فهرست مطالب
نشریه انسان و محیط زیست
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 65، تابستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/06/29
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-8زمینه و هدف
دولت های کشورهای در حال توسعه ملاحظه کردند که مالیات های زیست محیطی علاوه بر کمک به تحقق اهداف زیست محیطی، دستیابی به سایر اهداف اقتصادی و اجتماعی از قبیل کاهش نرخ بیکاری را نیز ممکن می سازند. در گذشته، سیاست هایی که هدفشان به حداقل رساندن نرخ بیکاری بوده، تاثیر منفی بر سایر اهداف سیاست دارند، زیرا آنها درآمدهای خصوصی را کاهش می دهند، به ویژه برای افراد در مزایای دولت. بنابراین، اجرای سیاست های زیست محیطی از نظر سیاسی دشوار است. با این حال، برای اینکه اصلاحات مالیات سبز از لحاظ اجتماعی قابل قبول باشند، باید سیاست های مکمل مانند کاهش هزینه های عمومی برای کاهش بار مالیات سبز بر بخش خصوصی به حداقل برسند.
روش بررسیمالیات های سبز منجر به کاهش رفاه اجتماعی شده و تاثیر بیشتری بر هزینه های عمومی درون زا دارد بنابراین، به حداقل رساندن هزینه های عمومی به عنوان یک سیاست مکمل برای پیشبرد اثرات بازار کار اصلاحات مالیات سبز در کشورهای در حال توسعه ناموفق خواهد بود.
یافته هادر نتیجه، سیاست گذاران در این کشورها باید به دنبال روش های دیگری برای کمک به آنها در کاهش بار مالیاتی سبز بر کار باشند که به نوبه خود، آنها را قادر به اجرای اصلاحات مالیاتی محیط زیست خواهد کرد.
بحث و نتیجه گیریدر مطالعه حاضر از نرم افزار Spss26 برای توصیف جامعه آماری و داده های تحقیق از نرم افزار Excelبرای تکنیک دیمتل و تحلیل دلفی فازی و نرم افزار ANP فازی استفاده می گردد.در سطح دوم از روش دلفی فازی با استفاده از Excel استفاده می گردد، در سطح سوم نیز بر اساس سوالات و متغیر های تشکیل دهنده از فرایند تحلیل شبکه ای فازی (FANP) استفاده گردید. در سطح آخر برای بررسی روابط از تکنیک دیمتل استفاده شد.
کلیدواژگان: مالیات، محیط زیست، منابع طبیعی، توسعه پایدار -
صفحات 9-17زمینه و هدف
پایش تغییرات پهنه های آبی از جمله موارد حایز اهمیت در مدیریت آن هاست. دریاچه زریوار به سبب شرایط اکوسیستمی ویژه طی سال های اخیر با پیچیدگی های اقلیمی رخ داده دستخوش تغییرات بسزایی شده است.
روش بررسیدر این تحقیق تغییرات ایجاد شده در سطح پهنه آبی دریاچه با تکنیک های سنجش از دور مورد پایش و ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا تصاویر چندطیفی ماهواره لندست مربوط به سال های 1985 تا 2015 از منطقه مورد نظر اخذ شده و پس از انجام پردازش های رادیومتریک، اعمال طبقه بندی و استخراج شاخص های گیاهی سطوح آبی دریاچه از پوشش گیاهی و خاک تفکیک شد.
یافته هانتایج نشان داد در بازه 30 ساله برررسی دریاچه زریوار تغییر سطح آبی اختلاف بارزی ندارد و آغاز تا پایان دوره بررسی 5/2 درصد افزایش سطح در پهنه آبی مشاهده شده است.
بحث و نتیجه گیریبالاآمدن کف دریاچه در اثر رسوبات و از بین بردن نیزارهای حاشیه دریاچه موجب شده است که مساحت پهنه آبی دریاچه علی رغم کاهش حجم آن تغییر بارزی را نشان ندهد.
