فهرست مطالب

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال نهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معصومه فتح الهی، جواد سوسنی*، علی محمدزاده، إتو پوتونن، رامین حسین زاده صفحات 291-302
    در فضای سبز شهری بسته به هدف، از گونه های مختلف پهن برگ و سوزنی برگ استفاده می شود که دارای ویژگی های متنوع و پیچیده هستند. در این پژوهش برای دست یابی به اطلاعات دقیق درختان و با هدف پوشش نقاط ضعف دو فناوری TLS و TOF از تلفیق آن ها استفاده شد. برای این منظور تعداد 20 اصله درخت از گونه های پهن برگ (نارون و زبان گنجشک) و سوزنی برگ (سروناز و سرونقره ای) فضای سبز دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی انتخاب و ابرنقاط آن ها با استفاده از TLS وTOF تولید شد. پس از پردازش ابرنقاط متغیرهای قطر و سطح مقطع برابرسینه و مساحت تاج اندازه گیری شد. RMSE اندازه گیری قطر برابرسینه درختان گونه های پهن برگ و سوزنی برگ با استفاده از فناوری TOF به ترتیب 33/0 و 38/0 سانتی متر و با فناوری TLS، 59/0 و 62/0 سانتی متر به دست آمد. خطای اندازه گیری قطر پهن برگان به علت پوست نازک تر، نسبت به سوزنی برگان کمتر بود. سطح مقطع اندازه گیری شده با استفاده از فناوری TOF از دقت بیشتری نسبت به TLS برخوردار بود؛ در مقابل فناوری TLS در اندازه گیری مساحت تاج عملکرد دقیق تری دارد. سطح مقطع و مساحت تاج درختان پهن برگ به علت شکل نامتقارن و نامنظم تنه و تاج این درختان خطای بیشتری نسبت به سوزنی برگان نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده و بررسی نقاط قوت و ضعف این فناوری ها، تلفیق این دو، نتایج دقیق تر و جامع تری را در پی دارد. بنابراین توصیه می شود در پژوهش های علمی دقیق که مبنای کارهای اجرایی قرار می گیرند، از تلفیق این فناوری ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: اسکن لیزر زمینی، سطح مقطع، مساحت تاج، مدت زمان پرواز
  • رویا گیاه پرور فومنی، رامین نقدی*، مهرداد نیکوی، مهرداد میرزایی صفحات 303-316
    روش ارزیابی بصری تخریب خاک، ابزاری سریع و موثر برای ارزیابی ارزان از وضعیت کیفی خاک در عرصه است. هدف این پژوهش، ارزیابی بصری تخریب خاک در اثر عملیات بهره برداری به روش چوب کوتاه و تمام درخت در جنگلکاری های غرب گیلان بود. بدین منظور اطلاعات تعداد 625 نقطه نمونه برداری در هر روش برای ارزیابی تخریب خاک به روش بصری برداشت شد. نتایج نشان داد که روش های بهره برداری بررسی شده، نسبت های مختلفی از سطح عرصه را تخریب کردند، به طوری که 36/79 و 92/69 درصد از سطح کل عرصه به ترتیب در روش چوب کوتاه و روش تمام درخت تخریب شدند. مقدار تخریب در طبقه مازاد مقطوعات در روش بهره برداری چوب کوتاه بیشتر از روش تمام درخت بود. همچنین نتایج نشان داد که مقدار کوبیدگی خاک در روش چوب کوتاه (72/18 درصد) بیشتر از روش تمام درخت (08/14 درصد) بود. مازاد مقطوعات، تخریب سطحی و کوبیدگی خاک معمول ترین نوع تخریب ایجاد- شده توسط روش های بهره برداری بودند به طوری که بیشترین مقدار تخریب در هر دو روش مربوط به طبقه تخریب مازاد مقطوعات بود. نتایج آزمون من-ویتنی نیز نشان داد که اختلاف معنی داری بین دو روش بهره برداری چوب کوتاه و تمام درخت وجود دارد. به طورکلی نتایج نشان داد که نوع روش خروج چوب آلات در عملیات بهره برداری و چوبکشی اثر مهم و معنی داری بر تخریب خاک جنگل به همراه دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی خاک، بهره برداری جنگل، چوبکشی زمینی، زراعت چوب
