فهرست مطالب

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احد نوروززاده* صفحات 1-16
    روند جهانی شدن، افزایش جمیعت و نیاز روزافزون به محصولات کشاورزی سبز، اتخاذ رویکردهای نوین در بخش کشاورزی را بیش از پیش نمایان می کند. در این میان زنجیره تامین سبز در نظام کشاورزی می تواند نقش کلیدی در کاهش فقر و امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه ایفا کند. بر همین اساس در پژوهش حاضر تلاش گردید نقشه راهی برای مدیریت زنجیره تامین سبز در نظام کشاورزی کشور با دو رویکرد کیفی و کمی ترسیم گردد. جامعه آماری در مرحله کیفی 30 نفر از خبرگان، اساتید دانشگاه، مدیران جهاد کشاورزی و فعالان محیط زیست استان اردبیل که به روش هدفمند (نمونه گیری نظری)، با روش ارجاع زنجیره ای (روش گلوله برفی) انتخاب و در بخش کمی، کارشناسان سازمان های جهاد کشاورزی و محیط زیست که مطابق جدول مورگان تعداد 181نفر به عنوان نمونه آماری و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. گردآوری اطلاعات در مرحله اول، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته و در مرحله دوم پرسشنامه محقق ساخته (بازطراحی شده) با پاسخ بسته (طیف لیکرت) بود که بر اساس شاخص های مستخرج از مرحله اول تنظیم گردیده است. مجموعه داده های بدست آمده بعد از طی فرآیند مستمر کدگذاری های باز، محوری و گزینشی و استفاده از نرم افزار MaxQDA، در قالب 126کد باز، 71مفهوم، 20مقوله و 6طبقه بر اساس رویکرد سامان مند سازماندهی شدند. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش و خروجی نرم افزار Smatr PLS، شاخص "حضور سازمان های تولیدکننده سبز در همایش و نمایشگاه ها" با ضریب مسیر 896/0 و شاخص "بخش بندی بر اساس گروه های سنی" با ضریب مسیر 866/0 بعنوان مهتمرین و اثرگذارترین شاخص ها در نقشه راه طراحی شده شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، نظام کشاورزی، نظریه ی داده بنیاد
  • اسد شاهانی*، محمدرضا شهرکی صفحات 17-37

    تغییرات اقلیم با کاهش میزان بارندگی و افزایش نوسانات دمایی موجب تبدیل مراتع به عرصه های بیابانی شده است. در سال های اخیر پروژه های مختلف بیابان زدایی در مراتع اجرا گردید که هر یک به نوبه خود اثراتی بر کسب وکارهای محلی بر جای گذاشته اند. در همین راستا تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات اقتصادی و اجتماعی توسعه کسب وکارهای فصلی در فرآیند بیابان زدایی در مراتع شهرستان آق قلا گلستان صورت گرفت. جمعیت مورد مطالعه در این تحقیق 122 بهره بردار بود که 92 نفر از آن ها بر اساس جدول کرجسی مورگان به عنوان نمونه به شیوه طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار سنجش تحقیق پرسشنامه محقق ساخت بود که روایی محتوایی پرسشنامه از طریق دریافت نظرات کارشناسان و اعضای هیات مدیره تعاونی مرتعداری بررسی شد. به منظور بررسی پایایی ابزار سنجش نیز ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که متوسط آن 851/0 به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد، اثرات اقتصادی و اجتماعی توسعه کسب وکارهای فصلی در فرآیند بیابان زدایی در حد زیاد بود. یافته ها نشان داد، «نیروبخشی در مشارکت و همبستگی اجتماعی» و «تنوع بخشی به مشاغل»، به ترتیب بالاترین اثرگذاری اجتماعی و اقتصادی در کسب وکارهای فصلی ایجاد شده ناشی از اجرای پروژه های بیابان زدایی را در منطقه مورد مطالعه داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده، اشتغال زایی هدفمند از طریق معرفی مشاغل جایگزین دامداری و بهره گیری از پتانسیل نیروی انسانی موجود در منطقه به ویژه زنان می توان انگیزه حفاظت مشارکتی و میزان امید به زندگی را در آن ها افزایش داده و بر اساس شبکه سازی اجتماعی بین بهره برداران و تقویت سرمایه اجتماعی، سطح کسب وکارهای عملیات بیابان زدایی را توسعه داد.

