فهرست مطالب

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 61 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی شریفی، حمزه اکبری*، عزیزالله کرمی، محدثه قربانی صفحات 7-36
    تحقق سلامت خانواده مشروط به سلامت روانی بین اعضای آن و داشتن روابط سالم و سازگار با یکدیگر به ویژه بین زوجین است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر پیش بینی سخت رویی خانوادگی پرستاران زن متاهل بر اساس حل مساله و ادراک رفتار فداکارانه بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه پرستاران زن متاهل بیمارستان های آموزشی شهر گرگان در سال 1400 بوده اند که تعداد 160 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس سخت رویی خانوادگی ماریلین و همکاران (1996)، مقیاس حل مساله هپنر و پترسون (1982)  رفتارهای فداکارانه هارپر و فیگرس (2008) استفاده شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که بین اعتماد به حل مساله، سبک گرایشی، کنترل شخصی و حل مساله با سخت رویی خانوادگی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. بعلاوه، سخت رویی خانوادگی با ادراک رفتارهای فداکارانه رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد ادراک رفتارهای فداکارانه و حل مساله به ترتیب بیشترین توانایی را برای پیش بینی سخت رویی خانوادگی دارند. بنابراین نظر به نتایج پژوهش امید می رود که متخصصین حوزه خانواده جهت افزایش سخت رویی خانوادگی به نقش حل مسآله و رفتارهای فداکارانه توجه نمایند
    کلیدواژگان: سخت رویی خانوادگی، حل مسآله، ادراک رفتار فداکارانه، پرستاران
  • فریبا خانی، اصغر آقایی* صفحات 17-38
    با شناسایی عوامل موثر بر رضایت از زندگی زناشویی می توان در جهت تقویت و تثبیت پایه های خانواده گام های موثر برداشته و برای کاهش آسیب ها و مشکلات زنان برنامه ریزی کرد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه باور های فراشناختی، احساس رضایت، خودکار آمدی و احساس انسجام روانی زنان رضایتمند وزنان دارای تعارض بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر اصفهان در بهمن ماه 1399 بودند . از میان آن ها 150 زن رضایتمند و دارای تعارض با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه فراشناختی، پرسشنامه خودکار آمدی، پرسشنامه رضایت زناشویی و پرسشنامه انسجام روانی جمع آوری و با روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره و تک متغیره تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها، نشان داد تفاوت بین میانگین نمرات باور های فراشناختی و ابعاد نگرانی مثبت، کنترل افکار، خودآگاهی شناختی، رضایت زناشویی و همه ابعاد آن، خودکارآمدی و احساس انسجام روانی و ابعاد آن در دو گروه زنان دارای تعارض زناشویی وزنان دارای رضایتمندی معنی دار شده است (05/0>p). بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان کرد، بین  باور های فراشناختی، احساس رضایت، خودکارآمدی و احساس انسجام روانی زنان رضایتمند و دارای تعارض زناشویی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: باور های فراشناختی، احساس رضایت، خودکار آمدی، انسجام روانی، زنان دارای تعارض
  • نوروز هاشم زهی* صفحات 39-62
    خانواده مهمترین نهاد جامعه پذیری است و هر گونه اختلال در کارکرد خانواده ارکان جامعه را متاثر می سازد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش خانواده در اشتیاق به شغل در میان زنان 18 تا 60 ساله سرپرست خانوار قیامدشت با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه و حجم نمونه 100 نفر با نمونه گیری سیستماتیک انجام شد. روایی با قضاوت متخصصین امر و پایایی ابزار با ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت.نتایج نشان داد، 14 درصد از زنان بی سوادند، مرتبه شغلی پدران آنان پایین است، اما خودشان مرتبه شغلی متوسطی را آرزو داشته و 87 درصد اشتیاق شغلی بالایی داشته اند. خیاطی، آرایشگری، قالیبافی، آشپزی، فروشندگی از مهمترین زمینه های تمایل به اشتغال آنان بوده است. میان تحصیلات پدر، مادر، همچنین سن مناسب ازدواج دختران از نظر مادر با اشتیاق شغلی زنان ارتباط وجود دارد اما همبستگی میان، مدت زمان سکونت پدر و مادر در شهر تهران، سن مناسب برای ازدواج دختر از نظر پدر، بعد و هزینه های ماهیانه خانوار، منزلت شغلی پدر، انگیزه کار و موفقیت زنان با اشتیاق شغلی آنان تایید نشد. هیچکدام از ویژگی های خانوادگی بر اشتیاق شغلی زنان اثری نداشت.توانمندسازی زنان نیازمند تحول در تمام نهادهای مرتبط است. کاهش مشکلات زنان باید کارآفرینی و ایجاد اشتغال در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فقر زنان، اشتیاق شغلی، خانواده راهیاب، زنان سرپرست خانوار
  • محمد ناصحی صفحات 63-88

