فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1402)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه کاکویی دینکی، مهرداد چراغی*، بهاره لرستانی، سهیل سبحان اردکانی، عاطفه چمنی صفحات 413-432
    زمینه و هدف

    پایش و پالایش آلاینده های فلزی در بوم‏ سازگان های آبی به ‏‏منظور برآورد، کنترل و کاهش سطح تهدیدات برای زیست‏ مندان و انسان از اهمیت ویژه‏ ای برخوردار است. از این رو، این پژوهش با هدف ارزیابی آلودگی رسوبات سطحی و قابلیت پایش و پالایش زیستی عناصر بالقوه سمی آهن، سرب و مس توسط اندام‏ های هوایی و زمینی گونه‏ های لویی (Typha Latifolia) و آب ‏تره (Nasturtium microphyllum) مستقر در بوم‏ سازگان آبی رودخانه لار در سال 1401 انجام یافت.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی، در مجموع 48 نمونه گیاهی و 12 نمونه رسوب از چهار مکان‏ نمونه ‏برداری منتخب برداشت شد. پس از آماده‏ سازی و هضم اسیدی نمونه‏ ها در آزمایشگاه، محتوی عناصر در آنها توسط روش طیف سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی (ICP-OES) خوانده شد. همچنین، مقادیر شاخص های آلودگی (PI)، شاخص بار آلودگی (PLI)، فاکتور تغلیظ‏ زیستی (BCF)، تجمع زیستی (BAF) و فاکتور انتقال (TF) محاسبه شدند. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از نرم ‏افزار آماری SPSS انجام یافت.

    یافته ‏ها: 

    بیشینه میانگین محتوی عناصر آهن، سرب و مس (mg/kg) در نمونه ‏های رسوب به ‏ترتیب برابر با 0/665±11/8، 0/030±0/915 و 0/026±0/710 و مربوط به مکان نمونه برداری چهار و در اندام ‏های گیاهی نیز به ‏ترتیب برابر با 1/25±11/4، 0/180±0/578 و 0/095±0/298 و مربوط به ریشه لویی بود. مقادیر شاخص PI نشان داد که آلودگی عناصر آهن، سرب و مس در رسوب " کم" و میانگین مقادیر آن از ترتیب نزولی سرب > مس > آهن تبعیت کرده است. میانگین مقادیر شاخص PLI نیز در دامنه 0/003 تا 0/006 متغیر و بیان‏گر شرایط کیفی "فقدان آلودگی" در همه مکان ‏های مورد مطالعه بود. از طرفی، گونه لویی دارای میانگین مقادیر BCF بزرگ تر از 1 و  TF کوچک‏تر از 1 برای عنصر آهن بود.

    نتیجه ‏گیری: 

    با استناد به میانگین محتوی عناصر در بافت‎های گیاهی و همچنین میانگین مقادیر محاسبه شده شاخص ‏های BCF، BAF و TF برای عناصر می‏ توان اذعان کرد که لویی، گونه‏ ای مناسب برای تثبیت فلز آهن در رسوب است و به ‏عنوان گونه‏‏‏‏‏‏‏‏ بومی کارآمد برای پایش و پالایش زیستی عناصر بالقوه سمی به‎ویژه آهن در بوم‏ سازگان های آبی آلوده قابل معرفی است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، رسوب، گیاه آبزی، گیاه پالایی، رودخانه لار
  • ابراهیم رحیمی*، محمدامین حیدرزادی، نجمه واحد دهکردی صفحات 433-444
    زمینه و هدف

    آفلاتوکسین ها از متابولیت های ثانویه قارچ ها هستند که می توانند علاوه بر فساد در مواد غذایی و تغییر خواص ارگانولپتیک، پیامدهای بسیار خطرناکی را برای سلامت انسان داشته باشند. ورود آفلانوکسین به بدن و هدف قرار دادن کبد به عنوان عضو اصلی درگیر، می تواند سبب ایجاد سرطان کبد و خون شود، لذا هدف از مطالعه حاضر سنجش آفلاتوکسین B1 در آرد ذرت و آرد گندم عرضه شده در شهرستان شهرکرد با استفاده از روش الایزا در سال 1401 می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تعداد 40 نمونه آرد، شامل 20 نمونه آرد ذرت و 20 نمونه آرد گندم از مراکز عرضه به صورت تصادفی نمونه گیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی جهت ردیابی و تعیین میزان آفلاتوکسین  B1منتقل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمامی نمونه های آرد گندم و آرد ذرت دارای سم آفلاتوکسین B1 بودند. میانگین آفلاتوکسین B1 در آرد گندم و آرد ذرت به ترتیب 0/95 ± 2/58 و(g/kgµ) 2/07 ± 3/47 نمونه محاسبه شد؛ که در میان 20 نمونه مورد بررسی از آرد ذرت، غلظت آفلاتوکسین B1 در محدوده (g/kgµ) 3/4 تا (g/kgµ) 1/9 و در 20 نمونه آرد گندم (g/kgµ) 7/90 تا (g/kgµ) 1/4 بود؛ بنابراین غلظت هیچ کدام از نمونه ها بیش از استاندارد ایران نبود.

    نتیجه گیری

    رخداد آفلاتوکسین B1 در تمامی نمونه های مورد بررسی در مطالعه حاضر کمتر از محدوده خطر تعیین شده توسط استاندارد ایران است، بنابراین در این مورد خطر بالایی سلامت مصرف کنندگان را تهدید نمی کند.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین B1، آرد گندم، آرد ذرت، قارچ، الایزا
  • محبوب صفاری* صفحات 445-458
    زمینه و هدف

    امروزه استفاده از بیوچار، به عنوان یک جاذب نوین و مناسب به منظور حذف آلاینده های غیرآلی از منابع آبی، رشد چشم گیری یافته است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات اصلاحات فیزیکی بیوچار در مقایسه با بیوچار غیر اصلاح شده، بر راندمان حذف نیکل در محلول های آبی، متاثر از فاکتورهای موثر بر حذف نیکل، انجام گرفت.