    کلیدواژگان: مرتع، بیابان زایی، بهره برداران، کسب وکار فصلی، آق قلا
  • الهام قادری، خلیل کلانتری*، علی اکبر براتی، سمیه کردعلیوند صفحات 39-58
    علی رغم اهمیت توسعه کارآفرینی روستایی نتایج حاکی از توسعه ناکافی کارآفرینی در روستاها است، بنابراین تحقیق حاضر به تحلیل سازوکارهای موثر بر توسعه کارآفرینی روستایی در شهرستان زیرکوه استان خراسان جنوبی پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش شامل افرادی بودند که از وام اشتغال استفاده کرده بودند (840 نفر). حجم نمونه مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار G*Power تعداد 215 نفر بود که به صورت طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه محقق ساخته بود. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ و تحلیل روایی محتوایی بر اساس نظر جمعی از اساتید گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران و کارشناسان بخش اجرایی جهاد کشاورزی شهرستان زیرکوه مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که از نظر پاسخگویان از میان مولفه های مختلف نشان دهنده توسعه یافتگی کارآفرینی، زیرمولفه های نظام آموزشی با ضریب مسیر (921/0)، بازار (809/0)، زیرساخت ها (753/0)، عوامل فرهنگی (691/0) و در نهایت قوانین و سیاست ها (678/0) به ترتیب دارای بیشترین اهمیت هستند. یافته های این مطالعه همچنین نشان داد از میان سازوکارهای مختلف توسعه کارآفرینی روستایی در حال حاضر سازوکارهای قانونی و سیاستی با ضریب مسیر (304/0) بیشترین تاثیر را بر توسعه کارآفرینی دارا هستند. پس از این سازوکارها به ترتیب سازوکارهای اجتماعی (226/0)، زیرساختی (209/0)، اقتصادی (207/0) و در نهایت مدیریتی (171/0) قرار دارند. به منظور توسعه کارآفرینی روستایی استفاده از روش های آموزشی و همچنین تدوین سازوکارهای قانونی و سیاستی مناسب در جهت حمایت از کارآفرینان روستایی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: توسعه، کارآفرینی روستایی، اشتغال روستایی، شهرستان زیرکوه
  • آمنه آورند*، غلامرضا یاوری، حسین شعبانعلی فمی صفحات 59-81

    پایدارسازی کسب وکارهای بخش کشاورزی یکی از مهم ترین شاخص های توسعه اقتصادی پایدار است. ازاین رو هدف این پژوهش واکاوی عوامل تاثیرگذار بر پایداری کسب وکارهای کشاورزی در استان گلستان می باشد. این تحقیق توصیفی- پیمایشی بوده و جامعه آماری آن را صاحبان کسب وکار های کشاورزی استان (124280 نفر) تشکیل دادند که با استفاده از نرم افزار G-Power تعداد 160 نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها و سنجش تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود و روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SmartPLS4 انجام شد. نتایج نشان داد شاخص اقتصادی- مالی با ضریب 322/0 و شاخص فردی و خانوادگی با ضریب 199/0 (عوامل درون سازمانی) به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر پایداری کسب وکار داشتند. همچنین شاخص سیاسی- قانونی با ضریب 224/0 و شاخص مداخلات ترویجی با ضریب 203/0 (عوامل برون سازمانی) به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را در پایداری کسب وکار داشتند. یافته ها حاکی از آن است که عوامل برون سازمانی نسبت به عوامل درون سازمانی تاثیر بیشتری بر پایداری کسب وکارهای کشاورزی دارند. بر مبنای نتایج پیشنهاد می شود دولت از طریق اصلاح و تقویت سیاست های خود، با اعمال رویه ها و سیستم های منعطف و رفع موانع قانونی، شرایط مساعدتری را در راستای پایداری کسب وکار کشاورزی فراهم نماید.

