فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1402)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسفندیار جهانگرد*، علی فریدزاد، میرحسین موسوی، سعید متین صفحات 1-34
    هدف این مقاله یافتن آن نسبت از قیمت داخلی گاز طبیعی به قیمت صادراتی است که حداکثر کننده سطح رفاه خانوراها باشد. برای دستیابی به این هدف اقدام به مدلسازی قواعد قیمت گذاری بازار گاز طبیعی در داخل و بازار گاز طبیعی صادراتی در قالب ساختار انحصار چند جانبه و الگوی کورنو در درون الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) شده است.  پایگاه داده های مورد استفاده برای این موضوع ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM) سال 1390 ایران است که توسط مرکز پژوهش های مجلس تهیه شده است. نتایج نشان می دهند که، افزایش قیمت گاز طبیعی داخلی تحت فروض مشخصی باعث افزایش سطح کارایی اقتصادی می شود و توابع تقاضای صادرات با کشش بالاتر سطح رفاه بیشتری را ایجاد می کند. در نهایت سطح قیمت بهینه دخلی که بیشترین رفاه اجتماعی را به همراه دارد 45% قیمت گاز صادراتی می باشد که در مقایسه با نسبت پیشنهادی 65% در قانون هدفمندی یارانه های نسبت پایین تری است.
    کلیدواژگان: الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه، قواعد قیمت گذاری، یارانه های پنهان، بازار صادراتی گاز طبیعی، بازار انحصار چندجانبه
  • شهرام وصفی اسفستانی*، اصغر ابوالحسنی هستیانی، مینو امینی میلانی صفحات 35-66
    هدف این تحقیق، ارزیابی اثرات تحریم های مالی بر ترکیب نهاده های تولید و در نهایت بررسی اثرات اقتصادی آن در ایران است. این تحقیق با استفاده از تحلیل تعادل عمومی قابل محاسبه و با تمرکز بر سرمایه گذاری، نیروی کار، تولید و سطح قیمت ها انجام گرفته است. پس از کالیبره کردن مدل تعادل عمومی قابل محاسبه و اندازه گیری مقادیر پارامترها و متغیرهای برون زا، اثرات اقتصادی تحریم در اقتصاد ایران با استفاده از  جدول داده ستانده سال 1395 و سایر اطلاعات آماری، بر اساس سناریوسازی، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار گمز نسخه 34 و در قالب دو سناریو تحقیق، نشان می دهد که تحریم مالی، ترکیب نهاده های تولیدی در ایران را تغییر داده و منجر به افزایش سهم نیروی کار، در مقایسه با عامل سرمایه در اقتصاد می شود. این تغییرات منجر به کاهش تولید و افزایش عمومی سطح قیمت ها می شود به طوریکه در سناریو اول و دوم به ترتیب 4.42 و 11.11 درصد موجب کاهش رشد اقتصادی و 1.84 و 4.72 درصد موجب افزایش سطح عمومی قیمت های طرف تولید می گردد.
    کلیدواژگان: تعادل عمومی قابل محاسبه، تحریم، رشد اقتصادی، تورم
  • پروین علی مرادی افشار*، صلاح الدین منوچهری، رامین امانی صفحات 67-102
    یکی از مهم ترین دغدغه های اقتصاددانان و سیاست گذاران، ریشه یابی نوسانات اقتصادی و به حداقل رساندن آن است. موقعیت سیاسی ایران، وجود تحریم های اقتصادی و نااطمینانی موجود در اقتصاد سبب ایجاد نوسانات شدید بازار ارز طی چند دهه اخیر شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر  نااطمینانی اقتصاد کلان و ریسک سیاسی بر نوسانات بازار ارز در ایران طی دوره زمانی 1369 تا 1399 و با استفاده از روش خودرگرسیون برداری با پارامترهای قابل تغییر طی زمان (TVP-VAR) است. برای رسیدن به این هدف، ابتدا شاخص نااطمینانی اقتصاد کلان با استفاده از هفت بخش اقتصادی شامل، متغیرهای تولیدی، انرژی، قیمتی، پولی و اعتباری، ارز و تجارت خارجی، مالی و بازار سهام اندازه گیری گردید. نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر  افزایشی و بسیار قوی شاخص نااطمینانی اقتصاد کلان بر نوسانات نرخ ارز در ایران است. از طرف دیگر، ریسک سیاسی به جز در دوره توافق هسته ای (1394-1397) دارای تاثیر افزایشی بر نوسانات نرخ ارز در ایران بوده است. همچنین دیگر نتایج پژوهش حاکی از تاثیر افزایشی و بسیار قوی نوسانات قیمت مسکن و نوسانات قیمت طلا بر نوسانات نرخ ارز در ایران است و این در حالی است که نوسانات بازار سهام دارای تاثیر کاهشی بر نوسانات بازار ارز در ایران بوده است.
