فهرست مطالب

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن نجاری*، فاطمه معمری، جمشید جمالی، شهاب رضائیان صفحات 1-12
    مقدمه
    متخصصان آموزش بر این باور هستند که الگوهای یادگیری سنتی نمیتوانند پاسخگوی نیازها و چالشهایی باشند که بشردرآینده با آنها مواجه خواهد شد. تدریس مبتنی بر فیلمهای ویدیویی، به عنوان راهی نوین در یادگیری مهارتهای آموزشی مورد توجه و اقبال قرار گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه که نوعی مطالعه نیمه تجربی در حیطه پژوهش در آموزش می باشد جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان روزانه علوم آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند مباحث درس انگل شناسی در 8 جلسه جداگانه با روش سنتی در گروه شاهد و در فرایند آموزش مجازی برای گروه مورد ارایه گردید. از آزمون تی مستقل برای مقایسه میانگین مجموع نمرات در دو شیوه آموزشی استفاده شد. از آزمون من-ویتنی برای مقایسه نمرات بخش‎ها در دو شیوه آموزشی استفاده شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 28 تجزیه و تحلیل شد. سطح معناداری 5% در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نسبت مرد به زن در دو گروه تفاوت معنادار آماری با یکدیگر نداشت (689/0=p-value ؛ 160/0=χ2). میانگین نمره مجموع در شیوه حضوری (37/3±09/15) و شیوه مجازی (00/3±28/16) تفاوت معنادار آماری با یکدیگر نداشت (098/0=p-value ؛ 675/1=t).
    نتیجه گیری
    در موضوع سودمندی آموزش به کمک رایانه و مولتی مدیا در پیشرفت یادگیری دانشجویان در حیطه شناختی، در بین محققین، تقریبا توافق عمومی وجود دارد. بر اساس یافته های این مطالعه استفاده ترکیبی از روش های مبتنی بر حضور در کلاس و برقراری ارتباط چهره به چهره در برخی جلسات و روش های مجازی مبتنی بر نمایش فیلم در جلسات دیگر می تواند بعنوان یک روش موثر در تدریس دروس علوم پایه پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: روش آموزش مجازی، روش آموزش سنتی، آموزش انگل شناسی، علوم آزمایشگاهی
  • مرجان رسولیان کسرینه، مهدیه صراف رضوی، مرضیه محمودی منش، مسلم طاهری سودجانی، علی طلائی، حجت بوژ مهرانی، سید محمد طباطبائی* صفحات 13-21
    مقدمه
    واقعیت مجازی به عنوان یکی از جدیدترین فناوری ها، در زمینه های مختلف از بازی های ویدیویی تا مسافرت و تحقیقات، به کار گرفته شده است. این فناوری به عنوان یک راهکار درمانی نیز برای برخی اختلالات روانی مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال، نگرش بیماران مبتلا به اختلالات روانی نسبت به استفاده از واقعیت مجازی هنوز مشخص نیست. به همین دلیل، در این مطالعه، پرسش نامه ای با هدف بررسی میزان پذیرش تکنولوژی واقعیت مجازی در بین بیماران مبتلا به اختلالات روانی طراحی شده است.
    روش کار
    این مطالعه بر اساس مطالعه Megan Liu  و همکاران  طراحی و پیاده سازی شد.  روایی و پایایی پرسش نامه در سال 1400 انجام شد. در این مطالعه برای بررسی روایی محتوایی از ضریب های CVR و CVI استفاده شد و با کمک روش آلفای کرونباخ، پایایی درونی آن تعیین گردید.
    نتایج
