فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1402)

نشریه سالمندشناسی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته رضایی، آریا همدانچی، محمدرضا لک پور، ایوب نافعی، اکبر بابانیا، حمید حمزه زاده* صفحات 1-9
    مقدمه

    اگرچه روند جهانی به سمت غربالگری پیش رفته است. اما، در بسیاری از موارد، یک مبنای واضح برای مقرون به صرفه بودن غربالگری وجود ندارد. بنابراین بررسی مقرون به صرفه بودن و امکان سنجی با درنظر گرفتن عوامل اپیدمیولوژیک، زمینه اجتماعی و فرهنگی جامعه، شواهد مهمی در تصمیم گیری های پیشگیرانه محسوب می شوند. هدف از این مطالعه امکان سنجی راه اندازی مرکز پیشگیری و ارتقای سلامت با هدف سالمندی سالم می باشد.

    روش کار

    این مطالعه کاربردی و از نوع توصیفی-تحلیلی (تکنیکی) است و قسمتی از طرح راه اندازی مرکز پایش پیشگیری و ارتقای سلامت سالمندی با رویکرد سالمندی سالم است. این مطالعه امکان سنجی اجرای مدل بومی با هدف هوشمندسازی شبکه ارایه خدمات پایش، پیشگیری و ارتقای سلامت، را می سنجد. ارزیابی اقتصادی و مالی با استفاده از نرم افزار تخصصی مدل کامپیوتری تجزیه و تحلیل امکان سنجی و گزارش گیری (کامفار) صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که راه اندازی مرکز پایش، پیشگیری و ارتقای سلامت بر اساس مدل بومی طراحی شده با در نظر گرفتن خدمات درآمدزای مرکز، پیش بینی میزان اشتغال زایی و موارد مورد نظر در هزینه های سرمایه گذاری با نرخ بازدهی سرمایه داخلی 80/1300 امکان پذیر می باشد.

    بحث: 

    راه اندازی مرکز شبکه ملی پایش، پیشگیری و ارتقای سلامت در کشور با رویکرد سالمندی سالم، فعال و خودمراقب مبتنی بر استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی نه تنها امکان اجرایی داشته بلکه می تواند نقش مهمی برای داشتن جامعه ای سالم تر داشته باشد. بسترسازی، ایجاد فرهنگ سلامت محور در جامعه، حمایت و نظارت مداوم از کلیدواژه های موفقیت و استمرار برنامه های پیشگیری و ارتقای سلامت خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیشگیری، ارتقای سلامت، سالمندی سالم، سالمندی فعال، خودمراقبتی
  • زهرا قنبری زرندی، پریسا فروتن بقا، ادیبه برشان*، رقیه شریعتی صفحات 10-19
    مقدمه

    شیوع مشکلات روانشناختی در معلمان بازنشسته سالمند به دلیل فاصله گرفتن از کار و فعالیت های ذهنی و جسمی سابق، بالا است و برای رفع این مشکلات به مداخلاتی نیاز می باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش راهبردهای مثبت گرا بر تاب آوری و کیفیت زندگی معلمان بازنشسته سالمند انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان بازنشسته سالمند شهر کرمان در سال 1402 بودند که 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) به روش نمونه گیری در دسترس و با رضایت اگاهانه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه کیفیت زندگی وار، کاسینسکی و کلر (1996) بود. مداخله آموزش راهبردهای مثبت گرا در 9 جلسه 70 دقیقه ای و هفته ای دو بار بر روی گروه آزمایش انجام شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. میزان P کمتر از 05/0 معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در متغیر تاب آوری، میانگین و انحراف استاندارد گروه آزمایش در پیش آزمون 74/5±55/56 و در پس آزمون 12/6±82/67 و در متغیر کیفیت زندگی، میانگین و انحراف استاندارد گروه آزمایش در پیش آزمون 15/4 ± 75/21 و در پس آزمون 68/3 ± 59/30 به دست آمد. نتایج تحلیل کوواریانس نیز نشان داد که آموزش راهبردهای مثبت گرا بر تاب آوری و کیفیت زندگی معلمان بازنشسته سالمند تاثیر داشت (01/0P <).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، از آموزش راهبردهای مثبت گرا برای افزایش تاب آوری و کیفیت زندگی معلمان بازنشسته سالمند می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت گرا، تاب آوری، معلمان، سالمند، کیفیت زندگی
  • زهره رهایی، سمیه برجی*، نیره امینی ثانی، حسین فلاح زاده ابرقوئی صفحات 20-29
    مقدمه

