فهرست مطالب

فصلنامه محیط شناسی
سال چهل و نهم شماره 3 (پیاپی 107، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسن جعفری*، خدیجه خان حسنی صفحات 255-277
    بررسی هویت مکانی و پراکندگی عوارض ماسه ای وابسته به شناخت مهم ترین عامل موثر دینامیکی آن، یعنی باد است. بدین منظور ارتباط آن با شکل گیری مراکز فشار با پتانسیل های متفاوت که منجر به ایجاد باد در سرعت های مختلف، به صورت ماهانه، فصلی و سالانه می شود، باید بررسی گردد. در این مقاله موقعیت مکانی تپه های ماسه ای در ارتباط با کانون های فشار و سرعت باد، به صورت توصیفی-تحلیلی مورد ارزیابی قرار می گیرد. به این منظور ابتدا در نقشه های توپوگرافی ایران، مناطق دارای انواع عوارض ماسه ای، مشخص گردید. با آماره ی میانگین، نقشه های سرعت باد و فشار سطح دریا طی بازه زمانی سی ساله (2020-1990) ترسیم و در ارتباط با مقر تپه های ماسه ای، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. سرعت باد از ماه اپریل به خصوص در مناطق مرکزی، شرقی و جنوب شرقی کشور روند افزایشی دارد و در ماه می در دشت کویر به 5 متربرثانیه نیز می رسد. در ماه ژوین با کاهش فشار، در همه قسمت های شرق و جنوب شرق سرعت باد بیشتر می شود. با کاهش فشار در مناطق مرکزی و حوضه های داخلی، سرعت باد و در نتیجه مقدار جابجایی توده های ماسه ای به حداکثر خود می رسد. در ماه سپتامبر شرایط استقرار سیستم های کم فشار گرمایی یا سیکلونی در مقر تپه های ماسه ای فراهم می شود؛ ولی به دلیل تفاوت های ناچیز فشار این مناطق با نواحی اطراف، سرعت باد کمتر از آستانه لازم برای جابجایی مواد است. در فصول سرد سال با توجه به استقرار سیستم های آنتی سیکلونی، سرعت باد کاهش می یابد و سرعت باد به زیر آستانه جابجایی مواد می رسد.
    کلیدواژگان: عارضه های بادی، باد، فشار، ایران
  • مهناز دوستی ایرانی، مهدی باصولی*، میرمحمد اسعدی صفحات 279-296

    به منظور توسعه دانش در خصوص پیامدهای سبزشویی ادراک شده در صنعت گردشگری، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سبزشویی ادراک شده توسط گردشگر بر دستیابی به اهداف بازاریابی سبز (بهبود اعتماد سبز به برند، تبلیغات دهان به دهان سبز، تصویر برند سبز، تعهد اخلاقی سبز، تمایلات رفتاری سبز، رضایت سبز، رفتار خرید سبز، وفاداری سبز و کیفیت ادراک شده سبز) در اقامتگاه های بوم گردی انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از معادلات ساختاری حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نمونه آماری به روش تصادفی ساده از گردشگران میهمان در اقامتگاه های بوم گردی استان اصفهان انتخاب شد. یافته ها نشان داد سبزشویی ادراک شده به ترتیب بیشترین تاثیر منفی را بر رضایت سبز، کیفیت ادراک شده سبز، تصویر برند سبز، اعتماد سبز به برند، تبلیغات دهان به دهان سبز، تعهد اخلاقی سبز، وفاداری سبز، تمایلات رفتاری و رفتار خرید سبز دارد؛ لذا انتظار می رود همزمان با حمایت از کسب وکارهای سبز گردشگری و تشویق به اتخاذ شیوه های پایدار، مساله سبزشویی نیز به طور فزاینده ای تحت نظارت و قانون گذاری قرار گیرد. همچنین ضروری است اقامتگاه های بوم گردی تطابق عملکرد و تعهدات زیست محیطی خود را فراتر از یک قانون مندی ساده دانسته، و تاثیر مسیولیت زیست محیطی خود را در بازاریابی نیز درنظر بگیرند؛ و مروری بر تعهدات زیست محیطی خود داشته، شکاف های ادراکی و عملکردی موجود و علت پیدایش آنها را شناسایی نموده و در جهت رفع آنها اقدامات لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: اقامتگاه بوم گردی، بازاریابی سبز، سبزشویی ادراک شده، گردشگری، اصفهان
  • علی شاهی، غلامرضا قدمی*، محمد پوستی، محمد فدائیان صفحات 297-320