    پرسشنامه ترجمه شده دارای23 سوال بود که 16 سوال تخصصی آن در 6 بعد مختلف قرار گرفت.  شاخص روایی محتوا 8/ 0 تعیین شد که عددی قابل قبول برای این پرسش نامه می باشد. همچنین آلفای کرونباخ 7/. به دست آمد و همبستگی بین سوالات در سطح معناداری 0.0001 قابل قبول بود
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر درباره بررسی شاخص های روایی و پایایی مرتبط با پرسش نامه ذکر شده مشخص گردید که پرسش نامه مذکور از روایی و پایایی مناسبی برای بررسی میزان پذیرش تکنولوژی واقعیت مجازی در بین بیماران مبتلا به اختلالات روانی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، واقعیت مجازی، تکنولوژی، روایی و پایایی، اختلالات روانی
  • نگین قاسم پور، لیلا کاظم نژاد ماتک*، نیره رضوانی منفرد صفحات 22-33
    مقدمه
    کیفیت آموزش بالینی در رشته پزشکی نیازمند عواملی مانند محیط آموزش بیمارستانی، بیماران متنوع، امکانات فیزیکی کامل و از همه مهم تر اساتید حاذق با توان آموزشی عالی می باشد. پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی ارتباط ویژگی های اساتید بالینی با میزان رضایتمندی دانشجویان پزشکی انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی، مقطعی و گذشته نگر بر اساس نتایج به دست آمده از فرم های رضایتمندی از اساتید بالینی، جمع آوری شده در هر ترم، از دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی قم طی سال های 1399-1395 توسط دفتر توسعه آموزش، انجام شده است. مجموع ارزیابی های اساتید بالینی هییت علمی و مدعو دانشکده پزشکی در کل این 5 سال، به تعداد 130 مورد بوده است و بالغ بر 500 دانشجو در طی این سال ها در ارزیابی اساتید شرکت داشتند.
    نتایج
    میزان رضایتمندی دانشجویان در سطح عالی و خوب، از اساتید غیربومی (91/76 درصد) در مقایسه با اساتید بومی (38/5 درصد) و از اساتید متخصص (59/76 درصد) در مقایسه با اساتید فوق تخصص (68/27 درصد) به صورت معنی داری بیشتر بود (P<0.05).اما بین جنسیت، سن، وضعیت تاهل، سابقه کار بالینی، نوع همکاری با دانشگاه، مدت زمان همکاری با دانشگاه و تعداد مقالات علمی ثبت شده استاد بالینی با میزان رضایتمندی دانشجویان ارتباطی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: ویژگی اساتید بالینی، رضایتمندی دانشجو، دانشجوی پزشکی
  • آسیه نمازی*، مرضیه مسجودی صفحات 34-49
    مقدمه
    از اولین و ابتدایی ترین اقدامات برای جلوگیری از انتشار بیماری در پاندمی کرونا، در تمام کشورهای دنیا از جمله ایران، تعطیلی دانشگاه ها و موسسات آموزشی و اجرای برنامه آموزش مجازی بود. این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت تاب آوری تحصیلی و ارتباط آن با اشتیاق تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی (پرستاری و مامایی) و غیر پزشکی در طول اجرای برنامه آموزش مجازی در دانشگاه آزاد اسلامی رشت انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی بود که در آن425 نفر از دانشجویان از دانشکده های مختلف دانشگاه به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب و پرسشنامه های تاب آوری تحصیلی سامویلز و اشتیاق به تحصیل فردریکز را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و با آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی (آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته های مطالعه حاکی از آن بود که کمترین تاب