فهرست مطالب
مجله علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/07/09
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 1-9مقدمه
در تصویربرداری آنژیوگرافی و بویژه آنژیوپلاستی مقادیر زیادی اشعه ایکس به بدن بیمار می تابد که باعث پرتوگیری زیاد بیمار می گردد. صبا شیلد یک نوع شیلد بالاگذر می باشد که درحال حاضر معرفی شده و کارایی آن در کاهش دوز بیماران در حین تصویربرداری سی تی اسکن مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. به نظر می رسد استفاده از صبا شیلد با ضخامت بهینه می تواند دوز دریافتی بیماران در آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی را بطور معنی داری کاهش دهد. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی صبا شیلد با ترکیب Zn-Bi بر کاهش دوز دریافتی بیماران و تاثیر آن بر کیفیت تصویر برداری درآنژیوگرافی و آنژیوپلاستی می باشد.
مواد و روش هاجهت بررسی کارایی صبا شیلد با ترکیب Zn-Bi در آنژیوگرافی و آنژیو پلاستی تعداد یک عدد شیلد به ابعاد 60 در 40 سانتی متر و با ضخامت 0.04 میلی متر معادل سرب تهیه شد. از دستگاه آنژیوگرافی برای تابش اشعه و از فانتوم CTDI برای شبیه سازی بدن بیمار استفاده شد. دوزیمتری با استفاده از TLD ها بر روی فانتوم CTDI بدون استفاده از شیلد و با استفاده از شیلد انجام شد. سپس مقادیر کاهش دوز و کیفیت تصاویر مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی کیفیت تصویر از نظر متخصصان رادیولوژی به صورت دوسوکور استفاده شد.
یافته هایافته های پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از صبا شیلد با ترکیب Zn-Bi در آنژیوگرافی و آنژیوبلاستی باعث کاهش دوز بین 30 تا 37 درصدی دوز دریافتی بیماران با کیفیت تصاویر در حد متوسط و قابل قبول شده است .
بحث و نتیجه گیریصبا شیلد با ترکیب Zn-Bi و ضخامت 0.04 میلی متر معادل سرب می تواند دوز دریافتی بیماران را به طور چشمگیری کاهش داده و تاثیر مخرب چندانی روی کیفیت تصاویر ندارد.
کلیدواژگان: صبا شیلد، کاهش دوز، کیفیت تصویر، آنژیوگرافی، آنژیوبلاستی -
صفحات 10-18مقدمه
مطالعات گذشته نشان داده هر گونه تغییر فیزیولوژیکی در خونرسانی در تابش پرتوهای فوتونی یونیزان ناشی از ایجاد آسیب در دیواره داخلی عروق می باشد که این امر به تغییر اسکلت سلولی در لایه اندوتلیوم نسبت داده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر پرتودرمانی بر پارامتر بعد فرکتال سلول های اندوتلیال به عنوان یک شاخص بیولوژیکی اسکلت سلولیپس از تابش دهی یکباره و پرتودرمانی تقطیعیمی باشد.
مواد و روش هادر این مطالعه سلول های اندوتلیال ورید بند ناف انسانی (HUVECs) تحت تابش دهی دوزهای 0، 2، 4 و 8 گری با استفاده از ماشین درمانی کبالت-60 در دو حالت تابش دهی یکباره و تقطیع تابشقرار گرفتند. طی مدت 24 ساعت بعد از تابش دهی، ساختار اسکلتی هر گروه به تفکیک رنگ آمیزی گردید. در ادامهبا پردازش تصاویر استخراج شده از میکروسکوپ کانفوکال با استفاده از دستور مربوطه در بسته نرم افزاری ImageJ، آنالیز طیف فرکتال برای هر گروه تابشی انجام شد.
یافته هانتایج نشان دادند در پی پرتودرمانی خارجیدر دو حالت تابش دهی یکباره و تقطیع تابش،پارامتر بعد فرکتال سلول های اندوتلیالبه صورت معناداری تغییر می یابد. از طرفی، کاهش این پارامتر برای گروه پرتودرمانی تقطیعی در مقایسه با تابش یکباره پرتو به ازاء دوز پرتویی مشابه به لحاظ آماری بیشتر می باشد.
