فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد حقانی نعمتی* صفحات 7-41
    سازمان ها برای رسیدن هرچه سریعتر و بهتر به اهداف خود نیازمند اعمال مدیریت بهینه و حفظ منابع سازمان هستند. در اکثر سازمان ها و بخصوص نیروی انتظامی، نیروی انسانی همیشه به عنوان مهمترین دارایی و سرمایه سازمان مطرح است و ناجا به عنوان یک سازمان یادگیرنده، سازوکارهایی را برای حفاظت از کارکنان بوجود آورده است. هدف کلی پژوهش حاضر «بررسی رابطه بین ساختار سازمانی بوروکراتیک و تغییر سازمانی با نقش واسطه ای فرسودگی شغلی کارکنان نیروی انتظامی خراسان شمالی» است. روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارکنان نیروی انتظامی خراسان شمالی است که تعداد 151 نفر بر اساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه های تحقیق در بین آن ها توزیع گردید. برای گردآوری داده ها جهت سنجش ساختار سازمانی، از پرسشنامه استاندارد بوروکراتیک لیو و همکاران (2002)، برای سنجش تغییر سازمانی از پرسشنامه نگرش به تغییر سازمانی دونهام و همکارانش (1989) و برای سنجش فرسودگی شغلی از پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ (1985) استفاده شد. بعد از تایید روایی پرسشنامه ها و بومی سازی آن ها، برای سنجش اعتبار پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج حاکی از آن بود که: بین ساختار سازمانی بوروکراتیک و تغییر سازمانی با نقش واسطه ای فرسودگی شغلی کارکنان نیروی انتظامی استان خراسان شمالی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ساختار بوروکراتیک، تغییر سازمانی، نیروی انتظامی، فرسودگی شغلی
  • محمد گل محمدزاده* صفحات 43-72
    امروزه علی رغم بکارگیری شیوه های مختلف و نوین آموزش زندگی اجتماعی و تغییرات سریع و عمیق فرهنگی، بسیاری از افراد در مواجهه با مسایل و مشکلات زندگی، قدرت و توانایی لازم را ندارند و همین امر آنان را آسیب پذیر کرده است. از آنجا که یکی از دوره های حساس و تعیین کننده زندگی مردان، دوران خدمت سربازی است، فراگیری مهارت های مختلف زندگی جمعی می تواند قدرت سازگاری و انطباق بیشتری با شرایط محیطی برای ایشان ایجاد نماید. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین هوش معنوی و باورهای هوشی با سازگاری سربازان وظیفه فرماندهی انتظامی شهرستان بجنورد انجام شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش پیمایشی بوده و جامعه آماری آن را کلیه سربازان فرماندهی انتظامی شهرستان بجنورد تشکیل دادند و واحدهای مشاهده به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه ها در بین آنها توزیع شد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه سنجش سازگاری بل (1961)، هوش معنوی کینگ (2008) و باورهای هوشی دویک (1999) بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز بر اساس ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مطابق نرم افزارSPSS انجام شد. نتایج نشان داد: به ترتیب هوش معنوی و باورهای هوشی قوی ترین پیش بین ها برای سازگاری هستند و رابطه مثبت معنی داری بین هوش معنوی و باورهای هوشی با سازگاری سربازان وجود دارد(0/01>P و 0/05>P).