  • علی اصغر واحدی*، مجتبی محمودی، کرمعلی ذبیحی، محمد متینی زاده، مجتبی ایمانی راستاببی صفحات 317-334

    هدف اصلی این پژوهش تعیین مقدار اثرگذاری خشک دارها بر تغییرات مقادیر کربن آلی خاک معدنی زیر بستر آنهاست. این پژوهش در قطعات نمونه دایمی 400 مترمربعی انجام شد. در داخل هر قطعه نمونه در بستر زیرین خشک دارهای با ارتفاع بیش از 5/1 متر و قطر برابرسینه یا قطر میانی بیش از 5/7 سانتی متر، تجمعات آلی حاصل از پوسیدگی بافت های چوبی برداشت شده و بعد از کنار زدن لایه آلی مذکور، لایه معدنی خاک تا عمق 10 سانتی متر نمونه برداری و به محیط آزمایشگاه منتقل شد. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که مقادیر کربن آلی خاک بستر زیرین خشک دارهای گونه های مختلف با انواع فرم و درجات مختلف پوسیدگی دارای تغییرات معنی داری است. به تبع آن، نتایج آزمون ناپارامتریک پرمانوآ دوطرفه نیز نشان داد که اثرهای متقابل فرم، گونه و پوسیدگی خشک دارها در رویشگاه های مورد پژوهش به صورت جفتی بر مقادیر کربن آلی خاک معدنی بستر زیرین خشک دارها معنی دار نبود. نتایج آزمون اسپیرمن نیز نشان داد که مقادیر کربن آلی، عناصر غذایی و ماده آلی بین زیربستر آلی و لایه معدنی خاک خشک دارها دارای تغییرات مستقلی از یکدیگر بود (05/0<P) و بین مقادیر کربن آلی و مقدار نیتروژن کل در لایه معدنی خاک ارتباط معنی داری مشاهده شد (01/0>P).

    کلیدواژگان: ارتفاعات بالابند، تجمعات آلی، جنگل های هیرکانی، خشک دارهای اوری، عناصر غذایی
  • سجاد قنبری*، عایشه اسماعیلی صفحات 335-347
    تشریح کمی توده های جنگلی از نظر ترکیب و تنوع گونه ای به عنوان یکی از مهم ترین ابزارها در مدیریت جنگل است. هدف از پژوهش پیش رو، بررسی ترکیب و تنوع گونه ای توده های شاخه و دانه زاد جنگل های ارسباران است. برای انجام این پژوهش در منطقه مورد بررسی 24 قطعه نمونه مستطیلی شکل به مساحت نیم هکتار (با ابعاد 50 متر در 100 متر) به صورت منظم تصادفی پیاده شد. در هر قطعه نمونه با استفاده از روش آماربرداری صددرصد، مشخصه های ساختاری توده شامل گونه، تعداد جست، قطر و ارتفاع جست گروه اندازه گیری شد. برای بررسی تنوع زیستی از شاخص تنوع شانون-وینر، غنای مارگالف و یکنواختی پایلو استفاده شد. نتایج نشان داد که ممرز (8/63 درصد) به عنوان گونه غالب و اوری (7/26 درصد) و افرا کرب (5/4 درصد) جزء گونه های همراه با بیشترین فراوانی بودند. میانگین ارتفاع، قطر جست گروه به ترتیب 45/6 متر، 14/12 سانتی متر به دست آمد. بیشترین و کمترین مقدار شاخص تنوع زیستی مربوط به شاخص پایلو (01/1) و شاخص مارگالف (71/0) است. پژوهش نشان داد پراکنش قطری توده حاکی از همسال و جوان بودن توده و شکل زنگوله ای پراکنش ارتفاعی نیز بیانگر تجمع بیشترین جست ها در طبقات ارتفاعی میانی است.