    جامعه شناسان خانواده مفاهیم مختلفی چون توزیع قدرت، وجوه تصمیم گیری، نقش های خانوادگی، تکالیف اعضاء و... را برای تحلیل ساختار خانواده و تعریف و تبیین نوع و الگوی آن مورد توجه قرار داده اند. پژوهش حاضر در قالب مطالعه ای توصیفی و با نگاهی به تعاریف و اصطلاحات دانش جامعه شناسی خانواده، سعی دارد با تمرکز بر نقش های خانوادگی و حقوق و تکالیف متناظر اعضاء به ویژه در رابطه والدین- فرزندان به توصیف و شناسایی ساختار خانواده و الگوی آن بپردازد. مطالعه آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت (ع) در منابع متقدم با تکیه بر دیدگاه های مفسران متقدمی چون طوسی و طبرسی، نوعی خانواده «پدرمرکز» را در برابر خانواده «پدرسر» تعریف می کند. مسایل مختلفی چون ولایت، پدرنسبی و پدرنامی، حضانت، موقعیت پسر بزرگ، استیذان، نفقه، قصاص و حد قذف، مسایل مهمی در رابطه والدین و فرزندان است که نظام حاکم بر هر یک، توصیف گر چنین ساختاری است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی خانواده، رابطه والدین-فرزندان، روایات امامیه، ساختار خانواده، قرآن
  • سمیه صمدی، رضا ایل بیگی* صفحات 89-108

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس چشم انداز زمان، احساس کهتری، اضطراب جنسی در زنان مبتلا به بیماری های رحم بود. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری زنان متاهل مبتلا به بیماری های رحم در شهر مشهد در بهار 1401بودند. تعداد 223 زن مبتلا به بیماری رحم با روش غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. در جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ (1987)، چشم انداز زمان زیمباردو (1999)، احساس کهتری دیکسون و استرانو (1990)، خود پنداره جنسی اسنل (1995) استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با روش ضریب همیستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 23SPSS- استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین  احساس کهتری، اضطراب جنسی با رضایت زناشویی رابطه معکوس و معنادار و بین زیرمقیاس های گذشته منفی و حال منفعل با رضایت زناشویی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز آشکار کرد که 4/40 درصد از واریانس رضایت زناشویی بر اساس احساس کهتری، اضطراب جنسی و گذشته بد تبیین می شود (01/0<P). با توجه به تاثیر تجارب زندگی و بیماری های جسمانی و روانی بر رضایت زناشویی، پیشنهاد می شود در تدوین برنامه های حمایتی خانواده، به این مهم توجه گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب جنسی، احساس کهتری، چشم انداز زمان، رضایت زناشویی، زنان مبتلا به بیماری های رحم
  • حمیده عباس زاده، ملاحت امانی*، طیبه رحیمی صفحات 109-123

