فهرست مطالب

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 99 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ترابی کلاته قاضی، مسعود علی حسینی، روح الله فرجی* صفحات 11-40
    مقدمه

    ارزیابی عملکرد فردی از جمله دغدغه های سازمان ها و از جمله موضوعات پژوهشی پر تکرار در ادبیات علمی است. تفکیک بین عملکرد سازمان و عملکرد فرد با شاخص هایی متناسب و معتبر یکی از مسایل مورد توجه این حوزه است.شواهد تجربی و بررسی های علمی نشان می دهد که در نتایج بدست آمده از الگوهای مورد استفاده در ارزیابی عملکرد، برخی جنبه های عملکردی مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی الگوی ارزیابی عملکرد فردی فرماندهان و مدیران است تا بتواند با در نظر گرفتن جوانب مختلف سازمان عملکرد مدیران را مورد ارزیابی قرار دهد.

    روش

    روش تحقیق مورد استفاده؛ روش فراترکیب هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007) بوده است که با مطالعه مقالات علمی پژوهشی مرتبط حوزه ارزیابی از پایگاه های اطلاعاتی معتبر، تحلیل و بررسی مقالات منتخب، سازمان دهی و دسته بندی ابعاد و مولفه های استخراج شده و نهایی سازی الگو با استفاده از پنل خبرگی انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد الگوی مطلوب ارزیابی عملکرد فردی فرماندهان و مدیران دارای شش بعد و هجده مولفه است. ابعاد احصاء شده در این پژوهش عبارتند از: فردی، اداره سازمان، ماموریتی، ارزشی، جهادی و اجتماعی. همچنین مولفه های پیشنهاد شده عبارتند از : مدیریتی، حقوقی، مالی، اقتصادی، عملیاتی، محیطی، اخلاقی، اعتقادی، سیاسی، تفکر جهادی، سبک زندگی، کار و عمل جهادی، درون سازمانی، برون سازمانیالگوی جامع ارزیابی عملکرد فردی فرماندهان و مدیران نیازمند دو شرط اساسی مشتمل بر احصاء جامع ابعاد و مولفه های ارزیابی و تعریف شاخص های اقتضایی هر سازمان منطبق با ابعاد و مولفه های تعریف شده است.

    کلیدواژگان: عملکرد، ارزیابی عملکرد، ارزیابی عملکرد کارکنان، فراترکیب
  • اکبر خزلی، سید علی ساداتی نژاد* صفحات 41-70

    گفتمان انقلاب اسلامی که دال مرکزی آن مبتنی بر نه شرقی و نه غربی است رویکرد مقاومت را سرلوحه کار خود می داند. همچنین رهبری انقلاب اسلامی در بیانات و کلام خود در مناسبت‏های مختلف ابعاد و زوایای مقاومت را طرح و تبیین کرده‏اند؛ اما با بررسی به عمل آمده تحقیقی که در این زمینه الگوی مقاومت را در گفتمان انقلاب اسلامی از منظر مقام معظم رهبری بررسی نموده باشد؛ بدست نیامده است (پیشینه) بر همین اساس شناخت الگوی مقاومت در گفتمان انقلاب اسلامی از منظر مقام معظم رهبری مسیله اصلی این تحقیق است.(مسیله) بنابراین الگوی مقاومت اسلامی در اندیشه مقام معظم رهبری چیست؟ به عنوان سوال اصلی این تحقیق می باشد.(سوال اصلی) این مقاله با استفاده از روش تحلیل مضمون (روش) در صدد کشف الگوی کلی مقاومت اسلامی در جهان اسلام از دیدگاه مقام معظم رهبری می باشد.(هدف) یافته ‏ها حاکی از آن است که الگوی مقاومت مستخرج از شبکه مضامین شامل چهار بعد و 22 مولفه است. که مبتنی بر مضامین فراگیر معنویت‏گرایی، تکلیف‏محوری و... می باشد.(یافته ها)

