسیاری از کارکنان می شود و سلامت روان آنها تحت تاثیر استرس و منفی آن قرار می گیرد. اثرات کار از راه دور و دور بودن از محل کار، اداره، شرکت یا سازمان اگرچه به کارمند اجازه می دهد تا در زمان شیوع بیماری کار خود را از خانه انجام دهد، جداسازی فضای کار و سرمایه گذاری اضافی در کانال های ارتباطی کار بینش مدیریتی بسیار زیاد یا خیلی کم تعیین کمیته خروجی تاخیر در تصمیم گیری عدم اعتماد به مدیریت سازمان مسایل مربوط به توسعه شغلی عدم امنیت شغلی تعادل بین کار و زندگی و انزوای اجتماعی و اختلالات خانوادگی و افزایش استرس شغلی و علاوه بر آن بحران کووید 19 آموزش کودکان را به چالش کشیده است. مراقبت و رفاه، و بسیاری از والدین را در تلاش برای ایجاد تعادل بین مسیولیت های کاری و خانوادگی قرار داده است. در قرنطینه فعلی و تعطیلی مدارس، عدم مراقبت از کودکان تاثیر منفی قابل توجهی بر رشد آنها داشته است. این پژوهش به بررسی مشکلات کارکنان حاضر در محل کار و یا کار از راه دور در منزل در مواقع بحران کرونا پرداخته و دو مضمون فراگیر و پنج مضمون سازمان دهنده (روان شناختی، اجتماعی- زیستی، اقتصادی، مدیریتی، همکاران) و 23 مضمون پایه شناسایی شد.

    کلیدواژگان: چالش های کارمندان، مشکلات سازمان های دولتی، بحران بیماری کرونا، چالش مواجهه با کووید 19
  • صغری استوار*، محمدرضا صالحی، وحید رودینی صفحات 25-36
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری و تعارض کار- خانواده با استرس شغلی مشاوران دوره دبیرستان شهر شیراز بود. این پژوهش از نوع کاربردی و از روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مشاوران آموزش و پرورش نواحی چهارگانه شهر شیراز بود که با استفاده از جدول مورگان تعداد 214 نفر به عنوان حجم نمونه برآورد شدند که این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های تعارض کار - خانواده نت مایر و مک ماریان (1996)، استرس شغلی استایمتز (1977) و کیفیت زندگی کاری قاسم زاده (1384) استفاده شد. روایی و پایایی ابزارها مطلوب گزارش شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین تعارض کار - خانواده و تعارض خانواده - کار با استرس شغلی رابطه مثبت و معنادار و کیفیت زندگی کاری با استرس شغلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که تعارض کار - خانواده به طور منفی و معناداری استرس شغلی را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: تعارض کار - خانواده، تعارض خانواده-کار، کیفیت زندگی کاری، استرس شغلی
  • محمد ربیعی*، رضوان صالحی، مرضیه کرمی بروجنی، ذبیح الله کاوه فارسانی صفحات 37-46

    فرسودگی شغلی محصول فشار روانی طولانی‏مدت در محل کار است. علایم آن زمانی آشکار می گردد که توانایی های فرد برای تقاضاهای محیط کار کافی نباشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش شادمانی فوردایس بر فرسودگی شغلی بهورزان انجام شده است. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی و در دو گروه آزمایش و کنترل با پیش آزمون-پس آزمون صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بهورزان شهرستان کیار بود. نمونه آماری 28 نفر انتخاب شد که از این تعداد به تصادف 14 نفر در گروه آزمایش و 14 نفر در گروه کنترل جای گرفتند. پیش آزمون پرسش نامه فرسودگی شغلی مسلش با سه خرده آزمون خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و احساس موفقیت فرد اجرا و سپس 8 جلسه 60 دقیقه ای گروه آزمایش به صورت گروهی فعالیت کردند. جهت بررسی کاهش فرسودگی شغلی پس آزمون استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که تفاوت بین گروه کنترل و آزمایش در متغیر خستگی عاطفی (F=6/17, P<0/05) معنادار بود. چنین استنباط می شود که مشاوره گروهی به شیوه شادمانی فوردایس توانسته است به تعدیل خستگی عاطفی بهورزان بینجامد و تنها بر بعد فرسودگی اثر گذار بوده است. این مداخله بر مسخ شخصیت و افزایش کارایی اثری نگذاشته است.