کلیدواژگان: دریاچه زریوار(زریبار)، چند زمانه، تصاویر ماهواره ای -
صفحات 19-30شناسایی نظام حقوق مالکیت فکری زمینه ساز حمایت حقوقی از دستاوردهای به عمل آمده با هدف حفاظت از تنوع زیستی، توسعه پایدار، دانش سنتی مرتبط با منابع ژنتیکی، اطلاعات توالی دیجیتالی و... می باشد. تلاش برای ایجاد فهم مشترک میان زمینه های حقوقی و فنی پیرامون مسیله منابع ژنتیک گیاهی مورد واکاوی در این پژوهش است.پژوهش حاضر بر اساس مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی و تحلیلی بر اساس یافته های مروری نگارش گردیده است. بررسی ساز و کارهای حقوقی ارایه شده از سوی نظام حقوق مالکیت فکری در قالب اهداف محیط زیستی نشان می دهد مویلفه های تاثیر گذار در مکانیزم های حمایتی حقوق مالکیت فکری، به منظور رسمیت بخشی به ارزش اقتصادی منابع ژنتیک گیاهی و حمایت حقوقی از جوامع بومی و دانش سنتی در راستای حفظ تنوع زیستی و نظم عمومی و اخلاق حسنه به عنوان یک الزام محیط زیستی می توانند در توسعه پایدار با هدف حفاظت از تنوع زیستی موثر واقع گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد نشانه های جغرافیایی به عنوان سیستمی برای حفاظت از دانش سنتی جوامع بومی و تنوع زیستی و نظام ثبت اختراع به عنوان یک نظام حمایتی مناسب برای حمایت از منابع ژنتیک دست ورزی شده ژنتیکی به دلیل تامین مولفه ها و ملاحظات مورد نظر اخلاقی و محیط زیستی و نظام حمایت از ارقام گیاهی به عنوان نظام خاص حمایتی به نژادگران گیاهی در جهت ایجاد ارقام گیاهی جدید با هدف توسعه پایدار منابع ژنتیک گیاهی می تواند ازجمله ساز و کارهای اصلی حقوق مالکیت فکری در جهت حفاظت از محیط زیست و استفاده پایدار از منابع ژنتیک گیاهی باشد.کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، منابع ژنتیک گیاهی، نشانه های جغرافیایی، نظام اختراع، ارقام گیاهی
-
صفحات 31-53زمینه و هدف
صنعت فولاد نقش اساسی در اقتصاد ملی و رفاه جوامع دارد و لذا توسعه این صنعت، عاملی اثربخش در توسعه سایر بخش های اقتصادی، صنعتی، علمی و اجتماعی کشور به شمار می رود. از طرفی، مکان یابی های غلط و بارگذاری بیش از حد در صنعت فولاد، منجر به ایجاد مشکلات محیط زیستی توسط این صنعت شده است. جهت وزش بادها و شرایط تلاطمی و شارهای درون جو مجاور سطح زمین از مهم ترین عوامل جوی موثر در الگوی پراکنش و پخش انواع آلاینده های هوا پس از خروج از منابع انتشارات آن هاست. هدف از این مطالعه مدل سازی پخش آلودگی هوای کارخانه فولاد و تعیین نقاط بیشینه غلظت ناشی از کارخانه در شرایط وزش باد غالب می باشد.
روش بررسیدر این رابطه با استفاده از داده های هواشناسی یک دوره 5 ساله از ایستگاه هواشناسی سینوپتیک نزدیک به منطقه مورد مطالعه، شرایط وزش بادهای غالب منطقه، گلباد سالیانه و فصلی توسط نرم افزار AERMET مدل سازی شد. سنجش پارامترها و آلاینده های خروجی از دودکش، میزان ذرات معلق به عنوان مهم-ترین آلاینده در منطقه نمونه برداری شده و سپس به کمک مدل AERMOD، مدل سازی پخش و پراکنش ذرات در مناطق و مراکز جمعیتی اطراف محدوده کارخانه فولاد شهرستان اردکان در دو بازه زمانی 24 ساعته و 6 روزه تحلیل شد.
یافته هانتایج نشان می دهد بادهای غالب در این منطقه در جهت شمال، شمال غربی و جنوب شرقی هستند و بیش ترین مقادیر آلودگی مربوط به فواصل 5000 تا20000 متری از محل دودکش ها و در راستای شمال و شمال غربی می باشد که هم جهت با باد غالب منطقه هستند. هم چنین مقدار آلودگی در هوای منطقه ناشی از خروجی های دودکش کارخانه در مقیاس زمانی 24 ساعته پایین تر از حد استاندارد هوای پاک است.
بحث و نتیجه گیریدر این مطالعه، میزان کارایی مدل AERMOD در مدیریت و کنترل بهتر آلاینده های هوا و کاهش اثرات سوء بر محیط زیست بررسی شده و راهکارهای مناسب برای کنترل و کاهش آلودگی های حاصل از کارخانه و افزایش کیفیت هوای منطقه ارایه می شود.
