فهرست مطالب

برنامه ریزی توسعه کالبدی - پیاپی 30 (تابستان 1402)

فصلنامه برنامه ریزی توسعه کالبدی
پیاپی 30 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد عباسی* صفحات 1-16

    سکونتگاه های غیر رسمی، نماد ناپایداری در نظام های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه شهری است که پیامد  آن، افزایش میزان آسیب پذیری در ابعاد مختلف، ازجمله در زمینه کالبدی است. این مناطق با انبوهی از مشکلات، کیفیت زندگی شهروندان را تحت تاثیر قرار داده و از طرفی مدیریت بر این بخش از شهر با سایر مناطق شهری متفاوت و دشوار است. بنا بر اهمیت تهدیدات سکونتگاه های غیر رسمی در مقابل مخاطرات محیطی، هدف این مقاله شناخت عوامل موثر در آسیب پذیری کالبدی و مدل سازی آن در محله اسدآبادی شهر خرم آباد است. روش تحقیق به لحاظ ماهیت و روش، تحلیلی توصیفی و به لحاظ هدف، کاربردی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از مدل رگرسیون چند متغیره، مدل ماشینبردار پشتیبان (SVM-ԑ) و الگوریتم جنگل تصادفی (RF) استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که محله اسدآبادی، در تمام شاخص های کالبدی در وضعیت نامناسبی قرار دارد و از منظر ساکنان محله اسدآبادی، شاخص خدمات عمومی با ضریب رگرسیونی 429/0 بیشترین اثر گذاری را بر آسیب پذیری کالبدی دارد. بر اساس معیارهای ارزیابی، مدل کرنل سیگمویید ماشین بردار از سایر روش ها نتایج بهتری را ارایه می دهد و این مدل، توانایی پیش بینی آسیب پذیری کالبدی مجتمع های سکونتی غیر رسمی در برابر مخاطرات را تا بیش از 60 درصد موارد، صحیح پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری کالبدی، سکونتگاه غیر رسمی، مدل ماشین بردار پشتیبان، الگوریتم جنگل تصادفی، خرم آباد
  • مهدی کلاهی*، حمید عمرانیان خراسانی، زینب شریفی صفحات 17-32
    طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر امام رضا (ع)، با هدف تعدیل فشار و کنترل تراکم فزاینده صورت گرفته است. این طرح، با اقدام در جهت تحول کیفی و نیز بهینه نمودن اصول معماری معاصر، درصدد دستیابی به ‏تعادلی پایدار و کاهش فشارهای گوناگون برآمده از مرکز شهر است. تغییرات اعمال شده، موجب تحولات فراوان اجتماعی-اقتصادی در منطقه ثامن شده است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل اجتماعی - اقتصادی این طرح، از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و در دو مرحله، داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی با ابزار مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شد. در مرحله اول، جامعه آماری پژوهش را ساکنان منطقه ثامن شهر مشهد تشکیل دادند. نمونه گیری با استفاده از روش تصادفی، تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در مرحله دوم، بر اساس عوامل شناسایی شده، پرسشنامه ای، تدوین شد و کارشناسان شهرداری منطقه ثامن، بر اساس میزان اهمیت، آن عوامل را وزن دهی کردند. در ادامه، برای تجزیه و تحلیل یافته ها و ارایه راهبردها، از روش SWOT استفاده شد که از طریق تشکیل ماتریس های ارزیابی و با استفاده از تحلیل عوامل داخلی و خارجی، ضمن شناسایی مزایا و معایب طرح، به ارزیابی موانع و محدودیت های محتمل در راه توسعه کالبدی منطقه پرداخته و راهکارهایی برای انجام طرح با کمترین مشکلات ارایه می دهد. از جمله نتایج به‏دست آمده، کاهش واحدهای مسکونی، افزایش واحدهای اجاره ای و افزایش نارضایتی ساکنان و مالکان از تغییر مکان زندگی و شرایط محیط زیستی منطقه بوده است. همچنین طبق امتیازهای نهایی عوامل داخلی و خارجی، راهبرد تهاجمی برجسته شد. در نهایت، پیشنهاداتی به منظور کاهش اثرات منفی طرح نوسازی و بهسازی بافت ارایه شده است.
    کلیدواژگان: ماتریس ارزیابی سریع، طرح نوسازی، منطقه ثامن، حرم مطهر رضوی
  • شیفته فرخی، سید مجید مفیدی شمیرانی، سمانه جلیلی صدرآباد* صفحات 33-60

