فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و هفتم شماره 3 (پیاپی 187، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کسری جهان خانی، حسین بهبودی، مریم نیکونژاد، نیلوفر تقی پور، مهشید مهدیزاده*، عباس حاج فتحعلی، داریوش کدخدا، نریمان مصفا صفحات 1-17
    سابقه و هدف

    بسیاری از بیماران سرطانی تحت تاثیر استرس اکسیداتیو دچار عوارض جبران ناپذیر می شوند. تجویز مکمل های موثر بر کنترل و مهار عملکرد رادیکال های اکسیداتیو اخیرا مورد توجه پزشکان و محققان قرار گرفته است. به طور خاص، مکمل روی یکی از مواد معدنی مرتبط با سلامت انسان است، زیرا دارای خواص آنتی اکسیدانی است. روی به عنوان یک عامل کمکی برای آنزیم های مهم درگیر در عملکرد صحیح سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی عمل می کند. علاوه بر این، روی از سلول ها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند. با انجام مطالعه حاضر تاثیر مکمل خوراکی "روی" در بهبود روند درمان بیماران مالتیپل میلوما (MM) که تحت پیوند اتولوگ مغز استخوان قرار گرفته اند از لحاظ تغییرات رادیکال های اکسیداتیو بررسی شد.

    روش کار

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دوسوکور و کنترل شده با دارونما بود. شرکت کنندگان در مطالعه به طور تصادفی در دو گروه 20 نفری، گلوکونات روی (Zn) و دارونما قرار گرفتند. بیماران در روز های 0، +15، +30 بعد از پیوند، روزانه سه قرص گلوکونات روی 30 میلی گرم یا دارونما دریافت کردند. سطح سرمی روی و مس بیماران قبل از شروع مداخله و در روز 30 بعد از پیوند در سرم سنجش شد. تغییر بیان ژن NADPH oxidase 2 (Nox2) با روش ریل تایم PCR انجام شد. فعالیت متابولیت های نیتریت (Nitroc Oxide) و مالون دی آلدیید (Malondialdehyde) اندازه گیری شد. تحلیل یافته ها و رسم نمودارها با استفاده از نرم افزار SPSS Version 27 انجام شد. برای سنجش تفاوت در میزان متغیرهای بیوشیمیایی و التهابی بین گروه مداخله و دارونما از آنجا که شرایط نرمال بودن در داده ها برقرار نبود، از آزمون من - ویتنی استفاده شد. برای سنجش تفاوت در میزان تغییرات بیان ژن از نرم افزارGraphpad Prism 8 و آزمون One-way anova و unpaired t-test استفاده شد.

    یافته ها

    طی پرسشنامه تغذیه مشاهده شد که گروه دارونما روی بیشتری داشته و میزان تفاوت برآورد شده بین میانه دو گروه 236/1 تعیین شد. بیان ژن NOX2 پس از 30 روز کاهش معناداری (05/0 > P-value) را نسبت به گروه کنترل نشان داد. مقادیر MDA و یافته های تست گریس بعد از مکمل روی به صورت معناداری تغییر نکرد، اما کاهش در گروه روی به نسبت گروه دارونما دیده شد (05/0 < P-value).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که مکمل روی در کنترل استرس اکسیداتیو و التهاب این بیماران موثر است.

    کلیدواژگان: مالتیپل میلوما، زینک(روی)، استرس اکسیداتیو، پیوند مغز استخوان، بیان ژن
  • سمیه علیرضایی، ترانه فرخ نیا، کیارش فرزان، آرزو علایی* صفحات 18-27
    سابقه و هدف

    دنچر استوماتیت، شرایط رایجی در افراد دارنده پروتز است که مهم ترین عامل آن کاندیدا آلبیکنس است. خاصیت ضدقارچی زنجبیل هنگام مطالعه های آزمایشگاهی و سیستمیک قبلی تایید شده است. مطالعه حاضر برای سنجش تاثیردهان شویه آن در قیاس ترکیب ضدقارچ استاندارد طراحی شده است.