آوری تحصیلی در زمان اجرای برنامه آموزش مجازی در گروه علوم پزشکی وجود داشت و همزمان اشتیاق تحصیلی آنها نیز نسبت به گروه پایین تر گزارش شد. میانگین نمره کسب شده در هر دو متغیر وابسته مورد بررسی در دانشجویان مذکر نسبت به دانشجویان مونث بالاتر بود(01/0>p). همچنین بین میانگین نمره تاب-آوری تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی با غیر پزشکی تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (001/0=p).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشانگر وضعیت نامناسب تاب آوری و اشتیاق تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی بود. با توجه به اهمیت آنها در رشته های علوم پزشکی که با حفظ جان افراد سرکار دارند، نیاز به توجه بیشتر برای ایجاد شرایط ارتباطی مناسب در محیط دانشگاه و اساتید با دانشجویان برای ارتقای وضعیت ایجاد شده ناشی از همه گیری کرونا احساس میشود.
    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، اشتیاق به تحصیل، آموزش مجازی، دانشجویان
  • افسون مطلبی، علی کاظمیان، ملیکا حسین زاده* صفحات 50-64
    مقدمه
    امروزه تقاضا برای انجام خدمات زیبایی دندانپزشکی در بین بسیاری از بیماران رواج یافته است. این مطالعه کیفی میدانی باهدف بررسی طرح درمان های دندانپزشکان در پاسخ به درخواست خدمات زیبایی یک بیمار واحد انجام شد.
    روش کار
    پژوهشگر به عنوان بیمار استانداردشده ناشناس  یا بیمار "واقعی"، پس از اخذ طرح درمان زیبایی استاندارد در یک شورای تخصصی به مطب های دندانپزشکی عمومی در یکی از خیابان های یک منطقه برخوردار شهر مشهد مراجعه کرد. مراجعات به صورت تمام شماری مطب های عمومی واقع در این خیابان انجام شد و پژوهشگر پس از بیان درخواست خدمات زیبایی، طرح درمان پیشنهادی دندانپزشک را ثبت و در سه دسته مداخله، بینابینی و عدم مداخله تقسیم بندی نمود. شماره نظام پزشکی دندانپزشکان به چهار دسته تقسیم شد: 1) 0 تا 50 هزار، 2) 50 هزار تا 100 هزار، 3) 100 هزار تا 150 هزار و 4) 150 هزار تا 200 هزار.
    نتایج
    مراجعه به 24 مطب صورت گرفت. طرح درمان ارایه شده 8 دندانپزشک در گروه مداخله (ارتودنسی و خدمات زیبایی ترمیمی شامل 1 تا 10 واحد کامپوزیت ونیر یا لمینت سرامیکی) جای داشت، 9 دندانپزشک به عدم مداخله گرایش داشتند و 7 نفر نیز در حالت بینابین طبقه بندی شدند. بیشترین تعداد طرح درمان های مداخله توسط دندانپزشکان با شماره نظام پزشکی 100 تا 150 هزار و بیشترین تعداد طرح درمان های غیرمداخله و بینابینی مربوط به دندانپزشکان گروه 50 تا 100 هزار بود.
    نتیجه گیری
    طرح درمان های زیبایی برای یک بیمار واحد بسیار متنوع بود و به نظر می رسد ارایه دستورالعمل های معتبر بالینی برای جلوگیری از درمان های غیراستاندارد و بیش از اندازه در دندانپزشکی زیبایی، ضروری باشد. با بررسی نیازهای آموزشی دندانپزشکان و دانشجویان در مبحث تشخیص و درمان شکایات زیبایی، ممکن است بتوان کیفیت ارایه خدمات دندانپزشکی زیبایی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی زیبایی، بیمار استاندارد شده ناشناس، طرح درمان
  • سحر محسنی، احمد میرگل*، جلال مرادی صفحات 65-77
    مقدمه