    کلیدواژگان: شادمانی، فرسودگی، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، احساس موفقیت فردی
  • مریم قربانی، مرتضی میرباقری*، اعظم عرفان منش صفحات 47-60

    بررسی رابطه تعارض کار - خانواده با سلامت عمومی، نارسایی شناختی در محیط کار و رضایت زناشویی در میان کارکنان متاهل گروه صنعتی انتخاب هدف انجام این پژوهش بود. نمونه پژوهش را تعداد 100 نفر تشکیل دادند. داده های پژوهش از طریق چهار پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ (فرم 47 سوالی اولسون -1998)، سلامت عمومی GHQ-2 گلدبرگ (1972)، تعارض کار - خانواده (17 سوالی -رستگار خالد (مالمیر، 1389)) و نارسایی شناختی در محیط کار والاس و چن (2005) جمع آوری گردید. داده ها از طریق نرم افزار SPSS26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین تعارض کار - خانواده با سلامت عمومی و رضایت زناشویی رابطه معکوس معنادار وجود دارد. بین تعارض کار - خانواده و نارسایی شناختی در محیط کار رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین تعارض کار با خانواده و سلامت عمومی و رضایت زناشویی رابطه معکوس معنادار تایید شد و تعارض کار با خانواده و نارسایی شناختی رابطه مثبت معنادار مشاهده شد. رابطه بین تعارض خانواده با کار و سلامت عمومی و رضایت زناشویی رابطه معکوس معنادار تایید شد و تعارض خانواده با کار و نارسایی شناختی رابطه مثبت معنادار مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تعارض کار - خانواده، سلامت عمومی، نارسایی شناختی در محیط کار، رضایت زناشویی
  • فریبا تابع بردبار، معصومه اسماعیلی*، رضا آزاد صفحات 61-70

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی فرسودگی روان شناختی معلمان براساس کیفیت زندگی و درگیری شغلی در دوران پاندمی کرونا در شهرستان مرودشت است. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دبیران شاغل در مدارس شهرستان مرودشت است که تعداد آنها بالغ بر 750 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 بود. برای تعیین حجم نمونه بر اساس حجم جامعه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس جدول مورگان تعداد 256 معلم به عنوان نمونه انتخاب و پرسش نامه ها در بین این افراد به صورت مجازی توزیع گردید. ابزار جمع آوری داده ها شامل سه پرسش نامه خستگی اسمتس (1996)، درگیری شغلی کانونگو (1982) و پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1998) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات، از روش های آماری در سطح آمار توصیفی و استنباطی در محیط نرم افزار Spss استفاده شد. در همین راستا در سطح آمار توصیفی از (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد) و در سطح آمار استنباطی از آزمون رگرسیون چندگانه استفاده گردید. نتایج نشان داد که کیفیت زندگی و درگیری شغلی قادر به پیش بینی فرسودگی روان شناختی هستند؛ تمامی ابعاد کیفیت زندگی قادر به پیش بینی فرسودگی روان شناختی هستند؛ در بین ابعاد کیفیت زندگی، محیط زندگی مهم ترین پیش بینی کننده فرسودگی روان شناختی است؛ تمامی ابعاد درگیری شغلی قادر به پیش بینی فرسودگی روان شناختی هستند؛ در بین ابعاد درگیری شغلی، وفاداری مهم ترین پیش بینی کننده فرسودگی روان شناختی است.

    کلیدواژگان: فرسودگی روان شناختی، کیفیت زندگی، درگیری شغلی، معلمان، پاندمی کرونا، شهر مرودشت
  • مسعود توکل دوانی*، ابوالقاسم رشیدپور، کریم سواری صفحات 71-82