کلیدواژگان: AERMOD، آلودگی هوا، ذرات معلق، کارخانه فولاد، باد غالب -
صفحات 55-61
در کشور ما دعوایی که در آن خواهان از عموم مردم عادی و خوانده یک دستگاه دولتی باشد، معمولا کمتر مشاهده می شود. اما با مطرح شده یک دعوا از سوی یک سازمان غیردولتی یا یک شخص حقیقی می توان به این مساله امیدوار بود که طرح دعوای محیط زیستی در مسیر بلوغ و توسعه سیستم قضایی نقش بسزایی دارد.
این پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه ای و فیش برداری و به روش توصیفی نگارش شده است.
نگاه ویژه به حق شکایت محیط زیستی توسط دادخواه خصوصی و نگاه حقوق بشری به آن، بسط و توسعه در نیل بسوی تحقق اصل دادخواهی محیط زیستی و همچنین رویکرد صلاحیت مرجع قضایی و تامین خسارات محیط زیستی از جمله یافته های این پژوهش است.
در این پژوهش ضرورت شناسایی حق دادخواه خصوصی جهت طرح دعاوی و دفاعیات محیط زیستی مورد واکاوی قرار گرفته و ظرفیت های قانونی اعم از قانون مسیولیت مدنی، قوانین خاص محیط زیستی و قوانین آیین دادرسی بخصوص در حوزه مدنی مورد توجه بوده که به نظر می رسد این مساله نیازمند چارچوب نظام یافته است.کلیدواژگان: دادرسی، محیط زیست، دادخواه خصوصی، شخص حقیقی، خسارت -
صفحات 63-89زمینه و هدف
ریسک زیست محیطی از لحاظ تجربی، شامل احتمال و شدت یک رویداد بالقوه است که تاثیر نامطلوبی بر محیط زیست دارد. ریسک زیست محیطی ممکن است علاوه بر وارد کردن خسارت به محیط زیست، منجر به آسیب به اشخاص یا اموال آن ها نیز شود. لذا صنعت بیمه در پاسخ به ویژگی های پیچیده و واقعی ریسک آلودگی زیست محیطی، روش های جدیدی را برای حل مسیله این پدیده خاص در جهان، توسعه داده است. بیمه زیست محیطی به عنوان ابزاری برای به عهده گرفتن مسیولیت مخاطرات زیست محیطی ناشی از فعالیت های صنعتی می باشد که در آن چه فرد بیمه شده و چه شخص ثالث، با هدف پوشش خسارات مرتبط به آن ها، مشخص می شوند. این نوع بیمه یک راهکار بازار محور برای کاهش هزینه های عملیاتی شرکت ها، کاهش هزینه های دولتی و پیشرفت در توسعه اقتصادی می باشد.
روش بررسیدر این پژوهش از روش توصیفی، اکتشافی و توضیحی استفاده می شود. پس از تبیین ابعاد موضوع و ارایه نمایی کلی از انواع ریسک ها و خسارت های ناشی از مخاطرات زیست محیطی، سعی شد تا با تکیه بر تجارب بین المللی انواع پوشش های زیست محیطی استخراج گردد. جهت دستیابی به نتایج مورد نظر، به بررسی و تحلیل محتوا اسناد مکتوب و تجارب مستندشده بین المللی پرداخته شد.
یافته هاالزامات و ساختارهای موردنیاز برای ارایه انواع پوشش های بیمه زیست محیطی در کشور هنوز مهیا نیست. پیاده سازی بیمه گری مقدماتی در بیمه مسیولیت آلودگی زیست محیطی به غلبه بر برخی از مشکلات، نیاز دارد. این مشکلات معمولا به عواملی مرتبط است که فرایند بیمه گری را پیچیده می کنند. با توجه به اینکه در حال حاضر پژوهش منجسم در این زمینه در کشور انجام نشده است، این پژوهش به بررسی ریسک ها و انواع پوشش های بیمه زیست محیطی در بازار بیمه جهان می پردازد تا نتایج حاصل از این تحقیق راه گشای مدیران و کارشناسان در ارتقاء شناخت و تلاش برای ارایه این پوشش باشد.
بحث و نتیجه گیریبرای گسترش ظرفیت بیمه گری در بیمه مسیولیت آلودگی زیست محیطی و کاهش ریسک جبران خسارت بیمه گران، این پژوهش انجام شد تا بتواند جهت استفاده در بازار بیمه کشور و کاهش آسیب های اقتصادی ناشی از آن کمک کننده باشد. لذا، تقسیم بندی انواع ریسک زیست محیطی، قابلیت بیمه شدن ریسک زیست محیطی، انواع پوشش بیمه زیست محیطی، نمونه هایی از مدل های ارزیابی و قیمت گذاری ریسک زیست محیطی و روش های انتقال ریسک آن بیان گردید.