      فرایندهای شناختی درگیر که به افزایش آسیب پذیری در رفتارهای خودکشی گرا منجر می شود، به خوبی بررسی نشده است. لذا هدف پژوهش حاضر با هدف، پیش بینی افکار خودکشی بر اساس  باور های غیرمنطقی و نشخوار فکری دانشجویان پیام نور واحد زاهدان انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 150 نفر از دانشجویان روانشناسی و علوم تربیتی به روش تصادفی ساده در سال 98 شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های روا و پایای افکار خودکشی، باورهای غیرمنطقی و نشخوار فکری بود. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون و نرم افزار spss 23 تحلیل شد. 
    نتایج
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین افکار خودکشی با باورهای غیرمنطقی (05/0 r=) در سطح 99 درصد اطمینان وجود دارد.  همچنین رابطه معناداری بین افکار خودکشی با نشخوار فکری وجود دارد (05/0 ≤ p). همچنین درماندگی در برابر تغییر  و بی مسیولیتی هیجانی توانسته اند  افکار خودکشی دانشجویان را تبیین کند.
    نتیجه گیری
    باورهای غیرمنطقی  و نشخوار فکری  در زمره متغیرهای مرتبط با افکار خودکشی دانشجویان  بوده و توانایی پیش بینی آن را دارند.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، باور های غیرمنطقی، نشخوار فکری، دانشجویان
  • سجاد اسماعیلی*، مهدی عظیمی، فاطمه بابایی، حمیدرضا راسخ صفحات 78-91
    مقدمه
    بررسی وضعیت فارغ التحصیلان مقطع تخصص داروسازی با توجه به نقش برجسته آنان در سیستم بهداشت و درمان و هزینه های مادی و معنوی فراوانی که در این بخش می شود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه وضعیت تحصیل، مهارت و شغل دانش آموختگان مقاطع تخصص دانشکده داروسازی شهید بهشتی مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    روش کار
    روش اجرای این مطالعه مقطعی می باشد. با مطالعه متون و انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان این حوزه، شاخص های اصلی مورد سنجش استخراج شده و ابزار جمع آوری داده که پرسش نامه می باشد، طراحی شد. با تعیین جامعه آماری و اندازه نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی پرسش نامه ها برای 166 نفر از دانش آموختگان دوره تخصص دانشکده داروسازی شهید بهشتی در بازه زمانی خرداد تا آذر 1400 ارسال شدند. پس از تکمیل پرسش نامه ها، جمع آوری و تحلیل اطلاعات براساس آزمون های آماری مربوطه انجام شد.
    نتایج
    3/70 درصد پاسخ دهنده ها در مشاغلی هستند که حداقل تحصیلات لازم برای انجام آن شغل ها، دکترای تخصصی می باشد. 54 درصد افراد شرکت کننده در این پژوهش در شهر تهران مشغول به خدمت هستند و 3/52 درصد به عنوان هییت علمی مشغول به فعالیت می باشند. اکثریت پاسخ دهندگان در مقطع قبلی در رشته داروسازی تحصیل نموده اند. عمده دانش آموختگان نسبت به ویژگی شغلی و مهارت دوره تخصص، رضایت متوسط و از وضعیت تحصیلی رضایت پایین دارند.
    نتیجه گیری
    میزان رضایت از وضعیت تحصیلی در دوره تخصص، تطابق مهارت ها با نیازهای بازار کار و اشتغال افراد در موقعیت های شغلی مربوط به رشته تخصصی، نیازمند توجه جدی سیاست گذاران جهت رفع کاستی های این حوزه می باشد.
    کلیدواژگان: فارغ التحصیلان مقاطع تخصص، داروسازی، وضعیت تحصیل، مهارت، شغل
  • سید جواد حسینی، محبوبه فیروز، حسین کریمی مونقی* صفحات 92-100
    مقدمه