    کلیدواژگان: کسب وکار کشاورزی، عوامل درون سازمانی، عوامل برون سازمانی، پایداری، استان گلستان
  • حجت ورمزیاری*، زهرا زارع صفحات 83-102
    شرکت های دانش بنیان فعال در تولید نهاده‏ های زیستی کشاورزی، می توانند نقش بسزایی در تولید محصولات سالم ‏تر ایفا کنند. در این راستا، پژوهش حاضر درصدد ارایه مدل پارادایمیک برای توسعه محصولات شرکت های دانش بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی، با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای بوده است. نمونه‏‏ مطالعه شده، شامل 28 نفر از مطلعان کلیدی در زمینه موضوع مورد مطالعه از جمله مدیران خبره شرکت‏های دانش ‏بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی است. نمونه گیری با روش های هدفمند از نوع گلوله ‏برفی و نظری انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع‏ آوری شدند و همزمان با آن، در سه مرحله کدگذاری گردیدند. در این پژوهش از 60 کد باز، 9 کد محوری به دست آمد و طبق یافته ها، بازار محدود نهاده های زیستی و ضعف ساختار تنظیم‏ گری در صدور مجوزها، از شرایط علی و زمینه ‏ای مهمی هستند که مانع از توسعه محصولات شرکت های دانش بنیان تولیدکننده کودها و سموم زیستی شده ‏اند. این دو مقوله، نقش اساسی در کاهش سوددهی شرکت‏های مربوطه داشته ‏اند. در صورت اتخاذ راهبردهایی مانند کوتاه کردن زمان اخذ مجوزها و بهبود بازار می ‏توان انتظار تحقق پیامدهای ارتقاء درآمد شرکت ها و تولید محصولات کشاورزی سالم تر را داشت. در این راستا، راهکارهایی مانند ارتقاء شفافیت و تسهیل فرآیند بررسی و صدور مجوز نهاده ‏های زیستی و نیز توسعه بازار، از جمله از طریق نظارت موثر بر باقی مانده ‏های شیمیایی غیرمجاز در محصولات کشاورزی و اعمال استانداردهای مربوطه ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، نهاده ‏های زیستی، تنظیم‏ گری، بخش خصوصی، دانش‏ بنیان
  • سعید اشتیاقی، بهزاد شهرابی*، فریدون آزما صفحات 103-117

    هدف از این پژوهش شناسایی مولفه ها و شاخص های توسعه مسیولیت اجتماعی شرکتی براساس مولفه های مزیت رقابتی است که با تمرکز بر کارکردها و وظایف محوله به اتاق های بازرگانی بین المللی اجرا شده است. این تحقیق در دو مرحله انجام شده است. مرحله اول با کاربرد تکنیک دلفی فازی با هدف شناسایی شاخص های مسیولیت اجتماعی انجام شد. در این مرحله نمونه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران عالی اتاق های بازرگانی به تعداد 30 نفر بودند که به شیوه هدفمند انتخاب شدند. در مرحله دوم رویکرد کمی جهت غربال و تایید مقوله های شناسایی شده، استفاده شد. نمونه آماری در این قسمت شامل کارشناسان اتاق های بازرگانی به تعداد 357 نفر تعیین شد و به روش تصادفی خوشه ای در بین استان های مختلف انتخاب شدند. یافته های این مطالعه نشان دهنده چهار بعد در قالب 12 مولفه و 46 شاخص برای مسیولیت اجتماعی شرکتی اتاق های بازرگانی بود. بعد زیست محیطی دارای چهار مولفه «پایداری»، «کارآمدی»، «شهرهای سبز» و «زیرساخت کارآمد»، بعد اخلاقی، دارای دو مولفه «پاسخگویی به ذینفعان» و «عدالت اجتماعی»، بعد اقتصادی دارای چهار مولفه «اقتصاد کارآفرین»، «اقتصاد رقابتی»، « اقتصاد تولید کننده» و «اقتصاد کارآمد» و بعد قانونی نیز دارای دو مولفه «رعایت الزامات در اسناد بالادستی» و «ایفای تعهدات نسبت به تمامی ذینفعان» می باشند. لذا پیشنهاد می گردد تا تمهیداتی بر اساس دانش و نوآوری های ارتباطی و اطلاعاتی جهت ارتقای مسیولیت اجتماعی شرکتی براساس مولفه های مزیت رقابتی اتاق های بازرگانی بین الملل صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، مزیت رقابتی، اتاق بازرگانی، پایداری
  • سعیده نیک فرجام، نادر نادری*، احسان خسروی صفحات 119-136

