فهرست مطالب

Journal of Assessment and Research in Applied Counseling
Volume:5 Issue: 1, Spring 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • شکوه نوابی نژاد، مهدی رستمی، کامدین پارساکیا* صفحات 1-8
    زمینه و هدف

    خانواده به عنوان مهم ترین واحد جوامع، و ازدواج اساسی ترین رابطه انسانی شناخته شده است؛ چراکه ساختار اولیه ایجاد رابطه خانوادگی و رشد نسل های بعدی را شکل می دهد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی هوش هیجانی در رابطه بین تعارض زناشویی و میل به خیانت زناشویی زوجین بود.

    روش پژوهش:

     این تحقیق از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 1 تا 5 تهران در سال 1401 بود. از میان این افراد به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 100 زوج (200 نفر) انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه هوش هیجانی بار-ان (1980)، پرسشنامه تعارضات MCQ و پرسشنامه گرایش به خیانت زناشویی بشیرپور و همکاران (1397) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که رابطه میان تعارضات زناشویی و میل به خیانت زناشویی معنادار نیست. همچنین نتایج نشان داد که هوش هیجانی در رابطه میان تعارضات زناشویی و میل به خیانت زناشویی نقش بازدارنده دارد. به طوری که رابطه غیرمستقیم میان تعارضات زناشویی و میل به خیانت زناشویی با میانجی گری هوش هیجانی معنادار است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که افرادی که هوش هیجانی نقش میانجی در رابطه میان تعارضات زناشویی و میل به خیانت زناشویی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: میل به خیانت زناشویی، هوش هیجانی، تعارضات زناشویی، زوجین
  • فرزانه مردانی*، سید عادل یوسفی، الهه قربانی، زهرا میرزایی صفحات 9-18
    زمینه و هدف

    پیامد فقدان ابراز احساسات، تشدید افکار ناخوشایند و برانگیختگی منفی در افراد است و این امر به عنوان یکی از مهم ترین عوامل درگیری های زناشویی شناخته می شود. همین افکار منفی خودآیند، در نهایت چرخه افزایش نارضایتی از ازدواج، احساس فرسودگی و دلزدگی زناشویی را تقویت می نماید؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) بر دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی زوجین بود.

    روش پژوهش:

     طرح پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره خصوصی منطقه 5 تهران بود که شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 30 زوج انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (15 زوج) و یک گروه کنترل (15 زوج) گمارده شدند و روی گروه آزمایش مداخله گروهی مبتنی بر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) بر مبنای بسته تدوین شده افشاری و همکاران (2022) صورت گرفت. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز (1996) و ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS-26 و روش تحلیل واریانس مختلط با اندازه های مکرر سه مرحله ای استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها بین نمرات دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود داشت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته ها حاکی از آن است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) بر دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی گروه آزمایش تاثیر معنادار داشت. اثربخشی این مداخله در مرحله پیگیری نیز طبق آزمون تعقیبی بنفرونی پایدار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های موجود می توان نتیجه گیری کرد که برای کاهش دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی زوجین می توان از شیوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) در مراکز مشاوره خانواده و زوج درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد واقعیت گرا، دلزدگی زناشویی، ناگویی هیجانی، زوجین
  • گل آرا شریعت زاده جنیدی*، امین افشین صفحات 19-23
    زمینه و هدف

    استدلال استفهامی یکی از شیوه های استدلال است که با وجود این که مورد انتقادهای بسیاری از سوی دانشمندان و فلاسفه قرار گرفته است، امروزه برخی کاربرد آن را در پژوهش مفید می دانند. هدف از پژوهش حاضر تبیین مفهوم استدلال استفهامی و ظرفیت ها و کاربردهای آن در مطالعات روان شناختی و مشاوره بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر یک مقاله مروری و پژوهشی توصیفی-تحلیلی است که در آن از مقالات و کتب مربوط به کاربرد و کاربست استدلال استفهامی در پژوهش، به خصوص پژوهش های روانشناسی و مشاوره، که از پایگاه های مقالات معتبر علمی-پژوهشی استخراج گردید، استفاده شد.

    یافته ها

    مرور منابع مربوطه بیان گر آن است که این شیوه استدلال می تواند روشی قوی برای حدس فرضیات علمی باشد.

    نتیجه گیری

    به کارگیری استدلال استفهامی در ساخت فرضیات و نتیجه گیری برای حدس ها می تواند به نتیجه گیری ها قدرت بیش تری داده و نیز در صورت ترکیب با روش های علمی رایج کنونی می تواند قدرت تبیین نظریات و نتیجه گیری ها را بالا ببرد.

    کلیدواژگان: استدلال استفهامی، روش پژوهش، مطالعات روان شناختی و مشاوره، ظرفیت و کاربردها
  • علیرضا محمدی، زهره زادحسن، حسن رحیمی، معصومه امینی* صفحات 24-33
    زمینه و هدف

    اختلال نافرمانی مقابله ای با الگویی از خشم/ تحریک پذیری، رفتار لجبازی/ نافرمانی یا رفتار انتقام جویانه مشخص می شود که در طول تعامل با حداقل یک فرد به غیر از خواهر و برادر نشان داده می شود؛ لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری کودک محور (CCBT) و مداخله دلبستگی محور مادر-کودک بر علایم اختلال نافرمانی مقابله ای.