    روش کار

    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسویه کور بر روی50 بیمار مبتلا به دنچر استوماتیت نوع2 انجام شد. بیماران 4 بار در روز هر بار 5 میلی لیتر از دارو را به مدت 2 دقیقه استفاده کردند. مساحت اریتم در روز اول و روز های 21، 14 و 7 اندازه گیری شد. تغییرات اریتم در هر گروه نسبت به روز اول با آزمون paired t-test و بین دو گروه در هر مرحله با آزمون t-test و در زمان های پیگیری با آزمون ANOVA سنجیده شد. 05/0 >  Pمعنی دار درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    افراد دو گروه به لحاظ سن و جنس و میزان اریتم در روز اول مشابه بودند. میزان تغییرات اریتم در هفته اول نیستاتین 5/16 ± 1/104 میلی متر مربع و در زنجبیل 8/17 ± 9/60  میلی متر مربع (001/0 > P) بود و همین مساله در هفته های دوم و سوم نیز وجود داشت و اختلاف آن ها به لحاظ آماری معنی دار بود (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دهان شویه زنجبیل و سوسپانسیون نیستاتین هر دو در درمان دنچر استوماتیت موثر هستند. اما تاثیرنیستاتین بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، نیستاتین، زنجبیل، دنچر استوماتیت نوع2، ترکیب های ضدقارچ
  • ایوب اسدی*، یدالله زرگر، جلال مولودی، عبدالزهرا نعامی، اسماعیل هاشمی صفحات 28-35
    سابقه و هدف

    چاقی و بیماری های جسمی و روان شناختی که برای مبتلایان به وجود می آید، نشان می دهد که به درمان های تاثیرگذار، در دسترس و مقرون به صرفه ای نیاز است. به دلیل اینکه تاکنون مقایسه اثر بخشی درمان شناختی - رفتاری ((CBT با هیپنوتراپی شناختی - رفتاری (CBH) بر وزن افراد مبتلا به چاقی انجام نشده، بنابراین این تحقیق انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع تجربی روی نمونه ای به حجم 30 نفر از افراد مبتلا به چاقی انجام شد. شرکت کنندگان به شیوه تصادفی به دو گروه مختلف شناختی - رفتاری و هیپنوتراپی شناختی - رفتاری تقسیم شدند. تصادفی سازی ساده براساس جدول اعداد تصادفی انجام شد، به این صورت که یک عدد به صورت رندوم انتخاب شد و براساس آخرین رقم سمت راست، یکی از گروه ها برای تعیین توالی رندومیزشن استفاده شد. لازم به ذکر است اگر در هنگام انتخاب عدد تصادفی، عدد سمت راست صفر و یا 7 تا 9 بود، آن عدد در نظر گرفته نمی شد و یک عدد تصادفی دوباره انتخاب می شد. این کار تا وقتی که تمام 30 نفر به دو گروه تخصیص داده شوند ادامه پیدا کرد و پنهان سازی با کمک پاکت نامه های مهر و موم شده انجام گرفت و هر دو گروه در دو مرحله زمانی پیش آزمون، پس آزمون مورد سنجش قرار گرفتند. ابزار سنجش در این پژوهش شامل نمایه توده بدنی (BMI) بود. روش آماری در این تحقیق به این صورت است که داده ها با کمک نرم افزارspss  نسخه 23 با خطای 05/0 مورد تحلیل قرار گرفتند. برای توصیف و تحلیل داده ها از شاخص های فراوانی، میانگین، انحراف معیار و تحلیل تی - تست ((T-Test استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین گروه هیپنوتراپی شناختی - رفتاری در مقایسه با گروه شناختی - رفتاری در کاهش وزن افراد مبتلا به چاقی تفاوت معناداری وجود دارد. میانگین و انحراف استاندارد درمان شناختی - رفتاری در پیش آزمون (1/4 ± 02/35) و پس آزمون (2/2 ± 5/32) و همچنین میانگین و انحراف استاندارد هیپنوتراپی شناختی - رفتاری در پیش آزمون (30/4 ± 6/35) و در پس آزمون (2/2 ± 1/29) بررسی شد. در گروه هیپنوتراپی شناختی - رفتاری بیش از دو برابر شناختی - رفتاری کاهش داشتیم و این اختلاف به لحاظ آماری معنادار است. تفاوت بین دو گروه آزمایشی از لحاظ آماری معنادار بود (004/0 > P) و مداخله هیپنوتراپی شناختی - رفتاری تاثیر بیشتری در کاهش وزن داشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که مداخله هیپنوتراپی شناختی - رفتاری بیشتر از شناختی - رفتاری روی کاهش وزن موثر است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، هیپنوتراپی شناختی - رفتاری، نمایه توده بدنی
  • کبری راثی، بهلول قربانیان*، عسگر ایران پور صفحات 36-47
    سابقه و هدف

    مهار مایوکاین میوستاتین در کاهش انباشت چربی از طریق افزایش توده عضلانی نقش دارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر یک دوره تمرین هوازی بر سطوح میوستاتین و فاکتورهای خطر متابولیک در مردان میان سال مبتلا به سندروم متابولیک بود.