    روش بررسی

    پس از تولید بیوچار میوه سرو (RB)، ذرات RB (<μm 164)  با استفاده از دستگاه آسیاب سیاره ای به ابعاد بسیار کوچک (<μm 26) خرد شد (BMB) و پس از بررسی خصوصیات مختلف آن ها توسط تکنیک های SLS، BET، FTIR و SEM؛ کاربرد RB و BMB در بهینه سازی حذف نیکل از محلول های آبی با استفاده از روش سطح پاسخ (مدل باکس-بنکن)، مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، اصلاح فیزیکی بیوچار (BMB) سبب کاهش 6/2 برابری اندازه ذرات، افزایش 4/9 برابری سطح ویژه، افزایش (حاوی اکسیژن) و کاهش (گروه های عامل آلیفاتیک و هیدروکسیل کششی) گروه های عامل ویژه و مورفولوژی سطح ریزدانه تر، در مقایسه با RB شد. کاربرد BMB در محلول آبی سبب افزایش 9/7 درصدی (به طور متوسط) از حذف نیکل، در مقایسه با نمونه RB شد. برازش داده های بدست آمده از حذف نیکل در مدل باکس-بنکن در هر دو جاذب، نشان از پیش بینی مناسب این مدل در بهینه سازی حذف نیکل از محلول های آبی دارد.  

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، اصلاح فیزیکی بیوچار، به عنوان یک روش ساده، ارزان و دوست دار محیط زیست، با توجه به افزایش راندمان حذف آلاینده نیکل، می تواند روشی مناسب در فعال سازی بیوچار ها معرفی شود که تحقیقات بیشتر بر اساس نوع بیوچار و آلاینده ها مختلف را طلب می کند.

    کلیدواژگان: بیوچار اصلاح شده، روش سطح پاسخ، جذب سطحی، حذف نیکل، محلول های آبی
  • مریم طهماسب پور*، لیلا ثنایی، معصومه چهارکام صفحات 459-480
    زمینه و هدف

    زیولیت ها از جمله جاذب های پرکاربرد در حذف آلاینده سمی آرسنیک هستند. هدف از این مطالعه تهیه جاذب های زیولیتی گرانولی شده، با استفاده از کیتوسان (CS/Fe-Clin) و آلژینات (Alg/Fe-Clin) و مقایسه آن ها از لحاظ شکل ظاهری و میزان جذب آرسنیک است.

    روش بررسی

    جاذب های گرانولی به روش ژلاسیون یونی تهیه شدند. تاثیر پارامترهای نوع و غلظت محلول اتصال دهنده عرضی و نسبت اولیه مواد در شکل گیری گرانول ها و همچنین، تاثیر غلظت اولیه آرسنیک و مقدار جاذب بر میزان جذب آرسنیک مورد بررسی قرار گرفت. از آنالیز های SEM،XRD ،FTIR  وAAS  جهت تایید نتایج استفاده گردید. داده های تعادلی با ایزوترم های فروندلیچ و لانگمویر مطابقت داده شد.

    یافته ها

    محلول اتصال دهنده عرضی کلرید آهن (III) 2 درصد وزنی و نسبت اولیه 4:1 از آلژینات به نانوکامپوزیت برای (Alg/Fe-Clin) و محلول اتصال دهنده عرضی سدیم هیدروکسید + سدیم تری پلی فسفات 2 درصد وزنی (1 درصد + 1 درصد) با نسبت اولیه 3:1 از کیتوسان به نانوکامپوزیت برای (CS/Fe-Clin)، برای سنتز گرانول های دارای شکل کروی، استحکام مناسب و ظرفیت جذب بالا انتخاب شدند. حداکثر راندمان جذب جاذب های Alg/Fe-Clin و CS/Fe-Clin به ترتیب در دوزهای 0/6 و g/L 1 و در غلظت های اولیه 200 وµg/L  300، برابر با 88/1 و 92/9 درصد تعیین شد. qmax جاذب های Alg/Fe-Clin و CS/Fe-Clin توسط ایزوترم لانگمویر به ترتیب 11/11 و mg/g 10 بدست آمد. نتایج با ایزوترم فروندلیچ برازش بهتری نشان دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ظرفیت جذب مناسب، هر دو جاذب سنتز شده قابلیت حذف موثر آرسنیک را داشته و اتصال دهنده آلژینات نسبت به کیتوسان در این زمینه کارآمدتر است.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت زئولیتی، آرسنیک، کیتوسان، آلژینات، جاذب گرانولی
  • ذبیح الله یوسفی، عادل نادری، سید نورالدین موسوی نسب، سمانه دهقان* صفحات 481-500
    زمینه و هدف

    خطر بالای عفونت Sars-CoV-2 در محیط دندانپزشکی یک مشکل جدی برای پزشکان و بیماران است. هدف اصلی این مطالعه بررسی اقدامات بهداشت محیطی مرتبط با بیماری کرونا در مطب های دندانپزشکی شهرستان ساری در دوران همه گیری کووید-19 در سال 1400 بوده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر توصیفی و از نوع مقطعی بوده و ابزار مورد استفاده در آن، پرسشنامه ای محقق ساخته بوده که با همکاری پرسنل شاغل در 100 مرکز خدمات دندانپزشکی فعال در شهر ساری جمع آوری گردید. به منظور تعیین روایی محتوایی، از دو روش کیفی و کمی استفاده گردید. روایی محتوای کیفی این پرسشنامه توسط 8 نفر از متخصصین بهداشت محیط به تایید رسید. برای تعیین پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل از این مطالعه، تجهیزات حفاظت فردی در 100 درصد مراکز بصورت مداوم مورد استفاده قرار می گرفت. در 93 درصد مراکز از هیپوکلریت سدیم و فرمالدهید برای گندزدایی تجهیزات استفاده می شد و در 94 درصد موارد تناوب گندزدایی تجهیزات بعد از هر بیمار بوده است. گندزدایی سرویس های بهداشتی در 62 درصد مراکز بصورت روزانه و در بقیه مراکز هر دو روز یکبار انجام می شد. در 72 درصد از مراکز دندانپزشکی مورد بررسی، نصب و یا روشن بودن هود موضعی بالای یونیت ها وجود نداشته است اما در 92 درصد مطب ها تهویه مناسب فضاهای عمومی وجود داشته است. بعلاوه بر طبق نتایج، در 99 درصد مطب ها مدیریت پسماند مطابق با قوانین و مقررات ملی و بر اساس ضوابط و روش های مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی و پسماندهای وابسته و دستورالعمل های مرتبط انجام می گرفت و  همینطور در 100 درصد مطب ها مصرف آب، بهداشتی و مطلوب بوده است.