    روش پژوهش:

     طرح پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان 10 تا 12 ساله مراجعه کننده به یک مرکز مشاوره در منطقه 8 تهران در سال 1401 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (هر کدام 10 نفر) و یک گروه کنترل (10 نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه علایم مرضی کودک (CSI-4) پروتکل درمان شناختی رفتاری کودک-محور بر اساس برنامه گربه ناسازگار Kendall & Hedtke (2006) و پروتکل درمان مبتنی بر دلبستگی برگرفته شده از Purnell (2004) و King & Newham (2008) بود.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که هر دو درمان بر اختلال نافرمانی مقابله ای موثر بود. اثربخشی هر دو نیز در مرحله پیگیری طبق آزمون تعقیبی  بنفرونی پایدار بود. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد میان اثربخشی آن ها تفاوت معنادار وجود ندارد و هر دو به یک میزان اثربخش هستند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر دلبستگی کودک-مادر و درمان شناختی رفتاری کودک محور در درمان اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان موثر بود. لذا پیشنهاد می شود متخصصین در درمان از این دو رویکرد بهره ببرند.

    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، درمان شناختی رفتاری کودک محور، مداخله دلبستگی محور مادر-کودک
  • غلامرضا محمدی فرهمند، مسعود علی زاده، زهرا کریمی، سوما صبوری راد* صفحات 34-40
    زمینه و هدف

    سال های پیش دبستانی به عنوان دوره حساس تحول در همه ابعاد که با انعطاف پذیری مغر همراه است، تجربه آموزی و فراهم آوردن محرک های محیطی اهمیت زیادی دارد. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه زودهنگام کویین بر آمادگی ورود به دبستان و شایستگی اجتماعی-هیجانی کودکان پیش دبستانی بود. 

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کودکان پیش دبستانی های مناطق 1 تا 5 تهران در سال 1400 تشکیل دادند که برای هر گروه پژوهش 15 نفر (مجموعا 30 نفر) به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه شایستگی هیجانی Zhou & Ee (2012) و مقیاس آمادگی تحصیلی Lils (2009) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss و روش تحلیل واریانس چندمتغیره با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. درنهایت از آزمون تعقیبی بنفرونی جهت سنجش پایداری اثرات استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان می دهد که برنامه زودهنگام کویین به طور معناداری آمادگی ورود به دبستان و شایستگی اجتماعی-هیجانی کودکان پیش دبستانی در بدو ورود به دبستان را در گروه آزمایش افزایش داده و این اثر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت برنامه کویین بر آمادگی ورود به دبستان و شایستگی اجتماعی-هیجانی کودکان پیش دبستانی اثربخش است. لذا می توان از این برنامه بدین منظور در مهدکودک ها و پیش دبستانی ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: برنامه زودهنگام کوئین، آمادگی ورود به دبستان، شایستگی اجتماعی-هیجانی، پیش دبستانی
  • سید مهدی طباطبایی فر*، نسرین عشقی، فائزه صنقری صفحات 41-46
    زمینه و هدف

    امروزه رویکردهای یکپارچه نگر در روان درمانی و مشاوره توجه روانشناسان را به خود جلب کرده اند. در این راستا پژوهش گران تحقیقات روزافزونی صورت داده و شواهد پژوهشی نیز مبنی بر اثربخشی خوب رویکردهای یکپارچه نگر است. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی رویکردهای یکپارچه نگری و ارایه راهبردهایی برای رویکرد یکپارچه نگر در روان درمانی و مشاوره است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر یک پژوهش مروری و تحلیلی است که در آن از روش کتابخانه ای جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. بدین ترتیب با جستجوی کلیدواژه رویکرد یکپارچه نگر در پایگاه های علمی و پژوهشی معتبر، مقالات و کتب مربوطه به دست آمد.

    یافته ها

    مرور منابع راهبردهای مختلف جهت تدوین رویکرد یکپارچه نگر را نشان داد که از این میان می توان به راهبردهای شش گانه مطرح شده توسط ماهرر (1989)، راهبرد رویه ای و راهبرد چهارچوبی اشاره نمود.

    نتیجه گیری

    با تحلیل یافته های پژوهش می توان گفت که استفاده از راهبردی پویا و فرآیندی در یکپارچه سازی و با درنظر گرفتن رویکردهایی که یکپارچه نگران کم تر به آن توجه داشتند می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: رویکرد یکپارچه نگر، راهبردها، روان درمانی، مشاوره
  • مهشید مقتدایی، زهرا یوسفی*، محمدعلی داوری دولت آبادی صفحات 47-57
    زمینه و هدف

    یکی از موضوعات مهم که می تواند به دوام یا فروپاشی خانواده کمک می کند ارزش های افراد است. در واقع ارزش هایی که افراد دارند به زندگی آنان جهت می دهد و آنان را مسیر زندگی خانواده یاری می دهد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش با هدف بررسی روایی و همسانی درونی ارزش های ازدواج در بین زنان متاهل شهر اصفهان انجام شد. بنابراین پژوهش از نوع زمینه یابی و ابزارسازی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان متاهل بین 20 تا 30 ساله شهر اصفهان تشکیل دادند. نمونه آماری 300 زن متاهل 20 تا 30 سال بودند که به شکل در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس ارزش های ازدواج و مقیاس میل به طلاق (Dehgani, Yousefi 2019) بود. داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همسانی درونی ابعاد این مقیاس و هماهنگی درونی سوالات مناسب بود. توزیع فراوانی ابعاد به توزیع نرمال نزدیک بود به جز ابعاد ارزش های خانواده خود و آرامش که کجی مثبت داشتند سایر ابعاد توزیع نرمال داشتند. شواهد بررسی روایی همگرا نشان داد کلیه ارزش ها با میل به طلاق رابطه مبت و معنادار داشتند به جز ارزش های مذهبی، فرزندآوری و آرامش. که موید روایی واگرا برای سه ارزش مورد اشاره و موید روایی همگرا برای سایر ارزش هاست. نتایج تحلیل عامل اکتشافی به روش واریماکس نشان داد که این مقیاس از 15 عامل برخوردار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که مقیاس ارزش های ازدواج از ویژگی های مطلوب روان سنجی برخوردار است و می توان از آن در حوزه های آموزشی و پژوهشی  استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، ارزش های ازدواج، روایی، همسانی درونی
  • روح الله طغرایی سمیرمی، نوشین دانشگر*، مائده دیو سالار، مهدی قزلسفلو صفحات 58-64
    زمینه و هدف