    مطالعه حاضر با هدف پیش بینی خودکارآمدی کارآفرینی از طریق تحمل ابهام و چابکی سازمانی در دانشگاه فرهنگیان استان فارس انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش جزء پژوهش های توصیفی_ همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه فرهنگیان استان فارس بود (270=N) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 155 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد تعدیل یافته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی (شامل آزمون های میانگین، مد و میانه) و آمار استنباطی (شامل مدل سازی معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزارهای SPSS16 و Amos24 انجام پذیرفت. یافته ها نشان دادند که فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند و مدل پژوهش نیز از برازش مناسبی برخوردار بود. در یک جمع بندی بر اساس نتایج اگر سازمان های آموزشی چابک از جمله دانشگاه فرهنگیان به دنبال توسعه رفتارهای کارآفرینانه در بین کارکنان خود می باشند ابتدا باید باورهای کارآفرینانه کارکنان خود را ارتقا دهند که این مهم نیازمند ایجاد جو و محیطی با سطح پیچیدگی بالا در سطح سازمان آموزشی است لذا این سازمان ها باید شرایطی را فراهم نمایند که میزان پذیرش عدم قطعیت و ریسک پذیری را در بین کارکنان خود ارتقاء دهند. این پژوهش پیشنهادهای کاربردی را برای توسعه رفتارهای کارآفرینانه در سازمان های آموزشی چابک به همراه دارد تا از این طریق بتوانند میزان سازگاری خود را با تغییرات محیطی با سرعت بیشتری ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: توسعه رفتارهای کارآفرینانه، سازمان های آموزشی کارآفرین، سازگاری سازمانی
  • مریم مصطفی پور*، پریسا ایران نژاد، مهتاب سلیمی، مژگان عبداللهی، فاطمه پرسته قمبوانی صفحات 137-154
    توسعه و توانمندسازی طی چند دهه اخیر به عنوان راهبرد منابع انسانی برای خلق کارآمدی، بهره وری کارکنان و مدیران مورد توجه پژوهشگران و صاحب نظران قرار گرفته است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی مجموعه سازوکار های اجرایی توانمندسازی مدیران وزارت جهاد کشاورزی مبتنی بر نتایج کانون ارزیابی، به انجام رسیده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و شیوه ی گردآوری داده ها به صورت آمیخته و به دو روش کیفی (داده بنیاد) و کمی (توصیفی و پیمایشی) انجام شد حجم نمونه برای مصاحبه از خبرگان در چارچوب اشباع نظری نهایی با استفاده از نمونه گیری هدفمند و از نوع گلوله برفی ، 30 نفر از افراد خبره (مدیران میانی وزارت جهاد کشاورزی) انتخاب شد. داده های مورد نیاز تحقیق به روش کتابخانه ای - میدانی (مصاحبه و پرسشنامه) گردآوری شد. تحلیل داده هادر بخش کیفی با استفاده از روش گرانددتیوری و دلفی انجام شد. از نتایج مصاحبه در زمینه شناسایی مجموعه سازوکار های اجرایی توانمندسازی مدیران وزارت جهاد کشاورزی مبتنی بر نتایج کانون ارزیابی، 53 مفهوم، 16 واحد معنایی و 7 مقوله (مقولات ارزشیابی، توسعه راهبردی توانمندسازی مدیران در وزارت، آموزش و یادگیری، توسعه سلامت سازمانی، فرایند جذب و استخدام، تفویض اختیار، تغذیه سازمان از نظر مالی، ارزشیابی به عنوان سازوکار های اجرایی در راستای توانمندسازی مدیران) استخراج شد. در ادامه در سه دوره ، مقوله ها و واحدهای معنایی استخراج شده به خبرگان ارایه شد. در راندهای اول و سوم دلفی، واحدهای معنایی و مقولاتی حذف نشدند. اما در دور دوم واحد های معنایی (شناسایی هوشمندی ها و توانمندی های مدیران، اجرا شدن فرایندهای توانمندسازی)، از سوی خبرگان حذف شد.
    کلیدواژگان: سازوکارهای اجرایی، توانمندسازی مدیران، کانون ارزیابی، وزارت جهاد کشاورزی
  • بتول کارگزار، فریدون آزما*، پرویز سعیدی صفحات 155-178