    کلیدواژگان: باورهای هوشی، هوش معنوی، سازگاری سربازان
  • مهدی وقاری* صفحات 73-100
    امنیت به مفهوم رهایی از ترس و خطر و احساس دوری از هرگونه تعهد، یکی از نیازهای اصلی و اساسی انسان ها از آغاز حیاتش بوده است. امنیت به این معنا، پیوند عمیقی با ساختارهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دارد. بنابراین احساس امنیت تحت تاثیر عوامل مختلفی شکل می گیرد که یکی از این عوامل، سرمایه اجتماعی است. در این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر امنیت اجتماعی دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرستان فاروج پرداخته شده است. این تحقیق از نوع مطالعات کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شده است و از نظر زمانی از نوع تحقیقات مقطعی می باشد. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته انجام شده است که بر اساس فرمول کوکران پرسشنامه در بین نمونه ای متشکل از 216 نفر از دانشجویان توزیع شد. در این پژوهش از آزمون های پارامتریک مانند ضریب همبستگی، رگرسیون چند متغیری و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شده است. متغیر وابسته در این طرح پژوهشی احساس امنیت اجتماعی و متغیرهای مستقل عبارتند از: میزان اعتماد اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، قومیت، سن و رشته تحصیلی. نتایج حاکی از آن بود که بین میزان اعتماد اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، قومیت، سن و رشته تحصیلی با احساس امنیت اجتماعی دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرستان فاروج رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، دانشجویان، شهرستان فاروج
  • مجتبی زارعی* صفحات 101-120
    حجاب به معنای پوشش بیرونی و عفاف به معنای پوشش درونی است. این دو عامل موجب سلامت جامعه می شوند و در صورت نبود آن ها مشکلات و اثرات مخرب زیادی در جامعه به وجود خواهد آمد. امر حجاب که یک دستور دینی است از شاخصه های مهم جامعه ماست و با بسیاری از مسایل پیوند خورده و دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. از این رو پژوهش حاضر، با هدف بررسی نقش ترویج عفاف و حجاب در خانواده و کاهش آسیب های اجتماعی صورت گرفته است. روش تحقیق از نوع کیفی است که با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای کیفی متن مقالات، اسناد و کتاب های مرتبط با عنوان تحقیق مورد بررسی و تفسیر قرار گرفته اند. در پایان نتایج حاکی از آن بود که: از آنجا که ترویج عفاف و حجاب در تنظیم روابط بین زن و مرد در خانواده نقش بسزایی دارد لیکن با تنظیم روابط همه افراد در جامعه نیز مرتبط خواهد بود. رعایت حجاب و عفاف باعث حفظ ارزش های انسانی، مقابله با تهاجم فرهنگی غرب، آرامش و پایداری نهاد مقدس خانواده، افزایش احساس امنیت اجتماعی و نیز کاهش چشمگیر آسیب های اجتماعی می شود.
    کلیدواژگان: عفاف، حجاب، خانواده، آسیب های اجتماعی
  • مهنوش جهانشاهی* صفحات 121-144
    فرار دختران از خانه در جامعه ایرانی به دلیل معیارها، هنجارها و ارزش های دینی، خانوادگی و اجتماعی، یک آسیب و مسیله اجتماعی می‏باشد که به افزایش نرخ مفاسد اجتماعی (فعالیت باندهای تجارت دختران، باندهای فحشاء و روسپیگری، اعتیاد،...) منتهی می‏گردد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین گرایش دختران به فرار از منزل و افزایش مفاسد اجتماعی با وضعیت اقتصادی خانواده ها در استان خراسان شمالی انجام پذیرفته است. این تحقیق به روش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته "گرایش دختران به فرار از منزل و افزایش مفاسد اجتماعی" و پرسشنامه محقق ساخته "وضعیت اقتصادی خانواده ها" انجام شده است. پس از تایید روایی صوری، پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 0/68 و 0/90 بدست آمد. جامعه آماری به تعداد 67241 نفر اعم از کلیه دختران 10 تا 14 ساله که هرگز ازدواج نکرده بودند و مقیم استان خراسان شمالی در سال 97 بوده اند، می باشد. نمونه آماری بر طبق جدول مورگان شامل 342 نفر از کل جامعه  می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی پرسشنامه در بین ایشان توزیع شد. با انجام آزمون های همبستگی فرضیه اصلی این پژوهش در سطح اطمینان 99% مورد تایید قرار گرفت. همچنین بین مولفه های فرعی پژوهش (گرایش دختران به فرار از منزل به دلیل داشتن ناپدری یا نامادری، گرایش دختران به فرار از منزل به دلیل شکست تحصیلی و سرزنش والدین، گرایش دختران به فرار از منزل به دلیل سختگیری و وجود شرایط تنبیه از سوی والدین) و افزایش مفاسد اجتماعی فرار دختران با وضعیت اقتصادی خانواده ها سطح اطمینان 99% رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرایش دختران به فرار از منزل، مفاسد اجتماعی، وضعیت اقتصادی خانواده ها، خراسان شمالی
  • اکبر صابری شیروان* صفحات 145-172
