فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 73 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید هادی موسوی، سید احمدرضا شاهرخی*، عسکر دیرباز صفحات 7-26

    در این مقاله، مسیله ما این است که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی متکی به اسناد کتابخانه ای، مفهوم دو مولفه «اقامه دین» و «حاکمیت دین» در دین شناسی آیت الله خامنه ای و ادله کلامی ایشان برای اثبات «اقامه دین» و «حاکمیت دین» به عنوان اجزای دین اسلام را تحقیق و تبیین کنیم. یافته های تحقیق نشان می دهد که «اقامه دین» به معنای عمل به آن در همه شیون زندگی، یکی از اجزای اسلام است. مجموع «معارف و احکام» و «تحقق خارجی» آنها دین اسلام را شکل می دهد و اسلام بر اقامه همه اجزای دین و عدم اکتفا به تحقق بعضی از آنها اصرار دارد. «حاکمیت دین» نیز یکی از اجزای دین اسلام است. اسلام هم دارای «حاکمیت عام حکمی» است که به معنای شمول احکام نظام بخش آن بر همه شیون حیات انسان است و هم دارای «حاکمیت عام عینی» بر جامعه است که مظهر آن، حاکمیت سیاسی اجتماعی اسلام است.

    کلیدواژگان: دین شناسی، آیت الله خامنه ای، اقامه دین، حاکمیت دین، ادله کلامی
  • محمد فرضی پوریان* صفحات 27-44

    یکی از مهم ترین مسایلی که ذهن بشر را به خود مشغول کرده مساله شناخت خداوند متعال و صفات او است. در این میان رابطه خداوند با مخلوقات، یکی از چالش های مهم علوم عقلی بوده و حکما، متکلمان و عرفا در رابطه با آن اظهار نظر کرده اند. پیروان حکمت متعالیه «تشکیک در وجود» را پذیرفته و عرفا «وحدت وجود» را مطرح کرده اند. در این نوشتار تلاش می شود با روش تحقیقی- توصیفی و کتابخانه ای پاسخ به این سوال از منظر روایات بررسی شود. آنان در رابطه با ذات حق فرموده اند: «خداوند داخل در اشیا است، نه به صورت ممزوج شدن؛ و خارج از آنان است، نه به صورت مباینت و جدایی.» لذا در ابتدای امر تحلیل شارحان حدیث را نقل کرده سپس نتیجه گرفته ایم که این سخن دو معنای ثبوتی و سلبی دارد، معنای ثبوتی آن قابل درک نیست مگر با شهود، و معنای سلبی به معنای نفی جسمانیت از خداوند متعال و احاطه علمی و سیطره وجودی بر تمام موجودات است.

    کلیدواژگان: روایات، معنای ثبوتی، معنای سلبی، دخول در اشیا، خروج از اشیا، احاطه علمی، سیطره ممزوج شدن، مباینت
  • اشرف جنتی(جناتی)، علی عابدی شاهرودی* صفحات 45-62

    نگره دینی، ارتباط کلامی بشر با خداوند متعال را، امکان پذیر می داند. در آیه 51 سوره شوری، طریقه های کلام خداوند با بشر، با عنوان «وحی» و «من وراء حجاب» و «ارسال رسول» معرفی شده است. از آن جا که بر مبنای کلام امامیه، یکی از مسایل اساسی جهت هدایت مستمر و ابدی بشریت، امکان ارتباط کلامی امام معصوم (ع) با خداوند است، مسیله این پژوهش بررسی چگونگی تکلم خداوند با منصوبین خود است. این تحقیق، با روش تحلیلی-استنباطی و مطالعه کتابخانه ای، دیدگاه مفسرانی هم چون قمی، طبرسی، فیض کاشانی، امام خمینی و علامه طباطبایی، در تفسیر این آیه را بررسی می کند. یافته های تحقیق نشان می دهد؛ اولا ارتباط کلامی امام با خداوند  امکان دارد و ثانیا این ارتباط از دو طریقه الهام و تحدیث، برقرار می شود . بنابراین کلام خدا با امام (ع)، به اصطلاح قرآنی از طریقه «من وراء حجاب» می باشد.

