فهرست مطالب

آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران - سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 118، تابستان 1401)

نشریه آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران
سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 118، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهرام شکوهی، میر موسی اقدسی، مرضیه مولوی صفحات 3-12
    مقدمه

    جراحی سزارین یکی از شایعترین جراحی ها در سرتاسر جهان است. 3- 5 ٪ تمام تزریق های خون در ارتباط با اعمال جراحی مامایی است سزارین میزان بالاتری از تزریق خون را در مقایسه با زایمان طبیعی واژینال دارد.خطرات بالقوه همراه با تزریق خون سبب بررسی دقیقتر کاربرد آن و سبب کاهش تمایل به تزریق خون گردیده است. تزریق خون در برخی از مراکز درمانی به 1/1 – 6/1 ٪  کاهش یافته است . این مطالعه توصیفی – مقطعی گذشته نگر جهت بررسی آستانه تزریق خون و میزان هموگلوبین قبل از ترخیص در زنان تحت جراحی سزارین در سالهای 1395 و 1396 در مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه انجام گردیده است .

    روش کار

    به منظور بررسی وضعیت تجویز گلبول قرمز فشرده با مراجعه به بایگانی مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری ارومیه با استفاده از سیستم  HIS و بررسی پرونده ها از مجموع 7872 سزارین انجام شده در طی سالهای 1395و 1396 تعداد 304 بیمار که تحت سزارین قرار گرفته و خون دریافت کرده بودند انتخاب و اطلاعات لازم از قبیل سن ، هموگلوبین هنگام پذیرش ، زمان بستری و ترخیص ، تعداد واحد خون دریافتی هر بیمار ، دلایل تزریق و گروه خونی آنها استخراج گردید.

    نتایج

    فراوانی آنمی هنگام پذیرش (هموگلوبین کمتر از10)  4/23 ٪ بود . 4/46 ٪ بیماران دریافت کننده خون هموگلوبین قبل از ترخیص 10 گرم بردسی لیتر یا بیشتر داشتند همچنین 8/41٪ بیماران هموگلوبین پس از جراحی و در طی بستری هموگلوبین 10 گرم بر دسی لیتر داشتند .

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد در درصد قابل توجهی از بیماران اصلاح خونریزی بیش از مقدار ضروری صورت گرفته است.همچنین بدلیل نبود خط مشی مشخص بیمارستانی ، هموگلوبین آغازین برای شروع ترانسفوزیون گلبول قرمز و هموگلوبین هدف برای ختم تزریق وجود ندارد بنظر می رسد تدوین پروتکل جامع در این خصوص ضروری می باشد .

    کلیدواژگان: هموگلوبین، سزارین، ترانسفوزیون، گلبول قرمز فشرده
  • حمیدرضا عزیزی فارسانی، آرش تفریشی نژاد، فرانک بهناز، سید پوژیا شجاعی، زهرا عزیزی فارسانی، ابوالفضل عزیزی فارسانی، مهتاب خراسانی زاده، پدیده انصار * صفحات 13-24

    تشنج مداوم یکی از اورژانس های شایع نرولوژیک در کودکان می باشد. تابحال درمان قطعی و مشخصی برای تشنج های مداوم مقاوم به درمان با بنزودیازپین ها یا سایر داروهای ضد تشنج ارایه نشده است. پروتکل های متفاوتی بعنوان خط دوم درمان بعد از بنزودیازپین ها معرفی شده که شامل فنی تویین، والپرات سدیم، لووتیراستام، باربیتورات ها و پروپوفول می باشد. در صورت شکست درمان در خط اول (بنزودیازپین ها) یا خط دوم (سایر داروهای ضدتشنج) کتامین با دوز بولوس  1mg/kg و سپس انفوزیون 2 mg/kg/h تا حداکثر7 mg /kg/h  همراه با سایر داروها توصیه می شود. کتامین یک آنتاگونیت غیر رقابتی گیرنده ان متیل دی آسپارتات (NMDA) است که با اثرات محافظتی از نرون ها و خواص ضدالتهابی و  ضد اپی لپسی در خط دوم و سوم سبب کنترل تشنج می گردد. ما با مرور چند مقاله به نقش بالقوه کتامین در درمان تشنج مقاوم به درمان به عنوان خط دوم و سوم پی بردیم و به این نتیجه رسیدیم که بهترین روش درمان تشنج های مداوم، شروع درمان به موقع، استفاده چند دارویی بجای تک دارویی و انتخاب داروهای با اثرات محافظتی نرون با کم ترین عارضه جانبی می باشد. بنابراین به نظر می رسد استفاده از کتامین با سایر داروها این برای کنترل تشنج موثر است.

