فهرست مطالب

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 27
|
  • باقر نظامی *، مسعود یوسفی، نگار نجفی سیاوشان، روح الله یوسفی، احمد شیرخانی صفحات 1-8

    پستانداران از جمله مهم ترین گونه های بوم سازگان های بیابانی بوده و نقش مهمی در پایداری و کارکرد آن ها دارند. ذخیره گاه زیست کره توران یکی از ذخیره گاه های معرف کویرهای زمستان سرد بوده و محل زیست تنوع بالایی از پستانداران است. در مطالعه حاضر که از سال 1397 تا 1400 به طول انجامید تنوع و تهدیدات پستانداران پارک ملی توران که بخشی از ذخیره گاه زیستکره توران است شناسایی شد. بر اساس نتایج حداقل 29 گونه پستاندار در پارک ملی توران زیست می کنند. بر اساس قوانین بین المللی یوز آسیایی در طبقه بحرانی اتحادیه جهانی حفاظت، دو گونه گور آسیایی و پلنگ ایرانی در خطر انقراض، سه گونه آهو، کل و بز و قوچ و میش اوریال آسیب پذیر و گونه کفتار و گربه شنی نزدیک به تهدید هستند. بر اساس کنوانسیون سایتیس چهار گونه گور آسیایی، یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی و کاراکال در ضمیمه یک، چهار گونه قوچ و میش اوریال، گرگ، شاه روباه و گربه شنی در ضمیمه دو سایتیس قرار دارند. بر اساس قوانین سازمان محیط زیست چهار گونه از پستانداران پارک ملی توران در خطر انقراض و پنج گونه حمایت شده هستند. پارک ملی توران از جمله مهم ترین و معدود زیستگاه های باقی مانده یوز آسیایی و گور ایرانی در کشور است که هر دو به دلیل تمایز تکاملی بالا از جمله گونه های با اولویت بالای حفاظتی در کشور هستند، لذا لازم است تلاش های بیش تری برای مطالعه و حفاظت این پارک ملی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پستانداران، تمایز تکاملی، تهدیدات، جمعیت، حفاظت
  • فضل الله آذرفرد، مرتضی چاجی * صفحات 23-30

    هدف آزمایش حاضر بهبود کیفیت شیر با استفاده از تغییر در نوع منبع غله و مکمل روغنی در جیره بود بدین منظور از تعداد 32 راس گاو هلشتاین شکم سوم با میانگین روزهای شیردهی 15±60 و تولید شیر 5±36 کیلوگرم بصورت آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملا" تصادفی با 4 تیمار و در هر تیمار 8 تکرار، استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره حاوی دانه جو + 2 درصد روغن ماهی؛2- جیره حاوی جو + 2 درصد روغن آفتابگردان؛ 3- جیره حاوی دانه ذرت + 2 درصد روغن ماهی و 4- جیره حاوی دانه ذرت + 2 درصد روغن آفتابگردان. طول دوره آزمایشی 45 روز بود که 36 روز اول برای عادت پذیری گاوها به جیره ها و 9 روز آخر برای جمع آوری نمونه ها در نظر گرفته شد. قابلیت هضم ماده خشک به طور معنی داری تحت تاثیر منبع غله و روغن قرار گرفت (0/05>P) و در گاوهای تغذیه شده با جیره هایی بر پایه دانه جو در مقایسه با جیره های بر پایه دانه ذرت بیش تر بود. میان متغیرهای خونی، تنها غلظت تری گلیسرید تحت تاثیر اثر متقابل منبع غله و روغن قرار گرفت (0/01>P). اثر منبع غله بر زمان نشخوار و کل زمان جویدن معنی دار شد (0/05>P) و این زمان برای گاوهای دریافت کننده دانه جو بیش تر از دانه ذرت بود. از بین ترکیبات شیر، تنها درصد چربی شیر به طور معنی داری متاثر از منبع غله جیره قرار گرفت (0/05>P) و در گاوهای تغذیه شده با جیره هایی بر پایه دانه جو در مقایسه با جیره های بر پایه دانه ذرت کم تر بود. بر اساس نتایج حاصل، روغن آفتابگردان می تواند جایگزین مناسبی برای روغن ماهی بدون اثر منفی بر عملکرد تولیدی و کیفیت شیر باشد.

    کلیدواژگان: تولید و ترکیب شیر، فراسنجه های خونی، فعالیت نشخوار، قابلیت هضم، مکمل روغنی، منبع غله
  • محمدباقر منتظر تربتی *، سید همایون فرهنگ فر، عباس شیبک صفحات 31-40

    به منظور بررسی اثر تولید شیر و درجه حرارت روزانه بر عملکرد تولیدمثل گاوهای هلشتاین، از رکوردهای روزآزمون گاوهای شکم اول هلشتاین و عملکرد تولیدمثلی آن ها در یک گله گاو شیری صنعتی بزرگ استان اصفهان استفاده شد. پارامترهای روزانه (حداکثر و حداقل دما، میزان رطوبت نسبی ومیزان بارندگی) استفاده گردید.گاوها بر اساس رکوردهای روزآزمون به چهار گروه تولید پایین، میانگین 21/68 کیلوگرم، متوسط رو به پایین، میانگین 26/54، متوسط رو به بالا، میانگین 29/91 و بالا با میانگین 34/89 تقسیم شدند. با توجه به میانگین درجه حرارت روزانه داده ها به چهار گروه، یک میانگین 4/30 درجه، دو میانگین 11/84، سه میانگین 20/06 و چهار بیانگین 27/42 تقسیم بندی شدند سازه های سال وماه تلقیح، مقدار شیر روزانه، سن هنگام تلقیح، اثر متقابل بین شیر و سن هنگام تلقیح و اثر متقابل بین دمای روزانه و سن هنگام تلقیح از لحاظ آماری بر تعداد تلقیح منجر به آبستنی اثر معنی دار داشت. بیش ترین تعداد تلقیح منجر به آبستنی مربوط به ماه های دی، بهمن و اسفند و کم ترین آن مربوط به ماه های فروردین و شهریور می باشد. بیش ترین تعداد تلقیح منجر به آبستنی بر اساس میانگین تولید شیر، مربوط به گاوهای کم تولید (میانگین 2/9) و کم ترین آن مربوط به گاوهای پرتولید (میانگین 2/1) بود. تعداد تلقیح منجر به آبستنی در نیمه اول سال، برای گاوهای پرتولیدی که سن اولین تلقیح شان کم تر از 30 ماه است، و برای روزهایی که متوسط دمای بالاتری دارند (میانگین حدود 27 درجه سانتی گراد در مقایسه با دماهای پایین تر) نتایج مطلوب تری دارد.

    کلیدواژگان: تولید شیر، دمای هوا، عملکرد تولید مثل، گاوهای هلشتاین
  • جواد احمد پناه *، علی جوانروح، حسن خمیس آبادی صفحات 99-104

    برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات اقتصادی جهت اجرای برنامه های اصلاح نژادی نقش کاربردی و پیش نیاز دارند. لذا هدف از مطالعه حاضر برآورد پارامترهای ژنتیکی و بررسی اثرات ژنتیکی مستقیم و مادری صفات رشد گوسفندان سنجابی بود. از اطلاعات گله گوسفند سنجابی ایستگاه مهرگان که طی سال های 1393تا 1400جمع آوری شده بود استفاده گردید. 6 مدل حیوانی با و بدون اثرات ژنتیکی و محیطی دائمی مادری استفاده گردید. مدل مناسب برای تجزیه و تحلیل نهایی صفت بر اساس مقایسه نسبت لگاریتم درستنمایی و معیار آکاییک تشخیص داده شد. برای صفات اوزان تولد، 3 و 6 ماهگی، افزایش وزن روزانه از تولد تا 3 ماهگی و از 3 تا 6 ماهگی، نسبت کلیبر از تولد تا 3 ماهگی و از 3 تا 6 ماهگی به ترتیب مدل های 2، 2، 2، 5، 5، 2 و 5 معنی دار بودند (0/05>P). وراثت پذیری مستقیم بر اساس مدل معنی دار برای صفات اوزان تولد، 3 و 6 ماهگی، افزایش وزن روزانه از تولد تا 3 ماهگی و از 3 تا 6 ماهگی، نسبت کلیبر از تولد تا 3 ماهگی و از 3 تا 6 ماهگی به ترتیب برابر 0/05، 0/103، 0/182، 0/422، 0/004، 0/135 و 0/001 براورد شدند. وراثت پذیری مادری برای صفات اوزان تولد، 3 و 6 ماهگی، افزایش وزن روزانه از تولد تا 3 ماهگی و از 3 تا 6 ماهگی، نسبت کلیبر از تولد تا 3 ماهگی و از 3 تا 6 ماهگی به ترتیب معادل 0/122، 0/191، 0/166، 0/087، 0/024، 0/156 و 0/004 محاسبه گردید. نسبت واریانس محیطی دائمی مادری به واریانس فنوتیپی برای صفات افزایش وزن روزانه از تولد تا 3 ماهگی و از 3 تا 6 ماهگی، و نسبت کلیبر از 3 تا 6 ماهگی به ترتیب 0/088، 0/001 و 0/016 به دست آمدند. اثرات ژنتیکی و محیطی دائمی مادری بر صفات رشد معنی دار بودند و منظور نکردن آن ها در مدل نهایی تجزیه و تحلیل، موجب برآورد کم تر از حد پارامترهای ژنتیکی خواهد شد. هم چنین مقادیر وراثت پذیری برآورد شده نشان داد که صفات رشد گوسفند سنجابی به انتخاب ژنتیکی پاسخ می دهند.

    کلیدواژگان: اثرات مادری، پارامترهای ژنتیکی، صفات رشد، گوسفند سنجابی
  • پرویز ناصرامینی، ناصر ماهری سیس *، رامین سلامت دوست نوبر، امیررضا صفایی، مقصود بشارتی صفحات 105-112

    هدف از پژوهش حاضر بررسی امکان جایگزینی سطوح مختلف سیلاژ علوفه بادام زمینی با سیلاژ ذرت و اثرات این جایگزینی بر عملکرد و فراسنجه های خونی بره های مغانی بود. در پژوهش حاضر، ابتدا علوفه بادام زمینی در نسبت های اختلاط صفر (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 درصد، جایگزین سیلاژ ذرت شده و به مدت چهار هفته سیلو شدند. تعداد 30 راس بره نر مغانی با میانگین وزنی 30 کیلوگرم انتخاب و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در جایگاه های جداگانه در 5 تیمار و هر تیمار با 6 تکرار به مدت 70 روز با جیره های غذایی آزمایشی تغذیه شدند. یک روز قبل از شروع دوره آزمایش و یک روز قبل از اتمام دوره آزمایش، از طریق ورید وداج بره ها خونگیری انجام شد. بررسی نتایج این پژوهش نشان داد که جایگزین کردن 25 درصد علوفه بادام زمینی با تیمار حاوی علوفه ذرت سیلو شده تاثیر معنی داری بر میانگین افزایش وزن روزانه و وزن نهایی بره ها در مقایسه با تیمار شاهد نداشت ولی با افزایش سطح جایگزینی علوفه بادام زمینی، افزایش وزن روزانه و در نتیجه وزن نهایی به طور معنی داری کاهش یافت (P<0/0001). هر چند تفاوت معنی داری از نظر مصرف ماده خشک بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد اما ضریب تبدیل غذایی به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (P<0/0001). مناسب ترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به تیمار شاهد و همچنین تیمار حاوی 25 درصد علوفه بادام زمینی بوده و با افزایش سطح جایگزینی علوفه بادام زمینی از 25 درصد، ضریب تبدیل غذایی به طور معنی داری افزایش یافت. از بین فراسنجه های خونی مورد آزمایش، تفاوت معنی داری از نظر آلبومین و کلسترول، بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد، اما پروتیین کل (P<0/05)، تری گلیسرید (P<0/0001) و گلوکز خون (P<0/0001) به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. جایگزینی کامل سیلاژ علوفه بادام زمینی به جای سیلاژ ذرت، باعث افت معنی دار گلوکز خون بره ها گردید، در حالی که کم ترین مقدار پروتیین خون مربوط به تیمار شاهد بود. در مجموع به نظر می رسد بدون اثر منفی بر عملکرد و فراسنجه های خونی، می توان سیلاژ علوفه بادام زمینی را در سطح 25 درصد جایگزین سیلاژ ذرت در جیره غذایی بره های پرواری کرد. اما سطوح بالاتر به ویژه سیلوی حاوی 100 درصد علوفه بادام زمینی موجب افت عملکرد دام های مورد آزمایش می گردد.

    کلیدواژگان: بره مغانی، سیلاژ ذرت، ضریب تبدیل غذایی، علوفه بادام زمینی، گلوکز خون
  • حشمت الله عسکری همت* صفحات 113-120

    هدف اصلی ازمطالعه حاضر با استفاده از شبیه سازی، تعیین مناسب ترین اندازه نسبی هسته و نرخ انتقال میش های جایگزین از گله های تجاری پایه به هسته در یک طرح اصلاح نژادی گروهی هسته باز برای بهبود ژنتیکی وزن شش ماهگی گوسفند نژاد کرمانی بود. مدل سازی ساختار هرم اصلاح نژادی شامل گله هایی در دو لایه هسته و پایه با 5000 راس میش و 143 راس قوچ با نسل هایی هم پوشان، 6 گروه سنی میش و 3 گروه سنی قوچ در هر دو لایه هسته و پایه، تولد اولین فرزندان در 2 سالکی، انتخاب جایگزین ها به روش "انتخاب فرزندان" برای وزن 6 ماهگی، انتقال جایگزین ها بین دو لایه در مسیرهای انتخابی 5 و 6 گانه، تامین تمام قوچ های جایگزین در دو لایه از هسته، بدون- و با انتقال میش از هسته به پایه انجام و با احتساب اثر انتخاب بر واریانس و پیشرفت ژنتیکی، با رویکرد قطعی شبیه سازی شد. تعداد 8 اندازه نسبی هسته به فواصل 0/02، از 0/04 تا 0/18 منظور و برای هر یک نرخ انتقال بهنیه میش از پایه به هسته با استفاده از گزینه راه حل تکاملی موجود در افزونه داخلی سالور ضمیمه برنامه اکسل به دست آمد. پیشرفت ژنتیکی سالیانه و تاخیر ژنتیکی گله های پایه با نرخ بهینه انتقال میش به هسته برای هر اندازه نسبی هسته محاسبه و مناسب ترین اندازه نسبی هسته تعیین شد. بهترین اندازه نسبی هسته 0/12 بود اما مناسب ترین اندازه نسبی (اقتصادی) هسته 0/08 بود، تعداد 400 میش در هسته و 4600 راس در گله های پایه با 64 میش جوان برای انتقال به هسته و 3/51 سال لنگش ژنتیکی پایه نسبت به هسته پیش بینی شد. هم چنین، در کاهش اندازه نسبی هسته 0/08، 33 درصد از اندازه نسبی هسته کاسته و به اندازه نسبی پایه 5 درصد افزوده شد. افزایش تعداد میش های جوان انتقالی به هسته 3 راس بود. لنگش ژنتیکی گله های پایه 0/36 سال بیش تر شد. مزیت انتخاب در طرح هسته باز در اندازه نسبی هسته 0/12 در مقایسه با انتخاب در تمام گله های مردمی بدون هسته بررسی شد. شبیه سازی قطعی برای تعیین مناسب ترین اندازه هسته که منجر به پیشرفت ژنتیکی وزن شش ماهگی کاملا نزدیک به حالت بهینه، کاهش هزینه های طرح و شمول تعداد هرچه بیش تر گوسفندان در پایه خواهد شد، کاملا موثر بود.

