فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 18 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا مظاهری*، اکبر رضا زاده صفحات 7-39

    بیمه عامل مهمی در ایجاد آرامش فردی و اجتماعی است و با توجه به بالا بودن آمار تصادفات رانندگی در استان خراسان شمالی، بیمه شخص ثالث بیشترین درصد کل خسارت های پرداختی صنعت بیمه را تشکیل می دهد. هدف این تحقیق شناخت تاثیر مشارکت شرکت های بیمه در کاهش تصادفات با نقش میانجی عوامل ارتقاء فرهنگ ترافیکی راننده، افزایش ایمنی راه و ارتقاء تجهیزات و فن آوری های نوین پلیسی می باشد و در پایان راهکارهایی در این راستا ارایه شده است. روش تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و توصیفی-پیمایشی است. اعضای جامعه آماری در این تحقیق 50 نفر است که با توجه به محدودیت جامعه پرسشنامه بصورت تمام شمار توزیع شد. گردآوری اطلاعات با کمک پرسشنامه انجام گردید، سپس ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه بین متغیرها و رتبه بندی عوامل بکار گرفته شد. بین مشارکت شرکت های بیمه مشارکت شرکت های بیمه در کاهش تصادفات رانندگی با نقش میانجی عوامل ارتقاء فرهنگ ترافیکی راننده، افزایش ایمنی راه و ارتقاء تجهیزات و فن آوری-های نوین پلیسی رابطه معناداری وجود دارد. در رتبه بندی عوامل مشاهده شد: متغیر تجهیزات نوین پلیس مهمترین عامل موثر بر کاهش تصادفات جاده ای است و پس از آن متغیر راننده و متغیر راه در رتبه ی بعدی این عوامل قرار دارند. مشارکت شرکت های بیمه در کاهش تصادفات جاده ای با نقش میانجی عوامل ارتقاء فرهنگ ترافیکی راننده، افزایش ایمنی راه و ارتقاء تجهیزات و فن آوری های نوین پلیسی تاثیرگذار است. از این رو شرکت های بیمه می توانند با مشارکت در تامین عوامل تاثیرگذار بر تصادفات جاده ای بر اساس اولویت تعیین شده موجب کاهش تصادفات جاده ای شده و از آن طریق نیز بازدهی بیشتر عملکرد خود را داشته باشند.

    کلیدواژگان: شرکت های بیمه، تصادفات جاده ای، ترافیک، ایمنی راه، فن آوری های نوین پلیسی
  • نازمحمد اونق*، اسماعیل قربانی، حسین فیض ابادی صفحات 41-66
    هدف اصلی این مطالعه پهنه بندی کانون های جرم خیز شهر بجنورد و همچنین بررسی فاکتورهای انسانی و محیطی تاثیرگذار بر میزان سرقت و اینکه کدام یک از فاکتورها بیشترین را در توزیع جرم سرقت در شهر بجنورد دارد. برای بررسی این مسیله از یک روش ترکیبی که مبتنی بر داده های اولیه و ثانویه می باشد استفاده شده است. داده های اولیه بر اساس پیمایش و داده های ثانویه بر اساس داده های تولید شده توسط نیروی انتظامی و سایر دستگاه ها در قالب آدرس های وقوع جرم و نقشه های مختلف می باشد. فاکتورهایی که به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده بودند عبارت بودند از: فاصله از مراکز انتظامی، فاصله از بانک ها، فاصله از روشنایی معابر، فاصله از مراکز آموزشی، فاصله از پارک، فاصله از مراکز خرید، فاصله از پارکینگ، سطح درآمد و تراکم جمعیت. متغیر وابسته نیز آمار جرایم سرقت وقوع یافته در سال 1393 می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهند که بیشترین آمار جرایم سرقت در محدوده کلانتری 11 به خاطر تراکم بالای کاربری های مختلف و مولفه های تاثیرگذار رخ داده، علیرغم اینکه تنها 13 درصد مساحت محدوده مورد مطالعه را در برمی گیرد. به طوری که 85 درصد سرقت ها در فاصله 1000 متری پاسگاه ها، 83 درصد سرقت ها در 1000 متری بانک ها، 86 درصد در شعاع 50 متری روشنایی معابر، 98 درصد جرایم در فاصله 500 متری مراکز آموزشی، 82 درصد سرقت ها در شعاع 100 متری مراکز خرید، بیشترین مورد جرایم در شعاع 500-1500 متری پارکینگ های عمومی، 58 درصد سرقت ها در مناطقی که تراکم جمعیت بالا دارند و بیشترین مورد سرقت در مناطقی که طبقه متوسط جامعه ساکن هستند رخ داده است. نتایج تحقیق نیز نشان می دهد که بیشترین تبیین کنندگی متغیر وابسته به ترتیب توسط عامل های فاصله از بانک (35%-)، فاصله از مراکز انتظامی (34%-) و تراکم جمعیت مسکونی (20%) صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل های آماری، عامل های انسانی، عامل های محیطی
  • سیاوش بهرامی، رحمان اسپیدکار، مهدی کوشککی* صفحات 67-102