    الگوی کرک پاتریک موردتوجه محققین پرستاری ایرانی به منظور ارزشیابی برنامه های آموزشی می باشد. مطالعه مروری حاضر با هدف تعیین امکان انجام مطالعه مروری سیستماتیک و خلاصه کردن نتایج پژوهش های به عمل آمده بر روی الگوی کرک پاتریک در مطالعات پرستاری ایران، انجام گرفت.

    روش کار

    مطالعه مروری حیطه ای حاضر براساس چارچوب پیشنهادی Arksey & O'Malley انجام گردید. بدین منظور پایگاه های SID، Magiran، PubMed، Scopus و Web of science و موتور جستجوی Google scholar با کلیدواژه های انگلیسی "Kirkpatrick" و "Nursing" و "Iran" و معادل فارسی آنان، بدون محدودیت زمانی مورد جستجو قرار گرفتند. مقالات نهایی براساس چارچوب پریزما استخراج شدند. اطلاعات هر یک از مقالات نهایی وارد جدول گردید. در مرحله آخر نیز با چهار متخصص در زمینه آموزش پزشکی و پرستاری مشاوره گردید.

    نتایج

    در نهایت شانزده مقاله وارد مطالعه شدند. به ترتیب پنج و یازده مطالعه دارای طرح شبه تجربی و مشاهده ای بودند. شش مطالعه فقط دو مرحله اول الگوی کرک پاتریک را مورد استفاده قرار داده بودند. همچنین ده مطالعه دیگر از هر چهار سطح الگو برای ارزشیابی برنامه های آموزشی استفاده نمودند. مطالعه مروری سیستماتیک در فرآیند جستجو یافت نشد. تمرکز شش مطالعه بر روی ارزشیابی دوره های احیای قلبی - ریوی بود.

    نتیجه گیری

    مطالعات حاضر دارای ضعف هایی در به کارگیری الگوی ارزشیابی از جمله ناکامل بودن مراحل ارزشیابی می باشند. مطالعات آتی می بایستی بر روی اندازه گیری تمام سطوح الگو متمرکز باشند. همچنین ارزشیابی مداخلات آموزشی صورت گرفته بر روی بیماران، بر اساس الگوی کرک پاتریک را مدنظر قرار دهند. انجام مطالعه مروری سیستماتیک با توجه به شواهد موجود به نظر امکان پذیر نمی باشد.

    کلیدواژگان: کرک پاتریک، پرستاری، ارزشیابی، مروری حیطه ای
  • مهلا سلاجقه* صفحات 101-112
    زمینه و هدف

    هدف نهایی از ارزشیابی برنامه های آموزشی پیشرفت در جهت توسعه افراد و سازمان است. نیل به این هدف، نیازمند روش های ارزشیابی آموزشی با رویکرد سیستماتیک نسبت به همه اجزای دخیل برنامه است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری که از نوع Overview می باشد، کلیدواژه های Appreciative Inquiry Approach، Program Evaluation،Medical Education در پایگاه های اطلاعاتی شامل Medline, EMBASE, Web of Science, Scopus در بازه زمانی سال 2010 تا ماه مارچ سال 2021 مورد جستجو قرار گرفت. پس از حذف موارد تکراری و با در نظر داشتن ارتباط مستقیم مقالات با هدف مطالعه، مقالاتی که به طور تمام متن در دسترس بود، بررسی گردید.

    یافته ها

    در جستجوی منابع، تعداد 170 مقاله یافت شد که 15 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفتند. از نتایج حاصل از بررسی مطالعات مراحل رویکرد پرسشگری با نگاه مثبت برای ارزشیابی و توسعه برنامه های آموزشی علوم پزشکی استخراج شدند.

    نتیجه گیری

    رویکرد پرسشگری با نگاه مثبت همچنان که به ارزشیابی برنامه های آموزش علوم پزشکی می پردازد، با ارتقای ظرفیت های فردی و سازمانی موجب توسعه شخصی، سازمانی و اجتماعی در دانشگاه های علوم پزشکی نیز می گردد.