    کلیدواژگان: طریقه های تکلم خدا، امام (ع)، وحی، من وراء حجاب، الهام، تحدیث
  • فاطمه زهرا فقیه خراسانی*، رضا برنجکار، علی الله بداشتی صفحات 63-80

    مسیله این تحقیق، بررسی معناشناسی صفات الهی از دیدگاه موسی بن میمون و علامه حلی، به منظور شناخت دیدگاه دو جریان اصلی و تاثیرگذار اسلامی و یهودی در باب توحید صفاتی، بررسی اشتراکات و اختلافات، مشخص کردن نقاط ضعف و نقد آن ها، و بهره وری از آن ها در جهت رفع مسایل کلامی است. این پژوهش، به روش کتابخانه ای و توصیفی تحلیلی با رویکرد مقایسه ای- انتقادی صورت پذیرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، هر دو اندیشمند در زمره پیروان الهیات سلبی قرار می گیرند و از حیث معناشناسی صفات، دارای رویه مشابهی هستند. ابن میمون آن چه از اوصاف ذاتی را به صفات سلبی و صفات فعلی خدا ارجاع می دهد و آن ها را به دلیل محذوریت تشبه خدا با مخلوقات، به شکل ثبوتی نمی پذیرد. علامه حلی نیز صفات ذاتی را به صورت سلبی و نفی ضد صفات و یا به صورت فعلی معنا می کند و معتقد است که می توان از این طریق به معرفتی از خداوند رسید.

    کلیدواژگان: معناشناسی صفات الهی، الهیات سلبی، صفات ذاتی، ابن میمون، علامه حلی
  • رضا کهساری، رضا زارعی سمنگان* صفحات 81-98

    یکی از مسایل خداشناسی ،کیفیت رابطه صفات ثبوتیه کمالیه با ذات خداوند است، عینیت ذات با صفات، زیادت صفات بر ذات و نظریه نیابت سه قول مطرح در این مورد است. مسیله تحقیق در این نوشتار بررسی مقایسه ای آراء فخر رازی و علامه طباطبایی درکیفیت رابطه صفات ثبوتیه کمالیه با ذات خداوند است. روش این مقاله از نظر اسنادی کتابخانه ای و از نظر محتوایی توصیفی تحلیلی است. یافته های تحقیق نشان می دهد فخر رازی گرچه در این مساله گرایش اشعری داشته و قایل بر زیادت صفات بر ذات است اما در باور خویش ثبات رای نداشته است، ولی علامه طباطبایی قایل بر عینیت ذات و صفات بوده و بر آن ثبات قدم داشته است.

    کلیدواژگان: فخر رازی، علامه طباطبایی، ذات، صفات، عینیت
  • سید مهدی موسوی درچه*، محمد ملکی صفحات 99-116

    سهروردی و جان هیک به عنوان  فیلسوفان اسلامی و غربی هرکدام با نظریه ها و مبانی خاصی به بحث درباره مسیله شر پرداخته اند؛ «نظریه عدمی بودن شر، ملازمه شر و خیرهای برتر، ملازمه شر و عالم ماده، ملازمه شر و اختیار انسان» را می توان از جمله راه حل های سهروردی در مسیله شر دانست. جان هیک نیز با تیودیسه «پرورش روح»، اختیار و نسبی بودن شر، درصدد ارایه پاسخ مناسب به این مسیله و اثبات عدم تنافی بین شر و صفات خداست. هرکدام راه حل هایی را برای رفع اشکالات درباره معضل شر در عالم ارایه کرده اند. روش تحقیق دراین پژوهش، روش توصیفی و تحلیلی و شیوه داده پردازی کتابخانه ای و بررسی آراء این دو اندیشمند می باشد؛ تبیین و بررسی تطبیقی مبانی فکری و نوع رویکرد هر دو فیلسوف به مسیله شر، مسیله تحقیق و مقایسه و ارزیابی راه حل های خاص آن دو فیلسوف با حفظ قضایای اصلی به طوری که هیچ گونه تناقض و ناسازگاری بین قضایای مذکور در آن مشاهده نشود از جمله یافته های تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: سهروردی، جان هیک، خیر، شر، اختیار
  • علی کربلایی پازوکی، صالح حسن زاده، حسین قلی پور* صفحات 117-136