    امروزه معضلات ترافیکی یکی از مهم ترین مشکلات در بخش های مختلف اقتصادی اجتماعی و تربیتی یک جامعه است که عدم حل این مشکلات می تواند تاثیرات جبران ناپذیری در عرصه های مختلف جامعه بر جای بگذارد بنابراین سه عامل مهم محیط فرد و اجتماع به عنوان عوامل تعیین کننده تاثیرگذاری بر مخاطرات ترافیکی مورد بررسی قرار می گیرند هر چند که نقش عامل انسانی در سطح معنادار و به شیوه ای آشکارتر تاثیرگذار است اما عوامل محیطی و اجتماع و نحوه تربیت فرد نیز می تواند در این میان نقش به سزایی داشته باشند ولی یکی از نتایج این تحقیق که به شکلی پررنگ نمود پیدا کرده عامل انسانی است ولی این تنها عامل نیست عوامل دیگر هم سهیم می باشند. در این تحقیق سعی شده با تکیه بر عامل انسانی نقش دیگر عوامل هم تا حدودی مورد بررسی قرار گیرد و نتیجه، در تحقیق های پیش از این انجام گرفته به خوبی مشهود است. روش تحقیق پژوهش حاضر به روش پیمایشی، از نظر زمانی مقطعی و از نوع مطالعات کاربردی است. روش نمونه گیری، سرشماری است که کل جامعه آماری (258) به عنوان نمونه انتخاب شده اند. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته استفاده شده است. در این پژوهش از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین خودکارآمدی کارکنان پلیس راهور، تقویت باورهای علمی و شناختی، استفاده از تجارب مستقیم و مهارت های اجتماعی - عاطفی و رفتاری با مخاطرات ترافیک خراسان شمالی رابطه معنی دار وجود دارد

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مخاطرات ترافیک، کارکنان پلیس راهور، مهارت های اجتماعی، عاطفی و رفتاری
  • ابراهیم ابراهیمی ثانی*، طلعت تازیکی، نازنین ابراهیم ثانی صفحات 103-128
    یکی از مهمترین راهکارهای پیشگیری بر افکار خودکشی، آموزش مهارت های خودآگاهی و کنترل خشم است. پژوهش حاضر با هدف، تاثیر آموزش مهارت کنترل خشم بر افکار خودکشی و خود آگاهی معتادین مرد انجام شد. مطالعه شبه تجربی حاضر بر روی 40 بیمار تحت درمان مراجعه کننده به مراکز متادون درمانی شهر بجنورد که به شیوه نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند، انجام شد. مداخله ما اجرای ده جلسه ی 90 دقیقه ای هفتگی بر اساس رویکرد رفتاری و با تاکید بر روش یادگیری فعال مهارت کنترل خشم بود. گروه شاهد درمان های روتین مراکز را دریافت می کردند. ابزار مطالعه آزمون استاندارد پرسشنامه افکار خودکشی بک (1981) و پرسشنامه خودآگاهی فنگستین و شیروباس (1975) بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار و ..) و تحلیل کواریانس با نرم افزار spss16 و ضریب اطمینان 95% تحلیل شدند. متغیرهای تاثیرگذار در دو گروه (سن، تحصیلات، شروع مصرف مواد، سیگار و ..) مشابه بودند. تحلیل کوواریانس نشان داد پس از تعدیل میانگین های پیش آزمون، بین عملکرد افراد دو گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله تفاوت معناداری وجود ندارد، اما این تفاوت در دو گروه بعد از مداخله افزایش معنی داری مشاهده شد. نتیجه این پژوهش نشان داد که آموزش مهارت کنترل خشم بر افکار خودکشی موثر است و می تواند تغییراتی در خودآگاهی معتادین بوجود آورد. به عبارت دیگر، آموزش مهارت کنترل خشم بر کاهش افکار خودکشی و افزایش خود آگاهی معتادین مرد تاثیر مثبت و معنا داری داشته است.
    کلیدواژگان: مهارت کنترل خشم، افکار خودکشی، خود آگاهی، اعتیاد
  • مرتضی امانی*، محمد معتمدی صفحات 129-152