    کلیدواژگان: نااطمینانی اقتصاد کلان، ریسک سیاسی، نرخ ارز، روش TVP-VAR
  • مصطفی دین محمدی*، زین العابدین صادقی، نسرین داودخانی صفحات 103-136

    هدف از این مطالعه بررسی مدل بهینه سازی چند دوره ای برنامه ریزی توسعه ظرفیت در صنعت برق با ملاحظه سناریوهای مختلف انتشار دی اکسیدکربن می باشد. در این مطالعه با استفاده از مدل برنامه ریزی خطی پویای بین دوره ای، توسعه ظرفیت نیروگاه ها در نرم افزار GAMS طراحی و مدل سازی شده است. تابع هدف مدل شامل کمینه سازی مجموع ارزش حال تنزیل شده هزینه های سرمایه گذاری، بهره برداری و نگهداری، سوخت و هزینه های زیست محیطی در افق 30 ساله و با محدودیت های تعادل عرضه و تقاضا، ضریب پوشش سیستم قدرت، حداکثر ظرفیت جدید نصب شده، پتانسیل منابع و پایداری شبکه بوده است. مدل پیشنهادی در قالب سناریوها و تحلیل حساسیت های مختلفی ارزیابی شده است.
    نتایج مطالعه نشان داد که در سناریو پایه بدون ملاحظات زیست محیطی، تنها ظرفیت نیروگاه های فسیلی باید گسترش یابد. این در حالی است که در سناریو پایه با ملاحظات زیست محیطی با کاهش همزمان هزینه های تولید و هزینه زیست محیطی، ظرفیت نیروگاه های سیکل ترکیبی، خورشیدی، اتمی و بادی به ترتیب گسترش یافته است. با در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی، سهم تولید نیروگاه های بخاری و گازی در افق برنامه ریزی نسبت به سال پایه از 7/27 و 7/22 درصد به 5/9 و 4 درصد کاهش یافته است، اما سهم تولید نیروگاه های سیکل ترکیبی، اتمی، خورشیدی و بادی از 8/41، 3/2، 1/0 و 1/0 درصد به 7/72، 5/6، 2 و 3/2 درصد افزایش پیدا کرده است. هزینه سرمایه گذاری (توسعه ظرفیت) سناریوی پایه با ملاحظات زیست محیطی نسبت به سناریو پایه با افزایش 60 درصدی به 183 میلیارد دلار در افق برنامه ریزی می رسد و سناریو پایه با ملاحظات زیست محیطی به صورت معنی داری هزینه‎های توسعه ظرفیت را افزایش می دهد. همچنین در سناریو تداوم تحریم ها که حداکثر ظرفیت سالانه نیروگاه های تجدیدپذیر کاهش پیدا می کند، اهداف زیست محیطی محقق نمی شود. در تحلیل حساسیت مدل، نتایج حاکی از آن است که در سه حالت کاهش هزینه سرمایه گذاری، افزایش قیمت کربن و قیمت سوخت نیاز به سرمایه گذاری در گسترش ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر می باشد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، مدل برنامه ریزی خطی، صنعت برق، انتشار دی اکسیدکربن
  • صالح طاهری بازخانه* صفحات 137-172