    کودکان، قشر مهم و حساسی هستند که باید نظر و خواسته های آن ها درباره محیط زندگیشان پرسیده شود؛ همین امر موجب شکل گیری محلات دوستدار کودک منطبق با نیازهای آنان می شود. دلیل انتخاب محله پونک جنوبی خودرومداری، تراکم بالا و مشارکت پایین کودکان در محله بود. بنابراین، هدف از این پژوهش شناسایی راه های  مشارکت کودکان در راستای ایجاد محلات دوستدار کودک است. روش تحقیق، توصیفی -تحلیلی است و نوع پژوهش از نوع کاربردی است و از نظر مکانی، پژوهش میدانی و کتابخانه ای است. جامعه آماری، کودکان زیر 18 سال محله پونک جنوبی است که شامل 7291 نفر بوده و حدود 5/20 درصد از جمعیت محدوده را به خود اختصاص داده اند و نیاز به برنامه ریزی دارند. یکی از روش های مشارکت کودکان، ترسیم نقاشی است که کودکان به روش تصادفی ساده برگزیده شده اند. بنابراین، با تحلیل نقاشی کودکان می توان محله پونک جنوبی را به سمت دوستدار کودک بودن هدایت کرد. نتایج پژوهش از بررسی  نقاشی 50 کودک نشان می دهد که 19 مقوله، مورد علاقه و توجه کودکان بوده. در میان مقوله ها، به ترتیب تعامل فعال و غیرفعال با محیط طبیعی و مصنوع و همچنین آسایش اقلیمی دارای بیشترین توجه و دسترسی به حمل و نقل همگانی، ایجاد مسیرهای ویژه دوچرخه سواری و پیاده رویی، مورد توجه کمتری در نقاشی کودکان بود. همچنین بعد محیطی با  26/45 درصد در رتبه اول و حمل و نقل با 07/6 در رتبه آخر از نظر کودکان  قرار گرفته است. بنابراین می توان با مشارکت دادن کودکان، محلات دوستدار کودک ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: مشارکت پذیری، محلات دوستدار کودک، پونک جنوبی، کلان شهر تهران
  • شیرین گودرزی*، امیرحسین پورجوهری صفحات 61-70

    رشد کالبدی شهرهای بزرگ ایران، مدیریت شهری را ناچار به توسعه پروژه های شهری به ویژه در حوزه حمل ونقل کرده است. این پروژه ها عموما با نگاهی ترافیکی و در راستای توسعه کالبدی و ایجاد زیرساخت و تسهیلات برای حرکت خودروها تعریف می شوند و دیدگاه مسایل اجتماعی و کیفیات فضایی بررسی نمی شود. ازاین رو بسیاری از این پروژه ها به ویژه در شهر کرج به دلیل تبعات مختلف اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی و محیطی با انتقادات گسترده ای روبه رو بوده اند. با توجه به تضاد آرا در این حوزه، بررسی سازگاری این پروژه ها با شاخص های توسعه پایدار شهری بسیار ضروری است. این مقاله به ارزیابی سه پروژه تقاطع غیرهمسطح شهر کرج بر اساس ابعاد چهارگانه توسعه پایدار شامل «شکوفایی اقتصادی»، «سرزندگی فرهنگی»، «ارتقای اجتماعی» و «تاب آوری زیست محیطی» می پردازد. داده های پژوهش کمی است و به وسیله پرسشنامه محقق ساخت گردآوری شده است. تحلیل نتایج با استفاده از تکنیک چرخه های پایداری، نشان داد که پروژه های تقاطع های غیرهمسطح شهری کرج در غالب شاخص های مدنظر برای پایداری، به خصوص ابعاد اجتماعی و محیطی نامطلوب هستند. ناسازگاری اجتماعی و فضایی، بسنده و خوش بینی به مسایل فنی و در اجرای پروژه، بی توجهی به خواست ساکنان و طراحی پایدار از دلایل عدم موفقیت این پروژه ها است.

