فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ولی گل محمدی*، طاهره جمشیدی صفحات 1-23
    محدودیت های ناظر بر موقعیت جغرافیایی در محیط آشوبناک خاورمیانه، فقدان عمق استراتژیک، و آسیب پذیری های ناشی از عدم تقارن عناصر قدرت ملی در مقابل دشمنان و همسایگان، دکترین دفاعی نوین اسراییل را به سمت پرهیز از جنگ های کلاسیک و بهره برداری از ابزارهای نامتعارف بازدارندگی سوق داده است. این مقاله با مطالعه تحولات دکترین امنیتی-دفاعی اسراییل به دنبال فهم چارچوب مند ظرفیت های سایبری در شکل دهی به راهبرد بازدارندگی نوین آن در مقابله با تهدیدات داخلی و خارجی است. در چارچوب مفروضه های بازدارندگی سایبری، مقاله این ایده اصلی را مطرح می کند که؛ اسراییل با بازتعریف ابزارهای بازدارندگی امنیتی-دفاعی خود، سرمایه گذاری هدفمندی در توسعه توانمندی های بازدارندگی سایبری انجام داده است. راهبرد بازدارندگی سایبری قلمرو مقابله با تهدیدات امنیت ملی اسراییل را به خارج از مرزها گسترش داده و آسیب پذیری محیطی تهدیدات داخلی را به طور قابل توجهی کاهش داده است. براین اساس، گذار از ابزارهای متعارف نظامی به ابزارهای غیرمتعارف، اسراییل را به تنظیم راهبردهای امنیتی ملی با محوریت توانمندی سایبری در مقابله با کانون های جدید تهدید ترغیب می کند. آسیب پذیری نظامی در مقابل گروه های مقاومت فلسطینی در جنگ اخیر نشان داد که در برخورد با چالش جدی تر مثل ایران، جنگ نظامی گزینه ای مطلوب برای اسراییل نیست و پیش بینی می شود که در آینده بازدارندگی سایبری جایگاه ویژه ای در دکترین امنیتی -دفاعی اسراییل داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی سایبری، دکترین امنیتی -دفاعی، جنگ نامتعارف، اسرائیل
  • سید مهدی موسوی شهیدی*، بهادر زارعی، مرجان بدیعی ازنداهی صفحات 25-46
    رژیم صهیونیستی اسراییل از دهه 1960 سعی کرد که با دکترین اتحاد پیرامونی از انزوای ژیوپلیتیکی خارج شده و به ارتباط با سایر کشورها اقدام کند. در این میان مناطقی نظیر مدیترانه، شمال آفریقا، قفقاز و آسیای مرکزی در اولویت اسراییل قرار گرفت. در این پژوهش با شیوه توصیفی - تحلیلی به بررسی دکترین پیرامونی اسراییل در منطقه قفقاز و آسیای مرکزی به عنوان دو حوزه ی ژیوپلیتیکی مهم در شمال ایران پرداخته شده است. نتایج حاصل از پژوهش که اکثرا از متون و وب سایت های معتبر خارجی استخراج شده است نشان می دهد که دکترین پیرامونی اسراییل علی رغم شروع خوب، نتوانست مشارکت های منطقه ای پایدار با پنج کشور (قرقیزستان، تاجیکستان، ارمنستان، ازبکستان و ترکمنستان) ایجاد کند. در نقطه مقابل دکترین پیرامونی اسراییل در آذربایجان و قزاقستان نسبت به این پنج کشور تا حدودی موفقیت آمیز بوده است. در این راستا محرک های اصلی رژیم اسراییل برای روابط با آذربایجان و قزاقستان نشان دهنده نتایج یکسانی می باشد نظیر تامین منابع انرژی (40 درصد از آذربایجان و 15-25 درصد از قزاقستان)، وجود دو کشور با جمعیت اکثریت مسلمان و ساختار لاییک و استفاده از این اهرم، استفاده از کشور ایالات متحده آمریکا و لابی های خود در کنگره این کشور برای روابط با آذربایجان و قزاقستان، فروش تسلیحات و همچنین هم مرز بودن این کشورها با ایران و استفاده نظامی و سایبریک از این ظرفیت در راستای استراق سمع.