    روش کار

    روش این پژوهش از نوع تجربی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. 20 مرد مبتلا به سندروم متابولیک با میانگین سنی 13/3 ± 6/53 سال به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (10 نفر)، گروه تمرین هوازی (10 نفر) قرار گرفتند. همسان سازی آزمودنی های دو گروه براساس معیارهای ورود به مطالعه و انتخاب تصادفی آزمودنی ها در گروه ها انجام شد. برنامه تمرین شامل 12 هفته تمرین هوازی با توالی 3 جلسه در هفته و هرجلسه شامل 45 دقیقه تمرین با شدت 70-60 درصد ضربان ذخیره بود. در طول دوره مداخله، گروه کنترل بدون انجام تمرین ورزشی تنها به فعالیت های روزانه خود پرداختند. تمام متغیر های پژوهش از قبیل سطوح میوستاتین، شاخص های متابولیک و ترکیب بدنی و حداکثر اکسیژن مصرفی در دو مرحله قبل برنامه تمرینی و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی اندازه گیری شد. تحلیل آماری داده ها از طریق آزمون های آماری تی وابسته و مستقل انجام شد.

    یافته ها

    بین دو گروه تمرین و کنترل در همه متغیرهای تحقیق تفاوت معناداری وجود داشت (05/0 ≥P). مقادیر HDL (001/0P=)، VO2max (001/0P=)  افزایش معنادار و مقادیر میوستاتین (001/0P=)،  وزن بدن (001/0P=)، BMI (001/0P=)، اندازه دور کمر (001/0P=)، فشار خون میانگین (001/0P=)، کلسترول تام (001/0P=)، تری گلیسیرید (002/0P=)، LDL (001/0P=)، قند خون (001/0P=) و شاخص مقاومت به انسولین (001/0P=) در گروه تمرین، در پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش معنادار داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، می توان برنامه تمرین هوازی را در قالب دوره 12 هفته ای با شدت 70-60 درصد ضربان ذخیره برای کاهش میوستاتین و کنترل عوامل خطر متابولیک در بیماران دارای سندرم متابولیک به عنوان یک روش غیر دارویی پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، میوستاتین، سندروم متابولیک، مردان میانسال، مقاومت به انسولین
  • عاطفه شوکتی فر، آرزو علایی*، مسعود رضایی صفحات 48-55
    سابقه و هدف

    هدف مطالعه بررسی میزان همبستگی بین دو روش اسپیتینگ و تست مدیفیه شیرمر بود. در صورت اثبات همبستگی می توان از روش ساده قابل تکرار، امن و دردسترس فوق توسط کلینیسین ها استفاده کرد.

    روش کار

    مطالعه به روش مقطعی انجام شد. تمامی نمونه ها در ساعت 9 تا 12 صبح بررسی شدند. افراد بزاق خود را در دهان جمع کرده و سپس آن را به مدت پنج دقیقه درون لوله استریل به روش تست اسپیتینگ تف کردند. پس از 30 دقیقه استراحت، طی سه دقیقه با تست مدیفیه شیرمر میزان بزاق غیرتحریکی فرد تعیین شد، ضریب همبستگی اسپیرمن و تست کاپا برای بررسی همبستگی داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    تحقیق روی 100 نمونه انجام شد که شامل 40 درصد مرد و 60 درصد خانم و متوسط سن آنها 2 ± 43 سال و 15 درصد نمونه ها مصرف سیگار و 30 درصد افراد مصرف دارو داشتند، ولی هیچ یک از نمونه ها سابقه مصرف الکل نداشت. در روش اسپیتینگ تعداد 36 نفر دارای خشکی دهان و با تست مدیفیه شیرمر 32 نفر خشکی دهان داشتند. تعداد 63 نفر به هر دو روش فاقد خشکی دهان و 31 نفر به هر دو روش دارای خشکی دهان بوده و جمعا 94 درصد همخوانی داشتند. آزمون کاپا نشان داد که میزان همبستگی این دو روش برابر با 96 درصد بود (01/0 > P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که همخوانی و همبستگی واضحی بین این دو روش وجود دارد. پیشنهاد می شود تحقیق هایی با کاربرد تست مدیفیه شیرمر در مبتلایان به شوگرن و پرتوتابی سروگردن طراحی شود.