بحث و نتیجه گیریتحلیل طیف فرکتال می تواند به یک شاخص کمکی قابل اعتماد در پیش بینی پاسخ سلول های اندوتلیال ورید بند ناف انسانی به پرتودرمانی با دو روش تابش یکباره و تقطیع تابش دهی مورد بررسی قرار گیرد.
کلیدواژگان: پرتودرمانی، سلول های اندوتلیال، تصویربرداری کانفوکال، بعد فرکتال، اسکلت سلولی -
صفحات 19-27مقدمه
پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین فاکتورهای منتخب آمادگی جسمانی وابسته به مهارت و سلامت با ریسک فاکتورهای کلاسیک بیماری قلبی-عروقی کارکنان فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی صورت گرفت.
مواد و روش هامطالعه حاضر از نوع همبستگی با ماهیت کاربردی بوده و جامعه آماری آن کارکنان فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی بودند که تعداد 50 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری نمرات استقامت قلبی-عروقی از آزمون کوپر، استقامت عضلانی از آزمون دراز و نشست، انعطاف پذیری از آزمون ولز و برای سنجش سرعت آزمودنی ها از آزمون دوی 100 متر استفاده شد. برای اندازه گیری مقادیر سرمی شاخص های تری گلیسرید (TG)، لیپوپروتیین پرچگال (HDL)، لیپوپروتیین کم چگال (LDL) و کلسترول تام (TC)، از آزمودنی ها 48 ساعت پس از اجرای تست های آمادگی جسمانی در شرایط 12 ساعت ناشتایی خونگیری به عمل آمد. به منظور توصیف اطلاعات جمع آوری شده، از روش های آمار توصیفی استفاده شد، همچنین از آزمون کولموگروف اسمیرنوف برای تایید طبیعی بودن توزیع داده ها و از ضریب همبستگی اسپیرمن، برای تعیین همبستگی بین متغیرهای پژوهش استفاه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد، بین استقامت قلبی-عروقی و TC رابطه معکوس و معنی داری وجود داشت (0/319- r= , 0/024 p=)، این در حالیست که بین استقامت قلبی-عروقی و HDL، LDL، TG چنین نبود؛ در مورد مقادیر استقامت عضلانی نیز نتایج آزمون نشان داد که شاخص مذکور رابطه معکوس و معنی داری با TC دارد (0/302-r= , 0/033 p=) اما رابطه معنی داری با HDL، LDL و TG مشاهده نشد؛ همچنین بین انعطاف پذیری وHDL ، LDL، TC، TG رابطه معنی داری مشاهده نشد؛ در آخر نیز، رابطه مستقیم و معنی داری بین سرعت با مقادیر TC و TG یافت شد (0/332r= , 0/018p=)، (0/296r= , 0/037p=) اما بر مقادیر HDL و LDL شاخص مورد بررسی رابطه معنی داری مشاهده نشد.
بحث و نتیجه گیریبر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت افرادی که دارای استقامت قلبی-عروقی و استقامت عضلانی بالاتری هستند، نسبت به افرادی که دارای استقامت قلبی-عروقی و استقامت عضلانی پایین تری هستند از سطح TC کمتر و مطلوب تری برخوردار می باشند، همچنین هر چه میزان رکورد سرعت در افراد پایین تر باشد، میزان TC و TG آن ها نیز پایین تر خواهد بود.
کلیدواژگان: : آمادگی جسمانی، استقامت قلبی-عروقی، پروفایل لیپیدی، کلسترول، پلیس -
صفحات 28-37مقدمه
شیوع کرونا ویروس و پیامدهای روانی ناشی از آن یکی از مهم ترین وقایع اجتماعی بشر در قرن 21 است که پرستاران و پرسنل بیمارستان ها با پیامدهای روان شناختی ناشی از آن از جمله استرس شغلی رو به رو هستند. هدف از انجام پژوهش حاضر رابطه کیفیت خواب و کیفیت زندگی کاری با استرس شغلی پرستاران و پرسنل بیمارستان های شهر کرمانشاه در دوران کوید 19 در سال 1401 بود.