    کلیدواژگان: شبیه سازی قطعی، اصلاح نژاد گروهی، هسته اصلاح نژادی، وزن شش ماهگی، گوسفند کرمانی
  • امیر فرح نسب، پروین فرشچی*، روشنا بهباش، جلیل ایمانی صفحات 121-128

    شهرنشینی به دلیل تخریب کیفیت زیستگاه و تکه تکه شدن آن به عنوان مهم ترین محرک انقراض گونه های مختلف گیاهی و جانوری در قرن حاضر به شمار می آید. از این رو، بررسی تغییرات موزایک موزاییک کاربری و پوشش اراضی می تواند اطلاعات مفیدی در مورد تغییر فرآیندهای اکولوژیکی بخصوص تغییر در تنوع پرندگان در سیماهای شهری فراهم کند. عملیات مشاهده و ثبت پرندگان از فروردین تا اردیبهشت سال 1400 بین ساعات 8 تا 11 صبح با سه تکرار در 55 نقطه مستقر بر 11 ترانسکت (5 نقطه در هر ترانسکت) صورت گرفت. ترانسکت ها و نقاط با بررسی شیب تغییرات کاربری و پوشش اراضی در شیب روستا-شهر انتخاب شدند. سپس تعداد 10 متغیر مربوط به وسعت، متوسط فاصله و تراکم پوشش سبز، شبکه جاده و سکونتگاه در 4 بافر دایره ای با شعاع های 750، 1500، 2250 و 3000 در هر نقطه مشاهده پرنده کمی گردید و ارتباط آن با شاخص تنوع شانون پرندگان مشاهده شده با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندگانه بررسی شد. در مشاهدات، تعداد 2085 قطعه فرد پرنده متعلق به 46 گونه پرنده مشاهده گردید. گنجشک خانگی نیز با تعداد 1381 قطعه فرد به عنوان فراوانترین گونه پرنده مشاهده شده و ثبت گردید. از بین پارامترهای مورد استفاده، درصد پوشش سبز در بافر 1500 متر، درصد پوشش جاده در بافر 750 متر، وسعت نزدیک ترین پوشش سبز، فاصله تا نزدیکترین پوشش سبز و متوسط فاصله تا نزدیک ترین پوشش سبز در بافر 2250 متر به عنوان متغیرهای پیش بینی کننده تنوع شانون در مدل رگرسیون تعیین شدند (0/64 =r2). یافته های این تحقیق نشان داد که وسعت کم لکه های سبز، فاصله زیاد آن ها نسبت به یکدیگر و تراکم بالای شبکه جاده ای، از مهم ترین عوامل کاهش حضور و تنوع گونه های پرندگان در محیط های شهری است. اگرچه مناطق نزدیک به مرز فیزیکی شهری، تنوع پرندگان بالاتری را نشان داد، اما کاهش شدید آن ها به سمت هسته ی مرکزی شهر را می توان با جانمایی دقیق پارک های سبز شهری و کاهش اثر ترافیک در مناطق نزدیک به آن تعدیل کرد.

    کلیدواژگان: رگرسیون خطی چندگانه، شاخص تنوع شانون، پوشش سبز، شبکه جاده، کاربری اراضی
  • جمشید فضلی نژاد، بابک ماسوری*، بهمن پریزادیان کاوان، حشمت الله خسروی نیا، علی فروهرمهر صفحات 129-140
    کبد عضو اصلی است که مایکوتوکسین ها را پردازش می کند، آن ها را سم زدایی می کند و از بدن در برابر اثرات سمی آن ها محافظت می کند. AFB1 می تواند باعث متابولیسم نامتعادل چربی شود، با رسوب لیپید در کبد باعث بزرگ شدن آن شود و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و سایتوکین های ضد التهابی را سرکوب کند. کامبوچا به دلیل ترکیبات آنتی اکسیدانی، مخمرها و باکتری های تولید کننده اسید می تواند اثرات محافظت کبدی داشته باشد. تعداد 320 قطعه جوجه گوشتی نر راس 308 برای بررسی تاثیر چای کامبوجا در کاهش درجه سمیت آفلاتوکسین، در آرایش فاکتوریل 4×2 در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از 8 تیمار، چهار تکرار و 10 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار استفاده گردید. فاکتور اول میزان آفلاتوکسین جیره غذایی در دو سطح صفر و 2/5 میلی گرم در کیلوگرم جیره و فاکتور دوم کامبوچا در چهارسطح صفر، 5، 10 و 15 میلی لیتر در هر 100 میلی لیتر آب آشامیدنی بود. آفلاتوکسین طی دوره های آغازین، رشد، پایانی و در کل دوره، افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و شاخص کارایی تولید را به طور معنی داری کاهش داد (0/05˂P). طی دوره رشد و پایانی سطح 10 کامبوچا افزایش وزن روزانه بیش تری در مقایسه با سایر تیمارها داشت. استفاده از سطوح 5، 10 و 15 کامبوچا در مقایسه با سطح صفر کاهش معنی داری در مصرف خوراک نشان داد (0/05˂P). استفاده از کامبوچا، آفلاتوکسین و اثر متقابل آن ها تاثیر معنی داری بر ضریب تبدیل خوراک نداشت (0/05˃P). کامبوچا تاثیر معنی داری بر شاخص کارایی تولید نداشت (0/05˃P). آفلاتوکسین باعث افزایش معنی دار وزن و درصد چربی کبد در جوجه های گوشتی شده است (0/05˂P). کامبوچا تاثیر معنی داری بر وزن و درصد چربی کبد نداشت (0/05˃P). آفلاتوکسین به طور معنی داری باعث افزایش سطح آسپارتات آمینوترانسفراز و کاهش آلکالین فسفاتاز سرم گردید (0/05˂P) اما تاثیری بر سطح آلانین آمینوترانسفراز نداشت. هرچند استفاده از 15 کامبوچا کم ترین سطح آلانین آمینوترانسفراز را داشت اما با سطح صفر اختلاف معنی دار نداشت. استفاده از آفلاتوکسین در جیره به طور معنی داری باعث افزایش سطح گلوتاتیون پراکسیداز و سطوح مختلف کامبوچا باعث کاهش معنی دار سطح گلوتاتیون پراکسیداز سرم شد (0/05˂P). با توجه به نتایج به دست آمده استفاده از کامبوجا در سطوح 5، 10 و میلی لیتر در هر 100 میلی لیتر آب آشامیدنی می تواند در کاهش اثرات منفی ناشی از استفاده از آفلاتوکسین در جیره موثر باشد.
    کلیدواژگان: فلاتوکسین، جوجه گوشتی، کامبوچا، عملکرد، سلامت کبد
  • یاشار وکیل فرجی، یحیی ابراهیم نژاد*، ناصر ماهری سیس، رامین سلامت دوست نوبر صفحات 141-148
    هدف از این تحقیق، بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف ملاس همراه با سدیم پلی استایرن سولفونات در تغذیه جوجه های گوشتی بود. این آزمایش بر روی تعداد 480 قطعه جوجه نر سویه راس 308 در دو دوره 24-11 روزگی و 42-25 روزگی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با آرایش آزمایش فاکتوریل 4×3 با 12 تیمار شامل سه سطح ملاس (صفر، 5/7 و 15 درصد جیره) و چهار سطح رزین سدیم پلی استایرن سولفونات (صفر، 0/5 ، یک و 1/5 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) با چهار تکرار و 10 جوجه در هر تکرار انجام شد. در 24-11 روزگی تیمار حاوی 15 درصد ملاس در مقایسه با تیمارهای حاوی 5/7 درصد و فاقد ملاس در مورد افزایش وزن زنده بدن و مصرف خوراک بیش ترین مقدار را داشت (0/05>P). اما در 42-25 روزگی و کل دوره آزمایش اختلاف معنی داری مشاهده نشد. اختلاف معنی داری بین تیمارها در مورد ضریب تبدیل غذایی مشاهده نشد. اثر سطوح مختلف سدیم پلی استایرن سولفونات بر عملکرد معنی دار نبود. اثر سطوح ملاس و سدیم پلی استایرن سولفونات بر درصد لاشه خالص، درصد سینه و درصد ران معنی دار نبود. در بررسی اثر تیمارها بر درصد وزن کبد، درصد وزن لوزالمعده، درصد وزن سنگدان، درصد وزن قلب، درصد وزن روده، درصد وزن روده کوچک، طول روده کوچک، درصد وزن روده باریک به وزن سنگدان و درصد چربی حفره شکمی اختلافی بین تیمارها مشاهده نشد. در بررسی اثر سطوح مختلف ملاس بر رطوبت فضولات تیمار حاوی 15 درصد ملاس بیش ترین مقدار رطوبت فضولات را نسبت به تیمارهای حاوی 7/5 درصد و فاقد ملاس داشت (0/05>P). سطح یک گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن سدیم پلی استایرن سولفونات نسبت به سایر سطوح بیش ترین اثر را روی کاهش رطوبت فضولات داشت (0/05>P). طبق نتایج به دست آمده افزودن سطوح مختلف سدیم پلی استایرن سولفونات به غیر از کاهش رطوبت فضولات اثری روی سایر موارد بررسی شده در این آزمایش نداشت. در این آزمایش به لحاظ رطوبت فضولات سطح قابل توصیه سدیم پلی استایرن سولفونات، یک گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تعیین شد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، جوجه گوشتی، سدیم پلی استایرن سولفونات، عملکرد، ملاس
  • مرتضی اصغری مقدم، سید رضا هاشمی*، مهران مهری، امیر کرم زاده دهاقانی، هما داودی صفحات 149-156

    یکی از روش های بهبود در باروری، مکمل سازی عناصری نظیر سلنیوم به جیره است. اثرات مکمل سازی سلنیوم متفاوت است و شدیدا تحت تاثیر منبع و مقدار سلنیوم جیره قرار می گیرد لذا این پژوهش به منظور تاثیر منابع مختلف سلنیوم بر فراسنجه های کیفی اسپرم خروس های مادر گوشتی مسن انجام شد. این پژوهش با استفاده از 120 قطعه خروس مادر گوشتی راس 308 با سن 45 هفته در قالب طرح کاملا تصادفی با چند نمونه در هر واحد آزمایشی 10 تیمار با 4 تکرار و 3 پرنده در داخل هر تکرار اجرا شد. سه منبع مختلف سلنیوم شامل سلنیت سدیم، سلنیوم آلی و نانو بایوکیلات سلنیوم، هر کدام در سه سطح صفر، 0/15، 0/30 و 0/45 میلی گرم در کیلوگرم به جیره افزوده شدند. بعد از دو هفته تغذیه با جیره پایه، خروس ها به مدت 40 روز و از ابتدای سن 47 هفتگی تیمارهای آزمایشی را دریافت کردند. هر 10 روز یکبار اسپرم گیری به روش مالش شکمی از خروس ها صورت گرفت سپس فراسنجه های کیفی اسپرم خروس ها شامل حجم منی، غلظت، درصد جنبایی، درصد زنده مانی، درصد ناهنجاری و درصد عملکرد غشای پلاسمایی اسپرم در زمان های مختلف اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رویه GLM و نرم افزار SAS 9.4 انجام شد. در مطالعه حاضر، افزودن سلنیوم به جیره در سطح 0/30 میلی گرم در کیلوگرم، صرف نظر از منبع آن، موجب افزایش غلظت، درصد جنبایی، زنده مانی و عملکرد غشای پلاسمایی اسپرم و کاهش درصد ناهنجاری اسپرم شد. در این مطالعه تغییری در حجم منی با افزودن سلنیوم به جیره خروس های مسن مشاهده نشد همچنین غلظت، جنبانی، زندمانی و عملکرد غشای پلاسمایی اسپرم، در روز 40 آزمایش در خروس های دریافت کننده 0/30 میلی گرم در کیلوگرم سلنیوم از منابع سلنیوم آلی و نانو بایوکیلات سلنیوم به طور معنی داری بیش تر از سایر زمان ها بود. نتایج نشان داد که شکل آلی سلنیوم (منابع سلمکس و نانوبایوکیلات سلنیوم) نسبت به شکل معدنی (سلنیت سدیم)، در سطح 0/30 میلی گرم در کیلوگرم به جیره باعث بهبود عملکرد تولیدمثلی خروس های مسن می شود.

    کلیدواژگان: خروس، نانو بایو، سلنیوم، اسپرم، باروری
  • رحمت الله هاشمی، محمد حسین پالیزدار *، حمیدرضا محمدیان تبریزی، محبوبه رستمی انکاسی صفحات 157-168

    آزمایشی به منظور مقایسه منابع و سطوح متفاوت عنصر روی برخصوصیات لاشه، استخوان درشت نی، وضعیت آنتی اکسیدانی سرم، کیفیت گوشت و سیستم ایمنی بر روی 480 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل (4×3) با پنج تکرار و 8 جوجه در هر تکرار انجام شد. منابع روی شامل سولفات، اکسید و ترکیب آلی روی-متیونین در سطوح (صفر،60، 120و 180میلی گرم بر کیلوگرم خوراک) بودند. در پایان آزمایش، داده ها با رویه GLM نرم افزار SAS و جهت مقایسه میانگین ها از آزمون توکی، با سطح احتمال 95 درصد برای اثرات اصلی (منابع روی و سطوح آن) و اثرات متقابل بین آن ها استفاده شد. اثر سطوح مختلف روی بر درصد وزن طحال، پانکراس و بورس فابرسیوس معنی دار بود (0/05>P). هم چنین اثر منبع و سطح روی بر میزان مالون دی آلدهید سرم معنی داری بود؛ به طوری که تیمار حاوی نمونه آلی روی دارای کم ترین میزان بود و افزایش سطح عنصر روی سبب کاهش معنی دار این مولفه شد. رطوبت گوشت در تیمار حاوی نمونه آلی روی افزایش معنی داری نسبت به تیمار اکسید داشت، هم چنین سطوح بیش تر روی موجب افزایش معنی دار رطوبت گوشت شد (0/05>P). شاخص های ظرفیت نگه داری آب و pH تحت تاثیر منابع و سطوح مختلف روی قرار نگرفتند. مقدار مالون دی آلدهید در گوشت تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرارگرفت، به گونه ای که استفاده از نمونه آلی روی و هم چنین استفاده از بیش ترین سطح روی در خوراک (180 میلی گرم) به طور معنی داری (0/05>P) موجب کاهش غلظت مالون دی آلدهید گوشت پس از کشتار در پرنده ها شد. منابع و سطوح مختلف روی در خوراک تاثیری بر روند تغییرات در پاسخ تیتر ایمنی ایجاد شده علیه گامبرو و برونشیت نداشتند. در سطوح زیاد مصرف روی در خوراک میزان لنفوسیت کاهش و هتروفیل افزایش یافت؛ هم چنین نسبت هتروفیل به لنفوسیت در سطح 180 میلی گرم به طور معنی داری بیش تر از سطح 120 میلی گرم بود (0/05>P). افزون بر این منابع و سطوح مختلف روی و اثرات متقابل آن ها بر تیتر کلی SRBC نیز غیر معنی دار بود. به طور کلی می توان گفت مستقل از نوع و منبع تامین روی، هر چه سطح روی در جیره جوجه های گوشتی افزایش یابد سبب بهبود ابقاء روی در استخوان درشت نی، بهبود کیفیت و ماندگاری گوشت و افزایش ایمنی در پرنده خواهد شد.