    پژوهشگران بر این باورند که هوش هیجانی یک عامل مهم در تعیین موفقیت فرد در زندگی بوده و به صورت مستقیم متغیرهای مربوط به «خود» شخص را تحت تاثیر قرار می دهد. هوش هیجانی موجب پردازش مناسب اطلاعات می شود که بار هیجانی دارد و استفاده از آن ها برای هدایت فعالیت شناختی ضرورت دارد؛ لذا هدف از پژوهش هاضر بررسی نقش میانجی بررسی نقش میانجی گر انعطاف پذیری روانشناختی در رابطه میان هوش هیجانی و بهزیستی روانشناختی زوجین بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و روش مطالعه ای توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره زوج درمانی و مشاوره منطقه 7 تهران در سال 1401 بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس 150 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. سپس، شرکت کنندگان پرسشنامه های ذکر شده در قسمت ابزار پژوهش را تکمیل نمودند. در انتها، به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار اس.پی.اس.اس و اموس و از ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اثر مستقیم هوش هیجانی بر انعطاف پذیری روانشناختی (28/0= β و 82/3 = t) معنادار است. همچنین اثر مستقیم هوش هیجانی بر بهزیستی روانشناختی (36/0= β و 40/3 = t) معنادار می باشد. همچنین، اثر مستقیم انعطاف پذیری روانشناختی بر بهزیستی روانشناختی (40/0= β و 14/4= t) نیز معنادار است. در نهایت، اثر غیر مستقیم هوش هیجانی بر بهزیستی روانشناختی 29/0 و اثر کل 65/0 به دست آمده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که در رابطه میان هوش هیجانی و بهزیستی روانشناختی، متغیر انعطاف پذیری روانشناختی به عنوان میانجی گر می تواند این رابطه را تقویت کند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، بهزیستی روانشناختی، انعطاف پذیری شناختی، زوجین
  • سمیرا اولادیان، رقیه یعقوبیان*، مریم سلحشور دستگردی صفحات 65-71
    زمینه و هدف

    از آن جا که دوره نوجوانی، دوره ای است که در آن تغییرات جسمی و روانی- اجتماعی نوجوان با هیجانات شدید همراه است و بسیاری از دستگاه های عصبی و شناختی که هیجان را کنترل می کنند ضمن این دوره به رشد می رسند. بنابراین داشتن آموزش هایی مبتنی بر هوش هیجانی لازم است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش هوش هیجانی بر کنترل عمل و خودانتقادی دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و طرح پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مراجعین دانش آموزان مقطع دوم متوسطه مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 7 تهران بود. جهت نمونه گیری از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس استفاده شد. بدین منظور 20 دانش آموز به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به طور مساوی گمارده شدند. برای گروه آزمایش برنامه آموزش هوش هیجانی اجرا شد در صورتی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه خودانتقادی Thompson & Zuroff (2004)و پرسشنامه کنترل عمل Diefendorff  (2000) بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره و نرم افزار SPSS استفاده شد..

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد آموزش هوش هیجانی بر کاهش نمرات خودانتقادی (83/12 = F) و افزایش نمرات کنترل عمل (04/10 = F) گروه آزمایش تاثیر معناداری داشته است. همچنین نتایج آزمون تعقیبی LSD حاکی از پایداری خوب این اثرات بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش هوش هیجانی می تواند منجر به کاهش خودانتقادی و افزایش کنترل عمل دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شود

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، کنترل عمل، خودانتقادی
  • سید مجتبی عقیلی*، مصطفی فیروزکوهی صفحات 72-80
    زمینه و هدف

    بیماری کرونر قلبی با اپیدمی و شیوع بسیار بالا چه در کشورهای توسعه یافته و چه در کشورهای درحال توسعه همراه بوده و به عنوان یکی از اساسی ترین علل مرگ ومیر در افراد به شمار می آید. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس درک شده، ادراک از بیماری و شدت خستگی در افراد مبتلا به بیماری قلبی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به بیماری قلبی بستری در بیمارستان شهید صیاد شیرازی شهر گرگان در سال 1401 بودند که از میان آنها تعداد 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 60 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های استرس درک شده کوهن و همکاران (1983)، ادراک از بیماری برادبنت و همکاران (2006) و شدت خستگی کراپ و همکاران (2001) بود. داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس درک شده، ادراک از بیماری و شدت خستگی در افراد مبتلا به بیماری قلبی اثربخش است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با بهره گیری از مهارت های شناختی مورد نیاز و کنترل فکر، منجر به کاهش استرس درک شده، ادراک از بیماری و شدت خستگی در افراد مبتلا به بیماری قلبی می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، استرس درک شده، ادراک از بیماری، خستگی، بیماری قلبی
  • زهرا میرزایی، زهرا حیدری، فهیمه السادات پوردانش، فاطمه همایی* صفحات 89-95