مواد و روش هاپژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه پرستاران و پرسنل بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه در سال 1401 بودند. جهت انتخاب حجم نمونه 250 نفر از پرستاران و پرسنل بیمارستانی بر اساس جدول مورگان به روش تصادفی خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه های کیفیت خواب پترزبورگ (1998) (PSQI)، کیفیت زندگی کاری والتون (1973) (QWL) و استرس شغلی پرستاران تافت،گری و اندرسون (1981) پاسخ دادند.
یافته هانتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد مولفه های اختلال خواب، خواب مفید، کیفیت ذهنی خواب، داروی خواب آور، پرداخت منصفانه، محیط کار ایمن، وابستگی اجتماعی و یکپارچگی و انسجام به ترتیب با ضرایب بتای 0/37 و 0/87-، 0/18 و 0/35-، 0/19، 0/13- و 0/76- توان پیش بینی استرس شغلی را دارند. همچنین با توجه به نتایج همبستگی پیرسون، می توان گفت هر چقدر کیفیت خواب و کیفیت زندگی کاری کمتر باشد، میزان استرس شغلی آنان افزایش می یابد.
بحث و نتیجه گیریبا توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش مبنی بر اهمیت و نقش کیفیت خواب و کیفیت زندگی کاری در استرس شغلی پرستاران و پرسنل درمانی، اتخاذ تدابیری در راستای ارتقای کیفیت زندگی کاری و کیفیت خواب، رفع عوامل زمینه ساز، پیشگیری، درمان و آموزش روش ها و مهارت های صحیح تطابقی و ارتباطی از ضروریات کنونی سیاست گذاری در امر بهداشت و درمان در چنین محیط هایی می باشد. همچنین مداخلات موثر در جهت بهبود کیفیت زندگی کاری، کیفیت خواب و استرس شغلی و انجام مطالعات بیشتر در آینده در جهت شناسایی دیگر فاکتورهای تاثیرگذار بر کیفیت زندگی و کیفیت خواب و استرس شغلی پیشنهاد می گردد.
کلیدواژگان: کیفیت خواب، کیفیت زندگی کاری، استرس شغلی، پرستاران، کوید 19 -
صفحات 38-50مقدمه
پیراپزشکان اعضای کادر درمان هستند که با بیماران تعامل کوتاه و بلندمدت زیادی دارند و ارتباط آن ها با بیمار اهمیت زیادی در انجام خدمات دارد. این پژوهش در صدد است رابطه ی بین نیازهای اساسی در دیدگاه گلسر با ارتباط با بیمار و توانایی دلسوزی را بسنجد.
مواد و روش هاروش پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش را همه ی پیراپزشکان شاغل در بیمارستان های شهر همدان، در سال 1400، به تعداد 571 نفر تشکیل داده اند، که با توجه به جدول مورگان، از میان آن ها، تعداد 230 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه ی نیازهای گلسر (1999)، پرسشنامه ی ارتباط با بیمار وکیلی و همکاران (1391) و پرسشنامه ی شایستگی دلسوزی نیرومندان و آهی (1398)، استفاده شده است.
یافته هانتایج نشان داد که بین نیاز به عشق و احساس تعلق و ارتباط با بیمار و شایستگی دلسوزی ارتباط وجود دارد (0/05<p)؛ بین نیاز به قدرت و ارتباط با بیمار و شایستگی دلسوزی ارتباط وجود دارد (0/05<p)؛ و همچنین بین نیاز به آزادی و شایستگی دلسوزی ارتباط وجود دارد (0/05; >p) برابری میانگین=H0)؛ اما بین نیاز به بقا و ارتباط با بیمار ارتباط معناداری یافت نشد (0/05>P ; برابری میانگین=H0).
بحث و نتیجه گیریبا توجه به رابطه ی یافته شده بین نیاز به عشق و احساس تعلق و نیاز به قدرت با مدیریت ارتباط با بیمار و شایستگی دلسوزی و همچنین رابطه ی نیاز به آزادی و شایستگی دلسوزی، از این نکته می توان در گزینش نیروهای بیمارستانی و به کارگیری به جای آن ها استفاده کرد. بر اساس یافته های پژوهش افراد با نیاز به عشق و احساس تعلق می توانند، افراد مناسبی برای کار در بیمارستان باشند، همچنین افراد با نیاز به قدرت و آزادی بالا در صورت هدایت درست این نیازها می توانند افراد مناسبی در این حرفه باشند.