    کلیدواژگان: بیماری غدد بزاقی، دهان خشک، سندرم شوگرن، خشکی دهان، همبستگی داده ها
  • معصومه السادات میرشفاهی، فاطمه نوری، احمد عبدی* صفحات 56-68
    سابقه و هدف

    بافت چربی قهوه ای (BAT) به دلیل توانایی آن در اتلاف انرژی به صورت گرما و بهبود هموستاز گلوکز، به عنوان یک بافت ضد دیابت مورد توجه قرار گرفته است. احتمالا برخی از مزایای سلامتی فعالیت ورزشی از طریق «قهوه ای شدن» بافت چربی سفید (WAT) تعدیل می شود. برخی گیاهان نیز سبب افزایش فعالیت BAT می شوند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین هوازی همراه با دارچین بر شاخص های موثر بر قهوه ای شدن بافت چربی احشایی (VAT) در موش های مقاوم به انسولین بود.

    روش کار

    در این تحقیق تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار مقاوم به انسولین در چهار گروه کنترل (IRC)، تمرین (IRT)، عصاره دارچین (IRCi) و تمرین - عصاره دارچین (IRTCi) قرار گرفتند. برنامه تمرینی به مدت هشت هفته و هر هفته پنج روز با شدت 80-75 درصد VO2max اجرا شد. به       گروه های IRCi و IRTCi، روزانهml / kg 200 عصاره دارچین تزریق شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنا داری 05/0 p < تحلیل شد.

    یافته ها

    افزایش معنا داری در بیان FNDC5، UCP1 و میزان آیریزین در گروه های IRT (به ترتیب 033/0P= ، 92 درصد؛ 027/0P= ، 85 درصد و 040/0P= ؛ 34 درصد) و IRTCi (به ترتیب 0001/0P= ، 188 درصد؛ 0001/0P= ، 171 درصد و 0001/0P= ، 68 درصد) نسبت به گروه IRC مشاهده شد. همچنین افزایش بیان UCP1 در گروه IRCi (041/0P= ، 80 درصد) نسبت به گروه IRC معنا دار شد. افزایش FNDC5، UCP1 و آیریزین در گروه IRTCi نسبت به گروه های IRT و IRCi نیز معنا دار شد (05/0P <).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی و ترکیب تمرین با دارچین سبب افزایش شاخص های موثر بر قهوه ای شدن VAT شد. با این وجود اثر دارچین به تنهایی نیاز به پژوهش های بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، دارچین، FNDC5، آیریزین، مقاومت به انسولین
  • زهره بابالویی، النازسادات میرصمدی*، محمدجواد نصیری، جمال الدین جاویدی صفحات 69-76
    سابقه و هدف

    اشریشیا کلی باسیل میله ای شکل گرم منفی است که به عنوان یک پاتوژن اصلی با طیف گسترده ای از اهمیت در طیور پرورشی است و در دنیا سالانه ضررهای اقتصادی قابل توجهی را به صنعت طیور کشور به دلیل افزایش تلفات تحمیل می کند. مقاومت آنتی بیوتیکی در این ارگانیسم به عنوان یک چالش اساسی در سراسر جهان مورد بحث است. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی وجود ژن mcr-1 (ژن مقاومت به کلیستین) در اشریشیا کلی جداشده از جوجه های یک روزه گوشتی نژاد راس و آرین است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی که در یک بازه زمانی چهار ماهه انجام شد، تعداد 120 جدایه غیرتکراری از اشریشیا کلی از نمونه جوجه یک روزه گوشتی نژاد راس و آرین که از مرغداری های مختلف به آزمایشگاه کوثر تهران ارسال می شود، جمع آوری شد. سویه های اشریشیا کلی با استفاده از آزمون های رایج بیوشیمیایی و میکروبیولوژی استاندارد شناسایی شدند. تعیین حداقل غلظت مهاری (MIC) با روش Colistin Broth Disk Elution طبق دستورالعمل CLSI برای آنتی بیوتیک کلیستین انجام شد. با روش PCR حضور ژن های مقاومت به کلیستین بررسی شد.