کلیدواژگان: بیمه زیست محیطی، ریسک زیست محیطی، مدیریت ریسک -
صفحات 91-107زمینه و هدف
علیرغم ارزش های قابل ملاحظه هیدرولوژیکی و خدمات ارزشمند تالاب ها، امروزه بهره برداری نامعقول منجر به نابودی آن ها شده است. طبق رهنمودهای کنوانسیون رامسر، بهره برداری عاقلانه و رویکرد زیست بومی راه حل این مسیله می باشد. هدف اصلی مطالعه حاضر ارایه راهبردهای پایداری برای بهبود و احیای تالاب بوجاق به عنوان نمونه موردی است.
روش بررسیفرایند ارزیابی و محاسبه ریسک اکولوژیک با ضریب ریسک انجام شد. برای نمایش توزیع مکانی عوامل تهدید با سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شد. به منظور تعیین راهبردهای تالاب متناسب با شاخص های توسعه پایدار از مدل پتانسیل عملکرد تالاب استفاده شد.
یافته هاتخلیه زباله و فاضلاب، نفوذ زهاب کشاورزی، پرورش ماهی، ماهیگیری و شکار غیر قانونی، قایق رانی و تفرج برنامه ریزی نشده مهمترین عوامل تهدید کننده تالاب بودند و بیشتر در ساحل تالاب و کناره رودخانه سفیدرود تجمع داشتند. ارزیابی ریسک اکولوژیک برای قورباغه و وزغ انجام شد که در ابتدای هرم غذایی و مقاوم در برابر تنش های محیطی هستند، از میان مواد تنش زا، برای کادمیوم، مس به دو صورت محلول یا تجمع در رسوبات و حشره کش ها، امتیاز بالاتر از یک به معنی سطح ریسک خیلی زیاد ارزیابی شد. نظر به پتانسیل های عملکردی تالاب، در نهایت راهبردهای کلیدی «حفاظت»، «بهره برداری خردمندانه» و «مشارکت مردمی» برای بهبود و احیای تالاب تعیین شد.
بحث و نتیجه گیریتعاملات تقویت کننده تالاب بوجاق نیازهای اساسی انسان، گردشگری پایدار، کاهش اثرات و حفظ محیط زیست است. با مدیریت منعطف و خلاقیت می توان فعالیت های فعلی را سازگار نمود و با مشارکت مردمی عوامل ناسازگار را به تدریج حذف نمود.
کلیدواژگان: ارزیابی ریسک اکولوژیک، رویکرد زیست بومی، بهره برداری خردمندانه، تالاب بوجاق -
صفحات 109-130زمینه و هدف
مطالعات شهری در ایران عمدتا بر کلان شهرها متمرکز است و کمترین توجه به ساختار مدیریتی شهرهای میانی معطوف است. در این مطالعه ضمن پرداخت به این شکاف، سیاست ها و شیوه های محرک رشد مدیریت شهری فراگیر، ایمن، انعطاف پذیر و پایدار در شهرهای میانه اندام بررسی می شود.
روش بررسیپژوهش از لحاظ هدف، از نوع کاربردی میباشد که به روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانهای و بررسیهای میدانی انجام گرفته است. حجم نمونه آماری با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 30 نفر از اساتید و متخصصین مدیریت شهری با روش نمونه گیری هدفمند به انجام رسیده است. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی از نرم افزار Smart PLS جهت ارزیابی مدل مفهومی تحقیق استفاده شده است.
یافته هاتحلیل ضرایب مسیر مربوط به 8 بعد مورد بررسی نشان می دهد که شاخص قانونمندی (745/0) بالاترین تاثیر و بعد از آن به ترتیب شاخص های مسیولیت پذیری (684/0)، مشارکت (661/0)، عدالت (641/0)، شفافیت (529/0)، کارایی و اثربخشی (429/0)، پاسخگویی (356/0)، و سپس اجماع محوری (317/0) کمترین تاثیر را بر ساختار مدیریت شهری دارد
بحث و نتیجه گیرینظام برنامه ریزی و ساختار مدیریت شهرهای میانی فاقد یک رویکرد منسجم و مشخص جهت ارایه چشم انداز آتی است که در درون انبوهی از بی برنامگی ها و ناکارآمدی ها گرفتار شده اند که با نهادینه کردن الگوی حکمروایی خوب شهری در نظام مدیریت و برنامه ریزی که حرکت به سوی مدیریت محلی است تا بتوانند در فرایندی پیوسته و ساختاری، آرام آرام به توسعه مطلوب دست یابند.
کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، مدیریت شهری، توسعه شهری، شهرهای میانی، شهر میانه -
صفحات 131-147زمینه و هدف
واحدهای تولید نفت و گاز به دلیل داشتن فرآیندهای احتراق و سوزاندن ضایعات نفت و گاز، مقادیر زیادی از آلاینده های هوا را منتشر کرده و باعث به خطر افتادن سلامت محیط زیست و افراد می شوند. با توجه به گستردگی فعالیت این صنعت در استان خوزستان، در مطالعه ی حاضر محدوده ی تاثیر گذاری گازهای خروجی فلرهای مجتمع بهره برداری نفت و گاز غرب اهواز (شماره 3) در زمستان 1398 مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسیجهت انجام این مطالعه گازهای NO2 و CO2، SO2، O3 در چهار جهت شمال، جنوب، غرب و شرق و در فواصل 50، 100، 500، 1000، 2000 و 3000 متری توسط دستگاه های قرایت مستقیم سنجش گردید.
یافته هاگاز NO2، O3، SO2 و CO در فواصل نزدیک فلر و ذرات معلق PM2.5و PM10 بیشتر در فاصله ی 3000 متری در محدوده ی جاده ها مقادیر بالاتر از استاندارد داشتند. در خصوص ذراتPM2.5 و PM10 نتایج نشان داد که به ترتیب 16/79 درصد نقاط در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس و ناسالم و 75 درصد نقاط در وضعیت سالم، بیش از 33/83 درصد نقاط مورد اندازه گیری در مورد دو گاز So2 و 75 درصد نقاط در گاز CO، 66/66 درصد در گاز No2 در وضعیت بسیار ناسالم قرار داشتند.
بحث و نتیجه گیریبا توجه به مقادیر شاخص AQI، O3 و PM10 عموما در حالت ناسالم تا بسیار ناسالم قرار داشت و گاز SO2 و ذراتPM2.5 وضعیت بدتری در مقایسه با سایرین داشتند.
کلیدواژگان: شاخص کیفیت هوا، آلودگی هوا، فعالیت انسانی، بهره برداری نفت و گاز -
صفحات 149-172زمینه و هدف
امروزه زنان مانند مردان در اجتماع حضور دارند. ولی قدرت کافی جهت انتخاب قلمروی مطلوب خود ندارند و به عنوان اقشار آسیب پذیر ارزش و جایگاهشان در فضاهای شهری نادیده گرفته شده و قلمروی محیطی مطلوبی جهت استفاده و لذت از فضاهای شهری ندارند. این تحقیق در پی آن است تا مولفه های تاثیرگذار بر ایجاد قلمروی مطلوب زنان را معرفی کند.
روش بررسیروش تحقیق پدیدارشناسی بوده و دارای رویکرد تبیینی- استنباطی می باشد. نوع مطالعه کیفی بوده و مطالعات به دو روش میدانی و کتابخانه ای انجام شده است. از مصاحبه نیمه عمیق استفاده شده است. روش نمونه گیری هدفمند بوده و حجم نمونه ثابتی نداریم و نمونه گیری از افراد با دیدگاه های مختلف پس از شروع با حداقل تعداد، تا زمانی ادامه داشت که به اشباع نظری رسیده باشد. بر این اساس مجموع تعداد مصاحبه شوندگان در سه پارک ایل گلی، پارک ولیعصر و پارک بانوان شمس تبریز 18 نفر بوده است.
یافته هابر اساس بیانات زنان پدیدارهای کلی شناسایی و استخراج شده و ارتباط آنها مشخص شد. در نهایت مهم ترین شاخصها که بیشترین مولفه ها را در زیر مجموعه خود پوشش می دهند استخراج شد که شامل 9 شاخص کیفیت، تعامل، سرزندگی، امنیت، خلوت، جبرگریزی، ذهن-روان، حس تعلق، حق انتخاب می باشد.
بحث و نتیجه گیریدر نتیجه با توجه به یافته های تحقیق رفع کمبودهای مورد نیاز زنان در پارکهای شهری از بعد مولفه های استخراج شده، کمک شایانی در بهبود وضعیت مطلوبیت قلمرویی محیطی این قشر خاص خواهد داشت.