    شهود به عنوان نظرات ایجاد شده عاطفی غیرداوطلبانه می باشند که از طریق همکاری های ناخودآگاه برانگیخته می شود که می تواند نقش مهمی در رشد و توسعه کسب وکارهای کوچک و متوسط کارآفرینان در شرایط اقتصادی نامناسب باشد. در همین راستا با هدف شناسایی مولفه های شهود کارآفرینانه در کسب وکارهای کوچک و متوسط در شرایط عدم اطمینان اقتصادی انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها کیفی بوده که مبتنی بر روش داده بنیاد است. جهت گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته بهره گرفته شد. بر همین اساس برای انجام مصاحبه از 15 نفر عضو هیات علمی دانشگاه با رشته های تخصصی مدیریت و کارآفرینی و 5 نفر از فعالان متخصص کسب وکارهای کوچک و متوسط در استان گلستان که مشغول فعالیت بودند، به روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شد. سپس با استفاده از روش داده بنیاد به کدگذاری مفاهیم استخراج شده پرداخته شد. بر اساس نتایج به دست آمده، 27 مقوله با 60 مفهوم و 154 کد در مرحله کدگذاری محوری مدل پارادایمی نهایی طراحی شد. نتایج نشان داد عوامل قضاوت شهودی، شهود خلاق، شهود حل مساله، شهود فرصت استراتژیک، بینش شهودی، شهود اخلاقی، شهود تجربی، شهود اجتماعی، شهود اطلاعاتی، تفکر شهودی به عنوان عوامل علی ایجادکننده شهود کارآفرینانه در کسب وکارهای کوچک و متوسط در شرایط عدم اطمینان اقتصادی به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار در بهره گیری از شهود کارآفرینانه در کسب وکارهای کوچک و متوسط به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاداتی در راستای تحقق موفقیت کسب وکارهای کارآفرینان در شرایط عدم اطمینان اقتصادی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: شهود کارآفرینانه، شرایط عدم اطمینان اقتصادی، کسب و کار کوچک و متوسط، نظریه داده بنیاد
  • آتنا ارباب زایی، علی کرامت زاده*، فرشید اشراقی، فرهاد شیرانی بید آبادی صفحات 179-196
    امروزه با توجه به کمیابی منابع و عوامل تولید، ارتقای بهره وری به عنوان بهترین و موثرترین روش جهت دستیابی به رشد بخش کشاورزی، بسیار مهم و ضروری است. در بین عوامل تولید نیز کمیت و کیفیت نیروی کار در مراحل مختلف تولید اهمیت به سزایی دارد. لذا، اندازه گیری بهره وری نیروی کار و بررسی عوامل موثر بر آن، موجب بهبود وضعیت کلی سیستم تولید می شود. بر این اساس در این مطالعه به تعیین بهره وری نیروی کار در تولید محصول چغندرقند استان گلستان، همچنین بررسی عوامل موثر بر آن از طریق فرم های تابعی مختلف پرداخته شد. اطلاعات موردنیاز از طریق تکمیل تعداد 166 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در سال زراعی 1400-1399 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد میانگین بهره وری جزیی نیروی کار در تولید چغندرقند استان گلستان در نظام های مختلف خرده مالک، متوسط و عمده مالک به ترتیب معادل 6/3، 1/4 و 7/4 کیلوگرم به ازای هر نفر روزکار می باشد. همچنین نتایج نشان داد متغیرهای سطح زیرکشت، هزینه کل ماشین آلات و هزینه کل نیروی کار تاثیر مثبت و معنی داری بر بهره وری نیروی کار و متغیر تحصیلات با اثر منفی، رابطه معنی داری با بهره وری نیروی کار ندارد. افزایش هزینه نیروی-کار زمانی منجر به افزایش بهره وری می گردد که ناشی از افزایش دستمزد در ازای افزایش کیفیت نیروی کار نظیر استفاده از نیروی-کار با مهارت بالا، خلاق و کارآفرین باشد. بنابراین پیشنهاد می گردد شرایط مناسب جهت به کارگیری نیروی کار با مهارت بالا، خلاق و کارآفرین در فرایند تولید بخش کشاورزی فراهم گردد تا ضمن توسعه کارآفرینی، افزایش بهره وری نیروی کار را نیز به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی کار، کارآفرینی، فرم تابعی، چغندرقند، استان گلستان
|
  • Ahad Norouzzadeh * Pages 1-16
    The process of globalization, increase in population and increasing need for green agricultural products show the adoption of new approaches in the agricultural sector more and more. Meanwhile, the green supply chain in the agricultural system can play a key role in reducing poverty and food security in developing countries. Based on this, in this study, an attempt was made to draw a roadmap for managing the green supply chain in the country's agricultural system with two qualitative and quantitative approaches.The statistical population in the qualitative phase is 30experts, university professors, managers of agricultural jihad and environmental activists of Ardabil, who were selected by the purposeful method (theoretical sampling), with the chain reference method (snowball method), and in the quantitative part, the experts of agricultural and environmental jihad organizations According to Morgan's table, 181people were studied as a statistical sample based on stratified random sampling. The collection of information in the first stage was in-depth and semi-structured interviews, and in the second stage, a research-made (redesigned) questionnaire with closed answers (Likert scale) was set based on the indicators extracted from the first stage. After coding and using MaxQDA, 126open codes, 71concepts, 20categories and 6classes were organized. Based on the output of Smatr PLS, the index "Presence of green production organizations in conferences and exhibitions" with a path coefficient of 0.896 and the index "segmentation based on age groups" with a path coefficient of 0.866 as the most interesting and effective indicators in The designed roadmap was identified.
    Keywords: Green Supply Chain, Agricultural System, grounded theory
  • Asad Shahani *, Mohammadreza Shahraki Pages 17-37