    عناصر نادر خاکی به دلیل خواص منحصر به فرد کاتالیزور، مغناطیسی و نوری آن ها مجموعه عظیمی از کاربردهای تکنولوژیکی را شامل می شوند. آلودگی زیست محیطی REEها در نتیجه کاربرد وسیع آن ها به طور چشم گیری افزایش یافته است. کانی های عمدتا حاوی ایتریم وHREE ها عبارتند از: گادولینیت، زنوتایم، سامارسکیت، یوکسنیت، فرگوسونیت، ایتروتانتالیت، ایتروتانگستیت، ایتریالیت. کانی هایی که عمدتا حاوی LREE هستند عبارتند از: باستنازیت، مونازیت، آلانیت، لوپاریت، آنسیلیت، پاراسیت، لانتانیت، شوینیت، سریت، استیلولیت، بریتولیت، فلوسریت و سریانیت. ارزیابی غلظت عناصر خاکی نادر در معدن مس سونگون و پتانسیل بالقوه اقتصادی و زیست محیطی آنها، هدف از این پژوهش می باشد که برای این منظور، مطالعات میکروسکوپی و آنالیزهای شیمیایی بر روی نمونه های برداشت شده انجام شد. بعضی از کانی هایی که در توده نفوذی معدن مس سونگون، پتانسیل میزبانی عناصر خاکی نادر را دارند عبارتند از: آپاتیت، زیرکن، کانی های کربناتی، کانی های رسی، روتیل، اسفن، سریسیت، سوسوریت، کانی های اپاک، اپیدوت، لیمونیت و مولیت. مقدار میانگین عناصر سریم (79 ppm)، یوروپیم (1.41 ppm)، لانتانیم (38 ppm)، نیودیمیم (29 ppm) و پرازیودیمیم (8.47 ppm) در سنگ های توده نفوذی معدن مس سونگون نسبت به مقدار متوسط سنگ های پوسته، افزودگی دارند. هم چنین مقدار میانگین عناصر دیسپروزیم (2.05 ppm)، اربیم (1.01 ppm)، گادولینیم (3.28 ppm)، اسکاندیم (5.7 ppm)، ساماریم (3.87 ppm)، تربیم (0.4 ppm)، ایتریم (7.3 ppm) و ایتربیم (0.6 ppm)، نسبت به مقدار کلارک، کاهیدگی دارند. REEها براساس نمودار آنالیز خوشه ای، گروه های مهم زیر را شامل می شوند: - ایتریم، ایتربیم، اربیم، اسکاندیم و تربیم. - گادولینیم، ساماریم و دیسپروزیم. - نیودیمیم و پرازیودیمیم. - سریم و لانتانیم.

    کلیدواژگان: عناصر نادر خاکی، کاربردهای تکنولوژیکی، آلودگی زیست محیطی، معدن مس سونگون، نمودار آنالیز خوشه ای
  • سپهر اخلاقی فرد، تورج نصرآبادی*، حسن هویدی صفحات 321-335