کلیدواژگان: نیمرخ نیازهای گلسر، ارتباط با بیمار، شایستگی دلسوزی، پیراپزشکان، بیمارستان -
صفحات 51-60مقدمه
پرستاران نقش مهمی در نظام سلامت دارند و تعهد و وفاداری آنان کلید دستیابی به اهداف سازمانی است. هدف از این مطالعه تعیین سطح فلات زدگی شغلی، تعهد سازمانی، سرمایه اجتماعی و ارتباط آنها در محیط کار پرستاران می باشد.
مواد و روش هادر این پژوهش توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی، 215 پرستار شاغل در بیمارستان های رازی، امام رضا و ولیعصر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 1398شرکت کردند. جهت انتخاب پرستاران از روش نمونه گیری تصادفی استفاده گردید و پرسشنامه ها به روش خودگزارش دهی تکمیل شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد فلات زدگی شغلی (Mylymn, 1992) ، تعهد سازمانی (Meyer & Allen 1990) و سرمایه اجتماعی محل کار (Kouvonen) استفاده شد و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده گردید.
یافته هااین مطالعه نشان داد که افراد با بیش از 10 سال سابقه کار، نمرات تعهد سازمانی بالاتری نسبت به سایرین داشتند (0/04=p). سرمایه اجتماعی در گروه سنی 22 تا 30 سال نسبت به سایر گروه های سنی بالاتر بود (0/03=p). بین نمره فلات شغلی و تعهد سازمانی رابطه معکوس (0/03=p ،0/24- =r).، اما بین نمره فلات شغلی و سرمایه اجتماعی رابطه مثبت وجود داشت. (0/004=p ،0/32=r).
بحث و نتیجه گیرینتایج نشان داد که فلات شغلی تاثیر منفی بر تعهد سازمانی و تاثیر مثبت بر سرمایه اجتماعی دارد. توصیه می شود جهت بالا بردن تعهد سازمانی پرستاران، سطح فلات زدگی آن ها را از طریق ایجاد شرایط مناسب کاری، احساس کارامدی، احساس پیشرفت فردی و فرصت ارتقاء کاهش دهند.
کلیدواژگان: فلات زدگی شغلی، تعهد سازمانی، سرمایه اجتماعی -
صفحات 61-77مقدمه
سرطان ریه شایع ترین سرطان در سراسر جهان است که میزان مرگ و میر بالایی در مردان و زنان دارد. در ایران سرطان ریه سومین نوع سرطان شایع بوده و فراوانی آن به سرعت در حال افزایش است. میزان بالای مرگ و میر به این دلیل است که بیماران اغلب در مراحل پیشرفته بیماری تشخیص داده می شوند. بنابراین وجود مارکرهای مولکولی جهت تشخیص زودهنگام و انتخاب درمان استاندارد سرطان ریه ضروری است. مطالعات نشان دادند که واریانت های ژنتیکی زیادی وجود دارد که به طور قابل توجهی با بروز سرطان ریه مرتبط هستند. هدف ما در این مطالعه بررسی ژن های دخیل در بروز سرطان ریه است.
مواد و روش هابرای نگارش این مطالعه مروری، کلمات کلیدی سرطان ریه، ژن های کلیدی، بیومارکر بالینی و تشخیص زودرس در پایگاه های اینترنتی Science Direct، Scopus، NCBI، PubMedو Google Scholar جستجو گردید و مقاله حاضر بر اساس آن ها نگاشته شد.
یافته هاژن های EGFR،KRAS ،BRAF و TP53 بالاترین اهمیت و نقش را در بروز سرطان ریه دارند؛ لذا شناسایی موتاسیون ها در ژن های مذکور می تواند به عنوان بیومارکر بالینی نقش مهمی در تشخیص و درمان سرطان ریه داشته باشد.
