فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 36 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا صادق نژاد*، محدثه صادقیان لمراسکی، کیومرث کلانتری درونکلا صفحات 1-19
    ازدواج و تابعیت در دسته ارتباط احوال شخصیه توصیف شده که در قلمرو حقوق خصوصی قرار می گیرند. هر یک از کشورها و کنوانسیون های بین المللی بر اساس نظریه های وحدت، استقلال تام و استقلال نسبی تابعیت زوجین قوانین متفاوتی را وضع کرده اند. روش قانون مدنی ایران «وحدت تابعیت خانواده» و ترجیح تابعیت زوج بر تابعیت زوجه و حتی ترجیح تابعیت ناشی از نسب پدری بر تابعیت منبعث از نسب مادری می باشد. به موجب حکم بند 6 ماده 976 قانون مدنی «هر زن تبعه خارجی که شوهر ایرانی اختیار کند، تابع ایران محسوب می‏شود» و برطبق ماده 987 قانون مزبور «هر زن ایرانی که با تبعه خارجه مزاوجت نماید، به تابعیت ایرانی خود باقی خواهد ماند، مگر اینکه مطابق قانون مملکت زوج تابعیت شوهر بواسطه وقوع عقد ازدواج‏ به زوجه تحمیل شود». بررسی تابعیت زن شوهردار از نظر بین المللی حایز اهمیت است، چه نظم های‏ مختلف قضایی و اصول متفاوتی که هر دولتی برای اتباع خود قبول و وضع‏ نموده، بطور کلی اوضاع و احوال زن و شوهرهایی که از کشورهای مختلف ازدواج‏ می‏کنند، تحت تاثیر قرار داده و چه در زمان زندگی زناشویی و چه هنگام انحلال‏ عقد نکاح دگرگونی‏هایی بوجود می‏آورد که از نظر تعارض قوانین قابل بررسی‏ بوده و ثمرات مختلفی را به بار می‏آورد که تجزیه و تحلیل این نتایج درخور اهمیت‏ می ‏باشد.
    کلیدواژگان: تابعیت، ازدواج، ملیت، حقوق بین الملل خصوصی
  • مهدی یزدانی زیارت* صفحات 20-37
    جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یک کشور اسلامی با قوانین مدرن، خانواده را واحد بنیادین جامعه و نهادی مقدس می داند و به همین دلیل می کوشد از آن حمایت نماید. در اصل دهم قانون اساسی آمده است همه قوانین و مقررات و برنامه ریزی های مربوط به خانواده باید در جهت آسان کردن تشکیل آن، پاسداری از قداست آن و استواری روابط خانوادگی بر پایه حقوق و اخلاق اسلامی باشد. تعدد قوانین، سیاست ها و لوایحی که در دوران پس از انقلاب اسلامی و در ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با نهاد خانواده ارایه شده اند دلیلی بر این ادعاست. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل سیستمی می خواهد چرخه سیاست گذاری نهاد خانواده را در فاصله ی سال های 1357 تا 1400 در جمهوری اسلامی ایران بررسی کند و در انتها با ذکر نتایج حاصل از سیاست ها به ارزیابی عملکرد دولت جمهوری اسلامی می پردازد. این نکته قابل تامل است که بررسی سیاست های حقوقی حاکی از به رسمیت شناخته شدن تدریجی تحولات نهاد خانواده است. شکل گیری چالش های حقوقی میان واقعیات اجتماعی موجود با الگوهای حفظ اشکال سنتی نهاد خانواده ناکارآمدی برخی از این قوانین و مقررات و عدم تناسب آن ها با واقعیات جامعه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، خانواده، تحلیل سیاست عمومی، طراحی سیاست
  • سیدمهدی احمدی بالادهی*، علی دستور صفحات 38-53
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی، همبستگی محسوب می گردد. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استاندارد مشارکت اجتماعی سادات احمدی بجستانی (1993) و پرسشنامه استاندارد نشاط اجتماعی استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسشنامه مشارکت اجتماعی 0/91و پرسشنامه نشاط اجتماعی 0/78به دست آمد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه شهروندان شهرستان بجنورد بین 18تا 50سال به تعداد 347000بوده که نمونه آماری براساس فرمول کوکران؛ 384نفر می باشد. به منظور تحلیل استنباطی داده های حاصله از ابزارهای اندازه گیری از نرم افزار spss و ضریب همبستگی، رگرسیون چندگانه و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مشارکت اجتماعی و مولفه های آن بر نشاط اجتماعی اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیشترین میانگین اختصاص به مسیولیت ذهنی و در نهایت مسیولیت عینی قرار داشته است. بنابراین هرچه میزان مشارکت اجتماعی در سطح رسمی و غیر رسمی در جامعه بیشتر باشد به همان میزان نشاط اجتماعی نیز بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، نشاط اجتماعی، مسئولیت ذهنی، مسئولیت عینی، شهروندان شهرستان بجنورد