    نااطمینانی در متغیرهای کلیدی اقتصادکلان با اخلال در تصمیم گیری عاملین اقتصادی و اعوجاج در سازوکار تخصیص منابع، چالشی مهم برای اقتصاد ایران به شمار می رود. از این رو، اتخاذ سیاست های مناسب برای کاهش نااطمینانی ضروری است. بر این اساس، تحقیق حاضر اثربخشی سیاست پولی در کاهش نااطمینانی های اقتصادکلان را طی دوره 1400 - 1368 بررسی می کند. برای این منظور، از تبدیل موجک پیوسته برای کشف پویایی های ارتباط میان سیاست پولی با نااطمینانی تورم، نااطمینانی رشد اقتصادی و نااطمینانی در بازار ارز استفاده شد. نتایج نشان دهنده آن است که نااطمینانی تورم صرفا در افق میان مدت و بلندمدت در بازه زمانی 1376 - 1372 واکنش تهاجمی سیاست پولی را به دنبال داشته است. ابزار سیاست پولی در اقتصاد ایران کارکرد لازم را در کاهش نااطمینانی بخش حقیقی ندارد و در میان مدت و بلندمدت عقیم است. نتایج نشان دهنده ارتباط شدید میان نااطمینانی در بازار ارز و ابزار سیاست پولی است. به طوری که در بلندمدت، نااطمینانی در بازار ارز به رشد بیش تر پایه پولی منجر می شود. فرآیند مذکور ریشه در سرکوب نرخ ارز توسط سیاست گذار برای لنگر کردن انتظارات تورمی و کسب اعتبار دارد. این رویه، منجر به رشد کل های پولی و شدت یافتن نااطمینانی در بازار ارز می شود که نتیجه آن بلاموضوع شدن سیاست پولی است. مقاله حاضر می کوشد با کالبدشکافی رابطه میان متغیرها در حوزه زمان - فرکانس، اطلاعات و پیشنهادهای سیاستی مفیدی ارایه نماید.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، نااطمینانی، اقتصاد ایران
  • ملیحه آشنا*، حمید لعل خضری صفحات 173-200
    ثبات اقتصاد کلان در عملکرد اقتصادی و رسیدن به رشد پایدار اقتصادی، دارای اهمیت است. یکی از مفاهیم مرتبط با موضوع عدم ثبات اقتصادی، نااطمینانی و نوسانات متغیرهای اقتصاد کلان است. نااطمینانی در بازار پول و ارز ممکن است باعث نوسان در سایر بازارها شود و اثر سیاست گذاری ها در ثبات اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد. در این مطالعه، به عنوان معیار بی ثباتی اقتصادی از تغییرپذیری تورم و تولید استفاده شده است. همچنین، نااطمینانی بازار پول و ارز به صورت نوسان حجم نقدینگی و نوسان نرخ ارز با استفاده از الگوی گارچ بدست آمده است. در نهایت، رابطه نوسانات بازار پول و ارز و شاخص بی ثباتی اقتصادی در ایران طی دوره زمانی فصل اول 1369 تا فصل سوم 1400 با استفاده از الگوی همبستگی شرطی پویا برآورد شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در طی زمان رابطه همبستگی نوسان نرخ ارز با شاخص تغییرپذیری تورم اغلب مثبت است، اگرچه این رابطه در برخی دوره ها اندازه و ضریب متفاوتی دارد. همچنین، نوسان حجم نقدینگی در بلندمدت با بی ثباتی اقتصادی از هر دو جنبه تولید و تورم همراه است. بنابراین، کاهش بی ثباتی اقتصاد کلان با توجه به تغییرپذیری تورم و تولید نیازمند کاهش نااطمینانی و نوسانات در بازار ارز و اعمال شوک های مناسب سیاست پولی است.
