فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 122 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریده محمدعلی پور، محمد نصیرزاده صفحات 3-34

    در پی بازداشت زنان و کودکان پیوسته به گروه تروریستی داعش توسط نیروهای دموکراتیک سوریه، بازگشت این افراد به کشورهای مبدا در روند مبارزه با تروریسم به مسیله مهمی تلقی شد زیرا هویت جدید آن ها در تعارض با هویت ملی به برچسب هایی برای جداسازی این افراد و نگهداری آن ها در اردوگاه ها بدل گشت. درحالی که اغلب کشورهای اروپایی از پذیرش این افراد سر باز زدند، دو کشور قزاقستان و ازبکستان به بازگرداندن این زنان و کودکان مبادرت ورزیدند. پژوهش حاضر درصدد است بدین سوال پاسخ دهد که چگونه بازپروری زنان و کودکان داعشی در قزاقستان و ازبکستان بر هویت این افراد تاثیر گذاشته است؟ برای پاسخ با استفاده از نظریه کنشگر شبکه این فرضیه بررسی شده است که قرار گرفتن زنان و کودکان بازگشته از داعش در شبکه ای از روابط اجتماعی نوین؛ بازتعریف هویتی این افراد را میسر کرده است. نتایج پژوهش نشان می دهد بازپروری این افراد در شبکه ای از روابط اجتماعی و استفاده از ظرفیت های مراکز توان بخشی، مدارس، خانواده و محله به عنوان واسطه های ترجمه سبب شده است که زنان و کودکان بازگشته از داعش به تامل هویتی و درنتیجه بازاندیشی در هویت اجتماعی خود بپردازند و در فرآیند موفق ادغام قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مبارزه با تروریسم، زنان و کودکان داعشی، نظریه کنشگر شبکه، ازبکستان، قزاقستان
  • زهرا پیشگاهی فر، صارم شیراوند صفحات 35-64

    فدراسیون روسیه دوران پساشوروی، با تهدیدهای امنیتی بسیاری مواجه بوده است. این مقاله با نظرداشت به رویکردهای فدراسیون روسیه در دوران ولادیمیر پوتین، در پی آن است که به این پرسش اساسی پاسخ دهد که «چرا روسیه در دوران پوتین استراتژی عمل گرایی واقع گرایانه و کدهای رفتاری متاثر از این استراتژی را در عرصه سیاست خارجی در دستور کار خود قرار داده است؟». فرضیه مقاله آن است که «تهدیدهای امنیتی و در پی آن شکنندگی امنیت ملی فدراسیون روسیه در فضای پساجنگ سرد، مهم ترین محرک عمل گرایی واقع گرایانه در سیاست خارجی این کشور بوده است. به نظر می رسد تهدیدهای امنیتی در دو سطح داخلی و خارجی باعث تزلزل پذیری امنیت روسیه در سه سطح داخلی، منطقه ای و سیستمی می گردد و همین مسیله موجب شده است که روسیه پوتین با نگاهی موسع به موضوع امنیت، برای تقابل با این تهدیدها به نوعی عمل گرایی واقع گرایانه در سیاست خارجی روی آورد. یافته های پژوهش نشان می دهد که کدهای رفتاری ویژ ه ای در جهت تامین منافع و امنیت روسیه و کاهش آثار احتمالی تهدیدهای گوناگون بر امنیت ملی به عنوان دستورالعمل عملیاتی و زیرساخت سیاست خارجی این کشور طراحی و اجرایی گردیده اند. در این مقاله روش پژوهش به صورت تبیین تکوینی و تحلیلی و تلاش برای ریشه یابی ارتباط بین متغیرهای وابسته و مستقل مقاله است. قلمرو زمانی تحقیق عمدتا سال های 2022-2012،و قلمرو موضوعی نیز مقوله امنیت و سیاست خارجی را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: تهدیدهای امنیتی، سیاست خارجی، عمل گرایی، امنیتی کردن، مکتب کپنهاگ، امنیت موسع و مضیق
  • سید محمدکاظم سجادپور، حمید نجف نیا صفحات 65-86