    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه سه عامل رضایتمندی شغلی، رضایتمندی زناشویی و الگوهای مرجع با یکدیگر در کارکنان متاهل شاغل در ستاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است. روش این پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه شاغلین زن و مرد متاهل در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال 1401 است. حجم نمونه 89 نفر است که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسش نامه های مرتبط با موضوع پژوهش است که به صورت چاپ شده در اختیار کارکنان قرار گرفت و روش آماری مورد استفاده، روش رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS است. روش و ابزار گردآوری اطلاعات، استفاده از روش میدانی و ابزار پرسش نامه است. قلمرو موضوعی، قلمرو مکانی و زمانی به ترتیب عبارتند از همه کارکنان متاهل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب واقع در شهرستان اهواز در بهار سال 1401. همچنین جامعه مورد مطالعه، تمام شاغلین زن و مرد متاهل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و حجم نمونه، 89 نفر است. نتایج این پژوهش نشان دهنده این است که بین سه متغیر رضایتمندی شغلی، رضایتمندی زناشویی و الگوهای مرجع رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. بدین صورت که شاغلین متاهلی که رضایتمندی شغلی دارند و الگوهای مرجع را نیز مد نظر قرار می دهند از زندگی زناشویی خود هم رضایت دارند و از سوی دیگر شاغلین متاهلی که رضایتمندی زناشویی دارند و در زندگی خود الگوهای مرجع را مد نظر دارند در شغل خود نیز موفق و راضی هستند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، رضایت شغلی، گروه های مرجع
|
  • Mojgan Zarghamifard *, Samaneh Kamali, Farzaneh Barzigar Pages 9-24

    The outbreak of coronavirus as a major human and economic crisis has led to many problems، stress and anxiety in society، and in the meantime، employees of government agencies are involved in the problems and challenges caused by the crisis of the virus. The purpose of this study is to identify and investigate the challenges and problems of employees in the corona crisis. This study was conducted qualitatively and through semi-structured interviews with 15 employees working in various government organizations in Bandar Abbas and analyzed the data. Have been done using content analysis method andMAXQDA10 software. The outbreak of the Covid virus 19 and the resulting crisis and the measures taken to control it have changed the normal course of people's lives and caused many people to experience negative emotions such as anxiety and fear. With sudden changes and forced work and work from home، the separation of work and personal life has become obscure، and as a result of these imposed changes، reduce the work efficiency and motivation of many employees and their mental health is affected by stress and its negative. The effects of working remotely and being away from the workplace، office، company or organization Although it allows the employee to do work from home at the time of an outbreak، segregation of work space and additional investment in work communication channels. Too much or too little Determination of output committee Delays in decisionmaking Lack of trust in the management of the organization Issues related to job development Lack of job security Balance between work and life and social isolation and family disorders and increased job stress and in addition the Covid crisis 19 Challenged. Care and wellbeing، and has put many parents in the effort to balance work and family responsibilities. In the current quarantine and school closures، the lack of care for children has had a significant negative impact on their development. This study examines the problems of employees at work or remotely at home in times of corona crisis and identifies two comprehensive themes and five organizing themes (psychological، socio-biological، economic، managerial، colleagues) and 23 basic themes of identification. became.

    Keywords: Employee Challenges, Corona Crisis, Covid 19
  • Soghra Ostovar *, Moohammad Reza Salehi, Vahid Roodini Pages 25-36
    The aim of this study was to examine the relationship between quality of work life and work-family conflict with Job stress among Shiraz High School Counselors. Due to the nature and purposes of research is used of the practical and implementation of the correlation method. The study was included all counselors of 4 area education that using of Morgan table to selected 214 people as sample. The samples were 214 people that were selected by simple random sampling method. For data collection was used of questionnaire, work - family conflict of notes Mayer and Mac Marianne (1996), Work-Family Conflict and Job stress. For analyzing data was used from the test, Pearson correlation coefficient and multiple regression method. The results showed that quality of work life ( QWL) has significant negative relationship with Job stress and work-family conflict (WFC) has significant negative relationship with Job stress. Also results showed that negative predicted work - family conflict, job stress. And finding indicates that among the QWL Dimension, five dimensions are the most predictive variance of Job stress.
    Keywords: Work-family conflict, quality of work life, Job stress
  • Mohammad Rabiee *, Rezvan Salehi, Marzieh Karamiborujeni, Zabihollah Kaveh Farsani Pages 37-46

    Job burnout results from long-term mental pressure in the workplace. Its signs appear whenever the person’s abilities are not sufficient for demands for workplace. This research aims to study efficacy of Fordyce happiness training on the job burnout in the aid-bider. The research design is semi-experimental and it was done in tow group: experimental and control with pretest-posttest. The statistical society included all of the aid-bider in kiar (tow). 28 people were selected as a statistical sample and among them, 14 people were placed in the control group. pretest of job burnout questionnaire with 3 sub-tests emotional exhaustion, depersonalization and personal accoplishment- was conducted. Then experimental group was trained for eight 60-minute sessions. Post-test was used for studying the decrease of the job burnout. Data was analyzed by analysis test of Multi-variable covariance. According to the results, the difference between control group and experimental group was significant in variable of emotional exhaustion (F=6/17, P<0/05). It is inferred that Fordyce happiness training could Mitigate emotional exhaustion of aid-bider.

