فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فائزه اعتمادی، رضا جعفری هرندی* صفحات 1-21

    هدف از این پژوهش، بررسی دیدگاه های متخصصین پیرامون هوش معنوی، راهکارهای پرورش و آثار تربیتی آن می باشد. در این مقاله از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. جمع آوری داده ها نیز از طریق فیش برداری و با مرور منابع مکتوب از جمله کتب، مقالات، پایان نامه ها، اسناد و منابع الکترونیکی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سازه هوش معنوی یکی از مفاهیم جدید و جذابی است که در پرتو علاقه صاحب نظران و روانشناسان به حوزه دین و معنویت مطرح شده است. آنچه که موجب شده است تا سازه معنویت به عنوان هوش مفهوم سازی شود، آن دسته از یافته های علمی بیان کننده این واقعیت می باشد که کاربست الگوهای ویژه ای از افکار، هیجان و رفتار در زندگی روزمره می تواند موجب افزایش سازگاری و بهزیستی انسان شود. هوش معنوی به واسطه برخی از توانایی ها و ویژگی های ذاتی مثل توانایی برای ورود به حالت های متعالی، توانایی شناسایی ابعاد غیرمادی و ایجاد یک دیدگاه کل گرایانه به تجربه های زندگی، آشکارا می تواند از دیگر انواع هوش متمایز شود. همچنین یافته ها نشان داد که در متون اسلامی نیز توجهات زیادی به مولفه هوش معنوی شده است. هوش معنوی را می توان با تمرین های مختلف توجه، تغییر شکل دادن هیجانات و تقویت کردن رفتارهای اخلاقی، افزایش داد. در این مقاله به تفصیل مباحث مربوط به هوش معنوی و همچنین نظر متخصصین پیرامون آن مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: هوش، معنویت، هوش معنوی
  • بررسی تاثیر یادگیری مشارکتی بر خودکارآمدی فردی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان با رویکرد جیگ ساو
    علی خالق خواه، نسرین عروجی، حبیبه نجفی* صفحه 2
    زمینه

    در عصر حاضر که عصر انفجار دانش می باشد، یادگیری سنتی که سالیان متمادی است نظام آموزش و پرورش را احاطه کرده است،دیگر پاسخگوی نیازهای دانش آموزان و معلمان نمی باشد. انگیزه تحصیلی و خودکارآمدی فردی به عنوان دو فاکتور مهم و ضروری برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می باشد.فرضیه ها یا سوال ها:این پژوهش شامل فرضیه و سوال زیر می باشد: آیا یادگیری مشارکتی از نوع جیگ ساو بر خودکارآمدی فردی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد؟ یادگیری مشارکتی از نوع جیگ ساو برخودکارآمدی فردی دانش آموزان تاثیر دارد. یادگیری مشارکتی ازنوع جیگ ساو برانگیزش تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر یادگیری مشارکتی از نوع جیگ ساو برخود کارآمدی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر نمین انجام گرفته است.

    روش

    روش این پژوهش از نوع نیمه تجربی به صورت دوگروه کنترل و گواه (پیش آزمون- پس آزمون) می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه دهم متوسطه روستای عنبران در سال تحصیلی 1395 باحجم 47 نفرمی باشد که حجم نمونه به وسیله جدول کرجسی-مورگان به تعداد 62 نفربرآورد شدکه ازطریق روش نمونه گیری هدفمند (در دسترس) انتخاب شدند.ابزار گردآوری داده ها شامل دو عدد پرسش نامه استاندارد-انگیزش تحصیلی هارتر (1981) وخودکارآمدی فردی شرر (2003) -می باشدداده ها به کمک نرم افزار spss18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج یافته ها نشان داد که بین انگیزش تحصیلی (05/0>p ; 371/950F=) و خود کارآمدی فردی (05/0>p; 436/1374F=) دانش آموزان در گروه آزمایشی تفاوت معناداری وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    روش یادگیری مشارکتی درمقایسه باروش سنتی سخنرانی برافزایش انگیزش تحصیلی و خودکارآمدی فردی دانش آموزان موثر است.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی فردی، یادگیری مشارکتی، جیگ ساو
  • نقش آموزش مهارتهای حل مساله بر خود تعیین گری و شکوفایی در بین دانشجویان زن دانشگاه آزاد اسلامی
    مریم فیض بخش واقف، سلیمان کابینی مقدم* صفحه 3