    افزایش سن موجب بروز نقایص جسمانی و شناختی سالمندان شده، مداخله جدی برای حمایت از سالمندان را می طلبد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه حمایت اجتماعی بر وضعیت شناختی در سالمندان شهرستان نیشابور انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر اساس داده های فاز اول ثبت نام مطالعه کوهورت طولی سالمندی نیشابور بر روی 3451 نفر از افراد 60 سال به بالا انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی، MMSE، MOCA و پرسشنامه حمایت اجتماعی دوک صورت گرفت و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    با ابزار MMSE یک پنجم سالمندان (3/20%) و با ابزار MOCA تقریبا نیمی از پاسخگویان (3/49%) اختلال شناختی نداشتند، 84 درصد از پاسخگویان اکثر اوقات از حمایت اجتماعی دریافت شده راضی بودند و سالمندانی که از حمایت اجتماعی دریافت شده راضی بودند، کمترین اختلال شناختی را داشتند. تحصیلات قویترین عامل در پیش بینی اختلال شناختی بود و ابزار MOCA نسبت به MMSE بیشتر تحت تاثیر متغیرهای دموگرافیک قرار داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای اختلال شناختی در سالمندان، بررسی دقیق و غربالگری اختلالات شناختی می تواند به تشخیص زودرس و پیشگیری از پیشرفت اختلال منجر گردد. همچنین نظر به ارتباط حمایت اجتماعی با وضعیت شناختی افزایش استفاده از رسانه های گروهی، فناوری های آنلاین، طراحی برنامه ها و فعالیت های گروهی تفریحی و ورزشی می تواند در بهبود وضعیت شناختی سالمندان موثر باشد.

    کلیدواژگان: سالمند، شناخت، حمایت اجتماعی، MMSE، MOCA
  • مریم مرادی، منصوره افضلی قربانی، مریم ایمانی، سلمان دلیری، سارا اسلامی* صفحات 30-45
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی شیوع بیماری های مزمن غیر واگیر و عوامل مرتبط به آن در سالمندان تحت پوشش مراکز سلامت جامعه شهرستان شاهرود انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر به صورت توصیفی-مقطعی بر روی سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی شهر شاهرود انجام گردید. تعداد 448 سالمند با روش تصادفی خوشه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه ها شامل اطلاعات دموگرافیک، آزمون غربالگری افسردگی سالمندان (GDS-4)، نسخه کوتاه پرسشنامه ارزیابی وضعیت تغذیه (MNA-SF-6) و چک لیست بیماری های مزمن بود. از آزمون های آماری، فیشر، تی تست و کای دو و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان مطالعه 1/7±6/71 بوده و 2/54 درصد از آن ها مرد بودند. شایع ترین اختلالات مزمن به ترتیب فشارخون بالا (1/55%)، اختلالات بینایی (42%)، دیابت (1/31%) و افسردگی (7/29%) بود. بیماری دیابت در زنان (003/0=P)، افراد با تحصیلات کمتر (014/0=P)، کسانی که تنها زندگی میکردند (003/0=P)، نمایه توده بدنی بالاتر از 27 (005/0=P)، و کسانی که در معرض خطر سوء تغذیه قرار داشتند (001/0=P)، بیشتر و در سالمندانی که شاغل بودند به طور معناداری کمتر بود (002/0=P). نمایه توده بدنی بالا با هفت بیماری از جمله بیماری های دیابت، فشارخون بالا، بیماری های تیروییدی، نورولوژیکی، استیوپروز، هایپرلیپیدمی و افسردگی ارتباط معنادار داشت. کفایت درآمد ماهانه تنها با یک بیماری (بیماری کبدی) و مصرف دخانیات با هیچ کدام از بیماری ها مرتبط نبود.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای بیماری های مزمن در سالمندان و عوامل متعدد موثر بر آنها، استفاده از رویکرد چند جانبه در برنامه ریزی هایی که به منظور پیشگیری و کاهش بیماریهای مزمن و ارتقا سطح سلامت سالمندان انجام میگیرد، ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: سالمندان، بیماری های مزمن، بیماری های غیر واگیر، سلامت سالمندان
  • مهدی قلیان اول*، هادی طهرانی، مریم سالاری، مرضیه محمدی صفحات 46-55
    زمینه و هدف