    کلیدواژگان: پروژه های شهری، تقاطع غیرهمسطح، توسعه پایدار شهری، کرج
  • عباسعلی آروین* صفحات 71-86

    انرژی های تجدید پذیر یکی از مهمترین منابع تامین انرژی رایگان، پاک و عاری از اثرات مخرب زیست محیطی هستند که می تواند بطور مطلوب در مناطق دوردست بخصوص مناطق روستایی که دور از منابع اولیه تولید انرژی هستند مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش پتانسیل انرژی های تجدید پذیر از جمله انرژی باد و خورشیدی در توسعه روستایی شهرستان اردستان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از آمار شدت تابش خورشید و ابرناکی آسمان بصورت روزانه و از آمار سرعت و جهت وزش باد با پریود 3 ساعته ایستگاه اردستان استفاده شد. روش کار برای تخمین تابش معادله آنگستروم و برای پیش بینی و تخمین توان توربین های بادی از تابع احتمال توزیع ویبول استفاده گردید. نتایج نشان داد شهرستان اردستان به دلیل ضریب ابرناکی کمتر، از استعداد بالایی برای بهره برداری از انرژی خورشید برخوردار می باشد. همچنین با توجه به اینکه در حدود 90 درصد اوقات سال در اردستان وزش باد با سرعت بین m/s8/8-6/3 از جهت جنوب و جنوب غرب وجود دارد. با اعمال ضریب دانسیته نسبت به دما و ارتفاع، قدرت عملی توربین در در ارتفاع 50 متری متری به kw/h528 می رسد که از توان بالایی برای تولید نیروی الکتریسته برخودار است. با توجه به اینکه امکان بهره برداری شخصی روستاییان از توربین های بادی با مقیاس بزرگ فراهم نیست لذا استفاده از آبگرم کن های خورشیدی برای خانوارهای روستایی و استفاده از دکل های برق بادی جنب مناطق روستایی با مدیریت شرکت توزیع برق شهرستان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تابش خورشید، معادله آنگستروم، مدل های ویبول، سکونت گاهای روستایی اردستان
  • سحر ندایی طوسی*، مجید پریشان، خدر فرجی راد، حمید میرمیران صفحات 87-104
    انرژی های تجدید پذیر یکی از مهم ترین منابع تامین انرژی پاک و عاری از اثرات مخرب زیست محیطی هستند که می تواند به طور مطلوب در مناطق دوردست، به ویژه مناطق روستایی که دور از منابع اولیه تولید انرژی هستند، مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش پتانسیل انرژی های تجدید پذیر از جمله انرژی باد و خورش طی چند دهه اخیر روند رشد جمعیت و فعالیت در پسکرانه های تهران شتاب بی سابقه ای گرفته و در نتیجه، گستره حریم پایتخت دچار چالش های اساسی شده است. تغییرکاربری زمین به ویژه اراضی با پوشش طبیعی، باغ ها و زمین های کشاورزی به نفع ساخت وسازهای مجاز و غیرمجاز، نمود این چالش هاست. جمعیت روزافزون شهر تهران در کنار نیازهای گسترده به زمین و ناتوانی در پاسخ به تقاضا در محدوده رسمی شهرهای موجود و نارسایی در سازوکارهای مدیریت حریم، دامنه تغییرات منفی به وجودآمده را دوچندان نموده و اگرچه تا به امروز راهکارهای متفاوتی برای مدیریت حریم پایتخت  پیش بینی شده، ولی این راهکارها نتوانسته اند در عمل خود را با ساختار نهادی_ سازمانی و  مکانی_ فضایی موجود مطابقت دهند. حال سوال این است که برای غلبه بر مشکلات موجود در حریم پایتخت، الگوی مطلوب بایستی واجد چه ویژگی هایی باشد؟ برای پاسخ به این سوال از روش کیفی مبتنی بر تحلیل محتوای اسناد و مصاحبه با متولیان و صاحب نظران استفاده شد. نتایج نشان می دهد الگوی مناسب و موثر  مدیریت حریم، مستلزم در بر داشتن لایه های مختلف مدیریتی از سطح ملی تا محلی، ایفای نقش حداکثری بخش ها و سازمان های مختلف در حریم، مشارکت بخش های غیردولتی و تدارک سازوکار نظارت و پایش مداوم حریم طبق سیاست ها، جهت گیری ها و ضوابط و مقررات اسناد و برنامه های موضوعی و موضعی می باشد چراکه در صورت تداوم نارسایی های موجود در سازوکارهای مدیریت حریم، دیری نخواهد پایید اندک فضاهای باارزش زیستی و طبیعی پیرامون کلانشهر تهران و شهرهای اطراف آن نیز از بین خواهند رفت.
    کلیدواژگان: کلانشهر تهران، حریم، مدیریت حریم، مدیریت یکپارچه
  • امیر جاهد، بشیر بیگ بابایی*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 105-120