    نتیجه گیری

    بطور کلی رعایت اقدامات بهداشت محیطی در مطب های دندانپزشکی مورد مطالعه در اکثر موارد در سطح مطلوب و مطابق با دستورالعمل های وزارت بهداشت بوده است. عدم نصب هود موضعی یا روشن نبودن آن بالای یونیت ها در اکثر مراکز و تهویه نامناسب اتاق کار دندانپزشک از مهمترین مشکلات مراکز بوده که لازم است مورد توجه بیشتری قرار گیرد و مطابق با دستورالعمل وزارت بهداشت اقدامات اصلاحی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، مراکز دندانپزشکی، دستورالعمل های بهداشتی، ساری، بهداشت محیط
  • علیرضا زراسوندی*، مریم دلفی، نادیا عزیزی، فاطمه راستمنش، غزال زراسوندی صفحات 501-514
    زمینه و هدف

    در طول چند دهه گذشته، آلودگی فلزات سنگین در گرد و خاک فضاهای داخلی به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. در حالی که کیفیت محیط درون خودروها به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است. بنابراین، اهداف خاص این مطالعه به طور کلی شامل بررسی مقدار فلزات سنگین انتخابی در گرد و خاک خودروهای شخصی و نیز ارزیابی خطر سرطان زایی و غیر سرطان زایی مواجهه با گرد و خاک داخل این خودروها از طریق بلع، استنشاق و جذب پوستی در شهر اهواز است.

    روش بررسی

    در این مطالعه 10 خودرو انتخاب شد. شرط انتخاب خودروها عدم شستشوی خودرو به مدت یک هفته بوده است. سپس از گرد و خاک فیلتر کولر و نیز کابین هر خودرو، نمونه هایی جمع آوری و کدگذاری شد. به منظور تعیین ترکیب فلزات سنگین، آنالیز طیف سنجی (ICP) بر روی نمونه ها صورت گرفت.

    یافته ها

    بررسی شاخص خطر غیر سرطان زایی (HI) در مطالعه حاضر بیانگر مقادیر بیش از 1 و به عبارتی ریسک خطر سلامت بالا است. ترتیب مقادیر شاخص HI برای فلزات سنگین عبارت است از Pb> Cu> Cr> Fe> Zn> Cd> Ni، این مسیر در کودکان HQing< HQinh<hqder و در بزرگسالان از روند HQing<hqder< HQinh تبعیت می کند. همچنین بررسی مقادیر فاکتور غنی شدگی نمونه های مورد مطالعه، بیشترین و کمترین مقادیر را به ترتیب برای عنصر مس (4/3) و نیکل (8/3) نشان داد. بررسی شاخص زمین انباشت نیز بیشترین و کمترین مقادیر را به ترتیب برای عنصر آهن (12/75) و نیکل (1/9) و میزان شاخص بار آلودگی و آلودگی یکپارچه را به ترتیب </hq</hq27E+1/34 و 9E+2/07 نشان داده است که بیانگر حدود متوسط برای فلزات سنگین مورد مطالعه است.

    نتیجه گیری

    بر اساس این مطالعه، خطر غیر سرطان زایی فلزات مورد مطالعه (بجز فلزات سنگینFe  و  Cu) برای کودکان بیش از بزرگسالان برآورد شده است. هچنین بررسی شاخص CR برای سه فلز سنگین سرطان زای کادمیوم، کروم و آرسنیک نیز از سطح بی خطر تجاوز کرده است، این شاخص نیز برای کودکان مسیر بلع دهانی و برای بزرگسالان مجاری تنفسی را هدف فلزات سنگین بیان می کند. در مطالعه حاضر مقادیر فلزات سنگین مورد مطالعه بیش از استانداردهای تعیین شده است. فاکتورهای مواجهه و ارزیابی پارامترهای ریسک این مطالعه، سطح خطر سرطان زایی و غیر سرطان زایی برای کودکان و بزرگسالان، در محدوده مخاطره است. در مطالعه انجام شده غنی شدگی فلزات سنگین در فیلتر خودرو، بیش از کابین است.

    کلیدواژگان: خطر بهداشتی، فلزات سنگین، کابین خودرو، فیلتر هوای خودرو، شهر اهواز
  • قاسم جلال سمیان، سهیل سبحان اردکانی*، عاطفه چمنی صفحات 515-534
    زمینه و هدف

    امروزه شهروندان بیش تر اوقات خود را در فضاهای سربسته حضور دارند و از این رو، احتمال مواجهه آن ها با انواع ترکیبات آلاینده و از جمله هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (PAHs) با قابلیت ناهنجاری زایی، جهش زایی و سرطان زایی قابل توجه است. بر این اساس، این مطالعه با هدف ردیایی، تعیین محتوی و منشاء یابی ترکیبات PAH در نمونه های گردوغبار داخلی برخی ساختمان های اداری شهر اصفهان در سال 1401 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، در مجموع 84 نمونه گردوغبار از 28 مکان نمونه برداری جمع آوری شد. در آزمایشگاه و پس از استخراج آنالیت ها، نسبت به شناسایی و تعیین مقادیر گونه های PAH با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC-MS) اقدام شد. منشاء ترکیبات PAH در نمونه ها نیز با استفاده از روش نسبت های تشخیصی مولکولی (MDRs) تعیین و پردازش آماری داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج بیان گر شناسایی 16 گونه دارای اولویت PAHs در نمونه ها با مقادیر کمینه، بیشینه و میانگین مجموع به ترتیب برابر با 4575، 16589 وµg/kg 9838 بود. به علاوه، میانگین مقادیر ایزومرهای نفتالن، فلورین، فنانترن، فلورانتن، پایرن، بنزو (آلفا) آنتراسن، کرایسن، بنزو (بتا) فلورانتن، بنزو (کا) فلورانتن، بنزو (آلفا) پایرن، دی بنزو (آ،اچ) آنتراسن، بنزو (جی،اچ،آی) پریلن و ایندن (1،2،3 سی.دی) با حد مجاز سازمان حفاظت محیط زیست ایران اختلاف معنی دار آماری داشته (0/050> p) و از بیشینه رواداری این سازمان بزرگ تر بوده اند. نتایج روش MDRs نشان داد که ترکیبات PAH نمونه های گردوغبار غالبا از منابع پیروژنیک (Pyr) نشات گرفته اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مخاطرات ناشی از مواجهه با ترکیبات PAH، نسبت به ردیایی، تعیین مقادیر، منشاء یابی و به ویژه ارزیابی خطر سلامت مواجهه با این ترکیبات آلاینده در نمونه های گردوغبار سایر اماکن سربسته از جمله مراکز تجاری، آموزشی، تفریحی و منازل مسکونی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آلاینده های آلی دیرپا، گردوغبار داخلی، منشاء یابی، هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای، اصفهان
  • رضیه رحیمی، غلامحسین عبدالله زاده*، محمدشریف شریف زاده صفحات 535-550
    زمینه و هدف