    با توجه به اینکه اعتیاد، یکی از رایج ترین اختلالات روان پزشکی می باشد، «شناخت درمانی» ابزاری است که درمانگران با تاثیرگذاری بر افکار و باورها، جهت کنترل و درمان آن بکار می برند؛ به همین منظور پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی در باورهای مرتبط با مواد و مهارت حل مسیله در افراد دچار سوءمصرف مواد مخدر شهر شیروان در سال 1397 صورت گرفت. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بوده. نمونه آماری شامل 40 نفر از افراد دچار سوءمصرف مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز اعتیاد که به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری قرار داده شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه های: باورهای مرتبط با مواد مخدر رایت و بک (1993) و راهبردهای حل مسیله کسیدی و لانگ (1996) بودند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با برنامه SPSS16 و تحلیل کواریانس صورت گرفت. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و گواه، در مرحله پیگیری، از لحاظ باورهای مرتبط با مواد و مهارت حل مسیله، وجود دارد. در مجموع با اثبات تاثیر مثبت درمان شناختی بر افکار و باورهای مرتبط با مواد و مهارت حل مسیله، لزوم توجه و استفاده بیشتر از این رویکرد به درمانگران، روان شناسان و مددکاران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سوءمصرف مواد مخدر، شناخت درمانی، باورهای مرتبط با مواد، مهارت حل مسئله
|
  • Mohammad Haghani Nemati * Pages 7-41
    Organizations need optimal management and conservation of the organization’s resources to achieve their goals as quickly and efficiently as possible. In most organizations, and in particular law enforcement, human resources are always the most important asset and asset of the organization, and Naja as a learning organization has created mechanisms to protect employees. The overall purpose of the present study is to “investigate the relationship between bureaucratic organizational structure and organizational change with the mediating role of job burnout among Northern Khorasan law enforcement officers”. The survey method is used in this study. The statistical population of this study consisted of Northern Khorasan law enforcement personnel. Based on Krejcie and Morgan table 151 people were selected as observation unit through simple random sampling method and the questionnaires were distributed among them. The standard bureaucratic questionnaire of Liu et al. (2002) is used to measure organizational structure, Dunham et al. questionnaire (1989) is used to measure organizational change attitude and in order to measure job burnout Maslach questionnaire (1985) was used. After confirming the validity of the questionnaires and localizing them, Cronbach’s alpha coefficient was used to assess the reliability of the questionnaires. SPSS software was used for statistical analysis. The results indicated that: There is a significant relationship between bureaucratic organizational structure and organizational change with the mediating role of job burnout in North Khorasan province police officers.
    Keywords: Bureaucratic Structure, Organizational Change, Law Enforcement, Job Burnout
  • Mohammad Golmohammad Zadeh * Pages 43-72
    Today, despite the use of new and modern ways of teaching social life and rapid and profound cultural change, many people do not have the necessary strength and ability to deal with life's problems, and this has made them vulnerable. Since one of the most critical and decisive periods of men's lives is military service, learning different community life skills can provide them with greater adaptation and adaptability to environmental conditions. The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual intelligence and intelligence beliefs with the adaptability of Bojnourd police officers. The survey method is used in this study and statistical population of the study consist of all Bojnourd police commanders and the observation units were selected through multi-stage sampling method and the questionnaire was distributed among them. Data collecting tools were Bell Adaptation Scale (1961), King's Spiritual Intelligence Questionnaire (2008) and Duke's Intellectual Beliefs Questionnaire (1999). Data analysis was performed based on Pearson correlation coefficient and stepwise regression according to SPSS software. It is concluded that the spiritual intelligence and intelligence beliefs are strongest predictors for adaptability and there is a positive significant relationship between intelligence and intelligence beliefs and compatibility of soldiers (P <0.01 and P <0.05).