    کلیدواژگان: اسرائیل، دکترین پیرامونی، قفقاز، آسیای مرکزی، آذربایجان، قزاقستان
  • یوسف انصاری، حجت مهکویی*، علی شمس الدینی، سیروس احمدی نوحدانی صفحات 47-69

    تاثیر همسایگی و طایفه گرایی از جمله جستارهای جغرافیای انتخابات است که پیامد عوامل و زمینه ‏های جغرافیایی را در رفتار رای دهندگان بررسی می‏ کند و بر این گمان است که ساکنان یک محدوده سکونت گاهی عموما همانند یکدیگر بر اساس ویژگی و شناسه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شان، به فرد و یا جریانی که با آن احساس همانندی می ‏نمایند رای می ‏دهند. این مقوله در انتخابات مجلس شورای اسلامی استآن کهگیلویه و بویراحمد و به تبع آن حوزه انتخابیه موردمطالعه نمود آشکاری دارد. به نحوی که با برگزاری چندین دوره انتخابات در این فضای جغرافیایی همواره همسایگی و به ویژه بعد طایفه محوری آن تاثیر شگرفی بر نتایج انتخابات داشته است. سوال مقاله حاضر این است که همسایگی چه تاثیری بر انتخابات دور یازدهم حوزه انتخابیه کهگیلویه، چرام، بهمیی و لنده داشته است؟ بر پایه مطالعات کتابخانه ای و یافته های میدانی (مشاهده و مصاحبه) در حوزه انتخابی مذکور، بین تاثیر همسایگی و طایفه گرایی با میزان رای آوری کاندیداها رابطه مستقیمی وجود دارد به طوری که طبق داده ها و اطلاعات آماری که سبد رای نامزدها را تشکیل می دهد، عمده رای کاندیدا در قلمرو ایلی و همسایگی آن ها است. روش پژوهش کنونی، توصیفی-تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی و میدانی می‏باشد که برای تحلیل آن از نرم افزارهای GIS و EXCEL استفاده شده است. بر پایه یافته های  پژوهش این نتیجه حاصل شد که متغیر همسایگی و گرایش های طایفه ای در انتخابات حوزه انتخابیه مذکور آشکار و تاثیرگذار بوده و هرکدام از شهرستان های این حوزه انتخابیه به تناسب میزان جمعیتی که دارند، از فاکتور همسایگی و زادگاهی بهره برده اند، به نحوی که شهرستان های پرجمعیت (کهگیلویه و بهمیی) از بیشترین و شهرستان های کم جمعیت (لنده و چرام) از کمترین میزان همسایگی و طایفه ای در حمایت از کاندیدای قلمرو خود استفاده کرده اند.

    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، تاثیر همسایگی، الگوی توزیع فضایی آراء، طایفه محوری و انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • علی محمدپور*، محمدرضا اقبال، افشار حاتمی صفحات 71-88

    از مهم ترین و درعین حال حیاتی ترین نیاز هر جامعه برای بقاء خود، امنیت پایدار و دفاع مقتدرانه و بازدارنده است. برای این منظور در این پژوهش به بررسی آمایش امنیتی-دفاعی در سواحل جنوبی استان های هرمزگان و سیستان وبلوچستان پرداخته شده است. هدف از این پژوهش شناسایی شاخص های سنجش آمایش امنیتی-دفاعی و همچنین اولویت بندی وضعیت موجود بر مبنای شاخص های موردنظر در محدوده موردمطالعه است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و کاربردی است. داده های موردنیاز از اسناد آمایش سرزمین، مرکز آمار ایران، تصاویر ماهواره ای و مطالعات میدانی جمع آوری شده است. برای سنجش آمایش امنیتی-دفاعی محدوده موردمطالعه از 53 شاخص در ابعاد مختلف طبیعی، زیست محیطی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، نظام سکونتگاهی و زیرساختی استفاده شده است. برای تحلیل داده های پژوهش از مدل واداس استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که آمایش امنیتی - دفاعی لازمه نگاه یکپارچه و نظام مند به تهدیدهای طبیعی و انسانی موجود در داخل و خارج مرزهاست. کمی سازی و مدل سازی عناصر موثر بر آمایش دفاعی- امنیتی در محدوده موردمطالعه، نشان داد که ریشه های امنیت پایدار و دفاع مقتدرانه در عناصر و مشخصه های جغرافیایی و ویژگی های انسانی نهفته است؛ همچنان که مطالعه ویژگی های جغرافیایی و اجتماعی-اقتصادی سواحل جنوبی هرمزگان و سیستان و بلوچستان نشان داد عدم وجود امنیت پایدار و نحوه دفاع از سرزمین با نبود تعادل در توسعه و عقب ماندگی برخی از معیارها و شاخص های موردنظر  همراه بوده است.