بحث و نتیجه گیریشناسایی ژن های دخیل در سرطان ریه می تواند به عنوان بیومارکرهای بالینی به منظور تشخیص زودهنگام و درمان مناسب این بیماری مورد استفاده قرار گیرند. بیومارکرهای مولکولی می توانند این پتانسیل را داشته باشند که وضعیت کنونی روش های تشخیص زودرس و درمان هدفمند سرطان ریه را بهبود بخشند. شناخت ژن های دخیل در سرطان ریه به عنوان بیومارکرهای بالینی به منظور تشخیص زود هنگام و همچنین ارزیابی پاسخ به درمان جهت انتخاب یک درمان هدفمند می تواند نقش مهمی در تسهیل روند درمان، افزایش پاسخ به درمان، کاهش مرگ و میر و همچنین کاهش خسارات مادی و معنوی ناشی از این بیماری داشته باشد.
کلیدواژگان: سرطان ریه، ژن های کلیدی، بیومارکرهای بالینی، تشخیص زودرس -
صفحات 78-86مقدمه
ویروس کرونا می تواند قسم تهای مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد. به طوری که قسم تهای مختلف سیستم عصبی از جمله بافت مغز و مایع مغزی نخاعی در جریان این بیماری درگیر شده و تظاهرات عصبی مختلفی ظاهر می شود. هدف از این مطالعه مروری، بررسی اثرات ویروس کرونا بر سیستم عصبی است.
مواد و روش هادر این مطالعه از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Google scholar، SID و Magiran جهت جستجوی کلمات کلیدی سیستم عصبی، کروناویروس، کووید-19 و معادل انگلیسی آنها شامل nervous system، coronavirus و covid-19 در فاصله زمانی 2019 تا 2023 استفاده شد. تعداد 135 مقاله استخراج گردید و نهایتا 19 مقاله وارد مطالعه شد.
یافته هایافته ها بیانگر این مطلب است که ویروس کرونا با حمله به سیستم عصبی انسان می تواند باعث ایجاد طیفی از تغییرات و عوارض عصبی از جمله اختلال در هوشیاری، اضطراب، افسردگی، حوادث حاد عروق مغزی، سکته مغزی و انسفالیت ویروسی شود. اختلالات چشایی و بویایی و آنوسمی (به دلیل آسیب اپیتلیال بویایی توسط ویروس مربوطه) از شایع ترین علایم عصبی ناگهانی کووید-19 است که مربوط به درگیری سیستم عصبی محیطی است. همچنین گزارش هایی مبنی بر ارتباط احتمالی بین کروناویروس ها و MS وجود دارد.
بحث و نتیجه گیریاز داده های موجود می توان نتیجه گرفت که طیف وسیعی از عوارض عصبی گزارش شده در ارتباط با کووید-19 ناشی از اثرات مستقیم ویروس بر روی سیستم عصبی است، اما این اثرات هنوز به طور کامل مشخص نشده است و نیاز به تحقیقات گسترده تری وجود دارد. همچنین برای شناسایی هر چه بهتر این ویروس باید برای رفع چالش ها تدابیری اتخاذ شود تا علایم آسیب شناسی عصبی زودتر تشخیص داده شده و قبل از آسیب جبران ناپذیر مداخله درمانی انجام شود.
کلیدواژگان: سیستم عصبی، کروناویروس، کووید-19
-
Pages 1-9Introduction
In angiography and especially in angioplasty, large amounts of X-rays are emitted to the patient’s body, which causes the patient to be exposed to a lot of radiation. Saba Shield is a type of highpass shield that was introduced recently. Moreover, its effectiveness in reducing the dose of patients during CT scan imaging has been investigated and confirmed. It seems that the use of Saba shield with optimal thickness can significantly reduce the dose received by patients in angiography and angioplasty. The aim of this study is to investigate the effectiveness of Saba Shield with Zn-Bi combination on reducing the dose received by patients and its effect on the quality of images in angiography and angioplasty.
Methods and Materials:
One shield with dimensions of 60 x 40 cm and thickness of 0.04 mm equivalent to lead was prepared in order to investigate the efficiency of Saba shield with Zn-Bi combination in angiography and angioplasty. Angiography machine was used for radiation and CTDI phantom was used to simulate the patient’s body. Dosimetry using TLDs was performed on the CTDI phantom without shield and with shield.Then, the values of dose reduction and image quality were examined. In order to check the quality of the image, according to the radiology experts, it was used in a double-blind manner.