    حوادث و ناملایمات اخلاقی و طبیعی بخشی از شروری هستند که در محیط اطرافمان با آنها مواجه هستیم. مسیله این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و شیوه گردآوری کتابخانه ای، بررسی تطبیقی آرای عقلی دو متفکر مسلمان و مسیحی(آیت الله جوادی آملی و پلانتینگا) و بیان ترابط موضوع شرور با علم، قدرت و حکمت الهی از منظر این دو اندیشمند می باشد. آیت الله جوادی ، شر را به امر عدمی تحلیل نموده، و علاوه بر آن از راه حل خلقت نظام احسن و نسبی انگاری شرور در دفع این شبهه استفاده نموده اند. پلانتینگا نیز برای حل مسیله شر، از روشی منطقی کمک می جوید که به «دفاع مبتنی بر اختیار» معروف است. جوابیه جهان های ممکن نیز در قالب همین نظریه بدان پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که؛ این دو اندیشمند در اصل اعتقاد به خدای کامل مطلق اشتراک نظر دارند. البته دیدگاه آیت الله جوادی، پاسخگوی شبهه شرور اخلاقی و طبیعی است، اما پاسخ پلانتینگا ناظر به شرور اخلاقی صرف است و غیرمستقیم شبهه شرور طبیعی را جواب می دهد.

    کلیدواژگان: شر بالذات و بالعرض، دفاع مبتنی بر اختیار، فلسفه شرور، جوادی آملی، پلانتینگا
  • جعفر جهانگیری* صفحات 137-156

    کسب وقوع شی از انسان، بوسیله قدرت و قوه حادث هم زمان با وقوع شیء از طرف خداوند است، این نظریه با هدف رهایی از محذورات جبر و تفویض توسط ابوالحسن اشعری مطرح و مورد پذیرش اکثریت اهل سنت گردید آنها تلاش وافری در مستند سازی نظریه کسب از آیات و روایات نموده اند؛ ولی با توجه به اینکه نتیجه اخذ شده با چالش هایی مواجه است لذا ضروری است این سوال که: دلالت صحیح آیات و روایات در باب فاعلیت انسان چگونه است؟ مورد مطالعه قرار گیرد. در این تحقیق با روش تحلیلی و توصیفی دلالت ادله نقلی نظریه کسب مورد بررسی قرار گرفت ویافته های تحقیق نشان می دهد دلالت تمامی ادله در اثبات مفهوم نظریه کسب ناتمام، و خالقیت انحصاری، عمومیت اراده خدا و محتوای سایر آیات و روایات از رهگذر قانون علیت و اراده و اختیار انسان است؛ نه جریان عادت الهی بر خلق اشیاء بعد از اسباب، چنانچه اشاعره پنداشته اند.

    کلیدواژگان: کسب، یگانگی خالق، اراده الهی، تقدیر، دعاهای انبیاء
  • مسلم محمدی، روح الله شاکری، محمد جواد حسن زاده مشکانی* صفحات 157-178

    «نظام احسن» به معنای بهترین و کامل ترین نظام خلقت، یکی از مباحث مهم کلامی، عرفانی و قرآنی است که در دستگاه فکری آیت الله جوادی آملی، جایگاه ویژه‏ای دارد. آیت الله جوادی آملی بر این باورند که محال است خداوند احسن الخالقین، به خلقت جهانی دست بزند که دارای عیب و نقص است. ایشان برای اثبات نظام احسن، در سه حوزه «وحیانی»، «برهانی» و «عرفانی» از «روش لمی» استفاده کرده اند. مسیله اصلی این تحقیق، بررسی اندیشه استاد جوادی در سه حوزه مزبور است که با روش تحقیق، گردآوری داده ها، مطالعات کتابخانه ای، تحلیل انتقادی مطالب بر اساس منابع موجود در آثار استاد جوادی آملی انجام شده است. یافته های این تحقیق در روش «وحیانی»، اثبات مسیله نظام احسن بر اساس آیات شریفه است. هم چنین در روش «برهانی»، به کمک دو قانون «مطلق بودن صفات الهی» و «علیت و معلولیت»، مسیله مزبور اثبات می شود. و در روش «عرفانی» نیز، بررسی «حقیقت منسجم» و تحلیل «صفت رحمانیت خداوند» می باشد.