    بسیاری از کشورها در حال حاضر مدیریت پسماند را در اولویت قرار داده و به دنبال افزایش اثربخشی آن با تشویق مشارکت عمومی هستند. بر این اساس این پژوهش با هدف ارزیابی تمایل روستاییان به مشارکت در فرآیند مدیریت پسماند در شهرستان جاجرم استان خراسان شمالی انجام شد.
     

    روش بررسی

    روش تحقیق پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری را 4031 خانوار از 37 روستای شهرستان جاجرم تشکیل دادند که 400 نفر آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. متغیر وابسته تمایل به مشارکت در مدیریت پسماند با 5 متغیر شامل تمایل به پرداخت جهت دفع پسماندها، تمایل به استفاده از ظروف مخصوص، تمایل به تفکیک پسماند در مبداء، تمایل به تحویل پسماندهای تفکیک شده، تمایل به همکاری با دهیاری، سنجش شد. تاثیر متغیرهای مستقل بر پنج متغیر وابسته از طریق اجرای پنج تابع لوجیت ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج اجرای مدل های پنج گانه نشان داد که متغیرهای سن، تحصیلات، جمع آوری منظم پسماند توسط دهیاری ها، همکاری با تعاونی و تشکل های روستایی، پرداخت هزینه بابت جمع آوری پسماند، آشنایی با روش های مدیریت پسماند، اثرات پسماند بر سلامت، آشنایی با اثرات مضر پسماندها، ارتباط با مروجین و رابطین خانه های بهداشت روستایی، شرکت در کلاس های آموزشی مرتبط با پسماند و میزان رضایت مندی از دهیاری (0/05p≤) تاثیر مثبت و معنی داری بر تمایل به مشارکت در مدیریت پسماند دارند.

    نتیجه گیری

    ارایه برنامه های آموزشی مرتبط و معرفی پیامدهای عدم تفکیک پسماند بر سلامت انسانی و محیط زیست جهت جلب مشارکت مردم در طرح های مدیریت پسماند موثر است و باید در اولویت برنامه های مدیریت پسماند قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، تفکیک پسماند، پسماند خانگی، مشارکت اجتماعی
  • فاطمه رضایی، میثم رستگاری مهر*، عطا شاکری صفحات 551-564
    زمینه و هدف

    کمبود منابع آب موجب مورد توجه قرار گرفتن زهاب ها جهت مصرف مجدد در قالب طرح های شورورزی شده است. در این پژوهش امکان استفاده از زهاب تولیدی مجتمع های کشت و صنعت وارده به تالاب خرمشهر شورورزی صرفا از نقطه نظر ارزیابی آفت کش های مورد استفاده در منطقه مورد مطالعه بررسی شد.

    روش بررسی

    در مجموع ده نمونه آب، چهار نمونه رسوب، دو نمونه گیاه (ریشه و اندام هوایی) و دو نمونه ماهی (کبد و ماهیچه) برداشت و توسط کروماتوگرافی گازی طیف سنج جرمی (GC-MS) تجزیه و به منظور ارزیابی خطر اکولوژیکی، واحد سمیت (TU) و ضریب خطر (RQ) محاسبه شدند.

    یافته ها

    گلیفوسات و آمترین در تمام نمونه ها غلظت زیر حد آشکارسازی و 2.4.D، متریبوزین و آترازین غلظت قابل تشخیص در نمونه ها داشتند، که از این بین فقط ضریب خطر مربوط به متریبوزین، خطر اکولوژیکی متوسطی را نشان داد. با این وجود نسبت به مقادیر استاندارد ارایه شده توسط سازمان های محیط زیستی، مقادیر کمتری داشتند. از طرفی متریبوزین و آترازین غلظت بالایی در ساقه و برگ نیزارهای منطقه داشتند که می تواند بیانگر نقش پالاینده این گیاه برای آب و رسوب از ترکیبات نام برده باشد.

    نتیجه گیری

    استفاده مجدد از زهاب مجتمع های کشت و صنعت امیرکبیر و میرزاکوچک خان در راستای اجرای طرح شورورزی از نقطه نظر آلودگی به آفت کش های مورد مطالعه مشکل خاصی ایجاد نمی کند. این امر با توجه به غلظت های ناچیز ترکیبات موردنظر در کبد و زیر حد آشکارسازی در ماهیچه ماهی تایید می شود. با این وجود انجام مطالعات بیشتر جهت ارزیابی کیفی زهاب به انواع آلودگی های دیگر نیز ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: زهاب کشاورزی، آفت کش، شورورزی، تالاب خرمشهر، خطر اکولوژیکی
  • احمد مهری، محمد رضوانی قالهری، اشرف مظاهری تهرانی، پرنیا بشردوست، مجید محمدی، روح الله دهقانی* صفحات 565-578
    زمینه و هدف

    سیگار کشیدن یکی از بزرگترین مشکلات بهداشت عمومی در جهان است که می تواند بار کلی بیماری در جهان را افزایش دهد. از آنجا که درک عوامل مرتبط با سیگار کشیدن در بین دانشجویان پزشکی برای تدوین و تبیین برنامه های مداخله ای آموزشی عاملی مهم و ضروری تلقی می شود لذا این مطالعه با هدف تعیین شیوع مصرف سیگار دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی بر روی 681 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان در نیم سال اول تحصیلی 1398 با انجام نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. استعمال سیگار در افراد، خانواده، دوستان نزدیک و سایر مشخصات دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه با پایایی مطلوب مورد سنجش واقع شد و برای تجزیه و تحلیل آماری از رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در این مطالعه (313 پسر و 368 دانش آموز دختر) 4/2 ±25 سال بود. شیوع مصرف سیگار در بین دانشجویان 9/4 درصد (16/7 درصد در پسران و 3/35 در دختران) بود. همچنین، مصرف سیگار با تمایل به سیگار، زندگی در خوابگاه، داشتن دوستان نزدیک سیگاری و اعضای خانواده با سابقه مصرف سیگار ارتباط معنی داری داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    افت تحصیلی دانشجویانی که سیگار مصرف می کنند به میزان قابل توجهی بالاتر از سایر دانشجویان است. از آنجایی که این مطالعه عوامل مرتبط با مصرف سیگار را در دانشجویان نشان داده است، استفاده از این یافته ها می تواند مبنایی برای پیشگیری از مصرف سیگار و توسعه مداخلات پیشگیرانه باشد.