    یافته ها

    120 ایزوله اشریشیا کلی بر اساس نتایج MIC هیچ گونه مقاومتی به دیسک کلیستین نشان نداد و تمام لوله ها به جز شاهد شفاف شد. در تست پی سی آر وجود ژن mcr-1 صفر درصد گزارش شد.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری می شود که با وجود نقش مهم حیوانات مولد غذا در انتقال مقاومت آنتی بیوتیکی، طیور بررسی شده منبع اصلی حمل ژن mcr-1 در ایران نبودند. این مطالعه نشان می دهد که بر اساس دستورالعمل های CLSI، روش انتشار دیسک نمی تواند مقاومت به کلیستین یا نگه داشتن عناصر ژنتیکی متحرک را منعکس کند، که برخی از مطالعه های قبلی در مورد مقاومت به کلیستین در ایران ممکن است گمراه کننده باشند. مطالعه های کمی با روش های مولکولی مقاومت به کلیستین را در ایزوله های اشریشیا کلی جداشده از حیوانات در ایران بررسی کرده اند. ارتباط احتمالی بین صنعت پرورش خوک و سطح بالای حمل mcr در برخی کشورها باید در مطالعه های آینده نگر بعدی روشن شود.

    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، مقاومت به کلیستین، ژن مقاومت به کلیستین
  • زهرا جواهری، محمدعلی امام هادی*، فارس نجاری صفحات 77-85
    سابقه و هدف

    شناخت و تمایز بین دلایل مختلف فوت در اطفال اهمیت بسزایی از لحاظ جنبه های قانونی و حقوقی و نیز برنامه ریزی های پیشگیرانه برای کاهش مورتالیتی در این گروه سنی دارد. بر همین اساس در این مطالعه به بررسی دلیل فوت بر اساس یافته های کالبد گشایی اجساد اطفال (24-1 ماهه) ارسالی به سازمان پزشکی قانونی استان تهران در تابستان و پاییز 1398 پرداختیم.

    روش کار

    در این مطالعه با کمک داده های موجود، 209 مورد از اجساد کالبدگشایی شده اطفال (24-1 ماهه) ارسالی به سازمان پزشکی قانونی استان تهران در تابستان و پاییز 1398 به صورت در دسترس انتخاب و بررسی شدند و دلایل مختلف فوت در آنها بر اساس یافته های کالبد گشایی تعیین و ارتباط آن با سایر متغیرها بررسی شد.

    یافته ها

    پنومونی (7/25 درصد)، بیماری های مادرزادی شامل بیماری های قلبی عروقی، کبدی و مغزی (6/19 درصد) و مرگ های ناگهانی (6/18 درصد) شایع ترین دلایل مورتالیتی در اطفال بودند. عوامل موثر در این زمینه شامل سن کودکان، سابقه خانوادگی، سلامت کودکان، نوع بیماری،تعداد قل متولد شده، وزن کودکان، خشونت علیه کودکان و نتایج پاتولوژی بودند (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    پنومونی، بیماری های مادرزادی شامل بیماری های قلبی- عروقی، کبدی و مغزی شایع ترین دلیل فوت بر اساس یافته های کالبدگشایی اجساد در اطفال 24-1 ماهه هستند.

    کلیدواژگان: مرگ و میر، کودکان، کالبد گشایی، پنومونی، پزشکی قانونی
|
  • Kasra Jahankhani, Hossein Behboudi, Maryam Nikoonezhad, Niloofar Taghipour, Mahshid Mehdizadeh*, Abbas Hajifathali, Dariush Kadkhoda, Nariman Mosaffa Pages 1-17
    Background and Aim

    Many cancer patients suffer from irreparable complications under the influence of oxidative stress. The administration of effective supplements to control and inhibit the action of oxidative radicals has recently attracted the attention of doctors and researchers. In particular, zinc supplementation is one of the minerals most relevant to the human health because of its antioxidant properties. Zinc acts as a cofactor for important enzymes involved in the proper functioning of the antioxidant defense system. In addition, zinc protects cells from oxidative damage. By conducting the present study, the effect of zinc dietary supplements in improving the treatment process of multiple myeloma (MM) patients who underwent autologous bone - marrow transplantation was investigated in terms of oxidative radical changes.