    کلیدواژگان: رویکرد تحقیق ارج گزار، ارزشیابی برنامه، تئوری سیستمی، آموزش پزشکی
|
  • Mohsen Najjari *, Fatemeh Moammeri, Jamshid Jamali, Shahab Rezayan Pages 1-12
    Introduction
    Education experts believe that traditional learning patterns can not meet the needs and challenges that human beings will face in the future. Virtual and Video-based teaching has been hailed as a new way of learning educational skills.
    Methods
    In this study, which is a quasi-experimental study in the field of research in education, the research population included all laboratory science students at Mashhad University of Medical Sciences. The topics of the parasitology course were presented in 8 separate sessions with the traditional method in the control group and in the virtual education process for the case group. Independent t-test was used to compare the mean of total scores in two educational methods. Mann-Whitney test was used to compare the scores of the sections in two educational methods. Data were analyzed in SPSS software version 28. A significance level of 5% was considered.
    Results
    There was no statistically significant difference between men and women in the two groups (p-value = 0.689; χ2 = 0.160). The mean total score in face-to-face method (15.09 37 3.37) and virtual method (16.28 3 3.00) was not statistically significant (p-value = 0.098; t = 1.675).
    Conclusion
    There is almost general agreement among researchers on the usefulness of computer-assisted and multimedia education in advancing students' cognitive learning. Based on the findings of this study, the combined use of class-based methods and face-to-face communication in some sessions and virtual methods based on showing videos in other sessions can be suggested as an effective method in teaching basic science courses.
    Keywords: Virtual education Method, Traditional education Method, Parasitology teaching, Clinical laboratory Sciences
  • Marjan Rasoulian Kasrineh, Mahdiyeh Sarraf-Razavi, Marzieh Mahmudimanesh, Moslem Taheri Soodejani, Ali Talaei, Hojjat Bojmehrani, Seyyed Mohammad Tabatabaei * Pages 13-21
    Introduction
    Virtual reality, as one of the newest technologies, has been used in various fields from video games to travel and research. This technology is also used as a therapeutic solution for some mental disorders. However, the attitude of patients with mental disorders towards the use of virtual reality is still unclear. Therefore, in this study, a questionnaire was designed to investigate the level of acceptance of virtual reality technology among patients with mental disorders.Materials &
    Methods
    This study was designed and implemented based on a research by Megan Liu   et al. The validity and reliability of the questionnaire were evaluated in the year 2021 2021. In this study, CVR and CVI coefficients were used to assess the content validity, and its external reliability was determined using Cronbach's alpha.
    Results
    : The translated questionnairs consisted of 23 questions, 16 of which were specialized and categorized into 6 different dimensions. The content validity index was 0.8, which is an acceptable value for this questionnaire. In addition, Cronbach's alpha was estimated to be 0.7, and the correlation between the questions was shown to be permitted at a significant level of 0.0001.
    Conclusion
    According to the results, the questionnaire had high validity and reliability to assess the acceptance of virtual reality technology among patients with mental disorders
    Keywords: Questionnaire, Virtual Reality, technology acceptance, Validity, Reliability, Mental disorders
  • Negin Ghasempour, Leila Kazemnejad Matak *, Nayere Rezvani Monfared Pages 22-33
    Introduction
    Clinical education in medicine requires factors such as a hospital education environment, diverse patients, complete physical facilities, and, most importantly, competent professors with excellent educational ability. This study aimed to evaluate the relationship between the characteristics of clinical professors and the level of satisfaction of medical students.Materials &
    Methods
    This descriptive-analytical, cross-sectional, and retrospective study is based on the results from the satisfaction forms received from medical students of the Islamic Azad University, Qom, Iran, in 2016-2020 by education development office. A total of 130 clinical faculty and visiting professors of the medical school were examined in these five years, and over 500 students participated in the evaluation of professors during these years.
    Results
    The degree of satisfaction of students at a high level with non-native professors (76.91%) was significantly higher (P<0.05) compared to native professors (5.38%). This satisfaction of specialist professors (76.59%) was significantly higher compared to subspecialist professors (27.68%) (P<0.05). However,  there was no relationship between gender, age, marital status, clinical work experience, type of cooperation with the university, duration of collaboration with the university, and the number of scientific articles registered by the clinical professor with the level of student satisfaction.
    Conclusion
    Although students were more satisfied with non-native professors and the university’s expertise, these professors are recommended to be used in teaching students.
    Keywords: Characteristics of clinical professors, Student Satisfaction, Medical student
  • Asiyeh Namazi *, Marziyeh Masjoudi Pages 34-49
    Introduction
    Lockdown in educational institutions and universities and implementing virtual education programs were the first and most basic measures to prevent the spread of the Corona pandemic in all countries, including Iran. This study was conducted to compare the state of academic resilience and its relationship with the academic enthusiasm of medical (Nursing and Midwifery) and non-medical students during the implementation of the virtual education program at the Islamic Azad University of Rasht.Materials &
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted 425 students from different faculties of the university were randomly selected and completed Fredericks questionnaires of academic resilience and enthusiasm for education. The data were analyzed using SPSS software version 23, descriptive statistics (mean and standard deviation), and analytical statistics (independent t-test, one-way variance, and Pearson's correlation).