    کلیدواژگان: ترکیب آلی روی، جوجه گوشتی، سیستم ایمنی، کیفیت گوشت، وضعیت آنتی اکسیدانی
  • سید قاسم شیرنگی، محمود شمس شرق *، امید عشایری زاده، محمدحسین محمدی قاسم آبادی صفحات 169-176

    این پژوهش به منظور مقایسه تاثیر مقادیر مختلف پودر افشره طبیعی پوست انار با یک پری بیوتیک تجاری بر عملکرد رشد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی انجام شد. این آزمایش با 250 قطعه جوجه نر یک روزه سویه راس 308 در 5 تیمار و 5 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل مقادیر صفر(گروه شاهد)، 150، 300 و 450 میلی گرم پودر افشره طبیعی پوست انار در هر کیلو گرم و یک تیمار حاوی 1000 میلی گرم پری بیوتیک در هر کیلوگرم خوراک بودند. عملکرد رشد پرنده در سه دوره آغازین، رشد و پایانی ثبت و جمعیت میکروبی لاکتوباسیل ها، کلی فرم و کل باکتری های هوازی و pH ایلئوم و سکوم آنها در سن 42 روزگی اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن 150 و 300 میلی گرم پودر افشره طبیعی پوست انار وزن زنده در سن 42 روزگی را نسبت به سایر تیمارها افزایش داد (0/05˂P)، اما تاثیری بر خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در سن 42 روزگی نداشت. استفاده از پری بیوتیک نسبت به گروه شاهد نه تنها تاثیری بر عملکرد رشد در کل دوره پرورش (1 تا 42 روزگی) نداشت بلکه باعث افزایش جمعیت کلی فرم ها در ناحیه ایلئوم در سن 42 روزگی شد (0/05˂P). افزودن 150 میلی گرم پودر افشره طبیعی پوست انار در مقایسه با سایر تیمارها منجر به افزایش جمعیت لاکتوباسیل ها در ناحیه ایلئوم شد (0/05˂P). هم چنین، تاثیر تیمارهای آزمایشی بر پی اچ ایلئوم و سکوم در سن 42 روزگی معنی دار نبود. بنابراین، استفاده از 150 میلی گرم پودر افشره طبیعی پوست انار در هر کیلوگرم جیره به عنوان افزودنی خوراکی تاثیر مثبتی بر عملکرد رشد و جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس های دستگاه گوارش جوجه های گوشتی داشت.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، جمعیت میکروبی، پری بیوتیک، عملکرد، افشره طبیعی پوست انار
  • سیده عطیه مجاوریان*، قاسم نوروزی صفحات 177-182

    ساختار بازار، معرف خصوصیات سازمانی بازار می باشد و به کمک این خصوصیات رابطه اجزای بازار را می توان مشخص نمود. ساختار بازار در واقع آن دسته ازخصوصیات سازمانی بازار می باشد که با شناسایی آنها می توان ماهیت قیمت گذاری و رقابت آن بازار را تعیین کرد. در این مطالعه ساختار بازار جهانی گوشت مرغ از جنبه رقابتی یا انحصاری بودن مشخص و تاثیر آن بر واردات این محصول در ایران مورد بررسی قرار گرفت. داده های این تحقیق برای بررسی ساختار بازار براساس آمار تولید کشورهای برتر تولید کننده گوشت مرغ در سطح جهانی طی دوره 1399-1390 می باشد که این اطلاعات از پایگاه اماری سازمان خوارو بار کشاورزی (فائو) گردآوری گردید. نتایج نشان داد که بازار جهانی گوشت مرغ براساس شاخص نسبت تمرکز، بازار انحصار کامل یا مسلط نیست و از نوع انحصار چند جانبه است و جهار کشور برتر تولید کننده در سطح جهانی، دارای قدرت تعیین کنندگی در بازار هستند.. براساس الگوی تقاضای واردات گوشت مرغ در ایران، یافته ها گویای آن بود که که هر چه ساختار بازار جهانی انحصاری تر و غیر رقابتی تر باشد میزان واردات در کشور کاهش می باید و نسبت تمرکز تاثیر منفی بر واردات این محصول در کشور دارد.

    کلیدواژگان: گوشت مرغ، ساختار بازار، نسبت تمرکز، واردات، درجه رقابت
  • حسین رضایی، محمود قزاقی *، فرزاد باقرزاده کاسمانی، هادی فرجی آروق صفحات 183-192

    جیره های غذایی مرغ های تخم گذار می تواند بسته به عواملی مانند سویه، اهداف تولیدی، سن و شرایط آب و هوایی متفاوت باشد. به دلیل محدودیت در مطالعات پایه در زمینه برآورد نیازهای مرغان بومی، لازم است مطالعاتی در این زمینه انجام شود تا نیازها متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه و میزان تولید باشد. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد تولید و کیفیت تخم در اوایل تخم گذاری مرغ های خزک و انتخاب سطوح بهینه انرژی و پروتئین در این مرحله از تولید انجام شد. در این تحقیق 160 قطعه مرغ تخم گذار خزک با سن 25 هفته انتخاب و در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل با دو سطح انرژی قابل متابولیسم (2700 و 2900 کیلوکالری/کیلوگرم ماده خشک جیره) و دو سطح پروتئین خام (15 و 19 درصد) با 4 تکرار و در هر تکرار 10 پرنده در طول 90 روز تغذیه شدند. صفات عملکرد تولیدی و کیفیت تخم مرغ تولیدی در طول دوره آزمایش اندازه گیری شد. داده های آزمایش با استفاده از رویه مدل خطی تعمیم یافته تجزیه و تحلیل شده و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون توکی انجام شد. سطح انرژی بر درصد تخم گذاری، توده تخم، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی و سطح پروتئین بر مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی تاثیر معنی دار داشت (0/05˂P). هم چنین اثر متقابل انرژی و پروتئین بر تمامی صفات عملکردی به استثنای میانگین وزن تخم مرغ تولیدی معنی دار بود (0/05˂P) به طوری که با افزایش سطح انرژی و پروتئین درصد تولید تخم و توده تخم افزایش و مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی نشان داد. اگرچه بالاترین کیفیت تخم تولیدی در مرغ هایی مشاهده شد که با جیره های دارای پایین ترین سطح انرژی و پروتئین تغذیه شده بودند، اما نسبت به تخم تولید شده توسط مرغ هایی که با بالاترین سطح انرژی و پروتئین تغذیه شده بودند، معنی دار نبود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که جیره حاوی 19 درصد پروتئین و 2900 کیلو کالری انرژی موجب بهبود تولید و ضریب تبدیل غذایی مرغ خزک می شود بدون اینکه کیفیت تخم تولیدی آن ها تحت تاثیر قرار بگیرد. بنابراین جیره با سطح پروتئین 19 درصد و انرژی 2900 کیلوکالری در دوره اول تخم گذاری مرغ خزک ایده آل است.

    کلیدواژگان: توده تخم، مصرف خوراک، مرغ بومی، واحد هاو، وزن تخم مرغ
  • زهره نصیری، مهدی غلامعلی فرد، سید محمود قاسمپوری* صفحات 193-200
    لاکپشت های پوزه عقابی (Eretmochelys imbricata) یکی از هفت گونه باقی مانده لاکپشت های دریایی در سطح جهان هستند که به دلیل بهره برداری طولانی مدت در فهرست قرمز IUCN به عنوان در خطر انقراض طبقه بندی شده اند. انتخاب مکان آشیانه یکی از مهم ترین رفتارها در ماده های تولیدمثل کننده می باشد. زیرا محیط اطراف آشیانه بر روی بقای نوزادان اثر گذار است. ماسه ها از هشت سواحل آشیانه سازی در خلیج فارس از سه عمق جمع آوری شد. پس از خشک شدن نمونه ها در هوای آزاد، 100 گرم نمونه خشک شده به صورت جداگانه برای هر عمق توزین شد از الک های استاندارد ASTM (شماره: 4-200 برای تعیین توزیع اندازه ذرات استفاده گردید. در نهایت محتویات هر الک جمع آوری و توزین شد. پارامترهای آماری با استفاده از برنامه GRADISTAT محاسبه شد. بافت ماسه در دو جزیره هرمز و ام الکرم از نوع Gravelly (شن) و در سایر نواحی از نوع Slightly Gravelly (شن سبک) بود. اندازه ذرات در تمام نقاط مهم مناطق آشیانه سازی کم تر از 1000 میکرومتر با میانگین 171/4±581/6 محاسبه شد. کم ترین قطر ذرات در خلیج نایبند 284/9 میکرومتر و بیش ترین در جزیره ام الکرم با 856/4 میکرومتر بود. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، دانه بندی و منشاء ذرات ماسه در جزایر خلیج فارس، اعم از صدفی، مرجانی و سنگریزه ای، نشان دهنده تنوع بالا در ساختار سواحل آشیانه سازی جمعیت لاکپشت پوزه عقابی در ایران می باشد. در لاک پشت های پوزه عقابی خلیج فارس، اندازه ذرات ماسه به عنوان یک ویژگی تاثیر معنی داری بر تمایل لانه های حفر شده ندارد. توصیه می شود فعالیت گردشگری در فصول تخم گذاری این گونه در معرض خطر انقراض، مورد مدیریت قرار گیرد. هم چنین در ساخت ابنیه و اسکله های مجاور با سواحل حساس، به تاثیرات آبشویی ناشی از دستکاری خطوط ساحلی و اثر آن بر جریانات هیدرولوژیکی دریا توجه شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، لاکپشت پوزه عقابی، دانه بندی ذرات ماسه، زیستگاه آشیانه سازی، مطلوبیت
  • سمیه نمرودی، سیامک یوسفی سیاه کلرودی، علی حاجی بگلو، محمد مازندرانی* صفحات 205-212
    استرپتوکوکوزیس یکی از شایع ترین بیماری باکتریایی مزارع سردابی کشور است که همه ساله خسارت فراوانی به این مزارع وارد می سازد و واکسیناسیون می تواند در کنترل این بیماری بسیار موثر باشد. در بررسی حاضر کارآیی واکسن دوگانه استرپتوکوکوس/لاکتوکوکوس در دو روش تزریقی و حمام در بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور چهار گروه آزمایشی شامل گروه ماهیان واکسینه شده یک مرحله ای به روش حمام، گروه ماهیان واکسینه شده دو مرحله ای به روش حمام، گروه ماهیان محیط هایپر اسموتیک+واکسن دو مرحله ای به روش حمام و گروه ماهیان واکسینه شده به روش تزریق و یک گروه کنترل درنظر گرفته شد. در این راستا 350 عدد ماهی با میانگین وزنی 0/36±4/2 در 10 تراف (دو تکرار) تقسیم شده و به مدت دو ماه مورد پرورش و آزمایش قرار گرفتند در این بررسی 5 گروه آزمایشی شامل گروه شاهد، گروه ماهیان یک مرحله ای واکسیناسیون به روش حمام، گروه ماهیان دو مرحله ای واکسیناسیون به روش حمام ، گروه ماهیان واکسینه محیط هایپراسموتیک+ واکسینه دو مرحله ای به روش حمام و ماهیان گروه واکسیناسیون به روش تزریق یک مرحله ای در نظر گرفته شده و به دو روش حمام و تزریق مورد واکسیناسیون قرار گرفتند. بر اساس نتایج مقادیر پروتیین کل سرم در ماهیان واکسینه شده بالاتر از ماهیان گروه شاهد بود و بر اساس بررسی های آماری بالاترین میزان برای گروه ماهیان واکسینه شده به روش تزریق و حمام دومرحله ای هایپراسموتیک+ واکسن بود. مقادیر گلوکز نیز در هر دو گروه ماهیان واکسینه دو مرحله ای و نیز روش تزریق بالاتر از بقیه گروه های آزمایشی اندازه گیری شد. مقادیر ALP ALT و AST در ماهیان گروه تزریق بالاتر از سایر گروه ها ثبت شد. و در نهایت تیتر آنتی بادی سرمی برای هر دو باکتری استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه برای ماهیان گروه تزریق و دو گروه حمام دو مرحله ای بالاتر از ماهیان واکسینه یک مرحله ای بود. در عین حال هیچ تیتری برای ماهیان گروه شاهد مشاهده نشد. بر اساس نتایج دو مرحله حمام واکسن تیتری آنتی بادی برابر با روش تزریقی در ماهی ایجاد می کند در عین حال آسیب های کبدی کم تری در مقایسه به روش تزریقی در ماهی به همراه داشت. به همین دلیل در شرایطی که ماهیان در استرس قرار دارند واکسیناسیون به روش حمام به همراه واکسن یادآور می تواند کارآیی مطلوبی را داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی، استرپتوکوکوس، لاکتوکوکوس، کارآیی واکسن، قزل آلای رنگین کمان
  • سعید زاهدی*، امید صفری، حمیدرضا احمدنیای مطلق، مهرداد سرخیل، بهزاد محمدی صفحات 213-222
    در حال حاضر، بسیاری از مزارع پرورش ماهیان سردابی در کشور، از آب برگشتی جهت تولید ماهی استفاده می نمایند ولی اثرات استفاده از آب برگشتی بر کیفیت گوشت بخوبی مشخص نیست. هدف از این مطالعه، مقایسه کیفیت عضله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) پرورش یافته در دو سیستم (سامانه) باز و بازگردشی نسبی است. به این منظور، قزل آلای جوان با تراکم نگهداری 20 کیلوگرم بر متر مکعب و تراکم بارگذاری 1 لیتر بر دقیقه به ازای هر کیلوگرم ماهی در دو سامانه باز (100% آب تازه ورودی) و بازگردشی نسبی طراحی شده (با کاهش 80% آب تازه ورودی و جایگزینی آن با آب برگشتی همان استخرها) به مدت 45 روز مورد مطالعه قرار گرفت. 4 مرتبه بازگردش آب، به ترتیب، موجب افزایش 6/7 و 6/5 برابری مقادیر آمونیاک کل و فسفر کل آب در مقایسه با تیمار باز گردید. پروتیین خام، چربی خام، pH و درصد رطوبت لاشه بین دو تیمار اختلاف معنی داری را نشان داد. در مقابل، هیچ اختلاف معنی داری در ظرفیت نگهداری آب، افت طی پخت، آنالیز بافت (سختی، به هم پیوستگی، انعطاف پذیری، چسبندگی، فنریت، صمغی بودن و قابلیت جویدن) و نیز شاخص های رنگی L*، a* و b* بین دو تیمار مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که برگشت آب به میزانی مشابه پروتکل طراحی شده در این مطالعه، تغییرات خیلی محسوسی بر بسیاری از فاکتورهای کیفی مطالعه شده در عضله ندارد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، سامانه باز، سامانه بازگردشی نسبی، کیفیت لاشه، آنالیز بافت
  • سید فخرالدین میر هاشمی نسب*، جواد دقیق روحی، محدث قاسمی، منیره فئید صفحات 223-232