    موافقت نامه برقراری روابط رسمی دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قرقیزستان به عنوان یکی از پنج کشور منطقه آسیای میانه در سال 1371 امضا شد. این در حالی است که سی امین سالگرد آغاز روابط جمهوری اسلامی ایران با جمهوری قرقیزستان در سال 1401 با پیچیده و متکثر شدن کنشگران در سطوح مختلف مقارن شده است. ارزیابی از روابط دو کشور ایران و قرقیزستان در طول این سی سال علی رغم فرصت تقویت همگرایی در ابعاد مختلف نشان از نوعی ایستایی و پایداری دارد. این پژوهش ضمن بررسی دستاوردها و ناکامی ها روابط جمهوری اسلامی ایران در قبال کشور قرقیزستان به این سوال پاسخ می دهد که علل ایستایی و پایداری روابط ایران و قرقیزستان پس از سی سال را چگونه می توان ارزیابی نمود. در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که روابط دو کشور ایران و قرقیزستان علی رغم اشتراکات فراوان به خصوص در زمینه های فرهنگی و سیاسی؛ همواره با نوعی پایداری، ایستایی و عدم پویایی در ابعاد مختلف به دلایلی همچون عدم اولویت و تفاوت انگاره ها و فقدان راهبرد منسجم تقویت روابط در سطح دوجانبه، سیاست خارجی محتاطانه قرقیزستان در قبال تعامل با ایران و از سوی دیگر حضور قدرت های رقیب منطقه ای و بین المللی روبرو بوده است. با وجود این، برای نیل به توسعه روابط دو کشور در ابعاد مختلف می توان گسترش همکاری ها در ابعاد اقتصادی را در کنار اولویت های فرهنگی و سیاسی در روابط با قرقیزستان در رقابت با سایر کنشگران در دستور کار جدی قرارداد. مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی است و از روش شناسی استنباطی جهت نیل به اهداف تحقیق استفاده شده است.

    کلیدواژگان: آسیای میانه، جمهوری قرقیزستان، سی سال روابط، پایداری و ایستایی
  • محمدولی مدرس، بهرام طاهری صفحات 87-116

    اوکراین به دلیل موقعیت جغرافیایی و دارا بودن خطوط متعدد لوله گاز، نقشی مهم در ژیوپلتیک انرژی ایفا کرده است. گرچه وابستگی متقابل میان روسیه، اتحادیه اروپا و اوکراین در حوزه انرژی، امکانی را برای بسط همکاری ها و درنتیجه چسبندگی ژیوپلیتیک میان آن ها فراهم آورده، اما شکل گیری یک رابطه وابستگی متقابل نامتقارن، مناسبات انرژی فی مابین را دستخوش تلاطم کرده و درنتیجه بر ثبات انرژی اوکراین تاثیر گذاشته است. بر این اساس، نوشتار حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که راهبردهای روسیه و اتحادیه اروپا چگونه ثبات انرژی اوکراین را در فواصل سال های 2004 تا 2014 (انقلاب نارنجی تا انقلاب میدان) تحت تاثیر قرار داده است؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که روسیه با پیگیری راهبردهای انرژی خود از طرقی همچون متنوع سازی مسیرهای انتقال، اخذ مابه ازاء استراتژیک، افزایش قیمت ، کاهش و حتی قطع جریان انتقال انرژی و تحمیل قراردادهای بلندمدت و استفاده از ابزار انرژی جهت تغییر رفتار رژیم های واگرا و اتحادیه اروپا از طرقی مانند متنوع سازی تامین کنندگان انرژی و مسیرهای انتقال و معطوف نمودن توجه به انرژی های تجدیدپذیر بر ثبات انرژی در اوکراین تاثیر گذاشته اند. در پژوهش حاضر از روش کیفی استفاده و داده ها براساس منابع     کتابخانه ای گردآمده اند.