    Keywords: group counseling, Job Burnout, Emotional Exhaustion, depersonalization, personal accomplishment
  • Maryam Ghorbani, Morteza Mirbagheri *, Azam Erfanmanesh Pages 47-60

    The aim of this study was to investigate the relationship of work-family conflict with general health, cognitive deficiency in the workplace, and marital satisfaction among married employees of the industrial group. To achieve this goal, a descriptive correlation method was selected. The statistical population of this study included all married employees of the factories of the Select Industrial Group located in Morche Khort Industrial Town of Isfahan, Iran. The study population included both men and women who were working in this company during the research period, i.e., 2020 and 2021. The research sample consisted of 100 people who were selected through simple random sampling. The research data were collected using the four questionnaires of the Enrich Marital Satisfaction, General Health Questionnaire (GHQ), and Work-Family Conflict and Cognitive Disability in the Workplace. The questionnaires were provided in the form of an online survey. Moreover, the collected data were analyzed in SPSS software. ..

    Keywords: Work-Family Conflict, General Health, CognitiveImpairment in the Workplace, Marital Satisfaction
  • Fariba Tabebordbar, Esmaeili Masomeh *, Reza Azad Pages 61-70

    The aim of this study was to predict teachers' psychological burnout based on quality of life and job engagement during the corona pandemic in Marvdasht. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. The statistical population of this study includes all teachers working in schools of Marvdasht city، whose number was over 750 people in the academic year 1400-1399.To determine the sample size based on the population size and using simple random sampling method based on Morgan table، 256 samples were selected as a sample and questionnaires were distributed virtually among these individuals. Data collection tools including three questionnaires of Smiths (1996)، Kanungo job conflict (1982) and quality of life questionnaire of the World Health Organization (1998) were used. To analyze the data، statistical methods were used at the level of descriptive and inferential statistics in Spss software environment. In this regard، at the level of descriptive statistics (frequency، percentage، mean and standard deviation) and at the level of inferential statistics، multiple regression test was used. The results showed that quality of life and job conflict are able to predict psychological burnout; All dimensions of quality of life are able to predict psychological burnout; Among the dimensions of quality of life، living environment is the most important predictor of psychological burnout; All dimensions of job conflict are able to predict psychological burnout; Among the dimensions of job conflict، loyalty is the most important predictor of psychological burnout.

    Keywords: Psychological Burnout, Quality of Life, Job EngagementTeachers, CoronaPandemic, MarvdashtCity
  • Masoud Tavakol Davani *, Abolghasem Rashidpour, Karim Savari Pages 71-82

    In the current research، it is intended to study the relationship between the three factors of job satisfaction، marital satisfaction، and reference models by examining the married employees working in the headquarters of the National Company of Southern Oil Regions. The method of this research is correlation type. The statistical population of the research includes all married men and women working in the National Company of the South Oil Fields in 1401. The sample size is 89 people who were selected as available sampling. The tools used are questionnaires related to the research topic، which were given to the employees in printed form، and the statistical method used is the regression method using SPSS software. The method and tool of data collection is the use of field method and questionnaire tool. The subject area، spatial and temporal area، respectively، are all married employees of the National Company of South Oil Fields located in Ahvaz city in the spring of 1401. Also، the studied population is all married men and women of the National Company of South Oil Fields and the sample size is 89. There are people. The results of this research show that there is a direct and meaningful relationship between the three variables of job satisfaction، marital satisfaction and reference models. In this way، married workers who have job satisfaction and consider reference models are also satisfied with their married life، and on the other hand، married workers who have marital satisfaction and consider reference models in their lives are also satisfied in their jobs. They are successful and satisfied.

    Keywords: Marital Satisfaction, Job Satisfaction, Reference Groups