    این تحقیق به منظور بررسی  ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس انتظارات و آرزوهای آموزشی والدین انجام شد. روش تحقیق از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، والدین دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر فاروج  در سال1400 بودند. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. از دو نمونه ی مجزا برای انجام تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. تعداد نمونه در تحلیل اکتشافی 329 نفر و در تحلیل عاملی تاییدی250 نفر بودند. والدین دانش آموزان مقیاس انتظارات و آرزوهای آموزشی والدین را تکمیل کردند. برای بررسی پایایی از روش همسانی درونی، باز آزمایی و دو نیمه سازی استفاده شد. مقادیر پایایی برای همسانی درونی، دو نیمه سازی و بازآزمایی به ترتیب، 82/0، 77/0 و 74/0 بدست آمد. برای روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. در تحلیل اکتشافی، دامنه ی بارهای عاملی در سطح قابل قبولی قرار داشت. نتایج محاسبه آزمون KMO برابر با (882/0) و نتیجه آزمون بارتلت  برابر (677/3775) بدست آمد. در تحلیل عاملی تاییدی، عامل های انتظارات و ارزش گذاری آموزش، آمادگی برای پیشرفت تحصیلی ،ارزش گذاری آموزشی و ثبات انتظارات و آرزوها  مورد تایید قرار گرفت. نتایج  مربوط به شاخص های برازش تحلیل عامل تاییدی نشان داد که مدل برازش قابل قبولی داشت. بنابراین مقیاس انتظارات و آرزوهای آموزشی والدین  دارای ویژگی های روان سنجی لازم برای نمونه ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: مقیاس انتظارات و آرزوهای آموزشی والدین، روایی، پایایی
  • پروانه نیرومند، جعفر قهرمانی*، ابولفضل قاسم زاده صفحات 125-153

    منتورینگ روشی موثر برای ترویج آموزش و توسعه حرفه ای زنان، همچنین حمایت و توانمندسازی زنان و ایجاد تغییر فرهنگ مثبت سازمانی است. از لحاظ تاریخی، در کشور ما مردسالاری در تمام موضوعات اجتماعی خصوصا در محل کار بسیار آشکار است و ایجاد فرصت برای پیشرفت زنان و تحول در سازمان ها نیاز به تحولات ساختاری دارد . یکی از رویکردهای توسعه ای برای زنان به عنوان یک استراتژی ارزشمند ، منتورینگ است . پژوهش حاضر با هدف برجسته کردن اهمیت منتورینگ به عنوان یک مکانیزم حمایت و پیشرفت شغلی برای زنان در نظام آموزشی کشور انجام گرفته است. از روش تلفیقی برای جمع آوری داده ها استفاده شده است . یافته های بدست آمده نشان داد که عوامل و مولفه های حمایتی مدل مستخرج از تحلیل عاملی تاییدی منتورینگ موثر بر پیشرفت شغلی معلمان زن در مرحله اول شامل ویژگی های منتورینگ (منتی و منتور) و در مرحله بعدی عوامل منتورینگ (عوامل بین فردی، عوامل فرهنگی، عوامل سازمانی و عوامل کلان) می باشد . راهبردهای منتورینگ (راهبردهای فردی ، راهبردهای سازمانی و راهبردهای فراسازمانی) و پیامدهای منتورینگ (پیامدهای فردی، پیامدهای سازمانی و پیامدهای فراسازمانی) نیز در مدل مستخرج، برای معلمان زن جدیدالاستخدام بررسی گردیده است.

    کلیدواژگان: عوامل و مولفه های منتورینگ، معلمان زن جدیدالاستخدام، پیشرفت شغلی، تحلیل عاملی تاییدی
  • محمد اکبری، علی نقی اقدسی*، امیر پناه علی، معصومه آزموده، رضا نقدی سده صفحات 155-175

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی دو روش درمانی حساسیت زدایی با حرکت چشم و  پردازش مجدد (EMDR) و تکنیک رهاسازی هیجانی (EFT) در درمان اختلال استرس پس از سانحه بهبودیافتگان بیماری زن کووید19 در شهر تبریز بود. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون  با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران بهبودیافته زن کووید-19 در فاصله سنی 25 تا 60 سال در سال 1400بود که بصورت هدفمند تعداد 36 بیمار زن بهبود یافته کووید19  با تشخیص اختلال استرس پس از سانحه انتخاب و در سه گروه،گروه آزمایش 1 (12نفر)،گروه آزمایش 2 (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. شرکت کنندگان در جلسات EMDR و EFT بصورت فردی و هفتگی  در 6 جلسه چهل و پنج دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند. گروه کنترل برنامه عادی روزانه خود را گذراند. همه آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به وسیله پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهشی با تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.نتایج نشان داد که علایم استرس پس از سانحه در هر دو گروه آزمایشی به طور معناداری کاهش یافته است (05/0<P). در نتیجه هر دو روش درمانی EMDR و EFT باعث کاهش علایم استرس پس از سانحه می شود . همچنین روش درمانی EMDR نسبت به EFT تاثیر بیشتری بر اختلال استرس پس از سانحه داشته است. نتایج حاصله بر استفاده بیشتر از مداخله EMDR برای علایم اختلال استرس پس از سانحه اشاره دارد.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد، رهاازی هیجانی، کووید-19
  • انیسه جباری دانشور، سید داوود حسینی نسب*، معصومه آزموده صفحات 177-196