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش آموزش مهارت های حل مساله بر خود تعیین گری و شکوفایی در بین دانشجویان زن دانشگاه آزاد اسلامی شهر قدس تهران بود. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان زن کارشناسی ارشد رشته روانشناسی عمومی دانشگاه آزاد اسلامی شهر قدس تهران در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 71 نفر بود که از بین آن ها تعداد 30 نفر داوطلب واجد شرایط به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز در مراحل پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه های خود تعیین گری لاگاردیا و همکاران (2000) و شکوفایی سلیمانی و همکاران (1394) استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه (هر جلسه 60 دقیقه) و به مدت 5 هفته تحت مداخله آموزشی مهارت های حل مساله دزوریلا و گلدفرید (1971) قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و بوسیله نرم افزار SPSS24 تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری برای همه آزمون ها 05/0 لحاظ گردید. نتایج نشان داد آموزش حل مساله گروهی در مرحله پس آزمون باعث افزایش نمره خود تعیین گری (001/0>P) و شکوفایی (001/0>P) دانشجویان در گروه آزمایش شد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که مسوولان و برنامه-ریزان سازمان دانشگاه آزاد اسلامی برای افزایش میزان خود تعیین گری و شکوفایی دانشجویان می توانند از آموزش مهارت-های حل مساله استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مهارتهای حل مساله، خود تعیین گری، شکوفایی، دانشجویان زن
  • رابطه شکاف دیجیتالی بین نسلی با سلامت اجتماعی و سبک زندگی (مورد مطالعه :دانش آموزان مدارس متوسطه شهر کرمان در سال تحصیلی 1396-1397)
    محمد صادقی نژاد، شاپور بهیان*، منصور حقیقتیان صفحه 4

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه شکاف دیجیتالی بین نسلی با سلامت اجتماعی و سبک زندگی بر پیشگیری از آسیب های اجتماعی بوده است. روش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی - توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری، این تحقیق شامل والدین و فرزندان آنان که در متوسطه دوره دوم شهر کرمان در سال 1397-1396 مشغول به تحصیل بودند که تعداد آنها 5000 نفر بود. روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده که تعداد 357 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید.در این پژوهش از پرسشنامه شکاف دیجیتالی هوآنگ (2003) که روایی و پایایی آن توسط کریمی و همکاران در سال 1392 مورد تایید قرار گرفته، پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (2004) که روایی و پایایی آن در تحقیق باباپور وهمکاران (1388) مورد تایید قرار گرفته و پرسشنامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت والکر (1997) که روایی و پایایی آن در تحقیق محمدی زیدی وهمکاران (1390) به اثبات رسیده است استفاده شده است، برای تحلیل داده ها، نرم افزار SPSS و PLS بکار گرفته شد.در تحلیل داده ها، علاوه بر محاسبه ی شاخص های آماری میانگین و انحراف معیار، از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.یافته های پژوهش حاضر نشان داد که هر چه شکاف دیجیتالی بین نسلی افزایش می یابد سبب بهبود سلامت اجتماعی و سبک زندگی دانش آموزان و در نتیجه پیشگیری از آسیب ها می شود.

    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی بین نسلی، سلامت اجتماعی، سبک زندگی، پیشگیری از آسیب
  • الهه پورکاوه دهکردی، ارسلان خان محمدی*، علی اصغر عباسی اسفجیری، جمال صادقی صفحات 22-37
    هدف پژوهش حاضر فراتحلیل عوامل موثر در گرایش زنان ایرانی به عمل های جراحی زیبایی بود. جامعه تحقیق شامل50 پژوهشی بود که در ارتباط با عوامل روانشناختی و اجتماعی موثر در گرایش زنان به جراحی زیبایی در سال های 86 تا 96 انجام شدند که از این میان 32 پژوهش با شرایط لازم از لحاظ اعتبار داده ها و روش پژوهش، توسط پنج داور به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شد. اطلاعات مربوط به 32 پژوهش در کاربرگ فراتحلیل که توسط محقق تنظیم شده بود، ثبت شد. برای تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از نرم افزار SPSS و در بخش آمار استنباطی از نرم افزار فراتحلیل جامعCMA3 استفاده شد. از بین 18 متغییر موثر بر انجام جراحی زیبایی، چهار متغییر بیشترین اندازه اثر را داشتند. بر اساس نتایج تحلیل ها، هویت اجتماعی با اندازه اثر 7/7، مقبولیت اجتماعی 4/7، هوش هیجانی 2/7 و خود کارآمدی عمومی با اندازه اثر 7 به طرز معنی داری برگرایش به انجام جراحی زیبایی زنان ایرانی اثر داشتند.
    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، هویت اجتماعی، مقبولیت اجتماعی، هوش هیجانی، خودکار آمدی عمومی
  • مریم تقوایی یزدی* صفحات 38-54