    در منطقه مرزی رازو جرگلان با توجه به، نوع توپوگرافی منطقه، عدم آمایش سرزمینی پاسگاه های مرزی، تشابهات فرهنگی مرزنشینان دو سوی مرز، قاچاق مواد مخدر و عبور مترددین مرزی، از مهمترین معضلات کنونی این مرز بوده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش توپوگرافی بر امنیت منطقه مرزی راز وجرگلان می باشد. روش گردآوری داده ها پیمایشی و کتابخانه ای است، همچنین روش تحقیق توصیفی-تحلیلی می باشد. در این تحقیق جامعه آماری مرزداران و مسیولین سیاسی-امنیتی شهرستان مرزی راز وجرگلان بودند که با استفاده از فرمول موکران تعداد 73 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه می-باشد. همچنین از روش های آماری توصیف داده آزمودنی ها؛ فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد آزمودنی ها در اثبات تاثیر توپوگرافی و وضعیت طبیعی و همچنین آمایش سرزمینی و تشابحات فرهنگی و رگرسیون گام به گام و آزمون پیرسون به فرضیه پژوهشی پاسخ داده شد. پیشنهادهای اجرایی و پژوهشی نیز در آخر تحقیق ارایه شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شاخص های زیر مجموعه این فرضیه از قبیل: نحوه عبور خط مرزی و تسلط واحدهای مرزی جمهوری ترکمنستان به خاک ایران، استقرار سایت راداری جمهوری ترکمنستان در نزدیکی مرزهای مشترک دوکشور، وجود ناهمواری های منطقه با ایجاد ابهام در نحوه عبور خط مرز، وجود رودخانه مرزی سومبار به عنوان یک مرز طبیعی، وجود خلاءهای مرزی و معابر نفوذی در منطقه، عدم تعیین حریم ممنوعه مرزی، پوشش گیاهی و جنگلی بودن منطقه مرزی مورد مطالعه، شکل گیری پدیده قاچاق موادمخدر به طور مسلحانه در امنیت مرز تاثیر زیادی دارد و این فرضیه با ضریب اطمینان 99% به تایید رسیده است.

    کلیدواژگان: توپوگرافی، امنیت، مرز، منطقه مرزی، رازوجرگلان
  • بنفشه یادگارزاده، گلدیس وحیدی صفحات 153-191

    ارتباط بین شرایط محیط فیزیکی و بی نظمی اجتماعی به خصوص جرایم، موضوع حایز اهمیت و جالب توجهی برای اقتصاددانان شهری، جامعه شناسان و همین طور مدیران محلی محسوب می گردد. طی 50 سال گذشته سیاست گذاری های مختلفی به واسطه توانایی شان در کاهش جرایم برای مداخله در محیط کالبدی و بهبود شرایط فیزیکی محلات معضل دار شهری مورد توجه قرار گرفته اند. برنامه های نوسازی شهری در اوسط قرن بیستم میلادی و توسعه های مجدد پروژه های مسکن اجتماعی در دهه 1990 هر دو در این ایده که نشانه های بی نظمی کالبدی به جلب ناهنجاری اجتماعی منجر می شود، مشترک هستند. اخیرا برنامه ایالتی پایدارسازی محلات ان. اس. پی منابع مالی برای سیاست گذاران محلی در راستای احیاء و یا تخریب املاک توقیف و یا رهاشده را در راستای کاهش پیامدهای منفی ناشی از وجود این گونه املاک در محلات - شامل جرایم- تامین نموده است. در این مقاله، اثرات این برنامه بر الگوی جرایم محلی در سه شهر کلیولند ، شیکاگو و دنور مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده این است که فعالیت های تخریب این گونه املاک در کلیولند در کاهش جرایم دزدی و ورود غیرمجاز به قصد سرقت اثرگذار بوده است اما شواهدی از وجود اثرات مشخص ناشی از سرمایه گذاری های انجام شده برای احیا بناها در این زمینه یافت نشده است. اگرچه بایستی توجه داشت که دقت این برآوردها به تناسب شمار این گونه سرمایه گذاری ها، محدود بوده است.