  • مهدی کریمی راد*، محبوبه آدینه پور صفحات 54-67
    سبک زندگی، از جمله موضوعاتی است که در دهه های اخیر مورد توجه صاحب نظران و نظریه پردازان علوم انسانی و اجتماعی قرار گرفته است. زیرا توجه به این مساله، برخاسته از تحولات اجتماعی و فرهنگی عمیقی است که سهم زنان و مردان را در عرصه های مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در جهان مدرن نمایان کرده است. با توجه به اهمیت هرچه بیشتر نقش اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... دختران و پسران جوان در ساختن و بازآفرینی الگوها و رفتارهای مصرفی(سبک زندگی) جوان پسند، تاکید ما در این پژوهش، معطوف به جوانان است. این پژوهش به بررسی سبک زندگی جوانان کافی شاپی در شهر بجنورد می پردازد. پژوهش از نظر هدف، جزء پژوهشهای کاربردی و از نظر شیوه ی اجرا، توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه جوانان کافی شاپی شهر بجنورد است که در این تحقیق تعداد 100 نفر به روش نمونه در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. سنجش اعتبار متغیرها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 86/0 محاسبه شد. روایی محتوا پرسشنامه توسط اساتید متخصص مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری از روش تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 19 و روش مدل ساختاری با نرم افزار PLS استفاده گردید. نتایج نشان داد بین سبک زندگی جوانان کافی شاپی شهر بجنورد و درجه جهان وطنی، دینداری و تعلقات قومی و قبیله ای رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کافی شاپ، سبک زندگی، درجه جهان وطنی، درجه دینداری و درجه تعلقات قومی و قبیله ای
  • قاسم پشتیبان* صفحات 68-79
    اخیرا استفاده از تکنولوژی های مرتبط با هوش مصنوعی در بحث مدیریت مرز روند افزایشی داشته است. از این تکنولوژی به منظور کنترل عبور و مرور افراد و مبارزه با جرم استفاده می شود. از مثال های آن می توان به شناسایی مختصات بدنی ، تصویربرداری و شناسایی چهره، تشخیص عابران متخاصم ، ارزیابی خطر، و تشخیص احساس و حرکات مشکوک نام برد. به علاوه طراحی و تولید خودروهای خودران و عملیاتی مانند زیردریایی ها و ماشین های زمینی با استفاده از الگوریتم های مبتنی بر یادگیری تقویتی به منظور شناسایی و اکتشاف اهداف هرروز در حال افزایش است. از مشکلات هوش مصنوعی در حال حاضر می توان به نیاز به مقدار داده های آموزشی فراوان اشاره کرد که در محیط نظامی تهیه آن مشکل است. همچنین دستگاه های تولید شده هنوز کاملا برای تصمیم گیری خودمختارانه قابل اعتماد نیستند چرا که در ارتباط با جان عابر، تکیه فقط بر هوش ماشینی از لحاظ اخلاقی جای بحث فراوان دارد. در این مقاله نمونه های از آخرین دستاوردهای کشورهای فعال در این زمینه آورده شده و در مورد نحوه تولید و الگوریتم های به کار رفته در آن ها بحث و بررسی صورت گرفته است. علاوه بر این، به تکنولوژی های سخت افزاری اخیر و استفاده از تشخیص امواج فشار به صورت زیرزمینی برای تشخیص عبور و مرور غیرمجاز پراخته شده است.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، نظامی، بینایی ماشین
  • عالیه گراوند*، تکتم رحمتی، زهرا بهنود، زری دلیر مایوان، معصومه جعفری فر صفحات 80-99
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان ماتریکس بر کاهش وسوسه بیماران مصرف کننده مواد محرک تحت درمان بود.