    رودخانه ها از مهمترین منابع آب در جهان به شمار می روند. هدف از این پژوهش بررسی آلودگی رسوبات رودخانه ی کرج به عناصر سنگین با استفاده از شاخص های کیفی رسوب و ارزیابی اثرات آلودگی بر محیط زیست و همچنین ارایه ی راهکار هایی به جهت کاهش آلودگی و اثرات آن می باشد. بدین منظور از رسوبات بستر رودخانه ی کرج در 9 ایستگاه نمونه برداری به عمل آمد و اندازه گیری غلظت کل عناضر سنگین موجود در نمونه ها توسط دستگاه ICP صورت پذیرفت و در انتها با بکارگیری شاخص های کیفی رسوب هر کدام از عناصر به طور جداگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به گونه ای رقم خورد که رودخانه ی کرج از نظر آلودگی رسوبات بستر به عناصر سنگین به طور کلی آلایندگی کمی را متحمل گردیده اما نقش فعالیت های بشرزاد در تولید این میزان از آلودگی قابل اغماض نیست. فعالیت های شهری و روستایی و در نتیجه نشت پساب ها و فاضلاب های آن ها به محیط رودخانه، پروژه های عمرانی و راه سازی در منطقه، تغییرات کاربری اراضی در حریم و حاشیه ی رودخانه، کمبود آگاهی مردم منطقه نسبت به اثرات زیست محیطی آلودگی عناصر سنگین و ضعف در آموزش و فرهنگ سازی صحیح در رابطه با گردشگری و حفاظت از محیط زیست از جمله عوامل انسانی مخرب و آلاینده در محدوده ی رودخانه ی کرج بوده که سبب افزایش فاکتور آلودگی مس تا رقم 2/36 و همچنین شاخص بار آلودگی در ایستگاه های انتهایی تا مقدار 0/76 شده است.

    کلیدواژگان: عناصر سنگین، رسوبات بستر رودخانه، رودخانه ی کرج، شاخص ریسک اکولوژیک، شاخص بار آلودگی
  • قاسم جلال سمیان، سهیل سبحان اردکانی*، عاطفه چمنی صفحات 337-351

    این مطالعه با هدف تعیین محتوی و ارز یابی مخاطره سلامت ترکیبات PAH به عنوان ترکیباتی ناهنجاری زا، جهش زا و سرطان زا در نمونه های گردوغبار داخلی تعدادی از ساختمان های اداری کلان شهر اصفهان در سال 1401 انجام شد. 84 نمونه گردوغبار از 28 مکان نمونه برداری جمع آوری شد. پس از استخراج آنالیت ها، نسبت به شناسایی و تعیین غلظت ایزومرهای PAH با استفاده از GC-MS اقدام شد. مقادیر شاخص خطر سرطان زایی مواجهه با گردوغبار آلوده نیز برای کودکان و بزرگسالان محاسبه شدند. نتایج بیان گر شناسایی 16 ایزومر دارای اولویت در نمونه ها با میانگین مجموع مقادیر برابر با 9838 میکروگرم در کیلوگرم بود. میانگین مقادیر فاکتور سرطان زایی مواجهه با گردوغبار آلوده به PAHs از طریق بلع، تنفس و تماس پوستی برای کودکان با 2-10 ⨯ 4.72، 13-10 ⨯ 6.96 و 2-10 ⨯ 5.89 و برای بزرگسالان نیز با 2-10 ⨯ 3.37، 12-10 ⨯ 2.62 و 2-10 ⨯ 5.99 