    شکل گیری و تداوم حاشیه نشینی در قالب سکونتگاه های غیررسمی را می توان بزرگترین چالش در ساماندهی و مدیریت کالبدی_فضایی شهرهای امروزی به شمار آورد. این نوع سکونتگاه ها با ابعاد مختلف خود، نمایشی کالبدی_فضایی از اجتماع پذیری غیراجتماعی افراد و گروه هاست. بازنمود کالبدی این پدیده های شهری در برچسب های متنوع همواره در فرایندی غیررسمی زاده شده و همواره به مثابه یک چالش پدیده ای ضد شهری نگریسته شده است. در این رابطه، مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به دنبال بررسی نقش عوامل و پیشران های تاثیرگذار بر ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی محله شمس آباد شهر تبریز است. گردآوری داده ها با مطالعات کتابخانه ای و میدانی با کمک پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری شامل گروه متخصصین به تعداد 30 نمونه آماری است که با روش دلفی پرسشنامه بین آن ها توزیع گردید. تحلیل داده ها نیز با روش دلفی، آزمون تک نمونه ای T و تحلیل مسیر در قالب DPSIR با کمک نرم افزار SPSS انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که طبق مدل DPSIR مولفه «فشار» با ضریب 254/6 بیشترین امتیاز را دریافت کرده است. همچنین، براساس آزمون تحلیل مسیر شاخص «فشار» با ضریب اثرکل 623/0 بیشترین تاثیر و رابطه علی را با ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی دارد. از طرفی، مولفه های «تاثیر» با ضریب اثر کل 591/0 ؛ «پاسخ» با ضریب اثر کل 556/0 ؛ «وضعیت» با ضریب اثر کل 547/0 ؛ و «نیروی محرکه» با ضریب اثر کل 537/0 قرار دارند. لذا به منظور توانمندسازی و بهسازی محله شمس آباد شهر تبریز تقویت سیستم حمل ونقل ؛ جانمایی مناسب کاربری های ناسازگار ؛ استحکام ابنیه های فرسوده؛ حل مشکل سند مالکیت ضروری است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، توانمندسازی، بهسازی، بازآفرینی، شمس آباد تبریز
  • عباس شیعه*، سیده زهرا حسینی، نگین حجتی، روژین رئوفی صفحات 121-137

    توسعه اقتصاد محلی با تکیه بر بهبود بنگاه های محلی رقابتی، باعث جذب سرمایه گذاری داخلی و ارتقاء سرمایه انسانی، مهارت های کار، ارتقاء زیرساخت های محلی و توسعه متوازن اقتصادی در محلات می شود. در این میان خلاقیت به عنوان پایه و اساس چهار محور فوق می تواند سبب رشد و توسعه اقتصادی در بسیاری از جوامع معاصر شود. صنایع خلاق به عنوان منبع فرهنگی و تجاری قدرتمندترین بخش اقتصاد هستند که بهره گیری از این صنایع در حوزه های برنامه ریزی موجب توسعه اقتصاد محلی و به تبع توسعه اقتصاد ملی می شود. شهر خلاق نیز با داشتن صنایع خلاق و جذب نیروی خلاق رشد و توسعه اقتصادی را در پی خواهد داشت. محدوده فرحزاد واقع در ناحیه9  منطقه 2شهرداری تهران با در برداشتن منابع اکولوژیکی مناسب و نهاد های فعال از سویی و شرایط نامناسب اجتماعی-اقتصادی و وجود مشاغل غیررسمی از سوی دیگر، قابلیت اتخاذ رویکرد شهرخلاق در تقویت اقتصاد محلی جهت بهبود وضعیت اشتغال و توانمندسازی افراد را داراست. این پژوهش برای دستیابی به این هدف در سه گام انجام شده است.در گام نخست با مرور ادبیات نظری، ابعاد استعداد، فناوری، مدارا، دارایی سرزمین و مشارکت شهری تعیین شد.درگام دوم پهنه هایی با اولویت برنامه ریزی با توجه به اشتراکات موجود مشکلات اقتصای، اجتماعی و کالبدی شامل؛ امنیت پایین، دسترسی و معابر نامناسب، وجود مشکلات زیست محیطی، فقدان سند مالکیت، پایین بودن سطح تعاملات اجتماعی در محدوده، مشکلات اقتصادی، وضعیت نامناسب مسکن و وجود اختلافات فرهنگی میان اقوام گوناگون شناسایی شد. در گام آخر ابعاد در نواحی واجد شرایط برنامه ریزی از طریق مصاحبه مورد  ارزیابی قرارگرفته است. در ادامه با تحلیل مصاحبه ها از طریق نرم افزار مکس کیودا ،نقش مولفه های  در توسعه اقتصاد محلی فرحزاد شناسایی شده است. بنابراین در بعد دارایی های سرزمین با 7 مولفه؛ سابقه تاریخی، نقش گردشگری، مذهبی، برخورداری از باغات سنتی، روددره فرحزاد، رستوران ها و بخش کوهستانی فرحزاد، در بعد فناوری با مولفه برخورداری از اینترنت همراه، در بعد استعداد با 4 مولفه؛ برخورداری از نهادهای فرهنگی، مهارت های ساکنین، تمایل به یادگیری مهارت و تمایل به آموزش، دربعد مشارکت شهری با 3 مولفه؛ برخورداری از تنوع اقوام مختلف، پیگیری مشکلات موجود و مشارکت در طرح های عمرانی قابل توجه است.