    روش
    در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است و جامعه آماری آن مردان مصرف کننده مواد محرک، مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر مشهد در شش ماهه اول سال 1401 به تعداد 70 نفر تشکیل دادند که 30 نفر از آنها به روش نمونه گیری دردسترس و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جای دهی شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه وسوسه مصرف مواد صالحی فدردی و همکاران(1387) بود. گروه آزمایش به مدت 24 جلسه 120 دقیقه ای به صورت دو جلسه در هفته تحت درمان ماتریکس قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی ندیدند و تجزیه وتحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس بر اساس نرم افزار SPSS 25 انجام شد. یافته ها نشان داد درمان ماتریکس می تواند تفاوت معنی داری را در میانگین نمرات تاب آوری و وسوسه مصرف بیماران ایجاد نماید و منجر به افزایش تاب آوری و کاهش وسوسه مصرف گروه آزمایش در پس آزمون گردد(001/0 P<). نتیجه این پژوهش نشان می دهد که درمان ماتریکس از قابلیت عملی خوبی برای افزایش تاب آوری و کاهش وسوسه مصرف بیماران بیماران مصرف کننده مواد محرک برخوردار بوده و می تواند به عنوان یک گزینه درمانی سودمند از سوی روانشناسان مورداستفاده قرار گیرد
    کلیدواژگان: درمان ماتریکس، تاب آوری، وسوسه مصرف
|
  • Reza Sadeghnezhad *, Mohaddeseh Sadeghian Lamraski, Kiomars Kalantari Daronkola Pages 1-19
    Marriage and citizenship are described in the category of personal relationships that fall under the realm of private law. Each of the countries and international conventions have established different laws based on the theories of unity, total independence and relative independence of citizenship of couples. The method of Iran's civil law is "unity of family citizenship" and the preference of the husband's citizenship over the wife's citizenship and even the preference of the citizenship derived from the paternal lineage over the citizenship derived from the maternal lineage. According to Article 976, Clause 6 of the Civil Code, "Any woman who is a foreign citizen who is married to an Iranian husband is considered a citizen of Iran."According to Article 987 of the aforementioned law, "Any Iranian woman who marries a foreign citizen will retain her Iranian citizenship, unless according to the law of the country of the spouse, the husband's citizenship is imposed on the wife due to the marriage contract." Examining the citizenship of a married woman is important from an international point of view, whether it is different judicial systems and different principles that each government has accepted and established for its nationals, in general, the situation of husbands and wives who marry from different countries. It affects and both during married life and during the dissolution of the marriage contract, it creates transformations that can be examined in terms of the conflict of laws and brings different results, the analysis of these results is important.
    Keywords: Citizenship, Marriage, nationality, private international law
  • Mahdi Yazdani Ziarat * Pages 20-37
    The Islamic Republic of Iran, as an Islamic country with modern laws, considers the family as the fundamental unit of society and a sacred institution and therefore tries to support it. Article 10 of the Constitution states that all laws, regulations and plans related to the family must be based on Islamic law and ethics in order to facilitate its formation, protect its sanctity and strengthen family relations. The multiplicity of laws, policies and bills that were introduced in the post-Islamic period and in direct and indirect connection with the family institution is a proof of this claim. This system uses the system analysis method to study the policy cycle of the family institution in the period between 1978 and 1400 in the Islamic Republic of Iran and at the end, by mentioning the results of the policies, evaluates the performance of the Islamic Republic. It is noteworthy that the study of legal policies indicates the gradual recognition of changes in the institution of the family. The formation of legal challenges between the existing social realities with the patterns of preserving the traditional forms of the family institution shows the inefficiency of some of these laws and regulations and their incompatibility with the realities of society
    Keywords: public policy, family, analysis of politic
  • Seyed Mehdi Ahmadi Baladehi *, Ali Distort Pages 38-53
    The purpose of this study is to analyze the role of promoting social participation in the social vitality of the citizens of Bojnord city. The current research is considered to be correlational in terms of applied purpose and descriptive research method. In order to collect data, Sadat Ahmadi Bejestani's standard social participation questionnaire (1993) and social vitality standard questionnaire were used. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors, and its reliability was obtained using the Cronbach's alpha formula of 0.91 for the social participation questionnaire and 0.78 for the social vitality questionnaire, respectively. The statistical population of this research included all the citizens of Bojnord between the ages of 18 and 50, numbering 347,000, and the statistical sample based on Cochran's formula; There are 384 people. In order to inferential analysis of the data obtained from measurement tools, spss software and correlation coefficient, multiple regression and Friedman test were used. The results show that social participation and its components have a positive and significant effect on social vitality. Also, according to Friedman's test, the highest mean of allocating to subjective responsibility and finally to objective responsibility were respectively. Therefore, the higher the amount of social participation at the formal and informal level in the society, the higher the level of social vitality will be.