    کلیدواژگان: جرم، املاک توقیفی، تخریب بناهای رها شده، باززنده سازی محلات
|
  • Alireza Mazaheri *, Akbar Reza Zadeh Pages 7-39

    The role of insurance as an important factor in individual and social tranquility is undeniable. Insurance companies provide compensation to people who are affected by the accident and help to create security in people. In this regard, due to the high accident rate in Iran, one of the most popular insurance fields is third party insurance, which accounts for the highest percentage of total damage to the insurance industry. The present research is used survey method. The statistical population in this study was 50 people. The sample group was selected among experts and experts in the insurance industry as well as a number of experts related to the subject of research and their opinion was collected through a questionnaire. After gathering information using a questionnaire, exploratory factor analysis method was used and in the next stage, factor ranking was used. Despite some of the government’s plans and approvals in recent years, these arrangements have not been able to achieve optimal performance and continue to see rising incidents of driving in the country and turning it into a national catastrophe. Obviously, the insurance industry will be one of the major economic institutions that will suffer great losses. Despite the importance of the subject of insurance and its role in traffic safety and the reduction of road accidents and road deaths, comprehensive studies have not been conducted in this regard. Clearly, it is success achieved in this case. The results of the research showed that the participation of insurance companies in effective factors in road traffic accidents has an effect on reducing road accidents, and insurance companies can participate in factors affecting road accidents such as drivers, equipment and new police technologies and road safety improvements, while reducing road fatalities, will increase the efficiency of their participation and performance.

    Keywords: Insurance Companies, road accidents, traffic, Road Safety, New Police Technologies
  • Nazmohmmad Onagh *, Mohammad Onagh, Esmaeil Ghorbani, Hosein Feiz Abadi Pages 41-66
    The main aim of the current study is zoning the crime hotspots in Bojnourd city and investigating the role of human and environmental factors on the level of theft crime and each of which factors play most important role in theft crime occurrence. In order to conduct this research we have used a mixed method based on primary and secondary data. Primary data are collected through survey and secondary data are collected based upon data produced and offered by Police and other institutions in the form of occurred crimes addresses and maps. Independent variables were including: distance to police stations, distance to banks, distance to street lights, distance to education centers, distance to parks, distance to shopping centers, distance to parking stations, family income level, and population density. The dependent variable is the level of the theft crimes occurred in Bojnourd and its distribution in 1393. Findings of the study show that the theft crime hotspot in Bojnourd city is the territory of police station 11 due to high density of various land uses this area in spite of its occupation of just 13 percent of study area. The results of the study show that the most important factors to determine the dependent variable variance were distance to banks (-%35), distance to police stations (-%34) and population density (%20) respectfully.
    Keywords: Geographical Information System, Statistical Models, human factors, Environmental
  • Siavash Bahrami, Rahman Espidkar, Mahdi Koshkaki * Pages 67-102

    Today traffic problems are as one of the most important problems in various economic and social sectors of a society, and the failure to solve these problems could cause irrecoverable effects in different areas of society. Therefore, three important factors in the individual and community environment are considered as determinants of the impact on traffic hazard. Although the role of the human factor is significant and in a more obvious way, but the environmental and community factors and the manner of individual education can also be found as a significant role. Results of this research show that human factor has most significant role in traffic problems, but this is not the only factor that contributes to the problem. In this research, we have tried to examine the role of other factors as well based on the human factor. The research method is survey and also the study type is cross-sectional and applied. The Sampling is not used in this study and like a census entire statistical society (258) is selected as the observation unit. In order to collect the data a questionnaire set is used. The results showed that there is a significant relationship between self-efficacy of the Rahvar police officers, the strengthening of scientific and cognitive beliefs, the use of direct experiences and socio-emotional and behavioral skills with traffic hazard in North Khorasan.