    کلیدواژگان: الگو، گفتمان، مقاومت اسلامی، مقام معظم رهبری، تحلیل مضمون
  • مصطفی لطفی جلال آبادی* صفحات 71-98
    الزامات و شرایط حاکم بر محیط فعالیت سازمان ها را بیش ازپیش ناگزیر به برقراری ارتباط با یکدیگر نموده است، لذا همکاری بین سازمانی نقش قابل توجهی در عملکرد سازمان ها ایفا می نماید؛ در این راستا هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر تقویت همکاری سازمانی در یک یگان دفاعی است. این تحقیق ازنظر هدف، پژوهشی اکتشافی و از نظر نوع استفاده، کاربردی است و با روش آمیخته متوالی کیفی-کمی انجام شده است. مرحله کیفی با هدف شناسایی پیشایندهای همکاری میان سازمانی انجام شده است. مشارکت کنندگان این مرحله خبرگان حوزه ارتباطات بوده است. اطلاعات این مرحله با مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند. این الگو در بخش کمی اعتبارسنجی شد و پیشایندهای شناسایی شده رتبه بندی شدند. جامعه آماری این مرحله را کارکنان یکی از یگان های دفاعی تشکیل داده اند. نمونه گیری با روش تصادفی انجام شد. داده های این مرحله با کمک پرسشنامه گردآوری و با روش تحلیل عاملی و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار پی.آل. اس تجزیه و تحلیل شد. پیشایندهای شناسایی شده برای تقویت همکاری میان سازمانی در سه طبقه اصلی دسته بندی شدند: عوامل سازمانی (تعیین راهبرد همکاری، ساختار هماهنگ، اعتماد سازمانی و اهداف مشترک)، عوامل انسانی (ویژگی های فرماندهان و ظرفیت منابع انسانی) و عوامل محیطی (بحران های محیطی و وجه و اعتبار یگان های دفاعی). یافته های کمی نیز نشان داد دسته بندی انجام شده قابل تایید است .الگوی ارایه شده می تواند به افزایش همکاری سازمانی یگان های دفاعی با سایر سازمان ها برای ایفای نقش موثرتر کشور یاری برساند و باعث افزایش قدرت دفاعی کشور شود.
    کلیدواژگان: همکاری، همکاری میان سازمانی، سازمان دفاعی، ارتباطات
  • هانی رحیم اف*، محمدرضا موحدی صفت صفحات 99-121
    توانمندی جمهوری اسلامی ایران در انجام اقدامات پیشگیرانه  سایبری، مصداقی از فرمایش مقام معظم رهبری در رویکرد تهدید در برابر تهدید است. ارزشمندترین سرمایه سایبری کشور، نیروی انسانی آن بوده که نقش تعیین کننده ای در موفقیت اقدامات سایبری ایفا می نمایند. به کارگیری، حفظ و ارتقاء نیروی انسانی مناسب و متعهد به ارزش های نهادین انقلاب اسلامی، ضامن پیشرفت در عرصه سایبری است. در پژوهش حاضر، شاخصه های نیروی انسانی سایبر، به طور اکتشافی، با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) و استفاده از روش تحقیق تحلیل محتوا و عقلایی، از طریق مصاحبه عمیق با 9 نفر از فرماندهان و مدیران سطوح راهبردی و عملیاتی حوزه پژوهش و ارایه پرسشنامه به 62 خبره اقدامات سایبری جمهوری اسلامی ایران، به دست آمد. بر این اساس، سه مفهوم مهارت، توانایی، عقاید و ارزش ها به مثابه ابعاد اصلی الگو مورد شناسایی قرار گرفتند و سپس مولفه های هر یک از این ابعاد استخراج و شاخص های هر مولفه تعیین گردیدند. پس از تجزیه وتحلیل آماری نتایج پرسشنامه، شاخصه های نیروی انسانی سایبر در سه بعد، هفت مولفه و سی وپنج شاخص ارایه شد.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی، کارشناس سایبری، اقدامات سایبری
  • محمدرضا بشارتی*، حسین حسنوند صفحات 123-172

    از آنجایی که امام خامنه ای حفظه الله به مقوله فرماندهی مدیریت جهادی تاکید بسزایی داشته، به طوری که در آثار مکتوب، سخنرانی های معظم له به طور دقیق تمام مشخصه های آن را مشخص نموده است. بنابراین سوال اصلی پژوهش این است که الگوی فرماندهی و مدیریت جهادی در منظومه فکری مقام معظم رهبری (مدظله العالی) چگونه ترسیم یافته است؟ در این پژوهش با بررسی کتابخانه ای و با روش تحلیلی توصیفی به تبیین الگوی فرماندهی و مدیریت جهادی در منظومه فکری مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) از سال 1368 تا 1399 پرداخته ایم به صورت موردی مطالعه و در ادامه به شناسه گذاری اقدام، مضمون پایه (شاخص)، مضمون سازمان دهنده (مولفه)، مضمون فراگیر (بعد) دست یافته ایم. از نتایج پژوهش می توان به: مدیریت جهادی، باور به خدا، باور به خود، باور به کارکنان، انقلابیگری، برنامه ریزی، بسیج منابع، هدایت و رهبری، هماهنگی و کنترل و نظارت اشاره نمود که برآیند این پژوهش طراحی الگوی سه لایه ای در چند بعد، چند مولفه و چند شاخص گردیده است.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، الگوی فرماندهی، منظومه فکری آیت الله العظمی خامنه ای مد ظله العالی
  • رضا عجم* صفحات 173-199