    کلیدواژگان: شیوع مصرف سیگار، دانشجویان، دخانیات، عوامل مرتبط با مصرف سیگار
  • ساناز غفاری، علیرضا ریاحی بختیاری*، سید محمود قاسمپوری، علی نصراللهی صفحات 579-592
    زمینه و هدف

    امروزه، ته سیگار ها به یکی از عمده ترین اشکال پسماند تبدیل شده است. این مطالعه برای ارزیابی سطح آلودگی سواحل گیلان به ته سیگار و تشریح عوامل اثرگذار بر توزیع آن ها طرح ریزی شده است. همچنین، تجربیات و گزینه های مدیریتی در این مطالعه مطرح گردیده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، یک روش استاندارد نمونه برداری اقتباس شده از "برنامه پسماند های دریایی NOAA" برای نمونه برداری از 8 ساحل اجرا شده است. در این روش جمع آوری ته سیگار در هر ایستگاه از 18 کوادرات مربعی شکل با ابعادm2  1×1 صورت پذیرفت. برآوردی از شدت آلودگی سواحل ایران به ته سیگار ارایه گردیده و مروری بر مقالات انتشار یافته در خصوص اثرات مضر ته سیگار ها صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    تراکم ته سیگارها در محدوده 0/22 الی 2/11 عدد ته سیگار در هر متر مربع (item/m2) بوده است. پارک ملی بوجاق و بندر انزلی به ترتیب کم ترین و بیشترین آلودگی ته سیگار را نشان دادند. نتایج نشان دهنده افزایش آلودگی ته سیگار در سواحل شهر های پرجمعیت در مقایسه با نواحی ساحلی کمتر توسعه یافته بوده است. همچنین، ایستگاه های منطبق بر سواحل گردشگری و سواحل با شیب ملایم پتانسیل بیشتری برای تجمع ته سیگار را دارا بودند. آلودگی بالای سواحل بندر انزلی به ته سیگار را می توان به کاربرد گسترده گردشگری این سواحل نیز مرتبط دانست.

    نتیجه گیری

    نظر به آلودگی بالای سواحل پرتردد به ته سیگار، ضروریست نسبت به شناسایی سواحلی که پتانسیل بالاتری جهت تجمع این پسماند را دارند اقدام گردیده و برنامه های پاکسازی پسماند های دریایی از سواحل برای آنها اجرا گردد. به علاوه، باید برنامه های مدیریتی موثری برای فرهنگ سازی جهت کاهش آلودگی ته سیگار انجام گردد.

    کلیدواژگان: ته سیگار، گیلان، پسماند، پلاستیک
  • سید شهرام نقیب زاده، مظاهر معین الدینی*، مهدی زعفرانیه صفحات 593-606
    زمینه و هدف

    ارزیابی اقتصادی به عنوان ابزاری برای تصمیم گیری مبتنی بر داده، به انتخاب اجزاء مدیریت پسماند و تقدم و تاخر استقرار آنها بر اساس معیارهای اقتصادی کمک می کند. هدف از این پژوهش، ارزیابی جامع اقتصادی اجزاء سیستم مدیریت پسماند با استفاده از ارزیابی هزینه چرخه حیات همراه با شاخص ارزش خالص فعلی و نرخ بازده داخلی بود.

    روش بررسی

    به کمک ارزیابی هزینه چرخه حیات، هزینه پردازش هر تن پسماند در هر جزء مدیریت پسماند محاسبه و با استفاده از شاخص های ارزش خالص فعلی و نرخ بازده داخلی، بازدهی هر جزء یا واحد پردازش مدیریت پسماند به دست آمد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بازیافت با 260 درصد، نرخ بازدهی داخلی و پس از آن کمپوست کردن با 40 درصد بالاترین نرخ بازدهی داخلی، توانایی بازگشت سرمایه را دارند. تحلیل حساسیت، سودآوری این دو پردازش را با وجود تغییرات 30 ± درصد در پارامترهای تاثیرگذار محاسباتی نشان داد.

    نتیجه گیری

    روش ارزیابی جامع اقتصادی به کار رفته در این تحقیق نشان داد استفاده هم زمان از ارزیابی هزینه چرخه حیات و شاخص های ارزش خالص فعلی و نرخ بازدهی داخلی به همراه تحلیل حساسیت آنها می تواند نقش موثری در تصمیم گیری های حوزه مدیریت پسماند داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، ارزیابی هزینه چرخه حیات، بازدهی اقتصادی
|
  • Fatemeh Kakouei Dinaki, Mehrdad Cheraghi*, Bahareh Lorestani, Soheil Sobhanardakani, Atefeh Chamani Pages 413-432
    Background and Objective

    Monitoring and remediation of metal contaminants in aquatic ecosystems is of particular importance to estimate, control, and reduce the level of threats to alive creatures and humans. Therefore, this study was conducted to evaluate metal contamination of surface sediments and the ability to monitor and bioremediation of iron, lead, and copper by aerial and underground tissues of Typha Latifolia and Nasturtium microphyllum located along the aquatic ecosystem of the Lar River, Tehran, Iran in 2021.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, after selecting four sampling sites, 48 plant samples and 12 sediment samples were collected. After preparation and acid digestion of the samples in the laboratory, the contents of the elements were determined using inductively coupled plasma-optical emission spectroscopy (ICP-OES). Also, pollution index (PI), pollution load index (PLI), bioconcentration coefficient (BCF), bioaccumulation (BAF), and translocation factor (TF) were calculated. Statistical analyses of the results were performed using SPSS statistical software.