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر بازی درمانی شناختی -رفتاری و قصه درمانی بر سازگاری اجتماعی و جرات ورزی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر دختر صورت گرفت. این پژوهش، مطالعه ای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر دختر درسال تحصیلی 1399-1400 بودکه در مدارس ابتدایی استثنایی شهر تبریز مشغول تحصیل بودند. نمونه ی آماری شامل 45 دانش آموز مقطع ابتدایی بود که 15نفرگروه آزمایش بازی درمانی، 15 نفرگروه آزمایش قصه درمانی و 15نفرگروه کنترل بارعایت ملاک های ورود به پژوهش و با جایگزینی تصادفی درگروه های آزمایش وکنترل انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها، پرسشنامه سازگاری اجتماعی دانش آموزان سینها و سینگ (1993) و مقیاس جرات ورزی گمبریل وریچی (1975) مورد استفاده قرارگرفت. یکی از گروه های آزمایش برنامه آموزشی بازی درمانی (8 جلسه)، گروه بعدی برنامه آموزشی قصه درمانی (8 جلسه) و گروه کنترل مداخله دریافت نکردند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که آموزش گروهی مبتنی بر بازی درمانی شناختی-رفتاری و قصه درمانی بر سازگاری اجتماعی و جرات ورزی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر با سطح معنی داری (p) اثر بخش است. بین اثر بخشی آموزش گروهی مبتنی بر بازی درمانی شناختی-رفتاری و قصه درمانی بر سازگاری اجتماعی و جرات ورزی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر با سطح معنی داری (p) تفاوت وجود دارد. درنتیجه از قصه درمانی و بازی درمانی در جهت آموزش و بهبود مشکلات رفتاری دانش آموزان کم توان ذهنی می توان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی-رفتاری، سازگاری اجتماعی، جرات ورزی، قصه درمانی، کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • نازی عبدالله پور صفحات 197-220

    با واژه مادر &ndash;و معادل آن در هر زبانی- اولین چیزی که به ذهن می رسد، زنی است که ما را زاده است اما این مفهوم در گذر تاریخ، مصادیق زیادی را متحمل شده است. تغییرات سریع جامعه بشری این مصادیق را گسترده تر می کند. این مقاله در صدد بررسی تحولات مفهوم و مصادیق مادری در زبان انسانها است و با روش توصیفی-تحلیلی نوشته شده است. با توجه به این که در صد بزرگی از جامعه بشری در طول چهار هزار سال گذشته تابع ادیان ابراهیمی بوده اند، در این مقاله ضمن بررسی نقش مادر در جوامع وحشی و ابتدایی، کارکرد واژه مادر در متون دینی سه دین بزرگ خاور میانه-بخصوص اسلام- بررسی می شود. مصادیق مادر در طول زمان عبارتند از: جمعی از مادران و زنان و حتی دختران قوم در قبایل ابتدایی، الهه مادر &ndash;با نامهای مختلف - مادر بیولوژیکی که کودک را زاده است و یا تخمک خود را اهدا کرده است، مادری که جنینی از تخمک غیر را در رحم خود پرورده است، مادر بزرگ و اجداد مونث فرد، مادران رضاعی، مادر خوانده-و مادر ادعایی، همسران پیامبر، مادر همسر، مادری یا پدر بیولوژیک که تغییر جنسیت داده است و نیز مادران تعمیدی.