    بیماری کروناویروس2019 (کووید-19) یک بیماری جدید و مسری می باشد. افراد مسن و دارای نقص ایمنی با سایر بیماری های زمینه ای به شدت تحت تاثیر کووید-19 قرار می گیرند و میزان مرگ و میر بالاتری دارند. این مطالعه با هدف بررسی عوامل مرتبط بر رفتار های پیشگیری کننده از کووید-19 در سالمندان 75-60 سال شهر مشهد بر اساس نظریه انگیزش محافظت اجرا شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در سال 1400 بر روی 270 نفر از  سالمندان 75-60 سال تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد انجام شد. نمونه گیری به صورت تصادفی از 5 مرکز بهداشتی درمانی شهر مشهد و متناسب با جمعیت تحت پوشش انجام شد.اطلاعات مورد نظر از طریق پرسشنامه محقق ساخته و به صورت خود گزارش دهی جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS  نسخه 27 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحقیق، خودکارآمدی درک شده قوی ترین پیش بینی کننده معنی دار(001/0> P  ، 34/0β=) رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-19 بدست آمد. بالاترین میانگین مربوط به سازه کارآمدی پاسخ درک شده (99/1±13/23) و کمترین میانگین مربوط به سازه ترس(34/3 ± 14/12) محاسبه شد. همچنین سازه های نظریه انگیزش محافظت 67 درصد از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده از کرونا را در سالمندان پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد با استفاده از نظریه انگیزش محافظت می توان رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-19 را پیش بینی کرد. با توجه به نتایج به دست آمده سازه های حساسیت درک شده،کارآمدی پاسخ درک شده و خود کارآمدی درک شده و انگیزش محافظت در تبیین رفتارهای محافظتی موثر می باشند. با افزایش دانش،آگاهی و با مشخص نمودن راهبردهای پیشگیری از بیماری، خودکارامدی افراد نیز افزایش می یابد و افراد بیشتر سعی می کنند رفتارهای مورد نظر را رعایت کنند.

    کلیدواژگان: نظریه انگیزش محافظت، کووید-19، رفتار پیشگیری کننده، سالمندان
  • ابراهیم نامنی*، زهرا شهرابادی صفحات 56-70
    مقدمه