    کلیدواژگان: ارسباران، بلوط اوری، تنوع گونه ای، ساختار
  • زهرا سعیدی ابواسحقی، بابک پیله ور*، سید وحید سیدنا صفحات 349-363
    برای بررسی تاثیر تنش خشکی بر ویژگی های رویشی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نهال ارغوان، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح آبیاری شامل 75 (تنش ملایم)، 50 (تنش متوسط) و 25 (تنش شدید) درصد ظرفیت زراعی و شاهد (100 درصد ظرفیت زراعی) در شرایط گلخانه ای انجام شد. نتایج نشان داد تنش خشکی شدید موجب کاهش شدید در صفات رویشی مانند رویش ارتفاعی نهال (8/86 درصد) تعداد برگ و زیست توده تر و خشک کل به ترتیب به مقدار 93، 2/46 و 8/44 درصد شد، اما رویش حجمی ریشه (1034 درصد) افزایش یافت. همچنین تنش خشکی تمامی شاخص های تبادلات گازی و رنگدانه های فتوسنتزی را تحت تاثیر قرار داد، به طوری که در سطح 25 درصد ظرفیت زراعی سبب کاهش قابل توجهی در مقدار فتوسنتز (20/1 میکرومول دی اکسید کربن بر مترمربع در ثانیه)، تعرق (65/0 میلی مول بر مترمربع در ثانیه)، هدایت روزنه ای (2/106 میلی مول بر مترمربع در ثانیه) و مزوفیلی (0088/0 میلی مول بر مترمربع در ثانیه)، غلظت دی اکسید کربن درون سلولی (2/134 میلی مول دی اکسید کربن بر متر مربع در ثانیه) و کارآیی کربوکسیلاسیون (0112/0 میکرومول دی اکسید کربن بر مول آب) شد. مقدار رنگدانه های فتوسنتزی (کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کارتنویید) نیز در سطح تنش 25 درصد ظرفیت زراعی، کاهش چشم گیری نشان دادند (به ترتیب 07/4، 96/1، 03/6 و 23/1 میلی گرم بر گرم وزن تر). با توجه به ارزیابی های فوق، به نظر می رسد گونه ارغوان می تواند تنش خشکی تا 75 درصد ظرفیت زراعی را تحمل کند، اما در صورت کاهش مقدار آب تا حد آستانه 25 درصد، رشد و عملکرد آن به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پرولین، فتوسنتز، کارآیی کربوکسیلاسیون، کلروفیل a، هدایت مزوفیلی
  • عایشه اسماعیلی، سید رستم موسوی میرکلا*، مرضیه حجاریان، سجاد قنبری صفحات 365-379
    هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های کمی و کیفی توده های بلوط برودار و برآورد مقدار تولید میوه آن در طبقات ارتفاعی مختلف است. در این بررسی در 3 طبقه ارتفاعی از جنگل های سردشت (کمتر از 1000 متر، بین 1000تا 1400 متر و بیشتر از 1400 متر) سامان عرفی 6 روستا انتخاب و در توده های جنگلی 32 خط نمونه برداشت شد. در برداشت خط نمونه ها نوع گونه ، ارتفاع، قطر برابرسینه، قطر کوچک و بزرگ تاج، مبدا گونه، وضعیت سلامت و فاصله بین درختان اندازه گیری شد. برای برآورد محصول، میوه های تولیدشده 116 اصله درخت در طبقات قطری مختلف به روش بصری شمارش و 6 نمونه صدتایی از میوه 6 پایه توزین شدند. براساس میانگین وزن 100 میوه، وزن میوه تمامی پایه ها محاسبه شد. بیشترین مقدار میانگین قطر برابرسینه (16/36 سانتی متر)، قطر تاج (34/6 متر) و ارتفاع پایه های (71/6 متر) در طبقه ارتفاعی کمتر از 1000 متر قرار دارد. مشخصه قطر برابرسینه با مقدار میوه تولیدی هر پایه به طور معنی داری همبستگی مثبت (54/0=r2) نشان دادند. این پژوهش نشان داد گونه بلوط برودار در طبقات ارتفاعی کمتر بیشترین درصد آمیختگی را داشته (9/51 درصد) و با افزایش ارتفاع از سطح دریا حضور آن کاسته می شود و ویژگی های کمی و کیفی پایه های آن تغییرات معنی داری (در سطح 01/0 درصد) را نشان می دهد. براساس نتایج پیشنهاد می شود در برنامه های احیا و غنی سازی در طبقه ارتفاعی کمتر از 1000 متر از گونه برودار بیشتر استفاده شود.