    هدف از این پژوهش بررسی تطبیقی رابطه بین شیوه های فرزندپروری با احساس تنهایی و اختلالات رفتاری درون نمود و برون نمود دانش آموزان دبستانی شهرستان ساری منطقه یک بود. این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بوده است و جامعه آماری شامل کلیه والدین- دانش آموزان مقطع ابتدایی دخترانه شهر ساری منطقه یک را که تعداد آن ها 1400 نفر به روش نمونه گیری به روش تصادفی- خوشه ای چندمرحله ای 181 نفر والدین و 121نفر دانش آموزان انتخاب شده اند و ابزار گرد-آوری پرسشنامه 30 سوالی شیوه های فرزند پروری (بامریند، 1991)، پرسشنامه 24سوالی احساس تنهایی (آشر SLFS،1984) و سیاهه رفتاری کودک (آخنباخ CBCL، 1991) می باشد. روایی و پایایی ابزارها بعد از بررسی مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب هبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون استفاده شده است . نتایج نشان داد که میان شیوه های فرزندپروری و احساس تنهایی کودکان رابطه وجود دارد. میان شیوه های فرزند پروری و اختلالات رفتاری درون نمود و برون-نمود کودکان رابطه وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن بود که سهم هر یک از شیوه های فرزند پروری بر پیش بینی احساس تنهایی و اختلالات رفتاری درون نمود و برون نمود کودکان متفاوت است و مولفه شیوه فرزند پروری مقتدرانه با بیشترین سهم (23/0) و شیوه فرزندپروری استبدادی با کمترین سهم (17/0) در پیش بینی احساس تنهایی کودکان نقش دارند. مولفه شیوه فرزندپروری استبدادی با بیشترین سهم (49/0) و شیوه فرزندپروری مقتدرانه با کمترین سهم (25/0) در پیش بینی اختلالات رفتاری درون نمود و برون نمود کودکان نقش دارند.

    کلیدواژگان: فرزند پروری، احساس تنهایی، اختلالات رفتاری درون نمود و برون نمود
|
  • Faeze Etemadi, Reza Jafariharandi * Pages 1-21

    The purpose of this research is to examine the experts' point of view about spiritual intelligence and its components. In this article, descriptive-analytical research method is used. Data collection has also been done by scanning and reviewing written sources including books, articles, theses, documents and electronic sources. The results of the research show that the structure of spiritual intelligence is one of the new, attractive and controversial concepts that has been proposed and developed in the light of the interest of researchers, experts and especially psychologists in the field of religion and spirituality. In recent decades, researchers have come to the conclusion that intelligence is not only considered as a cognitive ability, but has expanded to other areas such as emotional intelligence, existential intelligence, spiritual intelligence, etc. What has caused the structure of spirituality to be conceptualized as intelligence is those observations and scientific findings that express the fact that the application of special patterns of thoughts, emotions and behavior in daily life can increase human adaptability and well-being. Spiritual intelligence can be clearly distinguished from other types of intelligence due to some inherent abilities and characteristics, such as the ability to enter transcendental states, the ability to identify immaterial dimensions and create a holistic view of life experiences. Also, the findings showed that in Islamic texts, much attention has been paid to the component of spiritual intelligence, and many of the commands that have been paid attention to in the Islamic religion are for the growth and development of human spiritual intelligence. Spiritual intelligence can be increased with various attention exercises, reshaping emotions and strengthening moral behavior. Since these practices are not exclusive to a particular religion with specific spiritual training, adherence to any chosen spiritual practice will facilitate the growth of spiritual intelligence.

    Keywords: Intelligence, Spirituality, spiritual intelligence
  • Investigating the Effect of Participatory Learning on Individual Self-Efficacy and Student motivation With the Approach of Jig Saw
    Ali Khalegkhah, Nasrin Oorojy, Habibeh Najafi * Page 2
    Introduction

    In the present age, whichis the age of the explosion of knowledge,the traditional learning that has surrounded the education system for many years does not meet the needs of students and teachers. Individual academic motivation and individual self-efficacy are two important factors for students' academic achievement.Research Questions or Hypothesis:This research includes the following hypothesis and question:Is participatory learning of jig-sao type affecting individual self-efficacy and student's educational motivation?Participatory learning ofthe Jig-Saw type affects students' individual self-efficacy. A participatory learning of the type of jig-up has an impact onstudent's educational motivation.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect ofparticipatory learning ofJig-Saw onself-efficacy and academic motivation of secondary high school students in Namin.

    Methods

    This study was semi experimental carried out in two groups of control and the experiment (pre-test and post-test).The statistical population of this study includes all students of the 10thgrade high school ofEnbrand in the academic year of2016with a total of 2958 people.The sample size was estimated by Krājsi-Morgan table 62 number Which were selected through targeted sampling(available).31members inthe control group and31members inthe experimental group.the data gathering tool included two standard questionnaires- Harter's academic motivation(1981)and Sherer;s Individual self-efficacy(2003).data were analyzed using SPSS18 software.