    کلیدواژگان: آرامبخشی، اندوسکوپی، پروپوفول، کتامین، لیدوکایین وریدی الکتروشوک درمانی، اسمولول، طول مدت تشنج، زمان ریکاوری، همودینامیک پره مدیکاسیون، کلونیدین، میدازولام، کودکان، درد، اضطراب
  • مژگان رحیمی *، فاطمه حمیدی فر، متین خسروی لرگانی، محمدباقر برادران صفحات 20-24
    مقدمه

    عملیات احیاء قلبی-ریوی یک عملیات اورژانسی در موارد ایست قلبی تنفسی است که سرعت عمل مهم ترین عامل پیش بینی کننده ی موفقیت آن است. ثبت اطلاعات عملیات احیاء، یک اقدام مهم جهت پیدا کردن ایرادات موجود در سیستم، پایش عملیات های احیا، و بهینه کردن فرایندهای آن می باشد. مانند هر سازوکار ثبت اطلاعات، ثبت ناقص داده ها مهم ترین مانع رسیدن چنین سیستمی به اهدافش است. لذا در این مطالعه به مقایسه ی گزارش عملیات احیاء کاغذی و الکترونیکی پرداخته شده است.

    روش انجام کار: 

    این مطالعه در مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران انجام شده است. در سال 1398 از پرستاران خواسته شد تا فرم های ثبت عملیات احیاء را به جای فرم های سنتی کاغذی در فرم های الکترونیکی موجود در سیستم پرونده ی الکترونیک بیمارستان ثبت کنند. در طراحی این فرم ها تلاش شده بود ضمن حفظ ساختار فرم استاندارد Ustein، تا جای ممکن فیلدها به صورت انتخابی بوده و تایپ به حداقل برسد. در پایان سال، به صورت تصادفی 150 مورد از فرم های گزارش عملیات احیاء کاغذی که در سال 1397 به ثبت رسیده بودند انتخاب شده و با 150 مورد تصادفی از فرم های الکترونیک ثبت شده در سال 1398 مقایسه شدند.

    نتایج

    تعداد 150 گزارش کاغذی و 150 گزارش الکترونیک در خصوص وضعیت دموگرافیک، احیاء پیشرفته، و نتیجه و اطلاعات افراد دخیل در احیاء با یکدیگر مقایسه شدند. میانگین تکمیل اطلاعات دموگرافیک در فرم کاغذی 82.3٪، در خصوص احیاء پیشرفته در فرم کاغذی 76.6٪ و نتیجه و افراد حاضر در احیا به طور میانگین 80٪ بود. در حالی که تمامی موارد در فرم الکترونیک به طور کامل تکمیل شدند غیر از بیماری زمینه ای با 46٪ و تغییر ریتم حین احیا با 40٪ تکمیل اطلاعات.

    جمع بندی: 

    ثبت گزارش عملیات احیا اولین قدم در شناسایی نقاط ضعف و بهینه سازی عملیات احیاء در بیمارستان می باشد. مطالعه ی حاضر نشان می دهد که تغییر فرم ثبت گزارش احیاء از کاغذی به الکترونیک می تواند موجب بهبود ثبت تمامی آیتم های مرتبط با عملیات احیاء گردد.