    Climate change, characterized by reduced rainfall and increased temperature fluctuations, has led to the transformation of rangelands into desert areas. In recent years, various desertification projects have been implemented in these rangelands, each with multiple effects on local businesses. In this regard, this study aims to investigate the economic and social effects of developing seasonal businesses in the process of desertification of rangelands in Agh-Qala County, Golestan Province. The study population consisted of 122 rangeland users, of which 92 were selected as the sample size based on the Morgan's table using a stratified random sampling method. The research instrument was a researcher-developed questionnaire, and the content validity of the questionnaire was examined through obtaining the opinions of experts and board members of the cooperative rangeland management. To assess the reliability of the measurement tool, Cronbach's alpha coefficient was calculated, yielding an average of 0.851. The results of the study indicated that the economic and social effects of developing seasonal businesses in the process of desertification were high. The findings showed that "empowerment in participation and social cohesion" and "diversification of livelihoods" had the highest average rank, indicating the greatest social and economic impact of the seasonal businesses created through the implementation of desertification projects in the study area. Based on the results obtained, targeted employment generation through the introduction of alternative livelihoods to livestock farming and utilizing the existing human potential in the region, especially for women, can increase their motivation for participatory conservation and their level of life satisfaction.

    Keywords: Rangeland, Desertification, stakeholders, Seasonal Businesses, Agh-Qala
  • Elham Ghaderi, Khalil Kalantari *, Aliakbar Barati, Somayeh Kordalivand Pages 39-58
    Despite the importance of developing rural entrepreneurship, reports indicate insufficient development of rural entrepreneurship. Therefore, the present research has analyzes the effective mechanisms on the development of rural entrepreneurship in Zirkouh county. The study population included people who used employment loans (840 people). The sample size was determined using G*Power software (215 people). was used to select the samples. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was confirmed through Cronbach's alpha and content validity analysis based on the opinion of the professors of the Department of Agricultural Management and Development of Tehran University and the experts of the Agricultural Jihad of Zirkoh county. Descriptive statistics and confirmatory factor analysis were used for data analysis (using Smart PLS software V.3). The results showed that among the various components that indicate the development of entrepreneurship, the sub-components of the educational system with the path coefficient (0.921), market (0.809), infrastructures (0.753), and cultural factors (0.691); and finally, laws and policies (0.678) are respectively the most important. The findings also showed that among the various mechanisms for the development of rural entrepreneurship, legal and political mechanisms with a path coefficient (0.304) have the greatest effect on the development of entrepreneurship. After these mechanisms there are social (0.226), infrastructure (0.209), economic (0.207) and management (0.171) mechanisms. To develop rural entrepreneurship, it is suggested to use educational methods as well as develop appropriate legal and policy mechanisms to support rural entrepreneurs.
    Keywords: Development, Rural Entrepreneurship, Rural Employment, Zirkoh county
  • Amaneh Avarand *, Gholamreza Yavari, Hossein Shabanali Fami Pages 59-81

    Sustainability of agricultural businesses is one of the significant factors to reach sustainable economic development. As a result, the goal of this study was to examine both internal and external factors that affect the sustainability of agricultural businesses in the province of Golestan. In this descriptive-survey study, 160 samples were chosen using G-power software from a statistical population of agribusiness owners (N= 124280) in the province who were active in various areas of the food supply chain. A researcher-made questionnaire served as the study's measurement instrument, and the reliability of the tool was determined by calculating Cronbach's alpha and it was validated by receiving expert judgments. Software such as SMARTPLS4 were used for the data analysis. According to the findings, the individual and family index had the least impact on business sustainability, with a coefficient of 0.199, and the economic-financial index, with a coefficient of 0.332 had the greatest impact. Additionally, the political-legal index with a coefficient of 0.224 and the index of promotional interventions (external-organizational) with a coefficient of 0.203 had the largest and least impact on business sustainability, respectively. Additionally, the results showed that external organizational elements rather than internal organizational factors have a bigger influence on the sustainability of agricultural businesses. According to the findings, it is advised that the government should provide more favorable conditions for the sustainability of agricultural business through reforming and strengthening its policies by applying flexible procedures and systems and removing legal obstacles