ResultsThe findings of the present study showed that the use of Saba Shield with Zn-Bi combination in angiography and angioplasty has reduced the dose between 30 and 37% of the dose received by patients with moderate and acceptable image quality.
Discussion and ConclusionSaba shield with Zn-Bi composition and thickness of 0.04 mm equivalent to lead can significantly reduce the dose received by the patients and it does not have a degrading effect on the quality of the images.
Keywords: Saba Shield, Dose Reduction, Image Quality, Angiography, Angioblasty -
Pages 10-18Introduction
Previous studies have illustrated that each physiological change in blood supply following the ionizing beam irradiation is caused by damaging the inner wall of vessels, which is attributed to changes in the cytoskeleton in the endothelium layer. The aim of this study is to investigate the effect of radiotherapy on the fractal dimension parameter of endothelial cells as a biomarker of the cytoskeleton following the single irradiation and fractionation radiotherapy.
Methods and Materials:
In this study, human umbilical vein endothelial cells (HUVECs) were irradiated by the doses of 0, 2, 4 and 8 Gy by using cobalt-60 therapeutics machine in two situations of single continuous irradiation and fractionation radiotherapy. The cytoskeleton of each group was separately stained within 24 hours after irradiation. Then, the fractal dimension spectrum was performed for each radiation-induced group by processing the confocal microscopy images with the related command in the ImageJ software package.
ResultsThe results showed that the fractal dimension parameter of endothelial cells is significantly changed following the external radiotherapy in two modes of single and fractionation irradiation modalities. Moreover, the reduction of this parameter for the fractionation radiation treatments is statistically higher than that following the continuous irradiation for the same radiation dose.
Discussion and ConclusionAssessing the fractal dimension can be considered as a reliable secondary index for the prognosis of the response of human umbilical vein endothelial cells to radiotherapy with two procedures of single and fractionation modalities.
Keywords: Radiotherapy, Endothelial Cells, Confocal Imaging, Fractal Dimension, Cytoskeleton -
Pages 19-27Introduction
The present study aimed to investigate the relationship between the selected factors of related skill and health physical fitness with the classic risk factors of cardiovascular disease of employees of the police command in North Khorasan.
Methods and Materials:
This research was conducted by correlation method with applied nature. The statistical population included 50 employees of the North Khorasan Police Force who were chosen randomly. Cooper’s test was used to evaluate cardiovascular endurance, the sit-up test was used for muscular endurance, the Wells test was used for flexibility, and the 100-meter running test was used to measure speed. To evaluate the serum levels of Triglyceride (TG), High-Density Lipoprotein (HDL), Low- Density Lipoprotein (LDL), and Total Cholesterol (TC), blood was drawn from the subjects, 48 hours after the performing physical fitness test, in 12 hours fasting condition. Descriptive statistics (mean and standard deviation) methods were used for data collection. Moreover, Kolmogorov–Smirnov test was used to confirm the normality the data distribution and spearman correlation coefficient to determine the correlation between the research variables. Data analysis has been performed using SPSS software version 22.
ResultsThe results of the research showed that there was inverse and significant relationship between cardiovascular endurance and TC (p= 0/024, r= -0/319); however, there was not any significant relationship between cardiovascular endurance and HDL, LDL and TG. Regarding the values of muscular endurance, the results of the test showed that the mentioned index has inverse and significant relationship with TC (p= 0/033, r= -0/302); however, there was not any significant relationship between muscular endurance and HDL, LDL and TG. There was not any significant relationship between flexibility and HDL, LDL, TC and TG. Finally, there was a direct and significant relationship between speed and TC and TG values (p= 0/018, r= 0/332), (p= 0/037, r= 0/296). However, there was not any significant relationship between speed and HDL and LDL.
Discussion and ConclusionBased on the findings of the present study, it can be concluded that people who have higher cardiovascular endurance and muscular endurance have a lower and more favorable TC level than people who have lower cardiovascular endurance and muscular endurance. Furthermore, the lower the speed record in people, the lower their TC and TG will be.