    کلیدواژگان: بی ثباتی اقتصادی، نوسان نقدینگی، نوسان نرخ ارز، تورم، ایران
  • احمد عابدی، علی چشمی*، سید سعید ملک الساداتی صفحات 201-226
    تاخیر در قطعی شدن پرونده مالیاتی یک شرکت موجب می شود تا ارزش حقیقی درآمد های مالیاتی دولت کاهش یابد، هزینه وصول مالیات افزایش یابد و محیط کسب و کار برای شرکت ها بدتر شود. بنابراین در این مقاله، عوامل تاثیرگذار بر این تاخیر با استفاده از داده های 45 شرکت از سه صنعت پتروشیمی، شیمیایی و مواد غذایی ایران و تحلیل پرونده مالیاتی آن ها طی سال های مالی 1385 تا 1395 به روش رگرسیون داده های ترکیبی بررسی شده است. نتایج نشان می دهد 62 درصد از پرونده ها در مراجعی خارج از سازمان مالیاتی قطعی شده و متوسط زمان قطعی شدن پرونده های مالیاتی شرکت ها بیش از 4 سال بوده است. نتایج نشان می دهد اندازه شرکت، پیچیدگی مالیاتی، تفاوت نرخ مالیات تشخیصی-ابرازی و تغییر در قوانین مالیاتی تاثیر مثبت و معنی داری بر تاخیر در قطعی شدن مالیات در کل شرکت ها داشته اما نتایج در صنعت پتروشیمی، صنعت شیمیایی و صنعت مواد غذایی تا حدودی متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: مالیات بر شرکت، چانه زنی مالیاتی، تمکین مالیاتی، هزینه اداری
  • مصطفی شکری*، مسعود سعادت مهر صفحات 227-252
    نااطمینانی نرخ ارز یکی از عواملی است که اقتصاد ایران را با چالش‎های متعددی مواجه نموده و موجب بی‎ثباتی در متغیرهای اقتصاد کلان شده است. در این بین متغیر مالیات‎های غیرمستقیم نیز بخاطر دو زیربخش مهم مالیات بر واردات و مالیات بر معاملات، می‎تواند تحت تاثیر نااطمینانی نرخ ارز قرار گیرد. تغییر در مالیات‎های غیرمستقیم نیز به نوبه خود، بودجه دولت را تحت تاثیر قرار داده و عواقب کسری بودجه، کل اقتصاد را با مشکل مواجه خواهد نمود. از این رو، در این تحقیق، تاثیر نااطمینانی نرخ ارز بر مالیات های غیرمستقیم با استفاده از روش رگرسیون فازی طی دوره 1400-1370 بررسی شده است. نتایج نشان داد که نااطمینانی نرخ ارز، تاثیر منفی و قابل توجهی بر جذب مالیات های غیر مستقیم در اقتصاد ایران دارد. مقدار متوسط ضریب تاثیر برابر 0431/0- بوده که بین دو حد بالا 0338/0- و پایین 0524/0- قرار می گیرد. همچنین نتایج نشان می‎دهد نرخ تورم بیشترین تاثیر منفی و درآمدهای نفتی بیشترین تاثیر مثبت را بر جذب مالیات های غیرمستقیم در اقتصاد ایران دارند.
    کلیدواژگان: مالیات غیرمستقیم، نااطمینانی، نرخ ارز، منطق فازی
|
  • Esfandiyar Jahangard *, Ali Faridzad, Mirhossein Mousavi, Saeed Matin Pages 1-34
    The purpose of this paper is to find the ratio of the domestic price of natural gas to the export price that maximizes the welfare function of households. To achieve this goal, The administrative regulation of domestic gas prices is explicitly modelled in CGE Model. Regional gas markets can be characterised as being imperfectly competitive, so strategic behavior in a regional gas market modelled Cournot oligopoly structure. The database in this paper is the Social Accounting Matrix (SAM) of Iran 2013, which was prepared by the Majlis Research Center. The results show that the increase in the price of domestic natural gas under certain assumptions increases the level of economic efficiency and export demand function with a higher elasticity create a higher welfare level. Finally The optimal domestic gas price should be approximately 45% of the export price which is a lower ratio compared to the proposed ratio of 65% in the Law of the Fifth Development Plan of IRAN.