    Results
    There was the least academic resilience during the implementation of the virtual education program in the Department of Medical Sciences. In addition, the academic enthusiasm was reported to be lower than in other faculties. The average score in both dependent variables was higher in male students than in female students (p<0.001). Moroever, there was a statistically significant difference between the average score of academic resilience in medical and non-medical students (p=0.001).
    Conclusion
    The findings showed the poor condition of resilience and academic enthusiasm of medical students. Medical sciences that work with saving people's lives, especially in medical sciences is essential to save people's lives. Therefore, there is a need for more attention for creating suitable communication conditions in the university environment and professors with students to improve the situation caused by COVID-19 epidemic.
    Keywords: academic resilience, Academic Enthusiasm, Virtual education, Students
  • Afsoon Motallebi, Ali Kazemian, Melika Hoseinzadeh * Pages 50-64
    Background
    Nowadays, the demand for cosmetic dental services has become widespread among many patients. This qualitative field study aimed to examine dentists’ treatment plans in response to a request for cosmetic services from a single patient.
    Methods
    The researcher visited general dental offices in one of the privileged region’s streets in Mashhad after receiving a standard treatment plan from a specialized dental council as an unannounced standardized patient (USP) and a "real" patient. The researcher visited all the private general dental offices on that street using the total population sampling. In each visit, the researcher discussed the need for cosmetic dental services, and divided the dentist's cosmetic treatment plan into three categories: intervention, intermediate, and non-intervention. Dentists’ medical council numbers were divided into four categories: 1) 0 to 50 thousand, 2) 50 thousand to 100 thousand, 3) 100 thousand to 150 thousand, and 4) 150 thousand to 200 thousand.
    Results
    A total of 24 offices were visited. The treatment plans of eight dentists were prone to intervention (orthodontics and restorative cosmetic services of 1 to 10 units of composite veneer or ceramic laminate), nine dentists were not inclined to intervention, and seven dentists were classified as intermediate. Dentists proposed most interventional treatment plans with medical council numbers 100-150 thousand, and most non-interventional and intermediate treatment plans related to dentists in the 50-100 thousand group.
    Conclusions
    There was a wide range of cosmetic treatment plans for a single patient. Therefore, standard instructions appear to be necessary to prevent non-standard treatments and overtreatments in cosmetic dentistry. It may be possible to improve the quality of cosmetic dental service provision by further examining dentists’ and dental students’ educational needs regarding the diagnosis and treatment of cosmetic complaints.
    Keywords: Cosmetic dentistry, Unannounced standardized patient, Treatment plan
  • Sahar Mohseni, Ahmad Mirgol *, Jalal Moradi Pages 65-77
    Introduction
    The cognitive processes involved that lead to increased vulnerability in suicidal behaviors have not been well studied. Therefore, the aim of the present study was to predict suicidal ideation based on irrational beliefs and intellectual rumination of Payame Noor students of Zahedan branch. 
    Method
    In this cross-sectional descriptive study, 150 students of psychology and educational sciences participated in a simple random method in 2020. Data collection tools were valid and reliable questionnaires of suicidal ideation, irrational beliefs and rumination. Data were analyzed using Pearson correlation and regression tests and SPSS 23 software.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between suicidal thoughts and irrational beliefs (r = 0.05) at 99% confidence level. There is also a significant relationship between suicidal thoughts and rumination (p 05 0.05). Helplessness in the face of emotional change and irresponsibility has also been able to explain students' suicidal thoughts.
    Conclusion
    Irrational beliefs and intellectual rumination are among the variables related to students' suicidal thoughts and have the ability to predict it.
    Keywords: Suicide Thoughts, Irrational beliefs, Intellectual rumination, Students
  • Sajjad Esmaeili *, Mehdi Azimi, Fatemeh Babaei, Hamidreza Rasekh Pages 78-91
    Introduction
    The importance of Ph.D. postgraduates related to pharmacy in the healthcare system, as well as the many material and spiritual costs associated with their job, must be investigated. This study aimed to evaluate the status of education, skill, and job of Ph.D. postgraduates in Shahid Beheshti University's pharmacy school.Materials &
    Methods
    This cross-sectional study was conducted by a literature review and getting experts’ opinions to prepare a questionnaire. A random sampling of 166 Ph.D. postgraduates at the Shahid Beheshti university's pharmacy school was obtained to determine the statistical population and sample size in 2021. Finally, data collection and analysis were performed based on Statistical tests.
    Results
    About 70.3% of respondents are in jobs in which the minimum education required is a Ph.D. degree. In addition, 54% of postgraduates work in Tehran and 52.3% work as faculty members. The majority of the respondents studied the Doctor of pharmacy in the previous course. much of them have moderate satisfaction from occupational characteristics as well as skills, and low satisfaction from educational situation.
    Conclusion
    Satisfaction with the educational situation in the specialty course, matching skills with the needs of the labor market, and employment of people in job positions related to the specialized field require serious attention from policymakers to address the shortcomings of this field.
    Keywords: Ph.D postgraduates, Pharmacy, status of education, skill, Job
  • Seyed Javad Hosseini, Mahbobeh Firooz, Hosseini Karimi Moonaghi * Pages 92-100
    Introduction