    کلیدواژگان: روسیه، اتحادیه اروپا، اوکراین، وابستگی متقابل نامتقارن، امنیت انرژی
  • دانیال رضاپور، صدیقه آذین صفحات 117-138

    جدایی کریمه از اوکراین و ضمیمه شدن آن به قلمرو فدراسیون روسیه در سال 2014 و عملیات ویژه نظامی روس ها در قبال این کشور از فوریه 2022 به عنوان نشانگان زبان شناختی تداعی کننده این امر است که روسیه به دنبال بسط هر چه بیشتر حوزه نفوذ خود در منطقه خارج نزدیک و درعین حال جلوگیری از حضور غرب در شاکله ناتو برای بالا بردن ضریب امنیتی خود در آن است؛ بنابراین به دلیل اختلاف بنیادین در نشانگان زبان شناختی، تقابل بین روسیه و اوکراین نه تنها کاهش نیافته است، بلکه به شدت در حمایت غرب از سیاست های اوکراین توسعه یافته است. از طرف دیگر با توجه به اینکه مسیله التفاتی یا اراده سیاست گذاران روسیه در جهان پساتاریخی، همچنان بر دو عنصر ذهنیت تاریخی (ژیوپلیتیکی) و ایدیولوژیکی در منطقه ترسیم شده امکان یک راه حل سریع منطقه ای برخلاف منافع روسیه را از بین برده است. با این اوصاف سوال مقاله این گونه بیان می شود که با توجه به اراده قدرت توسعه بنیاد با اشکال متفاوت متنی زبان شناختی؛ شالوده شکنی برخلاف منافع روسیه در خارج نزدیک چه پیامدهایی برای اوکراین در پی داشته است؟ با کمک از گزاره های زبان شناختی پاسخ به این منازعه بدین گونه مطرح می شود که تلاش اوکراین برای جدایی از حیطه مجموعه امنیتی منطقه ای مرکزگرایانه به رهبری روسیه پیامدی همانند جدایی شبه جزیره کریمه از اوکراین و اعلام استقلال مناطق روس نشین و تکه پاره شدن این کشور در سال 2023 داشته است. روش نگارش مقاله به صورتبه صورت تبیینی- تحلیلی می باشد و با استفاده از منابع کتابخانه ای، اطلاعات لازم جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: روسیه، خارج نزدیک، اوکراین، شالودهشکنی
  • محمداعظم طارق صفحات 139-162

    رفتار بین المللی دولت ها زمانی معنادار و هویت مدار تلقی می شود که عوامل، انگیزه ها و زمینه های آن مورد تبیین علمی و تفسیر تیوریک قرار گیرند. تعمیق و گسترش روابط افغانستان و ترکیه پس از 2001 م یکی از آن دسته رفتارها می باشد. تحلیل علل و عوامل این رفتار در چارچوب نظریه سازه انگاری هدف اصلی این مقاله است. پرسش اصلی مقاله این است که مبانی سازه انگارانه ای که موجب تعمیق و گسترش روابط آنکارا و کابل از 2001 تا 2021 شد، چیست؟ فرضیه مقاله این است که سازه های مشترک اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، اقتصادی و سیاسی از عمده ترین مبناهای سازه انگارانه تعمیق و گسترش روابط افغانستان و ترکیه را در بازه زمانی ذکرشده می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که «هویت» و «منفعت» دو محور اصلی روابط آنکارا و کابل را تشکیل داده اند. با این تفاوت که هویت به عنوان سازه موقت و منفعت به حیث سازه دایمی نقش بازی کرده است. مواد خام این فرضیه با روش کتابخانه ای گردآوری و با شیوه توصیفی-تحلیلی پردازش شده است.