    کلیدواژگان: برودار، جنگل های سردشت، سامان عرفی، میوه
  • علی مهدوی*، محسن اکبری، مهدی امیدی، مصطفی نادری صفحات 381-399
    تحقیق حاضر با هدف، برآورد زی توده، ذخیره کربن و شاخص سطح برگ گونه زالزالک (Crataegus aronia L.) در جنگل های سرطاف شهرستان ایلام انجام شد. بدین منظور و با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی، 30 اصله درخت زالزالک انتخاب و متغیرهای قطر یقه، ارتفاع درخت، طول تاج، قطر بزرگ و کوچک تاج و متوسط قطر تاج اندازه گیری شد. سپس برگ های یک چهارم تا یک هشتم تاج درختان نمونه جمع آوری شد. پس از خشک کردن در داخل آون، وزن خشک برگ ها تعیین شد. پس از سوزاندن مقدار کافی از برگ های خشک شده در کوره الکتریکی، وزن مواد آلی و مقدار کربن برگ ها به دست آمد. نتایج نشان داد که متوسط زی توده برگ، ذخیره کربن برگ، مقدار جذب دی اکسید کربن از جو به ترتیب 18/99، 61/46، 59/170 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. متوسط شاخص سطح برگ گونه زالزالک برای هر درخت 08/9 و در هکتار منطقه 095/0 محاسبه شد. نتایج بررسی روابط آلومتریک با استفاده از روابط رگرسیونی مدل های مختلف نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین متغیر متوسط قطر تاج با متغیرهای زی توده و شاخص سطح برگ درختان زالزالک در جنگل های ایلام وجود دارد. به طور کلی، نتایج حاصل از این تحقیق توانایی اندازه گیری زی توده، ترسیب کربن و شاخص سطح برگ گونه زالزالک را با استفاده از معادلات آلومتریک نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، روش درخت متوسط، مدل رگرسیونی توانی، شاخص سطح برگ
  • میرحامد اختری، اسدالله متاجی*، ساسان بابایی کفاکی، هادی کیادلیری صفحات 401-418

    هدف این پژوهش، بررسی پویایی مکانی و زمانی الگوی پراکنش درختان در یک دوره 10 ساله در پی بروز آشفتگی ناشی از زوال در جنگل های بلوط استان لرستان است. بدین منظور مشخصه های کمی و الگوی مکانی درختان در موزاییک هایی به مساحت پنج هکتار در چهار منطقه مختلف و فاقد زوال که در سال 1389 برداشت شده بود، در سال 1399 (سه منطقه دارای شرایط زوال و یک منطقه فاقد زوال) دوباره مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین تعداد در هکتار در مناطق دچار زوال، کاهش یافته و در منطقه فاقد زوال افزایش یافت. در طی دوره 10 ساله مقدار تاج پوشش دچار تغییرات شد، ولی تفاوت معنی داری مشاهده نشد، اما از نظر تراکم و درصد تاج پوشش درختان اختلاف معنی داری بین مناطق وجود دارد. نتایج بررسی الگوی مکانی درختان بلوط ایرانی (Quercus brantii) در مناطق دچار زوال نشان داد که در ابتدا و انتهای دوره در توده های خالص و کم تراکم، الگوی مکانی کپه ای بوده و در توده های آمیخته با غالبیت بلوط و تراکم به نسبت زیاد الگوی پراکنش تصادفی بود که با افزایش فاصله کپه ای شود. آشفتگی ناشی از زوال بلوط در توده های آمیخته سبب شد که کپه ای شدن در شعاع کمتری (فاصله 40 متر و بیشتر) اتفاق بیفتد، درحالی که در توده های آمیخته فاقد زوال کپه ای شدن در شعاع بیشتر از 60 متر مشاهده شد. بر این اساس می توان اذعان داشت که زوال بلوط بر الگوی پراکنش مکانی درختان در طول زمان تاثیرگذار است و نتایج حاصل می تواند راهنمای موثری در راستای مدیریت توده های زوال یافته باشد.

    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، پویایی، جنگل های زاگرس، خشکیدگی درختان
  • فرزانه مقبل اصفهانی، سید جلیل علوی*، سید محسن حسینی، مسعود طبری کوچکسرائی صفحات 419-436
    با وجود پتانسیل جنگل های هیرکانی برای حفظ توده های بلندمازو، فراوانی این گونه به شدت کاهش یافته است و بیشتر توده های جوان این گونه به طور جدی در معرض تهدید قرار گرفته اند. این پژوهش با استفاده از یک دیدگاه تلفیقی، پراکنش گونه بلندمازو جنگل هیرکانی را با هدف تعیین مناطق بهینه برای احیای جنگل با استفاده از پنج روش مختلف مدل سازی شامل مدل خطی تعمیم یافته (GLM)، مدل جمعی تعمیم یافته (GAM)، تحلیل طبقه بندی درختی (CTA)، مدل رگرسیون تقویت شده (GBM) و روش های جنگل تصادفی (RF) ارایه می دهد. نقشه های بارندگی و دما براساس داده های جمع آوری شده از شبکه ای از ایستگاه های هواشناسی کشور و همچنین داده های خاک از نقشه های پایگاه Soilgrid مشتق شد. سپس مهم ترین متغیرهای مستقل تاثیر گذار در پراکنش بلندمازو شناسایی شد. نتایج نشان داد که وزن مخصوص ظاهری خاک، pH، تغییرات بارندگی فصلی و بارندگی در سردترین فصل سال در تعیین و توسعه رویشگاه این گونه از بیشترین اهمیت نسبی برخوردار بوده و منطقه هیرکانی دارای پتانسیل مطلوب 1/14 درصد برای این گونه است. نقشه مطلوبیت رویشگاه تولید شده، به عنوان مبنایی برای طرح های احیایی جنگل ها به ویژه در مناطقی که بیشتر تحت تاثیر تخریب هستند، پیشنهاد می شود. این نقشه بیانگر مطلوبیت بالای رویشگاه این گونه در قسمت جنوب غربی هیرکانی است.