    کلیدواژگان: شهرخلاق، توسعه اقتصادمحلی، نیروهای کاری خلاق، صنایع خلاق، محدوده فرحزاد
|
  • Hamed Abbasi* Pages 1-16

    Informal settlements are a symbol of instability in the economic, social and cultural systems of the urban community. The consequence of this instability is to increase the degree of vulnerability in various dimensions, including physical vulnerability. These areas have affected the quality of life of the citizens with their problems, and on the other hand, managing this part of the city is different and difficult compared to other urban areas. According to the importance of threats of informal settlements against environmental hazards, the purpose of this article is to study the effective factors of physical vulnerability and modeling in the Asad Abadi neighborhood of Khorramabad. The research method is analytical-descriptive. In terms of purpose, the research method is applied-developmental. For data analysis, multivariate regression model, support vector machine model (SVM-ԑ) and random forest (RF) algorithm were used. The research findings showed that Assad Abadi neighborhood is in poor condition according to all physical indicators. From the perspective of residents of Asad Abadi neighborhood, the public service index with a regression coefficient of 0.429 has the most effect on physical vulnerability. Based on the evaluation criteria, the sigmoidal kernel model of the vector machine gives better results than the other methods. This model correctly predicts the physical vulnerability of informal residential complexes to hazards in more than 60% of cases.

    Keywords: Physical vulnerability, Informal settlement, Support Vector Model, Random Forest Algorithm, Khorramabad
  • Mahdi Kolahi *, Hamid Omranian Khorasani, Zeinab Sharifi Pages 17-32
    The renovation and improvement plan for the urban texture surrounding the Holy Shrine of Imam Reza was initiated to reduce increasing density and urban pressures. This plan aims to achieve a stable balance and alleviate various pressures associated with the city center by pursuing qualitative transformation and optimizing contemporary architectural principles. The implementation of this plan has led to significant socio-economic changes in the Samen region, Mashhad, Iran. This descriptive-analytical research focuses on the socio-economic analysis of the aforementioned plan. Data and information were collected in two stages through library research, field studies, interviews, and questionnaires. In the first stage, the residents of Samen district constituted the statistical population. Sampling was conducted using a random method until theoretical saturation was reached. In the second stage, a questionnaire was developed based on identified factors, and experts from the municipality of Samen region assigned weights to these factors based on their importance. The SWOT Method was employed to analyze the findings, to identify advantages and disadvantages, and to evaluate potential obstacles and limitations hindering urban development. The method provides insights and proposes solutions to execute the plan with minimal complications. The results indicate a decrease in residential units, an increase in rental units, and growing dissatisfaction among residents and property owners due to the changes in living conditions and the relocation process. Based on the final scores of internal and external factors, an offensive strategy is recommended. Finally, suggestions are presented to mitigate the negative effects of the renovation plan and enhance the urban fabric.
    Keywords: Quick Assessment Matrix, Renovation Plan, Samen District, Razavi Holy Shrine
  • Shifteh Farokhi, S.Majid Mofidi Shemirani, Samaneh Jalilisadrabad * Pages 33-60