    کلیدواژگان: مادر، تغییر جنسیت، رضاع، مادرخوانده، شبکه محارم، مادر سالاری، رحم اجاره ای
|
  • Mehdi Sharifi, Hamze Akbari *, Azizallah Karami, Mohadese Ghorbani Pages 7-36
    The realization of family health is conditioned by mental health among its members and having healthy and compatible relationships, especially between couples. Therefore, the purpose of the present study was to predict family hardness based on problem solving and perception of the sacrificial behavior of married female nurses. The research method was descriptive-correlational, and the statistical population included all married female nurses in Gorgan teaching hospitals in 2019 that 160 people were selected by convenience sampling. Data were collected using the Marilyn et al. (1996) Family Hardness Scale, the Hepner-Peterson (1982) Problem-Solving Scale, and the Harper and Figers (2008) Sacrificing Behaviors Scale. The results of the Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis showed that there is a significant negative relationship between trust in problem-solving, attitude style, personal control, and problem-solving with family hardness. In addition, family hardness has a positive relationship with the perception of self-sacrificing behaviors. Also, the results showed that the perception of self-sacrificing behaviors and problem-solving have the highest ability to predict family hardness, respectively. Therefore, according to the results, it is hoped that family experts pay attention to the role of problem-solving and sacrificial behaviors to increase family hardness.
    Keywords: Family hardiness, problem solving, Perception of Sacrificing Behavior, nurses
  • Fariba Khani, Asghar Aghaei * Pages 17-38
    By identifying the factors affecting marital satisfaction, practical steps can be taken to strengthen and stabilize the family's foundations and plan to reduce injuries and problems between women. This study aimed to compare metacognitive beliefs, satisfaction, self-efficacy and sense of mental coherence of satisfaction women and conflicting women. The statistical population of the study included all women who referred to counseling centers in Isfahan in February 2016. Among them, 150 satisfaction and conflicted women were selected by available sampling . Data were collected using a metacognitive questionnaire, self-efficacy questionnaire, marital satisfaction questionnaire, sense of mental coherence questionnaire and analyzed by descriptive statistics and multivariate analysis of variance(MANOVA). The results showed that the difference between the mean scores of metacognitive beliefs, marital satisfaction, self-efficacy and sense of mental coherence  in the two groups of women with marital conflict and teams with joy was significant (p <0.05). Marital conflicts affect women the most and affect metacognitive beliefs, feelings of satisfaction, self-efficacy and sense of mental coherence in women.
    Keywords: Metacognitive beliefs, satisfaction, Automation, psychological cohesion, women with conflict
  • Nowruz Hashemzehi * Pages 39-62
    The family is the most important institution of socialization and any disruption in the functioning of the family affects the pillars of the society. The present study was conducted with the aim of identifying the role of family in the desire for a job among 18-60-year-old female heads of households in Qiyamdasht using a survey method and a questionnaire tool and a sample size of 100 people by systematic sampling. Validity was confirmed by the judgment of experts and the reliability of the instrument was confirmed by Cronbach's alpha coefficient.The results showed that 14% of the women are illiterate, their fathers' occupational status is low, but they themselves wished for an average occupational status and 87% had a high job enthusiasm. Tailoring, hairdressing, carpet weaving, cooking, sales have been among the most important areas of their desire to be employed.There is a relationship between father's and mother's education, as well as the suitable age for marriage of daughters from the mother's point of view, with women's career aspirations, but there is a correlation between the length of time the parents have lived in Tehran, the suitable age for the daughter's marriage from the father's point of view, and monthly expenses. Family, father's occupational status, work motivation and women's success were not confirmed by their career enthusiasm. None of the family characteristics had any effect on women's job enthusiasm.Empowering women requires transformation in all relevant institutions. To reduce women's problems, entrepreneurship and job creation should be prioritized.
    Keywords: Poverty of women, job aspiration, Rahiab family, female-headed households
  • Mohammad Nasehi Pages 63-88

    Family sociologists have considered various concepts such as distribution of power, decision-making aspects, family roles, duties of members, etc. to analyze the structure of the family and define and explain its types and patterns. The present study, in the form of a descriptive study and looking at the definitions and terms of family sociology knowledge, tries to describe and identify the family structure and its pattern by focusing on family roles and the corresponding rights and duties of the members, especially in the parent-child relationship. The study of the verses of the Holy Quran and the Hadiths of the Ahl al-Bayt (PBAH) in the earlier sources of narrations, relying on the views of earlier commentators such as Tusi and Tabrisi, defines a kind of "father-centered family" as opposed to the "Patriarchal family". Various issues such as alimony, guardianship, custody, consent, elder son status, retribution and punishment for slander, paternalism and patrilineality are important issues in the relationship between parents and children that the ruling system of each describes such a structure.