    کلیدواژگان: افغانستان، ترکیه، سازه انگاری، هویت، منافع
|
  • Farideh Mohammad Alipour, Mohammad Nasirzadeh Pages 3-34

    Following the arrest of women and children by the Syrian Democratic Forces who had joined the ISIS terrorist group, the return of these people to their countries of origin was deemed an important issue in the fight against terrorism. While most European countries refused to accept them, Kazakhstan and Uzbekistan began to repatriate them. The current study seeks to address the question “How has the rehabilitation of ISIS women and children in Kazakhstan and Uzbekistan affected these people`s identities?” The hypothesis has been studied utilizing the Actor-network theory. This hypothesis has been tested: it has made it feasible to reinvent the identity of these individuals by placing women and children back from ISIS in a network of new social links. According to the findings of the study, the rehabilitation of these people in a network of social relations, as well as the use of the capacities of rehabilitation centers, schools, family, and neighborhood as translation mediators, has caused these individuals to reflect on their identity, rethink their social identity, and, as a result, successfully integrate in the society. Research results show that the rehabilitation of these people in the network of social relationships and the use of the capacity of rehabilitation centers, schools, families and neighborhoods as translation intermediaries has made women ISIS female and child returnees reflect on their identities and identities. Thereby rethinking their social identity and in a process of successful integration. In these countries, homeland adaptation and recovery activities as well as basic measures have been implemented individually with special emphasis on spiritual, psychological, ideological and family support, with government support in cases such as restoration of civil status, periodic financial support, and fight against social exclusion and the psychological distress that accompanies training for new professions such as translation, accounting and tailoring.

    Keywords: Combating Terrorism, women, children affiliated with ISIS, Actor-Network Theory, Kazakhstan, Uzbekistan
  • Zahra Pishgahifard, Sarem Shiravand Pages 35-64

    The Russian Federation in the post-Soviet era has faced with many security threats. This article has studied the approaches of the Russian Federation under Vladimir Putin seeks to answer the fundamental question, " Why has Russia put realistic pragmatism and foreign policy codes on its foreign policy agenda under Putin?" The paper's hypothesis is that "the geopolitical threats and consequently the fragility of the Russian Federation's national security in the post-Cold War space have been the most important driver of pragmatism in its foreign policy". security threats at both domestic and foreign levels seem to undermine Russian security at three levels: domestic, regional and systemic. This has prompted Putin whit comprehensive approach to concept of security, to turn to Realistic pragmatism foreign policy to counter these threats. Research findings show that behavioral codes such as selective engagement, Emphasis on the formation of a multipolar system in the international system and the strengthening of regionalization, the strategy of reviving its power as a global power, economization of foreign policy, Russian-oriented institutionalism in Eurasia, The policy of looking to the East and cooperating with independent governments from the West and counter-terrorism which all have been designed and implemented to safeguard Russia's interests and security and reduce the potential impact of these threats on Russian national security. In this paper, the research method is in the form of formative and analytical explanations and attempts to find the root of the relationship between the dependent and independent variables of the article.

    Keywords: Security Threats, foreign policy, Pragmatism, Security, Copenhagen School, Broad, Narrow Security
  • Seyed Mohamadreza Sajadpoor, Hamid Najaf Niya Pages 65-86

    The Agreement on the Establishment of Formal Diplomatic Relations between the Islamic Republic of Iran and the Kyrgyz Republic was signed in 1992 as one of the five countries in the Central Asian region. The assessment of the relations between Iran and Kyrgyzstan during these thirty years, despite the opportunity to strengthen convergence in various dimensions, shows a kind of stagnation and stability. This study examines the achievements and failures of the Islamic Republic of Iran's relations with Kyrgyzstan and answers the question of how the causes of stagnation and stability of Iran-Kyrgyzstan relations after thirty years can be assessed. In response, it is hypothesized that the relations between Iran and Kyrgyzstan, despite many similarities, especially in the cultural and political fields; Always with a kind of stability, stagnation and lack of dynamism in various dimensions for reasons such as lack of priority and differences of ideas and lack of a coherent strategy to strengthen relations at the bilateral level, Kyrgyzstan's cautious foreign policy towards interaction with Iran and the presence of rival regional and international powers. Has been faced. However, in order to achieve the development of relations between the two countries in various dimensions, the expansion of cooperation in the economic dimension, along with cultural and political priorities in relations with Kyrgyzstan in competition with other actors, can be put on a serious agenda. The article is descriptive-analytical and inferential methodology has been used to achieve the objectives of the research.