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان راه حل محور بر فراهیجان منفی و نشانه های اختلال بدریخت انگاری در متقاضیان جراحی های زیبایی بود. این پژوهش از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با مرحله پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه متقاضیان جراحی بود که کلینیک های زیبایی شهر... مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از این متقاضیان بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس، به طور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش جایگذاری شدند. گروه مداخله درمان راه حل محور را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه فراهیجان میتمانسگروبر و همکاران (MES) (2009) و پرسشنامه ترس از بدریختی بدنی لیتلتون و همکاران (BICI) (2005) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر اصلی گروه برای فراهیجان منفی (771/ 05/0> P، 2/94F=) و برای بدریخت انگاری (315/، 05/0> P، 9/12F=) معنادار است. در متغیر فراهیجان منفی اثر اصلی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (327/، 05/0> P، 5/13F=) و در متغیر بدریخت انگاری (185/، 05/0> P، 37/6F=) معنادار گزارش شده است. که 89 درصد از فراهیجان منفی و بدریخت انگاری را گزارش کرد. نتیجه گیری می شود درمان راه حل محور بر بهبود فراهیجان منفی و کاهش بدریخت انگاری اثربخش است و این مداخله تاحد زیادی توانست فراهیجان منفی و بدریخت انگاری کاهش دهند و از این رو می توانند در متقاضیان جراحی های زیبایی مفید باشد.

    کلیدواژگان: بدریخت انگاری، درمان راه حل محور، فراهیجان منفی
  • فوزیه شب تاری، کبری حاجی علیزاده*، زهرا حاج محمدی صفحات 96-103

    سوءمصرف مواد از مهم ترین عوامل تهدیدکننده رفاه و سلامت محسوب می شود لذا شناسایی عوامل مرتبط با این اختلال حایزاهمیت است. هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین سیستم های فعالسازی و بازداری رفتاری (BIS/BAS) و مهارگری تلاشگر (EC) یا علایم بالینی و اختلالات شخصیت در بیماران دارای اختلالات سوءمصرف مواد بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه موردپژوهش کلیه ی افراد مبتلا به سوءمصرف مواد در سال 1401 بودند که در نیمه اول این سال به مراکز ترک اعتیاد شهر جاسک مراجعه کرده بودند که تعداد 112 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده و به ابزار پژوهش شامل پرسشنامه غربالگری مصرف مواد (1982)، پرسشنامه سیستم های بازداری/فعالسازی رفتاری کارور و وایت (1994)، فرم کوتاه پرسشنامه خلق وخوی بزرگسالان (2000)، چک لیست نشانه های اختلالات روانی (1984)، پرسشنامه بالینی چندمحوری میلون سه (1970) پاسخ دادند. در نهایت داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان تحت نرم افزار SPSS-23 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که بین علایم بالینی و اختلالات شخصیت با متغیرهای پیش بین بازداری رفتاری و مهارگری تلاش گر همبستگی مثبت و معناداری وجود داشته و در پیش بینی اکثر متغیرهای بالینی و شخصیتی نقش بازداری رفتار و مهارگری تلاش گر معنادار است.

    کلیدواژگان: سیستم فعالسازی و بازداری رفتاری، مهارگری تلاشگر، علائم بالینی، اختلالات شخصیت، سوءمصرف مواد
  • اعظم چرمی، لیلا ذوقی* صفحات 104-111

    این پژوهش با هدف پیش بینی امید به زندگی براساس خودکارآمدی درد، وسواس مرگ، سلامت عمومی با میانجیگری تنظیم هیجان در زنان بی بضاعت دیالیزی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمام زنان بی بضاعت دیالیزی مراکز درمانی استان تهران و البرز بود که از این بین 287 نفر از بیماران زن دیالیزی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و  خودکارآمدی مربوط به درد بندورا و همکاران (PESQ)(1989)، وسواس مرگ عبدالخالق (1998) (DOQ)، سلامت عمومی گلدبرگ و همکاران (GHQ)(1979)، تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران (2001)(CERQ) و امید به زندگی هزاروسی (1385)(LEQ) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد خودکارآمدی درد، سلامت عمومی و تظیم هیجان با امید به زندگی رابطه مثبت و معنادار (01/0>p) و وسواس مرگ و امید به زندگی ارتباط منفی معنادار (01/0>p) و خودکارآمدی درد، وسواس مرگ و سلامت عمومی دارای ارتباط غیر مستقیم و معناداری از طریق تنظیم هیجان با امید به زندگی بود (01./0>p). نتایج این پژوهش نشان داد خودکارآمدی درد، وسواس مرگ و سلامت عمومی از طریق تنظیم هیجان امید به زندگی را تبیین می کند و مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. یافته های این پژوهش می تواند در بهبود امید به زندگی بیماران دیالیزی مورد استفاده ی متخصصان حوزه های بهداشت و روان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، تنظیم هیجان، خودکارآمدی درد، سلامت عمومی، وسواس مرگ
  • فاطمه سروری، شهربانو عالی*، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، مرضیه عالی، مرضیه دین دوست صفحات 112-126
    زمینه و هدف

     امروزه روابط پیش از ازدواج و معنای آن برای جوانان در آستانه ازدواج، در مقایسه با نسل های گذشته، تفاوت قابل توجهی را نشان می دهد. در این بین، با توجه به حساسیت نقش دختران در خانواده و جامعه، ادراک فهم آنان از روابط پیش از ازدواج، در گذر زمان و در دو نسل متمادی، ضروری به نظر می رسد ؛ از این رو، هدف از پژوهش حاضر، شناسایی فهم دانشجویان دختر و مادران آن ها از روابط پیش از ازدواج بود.

