فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام عرب پور، کیانوش هاشمیان صفحات 1-13

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی به روش واقعیت درمانی بر بهبود روابط صمیمانه زوجین صورت گرفته است. روش پژوهش شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل بوده است. جامعه ی مورد مطالعه، شامل زوج هایی است که به دلیل درگیری و تعارض به یکی از مراکز مشاوره ره آسا، آفتاب و بهزیستی رامسر مراجعه نمودند. تعداد 20 زوج از میان 50 زوج متقاضی به صورت تصادفی ساده، انتخاب شدند، آنگاه به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم گردیدند. متغیر وابسته صمیمیت زناشویی، با پرسشنامه هنجار شده صمیمیت زناشویی، قبل و پس از دوره درمان اندازه گیری شد. بعد از تایید روایی جهت محاسبه پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد. مقیاس صمیمیت با ضریب آلفای 91/0 تا 97/0 از  همسانی درونی بسیار عالی برخوردار بوده است. به منظور تحلیل داده ها و حذف اثر پیش آزمون، از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج آماری نشان داد شیوه ی زوج درمانی به روش  گلاسر، در بهبود روابط صمیمانه ی زوجین موثر نبوده است، اما این شیوه در از خودگذشتگی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، زوج درمانی، واقعیت درمانی
  • علیرضا جعفری* صفحات 15-29
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری مایکنبام بر کمرویی کودکان دبستانی دختر و پسر انجام گردید. روش پژوهش از نوع آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش اموزان  پایه اول، دوم و سوم دختر و پسر به تعداد 1875 نفر در سال تحصیلی 90-89 بود. به همین منظور تعداد 50 نفر دانش آموز پسر و دختر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای و از طریق اجرای چک لیست رفتاری کمرویی شناسایی و انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 25 نفر) قرارگرفتند. جهت گردآوری داده از چک لیست رفتاری کمرویی استفاده شد. جهت محاسبه ضریب پایایی از روش کودرریچاردسون استفاده شد که مقدار آن 81/0 محاسبه گردید. چک لیست رفتاری کمرویی قبل و بعد از اجرای متغیر مستقل یعنی بازی درمانی شناختی - رفتاری، طی 4 هفته، هر هفته 3 جلسه 45-30 دقیقه ای اجرا گردید و سپس داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش آمار توصیفی و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که نمره کمرویی آزمودنی های گروه آزمایش به طور معناداری کمتر از آزمودنی های گروه کنترل است. همچنین نمره کمرویی آنها نسبت به نمره پیش آزمون، تغییر و تفاوت معناداری نشان داد. در نتیجه بازی درمانی شناختی رفتاری مایکنبام بر کاهش کمرویی کودکان دبستانی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی- رفتاری، کمرویی، رویکرد مایکنبام، خودگویی مثبت
  • مهرداد متانی*، سید رضا موسوی زاده، مسعود یعقوب پور صفحات 31-44

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارتهای زندگی بر سلامت روانی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سوسنگرد صورت گرفت. طرح پژوهش از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش را 45 نفر از دانشجویان پسر رشته راهنمایی و مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد سوسنگرد تشکیل می دهد، که از بین آنها 40 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شده اند، ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سلامت عمومی بود، پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایشی و گواه، ابتدا بر روی هر دو گروه پیش آزمون اجرا گردید، سپس مداخله آزمایشی یعنی آموزش مهارتهای زندگی اجرا گردید و پس از انجام برنامه آموزشی، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزموt  تست گروه های تحلیل کواریانس استفاده گردید. نتایج حاصل از یافته ها نشان داد که آموزش مهارتهای زندگی موجب افزایش سلامت روانی دانشجویان گروه آزمایشی در مقایسه با گروه گواه گردید.