    این پژوهش به منظور تشخیص عوامل موثر بر اثربخشی آموزش بسیجیان به اجرا در آمد. هدف اصلی آن بود که از طریق دستیابی به ارتقاء سطح اثربخشی آموزش بسیجیان پیشنهاد شود. به این منظور دیدگاه فرماندهان و مدیران درباره 3 عنصر مژثر بر اثربخشی آموزش یعنی متون و محتوای آموزشی، استاد و مربی و محیط آموزشی بررسی شد. برای پاسخ به 4 سوال پژوهش روش پیمایشی برگزیده شد. پرسشنامه محقق ساخته به کمک منابع ارزیابی موجود ، منابع علمی معتبر و مشورت با صاحب نظران، شامل 24 سوال بسته و 1 سوال باز پاسخ، طراحی و تایید اعتبار شد. داده ها از طریق توزیع پرسشنامه میان 83 نفر از افراد خبره و صاحب نظر مرتبط با موضوع در قالب جامعه نمونه آماری که به صورت تصادفی گزینش شده اند، توزیع و سپس نظر آنان نیز جمع آوری شده است.  پس از گردآوری پرسش نامه ها و بررسی نظر جامعه نمونه آماری، با استفاده از تکنیک ها و روش های آماری نسبت به تجزیه و تحلیل داده ها اقدام و در ادامه به جمع بندی و ارزیابی پاسخ مساله تحقیق نیز پرداخته شده است. یافته ها نشان داد که در بین مولفه های تحقیق  به ترتیب« متون و محتوای آموزشی» موثرترین مولفه این پژوهش نسبت به مولفه های«اساتید و مربیان» و «محیط آموزشی» می باشند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، آموزش بسیجیان، گردان ها
|
  • Ali Torabi, MASOUD ALI HOSEINI, Rohollah Faraji * Pages 11-40

    Evaluating the individual performance of managers is one of the concerns of organizations and one of the frequently repeated research topics in scientific literature. The separation between the performance of the organization and the performance of the individual is one of the issues of concern in this field. In order to address this important concern and in order to achieve a model suitable for their goals, missions, structure and jobs, organizations have used many evaluation models. Experimental evidence and scientific studies show that in the results obtained from the models used in performance evaluation, some aspects of performance have been neglected. The current research seeks to identify the model of evaluating the individual performance of managers in the organization in order to be able to evaluate the performance of managers.including jobs, goals and missions. the research method used; Sandelowski and Barroso's seven-step Meta-synthesismethod has been carried out by studying scientific-research articles related to the field of evaluation from reliable databases, analyzing and reviewing selected articles, organizing and categorizing the extracted dimensions and components, and finalizing the model using an expert panel. Is. The findings of the research show that the ideal model for evaluating the individual performance of managers has six dimensions and eighteen components. The dimensions calculated in this research are: individual, organization management, mission, value, jihadi and social. Also, the proposed components are: managerial, legal, financial, economic, operational, environmental, ethical, religious, political, jihadist thinking, lifestyle, jihadist work and action, internal organization, external organization

    Keywords: : performance, performance evaluation, employee performance evaluation, Meta-synthesis
  • Akbar Khezli, Seyed ali Sadatinjad * Pages 41-70

    The discourse of the Islamic Revolution, whose central signifier is based on neither the East nor the West, considers the approach of resistance as the main theme of its work. Also, the leaders of the Islamic Revolution have proposed and explained the dimensions and angles of resistance in their statements and words on various occasions; However, by examining the research that has been carried out in this field, the model of resistance in the discourse of the Islamic Revolution from the perspective of the Supreme Leader; It has not been achieved (background), on this basis, knowing the pattern of resistance in the discourse of the Islamic Revolution from the perspective of the Supreme Leader is the main issue of this research. As the main question of this research, this article aims to discover the general pattern of Islamic resistance in the Islamic world from the point of view of the Supreme Leader, using the method of thematic analysis. It is that the pattern of resistance extracted from the theme network includes four dimensions and 22 components. which is based on the overarching themes of spirituality, task-oriented, etc. (findings)