برای هر دو گروه به ترتیب نشان دهنده "خطر سرطان زایی زیاد"، "خطر سرطان زایی ناچیز" و "خطر سرطان زایی زیاد" بود. همچنین، میانگین مقادیر شاخص توان سرطان زایی برای کودکان و بزرگسالان به ترتیب برابر با 1-10 ⨯ 1.06 و 2-10 ⨯ 9.36 بود. این در حالی است که میانگین مقادیر شاخص BaPeq با 705، نشان دهنده "خطر سرطان زایی فراتر از حد ایمن" بود. با توجه به این که قرار گرفتن در معرض ترکیبات PAH مخاطرات جدی بر سلامت زیستمندان برجای خواهد گذارد، نسبت به ردیابی، تعیین محتوی، منشاء یابی و پایش دوره ای این آلاینده ها در ماتریس های مختلف محیط زیستی و برنامه ریزی برای مدیریت منابع تولید و انتشار آن ها با هدف حفظ سلامت محیط و شهروندان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خطر سرطان زایی، تماس پوستی، گردوغبار داخلی، هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای، اصفهان
  • تهمینه ژیان، سید آرمان هاشمی منفرد*، محسن راشکی، غلامرضا عزیزیان صفحات 353-372
    نظریه تصمیم در محیط خاکستری کاربردهای گسترده ای در همه زمینه های دانش پیدا کرده است. هدف از تصمیم گیری خاکستری، ایجاد یک مدل پیش بینی پیشرفته از یک سیستم بر اساس داده های به دست آمده از حسگرهای متعدد یا کارشناسان مستقل است. روش های بهینه سازی چند معیاره و حل سازشی، تاپسیس خاکستری، تصمیم گیری چند شاخه خاکستری، روش ارزیابی براساس فاصله از میانگین و روش ارزیابی تناسب جامع از جمله مهمترین روش ها در نظریه تصمیم در محیط خاکستری هستند. یکی از مهمترین موضوعات، قبل از طراحی و اجرای هر تصفیه خانه فاضلاب، انتخاب بهترین فرآیند تصفیه است. در این مقاله ابتدا از طریق تهیه پرسشنامه و با نظر سنجی از کارشناسان متخصص، داده ها جمع آوری شد و سپس به منظور انتخاب بهترین سیستم تصفیه فاضلاب از روش ارزیابی براساس فاصله از میانگین داده (G-EDAS) و روش ارزیابی تناسب جامع (G-COPRAS) استفاده شده است. باتوجه به سه معیار فنی، اقتصادی و زیست محیطی - اجتماعی و زیرمعیارهای آن، نتایج نشان می دهد که در هر دو روش سیستم لجن فعال متعارف طبق نظر کارشناسان به عنوان بهترین سیستم تصفیه فاضلاب انتخاب شد. همچنین برای تعیین مهمترین زیرمعیار از تکنیک سلسله مراتبی خاکستری (G-AHP) استفاده شد که براساس آن مقاومت در برابر شوک های هیدرولیکی دارای بیشترین اهمیت بوده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، روش های سازشی خاکستری، روش سلسله مراتبی خاکستری، محیط خاکستری
  • فوزیه بیگ محمدی، عیسی سلگی*، محسن سلیمانی، علی اصغر بسالت پور صفحات 373-388