Keywords: Physical Fitness, Cardiovascular Endurance, Lipid Profile, Cholesterol, Police -
Pages 28-37Introduction
The spread of Corona virus and its psychological consequences is one of the most important human social events in the 21st century. Moreover, nurses and hospital personnel are facing the psychological consequences of it including job stress. The present study aimed to perform the relationship between sleep quality and work life quality with occupational stress of nurses and hospital personnel in Kermanshah during the period of Covid-19 in 2023.
Methods and Materials:
The current research is descriptive of the correlation type. The statistical population of this research included all nurses and hospital personnel of Kermanshah University of Medical Sciences in 2023. In order to select a sample size, 250 nurses and hospital personnel have been selected through random cluster method based on Morgan’s table. In addition, they responded to Petersburg (1998) sleep quality (PSQI), Walton (1973) quality of work life (QWL) and job stress questionnaires and Nurses Taft, Gray and Anderson (1981).
ResultsThe results of the step-by-step regression analysis showed that the components of sleep disorder, useful sleep, mental quality of sleep, sleeping medicine, fair payment, safe work environment, social dependence and integration and cohesion have the ability to predict occupational stress with beta coefficients of 0.37, -0.87, 0.18 and -0.12, -0.19, -0.13 and -0.76 respectively. Furthermore, according to the results of Pearson’s correlation, it can be said that the lower the quality of sleep and the quality of work life, the higher their occupational stress.
Discussion and ConclusionAccording to the results obtained from this research on the importance and role of sleep quality and quality of work life in the occupational stress of nurses and medical personnel, taking measures in order to improve the quality of work life and sleep quality, removing the underlying factors, prevention, treatment and training methods, correct adaptation and communication skills are the current necessities of health and treatment policy in such environments. Furthermore, effective interventions to improve the quality of work life, quality of sleep and occupational stress and conducting more studies in the future to identify other factors affecting the quality of life and quality of sleep and occupational stress are suggested.
Keywords: Quality of Sleep, Quality of Working Life, Occupational Stress, Nurses, Covid-19 -
Pages 38-50Introduction
Paramedics are members of the medical staff who have a lot of short and long-term interaction with patients. Moreover, their relationship with the patient is very important in providing services. This research aims to measure the relationship between the basic needs in Glaser’s view with patient communication and it measures the ability of empathizing.
Methods and Materials:
The method of the present study is descriptive correlational research. The statistical population of this research was made up of 571 paramedics working in the hospitals of Hamedan, in 2022. According to Morgan’s table, 230 of them were selected as the research sample by stratified random sampling method. Golsar’s needs questionnaire (1999), Vakili et al.’s patient communication questionnaire (2013) and Niroumendan and Ahi’s compassion competence questionnaire (2018) were used to measure the research variables.
ResultsThe results showed that there is a relationship between the need for love and feeling of belonging and connection with patient and the competence of compassion (p<0.05). There is a relationship between the need for power with patient communication and the competence of compassion (p<0.05). In addition, there is a relationship between the need for freedom and the competence of compassion (P>0.05; mean equality=H0); however, there is not any significant relationship between the need for survival and communication with the patient (P<0.05; mean equality=H0).
Discussion and ConclusionsConsidering the relationship found between the need for love and the feeling of belonging and the need for power with patient communication and the competence of compassion, as well as the relationship between the need for freedom and compassion competence, this point can be used in the selection of hospital staff and employing a person in a part of the hospital that suits for their needs. According to the findings of the research, people with a need for love and a sense of belonging can be suitable person to work in a hospital. Furthermore, people with a high need for power and freedom can be suitable person in this profession if these needs are properly guided.
Keywords: Glaser Needs Profile, Patient Relationship, Compassionate Competence, Paramedics, Hospital -
Pages 51-60Introduction
Nurses play a vital role in the healthcare system. Moreover, their commitment and loyalty are keys to achieve organizational goals. The aim of this study is to determine the level of job burnout, organizational commitment, social capital, and their relationship in the work environment of nurses.
