فهرست مطالب

تاملات اخلاقی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1402)

نشریه تاملات اخلاقی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن جاهد*، رحیم دهقان سیمکانی صفحات 7-22
    مزاح در متون روایی اسلامی گاه عملی مذموم و گاه فضیلت قلمداد شده است و گاه توصیه شده است که این عمل «کمتر» انجام پذیرد. پرسش اصلی این تحقیق آن است که چگونه این احادیث با هم قابل جمع اند و چه تبیین معقولی از وجه جمع این متون روایی می توان ارایه نمود. پاسخ مسیله در حکمت عملی نهفته است. اگر مزاح و شوخی فضیلت تلقی گردد، لازم است فرد مزاح کننده با تکیه بر حکمت عملی که نوعی هنر موقعیت شناسی و بصیرت است، این مسیله را مورد سنجش قرار دهد که آیا این عمل در این موقعیت خاص، برای سعادت و زندگی خوب خود و انسان های مرتبط با این مزاح، مفید است یا خیر؟ حکمت عملی مستلزم نوعی شناخت و بصیرت نسبت به کل جهان و رابطه ی انسان با آن و نیز درکی درست از سعادت انسان است. از همین روی، شکل گیری و استقرار فضیلت حکمت عملی در آدمیان دشوار است و پس از ممارست بسیار و گذشت سالیان دراز در فاعلان اخلاقی شکل می گیرد و در بسیاری از افراد هرگز شکل نمی گیرد. به همین علت است که انجام فعلی اخلاقی همچون مزاح توسط بسیاری از آدمیان ممکن است محکوم به حکم رذیلت گردد و از همین روی، در روایات اسلامی توصیه شده این فعل «کمتر» انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: مزاح، فضیلت، حکمت عملی، بصیرت، سعادت
  • کرامت ورزدار* صفحات 23-44
    مسیله ی اصلی این پژوهش، بررسی دیدگاه سازگارگروانه ی موریتس شلیک درباب مسیولیت اخلاقی و هدف از آن، نشان دادن ناکارآمدی و پارادوکسیکال بودن نظریه ی وی در این باب است. شلیک با نفی لزوم «امکان های بدیل» در پذیرش «مسیولیت اخلاقی» با سه چالش روبرو است: ارایه ی تعریفی سازگارگروانه از مسیولیت اخلاقی؛ تعریف و تبیین سازگارگروانه ی احساس مسیولیت عامل و انطباق مصادیق این دو با یکدیگر. وی مسیولیت اخلاقی را به «ظرفیت ایجاد انگیزه از طریق مجازات/ پاداش» تعریف می کند؛ بر این اساس عامل الف، مسیول کنش ب است اگر و تنها اگر اعمال مجازات/پاداش در وی انگیزه ای ایجاد کند که سبب شود در موارد مشابه آینده، کنش هایی شبیه ب را انجام ندهد/ انجام دهد. شلیک پس از ارایه ی این تعریف آینده گروانه، «احساس مسیولیت» عامل را به «تحقق امیال طبیعی» تعریف می کند و در انتها تلاش می کند انطباق مصادیق این دو را نشان دهد. در این پژوهش با ارایه ی سه مثال نقض نشان می دهم: الف) نظریه ی شلیک برخلاف ادعایش، دچار ناسازگاری است و مصادیق تعریف وی از مسیولیت اخلاقی و احساس مسیولیت بر یکدیگر منطبق نیست. ب) تعریف احساس مسیولیت به «تحقق امیال طبیعی» تعریفی ناقص است و مانع اغیار نیست. ج) تعریف شلیک از مسیولیت اخلاقی جامع افراد نیست؛ زیرا می توان عاملی را تصور کرد که اجازه ی هیچ تاثیری را از طریق مجازات/پاداش به ما نمی دهد؛ اما عرف مشترک بالاترین درجه ی مسیولیت را برای وی در نظر می گیرد. با نشان دادن این سه نقص، روشن می شود که نظریه ی شلیک در مسیله ی مذکور، قابل دفاع نیست.
    کلیدواژگان: مسئولیت اخلاقی، سازگارگروی، مجازات، رویکرد آینده نگر، انگیزه، موریتس شلیک
  • محمد جواد فلاح* صفحات 45-62
    اخلاق کاربردی را می توان به عنوان شاخه ای از اخلاق هنجاری شناخت که عهده دار حل مسایل اخلاقی به ویژه در دوراهی ها و تعارض های اخلاقی است. این شاخه از اخلاق را می توان با سنجه آموزه های اسلامی مورد بازخوانی و بازسازی قرارداد. در این صورت می توان از امکان اخلاق کاربردی اسلامی سخن گفت. اخلاق کاربردی اسلامی می تواند در تمام مراحل حل یک مسیله اخلاقی از تصور، داوری و قضاوت، حکم اخلاقی، تصمیم و اجرای آن پیشنهاداتی را ارایه کند. در این صورت می توان برای اخلاق کاربردی اسلامی ضمن بیان تعریف کاربردی و عملیاتی، به منابع، مبانی، اصول و روش های حل مسایل اخلاقی در موقعیت های خاص و دشوار پرداخت. این مقاله عهده دار تبیین این مسیله در عرصه امکان و عمل و ارایه ی یک الگوی حداقلی از اخلاق کاربردی اسلامی و ارایه یک تعریف پیشنهادی است. این دانش مرتبط با حوزه علوم اسلامی می تواند ظرفیت عظیمی را برای عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی و حرفه ها برای گره گشایی در مسایل اخلاقی فراهم کند.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، هویت اخلاق کاربردی، امکان اخلاق کاربردی اسلامی، تعریف اخلاق اسلامی
  • محمد باقر عامری نیا*، محمود عباسی صفحات 63-85
    اگرچه در ادبیات کهن حقوقی، «انصاف» به موازات دارا بودن معنای اخلاقی خود، مفهومی حقوقی نیز یافته لیکن دیرزمانی نیست که به واسطه ورودش درپاره ای نصوص قانونی، تصور قاعده حقوقی بودن آن را به وجود آورده است. این تصور در نظام حقوقی انگلیس، تصوری درست است زیرا رویکرد قاعده انگاری نسبت به آن، هم در ساختار نظام دادرسی آنجا وجود دارد و هم در رویه قضایی و بلکه برخی قواعد مصوب قانونی این نظام حقوقی، ثابت و روشن است.لیکن چنین تلقی از «انصاف» در حقوق ایران به رغم توجه به آن در برخی مقررات قانونی ، امری قطعی نیست. زیرا نه تنها رویه قضایی گویای این نگاه نیست بلکه در دکترین حقوقی نیز وحدت نظر وجود ندارد.چنان نگاهی به « انصاف» در حقوق انگلیس ریشه در اندیشه های فلسفه حقوقی رم قدیم دارد که بازخوانی آنها می تواند الهام بخش دیگر نظام های حقوقی برای پذیرش مقوله مورد بحث به عنوان یک قاعده حقوقی باشد. در حقوق ایران، علاوه بر منابع رسمی آن اعم از فقه امامیه، قوانین اقتباسی خارجی و پاره ای نصوص قانونی موحود، انصاف گرایی از پشتوانه ای به بلندای متون تاریخی خود در فرایند دادرسی دارد که می توان با نگاه ژرف به منابع یاد شده، عناصر لازم برای قاعده حقوقی انگاشتن این مفهوم اخلاقی شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: انصاف، قاعده حقوقی، زمینه ها، عدالت، گرایش عرفی
  • مینا ولی پور، روح الله باقری مجد*، مسعود خنجرخانی صفحات 87-105