    ارزیابی میزان دستیابی زیستی فلزات سنگین و تعیین پارامترهای موثر در دستیابی زیستی در مدیریت و اصلاح خاک های آلوده نقش کلیدی دارد. به نظر می رسد درکاربری های مختلف با توجه به ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی متفاوت در خاک، عوامل تاثیر گذار در میزان دستیابی زیستی فلزات سنگین در این کاربری ها متفاوت خواهد بود. در مطالعه حاضر که به منظور بررسی رابطه بین میزان دستیابی زیستی فلزات سنگین با خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک در کاربری های کشاورزی، صنعتی و شهری انجام شده است؛ شهر اراک به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شد. تعداد 110 نمونه خاک سطحی به صورت تصادفی از این سه کاربری برداشت شد و پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی در آنها سنجش گردید. کاربری های کشاورزی، صنعتی و شهری با استفاده از روش های آماری از نظر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی مقایسه شدند. بررسی ارتباط بین میزان دستیابی زیستی فلزات سنگین با این خصوصیات به کمک آزمون اسپیرمن انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده بین کاربری های مختلف از نظر CEC، تنفس میکروبی، CaCO3 و ماده آلی اختلاف آماری معنی دار وجود داشت (05/0>p). همچنین بین کاربری های مختلف از نظر میزان دستیابی زیستی کبالت، منگنز، روی، مس، نیکل و سرب و مقادیر کل مس، سرب و روی اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (05/0>p). در کاربری کشاورزی درصد رس، pH و EC خاک؛ برای کاربری صنعتی، EC، درصد رس، شن، سیلت، کربنات، ماده آلی، CEC و تنفس میکروبی و در کاربری شهری درصد سیلت، ماده آلی، تنفس میکروبی، کربنات، CEC و EC دارای همبستگی معنی داری با میزان دستیابی زیستی فلزات سنگین بودند. در هر سه کاربری مورد بررسی EC با میزان دستیابی زیستی فلزات سنگین دارای همبستگی معنی داری می باشد و پارامتر تاثیرگذار در هر سه کاربری می باشد. این در حالی است که در کاربری های مختلف EC، CEC، بافت خاک، تنفس میکروبی، کربنات و ماده آلی پارامترهای موثر در دستیابی زیستی فلزات سنگین هستند و جهت اصلاح خاک های آلوده باید مدیریت شوند. به همین منظور باتوجه به ارتباط منفی بین کربنات و همچنین pH با دستیابی زیستی فلزات سنگین می توان استفاده از آهک و بیوچار را برای اصلاح خاک های مورد بررسی پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: کاربری های خاک، اراک، دستیابی زیستی، خصوصیات خاک
|
  • Gholam Hassan Jafari *, Khadijeh Khanhasani Pages 255-277
    Investigating the spatial identity and distribution of sand features depends on knowing the most critical dynamic factor affecting them. For this purpose, it is necessary to investigate the relationship of sand effects with the formation of pressure centers in different potentials, which lead to the creation of the wind, monthly, seasonally, and annually, at different speeds. In this article, the location of dunes relative to the centers of pressure and wind speed is evaluated descriptively. By average wind speed and pressure statistics, maps of wind speed and sea level pressure were drawn over thirty years and analyzed concerning the headquarters of the dunes. The wind speed increased from April, especially in the central, eastern, and southeastern regions of the country, and in May, it reaches 5m/s in the Kavir plain. In June, as the pressure decreases, the wind speed increases in all parts of the east and southeast. With the reduction of pressure in the central areas and internal basins, the wind speed and, as a result, the displacement of sand masses reaches their maximum. In September, the conditions for establishing low thermal pressure or cyclone systems are provided in the headquarters of the dunes. However, due to the minor pressure differences between these areas and their surrounding places, the wind speed is lower than the threshold required to move materials. In the cold seasons, due to the establishment of anticyclonic systems, the wind speed decreases and reaches below the material movement threshold.
    Keywords: Wind forms, Wind, Pressure, Iran
  • Mahnaz Doosti-Irani, Mehdi Basouli *, MirMohammad Asadi Pages 279-296