Methods and Materials:
This descriptive-analytical cross-sectional study has been performed among 215 employed nurses at Razi, Imam Reza, and Valiasr hospitals affiliated with Birjand University of Medical Sciences in 2019. Random sampling method was used to select the nurses and questionnaires were completed through self-report. Standard questionnaires were used to collect the data, including the job burnout scale (Mylymn, 1992), organizational commitment scale (Meyer & Allen, 1990), and workplace social capital scale (Kouvonen). Data analysis was conducted using SPSS software version 19.
ResultsThis study demonstrated that individuals with more than 10 years of work experience had higher organizational commitment scores compared to others (p = 0.04). Social capital was higher in the age group of 22 to 30 years compared to other older age groups (p = 0.03). There was an inverse relationship between job satisfaction and organizational commitment (p = 0.03, r = -0.24). However, a positive relationship existed between job satisfaction and social capital (p = 0.004, r = 0.32).
Discussion and ConclusionThe results demonstrated that job burnout has a negative impact on organizational commitment and a positive impact on social capital. It is recommended to reduce the level of job burnout among nurses by creating suitable working conditions, promoting a sense of efficacy, providing opportunities for personal growth, and promotion opportunity.
Keywords: Career Plateauing, Organizational Commitment, Social Capital -
Pages 61-77Introduction
Lung cancer is the most common cancer worldwide with high mortality rates in male and female. In Iran, lung cancer is the third most common type of cancer and its prevalence is increasing rapidly. This disease has a high mortality rate because patients with lung cancer are diagnosed at an advance stage of the disease. Therefore, the presence of tumor markers is essential for treatment and early diagnosis of lung cancer. Studies have shown that there are many genetic variants that are significantly related to the incidence of lung cancer. The present study aimed to investigate the role of key genes in the occurrence of lung cancer.
Methods and Materials:
This review article has been performed by searching lung cancer, key genes, clinical biomarker, and early diagnosis keywords in various data bases such as NCBI, PubMed, Scopus, Science Direct, and Google Scholar.
ResultsEGFR, KRAS and TP53 genes have the highest importance and role in the occurrence of lung cancer; therefore, the identification of mutations in the mentioned genes can play an important role in the diagnosis and treatment of lung cancer as a clinical biomarker.
Discussion and ConclusionIdentification of genetic variants involved in lung cancer can be used as clinical biomarkers for early diagnosis and appropriate treatment of this disease. Molecular biomarkers can have the potential to improve the current state of early lung cancer detection and treatment methods. Recognizing genetic variants as clinical biomarkers for early diagnosis and evaluation of response to treatment for lung cancer can play an important role in facilitating the treatment process, increasing response to treatment, reducing mortality, and reducing material and spiritual damages caused by this disease.
Keywords: Lung Cancer, Key Genes, Clinical Biomarkers, Early Diagnosis -
Pages 78-86Introduction
Coronavirus can affect different parts of the body. So that different parts of the nervous system including brain tissue and cerebrospinal fluid are involved during this disease and various neurological manifestations appear. The purpose of this review study is to investigate the effects of coronavirus on the nervous system.
Methods and Materials:
In this review, PubMed, Scopus, Google Scholar, SID, and Magiran databases were used to search for nervous system, Coronavirus, and Covid-19 keywords and their English equivalents from the years of 2019 to 2023. 135 articles were extracted and 19 articles were included in the study.
ResultsThe findings indicate that the coronavirus can cause a range of neurological changes and complications by invading the human nervous system, including impaired consciousness, anxiety, depression, acute cerebrovascular events, stroke, and viral encephalitis. Taste and smell disorders and anosmia (due to olfactory epithelial damage by the respective virus) are among the most common sudden neurological symptoms of Covid-19, which are related to the involvement of the peripheral nervous system. There have also been reports of a possible relationship between coronaviruses and MS.
Discussion and ConclusionThe available data indicate that a wide range of neurological complications reported in connection with Covid-19 are caused by the direct effects of the virus on the nervous system; however, these effects have not been fully determined yet and there is a need for more extensive research. Furthermore, measures should be taken to solve the challenges in order to better identify this virus, so that neurological pathology symptoms can be detected earlier and therapeutic intervention can be performed before irreversible damage.
Keywords: Nervous System, Coronavirus, Covid-19