    در این مطالعه، انگل های کرمی در مروارید ماهی معمولی (Alburnus hohenackeri) ، سیم نما Blicca bjoerkna) و تیز کولی (Hemiculter leucisculus)  تالاب انزلی بررسی شدند. نمونه برداری بصورت فصلی (بهار تا زمستان 1398) و با استفاده از پره ساحلی (Beach net) و تور مخروطی (Fyke net) ریز چشمه (12-8 میلی متری) از 3 ایستگاه شیجان، پیربازار و پسیخان واقع در حوضه شرقی تالاب انزلی انجام گرفت. پس از انتقال نمونه ماهیان به آزمایشگاه، عملیات زیست سنجی، تشخیص جنس و تعیین سن انجام و از نظر آلودگی انگلی بررسی شدند. برای شناسایی گونه ای انگل های مشاهده شده از کلیدهای تشخیصی معتبر استفاده گردید. بیش ترین میانگین وزن و طول به تیزکولی (7/37189±7/39 گرم و 3/109437± 9/27 سانتی متر) و کم ترین به مروارید ماهی معمولی (2/901398 ± 5/86 گرم و 1/092695± 8/05 سانتی متر) تعلق داشت. در مجموع، 6 گونه انگل کرمی:Gyrodactylus sp.،Dactylogyrus sphyrna ،Dactylogyrus sp.، Diplostomum spathaceum،Rhabdochona denudata و Ligula intestinalis در ماهیان مورد مطالعه شناسایی و جداسازی شدند. ماهی سیم نما (B. bjoerkna) به 4 گونه و دیگر ماهیان هر کدام به 3 گونه از انگل های مشاهده شده، آلوده بودند. بر اساس آزمون مربع کای (χ2) بین آلودگی های مختلف و جنس، سن، وزن و طول ماهیان میزبان، هم چنین بین آلودگی با فصول و ایستگاه های مختلف نمونه برداری، اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت (0/05<p). مشابه تحقیقات اخیر، با وجود تنوع در انگل های شناسایی شده، میانگین شدت و فراوانی اغلب انگل ها در ماهیان مورد مطالعه در تالاب انزلی بسیار کم و قابل اغماض بود. در بین انگل های شناسایی شده، انگل چشمی D. spathaceum شایع ترین آلودگی و ترماتودهای مونوژن (Monogenea) با 2 جنس و 3 گونه دارای بیش ترین فراوانی گونه ای بوده اند. ماهی سیم نما (B. bjoerkna)، آلوده ترین ماهی در مقایسه با سایر گونه های مورد مطالعه در تالاب انزلی بود. با توجه به پیشینه تحقیق، گزارشی از آلودگی سیم نما (B. bjoerkna) به Gyrodactylus sp و R. denudata و مروارید ماهی معمولی (A. hohenackeri) به L. intestinalis و R. denudata تا پیش از این مطالعه در تالاب انزلی ثبت نشد. در صورت ورود ماهیان تالاب انزلی به استخرهای پرورش ماهی حاشیه آن، احتمال انتقال انگل ها به ماهیان پرورشی و تاثیر منفی بر راندمان تولید وجود دارد. نصب فیلترهای مناسب در ورودی آب استخرها به عنوان روشی پیشگیرانه باید مورد توجه جدی پرورش دهندگان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، انگل های کرمی، مروارید ماهی معمولی، سیم نما، تیزکولی
  • گودرز طهماسبی، عذرا عطائی عظیمی*، بابک دلنواز هاشملویان، مجتبی یوسفی راد، نسترن جلیلیان صفحات 237-242
    شکرتیغال آیشی از سرپل ذهاب و شکرتیغال چندجنسی از ساوه دو گیاهی هستند که حشره سرخرطومی روی آن ها پیله (مان ترهالا) با خواص دارویی می سازد. مطالعه مراحل رشد و دگردیسی سرخرطومی روی دو گیاه از اسفند 1397 تا مهر 1398 بعد در محدوده پنج هزار متری در دو منطقه بررسی شد. اثر ضد میکروبی سه غلظت از عصاره متانولی شاخساره و مان ترهالا روی باکتری با روش دیسک گذاری مطالعه شد. سرخرطومی بالغ در هر دو منطقه، با گرم شدن هوا و تشکیل شاخساره گیاه از خاک خارج و از شاخ و برگ گیاه تغذیه می کند. با تشکیل گل آذین سرسان گیاه در اردیبهشت، سرخرطومی ها جفتگیری کرده و تخم گذاری در گلچه های گل آذین انجام می شود. از اواخر اردیبهشت لارو سرخرطومی از تخم و گلچه ها خارج و از گل و شاخساره تغذیه می کند. از اوایل تیر تا اوایل شهریور، لاروها پیله ساخته و شهریور و مهر دگردیسی لاروها پایان یافته و حشره بالغ با سوراخ کردن پیله خارج می شود. عصاره شاخساره دو گیاه در غلظت 0/2 و 0/4 میلی گرم اثر ضد باکتری ولی عصاره مان اثر محرک روی رشد باکتری داشت. حشره سرخرطومی از گیاه شکرتیغال تغذیه و مراحل دگردیسی خود را در پیله اش (مان شکرتیغال)، می گذارند. عصاره مان اثر محرک ولی عصاره شاخساره شکرتیغال آیشی و چند جنسی فعالیت ضد باکتری بالایی داشتند. ارزش دو گیاه برای انتخاب سرخرطومی، تشکیل مان و اثر ضد میکروبی مشابه بود.
    کلیدواژگان: لارو، پیله، دگردیسی، استافیلوکوکوس، شکرتیغال
  • لیما طیبی*، محمدحسین دادفر، داود محمدرضائی صفحات 243-248
    متیونین یک اسید آمینه ضروری برای ماهیان بوده که کمبود آن باعث کاهش رشد و کارایی غذا می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثر افزایش اسید آمینه متیونین بر بهبود عملکرد شاخص های رشد و ترکیب بدن بچه ماهی ازون برون (Acipenser stellatus) صورت گرفت. بدین منظور تعداد 200 قطعه بچه ماهی 20 گرمی به طور تصادفی در 10 تانک توزیع شدند و دوبار در روز به میزان 4 درصد وزن بدن با جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف اسید آمینه متیونین (0/5 درصد، 1/5 درصد، 2/5 درصد) در طی 8 هفته تغذیه شدند. شاخص های رشد و تغذیه شامل ضریب چاقی، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، شاخص وزن بدن، شاخص احشایی و هم چنین ترکیب لاشه بدن ارزیابی شدند. بر اساس نتایج حاصله در بین پارامترهای مورد ارزیابی، به جز ضریب تبدیل غذایی، تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی مختلف مشاهده شد (0/05 <P). بر این اساس، بیش ترین میزان عملکرد شاخص های رشد و کم ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار حاوی 2/5 درصد متیونین مشاهده شد. هم چنین حضور متیونین در جیره سبب افزایش مقدار پروتیین و چربی در تیمار 2/5 درصد می گردد. از این رو طبق نتایج حاصله، می توان بیان کرد که افزودن اسید آمینه متیونین به میزان 2/5 درصد در جیره بچه ماهی ازون برون سبب بهبود عملکرد رشد می گردد.
    کلیدواژگان: اسید امینه، متیونین، ماهی ازون برون، شاخص های رشد، ترکیب بدن
  • مریم کریمی دهکردی، فروغ محمدی* صفحات 249-258
    در سال های اخیر، به کارگیری مکمل های گیاهی به دلیل مزایای زیاد جایگزین مکمل های مصنوعی در آبزیان شده است. این پژوهش به منظور بررسی اثرات عصاره نعناع و پونه بر روی برخی از فراسنجه های خونی و بیوشیمیایی ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام گردید. بدین منظور، تعداد 320 قطعه ماهی قزل آلا در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار در استخر پرورش ماهی اطراف استان کرمانشاه ارزیابی شد. گروه های آزمایشی شامل (1): گروه شاهد (جیره فاقد عصاره پونه و نعناع)، (2): تیمار حاوی 1 درصد پونه، (3): تیمار حاوی 2 درصد پونه، (4): تیمار حاوی 1 درصد نعناع، (5) تیمار حاوی 2 درصد نعناع و (6) تیمار ترکیبی (1 درصد از هر عصاره) بودند. برخی از فراسنجه های خونی شامل تعداد گلبول های سفید و قرمز، هموگلوبین و فراسنجه های بیوشیمیایی شامل آلبومین، گلوبولین، گلوکز، تری گلیسیرید و آنزیم های آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینو ترنسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز بررسی شد. نتایج نشان دادن که افزودن ترکیب دو عصاره پونه و نعناع به جیره، سبب افزایش معنی دار گلبول های سفید، گلبول های قرمز و هموگلوبین در مقایسه با افزودن هر یک از این عصاره ها به تنهایی گردید. عصاره 1 درصد نعناع بیش ترین تاثیر را بر تعداد گلوبولین خون داشت. بیشترین تاثیر معنی دار بر روی میزان آلبومین، مربوط به عصاره 2 درصد نعناع بود. بیش ترین میانگین گلوکز خون و آلبومین به تیمار حاوی 2 درصد نعناع و بیش ترین و کم ترین میزان تری گلیسیرید به ترتیب به عصاره 1 درصد نعناع و ترکیب دو عصاره نعناع و پونه تعلق گرفت. سطوح بالاتر هر دو عصاره پونه و نعناع موجب افزایش مقادیر آنزیم های آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینو ترنسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز گردید. با توجه به نتایج مطالعه، به نظر می رسد در شرایط فیزیولوژیک، استفاده از عصاره پونه و نعناع ضمن بهبود عملکرد سیستم ایمنی و برخی فراسنجه های بیوشیمیایی خون، می تواند فیزیولوژی ماهی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: نعناع، پونه، فراسنجه های خونی، فراسنجه های بیوشیمیایی، ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • مسعود علی پناه *، حسین حسینی مقدم، عبدالعظیم نصیری، مصطفی یوسف الهی، ذبیح الله عابدیان صفحات 259-264

    در حال حاضر باتوجه به ظرفیت های تولیدی کشور، همزمان با تولید داخلی از خارج از کشور نیز تخم نوغان وارد می شود و از طرفی چون اقلیم و مناطق مختلف آب و هوایی تاثیر زیادی بر عملکرد کرم ابریشم دارد، لذا ضروری است ارزیابی دورگه های کرم ابریشم در اقلیم های مختلف کشور به طور مجزا انجام شود. هدف این تحقیق بررسی عملکرد شش دورگه داخلی و چهار دورگه وارداتی در منطقه خراسان رضوی با اقلیم خشک و نیمه خشک می باشد. دورگه های مورد بررسی در این تحقیق در بهار سال 1399 تحت شرایط استاندارد پرورش کرم ابریشم در شهرستان تربت حیدریه پرورش داده شدند. صفات مورد اندازه گیری شامل درصد ماندگاری شفیره، وزن پیله، عملکرد یک جعبه، تعداد و وزن پیله خوب، تعداد و وزن پیله وازده، درصد پیله دوگانه، وزن قشر پیله و درصد قشر پیله بود. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و 150 لارو در هر تکرار انجام شد. نتایج نشان داد دو دورگه وارداتی چینی L×O و O×L در مقایسه با هشت دورگه دیگر برای تمام صفات از نظر آماری عملکرد کمتری داشته (P<0/05) و برای پرورش در منطقه موصوف توصیه نمی شوند. دو دورگه Q×B و B×Q که حاصل آمیزش های دوطرفه هستند از نظر صفات عملکرد یک جعبه، وزن پیله، وزن قشر پیله، درصد قشر پیله، وزن متوسط پیله های خوب و تعداد پیله های خوب عملکرد ضعیف تری داشتند که این تفاوت معنی دار (P<0/05) بود. در بین دورگه های وارداتی دو دورگه 871×872 و 872×871 به دلیل برتری نسبت به سایر دورگه ها و نزدیکی عملکرد صفات می تواند مورد توجه قرار گیرد. این بررسی نشان داد دورگه های ایرانی نسبت به دورگه های برتر وارداتی قابلیت رقابت خوبی داشته و می توانند همچنان در منطقه خراسان توصیه و پرورش داده شوند.