    روش

    این پژوهش کاربردی و از نوع کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است. نمونه مورد مطالعه شامل 17 نفر از دانشجویان دختر مشغول به تحصیل در دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1400و مادران آن ها بودند که به روش هدفمند  انتخاب شدند. از شرکت کنندگان مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد، سپس کلمه به کلمه پیاده سازی شده و به روش یارونین (2004) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 5 مضمون اصلی شامل: عشق در روابط پیش از ازدواج، الزامات یک رابطه سالم پیش از ازدواج، مزایای رابطه پیش از ازدواج، معایب رابطه پیش از ازدواج و راهبردهای مدیریت رابطه پیش از ازدواج، شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دیدگاه دختران به روابط پیش از ازدواج، بیشتر مبتنی بر هیجانات و دیدگاه مادران مبتنی بر منطق و واقع نگری است؛ این تفاوت در زیرمضمون های گزارش شده محسوس بود. با این حال هردو گروه بر ضرورت نظارت خانواده و مشاوره ازدواج تاکید می ورزند.

    کلیدواژگان: تفاوت نسلی، روابط پیش از ازدواج، عشق، گونه شناسی
|
  • Shokouh Navabinejad, Mehdi Rostami, Kamdin Parsakia* Pages 1-8
    Objective

    Family is known as the most important unit of societies, and marriage is the most basic human relationship; Because it forms the primary structure of family relationship and the growth of the next generations. Therefore, this study aimed to investigate the mediating role of emotional intelligence in the relationship between marital conflicts and the tendency to marital infidelity.

    Method

    This research is descriptive-correlation type. The statistical population of the present study included all the couples referred to the counseling centers of the 1st to 5th districts of Tehran in 2022. Among these people, 100 couples (200 people) were selected by the available sampling method. In order to collect data, Bar-on's Emotional Intelligence Questionnaire (1980), Marital Conflicts Questionnaire (2008), and Bashirpour et al. (2018) Tendency to Marital Infidelity Questionnaire were used. Moreover, Pearson's correlation coefficient and path analysis were used for statistical data analysis.

    Results

    The findings showed an insignificant relationship between marital conflicts and the tendency to marital infidelity. Also, the results showed that emotional intelligence plays a significant role as mediator in the relationship between marital conflicts and the tendency to marital infidelity so that the indirect relationship between marital conflicts and the tendency to marital infidelity is significant by mediating emotional intelligence while the direct effect is insignificant. 

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that people whose emotional intelligence plays a mediating role in the relationship between marital conflicts and the tendency to marital infidelity.

    Keywords: Emotional Intelligence, Marital conflicts, tendency to marital infidelity, couples
  • Farzaneh Mardani*, Seyed Adel Yousefi, Elahe Ghorbani, Zahra Mirzaei Pages 9-18
    Objective

    The consequence of the lack of expressing emotions is the intensification of unpleasant thoughts and negative arousal in people, and this is known as one of the most important factors of marital conflicts. These self-inflicted negative thoughts ultimately strengthen the cycle of increasing dissatisfaction with marriage, the feeling of marital exhaustion and boredom; So, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of RACT on marital burnout and alexithymia in couples.

    Method

    The purpose of the current research was applied, and the way it was conducted was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with an experimental group and a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the research included all the couples referring to private counseling centers in the 5th district of Tehran in 2021. 30 couples were selected using the available sampling method and randomly assigned to an experimental group (15 couples) and a control group (15 couples). On the experimental group, a group intervention based on RACT was conducted based on the package compiled by Afshari et al. (2022). The research tools included Pines Marital Depression Questionnaire (1996) and Toronto Alexithymia (TAS-20). SPSS-26 software and mixed variance analysis with three-stage repeated measures were used for statistical analysis of data.

    Results

    Based on the findings, there was a significant difference between the scores of marital burnout and alexithymia of the experimental and control groups in the pre-test, post-test and follow-up stages. The results of the analysis of the findings indicate that the RACT had a significant effect on the marital burnout and alexithymia of the experimental group. The effectiveness RACT was stable in the follow-up phase according to the Bonferroni post-hoc test.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that RACT can be used in family counseling and couple therapy centers to reduce marital burnout and Alexithymia of couples.

    Keywords: RACT, marital burnout, Alexithymia, couples
  • Golara Shariatzadeh Jonidi*, Amin Afshin Pages 19-23
    Objective

    abductive reasoning is one of the methods of reasoning that, despite the fact that it has been criticized by many scientists and philosophers, today some consider its application useful in research. The purpose of this research was to explain the concept of abductive reasoning and its capacities and applications in psychological studies and counseling.

    Method

    The current research is a review and descriptive-analytical research article. Articles and books related to the application of abductive reasoning in research, especially psychology and counseling research, which were extracted from the databases of reliable scientific-research articles, were used.

    Results

    A review of relevant sources shows that this method of reasoning can be a strong method for guessing scientific hypotheses. 

    Conclusion

    The use of abductive reasoning in making assumptions and conclusions for guesses can give more power to the conclusions, and if combined with the current common scientific methods, it can increase the power of explaining theories and conclusions.

    Keywords: abductive reasoning, research method, psychological studies, counseling, psychology
  • Alireza Mohammadi, Zohreh Zadhasan, Hasan Rahimi, Masoumeh Amini* Pages 24-33
    Objective

    This research aimed to compare the effectiveness of child-centered cognitive behavioral therapy (CCBT) and mother-child attachment therapy on the symptoms of oppositional defiant disorder.