    کلیدواژگان: احیاء قلبی ریوی
  • راضیه غفوری صفحات 25-30
    مقدمه

    ایمنی بیمار از مهمترین دغدغه های هر سیستم مراقبتی می باشد. از آنجاییکه سقوط و زمین خوردن بیمار همواره یکی از چالش مهم ایمنی در سیستم مراقبتی بوده است و عامل بیش از 90 % حوادث ناخواسته گزارش شده در طی بستری محسوب می شود، در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر سقوط در اتاق عمل  و ارایه راهکار کاهش وقوع سقوط بیماران انجام شده است.

    روش

    مطالعه حاضر به روش مرور نظامند (متاسنتز)انجام شد. جستجو با استفاده از کلید واژه های سقوط بیمار، ایمنی بیمار و سقوط در اتاق عمل از پایگاه های اطلاعاتی PUBMED, Science Direct, Ovid, Pro Quest انجام شدو  مقالات مرتبط با  سقوط بیمار در اتاق عمل که قبل از سال 2019 منتشر شده اند، بود، وارد مطالعه شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل دورن مایه ای انجام شد.

    یافته ها

    عوامل خطرساز سقوط سه دسته عوامل بیمار، محیط و کارکنان است. عوامل بیمار شامل سن، چاقی، اختلال هوشیاری، بی قراری و پوزیش خاص، استفاده از داروهای خاص است. عوامل محیطی  مانند سطح ناصاف و مسیرهای ناصاف، تخت و یا برانکارد خراب است. عوامل کارکنان کار تیمی و احساس مسیولیت و وجدان کاری است.

    نتیجه گیری

    پیشگیری از سقوط در اتاق عمل در تمام مدت حضور بیمار در اتاق عمل و حین جراحی از اولویت های ایمنی بیمار است که همکاری و کار تیمی کلیه کارکنان اتاق عمل مهمترین راهبرد پیشگیری از سقوط است.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، سقوط بیمار، ایمنی در اتاق عمل، جراحی ایمن
  • حامد شفیعی، سید یاسر فروغی قمی، احسان شریفی پور، مصطفی واحدیان، سحر یوسفی پور * صفحات 31-40
    مقدمه

    سکته مغزی از مهم ترین علل مرگ و ناتوانی در سراسر جهان بوده و تشخیص  و شناسایی زودرس بیماران سکته مغزی حاد توسط اورژانس پیش بیمارستانی می تواند روند درمان بیماران را تسریع نموده، از عوارض بیماری کاسته و در کاهش بار سکته مغزی در جامعه موثر واقع گردد. جهت تشخیص اولیه، از معیار FAST استفاده می شود. هدف از این مطالعه، بررسی دقت تشخیص سکته حاد مغزی با استفاده از معیار FAST توسط اورژانس پیش بیمارستانی، در بیماران منتقل شده به اورژانس میباشد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی-تحلیلی بر روی 188 بیمار سکته حاد مغزی منتقل شده به اورژانس بیمارستان شهید بهشتی قم در سال 1397 انجام گرفت. دقت و میزان مطابقت تشخیص با استفاده از معیار FAST  توسط کارشناسان اورژانس پیش بیمارستانی با تشخیص نورولوژیست تعیین گردید. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    مطابقت تشخیص کارشناسان اورژانس پیش بیمارستانی با استفاده از معیار FAST با تشخیص نورولوژیست 1/76 درصد بود. حساسیت و ویژگی و دقت تشخیصی Face اعلام شده توسط کارشناس به ترتیب 6/96، 2/57 و 60 درصد بود. حساسیت و ویژگی و دقت تشخیصی Arm اعلام شده توسط کارشناس به ترتیب 97، 3/27 و 73 درصد بود. حساسیت و ویژگی و دقت تشخیصی Speech اعلام شده توسط کارشناس به ترتیب 4/97، 58 و70 درصد بود.

    بحث : 

    دقت تشخیص کارشناسان اورژانس پیش بیمارستانی با معیار FAST در بیماران سکته حاد مغزی نسبتا مناسب بوده و استفاده از این شیوه می تواند روند تشخیص و درمان را در این بیماران تسریع نماید.