    کلیدواژگان: مهارتهای زندگی، سلامت روانی، دانشجویان
  • علی خلخالی*، زهره شکیبایی، نرگس باصری صفحات 44-57
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی اثرآموزش رسمی و آموزش سایه ای در رفتار تحصیلی کلی دانش آموزان بود. این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بوده است. جامعه ی پژوهش را همه ی دانش آموزان مدارس متوسطه شهرستان تنکابن (4845) تشکیل می دادند. همچنین براساس جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 600 دانش آموز به عنوان گروه نمونه برگزیده شدند. از پرسشنامه سنجش رفتار تحصیلی کلی دانش آموزان (82/0 =α) برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. جهت تحلیل داده ها علاوه بر شاخص های گرایش مرکزی از آمار های استباطی خی دو، t مستقل و u مان ویتنی استفاده شد. نتایج نشان داد که  بین دو گروه آموزش رسمی و آموزش سایه ای از نظر متغیرهای اثربخشی تحصیلی، میزان ساعات درس خوانی،  رضایت تحصیلی، امنیت تحصیلی و هزینه تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد. در واقع در همه موارد سیستم آموزش سایه ای کارآتر، موثرتر و رضایت بخش تر بوده است.
    کلیدواژگان: سیستم آموزش سایه ای، سیستم آموزش رسمی، کلاس خصوصی، رفتار تحصیلی کلی
  • محمد صالحی*، محمد حاجی زاد صفحات 59-67

    هدف این پژوهش بررسی مهارتهای تفکر انتقادی اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران است.روش این پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی می باشد، جامعه آماری این پژوهش کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران که به تعداد 1750 نفر می باشد.حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 320 نفر به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند.ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه 34 سوالی تفکر انتقادی کالیفرنیابوده که پایایی آن در چند مرحله توسط اسلامی 77/0) بیگدلی (73/0) عسگری (68/0) و در این تحقیق با روش آلفای کرونباخ (79/0) بدست آمد.روش های آماری در دو بخش توصیفی و استنباطی (t و تحلیل واریانس) انجام شده است. نتیجه این تحقیق نشان داد که تفکر انتقادی اعضای هیات علمی در سطح قابل قبول است و مهارتهای تفکر انتقادی در بین گروه های مختلف آموزشی متفاوت است و تفاوت معنی داری بین اعضای هیات علمی زن و مرد وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مهارتهای تفکرانتقادی، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد
  • ترانه عنایتی*، فرشیده ضامنی، حمیدرضا غضنفری، حامد محمدی صفحات 69-84

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه منابع استرس زای سازمانی با استرس شغلی کارکنان شرکت گاز استان مازندران بود. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بوده است. بدین منظور، از جامعه 423 نفری کارکنان شرکت گاز استان مازندران، به شیوه تصادفی طبقه ای (برحسب نواحی جغرافیایی) 205 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، دو پرسشنامه منابع استرس زا و استرس شغلی بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه های مذکور توسط متخصصان بررسی و مورد تایید قرار گرفت و پایایی آنها نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 84/0 و 83/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که از بین عوامل هشت گانه ایجاد استرس، شش عامل انتظارات سازمانی، ارتباطات، حمایت همکاران، ویژگی های نقش، حمایت مسوولین و تغییرات کاری با استرس کارکنان رابطه معنی داری داشتند و فقط بین دو عامل اختیارات و محیط فیزیکی با استرس کارکنان رابطه معنی داری وجود نداشت. همچنین از بین هشت عامل مذکور، سه عامل انتظارات سازمان، ارتباطات و ویژگی های نقش، پیش بینی کننده های معنی داری برای استرس کارکنان بودند. باید توجه داشت که پدیده استرس یکی از مسایل بسیار جدی در سازمان های امروزی است که سلامت نیروی کار را به خطر انداخته و هزینه های سنگینی را به سازمان ها تحمیل می کند، بنابراین، مدیران بایستی در عملی پیشگیرانه عوامل استرس زا را در محیط کار مورد شناسایی قرار داده و نسبت به رفع آن اقدامات لازم را به عمل آورند.