    کلیدواژگان: امنیت، تهدیدات داخلی و خارجی، دفاع از سرزمین، آمایش امنیتی-دفاعی، مدل واداس
  • افشین متقی*، محمد آمره صفحات 89-114
    ایتلاف ها و سازمان های منطقه ای در جهان کنونی که به سمت نظم چندقطبی در حرکت است، برای تامین منافع کشوهای عضو ضروری به نظر می رسد. کشورهای موجود در سه منطقه آسیای مرکزی، آسیای جنوب غربی و غرب آسیا به دلیل نداشتن یک اتحادیه منطقه فراگیر و کارآمد و دوری گزینی از منطقه گرایی نتوانسته اند به درستی از ظرفیت های این مناطق استفاده کنند و وجود اختلاف ها و خلاء قدرت فراگیر، این مناطق را به محل تنازع قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای تبدیل کرده است. پژوهش پیش رو با استفاده از روش ترکیبی (توصیفی - تحلیلی و پیمایشی) و تحلیل برنامه ریزی راهبردی SWOT و با استفاده از اطلاعات و داده های اسنادی و کتابخانه ای و کسب نظر 30 تن از کارشناسان خبره جغرافیای سیاسی، علوم سیاسی، مطالعات منطقه ای و زبان و ادبیات فارسی از کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان و قزاقستان، به امکان سنجی تشکیل یک ایتلاف منطقه ای با محوریت جشن و فرهنگ نوروز پرداخته است. نتایج نشان داد که باوجود اختلافات و ضعف های موجود در زمینه تشکیل اتحادیه نوروز، امتیاز نهایی 2.56 از 5 به دست آمده است که نشان گر بالا بودن احتمال تشکیل اتحادیه می باشد، هرچند افزودن استراتژی های اقتصادی و ژیواکونومیک برای تکوین چنین ایتلافی، ضروری است.
    کلیدواژگان: تحلیل راهبردی، اتحادیه نوروز، جغرافیای نوروز، همگرایی منطقه ای
  • زهرا احمدی پور، نوید سرباز کل تپه* صفحات 115-133
    شهر، صحنه استراتژیک فهم روندهای بازپیکربندی نظم اجتماعی است. ازنظر لوفور، این فضا همچون ابزار هژمونیک طبقه مسلط، برای بازتولید سلطه خود است. در این صحنه همواره شاهد کشمکش های دو گفتمان مسلط و مقاومت برای تسلط بر فضای جغرافیایی هستیم. شکل گیری گفتمان مقاومت در فضای شهری روندی را طی می کند که هدف اصلی این مقاله تبیین این روند است. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و مقالات پژوهشی منتشرشده در سایت ها می باشد. نتایج نشان می دهد که اولین جرقه شروع گفتمان مقاومت از نقد سیاست ها و بیان مسیله شروع می شود و تا بحران سیاسی ادامه پیدا می کند. نارضایتی های محلی موجب خروج شهروندان متفاوت از دنیای خصوصی خود و تبادل نظر با دیگران در مورد مسایل موردعلاقه مشترک، ایجاد ایده ها و روایات مشترک در مورد فضای زندگی می شود. جابه جایی و محروم سازی سیستماتیک از فضای زندگی روزانه، موجب تسریع در تجمیع قدرت ساکنان شهر برای دفاع از تولید فضا می شود. مشارکت در مبارزات مکرر حس عاطفی را ایجاد می کند که از طریق آن وابستگی های فردی به جنبش های اجتماعی و جمعی بیشتر می شود. این بسیج محلی عملکردهای حیاتی را به کار می گیرد، زیرا این عملکردها افراد متفاوت را به عرصه عمومی می کشاند و دارایی ها و ابزارهای ارتباطی و عاطفی را ایجاد می کند که فعالان جدید را قادر می سازد تا وقت و منابع خود را برای مبارزه ای با ریسک بالا به کار بگیرند.