    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، معیار FAST، سکته حاد مغزی
  • مژگان رحیمی *، علیرضا رضایی صفحات 41-46
    مقدمه

    این گزارش موردی، قرار دادن موفقیت آمیز کاتتر ورید ساب کلاوین را از طریق رویکرد زیر ترقوه ای تحت هدایت اولتراسوند در یک بیمار با کولون جا به جا شده دیلاته در گردن ارایه می دهد.

    معرفی مورد: 

    بیمار سابقه آشالازی داشت و تحت چندین عمل جراحی قرار گرفته بود که به دلیل وجود چندین اندیکاسیون نیاز به ورید مرکزی داشت. به دلیل وجود کولون متسع، دسترسی به فضای قدامی گردن امکان پذیر نبود و کانولاسیون ورید ژوگولار داخلی را ناامن می کرد. ورید ساب کلاوین به دلیل خطر کمتر عفونت و ترومبوز و توانایی آن برای ماندن ایمن در محل برای مدت طولانی برای کاتتریزاسیون انتخاب شد.

    بحث: 

    کانولاسیون ورید مرکزی با هدایت اولتراسوند به یک استاندارد طلایی تبدیل شده است زیرا می تواند خطر عوارض مرتبط با کانولاسیون کورکورانه را کاهش دهد. روش های مختلفی برای کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین تحت هدایت اولتراسوند وجود دارد، از جمله تجسم سوپراکلاویکولار در مقابل ساب کلاویکولار و تجسم ورید با محور بلند در مقابل محور کوتاه، و قرار دادن سوزن درون صفحه در مقابل قرار دادن سوزن خارج از صفحه. تکنیک ها و تجهیزات اضافی نیز در دسترس هستند، مانند هیدرولوکیشن و پروب اطفال با آرایه میکرو محدب که در مطالعات مختلف معرفی شده اند.

    نتیجه گیری

    در جمع بندی، لازم به ذکر است که تبحر و تجسم بهینه رگ ها هنگام استفاده از هدایت اولتراسوند برای کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین مهم است. ما پیشنهاد می کنیم که کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین با هدایت اولتراسوند از طریق رویکرد زیر ترقوه ای یک جایگزین ایمن و موثر برای بیماران با تظاهرات بالینی مشابه ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: کاتتریزاسیون ورید ساب کلاوین، کاتتریزاسیون ورید مرکزی با هدایت اولتراسوند، انتقال کولون، آشالازی
|
  • Mirmousa Aghdashi, Shahram Shokohi, Faezeh Molayi Pages 3-12
    Background

    Cesarean section surgery is one of the most common surgeries in the world. 3-5 percent of all blood transfusions are associated with obstetrics cesarean section surgery has a higher risk than vaginal delivery. Potential blood transfusion-associated risks have caused health providers to assess blood transfusion use more precisely which resulted in a decreased tendency for blood product prescription. Packed red blood cell transfusion-related during cesarean section surgeries have decreased to 1.1 to 1.6 percent in some medical centers while have remained 5.2 to 6.8 percent in some others. Blood product transfusion is life-saving per se but is associated with some complications. Complications include disturbance of body temperature control acute lung injury, delayed hemolytic reactions, none hemolytic reactions, and infectious which can cause mild or serious complications. In many centers all over the world, blood transfusions have been instructed but some researches show they are not followed.

    Methods and results

    in 2019, aimed at packed red blood cell transfusion condition we instructed a descriptive-analytic study on 303 patients who have gone cesarean section surgery in years 207-2018 at Shahid Motahari teaching hospital in Ormia University of Medical Sciences in Iran. The results of the study showed the prevalence of anemic patients (Hb <10.5 gram per deciliter) at admission for surgery was 23.4%. 46.6% of patients who received PRBC had Hb≥10 at discharge from the hospital. 41.8% of patients had Hb≥ 10 gr/dl during hospitalization.

    Conclusion

    According to our research, a significant percentage of patients had over-transfusions. Lack of in-hospital transfusion guidelines and triggers and targets for patients’ hemoglobin correction needs serious attention to be instructed as soon as possible.