    Method

    In terms of the purpose of the present research, it was a quasi-experiment with a pre-test and post-test design with two experimental groups and a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the research included all children aged 10 to 12 years who referred to a counseling center in the 8th district of Tehran in 2022, 30 people were randomly selected in two experimental groups (10 people each) and one group Control (10 people) were assigned. The research tools include the Children’s Symptoms Inventory (CSI-4), child-centered cognitive behavioral therapy protocol based on Kendall & Hedtke's coping cat program (2006) and mother-child attachment-based therapy (MCAT) protocol derived from Purnell (2004) and King & Newham (2008).

    Results

    The findings indicate that both treatments were effective on oppositional defiant disorder. The efficacy of both was stable in the follow-up phase according to the Bonferroni post hoc test. The results of data analysis show that there is no significant difference between their effectiveness and both are equally effective (p<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that MCAT and CCBT were effective in the treatment of children's oppositional defiant disorder. Therefore, it is suggested that specialists use these two approaches in therapy.

    Keywords: Oppositional defiant disorder, mother-child attachment intervention, child-centered cognitive behavioral therapy
  • GholamReza Mohammadi Farahmand, Masoud Alizadeh, Zahra Karimi, Soma Saboori* Pages 34-40
    Objective

    Preschool years, a sensitive period of transformation in all dimensions, which is associated with flexibility, learning experience and providing environmental stimuli, is very important. The purpose of this research was to investigate the effectiveness of Quinn's early program on the readiness to enter elementary school and social-emotional competence of preschool children.

    Method

    The current study was quasi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up stages with a control group design. The statistical population of the research was made up of preschool children in areas 1 to 5 of Tehran in 2021; for each sample group, 15 individuals (30 people in total) were selected as a sample by random sampling and were assigned to two experimental and control groups. The research tools included the Zhu and Ee’s (2012) emotional competence scale and Lils’ school readiness scale (2009). SPSS statistical software and multivariate analysis of variance with repeated measurements were used to analyze the data. Finally, Bonferroni's post hoc test was used to measure the stability of the effects.

    Results

    The results of the statistical analysis of the data show that Quinn's early program significantly increased the readiness to enter elementary school and the social-emotional competence of preschool children upon entering elementary school in the experimental group, and this effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    It can be concluded that Quinn's program is effective on the readiness to enter elementary school and social-emotional competence of preschool children; therefore, this program can be used for this purpose in kindergartens and preschools.

    Keywords: Quinn's Early Childhood Program, elementary school readiness, social-emotional competence, preschool
  • Seyed Mahdi Tabatabaeifar*, Nasrin Eshghi, Faezeh Songhori Pages 41-46
    Objective

    Today, integrative approaches in psychotherapy and counseling have attracted the attention of psychologists. In this regard, researchers have done many studies, and research evidence is also based on the good effects of integrated approaches. Therefore, the current research aims to examine integrative approaches and provide strategies for an integrative approach in psychotherapy and counseling.

    Method

    The current research is a review and analytical research using the library method to collect data. In this way, relevant articles and books were obtained by searching for the keyword integrative approach in reliable scientific and research databases.

    Results

    The review of sources showed different strategies for formulating an integrative approach, among which we can refer to the six strategies proposed by Mahrer (1989), procedural strategy, and framework strategy.

    Conclusion

    Analyzing the research findings, using a dynamic and process strategy in integration and considering the approaches that integrators paid less attention to can be useful.

    Keywords: integrative approach, strategies, psychotherapy, counseling
  • Mahshid Moghtadai, Zahra Yousefi*, Muhammadali Davari Dolatabadi Pages 47-57
    Objective

    One of the important issues that can help the survival or collapse of the family is the values of people. In fact, the values that people have give direction to their life and help them in the path of family life.

    Method

    This research was conducted with the aim of investigating the validity and internal consistency of marriage values among married women in Isfahan city. Therefore, the research was of the type of contextualization and tool making. All married women between 20 and 30 years of age in Isfahan made up the statistical population of this research. The statistical sample was 300 married women between 20 and 30 years old who were selected as available. The research tools included the scale of marriage values and the scale of willingness to divorce (Dehgani & Yousefi, 2019). The data were analyzed in two descriptive and inferential parts.

    Results

    The results showed that the internal consistency of the dimensions of this scale and the internal consistency of the questions were appropriate. The frequency distribution of the dimensions was close to the normal distribution, except for the dimensions of own family values and peace, which had a positive skew, the other dimensions had a normal distribution. The evidence of convergent validity showed that all values had a meaningful relationship with the desire to divorce, except for religious values, having children, and peace. which confirms divergent validity for the three mentioned values and convergent validity for other values. The results of exploratory factor analysis using varimax method showed that this scale has 15 factors.

    Conclusion

    Based on these findings, it can be concluded that the scale of marriage values has desirable psychometric properties and can be used in educational and research fields.

    Keywords: Marriage values, Internal consistency, Validity
  • Rooholah Toghraie, Noushin Daneshgar*, Maedeh Divsalar, Mehdi Ghezelseflo Pages 58-64
    Objective

    Researchers believe that emotional intelligence is an important factor in determining a person's success in life and directly affects the variables related to a person's "self". Emotional intelligence causes the appropriate processing of information that has an emotional charge and its use is necessary to guide cognitive activity. Therefore, this study aimed to investigate the mediator role of psychological flexibility in the relationship between emotional intelligence and the psychological well-being of couples.