    کلیدواژگان: فضای شهری، گفتمان مقاومت، فضاسازی، قدرت، سیاست
  • مرجان بدیعی ازنداهی*، زهرا پیشگاهی فرد، وحید نجفی نخجوانلو صفحات 135-158
    امروزه مفهوم نوین امنیت ملی در مقایسه با مفهوم کلاسیک آن، مولفه های متعدد داخلی و خارجی سخت و نرم را در برمی گیرد. هریک از مولفه های جغرافیای ملی، از عوامل اصلی سازنده و پایدار امنیت ملی هر کشور محسوب می شوند؛ که می توانند ثبات و آرامش و برعکس بی ثباتی و چالش امنیتی برای یک کشور فراهم سازند. هدف این مقاله نه تنها چگونگی امنیتی شدن آب های داخلی ایران است؛ بلکه تاثیرات آن بر امنیت ملی ایران نیزمورد توجه قرار گرفته است. یافته های پژوهش براساس روش توصیفی-تحلیلی نشان می دهد درهم تنیدگی پدیده های خارجی مانند افزایش دمای زمین طی دو دهه اخیر و تغییر الگوی بارش، و پدیده های داخلی از قبیل ضعف مدیریت منابع آب، کاهش میزان بارندگی، افت سطح آب های زیرزمینی و حفر بی رویه چاه های غیرمجاز طی چهار دهه اخیر، نه تنها به بحرانی شدن وضعیت منابع آب کشور انجامیده است بلکه اعتراضات اجتماعی در استان های محدوده زاگرس، حوضه آبریز مرکزی و جنوب غربی با محوریت آب را دربرداشته است؛ بطوریکه چالش آبی به تدریج به شکل چالش امنیتی درآمده و و امنیت ملی ایران را متاثر ساخته است.
    کلیدواژگان: جغرافیای ایران، امنیت ملی، امنیت آب، آب ‏های داخلی، چالش ‏های هیدروپلیتیک
  • رئوف رحیمی*، بهاره سازمند صفحات 159-177

    برنامه همکاری ایران و چین تاکنون، پرسش های زیادی را برانگیخته است. در این پژوهش در چارچوب نیوریالیسم تدافعی تلاش شده است به این پرسش پاسخ داده شود، چه عواملی در انعقاد توافق نامه استراتژیک 25 ساله ایران و چین موثر بوده و چالش های اجرای کامل قرار داد مذکور چیست؟ در پاسخ به سوال پژوهش، این فرضیه مطرح شده است که بدعهدی غرب در عمل به تعهدات خود در چارچوب برجام، فشار حداکثری امریکا، نیاز اقتصاد ایران به جذب سرمایه و فناوری و تلاش برای برخورداری از حمایت چین در مجامع بین المللی از یک سو و از سوی دیگر چین ایران را یک دارایی بالقوه در غرب آسیا می‏داند. ازاین رو، ایران را یک متحد بالقوه می‏داند. اما اجرای این قرارداد به دلایل مختلف با چالش هایی مواجه می‏شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که قانون توازن منطقه ای چین و تحریم‏های امریکا روابط با ایران را محدود می‏کند. علیرغم عوامل راهبردی در پشت شراکت چین و ایران، مشارکت رو به رشد چین در خاورمیانه طی دو دهه گذشته و روابط آن با مخالفان منطقه ای ایران به عنوان عوامل محدودکننده و چالش ساز در روابط دوجانبه عمل می کند.. روش پژوهش، بررسی تطبیقی و روش جمع آوری داده ‏ها کتابخانه‏ای است. این پژوهش با بررسی سابقه همکاری ایران و چین، عوامل موثر بر برنامه همکاری استراتژیک 25 ساله و چالش های اجرای آن را موردتوجه قرار داده است.