    کلیدواژگان: عوامل استرس زای سازمانی، استرس شغلی، شرکت گاز استان مازندران
  • حمید شفیع زاده* صفحات 85-97

    مقاله حاضر با هدف بررسی مقایسه ای امکانات آموزشی ازدیدگاه ذینفعان آموزشی دانشگاه پیام نور، غیرانتفاعی و آزاد اسلامی شهرستان گرمسار انجام شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه استادان و دانشجویان موسسات آموزش عالی شهرستان گرمسار (آزاد، پیام نور، غیرانتفاعی) در سال تحصیلی 91-90 می باشند که تعداد آنها 13849 نفر می باشد. حجم نمونه مورد نیاز بر اساس جدول مورگان 375 نفر تعیین گردید که به منظور افزایش اعتبار تحقیق، این میزان به 415 نفر افزایش پیدا کرد. نمونه ها در این پژوهش به صورت طبقه ای- نسبتی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه 26 سوالی و محقق ساخته می باشد. ابزار تحقیق از نظر روایی محتوایی و بر اساس نظر تعدادی از اساتید صاحب نظر در حوزه آموزش عالی مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی پرسشنامه نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آن برابر 93/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد تمامی مولفه های پنجگانه امکانات آموزشی مورد بررسی در رضایتمندی ذینفعان موثر است اما بالاترین تاثیر مربوط به امکانات فناوری اطلاعات، سمعی- بصری و فضای فیزیکی کلاس درس است. نتایج همچنین نشان داد از نظر ذینفعان، امکانات آموزشی هر سه موسسه مورد بررسی رضایت بخش نیست درعین حال دانشگاه آزاد اسلامی در مقایسه با واحدهای پیام نور و غیرانتفاعی از شرایط بهتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: تضمین کیفیت، ذینفعان، امکانات آموزشی، فضای فیزیکی، فناوری اطلاعات
  • جواد خلعتبری، آلاله عاشوری* صفحات 99-108

    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین هویت کسب شده، شیوه فرزند پروری ادراک شده و میزان امید به زندگی با استرس ادراک شده در دانش آموزان دختر دوره متوسطه دبیرستان های سماء استان گیلان انجام شده است. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره متوسطه دبیرستان های سماء استان گیلان (2348) بود. گروه نمونه پژوهش حاضر 120 دانش آموز دختر بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای از شهر های رشت، بندر انزلی و لاهیجان انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه شیوه های فرزند پروری رابینسون (1995)، امید به زندگی اشنایدر (2002)، پرسشنامه هویت بنیون و آدامز (1979) و پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (1983) به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه (گام به گام) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بین هویت زودرس و دیررس و استرس ادراک شده رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد (01/0<p)، بین هویت آشفته و استرس ادراک شده رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد (01/0<p)، بین هویت پیشرفته و استرس ادراک شده رابطه منفی و معنی دار وجود دارد (01/0<p)، بین خرده مقیاس سهل گیر و مستبدانه در شیوه فرزندپروری و استرس ادراک شده رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد (01/0<p)، بین خرده مقیاس مقتدرانه در شیوه فرزندپروری و استرس ادراک شده رابطه منفی و معنی دار وجود دارد (01/0<p)، بین امید به زندگی و استرس ادراک شده رابطه منفی و معنی دار وجود دارد (01/0<p). لذا، بین هویت کسب شده، شیوه فرزندپروری ادراک شده و میزان امید به زندگی با استرس ادراک شده در دانش آموزان دختر دوره متوسطه دبیرستان های سما استان گیلان رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: هویت کسب شده، فرزندپروری ادراک شده، امید به زندگی، استرس ادراک شده
|
  • Elham Arabpour, Kiyanoush Hashemiyan Pages 1-13