    در سال های اخیر توزیع جمعیت کشور به سمت سنین بالاتر تغییر یافته و پدیده سالمندی مانند سایر نقاط جهان در ایران نیز قابل مشاهده است. باتوجه به روند افزایشی سهم سالمندان از کل جمعیت کشور، بررسی مولفه امید به زندگی و دیگر مولفه های اثرگذار بر امید به زندگی درسالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف پژوهش بررسی نقش میانجی گرانه کمال گرایی در رابطه سرمایه روانشناختی و احساس سرزندگی با امید به زندگی در سالمندان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی پژوهش کلیه سالمندان تحت پوشش اداره بهزیستی شهر تربت حیدریه در سال 1401 بودند که تعداد 260 نفر به صورت دردسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس چندبعدی کمال گرایی هویت و فلت، پرسشنامه امید به زندگی اسنایدر و همکاران، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز و پرسشنامه احساس سرزندگی رایان و فردریک، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    در تحلیل توصیفی داده های جمعیت شناختی پاسخگویان، یافته ها نشان داد که 11 درصد سالمندان 65 سال، 2/16 درصد 66-70 سال، 31 درصد 71-75 سال و 4/21 درصد 76-80 سال و 5/20 درصد بالاتر از 80 سال بودند. نتایج حاصل از تحلیل مسیر حاکی از آن بود که سرمایه روانشناختی به صورت مستقیم (63/0) و به صورت غیرمستقیم یعنی از طریق کمال گرایی بر میزان امید به زندگی (19/0) تاثیرگذار است (01/0›p). همچنین نتایج نشان داد، سرزندگی به صورت مستقیم (34/0) و به صورت غیرمستقیم یعنی از طریق کمال گرایی بر میزان امید به زندگی (05/0) تاثیرگذار است (01/0›p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش میانجی کمال گرایی در رابطه سرمایه روانشناختی و احساس سرزندگی با امید به زندگی افراد سالمند، برگزاری کارگاه های گروه درمانی در خانه های سالمندان برای افراد مسن، جهت بهبود امید به زندگی سالمندان می-تواند مثمرثمر باشد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، سرمایه روانشناختی، احساس سرزندگی، امید به زندگی
  • سیده مهدیه خواستار، نرگس ارسلانی*، کیان نوروزی، مهدی نوروزی، محمد رحیم خانی صفحات 71-79
    مقدمه

     افزایش شیوع بیماری آلزایمر از جمله پیامدهای دوران سالمندی است. این افراد با توجه به اختلال در شناخت، رفتار و عملکرد برای انجام فعالیت های روزانه زندگی وابسته به دیگران هستند. تنوع و شدت نقش های مراقبتی منجر به مشکلات روانی (اضطراب، خستگی و افسردگی) و افزایش بار مراقبتی در مراقبان می گردد. به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی ارتباط خستگی و بارمراقبتی مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر شهر بیرجند انجام شده است.

    روش کار

     این مطالعه از نوع مقطعی بوده و جامعه آماری آن را تمامی مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر شهر بیرجند در سال 1398 شامل شد. 150 نفر  از مراقبین بیماران مبتلا به آلزایمر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس مقیاس تجدیدنظر شده خستگی پایپر و سیاهه بار مراقبتی زاریت توسط مراقبین به صورت مصاحبه و خودگزارش دهی تکمیل شدند. داده‏های با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22  تحلیل شد.

    یافته ها

     در مطالعه حاضر میانگین و انحراف معیار سنی افراد تحت مطالعه 03/7 ±  13/51 بود که (3/63 %) 95 مراقبین زن  و اکثریت مراقبین(48.8) 67 خانه دار بودند. یافته ها نشان داد که بین خستگی و بارمراقبتی مراقبین رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(01/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 7/55 درصد واریانس بار مراقبتی به وسیله ابعاد خستگی تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

     یافته ‏های این پژوهش نشان می دهد که خستگی نقش مهمی در پیش‏بینی بار مراقبتی مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر دارند.

    کلیدواژگان: خستگی، بار مراقبتی، آلزایمر، سالمندی
  • محمد احمدی*، جعفر هزارجریبی، پریسا طباخیان قمی صفحات 80-93
    مقدمه

    سلامت اجتماعی در گسترده ترین مفهوم آن با کمیت و کیفیت عملکرد انسان در تعاملات اجتماعی و ارزیابی های مثبت و منفی دیگران از این نوع از رفتارها توصیف می شود. هدف از پژوهش حاضر، ارایه الگوی توصیفی و تحلیلی از شاخص و سنجه های تعیین کننده سلامت اجتماعی در بین سالمندان بر اساس مطالعات دهه اخیر می باشد.