    Results

    The results of the findings showed that there was a significant difference between the educational motivation(F= 950/371; p < 0.05) and individual self-efficacy (F= 1374/436;p < 0.05)in the experimental group before the intervention and after it. Discussion and

    Conclusion

    The participatory learning method is effective in increasing the students' academic motivation and self-efficacy compared with the traditional lecture method.

    Keywords: Educational Motivation, Individual self-efficacy, collaborative learning, Jig Saw
  • The Role of Teaching Problem Solving Skills on Self-Determination and Flourishing among Female Studentsof Islamic Azad University
    Maryam Feyzbakhsh Vaghef, Soleyman Kabini Moghadam * Page 3

    The purpose of this research was to the role of teaching problem solving skills on self-determination and flourishing among female students of Islamic Azad University of Quds in Tehran. The research method was conducted as a semi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all the female master's students in the field of psychology of the Islamic Azad University of Quds, Tehran, in the academic year of 2021-2022, in the number of 71 people, of which 30 qualified volunteers were selected by available sampling method and They were randomly divided into 2 groups (experimental and control). To collect the required data in the pre-test and post-test stages, the self-determination questionnaires of LaGuardia & et al (2000) and flourishing Soleimani et al. The experimental group underwent 10 sessions (60 minutes each session) and 5 weeks of educational intervention on problem solving skills by Desorilla and Goldfried (1971). The data was analyzed using the statistical method of analysis of covariance and SPSS24 software. A significant level of 0.05 was considered for all tests. The results showed that group problem solving training in the post-exam stage increased the self-determination score (P<0.001) and flourishing (P<0.001) of the students in the experimental group. Based on the findings of this research, it can be concluded that the officials and planners of the Islamic Azad University organization can use teaching problem solving skills training to increase the self-determination and flourishing of students.

    Keywords: problem solving skills, self-determination, flourishing, female students
  • Elaheh Pourkaveh Dehkordi, Arsalan Khanmohammadi *, Aliasghar Abbasi Asfajir, Jamal Sadeghi Pages 22-37
    The aim of this study was to Meta-analyze the most effective factors in Iranian women's tendency to cosmetic surgery. The study population included 50 studies related to psychological and social factors affecting women's tendency to cosmetic surgery since 2007 to2017, of which 32 studies with the necessary conditions in terms of data validity and research method by five judges as a sample research was selected.Information of 32 studies was recorded in a meta-analysis worksheet that compiled by the researcher.SPSS software was used to analyze the data in the descriptive statistics section and CMA3 comprehensive meta-analysis software was used in the inferential statistics section. Among 18 effective variables to cosmetic surgery, 4 variables had the greatest size effect. Based on the results of the analysis, Social identity with size effect 7/7, Social acceptance7/4, Emotional Intelligence 7/2 And general self-efficacy with size effect 7, Significantly affected to cosmetic surgery`s tendency of Iranian women.
    Keywords: Cosmetic Surgery, Social identity, social acceptance, emotional intelligence, general self-efficacy
  • Maryam Taghvaee Yazdi * Pages 38-54

    The purpose of this research was to investigate the relationship between parenting methods, feelings of loneliness and internalized and externalized behavioral disorders of primary school students in Sari, Region 1. This research has been descriptive-correlation type and the statistical population includes all the parents-students of girls' elementary school in Sari city, region 1, whose number is 1400, using multi-stage random-cluster sampling method, 181 parents. and 121 students have been selected, and the collection tool is a 30-question questionnaire of parenting methods (Bamrind, 1991), a 24-question questionnaire on feelings of loneliness (Asher SLFS, 1984) and a child behavior list (Achenbach CBCL, 1991). The validity and reliability of the tools were confirmed after the review. Pearson's correlation coefficient and regression test were used for data analysis. The results showed that there is a relationship between parenting methods and children's feeling of loneliness. There is a relationship between parenting methods and children's internalizing and externalizing behavioral disorders. The results of the regression analysis also indicated that the contribution of each parenting style to the prediction of loneliness and internalizing and externalizing behavioral disorders of children is different, and the component of authoritative parenting style has the largest contribution (23). 0.0) and authoritarian parenting style with the lowest contribution (0.17) play a role in predicting children's feeling of loneliness. The component of authoritarian parenting style with the highest share (0.49) and authoritarian parenting style with the lowest share (0.25) play a role in predicting internalizing and externalizing behavioral disorders of children.

    Keywords: parenting, loneliness, internalizing, externalizing behavioral disorders