    کلیدواژگان: برنامه همکاری استراتژیک 25 ساله، همکاری اقتصادی-نظامی، سرمایه‏گذاری، محدودیت‏ها، توازن منطقه‏ای
  • احسان مزدخواه، سمیه حمیدی* صفحات 179-204
    در چند سال اخیر، با گسترش انقلاب صنعتی چهارم و رشد روند های فرافناورانه ای مانند هوش مصنوعی به عنوان یک بزنگاه حساس بین المللی، ژیوپلیتیک دچار تغییر و تحول شده است. اساسا آشنازدایی از بستر های علمی سیاست خارجی و روابط بین الملل در خوانش های کلاسیک و روایت سازی هایی از مسیله وارگی و مسیله بودگی سیال در این حوزه با تاکید بر روند هایی چون هوش مصنوعی و کلان داده ها منجر به تغییر ژیوپلیتیک به فرا - ژیوپلیتیک شده که این تحولات و ترتیبات نوین بستری برای تغییر رقابت های بین المللی است. این مقاله با مفروض گرفتن رقابت های ژیوپلیتیکی دولت ها در قالب هوش مصنوعی و با بهره گیری از روش تحلیلی - توصیفی به دنبال پاسخ به این سوال است که ژیوپلیتیک چگونه توسط هوش مصنوعی و کلان داده ها دچار تحول شده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که هوش مصنوعی منجر به بازطراحی کارکرد ژیوپلیتیک در عصر کلان داده ها و رقابت های الگوریتمی گردیده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، هوش مصنوعی، فرا - ژئوپلیتیک، سیاست خارجی، کلان داده
|
  • Vali Golmohammadi *, Tahereh Jamshidi Pages 1-23
    This article studies the transformation of Israel’s Security-Defense Doctrine in order to understand the framework of the cyber capabilities in shaping Israel’s new deterrence strategy against internal and external threats. Restrictions of geographical location in the turbulent Middle East, a lack of strategic depth, and vulnerabilities due to the asymmetry of the elements of national power against enemies and neighbors push Israel to avoid classical warfare and use the unconventional deterrence tools and new defense doctrine. In the context of cyber deterrence assumptions, this article introduces the basic idea that Israel has made targeted investments in developing cyber-deterrence capabilities by redefining its security-defense deterrence tools. The cyber deterrence strategy has expanded the scope of Israel's response to national security threats beyond its borders and significantly reduced the environmental vulnerability of internal threats. Accordingly, the transition from conventional military tools to unconventional tools persuades Israel to formulate national security strategies centered on cyber capabilities to meet new threats. The military vulnerability to Palestinian Resistance Groups in the recent war has shown that in the face of a more serious challenge like Iran, military warfare is not a viable option for Israel, and cyber deterrence is predicted to have a special place in Israel's Security-Defense Doctrine in the future.
    Keywords: Cyber Deterrence, Security-Defense Doctrine, Unconventional War, Israel
  • Mehdi Moosavi *, Bahador Zarei, Marjan Badiee Azandahi Pages 25-46
    The Zionist regime has attempted to break out the geopolitical isolation with the doctrine of peripheral unity and to establish relations with other countries Since the 1960s. Areas such as the Mediterranean, North Africa, the Caucasus, and Central Asia were given priority by Israel. In the present study, the descriptive-analytical method was adopted to examine the periphery doctrine of Israel in the Caucasus and Central Asia as two important geopolitical areas in northern Iran. Our study indicates that the Zionist doctrine, despite a good start, failed to establish sustainable regional partnerships with five countries (i.e., Kyrgyzstan, Tajikistan, Armenia, Uzbekistan, and Turkmenistan). In contrast, the Israel periphery doctrine in Azerbaijan and Kazakhstan has been somewhat successful than these five countries. In this regard, the main Israel stimuli for relations with Azerbaijan and Kazakhstan is including the supply of energy resources (40% of Azerbaijan and 25-25% of Kazakhstan), the existence of two countries with a Muslim majority population, a secular structure and the use of this as a leverage, the sale of weapons, as well as the co-border of these countries with Iran, and the using military and cyber capacity for eavesdropping. It is also worth mentioning that Israel remains a minor commercial partner for Azerbaijan and Kazakhstan, despite the uproar created by commentators. Russia, Turkey and Iran are the biggest trading partners of Kazakhstan and Azerbaijan (Iran's commercial ties with Azerbaijan and Kazakhstan in 2020 were about ten and three times more, respectively, than the Israel’s). A more precise analysis of arms sales also shows that Israel is not a major supplier of arms to either Azerbaijan or Kazakhstan, and Russia plays a key role in this context.