    Keywords: Hemoglobin, Transfusion, Cesarean Section, Packed Red Blood Cell
  • Hamidreza Azizi Farsani, Arash Tafrishinejad, Faranak Behnaz, Seyed Poujia Shojaie, Zahra Azizi Farseni, Abolfazl Azizi Farsani, Mahtab Khorasanizadeh, Padide Ansar * Pages 13-24

    Resistant Status Epilepticus (RSE) is one of the most common neurological emergencies in children. So far, there is no definitive treatment for resistant Status epilepticus refractory to benzodiazepines or other anticonvulsants. Different protocols have been introduced as the second line of treatment after benzodiazepines, which include phenytoin, sodium valproate, levotiracetam, barbiturates, and propofol. In case of failure of the first-line (benzodiazepines) or second-line (other anticonvulsants) ketamine with a bolus dose of 1 mg/kg and then an infusion of 2 mg/kg/h up to a maximum of 7 mg/kg/h along with other drugs is recommended. Ketamine is a non-competitive N-Methyl- D-Aspartate (NMDA) receptor antagonist, which controls seizures with neuron-protective effects and anti-inflammatory and anti-epileptic properties in the second and third lines. We reviewed the literature to demonstrate the potential role of ketamin as an advanced second and thirdline agent in the treatment of RSE and we concluded that the best way to treat resistant status epilepticus is to start treatment on time, use multiple drugs instead of one drug, and choose drugs with neuron protective effects with the least side effects. Therefore, using ketamine with other drugs seems to be effective for seizure control.

  • Mozhgan Rahimi *, Fateme Hamidifar, Matin Khosravi Lorgani, Mohammad-Bagher Baradaran Pages 20-24
    Introduction

    Cardiopulmonary resuscitation is an emergency operation in cases of cardiorespiratory arrest, and the speed of operation is the most important predictor of its success. Recording recovery operation information is an important step to find faults in the system, monitor recovery operations, and optimize its processes. Like any information recording mechanism, incomplete data recording is the most important obstacle for such a system to reach its goals. Therefore, in this study, a comparison of paper and electronic recovery operation reports has been made .

    Materials and methods

    This study was conducted in Imam Khomeini hospital complex in Tehran. In 2018, nurses were asked to register resuscitation registration forms instead of traditional paper forms in the electronic forms available in the hospital's electronic file system. In the design of these forms, an effort was made to maintain the structure of the Ustein standard form, to select as many fields as possible and to minimize typing. At the end of the year, 150 cases of paper recovery operation report forms that were registered in 2018 were randomly selected and compared with 150 cases of electronic forms registered in 2019.

    Results

    The number of 150 paper reports and 150 electronic reports on demographic status, advanced resuscitation, and the result and information of people involved in resuscitation were compared. The average completion of demographic information in paper form was 82.3%, in the case of advanced resuscitation in paper form 76.6%, and the result and people present in resuscitation was on average 80%. While all the cases in the electronic form were completely completed except for underlying disease with 46% and rhythm change during resuscitation with 40% of information completion.

    Conclusion

    Registering the resuscitation operation report is the first step in identifying the weaknesses and optimizing the resuscitation operation in the hospital. The present study shows that changing the registration form of reclamation report from paper to electronic can improve the registration of all items related to reclamation operations.

    Keywords: Cardio-Pulmonary Resuscitation, Cardio-Respiratory Arrest, Data Recording, Paper Report, Electronicreport
  • Raziye Ghaffori * Pages 25-30
    Introduction

    Patient safety is one of the most important concerns of the entire care system. Since patient falls have always been one of the most important safety challenges in the care system and are considered to be the cause of more than 90% of unwanted incidents reported during hospitalization. In this regard, the present study was conducted with the aim of investigating factors affecting falls in the operating room and providing a solution to reduce the occurrence of patient falls.

    Materials and methods

    The present study was conducted using a systematic review method (metasynthesis). The search was performed using the keywords patient falls, patient safety, and falls in the operating room from the databases PUBMED, Science Direct, Ovid, Pro Quest, and articles related to patient falls in the operating room published before 2019 were included in the study. and was analyzed. Data analysis was done using thematic analysis method.