    Keywords: agricultural business, factors internal- organizational, factors external- organizational, Sustainability, Golestan Province
  • Hojjat Varmazyari *, Zahra Zare Emamverdikhan Pages 83-102
    The knowledge-based bio-agri inputs companies can play a significant role in the healthier food production. In this regard, current research has tried to formulate the paradigm model for product development in knowledge-based bio-agri inputs companies that produce biological fertilizers and pesticides, using a qualitative approach and method of the grounded theory. The studied sample includes 28 expert managers of the knowledge-based companies and other related key informants. Sampling was done by purposive methods of snowball and theoretical sampling. The data were collected through semi-structured interviews and at the same time were coded in three stages. The process of coding generated 60 open codes and 9 axial codes. The findings revealed that the limited market of biological agri-inputs and the weakness of the regulatory structure in issuing licenses were the most important causes and context and intervening conditions which had hindered the product development in the knowledge-based bio-agri inputs companies. These two categories have played a major role in reducing the profitability of the companies. In case of adopting strategies such as shortening the time of issuing permits and improving the market, we can expect the realization of consequences such as improving the income of the companies and production of healthier agricultural products. In this regard, solutions such as improving the transparency and ease of the process of reviewing and issuing licenses for biological inputs, as well as developing relevant markets, including through effective monitoring of unauthorized chemical residues in agricultural products and the enforcement of relevant standards, have been presented.
    Keywords: Sustainable agriculture, biological inputs, regulatory, private sector, knowledge-based
  • Saeid Eshtiaghi, Behzad Shahrabi *, Fereidoun Azma Pages 103-117

    The purpose of this research is to identify the components and indicators of the development of corporate social responsibility based on the components of competitive advantage, which has been implemented by focusing on the functions and duties assigned to international commerce chambers. This research has been done in two stages. The first stage was carried out using the fuzzy Delphi technique with the aim of identifying social responsibility indicators. At this stage, the statistical sample consisted of 30 academic experts and high managers of commerce chambers who were selected in a targeted manner. In the second stage, a quantitative approach was used to screen and confirm the identified categories. In this part, the statistical sample included 357 experts of commerce chambers and they were selected by random cluster method among different provinces. The findings of this study showed four dimensions in the form of 12 components and 46 indicators for the corporate social responsibility of commerce chambers. The environmental dimension has four components: "sustainability", "efficiency", "green cities" and "efficient infrastructure", the ethical dimension has two components: "responsiveness to stakeholders" and "social justice", the economic dimension has four components: "entrepreneurial economy". "competitive economy", "producer economy" and "efficient economy" and the legal dimension also have two components: "complying with requirements in upstream documents" and "fulfilling obligations to all stakeholders". Therefore, it is suggested to take measures based on knowledge and communication and information innovations to promote corporate social responsibility based on the components of the competitive advantage of international commerce chambers.

    Keywords: Corporate Social Responsibility, Competitive Advantage, Chamber of Commerce, Sustainability
  • Saeedeh Nikfarjam, Nader Naderi *, Ehsan Khosravi Pages 119-136

    The present study was conducted with the aim of predicting entrepreneurial self-efficacy through uncertainty tolerance and organizational agility in Farhangian University of Fars Province. In terms of purpose, this research was applied, and in terms of method, it was part of descriptive-correlational research. The statistical population of the research included all employees of Farhangian University of Fars province (N=270). 155 people were selected as a sample using the stratified random sampling method and using the Karjesi and Morgan table. In the present study, a modified standard questionnaire was used to collect data. Data analysis was done in two sections: descriptive statistics (including tests, mean, mode and median) and inferential statistics (including structural equation modeling) using SPSS16 and Amos24 software. The findings showed that the research hypotheses were confirmed and the research model had a good fit. In a summary based on the results, it can be stated that if agile educational organizations, including Farhangian University, seek to develop entrepreneurial behaviors among their employees, they must first promote the entrepreneurial beliefs of their employees, which requires creating an atmosphere and environment with a high level of complexity in The level of the organization is educational, so these organizations should create conditions that promote the acceptance of uncertainty and risk-taking among their employees. This research brings practical suggestions for the development of entrepreneurial behaviors in agile educational organizations so that they can improve their adaptability to environmental changes more quickly.