    Methods

    This study was a double - blind, placebo - controlled clinical trial. The study participants were randomly divided into two groups of 20, zinc gluconate (Zn) and placebo. On days 0, +15, and +30 after transplantation, patients received three 30 mg zinc gluconate tablets or placebo daily. The serum levels of zinc and copper of the patients were measured before the intervention and on day 30 after transplantation. The change in NADPH oxidase 2 (Nox2) gene expression was measured by real - time PCR method. The activity of nitrite (Nitric Oxide) and malondialdehyde (Malondialdehyde) metabolites were measured with Thiobarbituric acid and Griess methods, respectively. Analysis of the findings and graphs were done using SPSS Version 27 software. Mann - Whitney test was used to measure the difference in the number of biochemical variables between the intervention group and the placebo group, since thedata was not distributed normally. GraphPad Prism 8 software and one-way ANOVA and unpaired t-test were used to measure the difference in gene expression changes.

    Results

    During the nutritional questionnaire, it was observed that the placebo group had more zinc, and the estimated difference between the two groups was determined to be 1.236. The expression of NOX2 gene showed a significant decrease (P-value < 0.05) compared to the control group after 30 days. The MDA values and Griess test findings did not change significantly after zinc supplementation, but a decrease was seen in the zinc group compared to the placebo group (P-value > 0.05).

    Conclusion

    It seems that zinc supplementation is effective for controlling oxidative stress and inflammation.

    Keywords: Multiple myeloma, zinc, oxidative stress, bone marrow transplantation, gene expression
  • Somaye Alirezaei, Taraneh Farokhnia, Kiarash Farzan, Arezoo Alaee* Pages 18-27
    Background and Aim

    Denture stomatitis is a common disease in people who have dentures. The most important cause of it is Candida albicans. The antifungal properties of ginger have been overviewed in laboratory and systemic usage in previous studies. The present study was designed to evaluate the ginger mouthwash and compare it with the standard antifungal agent.

    Methods

    This study was designed as a double blind clinical trial. It was performed on 50 patients with type-2 denture stomatitis. Each patient was asked to use 5 ml of the drug 4 times a day for 2 minutes. The area of ​​erythema was measured on the first day, and days 7, 14, 21. Erythema changes in each group and at each time compared to the first day were analyzed with paired t-test and between two groups at each stage with t-test and during follow-up with ANOVA test. P < 0.05 was considered significant.

    Results

    People in both groups were similar in terms of age, sex and erythema on the first day. The rate of erythema changes in the first week of nystatin was 104.1 ± 16.5 mm2 and in ginger 60.9 ± 17.8 mm2 (P < 0.001), and the same was true in the second and third weeks, and their differences were statistically significant (P < 0.001).

    Conclusion

    Nystatin suspension and ginger mouthwash both appear to be effective in the treatment of denture stomatitis, but nystatin is more effective.

    Keywords: Candida albicans, Nystatin, Ginger, type-2 Denture stomatitis, antifungal agents
  • Auob Asadi*, Yadale Zargar, Jalal Moludi, Abdulzahra Noami, Esmail Hashemi Pages 28-35
    Background and Aim

    Obesity comes with physical and mental diseases. So, there is a need for effective, accessible and affordable treatments. Due to this example, the effect of cognitive behavioral therapy (CBT) with   cognitive - behavioral hypnotherapy (CBH) on the weight of people with obesity has not been investigated yet

    Methods

    This experimental research was conducted on a sample of 30 people with obesity. The participants were randomly divided into two different cognitive - behavioral and cognitive - behavioral hypnotherapy groups. Simple randomization was done based on the table of random numbers, in which a number was randomly selected and based on the last digit on the right; one of the groups was used to determine the sequence of randomization. It should be noted that if the number on the right was zero or 7 to 9 when choosing a random number, that number would not be considered and a random number would be selected again. This work was continued until all 30 people were assigned to two groups, and concealment was done with the help of sealed envelopes. Both groups were measured in two stages: pre - test and post-test. The measurement tool in this research included body mass index (BMI). Data was analyzed with the help of spss software version 23 with an error of 0.5. Frequency, mean, standard deviation, and T-test analysis were used to describe and analyze the data.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the cognitive - behavioral hypnotherapy group compared to the cognitive - behavioral group in losing the weight of obese people. The mean and standard deviation of cognitive-behavioral therapy in the pre-test (35.02 ± 4.1) and the post-test (32.5 ± 2.2) as well as the mean and standard deviation of cognitive-behavioral hypnotherapy in the pre-test (35.6 ± 4.30) and the post-test (29.1 ± 2.2) were measured. The Cognitive - behavioral hypnotherapy group, had more than twice weight loss than that of    cognitive - behavioral, and this difference is statistically significant. The difference between the two experimental groups was statistically significant (P < 0.004) and the cognitive - behavioral hypnotherapy intervention had a greater effect on reducing the weight.