    Children are an important and sensitive group whose opinion and wishes should be asked about their living environment. This causes the formation of child-friendly neighborhoods that meet their needs. The reason for choosing South Poonk neighborhood was the car traffic, high density and low participation of children in the neighborhood. Therefore, the purpose of this research is to identify the ways of children's participation in order to create child-friendly neighborhoods. The research method is descriptive-analytical. The research is of an applied type and in terms of location, it is a field and documentary research. The statistical population is children under the age of 18 in South Pounak neighborhood, which includes 7291 people and about 20.5% of the population of the area. One of the methods of children's participation is to draw a picture, which children are chosen by a simple random method. Therefore, by analyzing the children's drawings, it is possible to direct the South Pounak neighborhood to be child-friendly. The research results from the examination of 50 children's drawings show that 19 categories were liked and noticed by children. Among the categories, respectively, active and passive interaction with the natural and artificial environment, as well as climatic comfort have the most attention and access to public transportation, creating special routes for cycling and walking, were less important in children's drawings. Also, the environmental dimension is ranked first with 26.45% and transportation is ranked last with 6.07% from the point of view of children. Therefore, it is possible to create child-friendly neighborhoods by involving children.

    Keywords: Participation, Child-friendly neighborhoods, South Pounak, Tehran metropolis
  • Shirin Goodarzi *, Amirhossein Pourjohari Pages 61-70

    The physical growth of Iranian metropolises has forced the urban management to develop urban projects, especially in the field of transportation. These projects are generally defined from a traffic point of view and in line with physical development and the creation of infrastructure and facilities for the movement of cars, and are oblivious to social issues and spatial qualities. Therefore, many of these projects, especially in the city of Karaj, have faced widespread criticism due to various social, cultural and even economic and environmental consequences. Considering the conflict of opinions in this field, it is very necessary to check the compatibility of these projects with the indicators of sustainable urban development. This article evaluates three non-level intersection projects in Karaj based on the four dimensions of sustainable development, including "economic prosperity", "cultural vitality", "social development" and "environmental resilience". The research is quantitative and the data was collected through a researcher-made questionnaire. The results of the sustainability cycles technique showed that the projects of non-level intersections in Karaj city are unfavorable based on the indicators considered for sustainability, especially the social and environmental dimensions. Social and spatial incompatibility, great optimism about technical issues, neglecting residents' opinions, and lack of sustainable design are among the reasons for the failure of these projects.

    Keywords: Urban projects, Non-level intersection, sustainable urban development, Karaj
  • Abbasali Arvin * Pages 71-86

    Renewable energies are one of the most important sources of clean energy without harmful effects on the environment, which can be optimally used in remote areas, especially in rural areas. In this research, the potential of renewable energies including wind and solar energy for rural development in Ardestan township was investigated. For this purpose, daily statistics of solar radiation intensity and sky cloudiness and wind speed and direction statistics with a 3-hour time period of Ardestan station were used. The Weibull distribution probability function was used to estimate the radiation of Angstrom's equation and to predict and estimate the power of wind turbines. The results showed that Ardestan has a high talent for using solar energy due to the lower cloudiness coefficient. In about 90% of the year in Ardestan, wind blows with a speed between 8.8-3.6 m/s from the south and southwest. So, by applying the density coefficient in relation to temperature and height, the practical power of the turbine at a height of 50 meters reaches 528 kw/h, which has a high power for generating electricity. Due to the fact that it is not possible for the villagers to use wind turbines on a large scale, the use of solar water heaters for rural households and the use of wind power towers under the management of the township's electricity distribution company are suggested.