    کلیدواژگان: ابریشم، پیله، کرم ابریشم، نوغانداری خراسان رضوی، هیبرید تجاری
  • سید علی معزی، آرش جوانشیر خویی*، کیادخت رضایی صفحات 265-272
    استفاده مجدد از پساب ها و فاضلاب ها سال های بسیاری است که مورد توجه و اهمیت قرار داشته است. هم چنین کاهش بار آلودگی فاضلاب ها جهت رهاسازی به محیط به منظور حفظ سلامت محیط زیست و جانداران وابسته، ضروری است. در سال اخیر با توجه به ظهور همه گیری کووید 19 و افزایش تولید و استفاده الکل، فاضلاب حاصل از تولید الکل افزایش چشمگیری داشته است. از طرفی با توجه به خشکسالی و کمبود آب در قرن حاضر، استفاده مجدد از پساب ها راهی کارآمد در کاهش معضلات به وجود آمده است. با تکیه بر عملکرد سیستم تله ذره گیر، تصفیه و بازیافت آب از پساب حاصل از الکل سازی در دو نوع ویناس و استیلاژ مورد مطالعه قرار گرفت. فاکتورهای BOD، COD و pH در دو نمونه فاضلاب استیلاژ و ویناس، سنجیده شدند. سپس در مخزنی طی سه ساعت تحت تاثیر فرآیند نانوبابلینگ اکسیژن خالص قرار گرفته و پس از آن وارد سیستم تصفیه تله ذره گیر شدند و در خروجی طی ده روز، هر 24 ساعت به صورت تصادفی یک نمونه گرفته شده و مورد ارزیابی قرار گرفتند. فاکتورهای BOD، COD و pH به ترتیب در فاضلاب ویناس به میزان 4348/08±37216/67، 3629/51±78566/65 و 4/30 و در فاضلاب استیلاژ به میزان 3003/89±43166/68، 9106/04±91700/00 و 5/20 به دست آمد. طی مراحل آزمایش و پس از ده روز میزان این فاکتورها در پساب ویناس تصفیه شده 32/36±953/50، 107/58±2437/33 و 7/20 و در پساب استیلاژ تصفیه شده 67/66±1392/67، 174/16±3953/34 و 7/80 گزارش شد. بر اساس نتایج به دست آمده به ترتیب میزان فاکتورهای BOD و COD در فاضلاب الکل سازی از نوع ویناس 97/44% و 96/90%، هم چنین در فاضلاب الکل سازی از نوع استیلاژ 96/77% و 95/69% کاهش داشته اند. pH در فاضلاب ویناس 40/28% و در استیلاژ 33/33% افزایش داشته است. در این آزمایش کارایی سیستم تله ذره گیر در هر دو نوع فاضلاب مشخص و مورد تایید است اما در فاضلاب ویناس عملکرد بهتری نشان داده شده. در هر دو نوع فاضلاب نیز فاکتور BOD بیش ترین کاهش را داشته و کم ترین تغییرات به صورت عددی متعلق به pH بوده است. در نهایت با توجه به کارایی مناسب و ارزان قیمت بودن ساخت، سیستم تله ذره گیر به عنوان سیستمی کارآمد و مقرون به صرفه در زمینه تصفیه فاضلاب صنایع الکل سازی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم تله ذره گیر، استیلاژ، ویناس، نانوبابلینگ، تصفیه پساب، صنایع تخمیری
  • مریم رضایی*، رضا جوان نژاد صفحات 273-280
    کنه تارتن دو لکه ای Tetranychus urticae Koch یکی از آفاتی است که به بسیاری از گیاهان در مزارع، باغ ها وگل خانه ها خسارت وارد می کنند. شناخت پراکنش گونه های کنه با استفاده از داده های اقلیمی، تنوع جغرافیایی و تعیین زیستگاه مناسب از منظر جغرافیای جانوری می تواند کمک شایانی در جهت مدیریت بهتر آفات انجام دهد. مدل سازی پراکنش گونه ای از متداول ترین روش ها برای تعیین دامنه و قلمرو بالقوه پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی و جانوری به شمار رفته و معمولا تعیین این پراکنش به منظور مشخص کردن شرایط محیطی مناسب و هم چنین عکس العمل گونه ها به این شرایط استفاده می شود. در این پژوهش با استفاده از مدل مکسنت پراکنش کنه تارتن دو لکه ‎ای در 15 ایستگاه (باغات سیب) استان آذربایجان غربی انجام شده است. این مدل با استفاده از شش متغیر اقلیمی شامل حداکثر درجه حرارت گرم ترین ماه سال، حداقل درجه حرارت سردترین ماه سال، میانگین درجه حرارت گرم ترین فصل سال، میانگین درجه حرارت سردترین فصل سال، بارش گرم ترین فصل سال و بارش سردترین فصل سال از میان 19 متغیر اقلیمی و به همراه رکوردهای حضور گونه تهیه شده است. در ادامه برای ارزیابی نتیجه مدل سازی از تحلیل منحنی ROC و مساحت زیر منحنی AUC که یک شاخص کمی از قدرت تشخیص نقاط حضور توسط مدل می باشد، استفاده شده است. سطح زیر منحنی AUC برای داده های به کار رفته در تعیین مدل و داده های به کار رفته در تعیین اعتبار مدل حاکی از عملکرد قابل قبول مدل است. در انتها با بهره گیری از آزمون جک نایف مشخص شد متغیرهای میانگین دمای سردترین فصل سال، میانگین دمای گرم ترین فصل سال و حداقل دمای سردترین ماه سال برای پراکنش کنه تارتن دو لکه ای در استان آذربایجان غربی نقش به سزایی دارند که از این بین میانگین دمای سردترین فصل سال نقش بیشتری در پراکنش کنه تارتن دولکه ای دارد.
    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، مدل سازی توزیع گونه، پراکنش کنه تارتن دو لکه ای، MAXENT، متغیرهای اقلیمی
  • لعبت تقوی *، تورج ولی نسب، الهام قاضیان، شاهرخ سطانی نیا، پرستو عسگری، سامان سخایی، یلدا فضلی صفحات 281-292

    افزایش آلودگی فلزات سنگین در خلیج فارس که نتیجه رهاسازی مشتقات نفتی، فاضلاب های تاسیسات ساحلی نظیر پالایشگاه ها و کارخانجات بزرگ صنعتی، بنادر صیادی و تجاری، فاضلاب های خانگی و هم چنین رواناب کشاورزی که نتیجه استفاده از سموم دفع آفات و حشره کش ها می باشد از مهم ترین مخاطراتی است که این زیست بوم را با تهدید مواجه ساخته است. با توجه به اثبات ارزش تغذیه ای فراورده های دریایی در دهه های گذشته و لزوم تامین منابع پروتئینی و اسیدهای چرب ضروری بدن، مطالعه میزان عناصر سنگین جهت کاهش خطرات ناشی از مصرف آبزیان الزامی است. با توجه به اهمیت بررسی آلودگی های مربوط به فلزات سنگین در آبزیان خوراکی به علت احتمال تجمع این فلزات، 30 نمونه ماهی ساردین روغنی و 30 نمونه صدف خوراکی سواحل بوشهر مورد آنالیز قرار گرفت.ماهی ساردین روغنی و صدف خوراکی هر دو مصرف خوراکی برای انسان دارند و با توجه به گزارشات چند سال گذشته مبنی بر حضور آلاینده ها از جمله عناصر سنگین در آب های خلیج فارس، ضروری است که این گونه ها از نظر سلامت برای مصرف انسانی کاملا مورد آزمایش قرار بگیرند. هدف اصلی این تحقیق تعیین و اندازه گیری تجمع سرب، کادمیوم و نیکل در عضله ماهی ساردین روغنی و صدف خوراکی در خلیج فارس و برآورد ریسک ناشی از مصرف آن است. میانگین غلظت فلزات سرب، کادمیوم و نیکل در عضله ی ماهی ساردین روغنی به ترتیب 0/4327، 0/0192 و 0/0006 و در نرم تن صدف خوراکی به ترتیب 0/7414، 0/0550 و 0/0025 میکروگرم بر گرم وزن تر محاسبه شد. مقایسه میانگین غلظت فلزات با مقادیر استاندارد اعلام شده توسط سازمان های جهانی نظیر سازمان جهانی بهداشت ، سازمان غذا و دارو آمریکا و وزارت کشاورزی و شیلات و غذای انگبستان نشان داد که تمام مقادیر مذکور پایین تر از حد استاندارد بود. شاخص HQ نیز برای هر دو گونه کمتر از 1 به دست آمد که نشان می دهد مصرف ماهی ساردین روغنی و صدف خوراکی خطر جدی برای سلامت مصرف کنندگان از نظر میزان سرب، کادمیوم و نیکل ندارد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهی ساردین روغنی، صدف خوراکی، بوشهر، ارزیابی ریسک، خلیج فارس
  • محمدمهدی زمانی جمشیدی، جعفر سیف آبادی *، علی نصرالهی، حمید رضایی مارنانی صفحات 293-306

    پراکنش آبسنگ های مرجانی خلیج فارس تحت تاثیر تنش های با مقیاس جهانی مانند گرمایش جهانی و اسیدی شدن اقیانوس ها و تنش های محلی نظیر اکوتوریسم و بیماری ها در سال های اخیر کاهش یافته است. این حالت اغلب با رشد بی رویه جلبک ها و سایر کفزیان همراه است و توانایی اجتماعات مرجانی برای احیاء را مختل می سازد. با این وجود، مستندات نشان می دهند که آبسنگ های مرجانی می توانند در غیاب عوامل تنش زا و تخریب کننده، بازسازی شوند و این بازسازی، مشروط به نشست و جایگیری مناسب لاروها روی بستر و در میان جانداران چسبنده زیستی رقیب می باشد. از این رو مطالعه نقش نسبی عوامل کنترل کننده مواد مغذی و چراگری به عنوان زمینه ساز نشست لاروهای مرجانی، در تعیین سلامت آبسنگ های مرجانی و ساختار جمعیتی کفزیان در بحث های مدیریتی بسیار مهم است. به منظور تعیین اهمیت نسبی عوامل مواد مغذی و چراگری بر الگوی نشست مرجان های صخره ساز و سایر جوامع کفزی در نواحی مرجانی جزیره هنگام، طراحی آزمایش به شکل تیمارهای چهارگانه و دستکاری آزمایشی از لحاظ عوامل مواد مغذی و چراگری و از ابتدای پاییز 1398 تا انتهای تابستان 1400 در چهار دوره زمانی بهار، تابستان، پاییز و بازه زمانی یک ساله روی کاشی های سرامیک با اندازه 20×20 سانتی متر طی 21 ماه اجرا شد. نتایج آماری نشان دهنده تاثیر غالب مواد مغذی در کنترل نشست اجتماعات کفزی در مقایسه با عامل چراگری در بوم سازگان مرجانی جزیره هنگام است. این موضوع نشانگر این واقعیت است که بوم سازگان مطالعه شده مرجانی جزیره هنگام، عمدتا از طریق مکانیسم "کنترل از پایین" (bottom-up) هدایت می شود. با توجه به مطالعه حاضر می توان نتیجه گیری کرد که اگر با تعدیل شرایط تنش زای جهانی و موضعی، آبسنگ های مرجانی جزیره هنگام در جهت باززایی و احیاء قرار بگیرند، شدت چراگری در صورت شرایط مواد مغذی بالای محیطی قادر به رفع زی توده جلبکی و چسبنده های زیستی رقیب نخواهد بود و لاروهای مرجانی شرایط نشست و رشد پسانشست را پیدا نخواهند کرد.

    کلیدواژگان: بوم سازگان مرجانی، چسبنده زیستی، مواد مغذی، چراگری، جزیره هنگام، خلیج فارس
  • زهرا فرهادی، علی اصغر صادقی *، فرحناز معتمدی سده، محمد چمنی، پروین شورنگ صفحات 307-312

    تنش گرمایی سبب تولید رادیکال های آزاد در بدن زنبور می شود که بر طول عمر، سلامتی و عملکرد آن اثر منفی دارد. یکی از راهکارها برای برطرف کردن اثر منفی رادیکال های آزاد، افزودن آنتی اکسیدان به جیره غذایی زنبور است. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات افزودن مقادیر مختلف مکمل کورکومین به شربت بر جمعیت کلنی، ظرفیت آنتی اکسیدانی بدن و طول عمر زنبورهای عسل تحت تنش گرمایی در شرایط قفس و فارم زنبورداری بود. 32 کندوی زنبور عسل یکسان سازی شده در قالب طرح کاملا تصادفی به 4 گروه آزمایشی و 8 تکرار تقسیم شدند. دمای هوا در فارم بین 38 تا 42 درجه سلسیوس به مدت 4 ساعت در روز بود. گروه های آزمایشی شامل تغذیه روزانه یک لیتر شربت یک به یک بدون و حاوی کورکومین بود. گروه شاهد شربت بدون افزودنی دریافت کرد و گروه آزمایشی اول تا سوم به ترتیب شربت حاوی 5، 10 و 15 میلی گرم کورکومین در لیتر دریافت کرد. سطح مالون دی آلدئید و ظرفیت آنتی اکسیدانی بدن، وزن و ترکیبات بدن زنبورهای تازه متولد شده و جمعیت کلنی تعیین شد. آزمون زنده مانی زنبور در شرایط قفس و در انکوباتور با اعمال تیمارهای آزمایشی و در دمای 40 درجه سلسیوس به مدت 4 ساعت انجام شد. افزودن 10 و 15 میلی گرم کورکومین به یک لیتر شربت سبب افزایش وزن بدن و ظرفیت آنتی اکسیدانی شد. افزودن 10 میلی گرم کورکومین سبب افزایش معنی دار (P<0/05) و افزودن 15 میلی گرم سبب کاهش معنی دار (P<0/05) در تعداد زنده مانی زنبورها نسبت به گروه شاهد شد. سطح تخم ریزی و جمعیت کلنی هایی که 15 میلی گرم کورکومین دریافت کردند کم تر از گروهی بود که 10 میلی گرم دریافت کردند (P<0/05). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از دوز 10 میلی گرم کورکومین در یک لیتر شربت برای افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی بدن، زنده مانی، وزن بدن زنبور تازه متولد شده و جمعیت کلنی اثر مثبت دارد و دوز بالاتر از آن سبب کاهش تخم ریزی و کاهش جمعیت زنبور عسل می شود.

    کلیدواژگان: زنبور پرستار، زردچوبه، سطح تخمریزی ملکه، مالون دی آلدئید، زنبور عسل
|
  • Bagher Nezami *, Masoud Yousefi, Negar Najafi Siavashan, Roohollah Yousefi, Ahmad Shirkhani Pages 1-8

    Mammals are as one of the important species of arid environment and play a significant role in their stability and function in the ecosystem. Touran Biosphere Reserve is one of the representative reserves of cold winter deserts that has a high biodiversity of mammals. In this study, which lasted between 2018 and 2021, the mammal diversity and threats of Touran National Park, which is part of the Touran Biosphere Reserve, were investigated. According to the surveys, at least 29 mammal species are inhabiting the national park. Among the identified mammals, Asiatic Cheetah is critically endangered, Persian Wild Ass and Persian Leopard are endangered, Persian Goitered Gazelle, Wild Goat, and Urial Wild Sheep are vulnerable, and Sand Cat and Striped Hyaena are near threatened in the IUCN red list category. Four species of mammals in the national park, Persian Wild Ass, Asiatic Cheetah, Persian Leopard, and Caracal are in the Cites Appendix I, and Urial Wild Sheep, Wolf, Blanford’s Fox and Sand Cat are in the Cites Appendix II. According to the Department of the Environment laws, four mammals of Touran National Park are endangered and five species are protected. Touran National Park is one of the most important and few remaining habitats of Asiatic cheetah and Persian Wild Ass in the country, both of which are among the species with high conservation priority in the country due to their high evolutionary distinction. Therefore, more efforts are needed to study and protect this national park.

    Keywords: Conservation, Evolutionary distinction, Mammals, Population, Threats
  • Fazlolah Azarfard, Morteza Chaji * Pages 23-30

    The aim of the present experiment was to improve the quality of milk by using a change in the type of grain source and oil supplement in the diet, for this purpose, from the number of 32 Holstein cows in the third abdomen with an average lactation days of 60±15 and milk production of 36±5 kg as a 2x2 factorial experiment. It was used in the form of a completely randomized design with 4 treatments and 8 replications. Experimental treatments included 1- Diet containing grain Barley + 2% fish oil 2- Diet containing barley + 2% sunflower oil 3- Diet containing corn kernels + 2% Fish oil 4- Diet containing corn kernels + 2% Sunflower oil The trial period was 45 days, the first 36 days for habit The susceptibility of cows to diets and the last 9 days were considered for sample collection.The dry matter digestibility was significantly affected by grain and oil source (P<0.05) and in fed cows Barley grain diets were higher than corn grain diets, but among blood parameters, only triglyceride concentration was affected by the interaction of grain and oil source (P<0.01) .The effect of grain source on ruminant time The total chewing time was significant (P<0.05) and this time was longer for cows receiving barley grains than corn grains, of which only milk fat percentage was significantly affected by the source of dietary grain (P<0.05) And in cows fed barley grain-based diets was lower than in corn grain-based diets. Based on the results, sunflower oil can be a good alternative to fish oil without a negative effect on production performance and milk quality.