    Conclusion

    It seems that cognitive - behavioral hypnotherapy intervention is more effective than cognitive - behavioral hypnotherapy for weight loss.

    Keywords: cognitive - behavioral therapy, cognitive - behavioral hypnotherapy, body mass index
  • Kobra Rasi, Bahloul Ghorbanian*, Asgar Iranpour Pages 36-47
    Background and Aim

    Inhibition of myostatin as a myokine is involved in reducing fat accumulation through increasing muscle mass. The aim of this study was to investigate the effect of an aerobic exercise course on myostatin levels and metabolic risk factors in middle - aged men with metabolic syndrome.

    Methods

    Thisresearch was an experimental study with a pre - test and post - test design. 20 men with metabolic syndrome and average age of 53.6 ± 3.13 years voluntarily participated in this study and were randomly divided into two control (n= 10) and aerobic exercise (n= 10) groups. The assimilation of the subjects of the two groups was done based on the inclusion criteria and random selection of the subjects in the groups. The exercise program included 12 weeks of aerobic exercise with a sequence of 3 sessions per week and each session included 45 minutes of exercise with an intensity of 60-70% of reserve heart rate. During the intervention period, the control group only did their daily activities without exercising. All research variables such as myostatin levels, metabolic factors and body composition, and maximum oxygen consumption were measured in two stages before the training intervention and 48 hours after the last training session. Statistical analysis of the data was done by independent and dependent t-tests.

    Results

    There was a significant difference between the two training and control groups in all research variables          (P ≥ 0.05). Myostatin values (P= 0.001),  HDL (P= 0.001), VO2max (P= 0.001) significantly increased and the values of body weight (P= 0.001), BMI (P= 0.001), waist size (P= 0.001), mean blood pressure (P= 0.001), total cholesterol (P= 0.001), triglyceride (P= 0.002), LDL (P= 0.001), blood sugar (P= 0.001) ) and insulin resistance index (P= 0.001) in the exercise group decreased significantly in the post-test compared to the pre-test.

    Conclusion

    It seems that a 12-week aerobic exercise program with an intensity of 60-70% of reserve heart rate could be suggested as a non-drug method to reduce myostatin and control metabolic risk factors in patients with metabolic syndrome.

    Keywords: Aerobic exercise, Myostatin, Metabolic syndrome, Middle - aged Men, Insulin Resistance
  • Atefeh Shokatifar, Arezoo Alaee*, Massoud Rezai Pages 48-55
    Background and Aim

    The purpose of the study was to determine the correlation between two salivary estimation methods modified Schirmer test (MST) and spitting method. This could be used in xerostomic patients as a safe, cheap and available methods by clinicians.

    Methods

    The study was done as a cross sectional study. Measurements of unstimulated saliva was conducted  by spitting test, 1 time per subject at 9-12 am for 5 min and mean USFR was calculated by spitting saliva in a sterilized test tube. After resting for 30 min, the saliva estimation was done by Schirmer's Modified Test (MST) method for 3 minutes. The kappa test was used for correlation of data.

    Results

    There were 100 samples, 40% male and 60% female. The mean age was 43 ± 2 years. 15% were smokers and 30% were drug users .No one used alcohol. 36 patients had xerostomia by spitting method and in Schirmer's Modified Test (MST) 32 had dry mouth. By both methods the 63 persons had no dry mouth and 31 persons had xerostomia .The correlation was 94% and 6%, respectively. Kappa test showed that the correlation of data between two methods was 96%. (P > 0.01) Spearman correlation coefficient.

    Conclusion

    It seems that both methods had a correlation with each other. It is proposed to design more studies about Schirmer's Modified Test (MST) application among patients suffering from Sjögren's syndrome or patients whom have been exposed to head and neck radiation.

    Keywords: correlation of data, dry mouth, Sjogren's Syndrome, salivary gland disease, xerostomia
  • Masoomeh Alsadat Mirshafaei, Fatemeh Noori, Ahmad Abdi* Pages 56-68
    Background and Aim

    Brown adipose tissue (BAT) has attracted interest as an antidiabetic tissue owing to its ability to dissipate energy as heat and improve glucose homeostasis. Possibly, mediating some exercise health benefits via ‘browning’ of white adipose tissue. Some plants also increase the activity of BAT. The purpose of this study was to investigate the effect of aerobic exercise with cinnamon on the effective indicators in the browning of visceral adipose tissue (VAT) in insulin - resistant rats.