    In order to develop knowledge about the consequences of perceived greenwashing in the tourism industry, the present study aims to investigate the effect of this phenomenon by tourists on achieving green marketing goals (improving green trust in the brand, green word-of-mouth advertising, green brand image, green ethical commitment, green behavioral tendencies, green satisfaction, green purchasing behavior, green loyalty, and perceived green quality) in eco-lodges. Partial least squares structural equations were used to analyze the data. A statistical sample was selected by a simple random method from the tourists visiting eco-lodges in Isfahan province. The findings showed that perceived greenwashing has the most negative effect on green satisfaction, perceived green quality, green brand image, green brand trust, green word-of-mouth advertising, green ethical commitment, green loyalty, behavioral tendencies, and green purchasing behavior. Therefore, it is expected that along with supporting green tourism businesses and encouraging the adoption of sustainable practices, the issue of greenwashing will be increasingly monitored and legislated. It is also essential that eco-resorts consider the compliance of their performance and environmental commitments beyond a mere regulation and consider the impact of their environmental liability on various aspects of marketing. In order to achieve their marketing goals, review their environmental commitments, identify the existing perceptual and functional gaps and the causes of their occurrence, and take the necessary measures to eliminate them.

    Keywords: Eco-lodge, Green marketing, Perceived Greenwashing, Tourism, Isfahan
  • Ali Shahi, Gholamreza Ghadami *, Mohammad Poosti, Mohammad Fadaeian Pages 297-320

    Rare Earth Elements (REEs) include a wide range of technological applications due to their unique catalytic, magnetic, and optical properties. The environmental pollution of REEs has increased significantly as a result of their widespread use. Gadolinite, xenotime, samarskite, euxenite, fergusonite, itrotantalite, itrotungstite, and itrialite are minerals that mainly contain yttrium and HREEs. Bastnasite, monazite, allanite, luparite, ansilite, parasite, lanthanite, schwinite, cerite, stylolite, britolite, fluosite, and cerianite are minerals that mainly contain LREE. However, commercial mines around the world mainly extract bastnasite, monazite, and xenotime. This research aims to evaluate the concentration of rare earth elements in the Songun copper mine and their economic and environmental potential. For this purpose, microscopic studies and chemical analyses were performed on the collected samples. Apatite, zircon, carbonate minerals, clay minerals, rutile, sphene, sericite, sausorite, opaque minerals, epidote, limonite, and mullite are among the minerals that have the potential to host rare earth elements in the intrusive mass of Songun copper mine. The average amount of cerium (79 ppm), europium (1.41 ppm), lanthanum (38 ppm), neodymium (29 ppm), and praseodymium (8.47 ppm) in the intrusive mass rocks of Songun copper mine have increased compared to the average amount of crustal rocks. Also, the average amount of dysprosium (2.05 ppm), erbium (1.01 ppm), gadolinium (3.28 ppm), scandium (5.7 ppm), samarium (3.87 ppm), terbium (0.4 ppm), yttrium (7.3 ppm), and ytterbium (0.6 ppm) have decreased compared to Clark's value. REEs include the following important groups based on the cluster analysis diagram: yttrium, ytterbium, erbium, scandium, and terbium; gadolinium, samarium, and dysprosium; neodymium and praseodymium; cerium and lanthanum.

    Keywords: Rare earth elements, Technological applications, Environmental Pollution, Songun copper mine, Cluster analysis diagram
  • Sepehr Akhlaghifard, Touraj Nasrabadi *, Hassan Hoveidi Pages 321-335

    Rivers are one of the most important sources of surface water in the world. The purpose of this research is to investigate the contamination of Karaj River sediments with heavy metals using sediment quality indices, evaluate the effects of pollution on the environment, and provide solutions to reduce pollution and its aftereffects. To achieve this goal, the sediments of the Karaj River bed were sampled at nine stations, and the total concentration of heavy elements in the samples was measured by the ICP device. Eventually, the sediment quality indicators for each of the metals were analyzed separately. The results showed that the Karaj River suffered little pollution in terms of bed sediment contamination with heavy metals, but the role of human activities in producing this amount of pollution cannot be neglected. Urban and rural activities, as a result of their effluents and sewage leaking into the river environment, construction and road construction projects in the region, land use changes in the river's boundaries and margins, and the people's lack of awareness in the region regarding the environmental effects of metal pollution. Inadequacy in proper education and culture in relation to tourism and environmental protection are among the destructive and polluting human factors in the area of Karaj River, which caused an increase in copper contamination up to 2.36 as well as the Pollution Load Index to the point of 0.76 in downstream stations.

    Keywords: Heavy metals, Riverbed sediments, Karaj River, Ecological risk index, Pollution load index
  • Qasim Jalal Smian, Soheil Sobhan Ardakani *, Atefeh Chamani Pages 337-351

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) with their teratogenicity, mutagenicity and carcinogenic characteristics can pose health risks for humans. Therefore, this study was conducted to determine the content and health risk assessment of PAHs in indoor dust samples of some office buildings in city of Isfahan in 2023. In so doing, a total of 84 indoor dust samples were collected from 28 sampling stations. After extraction of the analytes, the gas chromatography/mass spectrometry (GC–MS) method was used to determine the PAHs concentrations in the dust samples. Based on the results obtained, 16 priority PAHs were detected and quantified in the dust samples. The mean values of ∑16PAHs were found to be 9838 µg/kg. Total incremental lifetime cancer risks (ILCRs) of children and adults with average values of 1.06E-01 and 9.36E-02, were both classified in the 'high critical value' category. The cancer risk levels via dermal contact (5.89E-02) and direct ingestion (4.72E-02), indicated that both pathways greatly contributed to the cancer risk for children. Similarly, the risk value of dermal contact (5.99E-02) and direct ingestion (3.37E-02) were found to be important routes that adults could be exposed to contaminated dust with PAHs. Accordingly, the mean values of ILCRs ranked in the following order: dermal contact > direct ingestion > inhalation for both cases (i.e., children and adults). In conclusion, to maintain the health of both the man and the environment, it is recommended that regular and periodic analyses of these pollutants in different environmental matrices including soil, sediment, indoor and outdoor dusts, particulate matter, air, and water be performed to help prevent exposure risks of PAHs.