    هدف پژوهش حاضر تاثیر بهزیستی معنوی برسایش اجتماعی بامیانجی گری بدبینی سازمانی معلمان دوره دوم متوسطه شهرستان بجنورد بوده است. روش پژوهش همبستگی با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری پژوهش حدود 580 نفر از معلمان دوره دوم متوسطه شهرستان بجنورد با نمونه 231 نفری مطابق با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی، سایش اجتماعی و بدبینی سازمانی استفاده شد. روایی و پایایی هر سه ابزار مطابق با تحلیل تاییدی و پایایی آلفای کرانباخ و ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. داده ها با نرم افزار Smart Pls مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بهزیستی معنوی بر سایش اجتماعی و بدبینی سازمانی معلمان موثر است و اثر بهزیستی معنوی از طریق بدبینی سازمانی بر سایش اجتماعی تایید شد از طرفی بدبینی سازمانی اثر مستقیم بر سایش اجتماعی داشت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد بهزیستی معنوی موجب کاهش سایش اجتماعی و کاهش بدبینی سازمانی می شود. بدبینی مستقیما موجب افزایش سایش اجتماعی معلمان می شود.

    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، بهزیستی معنوی، سایش اجتماعی
  • مریم دهقانی فیروزابادی*، مهدی مهریزی، طاهره محسنی صفحات 106-128

    قرآن کریم که بخش مهمی از آیات آن بیان مفاهیم اخلاقی است سعی دارد با رهنمودهای اخلاقی جامعه ای به وجود آورد که دارای کمال مادی و معنوی باشد. ضرورت وجود جامعه اخلاقی امروز بیش از هر زمان دیگر احساس می شود که تحقق آن ممکن نیست مگر در سایه سار تربیت اخلاقی؛ که عوامل مختلف نظری و عملی در ایجاد آن نقش دارند؛ از جمله عوامل نظری، طبقه بندی مفاهیم اخلاقی است تا به این ترتیب هم بتوان به شناسایی اهم و مهم در مفاهیم اخلاقی رسید و هم گام های تربیتی برای تربیت نفوس افراد جامعه به درستی مشخص شود، لذا نویسنده در جستار حاضر با هدف پژوهشی ذکر شده با روشی توصیفی-تحلیلی به طبقه بندی فضایل اخلاقی با محوریت روابط انسانی در آیات قرآن پرداخته است که در حدود 95 آیه را با محوریت پنج شاخص تکرار، حصر، تفضیل، تشبیه و بررسی عبارت ها و مضمون ها مورد کاوش قرار داده است که بر این اساس توانسته است دوازده صفت از شانزده صفت اخلاقی را به عنوان یافته های پژوهش در دو شاخه با نقطه اوج و تلاقی صفت اخلاقی «شکر» طبقه بندی کند.

    کلیدواژگان: اخلاق، طبقه بندی، مفاهیم اخلاقی
|
  • Mohsen Jahed *, Rahim Dehghan Simkani Pages 7-22
    In Islamic texts, humor is sometimes considered a reprehensible and sometimes a virtue, and sometimes it is recommended to use this act “less often”. The problem is, how can these narrations be compatible with each other and what reasonable explanation can be given of these texts. The answer lies in practical wisdom. If creating humor is to be considered a virtue, it is necessary for the person creating it- relying on practical wisdom which is a kind of situational art and insight- to be evaluate whether this act in this particular situation is for happiness and a good life of the people related to this humor is useful or not. Practical wisdom requires a kind of knowledge and insight into the whole world and human’s relationship with it, as well as a correct understanding of human happiness. Therefore, it is difficult to form and establish the virtue of practical wisdom in people, and after a lot of practice and passage of many years, it is formed in moral actors, and it is never formed in many people. It is for this reason that performing a moral act such as creating humor by many people may be condemned as a vice, and for this reason, in Islamic traditions, this action is recommended to happen “rarely”.
    Keywords: Humor, Virtue, Islamic traditions, practical wisdom, happiness
  • Keramat Varzdar * Pages 23-44
    This research critically examines Moritz Schlick's perspective on the nature of moral responsibility, aiming to demonstrate the inefficacy of his theoretical framework. By denying the necessity of "alternative possibilities" in accepting "moral responsibility", Schlick faces three challenges: providing a consistent definition of moral responsibility; the compatible definition and explanation of the agent's sense of responsibility and the compatibility of the examples of these two with each other. Schlick's view, Moral responsibility is defined as "the agent's capacity to motivate through the imposition of punishment." Based on this, A is responsible for X only if punishment motivates