    Keywords: Blood Counts, Digestion, Grain Source, Oil Supplement, Production, Composition Of Milk, Ruminant Activity
  • Mohammad Bagher Montazer Torbati *, Seyyed Homayoon Farhangfar, Abbas Shibak Pages 31-40

    The aim of this study was to identify the effect of ambient temperature and daily milk yield on reproduction efficiency in Holstein cattle. Data was consisted test-day records of first-parity Holstein cows together with their reproduction performance belonged to a dairy cattle herd in Isfahan. Daily of meteorological data, maximum and minimum temperature, relative humidity and rainfall were also used. Dairy cows were grouped according to the average of daily milk yield to four groups: low (average of 21.68 Kg), medium downward (average of 26.54), medium upward (average of 29.91) and high (average of 34.89). Data were grouped according to the daily average temperature to four groups: 4.30°c, 11.84°c, 20.06°c and 27.42°c; in average for the group 1 to 4 respectively. Results showed that insemination year and month, daily milk yield, age at insemination, interaction between milk yield and age at insemination and interaction between age at insemination and daily temperature, significantly affect the number of artificial insemination (AI) for successful pregnancy (p<0.0001). The months January, February and March had maximum number of AI and April and September had minimum of AI. Pregnancy rate for the cows with the age of first insemination under 30 months, with high daily milk production (average 34.89 kg) and under high daily temperature (27°c) is more desirable rather than others. Better reproductive performance of cows with high milk production, possibly related to considering of better conditions such as management, nutrition, healthy cares, housing and etc to this group of dairy cattle in the farms.

    Keywords: Ambiant temperature, Holstein cattle, Milk yield, Reproductive performance
  • Javad Ahmadpanah *, Ali Javanrouh, Hassan Khamisabadi Pages 99-104

    Estimation of genetic parameters for economic traits has a practical and prerequisite role for the implementation of animal breeding programs. Therefore, the aim of current study was to evaluate direct and maternal genetic effects for growth traits of Sanjabi sheep. Used data was related to Sanjabi herd of Mehregan station in 2016 to 2021. For the traits, 6 animal models differed on maternal genetic abd permanent environmental effects were taken into accounts. Proper model was identified for the final trait analysis based on a comparison of the log likelihood ratio and the Akaike criterion. Significant model for birth, 3 and 6 months’ weights, daily weight gain from birth to 3 and 3 to 6 months, and kleiber ratios from birth to 3 and 3 to 6 months was 2, 2, 2, 5, 5, 2 and 5, respectively (P<0.05). Direct heritabilities based on appropriate model for birth, 3 and 6 months’ weights, daily weight gain from birth to 3 and 3 to 6 months, and kleiber ratios from birth to 3 and 3 to 6 months were 0.05, 0.103, 0.182, 0.422, 0.004, 0.135 and 0.001, respectively. Also, maternal heritabilities for birth, 3 and 6 months’ weights, daily weight gain from birth to 3 and 3 to 6 months, and kleiber ratios from birth to 3 and 3 to 6 months were 0.122, 0.191, 0.166, 0.087, 0.024, 0.156 and 0.004, respectively. The ratio of maternal permanent environmental effect on phenotypic variance for daily weight gain from birth to 3 and 3 to 6 months, and kleiber ratio from 3 to 6 months were 0.088, 0.001, and 0.016, respectively. Estimated direct heritabilities were moderate to high, representing abilitiy for response to selection. Maternal effects, genetic and permanent environmental, were significant. Neglecting maternal effects in the final model of analysis make the genetic parameters overestimated. Estimated heritabilities showed that growth traits of Sanjabi sheep can response to selection.

    Keywords: Genetic parameters, Growth traits, Maternal effects, Sanjabi sheep
  • Parviz Naser Amini, Naser Maheri Sis *, Ramin Salamatdoust Nobar, Amirreza Safaei, Maghsoud Besharati Pages 105-112

    Supply of cheap fodder with good nutritional value is one of the important issues of tropical countries. The aim of this study was to investigate the possibility of replacing different levels of peanut silage with corn silage and the effects of this replacement on performance and blood parameters of Moghani lambs. In this research, peanut fodder was replaced with corn silage in proportions of 0 (control), 25, 50, 75 and 100% and silage was prepared for four weeks. A number of 30 Moghani male lambs with an average weight of 30 kg were selected and fed with experimental diets in the form of a completely randomize design in separate locations in 5 treatments and each treatment with 6 repetitions for 70 days. One day before the beginning of the experimental period and one day before the end of the experimental period, blood sample was drawn through the jugular vein of the lambs. The results of this research show that replacing 25% of peanut fodder with a treatment containing ensiled corn fodder had no significant effect on the average daily weight gain and the final weight of lambs compared to the control treatment, but with the increase in the level of peanut fodder replacement, the daily weight gain increased; and as a result, the final weight decreased significantly. Although no significant difference was observed in terms of dry matter consumption between the experimental treatments, but the feed conversion ratio was significantly affected by the experimental treatments. The most appropriate feed conversion ratio was related to the control treatment and the treatment containing 25% peanut fodder and with the increase of the replacement level of peanut fodder from 25%, the feed conversion ratio increased significantly. Regarding the tested blood parameters, no significant difference were observed in terms of albumin and cholesterol between the experimental treatments, but total protein, triglyceride and blood glucose were significantly affected by the experimental treatments. The complete replacement of peanut fodder silage instead of corn silage caused a significant drop in the blood glucose of the lambs, while the lowest amount of blood protein was observed in the control treatment. In general, it seems that peanut fodder silage can be substituted for corn silage at the level of 25% in the diet of fattening lambs without any negative effect on performance and blood parameters.

    Keywords: Blood glucose, Corn silage, Feed conversion ratio, Moghani lambs, Peanut fodder
  • Heshmatollh Askari Hemmat * Pages 113-120

    The main objective of the present simulation study was to determine the most appropriate relative nucleus size and transfer rate of the replacement ewes from the base commercial flocks to the nucleus in an open nucleus group breeding scheme for improvement of six-month weight of Kermani sheep. Modeling the structure of the breeding pyramid including flocks in nucleus and base tiers including 5000 ewes and 143 rams with overlapping generations, 6 ewe age groups and 3 ram age groups in both nucleus and base tiers, the birth of first progeny at 2 years old, selection of replacements by the method of "progeny selection" for 6-month weight, transfer of replacements between two tiers in 5 and 6 selection paths, provision of all replacement rams in two tiers from nucleus, without- and with the transferring of ewes from nucleus was carried out, and it was simulated using a deterministic approach with account of the selection effect on the genetic variance and progress. Eight relative nucleus size considered at intervals of 0.02, from 0.04 to 0.18, for each of which the optimal transfer rate from the base to the nucleus was obtained. The annual genetic progress and the genetic lag of base flocks with optimal ewe transfer rate to nucleus calculated for each relative nucleus size and the most suitable relative nucleus size was determined. The best relative nucleus size was 0.12, but the most appropriate economic relative nucleus size was 0.08, 400 ewes in nucleus and 4600 in base flocks with 64 young ewes to be transferred to nucleus and 3.51 years genetic lag for base compared to nucleus predicted. When reducing the relative nucleus size to 0.08, 33% of relative nucleus size reduced and 5% was added to the base relative size. The increase in number of young ewes for transferring to nucleus was 3 heads. The genetic lag of base flocks increased by 0.36 years. The advantage of selection in the open nucleus scheme at the relative nucleus size of 0.12 in comparison to selection in all community flocks without a nucleus investigated. Deterministic simulation was quite effective for determining the most suitable nucleus size leading to genetic improvement of six-month weight quite close to optimal state, reducing costs of scheme and including as many sheep as possible in base.

    Keywords: Deterministic simulation, Group breeding, Breeding nucleus, Six-month weight, Kermani sheep
  • Amir Farahnasab, Parvin Farshchi *, Roshana Behbash, Jalil Imani Harsini Pages 121-128

    Urbanization is considered the most important extinction driver of various fauna and flora species in the present century due to the degradation of habitat quality and its fragmentation. Therefore, investigation of changes in the land use land cover mosaic can provide useful information about the alteration of ecological processes, especially changes in bird diversity in urban landscapes. Bird survey was carried out from April to May 1400 between 8 and 11 am with three repetitions at 55 points located on 11 transects (5 points per transect). Transects and points were selected by examining land use and land cover changes on the rural-urban gradient. Then, 10 variables related to the area, mean distance and density of green cover, road network and habitat were computed in 4 circular buffers with radii of 750, 1500, 2250 and 3000 at each point of bird observation to assess their relationship with the Shannon diversity index using the multiple linear regression model. 2085 birds belonging to 46 bird species were observed. The domestic sparrow was found as the most abundant bird species with 1381 individuals. Among the independent parameters, percentage of green cover in buffer 1500 m, percentage of road cover in buffer 750 m, area of the nearest green cover, distance to the nearest green cover and mean distance to the nearest green cover in buffer 2250 m as variables were entered in the regression model (r2 = 0.64) as predictors of diversity Shannon. The findings of this study showed that the area of small green spaces, their long distance from each other and the high density of the road network are the most important factors in reducing the presence and diversity of bird species in the urban environment. Although areas close to the urban physical border showed higher bird diversity, their sharp decline toward the city center could be offset by accurate locating of urban green parks and reduction of traffic effects in nearby areas.

    Keywords: Multiple linear regression, Shannon Diversity Index, Green Coverage, Road Network, landuse
  • Jamshid Fazlinejhad, Babak Masouri *, Bahman Parizadian Kavan, Heshmatollah Khosravinia, Ali Forouharmehr Pages 129-140
    The liver is a major organ that processes mycotoxins, detoxifies them and protects the body against their toxic effects. AFB1 can cause unbalanced fat metabolism, increase lipid deposition in the liver, and suppress the activity of antioxidant enzymes and anti-inflammatory cytokines. Kambucha can have liver protective effects due to its antioxidant compounds, yeasts and acid-producing bacteria. 320 male Ross-308 broilers to evaluate the effect of Kambucha on reducing the degree of aflatoxin toxicity in 2 4 4 factorial arrangement in a completely randomized design using 8 treatments, four replications and 10 broilers Used in each replication. The first factor was the amount of aflatoxin in the diet at two levels of zero and 2.5 mg/kg of diet and the second factor was kambucha at four levels of zero, 5, 10 and 15 ml per 100 ml of drinking water. Aflatoxin significantly reduced daily weight gain, feed intake and production efficiency index during the initial, growth, final and overall periods (P˂0.05). During the growth and final period of level 10, kambucha had more daily weight gain compared to other treatments. The use of levels 5, 10 and 15 of kambucha compared to level zero showed a significant decrease in feed consumption (P˂0.05). The use of kombucha, aflatoxins and their interaction had no significant effect on feed conversion ratio (P˃0.05). Kambucha had no significant effect on production efficiency index (P˃0.05). Aflatoxin caused a significant increase in liver weight and fat percentage in broilers (P˂0.05). Kambucha had no significant effect on liver weight and fat percentage (P˃0.05). Aflatoxin significantly increased aspartate-aminotransferase levels and decreased serum alkaline phosphatase (P˂0.05) but had no effect on alanine-aminotransferase levels. Although the use of 15 kambucha had the lowest level of alanine-aminotransferase, it was not significantly different from the level of zero. The use of aflatoxin in the diet significantly increased the level of glutathione-peroxidase and different levels of kambucha significantly reduced the level of serum glutathione-peroxidase (P˂0.05). According to the results, the use of Kambucha at levels of 5, 10 and ml per 100 ml of drinking water can be effective in reducing the negative effects of aflatoxin in the diet.
    Keywords: Aflatoxin, broiler, Kambucha, Liver health, performance
  • Yashar Vakil Faraji, Yahya Ebrahimnezhad *, Naser Maheri Sis, Ramin Salamatdoust Nobar Pages 141-148
    The aim of this study was to investigate the effects of using different levels of molasses with sodium polystyrene sulfonate on the nutrition of broiler chickens. This experiment was performed on 480 male broiler Ross 308 chicks in two periods of 11-24 days and 25-42 days in a completely randomized design with a 3 × 4 factorial arrangement with 12 treatments including three molasses levels (zero, 7.5 And 15% of diet) and four levels of sodium polystyrene sulfonate resin (zero, 0.5, 1 and 1.5 g / kg body weight) with four replications and 10 chickens per replication. In 11-24 days, the treatment with 15% molasses compared to treatments with 7.5% and no molasses had a significant increase in body weight and feed consumption (P<0.05) But no significant difference was observed in 25-42 days and the whole experimental period. There was no significant difference between treatments in feed conversion ratio. The effect of different levels of sodium polystyrene sulfonate on performance was not significant. The effect of molasses and sodium polystyrene sulfonate levels on pure carcass percentage, breast percentage and thigh percentage was not significant. In examining the effects of treatments on liver weight percentage, pancreas weight percentage, gizzard weight percentage, heart weight percentage, intestine weight percentage, small intestine weight percentage, small intestine length, small intestine weight percentage to gizzard weight and abdominal fat percentage, there was no significant difference observed between the treatments. In study of different levels of molasses effect on waste moisture, The treatment containing 15% molasses had the highest amount of waste moisture compared to the treatments containing 7.5% and without molasses (P<0.05). The level of one gram per kilogram of body weight of sodium polystyrene sulfonate compared to other levels had the greatest effect on reducing the moisture content of waste (P<0.05). According to the results, addition of different levels of sodium polystyrene sulfonate had no effect on other items examined in this experiment, except for the reduction of waste moisture. In this experiment, the recommendable level of sodium polystyrene sulfonate, one gram per kilogram of body weight, determined in terms of waste moisture.
    Keywords: Beet molasses, broiler chickens, performance, Potassium, Sodium polystyrene sulfonate
  • Morteza Asghari Moghadam, Seyed Reza Hashemi *, Mehran Mehri, Amir Karamzadeh Dehaghani, Homa Davoodi Pages 149-156

    In order to improve fertility, selenium supplementation serves as an important consideration in animals' diets. The impacts of selenium supplementation depend on the source and quantity of selenium in the diet, so this study was performed to evaluate the effects of different selenium sources on sperm quality parameters in aged broiler breeder roosters (BBR). The study took place over a 40-day period; for the first two weeks, all birds received the same basal diet, and then for the next 40 days, the roosters were fed the experimental diets containing different sources (i.e., sodium selenite, organic selenium, and selenium nano-bio-chelate) and levels of selenium (i.e., 0, 0.15, 0.30, and 0.45 mg/kg). Every ten days, sperm was collected from the BBR by the belly rub method. The collected sperm was evaluated for several qualitative parameters such as volume, concentration, viability, and plasma membrane function. Each parameter was assessed using the General Linear Model (GLM) procedure of SAS 9.4 software. The results of the present study showed that supplementing the diet with selenium at a level of 0.30 mg/kg, regardless of its source, led to an increase in the concentration and motility percentage of sperm, as well as a decrease in the percentage of abnormal sperm. Furthermore, the plasma membrane function of sperm was also enhanced following the addition of selenium to the diet. These findings suggest that selenium supplementation, particularly at a level of 0.30 mg/kg, may improve sperm quality parameters and promote fertility in aged BBR. The present study indicated that the dietary supplementation of selenium, particularly at a level of 0.30 mg/kg, has a positive impact on the reproductive performance of old roosters. The results revealed that the organic form of selenium, such as Selmax and selenium nano-bio-chelate were more effective than sodium selenite, a popular inorganic form of selenium, in enhancing the fertility of the roosters.