کلیدواژگان: قلمرو، محیط عمومی، فضای شهری، پارک، تبریز
-
Pages 1-8Background and Objective
The governments of developing countries noticed that environmental taxes, in addition to helping to achieve environmental goals, also make it possible to achieve other economic and social goals such as reducing the unemployment rate. In the past, policies aimed at minimizing the unemployment rate have a negative impact on other policy goals because they reduce private incomes, especially for people on government benefits. Therefore, it is politically difficult to implement environmental policies. However, for green tax reforms to be socially acceptable, complementary policies such as public spending cuts should be minimized to reduce the burden of green taxes on the private sector.
Material and MethodologyGreen taxes lead to a decrease in social welfare and have a greater impact on endogenous public expenditures. Therefore, minimizing public expenditures as a complementary policy to promote the labor market effects of green tax reforms in developing countries will fail. Was.
FindingsAs a result, policymakers in these countries should look for other ways to help them reduce the green tax burden on business, which in turn will enable them to implement environmental tax reforms.
Discussion and ConclusionIn the present study, Spss26 software is used to describe the statistical population and research data, Excel software is used for the Dimtel technique and fuzzy Delphi analysis and fuzzy ANP software. In the second level, the fuzzy Delphi method is used using Excel. In the third level, Fuzzy Network Analysis Process (FANP) was used based on the constituent questions and variables. At the last level, Dimetal technique was used to check the relationships.
Keywords: Tax, Environment, Natural Resources, Sustainable development -
Pages 9-17Background and Objective
Remote sensing science plays a crucial role in the management of water resources, particularly in monitoring changes in these resources. Recently, Zarivar lake has garnered attention from various environmental organizations due to concerns about its future based on observed changes. The objective of this study is to monitor and evaluate changes in the surface area of Zarivar lake using remote sensing techniques.
Material and MethodologyIn order to achieve this objective, Landsat satellite images from 1985 to 2015 were obtained and subjected to radiometric processing, classification, and extraction of vegetation indices. This allowed for the separation of the lake water surface from surrounding vegetation and soil.
FindingsAnalysis of the data revealed that there was no significant difference in the change of water level in Zarivar Lake over the 30-year period studied.
Discussion and ConclusionDespite concerns about Zarivar lake's future, our findings suggest that there has been no significant change in its water level over time. However, it is important to note that sediment buildup on the lake floor and elimination of its margins have resulted in a decrease in volume without a corresponding decrease in surface area.
Keywords: Zarivar (Zrebar) lake, multitemporal analysis, satellite imagery -
Pages 19-30The identification of the intellectual property rights system is the basis for legal protection of achievements made with the aim of protecting biodiversity, sustainable development, traditional knowledge related to genetic resources, digital sequence information, etc. The effort to create a common understanding between the legal and technical fields surrounding the issue of plant genetic resources is analyzed in this research.
The present research is written based on library studies and descriptive and analytical method based on review findings.
Examining the legal mechanisms provided by the intellectual property rights system in the form of environmental goals shows the effective components in the protection mechanisms of intellectual property rights in order to recognize the economic value of plant genetic resources and legal protection of indigenous communities.Traditional knowledge in order to maintain biodiversity and public order and good ethics as an environmental requirement can be effective in sustainable development with the aim of protecting biodiversity.
The results of the research show that geographical indications as a system to protect the traditional knowledge of indigenous communities and biodiversity and the patent system as a suitable support system to support genetically manipulated genetic resources due to the provision of components and ethical considerations. The environment and the protection system for plant varieties as a special support system for plant breeders in order to create new plant varieties with the aim of sustainable development of plant genetic resources can be among the main mechanisms of intellectual property rights in order to protect the environment and sustainable use of genetic resources.Keywords: Intellectual Property Rights, Plant genetic resources, Geographical indications, Patent system, Plant varieties -
Pages 31-53Background and Objective
wrong locations and overloading in the steel industry have led to the creation of environmental problems by this industry. Wind direction, turbulent conditions and fluxes in the atmosphere near the earth's surface are among the most important atmospheric factors affecting the distribution pattern of air pollutants after leaving their emission sources. The purpose of this study is to model the spread of air pollution in a steel factory under prevailing wind conditions.
Material and MethodologyUsing meteorological data, prevailing wind conditions, annual and seasonal windrose were modeled by AERMET software. Suspended particles as the most important pollutant in the area of the steel factory were sampled and then analyzed with using the AERMOD model, particle diffusion and dispersion modeling in two time periods of 24 hours and 6 days.