    Keywords: Family structure, children, Imami interpretations, Imami narrations, Sociology of family
  • Somaye Samadi, Reza Ilbeigy * Pages 89-108

    This study aimed To investigate the prediction of Marital Satisfaction based on Time Perspective, Inferiority Feelings, Sexual Anxiety in women with uterine diseases. The descriptive- correlation method was used. The statistical population consisted of all the married female with uterine diseases in Mashhad in spring of 2022. In this study, according to convenience sampling method, 223 married women with uterine diseases were selected as samples and they were asked to fill in the Time Perspective Inventory of Zimbardo (1999), feeling of inferiority scale of Dixon & strano (1990), Sexual self-concept of Snell (1995)  and  marital satisfaction  scale  Enrich  of  Olson,  Fournier & Druckman  (1987). The  data  were  analyzed  by  tests  of Pearson correlation  and  stepwise  regression. SPSS-23 software was used for data analysis. Findings  showed  that  there  was  a negative  significant correlation between Inferiority Feelings, Sexual Anxiety and Marital satisfaction also there  was  positive  significant correlation between Past negative and Present fatalistic with Marital satisfaction, in women with uterine diseases. Regression analyses also revealed that %40/4 of variance of Marital Satisfaction was explained by Inferiority Feelings, Sexual Anxiety and Past negative (p< 0.01). Considering the effect of life experiences and physical and mental illnesses on marital satisfaction, it is suggested to pay attention to this important issue in developing couple therapy programs.

    Keywords: Sexual Anxiety, Inferiority Feelings, time perspective, marital satisfaction, women with uterine diseases
  • Hamideh Abaszadeh, Malahat Amani *, Tyibe Rahimi Pages 109-123

    This study was conducted to investigate the psychometric properties of the Persian version of parents' educational expectations and aspirations scale. The method is survey type. The statistical population was parents of the first secondary school students in Faruj city in 2021. The samples were selected using the cluster sampling method. Two separate samples were used to perform exploratory and confirmatory factor analysis. The number of samples in the exploratory analysis was 329 people and in the confirmatory factor analysis 250 people. The parents of the students completed the scale of educational expectations and aspirations of the parents. Internal consistency, test-retest, and split-half methods were used to check reliability. Reliability values ​​for internal consistency, split - half, and test-retest were obtained 0.82, 0.77, and 0.74, respectively. Exploratory and confirmatory factor analysis was used for construct validity. In the exploratory analysis, the range of factor loadings was at an acceptable level. The calculation results of the KMO test were equal to 0.882 and the result of the Bartlett test was equal to 3775.677. In the confirmatory factor analysis were confirmed factors of expectations and valuing education, readiness for academic progress, educational evaluation, and stability of expectations and aspirations. The results of fit indices of confirmatory factor analysis showed that the model had an acceptable fit. Therefore, the scale of educational expectations and aspirations of parents has the necessary psychometric properties for the Iranian sample.

    Keywords: Scale of parents', educational expectations, aspirations, validity, reliability
  • Parvaneh Niroomand, Jafar Ghahramani *, Abolfazl Ghasemzadeh Alishahi Pages 125-153

    Mentoring is an effective way to promote women's training and professional development, as well as support and empower women and create positive organizational culture change. Historically, in our country, patriarchy is very evident in all social issues, especially in the workplace, and creating opportunities for women's advancement and transformation in organizations requires structural changes. One of the development approaches for women as a valuable strategy is mentoring. The current research has been carried out with the aim of highlighting the importance of mentoring as a mechanism of support and career advancement for women in the country's educational system. A combined method was used to collect data. The findings showed that the supporting factors and components of the model extracted from the confirmatory factor analysis of mentoring effective on the career development of female teachers in the first stage include mentoring characteristics (mentee and mentor), and in the next stage mentoring factors mentoring factors (interpersonal factors, cultural factors, organizational factors and macro factors). Mentoring strategies (individual strategies, organizational strategies and trans-organizational strategies) and mentoring consequences (individual consequences, organizational consequences and trans-organizational consequences) have also been investigated in the extracted model for newly hired female teachers.