    Results

    The highest values of Fe, Pb, and Cu (mg/kg) in sediment samples were 11.8 ± 0.665, 0.915 ± 0.030, and 0.710 ± 0.026, respectively, and belonged to station 4; and in plant tissues 11.4 ± 1.25, 0.578 ± 0.180, and 0.298 ± 0.095, respectively, and were belonged to the roots of T. Latifolia. The PI values showed that the pollution of Fe, Pb, and Cu was "low" and the average PI values for the elements followed the descending order of Pb > Cu > Fe. The average values of PLI also vary from 0.003 to 0.006, indicating the quality conditions of "no pollution" in all the studied stations. On the other hand, T. Latifolia had a BCF > 1 and TF < 1 for Fe.

    Conclusion

    Based on the results obtained, it can be concluded that T. Latifolia is a suitable species for stabilizing Fe in sediments and could be used to monitor and remediate potentially toxic elements from polluted aquatic ecosystems.

    Keywords: Heavy metals, Sediment, Macrophytes, Phytoremediation, Lar river
  • Ebrahim Rahimi*, Mohammad Amin Heidarzadi, Najmeh Vahad Dehkordi Pages 433-444
    Background and Objective

    Aflatoxins are secondary metabolites of fungi, which can have very dangerous consequences for human health in addition to spoiling food and changing organoleptic properties. Aflatoxin entering the body and targeting the liver as the main organ involved can cause liver and blood cancer. Hence, the aim of the present study is to measure aflatoxin B1 in corn flour and wheat flour supplied in Shahrekord using ELISA method in 2022.

    Materials and Methods

    In this study, 40 samples of flour, including 20 samples of corn flour and 20 samples of wheat flour, were randomly sampled from the supply centers and sent to the food hygiene laboratory to track and determine the amount of aflatoxin B1.

    Results

    The results showed that all samples of wheat flour and corn flour contained aflatoxin 1B. The average of aflatoxin B1 in wheat flour and corn flour was calculated as 2.58 ± 0.95 and 3.47 ± 2.07 (µg/kg) of the sample, respectively; Among the 20 examined samples of corn flour, the concentration of aflatoxin B1 ranged from 3.4 (µg/kg) to 1.9 (µg/kg) and in 20 samples of wheat flour (µg/kg) from 7.90 to (µg/kg) was 1.4; Therefore, the concentration of none of the samples was higher than the Iranian standard.

    Conclusion

    The occurrence of aflatoxin B1 in all the samples examined in the current study is lower than the risk range determined by the Iranian standard, so in this case, its aasociated high risk does not threaten the health of consumers.

    Keywords: Aflatoxin B1, Wheat flour, Corn flour, Fungus, ELISA
  • Mahboub Saffari* Pages 445-458
    Background and Objective

    Nowadays, the use of biochar as a new and suitable adsorbent to remove inorganic pollutants from water sources has grown significantly. The present study was conducted to evaluate the effects of biochar physical modifications compared to unmodified biochar on nickel (Ni) removal efficiency in aqueous solutions.

    Materials and Methods

    After the production of cypress cones biochar (RB), biochar particles (<164 µm) were crushed into very small (<26 µm) dimensions (BMB) using a planetary ball mill and after evaluation their various properties by SLS, BET, FTIR and SEM techniques, their application (RB and BMB) in optimizing the Ni removal from aqueous solutions were evaluated using the response surface methodology (RSM: Box-Behnken design).

    Results

    Based on the results, the physical modification of biochar (BMB) decreased the particle size by 6.2 times, increased the specific surface area by 4.9 times, increased (containing oxygen) and decreased (aliphatic and OH stretching groups) of specific functional groups and finer surface morphology, compared to RB. The use of BMB in the aqueous solution caused an increase of 9.7% (on average) in the removal of Ni compared to the RB sample. The fitting of the data obtained from Ni removal in the Box-Benken model in both adsorbents shows the appropriate prediction of this model in the optimization of Ni removal from aqueous solutions.

    Conclusion

    According to the results of this research, the physical modification of biochar, as a simple, cheap, and environmentally friendly method, due to the increase in the efficiency of Ni pollutant removal, can be introduced as a suitable method in the activation of biochar, which further research is required based on the type of biochar and various pollutants.

    Keywords: Modified biochar, Response surface methodology, Surface adsorption, Nickel removal, Aqueous solutions
  • Maryam Tahmasebpoor*, Leila Sanaei, Masoomeh Chaharkam Pages 459-480
    Background and Objective

    Zeolites are among the widely used adsorbents for the removal of arsenic-toxic pollutants. The objective of this study is to prepare granulated zeolite adsorbents using chitosan (CS/Fe-Clin) and alginate (Alg/Fe-Clin) and compare them in terms of physical appearance and arsenic adsorption efficiency.

    Materials and Methods

    Granular adsorbents were prepared via the ionotropic gelation method. The effects of the type and concentration of the cross-linking solution and the initial ratio of materials in granules formation, as well as the effect of initial arsenic concentration, and the amount of adsorbent used on the adsorption efficiency, were investigated. SEM, XRD, FTIR, and AAS analyses were used to confirm the results. Equilibrium data were matched with Freundlich and Langmuir isotherms.

    Results

    A weight percentage of 2 % iron chloride (III) and an initial ratio of 1:4 of alginate: nanocomposite for Alg/Fe-Clin and a weight percentage of 2 % (1 % sodium hydroxide + 1 % sodium tripolyphosphate) and an initial ratio of 1:3 of chitosan: nanocomposite for CS/Fe-Clin were chosen as the optimal values. Maximum adsorption efficiency of Alg/Fe-Clin and CS/Fe-Clin adsorbents was determined 88.1 and 92.9 % at dosages of 0.6 and 1 g/L and at initial concentrations of 200 and 300 µg/L, respectively. The qmax values for Alg/Fe-Clin and CS/Fe-Clin adsorbents were 11.11 and 10 mg/g, respectively. Results better fitted with Freundlich isotherm.

    Conclusion

    Due to the proper adsorption capacity, both synthesized adsorbents showed the ability to effectively remove arsenic; whoever, alginate binder was more efficient.

    Keywords: Zeolite nanocomposite, Arsenic, Chitosan, Alginate, Granular adsorbent
  • Zabihollah Yousefi, Adel Naderi, Seyed Noureddin Mousavi Nasab, Samaneh Dehghan* Pages 481-500
    Background and Objective

    The high risk of Sars-CoV-2 infection in dental centers is a serious problem for doctors and patients. The main purpose of this study was to investigate the environmental health measures related to corona disease in the dental offices of Sari city during the COVID-19 epidemic in 2021.