    Keywords: Israel, Periphery Doctrine, Caucasus, Central Asia, Azerbaijan, Kazakhstan
  • Yousef Ansari, Hojat Mahkoei *, Ali Shamsoddini, Sirous Ahmadi Nohedani Pages 47-69

    Focuses on the impact of neighborhood and tribalism is one of the prospecting on election geography that explores how geographic contexts and circumstances affect the voter behavior. Based on this presumption that people in a residential area are largely similar to one another in terms of characteristics and social, economic, and cultural identities, they vote for the persons or the movements that suppose they have also the same feeling. The election of the Islamic Consultative Assembly in the provinces of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad clearly demonstrates this. In such a way, by hosting multiple election cycles in this area, the neighborhood, particularly its central clan dimension, has had a tremendous impact on the election results. The question that this study tries to answer is what impact did the neighborhood have on the Kohgiluyeh, Cheram, Bahmai, and Landeh constituencies in the 11th election of the Islamic Consultative Assembly? According to the library studies and field findings (observation and interview) in the aforementioned electoral area, there is a direct correlation between the impact of neighborhood and tribalism and the voting rate of candidates. Therefore, based on the data and statistical information that make up the candidates' ballot boxes, the majority of the candidates’ votes are in the territory of their tribe and their neighborhood. This study followed a descriptive-analytical research method. The data gathering method for this study was a documentary and field, and GIS and Excel software was used to analyze data. It was determined that neighborhood and tribal tendencies played a clear and significant role in the election of the aforementioned constituency, and each city in this constituency has been affected by the neighborhood and hometown effect proportionately to its population. The most and the least neighborhood and clan characteristics have been used in the populated cities (Kohgiluyeh and Behmai) and the sparsely populated cities (Landeh and Cheram), respectively, to support the candidate of the territory.

    Keywords: Geography of Election, Neighborhood Effect, Spatial Distribution Pattern of Votes, Clan-Centric Election of the Islamic Consultative Assembly
  • Ali Mohammadpour *, Mohammadreza Eghbal, Afshar Hatami Pages 71-88

    This study seeks to investigate the security-defense status in the coastal area of southern Iran from the west of Hormozgan province to the east of Sistan and Baluchestan province (Chabahar and Konarak cities). The Descriptive-analytical research method has been used in this research. The required data have been gathered from land management documents and the Statistical Center of Iran. 53 indicators have been used in different natural, environmental, cultural, social, economic, and residential dimensions to measure the security-defense status of the studied area. The findings of the research indicate that the security-defense plan requires an integrated and systematic look at the natural and human threats inside and outside the borders. The modeling of the affecting defense-security elements in the studied area showed that the roots of sustainable security and powerful defense lie in geographical and human characteristics; Also, the study of the geographical and socio-economic characteristics of the southern coasts of Hormozgan and Sistan and Baluchistan showed that the lack of stable security and defense of the land was accompanied by the lack of balance in development and the backwardness of some of the desired criteria and indicators.

    Keywords: Modeling, land management, Security-Defense Status, Hormozgan province, Chabahar, Konarak
  • Afshin Mottaghi *, Mohamad Amereh Pages 89-114
    Regional Coalitions and organizations in the current world, which is moving towards a multipolar order, seem necessary to secure the interests of the members. The countries in the three regions of Central Asia, Southwest Asia, and West Asia have not been able to properly use the capacities of these regions due to the lack of an inclusive and efficient regional union and avoiding regionalism. The disputes and a pervasive power vacuum have turned these regions into a place of conflict between regional and extra-regional powers. The upcoming research has discussed the feasibility of forming a regional coalition centered on Nowruz celebration and culture by using a mixed approach (descriptive-analytical and survey) and SWOT strategic planning analysis. Documentary and library information and data obtained from 30 expert experts in political geography, political science, regional studies and Farsi language and literature from the countries of Iran, Afghanistan, Tajikistan and Kazakhstan was used. The results showed that despite the differences and weaknesses in the formation of the Nowruz Union, the final score of 2.56 out of 5 was obtained which indicates the high probability of forming a union, although the addition of economic and geo-economic strategies is necessary for the formation of such a coalition.
    Keywords: Strategic Analysis, Nowruz Union, Nowruz Geography, Regional Organization, regional convergence
  • Zahra Ahmadipour, Navid Sarbaz Koltappeh * Pages 115-133
    Urban space is the strategic scene for understanding the dynamics of social order reconfiguration. It is like a hegemonic tool of the dominant class to reproduce its domination. In this scene, we always see the struggles of two resistance discourses to dominate the geographical space. The formation of the resistance discourse in the urban space goes through a process and the main purpose of this article is to explain this process. This article employs a descriptive-analytical research approach and relies on library resources for gathering information. The findings indicate that the initial ignition of the resistance discourse originates from policy critique and problem identification. It persists until a political crisis has been occurred. Local dissatisfactions prompt individuals to step out of their personal spheres and engage in discussions with others regarding shared concerns, the formation of collective notions and narratives concerning their living environment. The forced displacement and systematic deprivation of living spaces expedite the strengthening of urban residents' ability to safeguard the production of space. Engaging in recurrent social movements generates an emotional experience that intensifies individuals' connections to social and collective movements. The mobilization happening within the local community plays a crucial role and engages various individuals and encouraging their participation in public activities. It involves developing effective means of communication and emotional resources that empower new activists to dedicate their time and efforts.