    Keywords: Development of Entrepreneurial Behaviors, Entrepreneurial Educational Organizations, Organizational Adaptation
  • Maryam Mostafapoor *, Parisa Irannejad, Mahtab Salimi, Mojgan Abdollahi, Fatemeh Paraste Ghombavani Pages 137-154
    the current research was conducted with the aim of identifying the set of executive mechanisms for empowering the managers of the Ministry Agricultural Jihad based on the results of the evaluation center. The research has been carried out in terms of practical purpose and qualitative data collection method (fundamental data method). Sample Size For interviews with experts in the framework of final theoretical saturation, 30 experts (middle managers of the Ministry of Jihad Agriculture) were selected using targeted sampling of the snowball type. The data needed for the research has been collected by library-field method (interview and questionnaire). Data analysis was done in the qualitative section using grounded theory and the Delphi method. From the results of the interview in the field of identifying the set of executive mechanisms for empowering the managers of the Ministry of Agricultural Jihad based on the results of the assessment center, 53 concepts, 16 semantic units and 7 categories (assessment categories, strategic development). From the empowerment of managers in the ministry, education and learning, development of organizational health, recruitment and hiring process, delegation of authority, financial nutrition of the organization, assessment were extracted as executive mechanisms in line with the empowerment of managers. Then, in three occasions, the extracted categories and semantic units were presented to the experts. In the first and third round of Delphi, semantic and categorical units were not removed. However, in the second round, semantic units (identification of managers' intelligence and capability, implementation of empowerment processes) were removed by experts.
    Keywords: executive mechanisms, empowering managers, assessment center, Ministry of Agricultural Jihad
  • Batoul Kargozar, Fereydoon Azma *, Parviz Saeidi Pages 155-178

    Intuitions are non-voluntarily created emotional opinions that are stimulated through unconscious cooperation, which can play an important role in the growth and development of small and medium-sized businesses of entrepreneurs in unfavorable economic conditions. In this regard, it was done with the aim of identifying the components of entrepreneurial intuition in small and medium-sized businesses in conditions of economic uncertainty. This research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of Grounded Theory method, which is based on database method. A semi-structured interview tool was used to collect data. Based on this, 15 university faculty members with specialized fields of management and entrepreneurship and 5 experts in small and medium businesses in Golestan province were interviewed using the method of judgmental purposeful sampling until theoretical saturation was reached. Then, the extracted concepts were coded using the Grounded Theory method. Based on the obtained results, 27 categories with 60 concepts and 154 codes were designed in the axial coding phase of the final paradigm model. The results showed the factors of intuitive judgment, creative intuition, problem solving intuition, strategic opportunity intuition, intuitive insight, moral intuition, experimental intuition, social intuition, informational intuition, intuitive thinking as causal factors that create entrepreneurial intuition in small and medium businesses in conditions of uncertainty. Economic factors were found to be the most important factors influencing the use of entrepreneurial intuition in small and medium businesses. suggestions were made in order to realize the success of entrepreneurs' businesses in the conditions of economic uncertainty.

    Keywords: Entrepreneurial Intuition, Conditions of Economic Uncertainty, Small, Medium Business, grounded theory
  • Atena Arbabzaei, Ali Keramatzadeh *, Farshid Eshraghi, Farhad Shirani Bidabadi Pages 179-196
    Today, productivity is the best and most effective way to achieve economic growth. Among the factors of production, the quantity and quality of the labor force in different stages of production is very important. Therefore, measuring the productivity of the labor force and investigating the factors affecting it will improve the overall situation of the production system, so this study, conduct the determination the productivity of the labor force in the production of sugar beet in Golestan province. The required information was collected by completing 166 questionnaires in the 2020-2021 crop years. The results showed that the average physical productivity of sugar beet production in Golestan province in small-owner, medium-owner, and major-owner systems is equivalent to 3.6, 4.1, and 4.7 kg per man-day, respectively. The results also showed that cultivated area, total cost of machinery and total cost of labor have a positive and significant effect, and education has a negative and significant effect on labor productivity. When the increase in labor costs leads to an increase in productivity, which is caused by an increase in the quality of labor, such as the use of highly skilled, creative and entrepreneurial labor. Therefore, it is suggested to provide suitable conditions for the use of creative and entrepreneurial labor in the production process of the agricultural sector, so as to increase the productivity of the labor force in addition to the development of entrepreneurship.
    Keywords: Labor productivity, Entrepreneurship. functional form, Sugar beet, Golestan Province