    The present study aimed to investigate the effectiveness of couple therapy via Reality Therapy Method on the improvment of intimacy relations of couples. This study followed a quasi-experimental design in which the two (experimental and control) groups were treated via Glasser couple-therapy techniques. The subjects of the study were the couples who had referred to one of the counseling service agencies of Rah Asa or Aftab Ramsar because they suffered from conflict. 20 couples from among a total of 50 couples were selected randomly. Then they were divided in to two groups of experimental and control. The dependent variable (matrimonial sincerity) was evaluated through questionnaire before and after the therapy period. The reliability was estimated via Chronbach Alpha after estimating the validity. The Matrimonial Sincerity was of acceptable internal consistency with α coefficient of 0.91 to 0.97. To analyze the data of the staty as well as to exclude the the effect of the pretest, the ANCOVA was applied. The results indicated that Glasser Couple Therapy method was not effective in solving the problem of matrimonial sincerity among couples; however, it was shown to be effective in improving self-sacrifice.

    Keywords: Matrimonial Sincerity, Couple Therapy, Therapy Reality
  • Alireza Jaafary * Pages 15-29
    The present study examined the impact of play therapy with a cognitive approach - behavioral shyness Meichenbaum the school children were girls and boys. The experimental study pretest - posttest control group. For this purpose, 50 male and female students in the geographical area Abhar city in the academic year 90-89 were enrolled using a multi-stage cluster random sampling method and by the ckeck behavioral list of shy students identified as shyness, behavioral and were selected in the test and control groups (each group consisted of 25 patients) were included. ckeck list of behavioral shyness as a research tool before and after implementation of the independent variable (play therapy, cognitive - behavioral, within 4 weeks, 3 sessions per week, 45-30 minutes) and the data obtained was performed using SPSS software and using descriptive statistics and t tests were analyzed. The results showed that the experimental group scored significantly less shyness than the control group. They also shyness scores than pre-test score changes showed significant differences. Cognitive behavior therapy in the game Mayknbam schoolchildren is effective in reducing shyness.
    Keywords: Play therapy, Cognitive - Behavioral, shyness, Approuch Meichenbaum
  • Mehrdad Metani *, Seyed Reza Mousavi Zadeh, Masoud Yaghoobfar Pages 31-44

    This study examines the impact of life skills education on students' mental health of IslamicAzad University of  Susangerd Branch. The population of the study, all male students constitute advice Islamic Azad University of Susangerd Branch. Of which 40 were selected by simple random sampling and were assigned to two experimental and control instruments used in this study was a questionnaire, Plan to study pre-test - post-test control group. Experimental and control groups were randomly selected after the first pre-test was conducted on two groups, The experimental intervention was implemented life skills training and after training, both groups were tested. T-test for analysis of covariance was used to analyze the test groups. The results showed that the learning of life skills Enhance the mental health of students in the experimental group compared with the control group.

    Keywords: life skills, mental health, Students
  • Ali Khalkhali *, Zohreh Shakibaei, Narges Baseri Pages 44-57
    The purpose of this study was to compare the effect of formal education and shadow education on school students’ general education behavior. The research was a causal-comparative one. The sample included 600 students that were selected via multi–stage cluster sampling from Iranian high schools. The data were collected by General Educational Behavior Questionnaire (GBEQ). Also, the data were analyzed by statistics of X2, t, Mann Whitney U. The results showed that there were significant differences between formal education and shadow education in terms of variables such as students’ educational effectiveness, study hours, educational satisfaction, safety and tuition. In fact, in all cases a shadow education system was indicated to be more efficient, effective and satisfying.
    Keywords: Shadow Education, Formal Education, Tutoring Classroom, General Educational Behavior
  • Mohammad Salehi *, Mohammad Hajizad Pages 59-67

    The purpose of this study was to investigate critical thinking skills of faculty members of Islamic Azad University, Mazandaran province. Methods This study is a description of the type of survey, population research faculty members of Islamic Azad Universities in the province is Number 1750 people.A sample table of Morgan 320 farmers were selected randomly. Demographic questionnaire, 34 questions about the reliability of critical thinking Kaliforniya in stages by Islami (0/77) Bigdeli (0/73) Asgari (0/68) and in this study, Cronbach's alpha (0/79) were obtained.Descriptive and inferential statistical methods in two parts (T Analysis of Variance) was conducted.The result showed that the critical faculty is the acceptable level of critical thinking skills among different educational groups and no significant differences between male and female faculty members there.