    Keywords: Self-efficacy, Traffic Hazards, Rahvar Police Officers, social, Emotional, Behavioral Skills
  • Ebrahim Ebrahimi Sani *, Tal At Tazeki, Nazanin Ebrahim Sani Pages 103-128
    One of the most important ways to prevent suicidal ideation is to train self-awareness skills and anger control. The purpose of this study was to determine the effect of training anger control skill on suicidal thoughts and self-awareness of male addicts. A quasi-experimental study was conducted on 40 patients treated with methadone treatment centers in Bojnourd, who were randomly divided into two groups of experimental and control groups. Our intervention was the implementation of ten weekly 90-minute sessions based on a behavioral approach and emphasized the active learning method of anger control skill. The control group received routine treatment. The Beck’s suicidal thoughts standard questionnaire (1981) and Fengstin’s and Shirobas self-awareness standard questionnaire (1975) were used. Data were analyzed by descriptive statistics (mean, standard deviation ...) and covariance analysis using SPSS16 software based on  %95 confidence interval. The variables affecting the two groups (age, education, commencement of drug use, smoking, etc.) were similar. Analysis of covariance showed that after moderating the pre-test mean, there was no significant difference between the performances of the two groups before the intervention, but there was a significant increase in the difference between the two groups after the intervention. The results of this study showed that training anger control skill on suicidal ideation is effective and can lead to changes in the consciousness of addicts. In other words, training anger control skill on reducing suicidal thoughts and increasing self-awareness of male addicts has had a positive and significant effect.
    Keywords: anger control skills, suicidal thoughts, Self-awareness, addicts
  • Morteza Amani *, Mohammad Motamdi Pages 129-152

    In the border region of Raz and Jargalan with regard to the type of topography, Problems such as lack of land border checkpoints, cultural similarities of frontiersmen in both sides of the border, drug trafficking and cross-border traffic are found as most important problems of this area. The aim of this study was to investigate the role of topography on regional security of border region of Raz and Jargalan. The survey method is used to conduct the research. In this study statistical population were border guards and political-security officials of border region of Raz-o-Jar Galan and based on Cochran formula 73 samples were selected. The data gathering tool of research was questionnaire. The findings of the research depict that “Topography and natural features of the border region of Raz and Jargalan like border line cross type, dominance of Turkmenistan’s border units to Iran, Establishment of the Turkmenistan radar site near the common borders of the two countries, the existence of regional rigors along with ambiguity in border line cross way, existence of Sombar river as a natural border, the existence of border vents and intrusive passages in the region, failure to impose a prohibited border area, the vegetation and forest cover of the study area, formation of armed drug trafficking affecting the security of the border area”. Therefore, the main hypothesis is confirmed with %99 confidence.

    Keywords: topography, Security, Border, border areas, Raz, Jargalan
  • Banafshe Yadegarzadeh, Goldis Vahidi Pages 153-191

    The relationship between neighborhood physical environment and social disorder, particularly crime, is of critical interest to urban economists and sociologists, as well as local governments. Over the past 50 years, various policy interventions to improve physical conditions in distressed neighborhoods have also been heralded for their potential to reduce crime. Urban renewal programs in the mid-20th century and public housing redevelopment in the 1990s both subscribed to the idea that signs of physical disorder invite social disorder. More recently, the federal Neighborhood Stabilization Program (NSP) provided funding for local policymakers to rehabilitate or demolish foreclosed and vacant properties, in order to mitigate negative spillovers "including crime" on surrounding neighborhoods. In this paper, we investigate the impact of NSP investments on localized crime patterns in Cleveland, Chicago and Denver. Results suggest that demolition activity in Cleveland decreased burglary and theft, but do not find measurable impacts of property rehabilitation investments although the precision of these estimates are limited by the number of rehabilitation activities.

    Keywords: Crime, broken windows, Foreclosures, Neighborhood revitalization