    Materials and Methods

    The present study is descriptive and cross-sectional, and the tool used in it is a researcher-made questionnaire collected with the cooperation of the personnel working in 100 active dental service centers in Sari. to determine content validity, two qualitative and quantitative -qualitative methods were used. The qualitative content validity of this questionnaire was confirmed by 8 environmental health experts. Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the questionnaire. Data analysis was done using SPSS software V. 25.

    Results

    Based on the results of this study, personal protective equipment was used continuously in 100% of the centers. In 93% of the centers, sodium hypochlorite and formaldehyde were used to disinfect the equipment, and in 94% of the cases, the frequency of disinfection of the equipment was after each patient. Disinfection of toilets was done daily in 62% of the centers and every two days in the rest. In 72% of the examined dental centers, had no local hood installed or turned on above the units, but in 92% of the offices, there was proper ventilation of public spaces. In addition, according to the results, in 99% of clinics, waste management was carried out in accordance with national laws and regulations and based on the rules and methods of the executive management of medical waste and related waste and related instructions, and also in 100% of clinics, water consumption was healthy and desirable.

    Conclusion

    Overall, environmental health measures in dental offices were at an optimal level in most cases and in accordance with the instructions of the Ministry of Health. Not installing a hood or not turning it on above the units and improper ventilation of the dentist's office were the most critical problems of the centers, which need to be given more attention and corrective measures should be taken according to the instructions of the Ministry of Health.

    Keywords: Coronavirus, Dentistry centers, Health instructions, Sari, Environmental health
  • Alireza Zarasvandi*, Maryam Delphi, Nadia Azizi, Fatima Rastmanesh, Gazelle Zarasvandi Pages 501-514
    Background and Objective

    During the last few decades, heavy metal pollution in indoor dust has been widely studied; While, the quality of the environment inside the cars has not been considered enough. Therefore, the specific objectives of this study generally include investigating the levels of selected heavy metals in the dust of private cars collected from Ahvaz city, as well as evaluating the health risk of carcinogenesis and exposure to the dust inside these cars through ingestion, inhalation, and skin absorption.

    Materials and Methods

    10 cars were selected for this study. The condition of choosing the cars was not to wash the car for a week. Then, samples were collected and coded from the dust of the air conditioner filter and the cabin of each car. To determine the composition of heavy metals, spectroscopic analysis (ICP) was performed on the samples.

    Results

    The study of non-carcinogenic risk index (HI) in the present study indicates that the values of more than 1 and the health risk is high. The sequence of HI index values for heavy metals was obtained as  Pb>Cu>Cr> Fe> Zn> Cd> Ni. Evaluated risks from different pathways in children was HQing < HQinh<hqder while in adults follows HQing<hqder< HQinh process. Additionally, the values of enrichment factor of the studied samples showed the maximum and minimum values for Cu (4.3) and Ni (8.3), the maximum and minimum geoaccumulation index for Fe (12.75) and Ni (1.9) and the amount of integrated pollution and pollution index were estimated to be 1.34+E27 and 2.07+E9, respectively, indicating the average range for the studied heavy metals.</hq</hq

    Conclusion

    According to this study, the risk of non-carcinogenic risk of heavy metals (except Fe and Cu) for children is estimated to be higher than that of adults. Furthermore, the investigation of the CR index for the three carcinogenic heavy metals (cadmium, chromium, and arsenic) has exceeded the safe level, which indicates ingestion and inhale as the target pathways for the worst adverse effects of heavy metals in children andadults, respectively. In the present study, the amount of heavy metals studied is more than the set standards. The results of the current study showedthe more enrichment of heavy metals in the car filter as compared with  the cabin.

    Keywords: Health risk, Heavy metals, Car cabin, Car air filter, Ahvaz city
  • Qasim Jalal Smian, Soheil Sobhanardakani*, Atefeh Chamani Pages 515-534
    Background and Objective

    Nowadays, individuals spend a lot of time indoors; thus they are exposed to hazardous compounds including polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) with teratogen, mutagen, and carcinogen potential. Therefore, this study was conducted to detect, and determine the content and source apportionment of PAHs in office building dust samples of Isfahan metropolis in 2023.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 84 indoor dust samples were collected from 28 sampling sites. After extraction of analytes, the gas chromatography/mass spectrometry (GC–MS) method was used to determine PAHs content in the samples. Molecular diagnostic ratios (MDRs) were used to determine the origin of PAH compounds. Furthermore, all statistical analyses were performed by SPSS software.

    Results

    The results showed that 16 priority PAHs were detected in the office building dust samples with the minimum, maximum, and mean values (µg/kg) of 4575, 16589, and 9838. Moreover, based on the results obtained, the mean contents of NAPH, FLU, PHE, FULA, PYR, BaA, CHR, BbF, BkF, BaP, DahA, BghiP, and IcdP species were higher than the maximum permissible concentration (MPC) established by Iran DOE. The results of the MDRs method indicated that although PAHs originated from both pyrogenic and petrogenic sources, the pyrogenic sources had the main role in the pollution of office building dusts with PAHs.

    Conclusion

    Due to risks arising from exposure to PAHs, detection, determination of contents, source identification, and especially health risk assessment of PAHs in indoor dust of other closed places such as commercial, educational, and recreational buildings as well as households is recommended.

    Keywords: Persistent organic pollutants, Indoor dust, Source apportionment, PAHs, Isfahan
  • Razieh Rahimi, Gholamhossein Abdollahzadeh*, Mohammad Sharif Sharifzadeh Pages 535-550
    Background and Objective

    many countries have currently put waste management as a priority on the agenda and are seeking to enhance its effectiveness by encouraging public participation. Therefore, this study aimed to evaluate the willingness of rural residents to participate in waste management processes in Jajarm County, North Khorasan Province.

    Materials and Methods

    The survey research method was used. The target population consisted of 4031 households from 37 villages in Jajarm County. The dependent variable of willingness to participate in waste management was measured with 5 variables, including willingness to pay for waste disposal, willingness to use special containers, eagerness to separate waste at source, eagerness to deliver separated waste, and tendency to cooperate with rural development. The impact of independent variables on the five dependent variables was evaluated by running five logit functions.