    Iranian nursing researchers considered the Kirkpatrick model to evaluate educational programs. The present review study was conducted to determine the possibility of a systematic review and summarize the results on the Kirkpatrick model in Iranian nursing studies.

    Materials & Methods

    The present scoping review was conducted based on the Arksey & O'Malley framework. For this purpose, SID, Magiran, PubMed, Web of Science and Scopus databases, and Google Scholar search engine were searched with keywords "Kirkpatrick,” "Nursing,” and "Iran" and their Persian equivalents, without time limit. The final studies were selected based on the PRISMA framework. The information from included articles was extracted. In the last stage, the advice of four medical education and nursing experts were applied.

    Results

    Finally, 16 articles were included in this review. A total of five and 11 studies had quasi-experimental and observational designs, respectively. The Kirkpatrick model’s initial two stages were applied in the six studies. In addition, other studies used four levels of the model to evaluate educational programs. A systematic review study was not observed in the process of search. The six studies focused on the evaluation of cardiopulmonary resuscitation courses.

    Conclusion

    The current studies had weaknesses in using the evaluation model, such as the incompleteness of the evaluation steps. Future studies should focus on measuring all levels of the model. Further, the evaluation of educational interventions on patients based on the Kirkpatrick model should be considered. According to the available evidence, conducting a systematic review is impossible.

    Keywords: Kirkpatrick, Nursing, Evaluation, Review, Scoping
  • Mahla Salajegheh * Pages 101-112
    Background

    The ultimate goal of educational program evaluation the development of individuals and organizations. Achieving this goal requires evaluation methods with a systematic approach to all components of the program.

    Methods

    In this overview review study, the keywords "Appreciative Inquiry Approach", Program Evaluation", "Medical Education" were searched in Scopus, Web of Science, EMBASE, and Medline databases between 2010 and March 2021. After removing duplicates and considering the direct relationship of the articles to the study’s aim, full-text articles were reviewed.

    Findings

    In searching for sources, 170 records were found, of which 15 articles were finalized. The steps of the appreciative inquiry approach for the evaluation and development of medical education programs were extracted.

    Conclusion

    The appreciative inquiry approach, as well as evaluating the program, promotes personal, organizational, and social development by enhancing individual and organizational capacities.

    Keywords: Appreciative Inquiry Approach, Program Evaluation, Systems Theory, Medical education