    Keywords: CGE model, administrative price regulation, implicit subsidy, Export Gas Market, oligopoly Market
  • Shahram Vasfi Asfestani *, Asghar Abolhassani Hastiani, Minoo Amini Milani Pages 35-66
    The main objective of this study is to assess the impacts of financial sanction on combination of the factors of production in Iran. This analysis was performed using the computable general equilibrium (CGE) model and it focused on investment, employment, production, and price levels. After calibrating the CGE model and measuring the values of exogenous parameters and variables, the study assessed the economic impacts of sanctions on Iran’s economy using the 2016 input-output table (IO) and other statistical information based on scenario building. The results obtained using GAMS 34 revealed that Financial sanctions change the composition of production inputs in Iran and lead to an increase in the share of labor, compared to the capital factor in the economy. These changes lead to a decrease in production and an increase in the general level of prices, so that in the first and second scenarios, 4.42 and 11.11 percent, respectively, reduce economic growth and 1.84 and 4.72 percent, increase the general level of production prices
    Keywords: Computable general equilibrium, Sanctions, Economic growth, Inflation
  • PARVIN Alimoradi Afshar *, Salaheddin Manochehri, Ramin Amani Pages 67-102
    One of the most vital concerns of economists and policymakers is finding the root of economic fluctuations and minimizing them. The political situation in Iran, the existence of economic sanctions, and uncertainty in the economy have caused severe fluctuations in the exchange rate market during the last few decades. The main goal of this research is to investigate the effect of macroeconomic uncertainty and political risk on the fluctuations of the foreign exchange market in Iran from 1991 to 2020 using the vector autoregression method with time-varying parameters (TVP-VAR). To achieve this goal, the macroeconomic uncertainty index was first measured using seven economic sectors, including production, energy, price, monetary and credit variables, currency and foreign trade, and financial and stock market variables. The results of this research indicate an increasing and very strong effect of the macroeconomic uncertainty index on exchange rate fluctuations in Iran. On the other hand, political risk has had an increasing effect on exchange rate fluctuations in Iran, except during the nuclear agreement period (2014 - 2017). Moreover, other results of the research indicate the increasing and very strong effect of housing price fluctuations and gold price fluctuations on exchange rate fluctuations in Iran, while stock market fluctuations have a decreasing effect on currency market fluctuations in Iran.
    Keywords: Macroeconomic Uncertainty, Political Risk, exchange rate, TVP-VAR
  • Mostafa Din Mohammadi *, Zeinalabedin Sadeghi, Nasrin Davoud Khani Pages 103-136

    The purpose of this study is to investigate the multi-period optimization model of capacity expansion planning in the electricity industry considering different scenarios of carbon dioxide emissions. In this study, using interperiod dynamic linear programming model, the capacity development of power plants has been designed and modeled in GAMS software.
    The objective function of the model has been to minimize the total discounted present value of investment cost, operation and maintenance cost, fuel cost and environmental cost in a 30-year horizon and with the constraints of supply and demand balance, power system security operation, the upper boundary of newly installed capacity, resource potential and grid stability. The proposed model was evaluated in different scenarios and sensitivity analysis.
    The results of the study showed that in the basic scenario without environmental considerations (reduction of production costs), only the capacity of fossil power plants should be expanded. Meanwhile, in the basic scenario with environmental considerations, the capacity of combined cycle, solar, atomic and wind power plants have been expanded by reducing production costs and environmental costs. Considering the environmental considerations, the generation share of steam and gas power plants in the planning horizon has decreased from 27.7 and 22.7 percent to 9.5 and 4 percent compared to the base year, but the generation share of combined cycle, nuclear, solar and wind power plants have increased from 41.8, 2.3, 0.1 and 0.1 percent to 72.7, 6.5, 2 and 2.3 percent. The investment cost (capacity expansion) of the basic scenario with environmental considerations compared to the basic scenario without environmental considerations will reach 183 billion dollars in the planning horizon with an increase of 60%, and the basic scenario with environmental considerations significantly increases the development costs. Also, in the scenario of the continuation of sanctions, when the maximum annual capacity of renewable power plants decreases, the environmental goals will not be met, and there is a need to invest in expanding the production capacity through fossil power plants. In the sensitivity analysis of the model, the results indicate that there is a need to invest in expanding the capacity of renewable power plants in the three cases of reducing the investment cost, increasing the carbon price, and fuel price.