    روش کار

    در مطالعه حاضر از روش کیفی فراتحلیل توصیفی و مطالعه مروری نظام مند استفاده شد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل 67 پژوهش منتخب می باشد که در این مطالعه 26 مورد از آن ها به سبب تناسب و ارتباط بیشتر با موضوع به شیوه هدفمند انتخاب و مورد توصیف، تحلیل و مقایسه قرار گرفتند. گردآوری اطلاعات در این مطالعه بر اساس چک لیست گزینش مطالعات پژوهشی، از طریق جستجوی مروری، منظم در نشریه های سالمندی، سالمندشناسی، رفاه اجتماعی، سلامت اجتماعی و برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، همچنین پایگاه اطلاعات پرتال جامع علوم انسانی، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و گوگل اسکولار صورت پذیرفت. 

    یافته ها

    طبق یافته های این تحقیق در بیشتر مطالعات انجام شده دهه اخیر، واحد تحلیل سالمندان بوده است و در اکثر موارد از روش پیمایش برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. همچنین نظریه سلامت اجتماعی کییز در ارتباط با تعیین کننده های اجتماعی نظیر حمایت و تعاملات اجتماعی هاوس و فلمینگ - باوم، کیفیت زندگی زاف، امنیت اجتماعی گیدنز و سرمایه اجتماعی بوردیو هدایتگر غالب تحقیقات بوده است که از میان عوامل یاد شده حمایت و تعاملات اجتماعی و شاخص های آن به نسبت سایر مولفه های دیگر تاثیر بسزایی بر سلامت اجتماعی سالمندان داشته اند.

    نتایج

    مرور اجمالی مطالعات انجام شده دهه اخیر مشخص ساخت اگرچه سنجش وضعیت سلامت اجتماعی بر اساس الگوی پنج گانه کییز در غالب مطالعات تعیین کننده است اما این مدل نتوانسته به ارایه الگوی تحلیلی - توصیفی دقیق از سنجش وضعیت سلامت اجتماعی سالمندان در مقایسه با دیگر گروه ها بر اساس متغیرهای زمینه ای همچون سن، جنس، شغل، تحصیلات، محل سکونت، درآمد و... دست یابد؛ لذا ارایه الگوی جدید و جامع جهت پژوهش و سیاست گذاری در حوزه سلامت اجتماعی سالمندان از سوی محققان و سیاست گذاران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، فراتحلیل، سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی، امنیت اجتماعی، کیفیت زندگی
|
  • Feresshteh Rezaie, Arya Hamedanchi, Mohammad Reza Lakpour, Ayoub Nafei, Akbar Babania, Hamid Hamzezadeh* Pages 1-9
    Introduction

    In spite of the global trend towards increased screening efforts, there remain instances where uncertainty surrounds the cost-effectiveness of this approach. In such cases, a comprehensive assessment that considers cost-effectiveness, feasibility, and factors related to epidemiology, socio-culture, and community becomes indispensable. This assessment offers crucial insights to guide decisions in the realm of prevention. The aim of this study is the feasibility of setting up the health promotion and disease prevention center with a healthy aging approach.

    Method

    This study takes on an applied and descriptive-analytical (technical) approach. This study measures the feasibility of implementing the national model with the aim of intelligentization the network for providing monitoring, prevention and health promotion services. Economic and financial evaluation was done using specialized Computer model software for feasibility analysis and reporting (COMFAR).

    Results

    The study's findings underscore the feasibility of creating a health promotion and disease prevention center through the adoption of the developed national model. With due consideration to projected employment levels, intended investment expenses, and the centers revenue-generating activities, a remarkable internal rate of return (IRR) of 1300.80% emerges as an attainable outcome.

    Conclusion

    The establishment of a nationwide network to oversee monitoring, preventive initiatives, and health promotion, with a strong emphasis on fostering active, self-care-centric aging, rests not only within the bounds of feasibility but also assumes a pivotal role in cultivating a healthier society. The bedrock of this endeavor lies in robust infrastructure development, the cultivation of a health-oriented societal ethos, consistent support, and vigilant oversight. These elements collectively constitute the linchpins for the triumph and continuity of programs aimed at prevention and health promotion.