    Results

    The results of the models showed that age, education, regular waste collection by village councils, cooperation with rural cooperatives and organizations, payment for waste collection, familiarity with waste management methods, health effects of waste, familiarity with the harmful effects of waste, communication with extension agents and rural health liaisons, participation in waste management training classes, and satisfaction with the village council have a positive and significant (p≤0.05) impact on the willingness to participate in waste management.

    Conclusion

    Providing educational programs and introducing the consequences of non-separation of waste on human health and the environment is effective in attracting the participation of people in waste management plans and should be prioritized in waste management programs.

    Keywords: Waste management, Waste sorting, Household waste, Social participation
  • Fateme Rezaee, Meisam Rastegari Mehr*, Ata Shakeri Pages 551-564
    Background and Objective

    Water resources deficiency has caused the use of effluents to be considered as a source for re-use in the form of haloculture projects. An attempt has been made to investigate the possibility of using effluent produced by sugarcane production companies in the implementation of haloculture projects, from the viewpoint of the most used pesticides.

    Materials and Methods

    Ten water, four sediment, two plant, and two fish samples were analyzed using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) and high-performance liquid chromatography (HPLC) to determine the concentration of pesticides. In order to assess the ecological risk, toxic unit (TU) and risk quotient (RQ) were calculated.

    Results

    Glyphosate and Ametryn in all liquid, solid, and biological samples had concentrations below the detection limit. 2.4.D, Metribuzin, and Atrazine had detectable concentrations in the samples. However, their concentrations are lower than the standard values. Metribuzin and Atrazine had high concentrations in the stems and leaves of reeds in the region, which may indicate the role of these plants in the remediation of water and sediment from these compounds.

    Conclusion

    Using effluent from Amirkabir and Mirzakouchak Khan agro-industrial complexes to implement the haloculture project does not pose a particular problem from the viewpoint of contamination with the studied pesticides. This is confirmed due to the small concentrations of the studied compounds in the liver and below the detection limit in the muscles. However, it is necessary to carry out more studies to evaluate the quality of effluent in terms of the other types of pollution.

    Keywords: Agricultural effluent, Pesticide, Haloculture, Khorramshahr wetland, Ecological risk
  • Ahmad Mehri, Mohammad Rezvani Ghalhari, Ashraf Mazaheri-Tehrani, Parnia Bashardoust, Majid Mohammadi, Rouhullah Dehghani* Pages 565-578
    Background and Objective

    Smoking is one of the biggest public health problems in the world, which can increase the overall burden of disease in the world. Since understanding the factors related to smoking among medical students is considered an important and necessary factor for formulating and explaining educational intervention programs, therefore, this study was conducted determine the prevalence of smoking among students of Kashan University of Medical Sciences and the factors related to it.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 681 students of Kashan University of Medical Sciences in the first semester of 2018 by simple random sampling. Smoking in individuals, family, close friends, and other demographic characteristics was measured using a questionnaire with good reliability and multiple logistic regression was used for statistical analysis.

    Results

    The average age of the participants in this study (313 male and 368 female students) was 25 ±4.2 years old. The prevalence of smoking among students was 9.4% (16.7% in boys and 3.35% in girls). Also, smoking had a significant relationship with the desire to smoke, living in a dormitory, having close friends who smoke, and family members with a history of smoking (p<0.05).

    Conclusion

    The academic drop of students who smoke is significantly higher than other students. Since this study has shown the factors related to smoking in students, the use of these findings can be a basis for the prevention of smoking and the development of preventive interventions.

    Keywords: Prevalence of smoking, Students, Tobacco, Factors related to smoking
  • Sanaz Ghaffari, Alireza Riyahi Bakhtiari*, Seyed Mahmoud Ghasempouri, Ali Nasrolahi Pages 579-592
    Background and Objective

    Today, cigarette butts have become one of the most significant forms of waste. This study aims to assess the level of cigarette butts pollution along the Guilan coasts and explore the factors influencing their distribution. Additionally, this study discusses experiences and management options related to this issue.

    Materials and Methods

    In this study, we implemented a standard sampling method adapted from the "NOAA Marine Debris Program" to collect samples from eight beaches. Each station yielded 18 square quadrant measuring 1 × 1 m2. We estimated the severity of cigarette butt pollution along the Iranian coastline and conducted a review of published articles on the harmful effects of cigarette butts.

    Results

    The density of cigarette butts ranged from 0.22 to 2.11 items/m2. Bojagh National Park showed the lowest contamination of cigarette butts, while Bandar Anzali exhibited the highest. The results indicate an increase in cigarette butt pollution on beaches in densely populated cities compared to less developed coastal areas. Moreover, stations corresponding to tourist beaches and coasts with gentle slopes have a higher potential for cigarette butt accumulation. The level of cigarette butts pollution along the coasts of Bandar Anzali may be attributed to the extensive tourism activities on these beaches.

    Conclusion

    Given the high level of cigarette butt pollution on crowded coasts, it is imperative to identify beaches with a higher potential for waste accumulation and implement plans for coastal waste cleanup. Furthermore, effective management programs should be developed to promote cultural awareness and reduce cigarette butt contamination.

    Keywords: Cigarette butts, Guilan, Solid waste, Plastic
  • Seyyed Shahram Naghibzadeh, Mazaher Moeinaddini*, Mehdi Zafaranieh Pages 593-606
    Background and Objective

    The economic evaluation is a tool for decision-making based on data that helps to select and prioritize waste management components and their implementation based on economic criteria. The purpose of this study was a comprehensive economic evaluation of the waste management components by life cycle costing assessment (LCC) , Net Present Value index (NPV), and Internal Rate of Return (IRR).

    Materials and Methods

    The cost of each waste management component, was calculated by LCC for one tonne of waste in. The efficiency of each waste management component was obtained using the NPV and IRR indicators.

    Results

    The results showed that recycling with 260%, and then composting with 40%, have the highest economic returns and the ability to return capital. The sensitivity analysis showed the profitability of these two processes despite the changes of ±30% in the influential calculation parameters.

    Conclusion

    In this study, comprehensive economic evaluation showed that using LCC, NPV, and IRR with their sensitivity analysis, simultaneity can have an important role in waste management decision-making.

    Keywords: Waste management, Life cycle costing assessment, Economic efficiency