    Method

    The current research is descriptive and correlational in terms of applied purpose and study method. The statistical population of this research included all the couples referred to couples therapy and counseling centers in Tehran's 7th district in 2022, and 150 people were selected as the statistical sample. Then, the participants completed the questionnaires mentioned in the research tool section. Finally, SPSS and AMOS software and Pearson correlation coefficient and structural equation path analysis were used for statistical data analysis.

    Results

    The findings showed that the direct effect of emotional intelligence on psychological flexibility is significant (β = 0.28 and t = 3.82). Also, the direct effect of emotional intelligence on psychological well-being (β = 0.36 and t = 3.40) is significant. The direct effect of psychological flexibility on psychological well-being (β=0.40 and t=4.14) is also significant. Finally, the indirect effect of emotional intelligence on psychological well-being is 0.29 and the total effect is 0.65.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that in the relationship between emotional intelligence and psychological well-being, the variable of psychological flexibility as a mediator can strengthen this relationship.

    Keywords: Emotional intelligence, psychological well-being, cognitive flexibility, couples
  • Samira Oladian, Roghayeh Yaghobiyan*, Maryam Salahshour Dastgerdi Pages 65-71
    Objective

    Since adolescence is a period in which intense emotions accompany the physical and psycho-social changes of adolescents and many nervous and cognitive systems that control emotions grow during this period. Therefore, it is necessary to have training based on emotional intelligence. This study aimed to investigate the effectiveness of emotional intelligence training on action control and self-criticism of high school students.

    Method

    The current research was applied in terms of purpose and quasi-experimental research design with a pre-test and post-test design with an experimental group and a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the research included all the second-level high school students who were referred to conseling centers in the 7th district of Tehran. For sampling, the available targeted sampling method was used. For this purpose, 20 students were selected as the statistical sample of the research and were equally assigned to two experimental and control groups. An emotional intelligence training program was implemented for the experimental group, while the control group did not receive any intervention. The data collection tool was Thompson & Zuroff's self-criticism questionnaire (2004) and Diefendorff's action control questionnaire (2000). Multivariate analysis of variance and SPSS software were used for the statistical analysis of the data.

    Results

    The results of the data analysis showed that emotional intelligence training reduced self-criticism scores (F = 12.83) and increased action control scores (F = 10/04) The experimental group had a significant effect. Also, the results of the LSD follow-up test indicated good stability of these effects.

    Conclusion

    Therefore, emotional intelligence training can lead to decreased self-criticism and increased action control of secondary school students.

    Keywords: Emotional intelligence training, action control, self-critisicm, high school students
  • Mojtaba Aghili*, Mostafa Firozkohi Pages 72-80
    Objective

    Coronary heart disease is associated with an epidemic and a very high prevalence in both developed and developing countries and is considered as one of the most basic causes of death in people. This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment on perceived stress, perception of illness and severity of fatigue in people with heart disease.

    Method

    The research method was a quasi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the study included all people with heart disease admitted to Shahid Sayad Shirazi Hospital in Gorgan city in 2022, from among whom 30 people were randomly selected in 2 experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group underwent 8 sessions of 60-minute therapy based on acceptance and commitment, and the control group did not receive any intervention until the end of the study. The research tools included the questionnaires of perceived stress by Cohen et al. (1983), perception of illness by Broadbent et al. (2006) and severity of fatigue by Krapp et al. (2001). The research data was analyzed by multivariate analysis of covariance and using spss software version 22.

    Results

    The findings of the research showed that the treatment based on acceptance and commitment is effective on the perceived stress, perception of the disease and severity of fatigue in people with heart disease (P<0.05).

    Conclusion

    The results of the research indicate that the treatment based on acceptance and commitment, by using the required cognitive skills and thought control, leads to a reduction of perceived stress, perception of the disease and the severity of fatigue in people with heart disease.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, perceived stress, perception of illness, fatigue, heart disease
  • Mohammadreza Naderian, Masoumeh Amini*, Maryam Karimi, Shahrzad Rezaei Pages 81-88
    Objective

    This study aimed to investigate the effectiveness of emotion-focused therapy on anxiety sensitivity, distress tolerance, and coping strategies in betrayed women.

    Method

    The current research method was quasi-experimental, with a pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population included all women affected by extramarital relationships who had been referred to psychological clinics and specialized marriage centers (under the welfare organization) in Isfahan City in order to use psychological services in the second half of 2022. The sample of this research included 30 women affected by extramarital relationships who were willing to participate in the research and were selected as available sampling. The data were obtained by using an anxiety sensitivity questionnaire (2005), a distress tolerance scale (2005), and a coping strategies questionnaire (1984). The experimental group underwent Johnson's (2004) emotion-focused treatment. The data obtained from the research were analyzed using SPSS version 26 and the statistical method of analysis of covariance.

    Results

    The results showed that emotion-focused therapy was effective in anxiety sensitivity (F=22.94, P<0.001), distress tolerance (F=29.17, P<0.001), and problem-oriented (F=8.95, P<0.001) and emotion-oriented (F=18.47, P<0.001) coping strategies in betrayed women.

    Conclusion

    It can be concluded that emotion-focused therapy was effective in anxiety sensitivity, distress tolerance, and coping strategies in betrayed women, and emotion-focused therapy can reduce the problems of betrayed women.

    Keywords: emotion-based therapy, anxiety sensitivity, distress tolerance, coping strategies, marital infidelity
  • Zahra Mirzaei, Zahra Heydari, Fahimeh Alsadat Pourdanesh, Fatemeh Homaei* Pages 89-95
    Objective

    This study aimed to determine the effectiveness of solution-oriented therapy on negative meta-emotions and body dysmorphic symptoms in cosmetic surgery applicants.