    Keywords: Prevention, Health promotion, Healthy aging, Active aging, self-care
  • Zahra Ghanbari Zarandi, Parisa Forootan, Adibeh Barshan*, Roghayeh Shariati Pages 10-19
    Introduction

    The prevalence of psychological problems in elderly retired teachers is high due to distance from work and former mental and physical activities, and interventions are needed to solve these problems. This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of training positive strategies on the resilience and quality of life of elderly retired teachers.

    Method

    The research method was semi-experimental and pre-test, post-test with a control group. The statistical population included all the elderly retired teachers of Kerman city in 2023, 30 people (15 people from the experimental group and 15 people from the control group) were selected by available sampling method and with informed consent. Data collection tools were Connor and Davidson's (2003) resilience questionnaires and Kaczynski and Keller's (1996) quality of life questionnaire. The intervention of teaching positive strategies in 9 sessions of 70 minutes and twice a week was performed on the experimental group and the control group did not receive any intervention. Data analysis was done with descriptive tests (mean and standard deviation) and covariance analysis using SPSS version 24 software. P level less than 0.05 was considered significant.

    Results

    In the resilience variable, the mean and standard deviation of the experimental group in the pre-test was 56.55±5.74 and in the post-test 67.82±6.12 and in the quality of life variable, the mean and standard deviation of the experimental group in the pre-test 21.75 ± 4.15 in the test and 30.59 ± 3.68 in the post-test. The results of the covariance analysis also showed that teaching positive strategies had an effect on the resilience and quality of life of retired teachers (P<0.01).

    Conclusion

    Based on the findings of the research, training positive strategies can be used to increase the resilience and quality of life of elderly retired teachers.

    Keywords: positive psychology, resilience, teachers, elderly, quality of life
  • Zohreh Rahaei, Somaye Borji*, Nayyereh Aminisani, Hossien Fallahzadeh Pages 20-29
    Introduction

    Aging has caused physical and cognitive defects in older adults, requiring serious intervention to support them. This research was conducted with the aim of investigating relationship between social support and cognitive status among older adults of Neyshabur city.

    Method

    This cross-sectional study was conducted based on the data of the first phase of registration of the longitudinal Neyshabur Geriatric Cohort on 3451 people of 60 years and above. Data collection was done using demographic questionnaires, MMSE, MOCA and Duke social support questionnaire. .data was analyzed using SPSS v.16 software.

    Results

    With the MMSE, one fifth of the participants (20.3%) and with the MOCA, almost half of the respondents (49.3%) did not have cognitive disorder. 84% of the respondents were satisfied with the social support received most of the time, and they were satisfied, had the least cognitive impairment. Education level was the strongest factor in predicting cognitive disorder, and MOCA was more influenced by demographic variables than MMSE.

    Conclusion

    Due to the high prevalence of cognitive disorders among older adults, careful examination and screening of cognitive disorders can lead to early diagnosis and prevention of disorder progression. Also, considering the relationship between social support and cognitive status, increasing the use of mass media, online technologies, designing programs and group recreational and sports activities can be effective in improving the cognitive status in older adults.

    Keywords: older adult, cognitive, social support, MMSE, MOCA
  • Maryam Moradi, Mansoureh Afzali Ghorbani, Maryam Imani, Salman Daliri, Sara Eslami* Pages 30-45
    Introduction

    This study was conducted with the aim of investigating the Prevalence of Non-communicable chronic diseases and related factors in the elderly of Shahroud in 2022.

    Method

    The present study was carried out in a descriptive-cross-sectional manner on the elderly, referring to the health-treatment centers of Shahroud City. 448 elderly people were selected as the sample size by random cluster method. The questionnaires included demographic information, the elderly depression screening test (GDS-4), the short version of the nutritional status assessment questionnaire (MNA-SF-6), and the chronic diseases checklist. Statistical tests, Fisher, t-test and chi-square, and SPSS version 16 software were used for data analysis.