    Keywords: Solar radiation, Angstrom equation, Weibull Models, Rural settlements of Ardestan
  • Sahar Nadayi Tosi *, Majid Parishan, Khedr Farajirad, Hamid Mirmiran Pages 87-104
    During the last few decades, the number of population and activity in the suburbs of Tehran has grown rapidly and as a result, the buffer zone of the capital city has faced major challenges. Changing the land use, especially natural covers, gardens and agricultural lands in favor of authorized and unauthorized constructions, is the manifestation of these challenges. Factors such as the growing population of Tehran, the extensive needs for land and the inability to respond to these needs as well as the weakness of urban space management have doubled the scope of the negative changes that have occurred. Although different solutions have already been presented to manage the capital's hinterland, they have not been able to match the existing institutional-organizational and spatial structures. Now, the question is, in order to overcome the problems in the capital city, what characteristics should the ideal model have? To answer this question, a qualitative method based on content analysis of documents and interviews with trustees and experts was used. The results show that the appropriate and effective model of hinterland management requires the following: the participation of all management levels from the national to the local, maximizing the role of various departments and organizations involved in hinterland issues, the participation of non-governmental sectors, the provision of a continuous monitoring mechanism of hinterland according to policies, regulations and various programs. If the inadequacies in thehinterland management mechanisms continue, it won't be long before some valuable biological and natural spaces around Tehran metropolis and its surrounding cities will be lost.
    Keywords: Tehran metropolis, Hinterland, Hinterland Management, Integrated Management
  • Amir Jahed, Bashir Beygbabaye *, Karim Hosseinzadeh Dalir Pages 105-120

    The formation and continuation of marginalization in the form of informal settlements can be considered the biggest challenge in organizing and managing the physical space of today's cities. These types of settlements with their different dimensions are a physical-spatial representation of the non-social sociability of individuals and groups. The physical representation of these urban phenomena in various labels has always been born in an informal process and has always been seen as a challenge of an anti-urban phenomenon. The present article, with descriptive-analytical method, seeks to investigate the role of factors and propulsions influencing the organization of informal settlements in Shamsabad neighborhood of Tabriz city. Data was collected through documentary, questionaries and field studies. The statistical sample includes 30 experts and the questionnaires were distributed among them using the Delphi method. Data analysis was also done with Delphi method, one-sample T test and path analysis in DPSIR format with the help of SPSS software. The findings showed that according to the DPSIR model, the "pressure" component received the highest score with a coefficient of 6.254. Also, based on the path analysis test, the "pressure" index with a total effect coefficient of 0.623 has the greatest impact and causal relationship with the organization of informal settlements. . On the other hand, the "impact" components with a total effect coefficient of 0.591; "Response" with a total effect coefficient of 0.556; "Status" with a total effect coefficient of 0.547; and "driving force" with a total effect coefficient of 0.537. Therefore, in order to empower and improve the Shamsabad neighborhood of Tabriz, strengthen the transportation system; suitable placement of incompatible land uses; strength of dilapidated buildings; and solving the ownership document problem are essential.

    Keywords: Informal settlement, Empowerment, Improvement, Regeneration, Shamsabad, Tabriz
  • Abbas Shieh *, Zahra Hosseini, Negin Hojjati, Rojin Raofi Pages 121-137

    If the development of the local economy relies on the improvement of competitive local enterprises, it will attract domestic investment, improve human capital, increase work skills, improve local infrastructure and balanced economic development in the localities. Creativity as a foundation can cause economic growth and development in many contemporary societies. As a cultural and commercial source, creative industries are the most powerful part of the economy, and their use in planning areas leads to the development of the local economy and, consequently, the development of the national economy. The creative city will also lead to economic growth and development by having creative industries and attracting creative forces. Farahzad neighborhood has the ability to adopt the creative city approach in strengthening the local economy in order to improve the employment situation and empower people for two reasons: one is that it has suitable ecological resources and active institutions, and the second is that it suffers from unfavorable socio-economic conditions and the existence of informal jobs. This research has been done in three stages to achieve its goals. In the first step, by reviewing the theoretical literature, the dimensions of talent, technology, tolerance, land property and urban participation were determined. In the second stage, areas with planning priority based on existing spatial, social and physical commonalities include; low security, inadequate access and roads, existence of environmental problems, lack of ownership documents, low level of social interactions in the area, economic problems, poor condition of housing and existence of cultural differences between different ethnic groups were identified. In the last step, the criteria in the eligible planning areas were evaluated through interviews. Then, by analyzing the interviews through the MAXQDA software, the role of the components in the development of the local economy of Farahzad has been identified. Therefore, each of the examined dimensions was considered as follows: the dimension of land assets with seven components include; historical background, role of tourism, religion, traditional gardens, Farahzad river, restaurants and mountain section; the technology dimension with the component of having mobile internet; talent dimension with four components i.e., Possession of cultural institutions, residents' skills, desire to learn skills and desire for education, and urban participation dimension with three components; enjoying the diversity of different ethnic groups, following up on existing problems and participating in construction projects.

    Keywords: Creative City, Local Economy Development, Creative Workforce, Creative Industries, Farahzad Neighbor