    Keywords: intelligence beliefs, Spiritual Intelligence, Soldiers' Adaptability
  • Mahdi Vaghari * Pages 73-100
    Security, in the sense of being free from fear and danger and feeling free from any obligation, has been one of the basic needs of humans since its inception. Security in this sense is deeply linked to social, cultural and economic structures. Thus, the sense of security is influenced by various factors, one of which is social capital. This study investigates the factors affecting the social security of students in Farouj Payame Noor University. This research is a type of applied study that has been done by survey method and is a cross-sectional one in terms of time. The research was carried out using a researcher-made questionnaire which was distributed among 216 students based on Cochran formula. In this research, parametric tests such as correlation coefficient, multivariate regression and one-way analysis of variance were used. The dependent variable in this research project was social security feeling and independent variables were social trust, socioeconomic status, ethnicity, age and educational discipline. The results indicated that there was a significant relationship between social trust, socioeconomic status, ethnicity, age and field of study with students' sense of social security in Farouj Payam Noor University.
    Keywords: social security, social capital, students, Farouj
  • Mojtaba Zarei * Pages 101-120
    Hijab means outer covering and chastity means inner covering. These two factors cause the health of society and without them there will be many problems and harmful effects in society. Hijab, which is a religious order, is one of the most important characteristics of our society and is linked to many issues and has political, social, economic and cultural dimensions. Therefore, the present study aimed to investigate the role of promoting chastity and hijab in the family and in reducing social harm. The research method is qualitative and has been studied and interpreted by using qualitative content analysis technique of the articles, documents and books related to the research title. The results showed that Since promoting chastity and hijab plays an important role in regulating the relationship between men and women in the family, it will also be related to regulating the relationships of all people in society. Observance of the hijab and chastity preserves human values, confronting the Western cultural invasion, the peace and stability of the sacred family, increasing the sense of social security and dramatically reducing social harms.
    Keywords: Chastity, Hijab, family, social harms
  • Mahnoosh Jahanshahi * Pages 121-144
    Escaping girls from home in Iranian society because of religious, family and social norms, and values ​​is a social problem that leads to increased rates of social corruption (girls' gangs, prostitution, addiction, and so on).  The purpose of this study was to investigate the relationship between girls' tendency to run away from home and increasing social corruption with the economic status of families in North Khorasan province. The research was conducted using a survey method and researcher-made questionnaire "Girls' tendency to run away from home and increase social corruption" and a researcher-made questionnaire "Household Economic Status". After confirming the face validity, the reliability of the questionnaires was calculated 0.68 and 0.90 respectively using Cronbach's alpha test. The statistical population of the study was 67241 people including all girls from 10 to 14 years old who had never married and resided in North Khorasan province in 1997. According to krejcie and Morgan table, the sample size consisted of 342 people out of the whole population who were distributed among them through relative stratified random sampling method. The main hypothesis of the research was confirmed at the 99% confidence level. also there is a significant relationship at %99 level between the sub-components independent variables (Girls' tendency to flee home due to having stepfather or stepmother, Girls' tendency to run home due to academic failure and parenting blame, Girls' tendency to flee home due to parental harshness and punishment) and increasing rate of social corruption related to girls flee with the economic status of their families.
    Keywords: girls' tendency to run away from home, Social Corruption, economic status of families, North Khorasan
  • Akbar Saberi Shirvan * Pages 145-172
    Since addiction is one of the most common psychiatric disorders, "cognitive therapy" is a tool that therapists use to influence their thoughts and beliefs to control and treat it. This study aimed to investigate the effectiveness of cognitive therapy in beliefs to drug abuse and problem solving skills among drug abusers in Shirvan in 1397. The research design was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group and follow-up. Statistical sample consisted of 40 people with drug abuse referring to addiction centers who were randomly divided into two groups of 20 each. The data collecting tools used were questionnaires: Wright & Beck's (1993) Drug Beliefs and Cassidy and Long's Problem Solving Strategies (1996). Data analysis was performed using SPSS 16 and covariance analysis. The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between the experimental and control groups at the follow-up stage in terms of drugs related beliefs and problem-solving skills. Overall, it is recommended that therapists, psychologists, and clinicians to be more attentive to the positive effects of cognitive therapy on drug related beliefs and problem-solving skills.
    Keywords: Addiction, Drug abuse, cognitive therapy, drug related beliefs, Problem solving skills