    Results

    The average age of the study participants was 71.6±7.1 and 54.2% of them were male. The most common chronic disorders were high blood pressure (55.1%), vision disorders (42%), diabetes (31.9%) and depression (29.7%). Diabetes was more common in women (P=0.003), people with less education (P=0.014), those who lived alone (P=0.003), body mass index higher than 27 (P=0.005), and those with risk of malnourished (P=0.001), and it was significantly less in the elderly who were employed (P=0.002). High body mass index was also significantly associated with seven diseases, including diabetes, high blood pressure, thyroid, neurological, osteoporosis, hyperlipidemia, and depression. Adequacy of monthly income was associated with only one disease (liver disease) and smoking was not associated with any of the diseases.

    Conclusion

    Considering the high prevalence of chronic diseases in the elderly and the many factors affecting them, it is necessary to use a multi-faceted approach in planning to prevent and reduce chronic diseases and improve the health of the elderly.

    Keywords: Aged, chronic diseases, non-communicable diseases, elderly health
  • Mehdi Qalyan First*, Hadi Tehrani, Maryam Salari, Marzieh Mohammadi Pages 46-55
    Background

    coronavirus disease 2019 (Covid-19) is a new and contagious disease. Elderly and immunocompromised people with other underlying diseases are severely affected by Covid-19 and have higher mortality rates. This study was conducted with the aim of investigating related factors on the preventive behaviors of covid-19 in the elderly 60-75 years old in Mashhad based on the protection motivation theory. 

    method

    This cross-sectional study was conducted in 1400 on 270 elderly people aged 60-75 years covered by health care centers in Mashhad. Random sampling was done from 5 health centers in Mashhad city and according to the covered population. The desired information was collected through a researcher-made questionnaire and self-reporting. The collected data were analyzed by SPSS version 27 software

    Results

    Based on the research findings, perceived self-efficacy was found to be the strongest significant predictor (P>0.001, β=0.340) of preventive behaviors against Covid-19. The highest mean related to the structure of perceived response efficiency (23.13 ± 1.99) and the lowest mean related to the fear structure (12.14 ± 3.34) were calculated. Also, the constructs of protection motivation theory predict 67% of the variance of corona prevention behaviors in the elderly.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that by using the theory of protection motivation, it is possible to predict preventive behaviors against covid-19. According to the obtained results, the constructs of perceived sensitivity, perceived response efficiency, perceived self-efficacy and protection motivation are effective in explaining protective behaviors. By increasing knowledge, awareness and identifying disease prevention strategies, people's self-efficacy also increases and more people try to observe the desired behaviors.

    Keywords: Protection motivation theory, Covid-19, Preventive behavior, Aging
  • Ebrahim Namani*, Zahra Shahrabadi Pages 56-70
    Introduction

    In recent years, the distribution of the country's population has changed towards older ages, and the aging phenomenon can be seen in Iran as in other parts of the world. Considering the increasing trend of the share of the elderly in the total population of the country, it is of great importance to examine the life expectancy component and other factors affecting the life expectancy of the elderly; Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the mediating role of perfectionism in the relationship between psychological capital and sense of vitality with life expectancy in the elderly.

    Method

    The purpose of the present study is to investigate the mediating role of perfectionism in the relationship between psychological capital and sense of vitality with life expectancy in the elderly. The present research method is descriptive and correlation type. The research population was all elderly people covered by the welfare department of Torbat Heydarieh city in 2022 then 260 people were selected as a sample of the research available. To collect data from Hewitt & Flett's multidimensional perfectionism scale, Schneider et al life expectancy questionnaire, Luthans’s psychological capital questionnaire and Ryan & Frederick’s vitality questionnaire. Pearson's correlation test and path analysis were also used to analyze the data.

    Results Findings

    In the descriptive analysis of the demographic data of the respondents, the findings showed that 11% of the elderly were 65-60 years old, 16.2% were 70-66 years old, 31% were 75-71 years old, and 21.4% were 76-75 years old. 80 years and 20.5% were above 80 years. The results of the path analysis indicated that psychological capital has a direct (0.63) and an indirect effect on life expectancy (0.19) through perfectionism (p<0.01). Also, the results showed that vitality has a direct (0.34) and an indirect effect on life expectancy (0.05) through perfectionism (p<0.01).