    Keywords: social participation, social vitality, mental responsibility, objective responsibility, citizens Bojnord city
  • Mehdi Karimiraf *, Mahboobeh Adinehpoor Pages 54-67
    Lifestyle is one of the topics that have been the focus of experts and theorists of humanities and social sciences in recent decades. Paying attention to this issue has arisen from deep social and cultural changes that have shown the contribution of women and men in various social, cultural and political fields in the modern word. Considering the increasing importance of the social, political, cultural, etc. role of young girls and boys in creating and recreating patterns consumption behaviors (lifestyle) of young people, our emphasis in this research is on young people. This research analyzes the lifestyle of young people in coffee shop in Bojnourd City. The research is a part applied research in terms of its purpose and descriptive- survey in terms of implementation method. The statistical population of this research has been included 100 of young people in the coffee shop of Bojnourd city, and 100 available people were selected in this research. Library and field methods have been used to collect information. The data collection tool was a researcher made questionnaire. The reliability of variables was calculated using Cronbache’s alpha coefficient of 0.86. The content validity of the questionnaires was confirmed by export professors. For experiment and statistical analysis, factor analysis method was used using SPSS version 19 and structural model method with PLS software. The results showed that there is a significant relationship between the lifestyle of the coffee shop youth of Bojnourd city with the degree of consmopolitanism, religiosity and ethnic and tribal affiliations.
    Keywords: coffee shop, life style, cosmopolitanism, religiosity, ethnic, tribal affiliations
  • Ghasem Poshtiban * Pages 68-79
    Recently, the use of technologies related to artificial intelligence in the discussion of border management has increased. This technology is used to control the passage of people and fight crime. Examples of this can be the identification of body coordinates, imaging and face recognition, detection of hostile pedestrians, risk assessment, and detection of suspicious emotions and movements. In addition, the design and production of autonomous and operational vehicles such as submarines and land vehicles using reinforcement learning-based algorithms to identify and explore targets is increasing every day. Among the problems of artificial intelligence at the moment, we can point out the need for a large amount of training data, which is difficult to obtain in the military environment.Also, the manufactured devices are still not completely reliable for autonomous decision-making because, in relation to the life of a pedestrian, relying only on machine intelligence is morally debatable. In this article, examples of the latest achievements of active countries in this field are given, and the method of production and the algorithms used in them are discussed. In addition, it has been extended to recent hardware technologies and the use of pressure wave detection underground to detect unauthorized traffic.
    Keywords: artificial intelligence, machine learning, Military, Machine Vision
  • Alieh Geravand *, Toktam Rahmati, Zahra Behnoud, Zari Dalirmaivan, Masume Jafarifar Pages 80-99
    The aim of the present study was to determine the effectiveness of matrix therapy on reducing the temptation of stimulant drug users under treatment.
    Method
    In this research, a semi-experimental method with a pre-test and post-test design was used with a control group, and the statistical population consisted of 70 male stimulant drug users who referred to the addiction treatment centers of Mashhad in the first six months of 2022. 30 of them were selected by the available sampling method and based on the research entry criteria, and randomly assigned to two experimental and control groups of 15 people. The tools used in this research were Connor and Davidson's resilience questionnaire (2003) and Salehi Federdi et al.'s drug temptation questionnaire (2007). The experimental group received matrix therapy for 24 sessions of 120 minutes, two sessions a week, and the control group did not receive training, and data analysis was done using the covariance analysis method based on SPSS 25 software. The findings showed that matrix treatment can create a significant difference in the mean scores of resilience and the temptation to use of patients and lead to an increase in resilience and a decrease in the temptation to use of the experimental group in the post-test (P<0.001). The result of this research shows that the matrix therapy has a good practical ability to increase resilience and reduce the temptation to use stimulants and can be used as a beneficial treatment option by psychologists
    Keywords: Matrix treatment, Resilience, temptation to use