    Keywords: critical thinking skills, Faculty, university
  • Taraneh Enayati *, Farshideh Zamati, HamidReza Ghazanfari, Hamed Mohammadi Pages 69-84

    The purpose of the study was to investigate the relationship between organizational stress sources with job stress in Mazandaran's Gas Corporation employees. The research was descriptive, correlation. The statistical population was all staff's (423 people) of Mazandaran Gas company in 2010 and statistical sample was 205, which selected by stratified random method (according to the region). In order to gather the data, two questionnaires were used: Job stress questionnaire and standardized stress sources questionnaire. Face and content validity of the questionnaires was reviewed and confirmed by experts and Cronbach's alpha reliability coefficients were calculated as 0.84 and 0.83 respectively. In order to analyze data, Pearson’s Correlation test and Multiple Regression were used. The result showed that organizational demands, relationship, colleagues' support, role characteristic, manager supports and work changes had significant relationship with job stress and there were no significant relationship between authorities and physical environment. Also organizational demands, relationship and role characteristic had power to predict employee`s job stress. It should be noted that stress is a very serious issues in today's organizations that can impose threatens the health of workforces and costs to the organization. So managers should moderate the workplace stressors by preventive actions.

    Keywords: Organizational Stress sources, Job Stress, Mazandaran's Gas Corporation
  • Hamid Shafizadeh * Pages 85-97

    This study aimed to compare the educational Equipment point of view of educational stakeholders PNU, nonprofit and Azad in Garmsar city has been. This research targets applications in terms of data collection, is descriptive. The population consisted of all teachers and students of higher education institutions in the city Branch 91-90 school year, 13,849 people is that they are. Required sample size of 375 patients was determined according to Morgan credit research, this figure rose to 415. The samples in this study as a class - the ratio selected. Data were collected via a questionnaire of 26 questions and is self-made. Content validity of the survey instrument based on the number of professors in the field of higher education and to determine the reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach coefficient equal to 0/93, respectively. To analyze one sample t test, Pearson correlation and multiple regression analysis were used. The results showed that all five components of the educational facilities of the highest impact on effective stakeholder satisfaction with the IT facilities, audio - visual and physical space of the classroom. The results showed that in terms of stakeholders, educational facilities of all three institutions is not satisfactory compared to the same time units Payam Noor, Islamic Azad University of profit is better.

    Keywords: Quality Assurance, Stakeholders, Educational Facilities, Physical space, Information technology
  • Javad Khalatbari, Alaleh Ashouri * Pages 99-108

    This research is functioned to investigate the relation between Achieved identity, Percieved child training methods and Hope quantity with Perceived stress in Sama high school girl students in Guilan. Research method was correlation and statistical population was all of the Sama high school girl students of Guilan (2348 persons).The sample group of this research were 120 girl students selected from Rasht, Bandar anzali and Lahidjan. The tools used for the research were Robinson’s Child training methods, Snyder`s Hope scale, Objective measure of ego identity status (OMEIS) and Cohen`s Perceived stress scale .For data processing, Multiple regression was used .Based on the result of research, There is a positive and relevant relation between Foreclosure identity and Perceived stress (p<0.01). The relation between Moratorium identity and perceived stress was positive and relevant (p<0.01). The relativity that exists between Diffused identity and Perceived stress is positive and relevant (p<0.01). The relationship between Achieved identity and Percieved stress is negative and relevant (p<0.01). The relation between Permissive and Authoritative scale in child training method and Percieved stress is positive and relevant (p<0.01). The relation between Authoritarian in child training method and Perceived stress is negative and relevant (p<0.01). The relation between Hope scale and Perceived stress is negative and relevant (p<0.01). Conclusion There is a relation between Achieved identity, Perceived child training methods and Hope quantity with Perceived stress in Sama high school girl students in Guilan.

    Keywords: Achieved identity, Perceived child training methods