    Keywords: Pattern, discourse, Islamic resistance, Supreme Leader, theme analysis
  • Mostafa Lotfijalalabadi * Pages 71-98
    The requirements and conditions governing the activity environment of organizations have made it more and more necessary to communicate with each other, so inter-organizational communication plays a significant role in the performance of organizations. In this regard, the current research has been conducted with the aim of identifying and prioritizing Antecedents of Inter-organizational Cooperation .This applied research was done with sequential mixed method (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative part of experts included professors and managers communication. The statistical sample was obtained by snowball sampling and equal to 20 people. The obtained information was collected by semi-structured interview and analyzed by thematic analysis method. Then the obtained factors were validated. The statistical population in the quantitative part was the professors and employees of the defensive organizations, whose data was collected by the questionnaire method and using the structural equation model in the P.L.S software was analyzed. Findings shoewd that the identified antecedents of Inter-organizational Cooperation were categorized into three main categories: human factors, Structural factors and environmental factors. Quantitative findings also showed that the classification done can be confirmed. The ranking of the influence of these factors is also human, environmental and Structural antecedents respectively. The proposed model can help increase IRI military interactions and communications with other organizations to play a more effective role in the country and increase the country's defense power.
    Keywords: Inter-organizational Cooperation, defensive organizations, Cooperation .communications
  • Hani Rahimov *, Mohammadreza Movahedi Sefat Pages 99-121
    The ability of the Islamic Republic of Iran to carry out cyber operations is an example of the order of the Supreme Leader in the approach of threats against threats. The most valuable asset of the country's cyber operations is its human resources, which plays a decisive role in the success of cyber operations. Employing, maintaining and promoting suitable human resources committed to the institutional values ​​of the Islamic Revolution is a guarantee of progress in the field of cyber operations. In the current research, the indigenous model of cyber operations human resources, exploratory, with a mixed approach (quantitative and qualitative) and using the research method of content and rational analysis, through in-depth interviews with 9 commanders and managers of the strategic and operational levels of the research field and Questionnaires were presented to 62 cyber operations experts of the Islamic Republic of Iran. Based on this, three concepts of skill, ability, beliefs and values ​​were identified as the main dimensions of the model, and then the components of each of these dimensions were extracted and the indicators of each component were determined. After the statistical analysis of the results of the questionnaire, the indigenous model of cyber operation human resources was presented in three dimensions, seven components and thirty five indicators.
    Keywords: Human resources, Cyber warrior, Cyber operations
  • Mohamadreza Besharati *, Hossein Hasanvand Pages 123-172

    Since Imam Khamenei persists on management and jehadi’s command, he declares all aspects of these subjects in documents and lectures. The main question is that: what is the management and command Jahadi"s pattern based on leader's opinion? In this research, libraries evaluation and descriptive analysis are used to present management and command Jahadi"s pattern based on leader's opinion in the interval of 1368 to 1399.Since Imam Khamenei persists on management and jehadi’s command, he declares all aspects of these subjects in documents and lectures. The main question is that: what is the management and command Jahadi"s pattern based on leader's opinion? In this research, libraries evaluation and descriptive analysis are used to present management and command Jahadi"s pattern based on leader's opinion in the interval of 1368 to 1399.Since Imam Khamenei persists on management and jehadi’s command, he declares all aspects of these subjects in documents and lectures. The main question is that: what is the management and command Jahadi"s pattern based on leader's opinion? In this research, libraries evaluation and descriptive analysis are used to present management and command Jahadi"s pattern based on leader's opinion in the interval of 1368 to 1399.

    Keywords: Jahadis Management, Command Pattern, AyatoAllah Khamenei Opinion
  • Reza Ajam * Pages 173-199

    This study was conducted to identify the factors affecting the effectiveness of Training of Basijis Imam Hussein (as) battalions in Semnan province. The main purpose was to propose solutions to improve the level of effectiveness of training of Basijis Imam Hussein (as) Battalion in Semnan province by achieving the research objectives. For this purpose, the views of commanders and managers about the three elements that affect the effectiveness of education, namely educational texts and content, teacher and instructor and educational environment were examined. A survey method was chosen to answer 4 research questions. The researcher-made questionnaire was designed with the help of available evaluation resources, valid scientific sources and consultation with experts, including 24 closed questions and 1 open-ended question, design and validation.Data were distributed through a questionnaire among 83 experts and related experts in the form of a randomly selected statistical sample population and then their opinions were collected.After collecting the questionnaires and reviewing the opinion of the statistical sample population, using statistical techniques and methods, the data were analyzed and then the answer to the research question was summarized and evaluated. Findings showed that among the components of research, "educational texts and content" are more effective than "professors and educators" and "educational environment", respectively.

    Keywords: Effectiveness, training of Basijis, Imam Hussein (as) battalions