    Methods

    In this experimental study, 32insulin - resistant male Wistar rats were divided into four groups: Insulin Control (IRC), Training (IRT), Cinnamon (IRCi), and Training - extract - Cinnamon (IRTCi) were placed. The training protocol was performed for 8 weeks and 5 days a week with 75-80% VO2max. IRCi and IRTCi groups were injected with 200 ml / kg / day cinnamon extract. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey's post hoc test at the significant level p < 0.05.

    Results

    A significant increase in the expression of FNDC5, UCP1, and the amount of irisin was observed in the IRT (P= 0.033, 92 percent; P= 0.027, 85 percent; and P= 0.040, 34 percent; respectively) and IRTCi (P= 0.0001, 188 percent; P= 0.0001, 171 percent; and P= 0.0001, 68 percent; respectively) groups compared to the IRC group. The expression of UCP1 in the IRCi group (P= 0.041, 80 percent) significantly increased compared to the IRC group. The increase of FNDC5, UCP1, and irisin was also significant in the IRTCi group compared to the IRT and IRCi groups     (P < 0.05).

    Conclusion

    Aerobic training and the combination of aerobic training with cinnamon increased the indicators affecting VAT browning. However, the effect of cinnamon alone needs more research.

    Keywords: Exercise, cinnamon, FNDC5, Irisin, Insulin Resistance
  • Zohreh Babalooei, Elnaz Sadat Mirsamadi*, Mohammad Javad Nasiri, Jamaleddin Javidi Pages 69-76
    Background and Aim

    Escherichia coli (E. coli) is a Gram - negative rod - shaped bacillus, which is a major pathogen with breeding damage in poultry and causes significant economic losses in the industry of Iranevery year. Antibiotic resistance in this organism is discussed as a major challenge worldwide. Therefore, the aim of this study was to investigate the presence of mcr-1 gene (Colistin resistance gene) in Escherichia coli isolates collectedfrom day - old broilers of Ras and Arian breeds.

    Methods

    This cross - sectional descriptive study was conducted in a period of 4 months,and 120 non - repeated isolates of E. coli were collected from the samples of day - old broiler chickens of the Ras and Arin breeds. Samples were sent to the Kowsar laboratory.  E.coli strains were identified by using the Standard biochemical and microbiology routinetests = Antibiotic sensitivity test was performed according to CLSI instructions on Mueller Hinton agar medium by disk diffusion method and determination of minimum inhibitory concentration (MIC) of Colistin Broth Disk Elution was performed according to CLSI instructions for colistin antibiotic. The presence of colistin resistance genes were investigated by PCR.

    Results

    Total of 120 E. coli isolates were collected from day - old chicks. Our results could not confirm the presence of mcr-1 positive E. coli among the studied isolates.

    Conclusion

    It is concluded that despite the important role of food - producing animals in the transmission of antibiotic resistance, they were not the main source of mcr-1 transmission in Iran. This study showed that other mcr species (mcr-2 to mcr-9) may be responsible for the development of colistin resistance in animal isolates in Iran. The possible connection between the pig breeding industry and the high level of mcr carriage in some countries should be clarified in future prospective studies.

    Keywords: E. coli, Colistin resistance, mcr-1
  • Zahra Javaheri, Mohammadali Emamhadi*, Fares Najari Pages 77-85
    Background and Aim

    Determination of causes of death according to the findings of the autopsy in pediatric population is important from legal and medical aspects to reduce the deaths. Accordingly, the purpose of this study was to determine the prevalence of death causesaccording to the findings of the pediatric bodies' autopsy (1-24 months) sent to the legal medicine organization of Tehran province in the summer and fall of 2019.

    Methods

    With the help of available data, 209 consecutive pediatric bodies' autopsy (1-24 months) sent to the legal medicine organization of Tehran province in the summer and fall of 2019 were enrolled and the causes of death were determined in them.

    Results

    Respiratory failure (57.9%), cardiovascular causes (10.5%), and multiple traumas (9.6%) were the main causes of mortality. Age, family history, health status, type of disease, twin pregnancy, weight, violence, and pathology results were related to the cause of death (P < 0.05).

    Conclusion

    Totally, according to the obtained results it may be concluded that respiratory failure, cardiovascular cause, and multiple traumas are the main etiologies of mortality in pediatric bodies' autopsy from 1 to 24 months.

    Keywords: Mortality, Children, Autopsy, Pneumonia, Forensic Medicine