    Keywords: optimization, Linear programming, Power industry, CO2 emissions
  • Saleh Taheri Bazkhaneh * Pages 137-172
    Uncertainty in the key variables of macroeconomics with disruptions in the decision-making of economic agents and distortions in the resource allocation mechanism is considered an important challenge for Iran's economy.  Therefore, it is necessary to adopt appropriate policies to reduce uncertainty. So, the current research examines the effectiveness of monetary policy in reducing macroeconomic uncertainties during the period of 1989-2021. For this purpose, continuous wavelet transformation was used to discover the dynamics of the relationship between monetary policy and inflation uncertainty, economic growth uncertainty and foreign currency market uncertainty. The results show that the uncertainty of inflation only in the medium run and long run in the period of 1993-1997 has resulted in the aggressive reaction of the monetary policy. The monetary policy tool in Iran’s economy is not functioning effectively in reducing the uncertainty of the real sector. So that it cannot play a role in the medium and long run. The results show a strong relationship between uncertainty in the currency market and monetary policy instruments. So that in the long run, uncertainty in the foreign currency market leads to a greater growth of the monetary base.The mentioned process occurs due to the suppression of the exchange rate by the policy maker to anchor the Inflation expectations and gain credit. This procedure leads to the growth of monetary totals and the intensification of uncertainty in the foreign currency market, which results in the monetary policy becoming irrelevant. This article tries to provide useful information and policy suggestions by analyzing the relationship between variables in the time-frequency domain
    Keywords: Monetary Policy, uncertainty, Iran's economy
  • Malihe Ashena *, Hamid Lale Khezri Pages 173-200
    Economic stability is important for economic performance and achieving sustainable economic growth. One concept related to the subject of economic instability is uncertainty and fluctuations in macroeconomic variables. Uncertainty in the money and exchange markets may cause fluctuations in other markets and affect the result of policies toward economic stability. In this study, output and inflation variability are used as measures of economic instability. Additionally, uncertainty of money and foreign exchange markets are obtained as volatilities of liquidity volume and exchange rate using the GARCH model. Finally, the relationship between volatilities of money and exchange rate market and economic instability index has been estimated during the period of the first quarter of 1990 to the fourth quarter of 2021, using the dynamic conditional correlation model. The results indicate that over time, the correlation between exchange rate volatilities and inflation variability is often positive, although the coefficient of this relationship varies in some periods. Furthermore, the volatilities of liquidity volume in the long term are associated with economic instability from both production and inflation aspects. Therefore, reducing macroeconomic instability caused by variability of inflation and production requires addressing uncertainty and fluctuations in the exchange market and implementing appropriate monetary policy shocks
    Keywords: Economic instability, Liquidity volatility, Exchange rate volatility, Inflation, Iran
  • Ahmad Abedi, Ali Cheshomi *, Seyed Saeed Malek Sadati Pages 201-226
    A delay in finalizing a company's tax file causes a decrease in the real value of the government's tax revenues, an increase in the cost of tax collection, and the destruction of the business environment for companies. Therefore, in this article, the factors influencing this delay were investigated by using the data of 45 companies from the three petrochemical, chemical and food industries of Iran and analyzing their tax files during the financial years of 2015 to 2015 using the combined data regression method. The results show that 62% of the cases were decided in authorities outside the tax organization and the average time for the companies' tax cases to be decided was more than 4 years. The results show that the size of the company, tax complexity, the difference in the diagnostic-expressive tax rate and the change in the tax laws have a positive and significant effect on the delay in the finalization of the tax in all companies, but the results are somewhat different in the petrochemical industry, chemical industry and food industry
    Keywords: corporate tax, tax bargaining, tax compliance, administrative cost
  • Mostafa Shokri *, Masoud Saadatmehr Pages 227-252
    Uncertainty of exchange rate is one of the factors that has faced Iran's economy with many challenges and has caused instability in macroeconomic variables. In the meantime, the variable of indirect taxes can be affected by the uncertainty of the exchange rate due to the two important sub-sectors of import tax and transaction tax. Because the expected fluctuations in the exchange rate can change the amount of imports or the volume of transactions. On the other hand, the change in indirect taxes, in turn, will affect the government budget and the consequences of the budget deficit will cause problems for the entire economy. Therefore, in this research, the effect of exchange rate uncertainty on indirect taxes has been investigated. For this purpose, the fuzzy regression method has been used for the time period of 1991-2021. The results showed that the uncertainty of the exchange rate has a significant negative effect on the absorption of indirect taxes in Iran's economy. The average value of the impact factor is -0.0431, which is between the upper and lower limits of -0.0338 and -0.0524. Also, the results show that the inflation rate has the most negative effect and oil revenues have the most positive effect on the absorption of indirect taxes in Iran's economy
    Keywords: indirect tax, uncertainty, exchange rate, Fuzzy logic