    Conclusions

    Considering the mediating role of perfectionism in the relationship between psychological capital and sense of vitality with the life expectancy of the elderly, holding group therapy workshops in nursing homes for the elderly can be fruitful in order to improve the life expectancy of the elderly. Keywords: perfectionism, hope, optimism, self-efficacy, resilience, vitality, life expectancy.

    Keywords: perfectionism, psychological capital, sense of vitality, life expectancy
  • Seyyedeh Mahdieh Khastar, Narges Arsalani *, Kian Nourozi, Mahdi Nourozi, Mohammad Rahim khani Pages 71-79
    Introduction

     Increased prevalence of Alzheimer's disease is one of the consequences of elderly and these people are dependent on others to perform normal life activities due to impaired cognition, behavior and performance. The variety and intensity of care roles leads to psychological problems (anxiety, fatigue and depression) and increases the care burden in caregivers. This study aimed to determine the study relationship between fatigue and caregivers’ burden of elderly caregivers with Alzheimer's disease in Birjand city. 

    Methods

    The cross-sectional method was used. The statistical population consists of all the elderly caregivers with Alzheimer's disease in Birjand city in year 2019. In this study, according to convenience sampling method, 150 elderly caregivers by formula Plant of Tabachnick, Fidell and Ullman (2007) were selected as samples and they were asked to fill revised fatigue scale of Piper and et al (1998) and caregiver burden inventory of Zarit and et al (1998). The data were analyzed by tests of Pearson correlation and multivariate regression. 

    Results

     Findings showed that there was positive and significant correlation between fatigue and caring caregivers (P<0/01). Also, findings showed that %55/7 of variance of caring caregivers was explained by fatigue.

    Conclusions

     This study confirmed the significant contribution of fatigue on caring caregivers of elderly caregivers with Alzheimer's disease.

    Keywords: Alzhimer disease, Burden caregivers, Fatigue, Elderly
  • Mohammad Ahmadi *, Jafar Hezarjaribi, Parisa Tabakhian ghomi Pages 80-93
    Introduction

    Social health in its broadest sense is described by the quantity and quality of human performance in social interactions and positive and negative evaluations of this type of behavior by others. The purpose of the present research is to present a descriptive and analytical model of indicators and metrics that determine social health among the elderly based on the studies of the last decade.

    Methods

    In the present study, the qualitative method of descriptive meta-analysis and systematic review was used. The statistical population of the current research includes 67 selected studies, in this study 26 of them were selected and described, analyzed and compared due to their suitability and relevance to the topic. Collecting information in this study based on the checklist for selecting research studies, through a regular review search in the publications of Gerontology, IRANIAN of AGEING, Social Welfare, social health, Social Development and Welfare Planning, as well as the database of the comprehensive portal of humanities, the scientific information center of academic jihad and Google Scholar occurred.

    Results

    According to the findings of this research, in most of the studies conducted in the last decade, the unit of analysis has been the elderly, and in most cases, the survey method has been used to collect data. Also, Keyes' theory of social health in relation to social determinants such as House and Fleming-Baum's social support and interactions, Zaff's quality of life, Gidden's social security and Bourdieu's social capital has been the dominant research guide, among the factors mentioned are social support and interactions and its indicators. Compared to other components, they have had a significant impact on the social health of the elderly.

    Conclusions

    An overview of the studies carried out in the last decade revealed that although the assessment of the social health status based on Keyes' five model is the most decisive in the studies, this model has not been able to provide an analytical model - a detailed description of the assessment of the social health status of the elderly compared to other groups based on background variables. such as age, gender, occupation, education, residence, income, etc. ; Therefore, it is recommended by researchers and policymakers to provide a new and comprehensive model for research and policy making in the field of social health of the elderly.

    Keywords: elderly, meta-analytic, social health, social support, social security, quality of life