    کلیدواژگان: نظام احسن، روش وحیانی، روش برهانی، روش عرفانی، جوادی آملی
  • محمدجواد فرج نژاد* صفحات 179-198

    نظریه معنویت گرای «عقلانیت و معنویت» به دنبال کسب رضایت باطن و آرامش انسان است. آقای ملکیان در این نظریه با التفات به مقوله مدرن شدن انسان ویژگی «خودالوهیتی» انسان معنوی را ذکر می کند. این مولفه از لوازم نگاه یگانه انگارانه(مونیستی) به «خدا، انسان و طبیعت» است. در این مولفه، انسان به عنوان نزدیک ترین دریچه به شعور هستی، دارای کامل ترین الوهیت است و می تواند از طریق الوهیت درونی خود، اتحاد خود با خدا و جهان را تجربه کند. این تحقیق با روش توصیفی_تحلیلی از طریق مطالعات کتابخانه ای به دنبال بررسی انتقادی مونیسم و خودالوهیتی انسان معنوی با توجه به مبانی حکمت متعالیه و آموزه‎های وحیانی است. تاثیرپذیری از عرفان هندوییسم برخلاف مبانی پذیرفته شده قبلی، تعارض آن با عرفان اسلامی(مورد پذیرش ملکیان)، تقابل خودالوهیتی با کمال معنوی و تنافی آن با هدف معنویت گرایی از مهم ترین نقدهای وارد بر این ویژگی انسان معنوی هستند.

    کلیدواژگان: خودالوهیتی، مونیسم، عقلانیت، معنویت، معنویت گرایی، اومانیسم
|
  • Seyed Hadi Mousavi, Seyed Ahmadreza Shahrokhi*, Askar Dirbaz Pages 7-26

    The purpose of the study, with a descriptive-analytical method based on library documents, lies in explaining and proving the concept of two components of Ayatollah Khamenei`s theology including: "establishment of religion" and "rule of religion" as two parts of Islamic religion. The findings of the research show that "establishing religion", that is, practicing it in all aspects of life, is one of the components of Islam. The sum of "sciences and rules" and their "external realization" form the religion of Islam, and Islam insists on establishing all the components of the religion and is not satisfied with the realization of some parts of them. "Sovereignty of religion" is also one of the components of Islam. Islam has both "jurisdictional general sovereignty" which means the inclusion of its systematic rulings on all aspects of human life, and it also has "objective general sovereignty" over society, which is manifested in the social political sovereignty of Islam

    Keywords: Theology, Ayatollah Khamenei, Establishment of Religion, the Ruleof Religion, Theological Evidence
  • Mohammad Farzi Pourian Pages 27-44

    One of the most important issues that occupy the human mind is the issue of knowing God, the Almighty, and His attributes. In the meantime, the how of God's relationship with creatures is one of the important challenges of intellectual sciences and sages, theologians and mystics have commented on it. The followers of transcendental wisdom have accepted the "sustainability in existence" and the mystics have proposed the "unity of existence". In this article, an attempt is made to answer this question from the point of view of narratives with a research of descriptive and library method. They have said in relation to the essence of truth: "God is inside things, not in the form of mixing; And it is outside of them, not in the form of comparison and separation." Therefore, at the beginning of the analysis, we have quoted the commentators of the hadith, and then we have concluded that this word has two positive and negative meanings, its positive meaning cannot be understood except by intuition, and the negative meaning means the negation of physicality from God, the Almighty, and scientific encirclement and existential control over all creatures.