    Keywords: Urban space, resistance discourse, Space production, power, politics
  • Marjan Badiee Azandahi *, Zahra Pishgahifard, Vahid Najafi Nakhjuanlu Pages 135-158
    Today, the new concept of national security includes multiple hard and soft internal and external components, compared to its classic concept. Each of these components of national geography are considered as the main constructive and stable factors of the national security of each country; which can provide stability and peace and vice versa they can turn to the instability and security challenges for a country. Water security is a function of the interdependence of different security areas within the national geography of a country, which is spread within a network of socio-economic and political forces at different spatial scales. This network includes natural security resources (water, energy, weather, food) and security of social groups (individual, society and nation). The purpose of this article is not only to find a solution for how to secure the internal waters of Iran; but also the effects of inland water securitization on Iran's national security have been noted. This research is descriptive-analytical in nature and in terms of library and documentary information collection method. This article employs a descriptive-analytical research approach and relies on library resources for gathering information. The findings show the intertwining of the external phenomena such as the temperature increasing of the earth during the last two decades, the change in the precipitation pattern, and the internal phenomena such as the weak management of water resources, the decrease in the amount of rainfall, the drop in the level of underground water and the illegal drilling of wells during four decades not only has caused critical situation, but also it has caused social protests in the provinces of the Zagros region, the central and the southwest region, in such a way that the water challenge in the country has caused challenges for national security of Iran.
    Keywords: Geography of Iran, national security, Water security, Internal Waters, Hydropolitical Challenges
  • Rauf Rahimi *, Bahareh Sazmand Pages 159-177

    The cooperation document between Iran and China has raised many questions so far. Within the framework of defensive neorealism, this research attempts to answer these questions, what factors were effective in concluding the 25-year strategic cooperation program between Iran and China? What are the challenges of the full implementation of the mentioned strategic cooperation program? In response to the research questions, this hypothesis has been proposed that the West's disobedience in fulfilling its obligations under the JCPOA, the maximum pressure of America, the need of Iran's economy to attract capital and technology, and the effort to enjoy China's support in international forums may be the main effective factors in concluding the 25-year strategic cooperation program between Iran and China. Therefore, China considers Iran as a potential asset in West Asia and also a potential ally. But the implementation of this contract faces challenges for various reasons. The research results indicate that China's regional balance law and U.S. sanctions limit relations of China with Iran. Despite the strategic factors behind China-Iran partnership, China's growing involvement in the Middle East over the past two decades and its relations with Iran's regional opponents act as limiting and challenging factors in their bilateral relations. This article employs a comparative research approach and relies on library resources for gathering information. This research has focused on the affecting factors in concluding the 25-years strategic cooperation program and the challenges of its implementation, examining the history of cooperation between Iran and China.

    Keywords: 25-Year Strategic Cooperation Program, economic-military cooperation, Investment, regional balance
  • Ehsan Mozdkhah, Somaye Hamidi * Pages 179-204
    In recent years, Geopolitics has undergone changes and transformations with the expansion of the fourth industrial revolution and the growth of technological trends such as artificial intelligence as a sensitive international issue. Basically, getting defamiliarization with the scientific bases of foreign policy and international relations in classical readings and narratives of the problem of division and the problem of fluidity in this field with an emphasis on trends such as artificial intelligence and big data has led to change the geopolitics to extra-geopolitics. These developments and new arrangements are a platform for changing international competitions. Assuming the geopolitical competition of governments in the form of artificial intelligence and using descriptive-analytical methods, this article seeks to answer this question, how Geopolitics has been transformed by artificial intelligence and big data. The findings of the research show that artificial intelligence has led to the redesign of geopolitics in the age of big data and algorithmic competitions.
    Keywords: Geopolitics, Artificial Intelligence, meta-geopolitics, foreign policy, big data