    Method

    This research was quasi-experimental, with a pre-test, post-test and control group design with a two-month follow-up phase. The statistical population included all surgical applicants who had visited beauty clinics in the city. The statistical sample included 30 of these applicants who were selected purposefully. Then, 15 people were randomly placed in the control group and 15 people in the experimental group. The intervention group received solution-oriented therapy during 8 sessions of 90 minutes once a week. The data were collected using Meta-Emotions Scale (MES) (2009) and Body Image Concern Inventory (BICI) (2005) and analyzed by variance analysis with repeated measurements.

    Results

    The results showed that the main effect of the group was significant for negative meta-emotions (F=94.2, P>0.05, P>0.771) and for body dysmorphic disorder symptoms (F=12.9, P>0.05, 315/315). In the negative meta-emotions variable, the main effect of the three stages of pre-test, post-test and follow-up (P<0.05, P<0.05, F=13.5) was significant. It was also reported as significant in the variable of body dysmorphic symptoms (P>0.05, P>0.05, F=6.37).

    Conclusion

    It can be concluded that solution-oriented therapy is effective in negative meta-emotions and body dysmorphic disorder symptoms. Therefore, they can be useful for cosmetic surgery applicants.

    Keywords: solution-based therapy, negative meta-emotions, body dysmorphic disorder, cosmetic surgery
  • Fouzieh Shabtari, Kobra Hajializadeh*, Zahra Hajmohammadi Pages 96-103
    Objective

    Substance abuse is considered one of the most important factors that threaten well-being and health, so it is important to identify the factors related to this disorder. This study aimed to investigate the relationship between behavioral activation and inhibition systems (BIS/BAS) and effortful control (EC) or clinical symptoms and personality disorders in patients with substance abuse disorders.

    Method

    The descriptive research method was correlation type. The researched population was all the people suffering from substance abuse in 2022 who had visited Jask City addiction treatment centers in the first half of this year, 112 of them were selected using the cluster random sampling method. The measurement tools include the Drug Abuse Screening Test (DAST-20), Carver and White's BIS/BAS Scale (1994), short form of Adult Temperament Questionnaire (ATQ), Symptom Checklist 90-R (SCL-90-R), and Millon Clinical Multiaxial Inventory – Third Edition (MCMI-III). Finally, the collected data were analyzed using Pearson's correlation test and multiple regression under SPSS-23 software.

    Results

    The research data analysis revealed a significant correlation between clinical symptoms and personality disorders. BIS/BAS and effortful control were predictive variables, and their role in predicting most clinical and personality variables was meaningful.

    Conclusion

    In general, the results of this research showed that there is a relationship BIS/BAS and EC with clinical symptoms and personality disorders in patients with substance abuse disorders.

    Keywords: Behavioral activation system, Behavioral inhibition system, effortful control, clinical symptoms, personality disorders, substance abuse
  • Azam Charmi, Leaila Zoghi* Pages 104-111
    Objective

    This research aimed to predict life expectancy based on pain self-efficacy, death obsession, and general health by mediating emotion regulation in indigent dialysis women.

    Method

    The descriptive research method was correlation type. The statistical population of the current study included all poor dialysis women in the medical centers of Tehran and Alborz provinces, of which 287 women dialysis patients were selected by the available sampling method and measurement tools were Pain Self-Efficacy Questionnaire (PSEQ), Death Obsession Questionnaire (DOQ), General Health Questionnaire (GHQ), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) and Life Expectancy Questionnaire (LEQ). For data analysis, the structural equation modeling method was used via SPSS-23.

    Results

    The findings showed that pain self-efficacy, general health, and emotion regulation have a positive and significant relationship with life expectancy (p<0.01), and death obsession and life expectancy have a significant negative relationship (p<0.01) and pain self-efficacy, death obsession, and general health had an indirect and significant relationship through emotion regulation with life expectancy (p<0.01).

    Conclusion

    This research showed that pain self-efficacy, death obsession, and general health explain life expectancy through emotion regulation, and the research model has a favorable fit. The findings of this research can be used by specialists in the fields of health and mental health to improve the life expectancy of dialysis patients.

    Keywords: Life expectancy, emotion regulation, pain self-efficacy, general health, death obsession
  • Fatemeh Sarvari, Shahrbanoo Aali*, Hamidreza Aghamohammadian Sharbaf, Marziyeh Aali, Marziyeh Dindoost Pages 112-126
    Objective

    Today, premarital relationships and their meaning for young people on the verge of marriage significantly differ from previous generations. In the meantime, considering the sensitivity of the role of girls in the family and society, it seems necessary to understand their understanding of premarital relationships over time and in two generations. Therefore, the current research aimed to identify the knowledge of female students and their mothers about premarital relationships.

    Method

    This is an applied and qualitative research with a phenomenological approach. The study sample included 17 female Ferdowsi University of Mashhad students and their mothers, who were selected purposefully. A semi-structured interview was conducted with the participants. In order to analyze the data, the phenomenological method and MAXQDA software was used.

    Results

    In this study, five main themes were identified, including 1. love in premarital relationships, 2. requirements of a healthy premarital relationship, 3. advantages of premarital relationship, 4. disadvantages of premarital relationship, and 5. premarital relationship management strategies.

    Conclusion

    The daughter's view of premarital relationships seems more based on emotions, and the mother's view is based on logic and realism; this difference was noticeable in the reported sub-themes. However, both emphasize the necessity of family supervision and marriage counseling.

    Keywords: generational difference, love, premarital relationships, typology