A to avoid similar actions. Subsequently, Schlick delves into the psychological dimension of responsibility, grounded in the agent's "feeling of responsibility," which he defines as the "fulfillment of innate desires," aiming to reconcile the objective and psychological definitions of responsibility. Through the presentation of three counterexamples, I demonstrates: a) the inherent inconsistency in Schlick's theory, wherein instances of his two definitions fail to align. b) The incompleteness of the definition of the feeling of responsibility. c) The insufficiency of the objective definition, as it does not account for scenarios in which an agent remains impervious to the influence of punishment, but common sense ascribes the highest degree of responsibility to such an agent. Consequently, these three critical shortcomings underscore the indefensibility of Schlick's theory in addressing the issue.
    Keywords: Moral Responsibility, Compatibilism, Punishment, Forward-Looking Approach, Motivation, Moritz Schlick
  • Mohammad Javad Fallah * Pages 45-62
    This article is responsible for explaining this issue in the field of possibility and action and presenting a minimal model of practical Islamic ethics and presenting a proposed definition. This knowledge related to the field of Islamic sciences can provide a huge capacity for different political and social fields and professions to unravel moral issues. Applied ethics can be recognized as a branch of normative ethics that is responsible for solving ethical issues, especially in dilemmas and conflicts. This branch of ethics can be re-read and reconstructed with the measure of Islamic teachings. In this case, we can talk about the possibility of practical Islamic ethics. Applied Islamic ethics can provide suggestions in all stages of solving an ethical problem, from conception, arbitration and judgment, moral verdict, decision and implementation. In this case, it is possible to discuss the sources, foundations, principles and methods of solving ethical issues in special and difficult situations for Islamic practical ethics, while expressing the practical and operational definition.
    Keywords: Islamic Ethics, identity of applied ethics, possibility of Islamic applied ethics, definition of Islamic ethics
  • Mohammad Bagher Amerinia *, Mahmood Abbasi Pages 63-85
    "Justice" passing from the moral concept to the legal rule with a look at its foundations in the British and Iranian legal systems. Although in the ancient legal literature, "fairness" has also found a legal concept along with its moral meaning, but not long ago, due to its inclusion in some legal texts, it gave rise to the idea that it is a legal rule. This idea is true in the English legal system because the rule-based approach to it is presented both in the structure of the legal system there and in the judicial precedent and some legally approved rules of this legal system are fixed and clear. However, such a view of "fairness" in Iranian law is not certain, despite the consideration of it in some legal regulations. Because not only the judicial precedent does not express this view, but also there is no unanimity of opinion in the legal doctrine. Such a view of "fairness" in English law is rooted in the ideas of the legal philosophy of ancient Rome, which can inspire other legal systems to accept the discussed subject as a legal rule. In Iranian law, in addition to its official sources, such as Imamiya jurisprudence, foreign adapted laws and some legal texts, fairness has a strong support from its historical texts in the process of proceedings which can identify necessary elements for recognition of this moral concept as the legal rule by looking deeply at the mentioned sources. The basics of such a view in the mentioned sources, the specification of the need to implement fairness in scattered legal texts, its customary acceptance, along with the logic of law, are explored as the most important points in this research.
    Keywords: Fairness, Legal Rule, Contexts, Justice, Customary tendency
  • Mina Valipour, Rouhollah Bagherimajd *, Masood Khanjarjani Pages 87-105