    Keywords: Cancer risks, Dermal contact, Indoor Dust, PAHs, Isfahan
  • Tahmineh Zhian, Seyed Arman Hashemi Monfared *, Mohsen Rashki, Gholamreza Azizyan Pages 353-372
    Decision theory in the gray environment has found wide application in all areas of knowledge. The goal of gray decision-making is to build an advanced predictive model of a system based on data obtained from multiple sensors or independent experts. Multi-criteria optimization methods, trade-off solutions, gray TOPSIS, multi-branch gray decision-making, distance-from-mean evaluation methods, and comprehensive fitness evaluation methods are among the most important techniques in decision theory in a gray environment. One of the most important considerations when planning and implementing a wastewater treatment plant is selecting the best treatment process. This article first collected data by preparing a questionnaire and interviewing subject-matter experts, and then used the evaluation method based on distance from average (G-EDAS) and comprehensive suitability evaluation method (G-COPRAS) to select the best wastewater treatment system. Based on the three criteria “technical”, "economic,” and “environmental-social” and their sub-criteria, the results indicate that, according to experts, the conventional activated sludge system was selected as the best wastewater treatment system in both processes. In addition, the gray hierarchy technique (G-AHP) was used to determine the most important sub-criteria. Based on this technology, resistance to hydraulic shocks has emerged as the most important sub-criterion.
    Keywords: Decision making, Gray Methods, Gray Hierarchy Technique, Gray Environment
  • Fouzieh Beigmohammadi, Eisa Solgi *, Mohsen Soleimani, AliAsghar Besalatpour Pages 373-388

    Evaluating the bioavailability of heavy metals and determining the effective parameters of bioavailability play a key role in the management and remediation of contaminated soils. In various land uses with different soil properties (physical, chemical, and biological), there were different factors affecting heavy metals' bioavailability. The present study was conducted in order to investigate the relationship between the heavy metal’s bioavailability with the physical, chemical, and biological properties of soil in agricultural, industrial, and urban land uses in Arak city. One hundred surface soil samples were randomly collected from these three land uses, and their physical, chemical, and biological parameters were measured. By statistical methods, soil properties were compared for agricultural, industrial, and urban land uses. The correlation between heavy metal bioavailability and soil properties was calculated using Spearman's test. Based on the obtained results, there was a statistically significant difference between different land uses in terms of CEC, microbial respiration, CaCO3 and organic matter (p<0.05). Also, there was a statistically significant difference between different land uses in terms of the bioavailability of cobalt, manganese, zinc, copper, nickel and lead and the total amounts of copper, lead and zinc (p<0.05). In agricultural land use, clay percentage, soil pH and EC; for industrial land use, EC, the percentage of clay, sand, silt, carbonate, organic matter, CEC, and microbial respiration, and in urban land use, the percentage of silt, organic matter, microbial respiration, carbonate, CEC, and EC have a significant correlation with the metal’s bioavailability. In all three investigated land uses, EC has a significant correlation with the bioavailability of heavy metals and EC is an effective parameter in all three land uses. Meanwhile, EC, CEC, soil texture, microbial respiration, carbonate, and organic matter are effective parameters in the bioavailability of heavy metals in different land uses and these parameters should be managed in order to remediate the contaminated soils. For this purpose, considering the negative correlation between carbonate and pH and the bioavailability of heavy metals, it is possible to suggest the use of lime for the remediation of the studied soils.

    Keywords: soil land uses, Arak city, Bioavailability, soil properties