FindingsThe prevailing winds in this region are in the north, northwest, and southeast directions, and the highest amount of pollution is related to distances of 5000 to 20000 meters from the location of the chimneys and in the direction of the prevailing wind in the region. Also, the amount of air pollution caused by the factory chimney on a 24-hour time scale is lower than the clean air standard.
Discussion and ConclusionIn this study, the effectiveness of the AERMOD model in the direction of better management and control of air pollutants and reduction of adverse effects on the environment is investigated, and appropriate solutions to reduce pollution are provided.
Keywords: AERMOD, Air pollution, Suspended particles, steel factory, Wind -
Pages 55-61
In our country, it is usually less common to have a lawsuit in which the general public is called upon by a government apparatus. But with a lawsuit filed by a non-governmental organization or a natural person, one can hope that the environmental lawsuit is on the way to maturity and development of the judicial system.This research has been written based on library studies and filing and descriptive method.
Among the findings of this study, a special section on the right to environmental complaint by a private plaintiff and a human rights perspective on it, expansion and development towards the realization of the principle of environmental litigation and also the approach of jurisdiction and environmental damage.
In this study, the necessity of identifying the right of a private plaintiff to file lawsuits and environmental defenses has been investigated and legal capacities including civil liability law, special environmental laws and procedural laws, especially in the civil field, have been considered. This seems to require a systematic framework.Keywords: Litigation, Environment, private litigation, natural person, Damages -
Pages 63-89Background and Objective
Experimental environmental risk includes the probability and severity of a potential event that has an adverse effect on the environment. Environmental risk may, in addition to causing loss to the environment, also lead to damage to persons or their property. Therefore, in response to the complex and real characteristics of environmental pollution risk, the insurance industry has developed new methods to solve the problem of this particular phenomenon in the world. Environmental insurance is a tool to take responsibility for the environmental risks arising from industrial activities in which both the insured and the third party are identified in order to cover the related damages. This type of insurance is a market-oriented solution to reduce corporate operating costs, reduce government costs and advance economic development.
Material and MethodologyIn this research, descriptive, exploratory and explanatory methods are used. After explaining the dimensions of the issue and providing an overview of the types of risks and damages caused by environmental hazards, it was tried to extract different types of environmental coatings based on international experiences. In order to achieve the desired results, the content of written documents and internationally documented experiences were examined and analyzed.
FindingsThe requirements and structures required to provide various types of environmental insurance coverage in the country are not yet available. Implementing basic insurance in environmental pollution liability insurance requires overcoming some problems. These problems are usually related to factors that complicate the insurance process. Therefore, considering that no comprehensive research has been conducted in this field in the country, in order to expand the insurance capacity in environmental pollution liability insurance and reduce the risk of compensation for insurers in the country, this study examines the risks and types of environmental insurance coverage in the global insurance market, the results of this research will pave the way for managers and experts in promoting knowledge and efforts to provide this coverage.
Discussion and ConclusionIn order to expand the insurance capacity in environmental pollution liability insurance and reduce the risk of compensation for insurers, this study was conducted to be useful for use in the country's insurance market and reduce the economic damage caused by it. Therefore, the classification of types of environmental risk, the ability to insure environmental risk, the types of environmental insurance coverage, examples of environmental risk assessment and pricing models and methods of risk transfer were stated.
Keywords: Environmental Insurance, Environmental Risk, risk management -
Pages 91-107Background and Objective
Nowadays, unplanned exploitation has acclaimed to be behind the wetland destruction despite their remarkable hydrological values and precious functions. As per Ramsar Convention's guidelines, “wise use” and ecological approach are solutions. In this study, the foremost purpose is presenting sustainability strategies as in order to recover Boujagh Wetland as case study.
Material and MethodologyThe process of assessing ecological risk was performed through Risk Quotient (RQ). Geographic Information System (GIS) was used to illustrate the spatial distribution of threat factors. Determining wetland strategies related to sustainable development indicators, the Working Wetland Potential (WWP) model has been utilized.
FindingsSolid waste and effluent discharge, agriculture drainage influence, fish farming, illegal fishery and haunting, boating, and unplanned recreation were distinguished as significant threats on Boujagh area mostly concentrated around on the shoreline and along the Sefidroud River. Ecological risk assessment was conducted for frogs and toads, which are at the beginning of the food chain and relatively high resistant against environmental stresses. Cadmium and cooper risk scores were estimated upper than 1 that means very high level in both dissolved and sedimentation statuses, amongst all substances. Considering wetland functional potentials, three key strategies of "conservation", "wisdom utilization", and "public participation" were eventually recognized to improve and rehabilitate the wetland.