    Keywords: Narratives, Evidential Meaning, Negative Meaning, Penetration intoThings, Exit from Things, Absolute, Mixed, Separate
  • Ashraf Jannati(Jannaati), Ali Abedi Shahroodi* Pages 45-62

    The religious view considers human verbal communication with Almighty God as possible. In the verse 51 of Surah Shura, the methods of God's speech with mankind are introduced as "Revelation", "min wara`i hijab" and "irsali rasul". Since, based on Imamiyyah theology, one of the basic issues for the continuous and eternal guidance of humanity is the possibility of the verbal communication of the infallible Imam (a.s.) with God. The problem of this research has been taken as: How does God speak to his appointees? This research, with analytical-inferential method and librarian study, examines the point of view of commentators such as Qomi, Tabarsi, Feiz Kashani, Imam Khomeini and Allameh Tabataba`i in the interpretation of this verse. The research findings show that the verbal communication of Imam with God is possible firstly, and secondly, this communication is established through two methods of inspiration and hadith. Therefore, God's speech with Imam (a.s.) is in the so-called Qur'anic way of "min wara`i hijab".

    Keywords: The Ways of God`s Speech, Imam (AS), Revelation, Min Wara`i Hijab, Inspiration, Tahadith
  • Fatemah Zahra Faqih Khorasani*, Reza Berenjkar, Ali Allahbedashti Pages 63-80

    The problem of this research is to examine the semantics of divine attributes from the point of view of Moses Ibn Maimon and Allameh Helli, in order to understand the views of the two main and influential Islamic and Jewish currents regarding the monotheism of attributes, to examine commonalities and differences of their views, to identify their weaknesses and critique them, and to use of them in solving theological problems. This research has been done in a library and descriptive-analytical method with a comparative-critical approach. Based on the findings of the research, both thinkers are among the followers of negative theology and have a similar procedure in terms of the semantics of attributes. Ibn Maimon refers the Divine essential attributes to the negative attributes, rejecting those opposite to them, and those of action and, relying on dissimilarity between God and creatures, does not regard them as being real and objective. Allameh Helli also interprets the Divine essential as viewed by Ibn Maimon and believes that one can reach knowledge of God in this way.

    Keywords: Semantics of Divine Attributes, Negative Theology, EssentialAttributes, Ibn Maimon, Allameh Helli
  • Reza Kohsari, Reza Zare‘i Samangan * Pages 81-98

    One of the problems of theology is the how of the relationship between the qualities of perfection and the essence of God. The problem of research in this article is the comparative study of the views of Fakhr Razi and Allameh Tabatabai on this problem. The method of this article is library-documentary and descriptiveanalytical in terms of content. The findings of the research show that although Fakhr Razi had an Ash'ari tendency in this issue and believed in the superiority of attributes over essence, he was not faithful to his belief in all discussins, but Allameh Tabatabai believed in the objectivity of essence and attributes and has remained faithful to that

    Keywords: Fakhr Razi, Allameh Tabatabai, Essence, Attributes, Objectivity
  • Seyyed Mehdi Moosavi Dorcheh*, Mohammad Maleki Pages 99-116

    Suhrawardi and John Hick, as Islamic and Western philosophers respectively, have discussed the problem of evil with specific theories and foundations; "The theory of the nothingness of evil, the necessary additional state of evil with regard to the superior good, the natural world, and the human free will" can be considered as one of Suhrawardi's solutions to the problem of evil. John Hick, with the theodicy "Education of the Soul", free will and relativity of evil, tries to provide an appropriate answer to this problem and prove the noncontradiction between evil and God's attributes. Each has offered solutions to the problem of evil in the world. The research method in this study is the descriptive-analytical librarian method. The method for data-processing is librarian and surveying the two thinkers views. Explanation and comparative study of their intellectual foundations and their approaches to the problem, the problem of research and comparison and evaluation of their specific solutions, while maintaining the main theorems, made it clear that no contradictions and inconsistencies may be found between their essential views.