    Keywords: Rooster, nano-bio, selenium, Sperm, Fertility
  • Rahmatolah Hashemi, Mohammad Hossein Palizdar *, Hamidreza Mohamadian Tabrizi, Mahboobeh Rostami Ankasi Pages 157-168

    An experiment to compare different sources and levels of zinc on carcass, tibia, antioxidant status of serum, meat quality and immune system on 480 broilers in a completely randomized design with a factorial arrangement (4 × 3) with five replications and 8 chicks were performed in each replicate. Zinc sources included sulfate, oxide and organic complex of zinc and methionine levels were zero, 60, 120 and 180 mg/kg feed. At the end of the experiment, the data were analyzed using the GLM procedure of SAS software and the Tukey test was used to compare the means with a 95% probability level for the main effects (zinc sources and its levels) and the interactions between them. The effect of different levels of zinc on weight percentage of spleen, pancreas and bursa fabricius was significant (P<0.05). The results showed that the effect of source and level of zinc on serum malondialdehyde was significant; So that the treatment containing organic sample of zinc had the lowest amount of serum malondialdehyde and also increasing the level of zinc application in the diet caused a significant decrease in serum malondialdehyde. Meat moisture in the treatment containing organic zinc sample had a significant increase compared to oxide treatment, also higher levels of zinc caused a significant increase in meat moisture (P<0.05). Water holding capacity and pH indices were not affected by different sources and levels of zinc. As with the results obtained for serum malondialdehyde, the amount of malondialdehyde in meat was affected by experimental treatments so that the use of organic zinc sample as well as the use of the highest level of zinc in the feed (180 mg/kg) significantly (P<0.05) reduced the concentration of malondialdehyde in meat after slaughter of birds. Different sources and levels of zinc in the feed had no effect on the trend of changes in the response of the immune titer against gumbo and bronchitis. At high levels of zinc in the diet, lymphocyte counts decreased and heterophils increased; Also, the ratio of heterophils to lymphocytes at the level of 180 mg/kg was significantly higher than the level of 120 mg/kg (P<0.05). In addition, different sources and levels of zinc and their interactions on the overall SRBC titer were also insignificant.

    Keywords: Organic zinc complex, broiler, antioxidant status, meat quality, immune system
  • Seyed Ghasem Shirangi, Mahmoud Shams Shargh *, Omid Ashayerzadeh, Mohammad Hossein Mohammadi Ghasem Abadi Pages 169-176

    This study was conducted to compare the effects of different levels of pomegranate peel crude juice powder (PPCJP) with a commercial prebiotic on growth performance and gut microbial population of boiler chicks. This trial was done with 250 one-day-old Ross 308 male chicks in five treatments and five replicates in a completely randomized design for 42 days. The treatments included zero (control), 150, 300 and 450 mg of PPCJP per kg feed and 1000 mg commercial prebiotic per kg feed. The growth performance parameters of broilers in starter, grower and finisher periods were recorded and microbial population of Lactobacillus spp., Coliforms spp. and Total aerobics bacteria spp. of ileum and ceca were measured at day 42. Although adding 150 and 300 mg of PPCJP in comparison with other treatments increased BW at day 42 (P<0.05), these treatments had no significant effects on feed intake and feed conversion ratio at day 42. Not only adding prebiotic in contrast with control group had no significant effects on the whole period (1 until 42 d) growth performance, but also increased ileum Coliforms spp. population at day 42 (P<0.05). Adding 150 mg of PPCJP significantly increased (P<0.05) ileum Lactobacillus spp. population compared with other treatments. Moreover, the effect of treatments on ileum and ceca were not significant at day 42. Overall, supplementing 150 mg PPCJP per kg of diet as a feed additive had the positive effects on growth performance and gut microbial population of broiler chicks.

    Keywords: Broiler, Microbial population, Prebiotic, Performance, Pomegranate peel crude juice
  • Seyede Atiye Mojaverian *, Qasem norouzi Pages 177-182

    The market structure represents the organizational characteristics of the market and with the help of these characteristics, the relationship between market components can be determined. Market structure is in fact those organizational characteristics of the market that can be identified by determining the nature of pricing and competition in that market. In this study, the structure of the global chicken meat market was examined in terms of competitiveness or monopoly and its impact on the import of this product in Iran. The data of this study based on the production quantity of the top chicken producing countries in the world during the period 2011-2020, which was collected from the statistical database of the Food and Agriculture Organization (FAO). The results showed that the global chicken meat market, based on the concentration ratio index, is not a complete or dominant monopoly market and is a multilateral monopoly. Based on the demand pattern of chicken meat imports in Iran, the findings showed that the concentration ratio has a negative impact on the import of this product in the country.

    Keywords: Chicken meat, Market structure, Concentration ratio, Import, Degree of competition
  • Hossein Rezaee, Mahmoud Ghazaghi *, Farzad Bagherzadeh Kasmani, Hadi Faraji Arough Pages 183-192

    The diets of laying hens can vary depending on factors such as strain, production targets, age, and climatic conditions. Due to the limitations in basic studies in estimating the requirements of native birds, it is necessary to perform studies in this field, so that the requirements are commensurate with the climatic conditions of the region and the production rate. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of different levels of dietary energy and protein on production performance and egg quality in early laying of Khazak hens and to select the optimal levels of energy and protein at this stage of production. In this study, 160 Khazak-laying hens aged 25 weeks were selected and in a completely randomized design as a factorial experiment with two levels of metabolizable energy (2700 and 2900 kcal ME/kg DM of diet) and two levels of crude protein (15% and 19%) with 4 replicates and 10 birds in each replication were fed for 90 days. Production yield and egg quality traits were measured during the experiment. Data were analyzed using the generalized linear model procedure and the means were compared using the Turkey’s test. Energy level had a significant effect on laying percentage, egg mass, feed intake and feed conversion ratio, and protein level had a significant effect on feed intake and feed conversion ratio (P˂0.05). Also, the interaction of energy and protein on all production traits except the average weight of eggs was significant (P˂0.05), so that egg production percentage, egg mass increase and feed consumption and feed conversion ratio decreased with increasing energy and protein levels. Although the highest quality eggs were observed from hens that consumed the diet with the lowest energy and protein, but it was not significant compared to eggs produced by hens that consumed the diet with the highest energy and protein. The results showed that diets containing 19% CP and 2900 kcal ME improved production and feed conversion ratio, and the quality of produced eggs did not differ significantly from diets containing low levels of energy and protein. Therefore, the diet with 19% CP and 2900 kcal ME is ideal for Khazak hens in the first period of laying hen.

    Keywords: Egg mass, Feed intake, Native hen, Haugh unit, Egg weight
  • Zohreh Nasiri, Mehdi Gholamalifard, Seyed Mahmoud Ghasempouri * Pages 193-200
    Hawksbill turtles (Eretmochelys imbricata) are one of the seven remaining species of sea turtles in the world that are classified as endangered in the IUCN Red List due to their long-term use. Nest site selection is one of the most important behaviors in reproductive females. Because the environment around the nest affects the survival of the hatchlings. Sands were collected from eight nesting beaches in the Persian Gulf from three depths. After drying the samples in the open air, 100 gr of the dried sample was weighed separately for each depth. ASTM standard sieves (No.: 4-200) were used to determine the particle size distribution. Finally, the contents of each sieve were collected and the statistical parameters were calculated using the GRADISTAT program. The sand texture in Hormoz and Ommolkaram Islands was Gravelly and in other areas it was Slightly Gravelly. Particle size in all important points of nesting areas was less than 1000 μm with an average of 581.6±171.4. The lowest particle diameter in Nayband Bay was 284.9 μm and the highest in Ommolkaram Island was 856.4 μm. Based on the results of the present study, the grain size and origin of sand particles in the Persian Gulf islands, including oyster shells, coral and gravel, indicate high diversity in the structure of nesting hawksbill turtle populations in Iran. In the Persian Gulf hawksbill turtle, the size of particles as a feature does not have a significant effect on the tendency to dig nests.
    Keywords: the Persian Gulf, Hawksbill turtle, Sand particle size, Nesting habitat, suitability
  • Somayeh Namrudi, Siamak Yousefi Siahkalroodi, Ali Hajibaglu, Mohammad Mazandarani * Pages 205-212
    Streptococciosis is one of the most common bacterial diseases in cold water fish farms in Iran that causes a lot of losses to these farms every year and vaccination can be very effective in controlling this disease. In this study, the effectiveness of streptococcus/lactococcus vaccine was evaluated in both injection and bath methods in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerling. For this purpose, four treatment groups include one-step vaccinated using the bath method group, two-step vaccinated using the bath method group, hyperosmotic fish group+two-step vaccine using the bath method, the group of fish vaccinated with the injection method, and a control group considered. In this regard, 350 fish with a weight of 4.2±0.36 were divided into 10 tanks (two replicates for each group). The fish were reared and tested for two months. In this study, 5 experimental groups including the control group, the group of one-stage bath vaccination fish, the two-step bath vaccination group, the group of fishes vaccinated with hyperosmotic environment+two-step bath vaccination, and the group of vaccination via injection method. Based on the results, total serum protein levels in all vaccinated fish were higher than those in the control group, and based on statistical analysis, the highest level was recorded in the fish vaccinated by injection and the two-stage hyperosmotic+vaccine bath method. Glucose values were also measured in both groups of two-step vaccinated fish and the injection method was higher than in other fish. The ALP, ALT, and AST levels in the injected fish group were higher than those of the other groups. Finally, the serum antibody levels for both Streptococcus iniae and Lactococcus garvieae bacteria was higher for the fish in the injection group and the two two-stage bath groups than the one-stage vaccinated fish. At the same time, no antibody was observed in the control group. Based on the results, the two bath steps vaccination more and less produces the same levels of serum antibody titer as the injection method in fish, at the same time, the bath method caused less injuries compared to the injection method in fish. So in situations where fish are under stress, bath vaccination with reminder doses can be critical and more effective.
    Keywords: Immunity, streptococcus, Lactococcus, Vaccination, rainbow trout
  • Saeed Zahedi *, Omid Safari, Hamidreza Ahmadniaye Motlagh, Mehrdad Sarkheil, Behzad Mohammadi Pages 213-222
    At present, many cold water fish farms in the country use reused water to produce fish, but the effects of its using on fish muscle quality are not well known. The aim of the present study was to compare the muscle quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) raised in two open and partial reuse water systems. For this purpose, young trout with a stocking density of 20 kg/m3 and a loading density of 1 L/min/kg of fish was studied in two an open system (100% make-up water) and a designed partial water reuse system (with a reduction of 80% make-up water and its replacement with the reused water) for 45 days. Four times of water recirculation caused an increase of 6.7 and 6.5 times in the amount of water total ammonia and total phosphorus compared to an open treatment, respectively. Crude protein, crude fat, pH and moisture percentage showed significant differences between two treatments. In contrast, there were no significant differences in water holding capacity, cooking loss, texture analysis (hardness, adhesiveness, resilience, cohesiveness, springiness, gumminess and chewiness) and color indices of L*, a* and b* between two treatments. Consequently, the reuse of water to the same extent as the present designed protocol does not have very obvious changes on many studied muscle quality factors of fish.
    Keywords: open system, Partial water reuse system, Muscle quality, Texture, Oncorhynchus mykiss
  • Seyed Fakhraddin Mirhasheminasab *, Javad Daghigh Roohi, Mohaddes Ghasemi, Monireh Faeed Pages 223-232

    In this study, helmintic parasites in Alburnus hohenackeri, Blicca bjoerkna and Hemiculter leucisculus of Anzali wetland were examined. Seasonal sampling (spring to winter 2019), was performed using beach net and Fyke net of micro-springs (8-12 mm) from 3 stations of Shijan, Pirbazar and Pasikhan located in the eastern basin of Anzali wetland. After transferring the fish samples to the laboratory, biometry, sex identification and age determination were performed and examined for parasitic infection. Valid diagnostic keys were used to identify the observed parasites. ،he Highest mean weight and length belonged to H. leucisculus (7.39 ± 7.37189 g and 9.27 ± 3.109437 cm) and the lowest belonged to A. hohenackeri (5.86 ± 2.901398 g and 8.05 ± 1.092695 cm). As a result of this study, 6 species of parasities include: Gyrodactylus sp., Dactylogyrus sphyrna, Dactylogyrus sp., Diplostomum spathaceum, Rhabdochona denudata and Ligula intestinalis were identify and isolated. B. bjoerkna were infected with 4 species and other fish were infected with 3 species of observed parasites. Contamination of B. bjoerkna to Gyrodactylus sp., A. hohenackeri to L. intestinalis and also Contamination of this species and B. bjoerkna to R. denudata is reported for the first time from Anzali Wetland. Accorrding to the chi-square test between various infections and parameters of sex, age, weight, length, seasons and the various stations, there was no statistically significant difference (p>0.05). Similar to recent research, despite the diversity of identified parasites, the average intensity and frequency of most parasites in the studied fish in Anzali wetland was very low and negligible. Among the identified parasites, D. spathaceum eye parasite was the most common infection and Monogenes with 2 genera and 3 species had the highest species abundance. B. bjoerkna was the most infected fish in Anzali wetland compared to other species studied. According to the research background, a report of contamination of B. bjoerkna with Gyrodactylus sp. And R. denudata as well as contamination of A. hohenackeri with L. intestinalis and R. denudata were not recorded in Anzali wetland before this study. If the fish of Anzali wetland enter the fish ponds around it, there is a possibility of transferring parasites to farmed fish and a negative impact on production efficiency. Installation of suitable filters in the ponds water inlet as a preventive method should be seriously considered by fish breeders.