Discussion and ConclusionWetland enhancing interactions are in line with essential human needs, sustainable tourism, mitigation, and environmental conservation. Current activities could be possibly adapted via flexible management and creativity; moreover, incompatible factors might be gradually eliminated by public participation.
Keywords: Ecological risk assessment, Ecological approach, Wise use, Boujagh Wetland -
Pages 109-130Background and Objective
Urban studies in Iran are mainly focused on metropolitan areas and the least attention is paid to the management structure of middle cities. In this study, while addressing this gap, policies and practices that stimulate the growth of inclusive, safe, flexible and sustainable urban management in mid-sized cities are examined.
Material and MethodologyThe purpose of the research is applied, which is a descriptive-analytical method based on library studies and field studies. Statistical sample size using available sampling, 30 specialists with purposive sampling method was performed. SPSS software and structural equation modeling with partial least squares method were used to analyze the data. Smart PLS software was used to evaluate the conceptual model of the research.
FindingsThe analysis of path coefficients related to the 8 dimensions studied shows that the regularity index (0.745) has the highest impact, followed by the indicators of responsibility (0.684), participation (0.661), justice (0.641), transparency (0.529), efficiency. And effectiveness (0.429), accountability (0.356), and then pivotal consensus (0.317) have the least impact on urban management structure.
Discussion and ConclusionThe planning system and management structure of middle cities lacks a coherent and clear approach to presenting the future perspective, which is caught in a multitude of unplanned and inefficient ones. Structurally, slowly achieve the desired development.
Keywords: urban good governance, Urban Management, Urban development, Midsized Cities, Mianeh City -
Pages 131-147Background and Objective
Oil and gas production units emit large amounts of air pollutants due to combustion processes and burning of oil and gas wastes and endanger the health of the environment and people. Considering the extent of the activity of this industry in Khuzestan province, in the current study, the range of influence of the flares of the flares of the West Ahvaz oil and gas exploitation complex (number 3) in the winter of 2018 has been investigated.
Material and MethodologyTo carry out this study, NO2, CO2, SO2, CO gases were measured in four directions: north, south, west and east and at distances of 50, 100, 500, 1000, 2000 and 3000 meters by direct reading devices.
FindingsNO2, O3, SO2, and CO gas were higher than the standard in the distances near the flare, and PM2.5 and PM10 suspended particles were more than the standard at a distance of 3000 meters from the roads. Regarding PM2.5 and PM10 particles, the results showed that 79.16% of the points were in unhealthy condition for the sensitive and unhealthy groups and 75% of the points were in healthy condition, respectively, more than 83.33% of the measured points in the case of two So2 gas and 75% of the points in CO gas, 66.66% in No2 gas were in very unhealthy condition.
Discussion and ConclusionAccording to AQI index values, O3 and PM10 were generally unhealthy to very unhealthy, and SO2 gas and PM2.5 particles were in worse condition compared to others.
Keywords: Air Quality Index, Air pollution, Human Activity, oil, gas exploitation -
Pages 149-172Background and Objective
Today, women are present in society like men. But they do not have enough power to choose their desired territory and as vulnerable groups, their value and position in urban spaces are ignored and they do not have a favorable environmental territory to use and enjoy urban spaces. This research seeks to introduce the components that affect the creation of a desirable territory for women.
Material and MethodologyThe research method is phenomenological and has an explanatory-inferential approach. The type of study is qualitative and the studies have been done in both field and library methods and semi-in-depth interviews have been used. The sampling method is purposeful and we do not have a fixed sample size and sampling of people with different views after starting with the minimum number, continued until it reached theoretical saturation. Accordingly, the total number of interviewees in the three parks of Ail Goli, Valiasr Park and Shams Women's Park in Tabriz was 18 people.
FindingsBased on women's statements, general phenomena were identified and extracted and their relationship was determined. Finally, the most important indicators that cover the most components in their subset were extracted, which include 9 indicators of quality, interaction, vitality, security, privacy, determinism, mind-psyche, sense of belonging, choice.
Discussion and ConclusionAs a result, according to the research findings, eliminating the deficiencies needed by women in urban parks in terms of extracted components, will be of great help in improving the desirability of the environmental territory of this particular group.
Keywords: Territory, Public Environment, Urban space, park, Tabriz