    Keywords: Suhrvardi, John Hick, good, evil, freedom
  • Ali Karbalaei Pazooki, Saleh Hasanzadeh, Hossein Gholipour* Pages 117-136

    Moral and natural accidents and misfortunes are part of the evil that we face in our surroundings. The problem of this research with the descriptive-analytical method and library-based collection, is a comparative study of the intellectual opinions of two Muslim and Christian thinkers (Ayatollah Javadi Amoli and Plantinga) and the connection between the subject of evil and Divine Science, Power and Wisdom from their views. Ayatollah Javadi has analyzed evil as nonexistent, and in addition, has used the theory of the best system, nizami ahsan, and relativizing the evil to solve the doubt. Plantinga, however, seeks help from a logical method known as the "defense based on authority". The answer on possible worlds is also discussed with this theory. The research findings show that the thinkers share the belief in the absolute perfect God. Of course, Ayatollah Javadi's point of view answers the question of moral and natural evil, but Plantinga's answer refers to mere moral evil and indirectly answers the question of natural evil.

    Keywords: Essential, Accidental Evil, Defense Based on Authority, the Whyof the Evil, Javadi Amoli, Plantinga
  • Jafar Jahangiri* Pages 137-156

    Kasbi, acquisition, thologically means the occurrence of an object from a human by asimultaneous spacio-temporal ability and power by God. This theory was proposed by Abul Hasan Ash'ari and accepted by the majority of Sunnis with the aim of getting rid of the limitations of jabr, predestinatin, and tafwiz, delegation. They put great effort in documenting the theory of kasb from the verses and hadiths; but due to the fact that the conclusion is facing some challenges, it is necessary to study the question: What is the correct meaning of the verses and narrations regarding human agency? In this research, the implication of the narrative evidence of the theory was investigated with the analytical and descriptive method, and the findings of the research show that the implication of all the evidences in proving the concept of the theory fail, and, contrary to what said by Asha`irih, the content of other verses and traditions show that exclusive creativity, the generality of God's will include all events and run through the law of causality and human will.

    Keywords: Kasb, Unity of the Creator, DivineWill, Destiny, Prayers of the Prophets
  • Mohamadjavad Hasanzadehmashkani, Moslem Mohamadi, Roholla Shakeri* Pages 157-178

    "Nizami ahsan", the best system, that is, the best and most complete system of creation, is one of the important theological, mystical and Quranic topics that has a special place in the intellectual system of Ayatollah Javadi Amoli. Ayatollah Javadi Amoli believes that it is impossible for God, the Most Merciful, to create a world that has defects. He has used the "limmi method" to prove the creation`s system state of being the best possible one in three fields: "revelation", "mysticism" and "philosophy". The main problem of this research is to examine the thought of Professor Javadi in the three mentioned areas, which was done with the research method, data collection, library studies, and critical analysis of the materials based on the sources in the works of Professor Javadi Amoli. The findings of this research in the "inspirational" method are the proof of the problem of nizam ahsan based on the noble verses. Also, in the "proof" method, with the help of the two laws of "absoluteness of divine attributes" and "causality and disability", the said problem is proved. And in the "mystical" method, it is the examination of "coherent truth" and the analysis of "the attribute of God's mercy".

    Keywords: Nizami Ahsan, Inspirational Method, Rational Methods, MysticalMethod, Javadi Amoli
  • Mohamadjavad Faragnejad* Pages 179-198

    The spiritualist theory of "rationality and spirituality" seeks to obtain inner satisfaction and peace of man. In this theory, Mr. Malekian mentions the "self-divinity" feature of the spiritual man by referring to the category of human modernization. This component is one of the essentials of the monotheistic (monistic) view of "God, man and nature". In this component, man, as the closest window to the consciousness of existence, has the most complete divinity and can experience his union with God and the world through his inner divinity. This research, with a descriptive-analytical method, through library studies, seeks to critically examine monism and the selfdivinity of spiritual man with regard to the foundations of transcendental wisdom and revelation teachings. Being influenced by Hindu mysticism, contrary to previously accepted principles, its conflict with Islamic mysticism (accepted by Malikians), confrontation of self-divinity with spiritual perfection, and its conflict with the goal of spiritualism are some of the most important criticisms of this attribute of spiritual man.

    Keywords: Self-Divinity, Monism, Rationality, Spirituality, Spiritualism, Humanism