    Keywords: Central Asia, Kyrgyzstan, Thirty years of relationships, Stability, stagnation
  • Mohammadvali Modarres, Bahram Taheri Pages 87-116

    Ukraine has played an important role in the geopolitics of energy due to its geographical location and having a numerous gas pipelines. Although the interdependence between Russia, the European Union and Ukraine in the field of energy has provided a possibility for the expansion of cooperation, the formation of an asymmetric interdependence has affected Ukraine's energy stability. Based on this, this article seeks to answer the question that “How the strategies of Russia and the European Union have affected Ukraine's energy stability? In response to this question, it should be said that Russia by pursuing its energy strategies in ways such as diversifying transmission routes, dominating the energy markets, increasing prices, reducing and even cutting off the flow of energy transmission, imposing long-term contracts and using energy tools in political competitions in Ukraine, and the European Union in ways such as diversifying energy suppliers and focusing on renewable energy have influenced energy stability in Ukraine. In this study, qualitative method was used and data were collected based on library sources.

    Keywords: Russia”, EU”, Ukraine”, Asymmetric Interdependence”, Energy Security
  • Danyal Rezapoor, Sedigheh Azin Pages 117-138

    The separation of Crimea from Ukraine and its annexation to the territory of the Russian Federation in 2014 and the special military operations of the Russians against this country since February 2022 as linguistic symptoms suggest that Russia is seeking to expand its sphere of influence in the foreign region as much as possible؛ It is close and at the same time preventing the presence of the West in NATO in order to increase its security factor in it. Therefore, due to the fundamental difference in linguistic symptoms, the confrontation between Russia and Ukraine has not only not decreased, but has also developed strongly in the West's support for Ukraine's policies. On the other hand, considering that the issue of discretion or the will of Russian policymakers in the post-historical world is still based on two elements of historical (geopolitical) and ideological mentality in the region, it has eliminated the possibility of a quick regional solution against Russia's interests. Having said that, the question of the article is expressed in this way that according to the will of the power to develop the foundation with different forms of linguistic text; What has been the consequence of deconstruction against the interests of Russia by Ukraine in the near abroad? With the help of linguistic propositions, the answer to this conflict is proposed in such a way that Ukraine's attempt to separate from the centralist regional security complex led by Russia has the same consequences as the separation of the Crimean Peninsula from Ukraine and the declaration of independence of the Russian-inhabited regions and the tearing of this country into pieces in 2023 had. The method of writing the article is explanatory-analytical and the necessary information has been collected using library sources.

    Keywords: Russia, Near Abroad, Ukraine, deconstruction
  • Mohammad Azam Tariq Pages 139-162

    The international behaviors of governments are considered meaningful and identity oriented when their factors and motivations are identified, explained and scientifically interpreted in the framework of one of the theories of international relations. The deepening and expansion of relations between Afghanistan and Turkey is one of those behaviors that have taken place in the field of international relations, and the analysis and recognition of its causes and factors within the framework of the constructivist theory is the main goal of this article. The constructivist approach, while paying attention to semantic phenomena such as identity, history, narrating and mental perception, also pays attention to material structures such as political and economic interests. The main question of the article is what are the structural foundations that deepened and expanded the relations between Ankara and Kabul from 2001 to 2021.The hypothesis of the article is that the common social, cultural, historical, economic and political structures are considered to be the most important foundations and structural platforms that have facilitated the deepening and expansion of relations between Afghanistan and Turkey in the mentioned time period. Research findings show that "identity" and "interest" are the main axes of relations between Ankara and Kabul. with the difference that identity has played a role as a temporary structure and benefit as a permanent structure. It seems that Turkey has succeeded in achieving its desired goals and interests in relation to Afghanistan.

    Keywords: Afghanistan, Turkey, Constructivism, Identity, Benefit