    The aim of this study was the effect of spiritual well-being on social undermining mediated by organizational cynicism of secondary school teachers in Bojnourd. The research method was correlation with the structural equation modeling approach. The statistical population of the study was about 580 secondary school teachers in Bojnourd city that a sample of 231 people was selected according to a simple random method. The research tools were three questionnaires, including spiritual well-being Questionnaire, social undermining, organizational Cynicism. Confirmatory validity, composite reliability and Cronbach's alpha of the tools were reported at appropriate levels. Data were analyzed using Smart Pls software. The results showed that spiritual well-being is effective on social undermining and organizational cynicism and the effect of spiritual well-being was confirmed through organizational cynicism on social undermining and organizational cynicism had a direct effect on social undermining. The results of data analysis showed that spiritual well-being reduces social undermining and organizational cynicism. cynicism directly increases the social undermining of teachers..

    Keywords: Organizational Cynicism, Social Undermining, spiritual well-being
  • Maryam Dehghanifirozabadi *, Mahdi Mehrizi, Taherh Mohseni Pages 106-128

    The Holy Qur'an, an important part of its verses is the statement of moral concepts, tries to create a society that has material and spiritual perfection with moral guidelines. The necessity of the existence of a moral society today is felt more than ever before, that its realization is not possible except in the shadow of moral education; that various theoretical and practical factors play a role in creating it; Among the theoretical factors is the classification of moral concepts so that in this way it is possible to identify the important and important in moral concepts and the educational steps for the education of people in the society can be determined correctly. Therefore, in this research, with the mentioned research objective, the author has classified the moral virtues with the focus on human relationships in the Qur'an verses with a descriptive-analytical method. has explored themes and themes, and based on this, he has been able to classify twelve out of sixteen ethical concepts as research findings in two branches with the culminating point and intersection of the ethical attribute "sugar".

    Keywords: Ethics, Classification, ethical concepts