    Keywords: Mentoring components, New Women teacher, educational system, confirmatory factor analysis
  • Mohammad Akbari, Alinaghi Aqhdasi *, Amir Panahali, Massoumeh Azmodeh, Reaza Naghdi Sadeh Pages 155-175

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of two treatment methods of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) and emotional Freedom technique (EFT) in the treatment of post-traumatic stress disorder in women who have recovered from the disease of Covid-19 in Tabriz. The present study was quasi-experimental based on a pretest-posttest design with a control group.The statistical population included all female patients recovered from Covid-19 aged 25 to 60 years in Tabriz in 2021. Thirty-six recovered female patients sampled using the purposeful sampling method and diagnosed with PTSD were randomly assigned to three groups, experimental group 1 (n=12), experimental group 2 (n=12) and The control group (n=12). Participants in EMDR and EFT sessions were treated individually and weekly in six 45 min sessions.The control group followed their normal daily schedule. All participants were evaluated in two pre-test and post-test stages by a post-traumatic stress disorder checklist. Data were analyzed in SPSS software (version 22) using the analysis of covariance. Post-test PTSD scores were significantly reduced in two experimental groups (P <0.05). Both EMDR and EFT psychotherapies relieved the symptoms in PTSD patients. However, according to the post-test results, EMDR intervention was more effective than EFT psychotherapy in reducing PTSD symptoms. Additionally, a reduction in PTSD scores in the EMDR group was substantially more significant than in the EFT group. Results suggest greater use of EMDR for PTSD symptoms.

    Keywords: COVID-19, Emotional freedom technique, Eye movement desensitization, reprocessing, Post-traumatic stress
  • Anise Jabbary Daneshvar, Seyed davoud Hoseininasab *, Masoumeh Azmoudeh Pages 177-196

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of Training based on Cognitive-Behavioral Play Therapy and Training based on Narrative Therapy on Social adjustment and Assertiveness of Female Students with an Educable Intellectual Disability from Tabriz city families. This study followed a quasi-experimental research design with a pre-test, post-test, and a control group. The statistical population included all students with an educable intellectual disability enrolled in Tabriz elementary school in 1399-1400 academic year, of whom 45 students randomly, by using inclusion criteria, were assigned to two experimental( play therapy and narrative therapy) and one control group ( 15 per group) using convenience sampling. The Sinha and Singh's Adjustment Inventory for school students and the Gmbryl and Ritchie's Assertiveness Questionnaire (1975) were used to collect data. One experimental group received play therapy ( eight sessions of cognitive-behavioral play therapy) , the second experimental group received narrative therapy (eight sessions of cognitive-behavioral narrative therapy) and the control group has not received any intervention. The covariance analysis demonstrated a significant difference in social adjustment and assertiveness between cognitive-behavioral play therapy, narrative therapy and control groups ( P value: 0/001). The cognitive-behavioral play therapy was superior to narrative therapy in terms of increasing social adjustment. Moreover, the narrative therapy was more effective in increasing assertiveness than cognitive-behavioral play therapy .Thus, narrative therapy and cognitive-behavioral play therapy can be used in conjunction to alleviate psychological problems in students with educable intellectual disabilities.

    Keywords: assertiveness, Cognitive-behavioral play therapy, intellectual disability, Narrative therapy, social adjustment
  • Nazi Abdullah Pour Pages 197-220

    Upon hearing the word "mother" - and its equivalent in any language - the first thing that comes to mind is the woman who gave birth to us, but this concept has suffered many examples throughout history. Rapid changes in human society make these examples more widespread. This article aims to investigate the evolution of the concept and examples of "motherhood" in human language and is written with a descriptive-analytical method. Due to the fact that a large percentage of human society has been subject to Abrahamic religions during the past four thousand years, in this article, while examining the role of mother in wild and primitive societies, the function of the word "mother" in the religious texts of three major religions of the Middle East. Especially Islam is examined. Examples of mothers over time include: a group of mothers and women and even tribal girls in primitive tribes, the mother goddess - with different names - the biological mother who gave birth to the child or donated her egg, the mother who conceived an embryo from the egg of another raised in her womb, the person's grandmother and female ancestors, foster mothers, adoptive and alleged mothers, wives of the Prophet, mother-in-law, mother or biological and father who has changed gender.&nbsp;

    Keywords: mother, Matriarchy, godmother, incest network, foster child, gender change, surrogacy