    Findings

    Fall risk factors include three categories of patient, environment and staff factors. Patient factors include age, obesity, impaired consciousness, restlessness and specific position, and use of specific medications. Environmental factors such as uneven surface and uneven paths, bed or broken stretcher. The factors of employees are team work, sense of responsibility and work conscience .

    Conclusion

    Preventing falls in the operating room during the entire time the patient is in the operating room and during surgery is one of the patient safety priorities, and the cooperation and teamwork of all operating room staff is the most important fall prevention strategy.

    Keywords: Patient Safety, Patient Fall, Safety In Operating Room, Safe Surgery
  • Hamed Shafiee, Seyyed Yaser Fourooghi Qomi, Ehsan Sharifipoor, Mostafa Vahedian, Nina Fouroozan, Sahar Yousefipour * Pages 31-40
    Introduction

    Stroke is one of the main causes of death and disability worldwide, and its timely diagnosis even in pre-hospital situation and by emergency medical technicians, can speed up the treatment onset, reduce the complications of the disease and will be effective in reducing the burden of stroke in society. For initial diagnosis, the FAST criteria is used. The aim of this study is to evaluate the accuracy of diagnosing acute stroke using FAST criteria performed by emergency medical technicians, in patients transferred to the emergency department.

    Materials and Methods

    The present study is a cross-sectional study, perfumed on 188 patients with acute stroke transferred to the emergency room of Shahid Beheshti Hospital (Qom, Iran) in 2018. Accuracy of diagnosis by emergency medical technicians using FAST criteria and its compliance rate with neurologist’s diagnosis was evaluated. Significance level was considered 0.05.

    Findings

    compliance rate of diagnosis of emergency medical technicians using FAST criteria and the neurologist's diagnosis was 76.1%. The sensitivity, specificity and diagnostic accuracy of FACE pronounced by the technician were 96.6, 57.2 and 60%, respectively. The sensitivity, specificity and diagnostic accuracy of the ARM pronounced by the expert were 97%, 27.3% and 73%, respectively. The sensitivity, specificity and diagnostic accuracy of SPEECH pronounced by the expert were 97.4%, 58% and 70%, respectively.

    Discussion

    The accuracy of stroke diagnosis by emergency medical technicians using FAST criteria is relatively appropriate and the use of this method can improve the process of diagnosis and treatment onset in these patients.

    Keywords: Pre-Hospital Emergency, FAST Criteria, Stroke
  • Mojgan Rahimi *, Alireza Rezaee Pages 41-46
    Introduction

    This case report presents the successful placement of a subclavian vein catheter through a subclavian approach under ultrasound guidance in a patient with a displaced, dilated colon in the neck .

    Case introduction

    The patient had a history of achalasia and had undergone several surgeries, which required a central vein due to the presence of several indications. Because of the dilated colon, access to the anterior neck space was not possible, making cannulation of the internal jugular vein unsafe. The subclavian vein was chosen for catheterization because of its lower risk of infection and thrombosis and its ability to remain safely in place for long periods of time.

    Discussion

    Ultrasound-guided central venous cannulation has become a gold standard because it can reduce the risk of complications associated with blind cannulation. There are different methods for ultrasound-guided subclavian vein catheterization, including supraclavicular versus subclavicular visualization and long-axis versus short-axis vein visualization, and in-plane versus out-of-plane needle placement. Additional techniques and equipment are also available, such as hydrolocation and microconvex array pediatric probes, which have been introduced in various studies .

    Conclusion

    In conclusion, it should be noted that mastery and optimal visualization of vessels is important when using ultrasound guidance for subclavian vein catheterization. We suggest that ultrasound-guided subclavian vein catheterization via a subclavian approach offers a safe and effective alternative for patients with similar clinical presentations .

    Keywords: Subclavian Vein Catheterization, Central Venous Catheterization Guided By Ultrasound, Colontransfer, Achalasia