    Keywords: Anzali wetland, Helmintic parasites, A.hohenackeri, B. bjoerkna, H. leucisculus
  • Gudarz Tahmasebi, Azra Ataei Azimi *, Babak Delnavaz Hashemloian, Mojtaba Yosefirad, Nastaran Jalilian Pages 237-242
    Echinops tenuisectus from Sarpol-e Zahab and E. polygamous from Saveh are two plants on which the insect Larinus makes cocoons (manna trehala) with medicinal properties. Larinus growth and metamorphosis stages on two plants from March 2016 to October 2017 later in a range of five thousand meters in two areas was studied. The antimicrobial effect of three concentrations of shoots and manna trehala methanolic extracts on bacteria was studied by disk method. Adult Larinus in both regions, with warming air and formation of plant shoots, emerge from the soil and feed on plant foliage. With the formation of the inflorescence of the plant in May, the Larinuses mating and lay eggs in the inflorescence florets. From the end of May, Larinus larvae hatch from eggs and florets and feed from flowers and shoots. From early July to early September, the larvae make cocoons, and in September and October, the metamorphosis of the larvae ends, and the adult insect emerges by piercing the cocoon. Methanolic extract of both plants had antibacterial effect in all concentrations, but manna extract had a stimulating effect on bacterial growth. Larinus insects feed from Echinops and put their metamorphic stages in a cocoon (Manna trehala). Manna methanolic extract had a stimulant effect, but the extract of shoot E. tenuisectus and E. polygamous shoots had high antibacterial activity. The value of the two plants for selection by Larinus, manna formation and antimicrobial effect was similar.
    Keywords: larvae, Cocoons, Metamorphosis, Staphylococcus, Echinops
  • Lima Tayebi *, Mohammadhosein Dadfar, Davoud Mohammadrezaei Pages 243-248
    Methionine is an essential amino acid for fish, which deficiency of it reduces the growth and efficiency of the food. Methionine is usually the first essential limiting amino acid in many diets, especially those with high levels of plant proteins. This study aimed to investigate the effect of increasing the Methionine on growth, and body composition in juvenile of stellate sturgeon (Acipenser stellatus) during 8 weeks. A total of 200 fish were randomly distributed in 10 tanks. Fish were fed with diets containing different levels of the amino acid Methionine (0.5, 1.5, 2.5 percent and control diet). Growth and nutrition indices, including condition factor, body weight increasing, specific growth rate, food conversion ratio, body weight index, visceral index and carcass composition were evaluated. Based on the results, there was no significant difference in growth parameters between the experimental treatments, except for the feed conversion ratio, which had a significant difference (P <0.05). Accordingly, the highest performance of growth indices in the treatment contained 2.5 percent and the feed conversion ratio was related to the treatment of 1.5 percent methionine and the lowest was different in different treatments. On the other hand, the results showed that the presence of Methionine in the diet increases the amount of protein and fat in the treatment of 0.5 and 2.5 percent compared to the treatment of 1.5 percent. Therefore, it can be stated that the addition of the 2.5 percent Methionine in the diet of stellate sturgeon juvenile will improve growth performance.
    Keywords: Methionine amino acid, Acipenser stellatus, Growth indicators, Carcass composition, juvenile of stellate sturgeon
  • Maryam Karimi Dehkordi, Forogh Mohammadi * Pages 249-258
    In recent years, the application of herbal compounds has replaced artificial supplements in the fisheries due to their benefits. This study was performed to investigate the effects of Mentha piperata and Mentha Pulegium extracts on some blood and biochemical parameters in Oncorhynchus mykiss. For this purpose, 320 fish were evaluated in a completely randomized design with six treatments and four replications in a farm around Kermanshah Province. Experimental groups included (1): control group (basic diet), (2): treatment containing 1% Pennyrile, (3): treatment containing 2% M. Pulegium, (4): treatment containing 1% M. piperata, (5) treatments contained 2% M. piperata and (6) combination treatments (1% of each extract). Blood parameters including white and red blood cells, globulin, hemoglobin, and biochemical parameters, including albumin, glucose, triglycerides, and the enzymes alkaline phosphatase, alanine aminotransferase, and aspartate aminotransferase were evaluated. According to the results, the combination of M. pulegium and M. piperata extracts resulted in more white blood cells, red blood cells, and hemoglobin compared to the individual levels of both mint extracts. 1% M. piperata extract had the greatest effect on blood globulin count. The most significant effect on albumin content was observed in 2% M. piperata extract group. The highest mean blood glucose and albumin were found in the fish received 2 percent of M. piperata. Also, the highest levels of and the lowest triglyceride were observed in the fish supplemented with M. piperata extract and the combination of M. piperata and M. pulegium extracts, respectively. Higher levels of both M. pulegium and M. piperita L extracts increased the levels of alkaline phosphatase, alanine aminotransferase, and aspartate aminotransferase enzymes. According to the results of the study, it seems that in physiological conditions, the use of M. pulegium and M. piperata extracts can improve the physiology of fish while improving the function of the immune system and some blood biochemical parameters.
    Keywords: M. Piperata, M.Pulegium, blood parameters, biochemical parameters, Oncorhynchus mykiss
  • Masoud Alipanah *, Seyed Hossein Hosseini Moghadam, Abdolazim Nasiri, Mostafa Yousef Ellahi, Zabihollah Abedyan Pages 259-264

    At present, according to the production capacities of the country, along with the production of domestic hybrids, silkworm egg, are also imported from other country. Climate regions have a great impact on the performance of silkworm hybrids. Therefore, it is necessary to evaluate and compare hybrids in different climates of the country separately and introduce the best hybrids. The purpose of this study is to investigate the performance of six domestic hybrids and four imported hybrids in Khorasan Razavi region with arid and semi-arid climate. The hybrids studied in this research were reared in the spring of 2020 under standard conditions in Sericulture center of Khorasan Razavi Province in Torbat Heydariyeh city. The measured traits included viability percentage, cocoon weight, box yield, number and weight of good cocoon, number and weight of waste cocoons, double cocoon percentage, cocoon shell weight and cocoon shell percentage. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications and 200 larvae per replication. The results showed that the two imported Chinese hybrids I×O and I×R had statistically lower yield for all traits compared to the other eight hybrids (P<0.05) and were not recommended for breeding in Torbat-e-Heydariyeh region. The two hybrids Q×B and B×Q, which are the result of two-way cross hybrids, had a significant difference (P<0.05) for the performance traits of a box, cocoon weight, cocoon shell weight, cocoon shell percentage, average weight of good cocoons and number of cocoons. They are not recommended for breeding in Torbat-e Heydarieh region.
    Although, viability and resistance is an important advantage for these two hybrids. Among the imported hybrids, two hybrids, 871×872 and 872×871, can be considered due to their superiority over other hybrids and similarity in the performance of important economic traits. In general, Iranian hybrids are well competitive with the top imported hybrids and can still be recommended and reared in Khorasan region.

    Keywords: Silk, Cocoon, Silkworm, Sericulture, Khorasan Razavi, Commercial Hybrid
  • Sayyed Ali Moezzi, Arash Javanshir Khoei *, Kiadokht Rezaei Pages 265-272
    Reuse of wastewater and sewage has been considered for many years. It is also necessary to reduce the burden of sewage pollution to be released into the environment in order to maintain the health of the environment and dependent organisms. In recent years, due to the advent of the Covid 19 epidemic and the increase in the production and use of alcohol, the effluent from alcohol production has increased significantly. On the other hand, due to drought and water shortage in the current century, the reuse of wastewater has become an effective way to reduce problems. Relying on the performance of the Bit Trap Filter, water treatment and recycling of effluent from alcohol production in two types of vinasse and stillage were studied. BOD, COD and pH factors are measured in two samples of stillage and vinasse wastewater. They are then exposed to pure oxygen nano-bubbling in a tank for three hours. After that, they enter the particle trap treatment system and at the output for ten days, a sample is randomly taken and measured every 24 hours. Each experiment was performed with three replications. BOD, COD and pH factors were obtained in vinasse wastewater at 37216.67 ± 4348.08, 78566.65 ± 3629.51 and 4.30 and in stillage wastewater at 43166.68 ± 3003.89, 91700.00 ± 9106.04 and 5.20. During the experimental stages and after ten days, the amount of these factors was reported in treated vinasse effluent 953.50 ± 32.36, 2437.33 ± 107.58 and 7.20 and in treated stillage effluent 1392.67 ± 93.66, 3953.34 ± 174.16 and 7.80. Based on the obtained results, the amount of BOD and COD factors in alcohol production wastewater of vinasse type decreased by 97.44% and 96.90%, respectively, and in alcohol production wastewater of extrusion type decreased by 96.77% and 95.69%. The pH of the vinasse wastewater increased by 40.28% and in the stillage by 33.33%. In this experiment, the efficiency of the Bit Trap Filter in both types of wastewaters is known and confirmed, but in the vinasse wastewater, better performance is shown. In both types of wastewaters, the BOD factor had the highest decrease and the lowest changes were numerically related to pH. Finally, due to the appropriate efficiency and low cost of construction, the particle trap system is proposed as an efficient and cost-effective system in the field of wastewater treatment in the alcohol industry.
    Keywords: Bit Trap Filter, Stillage, Vinasse, Nano-bubbling, Wastewater Treatment, Fermentation industry
  • Maryam Rezaie *, Reza Javannehad Pages 273-280
    The two-spotted spider mite Tetranychus urticae is one of the cosmopolite pests, which attack many agricultural and greenhouse plants. Recognizing the distribution of harmful mite species using climate data, geographical diversity, and optimal habitat determination from an animal geographic perspective can be of great help in better pest management. Species distribution modeling is one of the most common methods for determining the range and potential territory of geographical distribution of plant and animal species and usually determining this distribution in order to determine the appropriate environmental conditions as well as the action of species to this condition is used. The MaxEnt software is based on the maximum- entropy approach for modeling species niches and distributions for presence- only species records. The MaxEnt model was used to potential distribution in 15 stations (orchards) of West Azerbaijan provinces in this study. Modeling the distribution of two-spotted spider mites using 6 environmental predictors and presence records including maximum temperature of the hottest month of the year, minimum temperature of the coldest month of the year, average temperature of the hottest season of the year, average temperature of the coldest season of the year, precipitation the warmest season of the year and the coldest rainy season of the year are among the 19 climatic variables. We used ROC curve analysis and the area below the AUC curve, which is a numerical indicator of the recognizing of the model's presence to evaluate the modeling result. The accuracy models were also evaluated by the area receiver operating characteristic curve (AUC) value in this study. According to the Jacknife test, variables of the temperature of the coldest season of the year, average temperature of the warmest season of the year and minimum temperature of the coldest month of the year were the most contributing in two-spotted spider mite distribution modeling in West Azerbaijan province that average temperature of the coldest season of the year was more important.
    Keywords: West Azerbaijan, Specie distribution modelling, Distribution of two-spotted spider mite, MAXENT, Bioclimatic variables
  • Lobat Taghavi *, Tooraj Valinassab, Elham Ghazian, Shahrokh Soltaninia, Parastoo Asgari, Saman Sakhaei, Yalda Fazli Pages 281-292

    The increase in the consumption of heavy metals in the Persian Gulf is the result of oil release, coastal investments such as refineries and large industrial factories, in fishing and commercial, household industries, as well as agricultural runoff, which is the result of pesticides and pesticides. It is one of the dangers that have made the ecosystem with this threat. Considering the proof of the nutritional value of marine products in the past decades and the need to consume food sources and fatty acids needed by the body, it is necessary to study the increase in the amount of risks caused by the consumption of aquatic products. Considering the importance of treatments related to heavy metals in edible aquatics due to the possibility of the accumulation of these metals, 30 oily sardine fish samples and 30 food samples from the beaches of Bushehr were analyzed. Oily sardines and edible oysters are both for human consumption, and according to the reports of the past few years about the presence of pollutants, including heavy elements, in the waters of the Persian Gulf, it is necessary that these species are healthy for human consumption. Thoroughly tested. The main purpose of this research is to measure the accumulation of lead, cadmium and nickel in the muscles of oily sardines and oysters in the Persian Gulf and its consumption. The composition of lead, cadmium and nickel metals in oily sardine fish muscle was calculated as 0.4327, 0.0192 and 0.0006 respectively and in edible oyster mollusk as 0.7414, 0.0550 and 0.0025 micrograms per weight respectively. A comparative comparison with the standards specified by global organizations such as WHO, FDA and UKMAFF shows that all the following were within the standard. The HQ index was less than 1 for both species, which indicates that the consumption of oily sardines and edible oysters does not pose a serious risk to the health of consumers in terms of lead, cadmium and nickel levels.

    Keywords: Heavy metals, oily sardines, oysters, Bushehr, risk assessment, Persian Gulf
  • Mohammad Mehdi Zamani Jamshidi, Jafar Seyfabadi *, Ali Nasrolahi, Hamid Rezai Marnani Pages 293-306

    The coverage of Persian Gulf coral reefs has decreased in recent years due to global scale stressors such as global warming and acidification of oceans and local stressors such as ecotourism and coral diseases. This condition is often associated with the overgrowth of algae and other benthos and impairs the ability of coral communities to regenerate. However, the evidence suggests that coral reefs can essentially be recovered in the absence of stressors and destructive agents, provided that the larvae settle properly on the bed and among biofouling organisms competitors. Therefore, studying the interaction of nutrients and grazing as a precondition for coral larvae settlement is very important in determining the health of coral reefs and benthic population structure in management discussions. In order to determine the relative importance of nutrient and grazing on the settlement pattern of hermatypic corals and other epibenthic communities in the coral reefs of Hengam Island, experimental manipulations was designed and performed in four treatments in terms of nutrient s and grazing parameters. The beginning of this research was from autumn 1398 to the end of summer 1400 in four time periods of spring, summer, autumn and one year-period-panel on ceramic panels with a size of 20×20 cm for 21 months. The statistical results show the predominant effect of the nutrient parameter in controlling the subsidence of benthic communities compared to the grazing parameter in coral ecosystems of Hengam Island. This reflects the fact that the studied coral ecosystems of Hengam Island are mainly driven by a "bottom-up control" mechanism. According to the present study, it can be concluded that if by adjusting the global and local stressful conditions, the coral reefs of Hengam Island are in the direction of regeneration and restoration, the intensity of grazing in the case of s high levels of nutrients will not be able to remove algal biomass and competing biofoulings, and coral larvae will not be able to settle and spend post-settlement phase successfully.

    Keywords: Coral Ecosystem, Biofouling, Nutrients, Grazing, Hengam Island, Persian Gulf
  • Zahra Farhadi, Ali Asghar Sadeghi *, Farahnaz Motamedi-Sedeh, Mohammad Chamani, Parvin Shawrang Pages 307-312

    Heat stress causes the production of free radicals in the body of honey bee, which has a negative effect on its longevity, health and performance. Addition of antioxidants to the diet of bees is effective in eliminating the negative effects of free radicals. The purpose of this study was to assess the effect of curcumin supplementation on the total antioxidant capacity, longevity and population of honey bee under heat stress. Thirty two honey bee colonies were randomly assigned to four treatments and eight replicates. Ambient temperature was 38-42°C for 4-h per day. Treatments were as: control group received syrup without supplement and three groups received 5, 10 and 15 curcumin mg per liter syrup. Malondialdehyde level, total antioxidant capacity, body weight and composition of new emerged bees were determined. Longevity test was done in cage with similar temperature condition and the same treatments. Curcumin supplementation at doses of 10 and 15 mg/l increased body weight and total antioxidant capacity of new emerged bees. Longevity of honey bees received 10 mg/l was higher, but at dose of 15 mg/l was lower than the control group (P<0.05). Spawning rate of queen and colony population was lower (P<0.05) when curcumin fed at dose of 15 mg/l as compared with 10 mg/l. Supplementation of curcumin at dose of 10 mg/l had positive effect on total antioxidant capacity, longevity, body weight of new emerged bees and colony population. Dose over 10 mg/l resulted in a decrease of spawning rate and colony population.

    Keywords: Nurse Bees, Turmeric, Laying Rate Of Queen, Malondialdehyde, Honey Bee