    کلیدواژگان: رویشگاه های مطلوب، متغیرهای اولیه و ثانویه توپوگرافی، جنگلکاری
|
  • Masoumeh Fatholahi, Javad Soosnai *, Ali Mohammadzadeh, Eetu Puttonen, Ramin Hosseinzadeh Pages 291-302
    Depending on the purpose, different species of broadleaf and coniferous trees are used in the urban green space, which has diverse and complex characteristics. In this study, to obtain accurate information about trees and to cover the weaknesses of two technologies, TLS and TOF, their combination was used. For this purpose, 20 trees were selected from broadleaf (Fraxinus Ornus L. & Ulmus umbraculifera) and coniferous (Cupressus sempervirens L. & Cupressus arizonica Greene) species in the green space of Khajeh Nasir Toosi University and their point clouds were produced using TLS and TOF. After processing point clouds, the parameters of breast diameter, basal area, and crown area were measured. The RMSE of measuring the diameter at the breast of broadleaf and coniferous trees using TOF technology was 0.33 and 0.38 cm and TLS technology was 0.59 and 0.62 cm respectively. The diameter measurement error of the broadleaf is less than the coniferous due to the thinner bark. The basal area measured using TOF technology is more accurate than TLS; On the other hand, TLS technology has a precise and unique function in measuring the crown area. The basal area and crown area of broadleaf trees showed more errors than coniferous trees due to the asymmetric and irregular shape of the stem and crown. According to the obtained results and the examination of the strengths and weaknesses of these technologies, the combination of these two leads to more accurate and comprehensive results. Therefore, it is recommended to use the integration of these technologies in detailed scientific studies that are the basis of executive works.
    Keywords: Basal area, Crown area, Terrestrial Laser Scanning, Time of Flight
  • Roya Giahparvar Foumani, Ramin Naghdi *, Mehrdad Nikooy, Mehrdad Mirzaei Pages 303-316
    Several methods have been proposed to evaluate soil quality in line with its management and provide suitable management solutions. Visual assessment method of soil disturbance provides a quick and effective tool for cheap evaluation of the quality of the soil in the field. The method of visual evaluation of soil degradation provides a quick and effective tool for cheap evaluation of soil quality in the field. The aim of this study was to visually assessment of soil disturbance due to forest operation by short wood and full tree methods in western plantations of Guilan province. For this purpose, 625 plots were measured in each method based on visual soil assessment method. The results showed that the studied operation methods destroyed different proportions of field areas so that 79.36 and 69.92% of the total area were destroyed in the short wood and full tree methods, respectively. Logging residuals in short wood method was more than in full tree method. The results showed that soil compaction in the short wood method (18.72%) was higher than in full tree method (14.08%). Logging residuals, shallow disturbance and soil compaction were the most common types of soil disturbance cause by logging methods, therefore the highest amount of disturbance in both methods was related to the logging residuals class. The results of Mann-Whitney U test showed that there was a significant difference between the two forest logging methods. In general, the results showed that the type of timber removal method in logging operations and skidding has a significant effect on forest soil disturbance.
    Keywords: Soil assessment, forest logging, Ground skidding, Wood farming
  • AliAsghar Vahedi *, Mojtaba Mahmoudi, Karam Ali Zabihi, Mohammad Matinizadeh, Mojtaba Imani Rastabi Pages 317-334

    One of the concerns for the executive organizations to introduce an alternative plan of rest of the Hyrcanian forests is to make decision regarding the exit of coarse woody debris (CWD) volume from the Hyrcanian forests. The research was carried out in the permanent plot with 400 m2 based on the protocols of the comprehensive research plan enacted by Agricultural research Education and Extension organization in Iran. Within each plot beneath the CWDs over than height of 1.5 m and dimensions of 7.5 cm, the organic accumulations resulted from the decay trend were sampled. Besides, the soils mineral layer up to 10 cm depth were sampled after removing the organic accumulations, and were transported to the laboratory. The results of PCA (Principal Component Analysis) showed that beneath the CWDs including higher organic accumulations, amount of the organic carbon and the nutrients were lower in the substrate soil mineral layer. Furthermore, the results of Spearman test indicated that amounts of organic carbon and nutrients in the organic and substrate mineral layers were independent of each other (P > 0.05), and amounts of the organic carbon with Nitrogen were significantly correlated (P < 0.01). Also, the results of two-way PERMANOVA test indicated that interactions of form, species and decay of the CWDs in the study sites were not significantly effective on the organic carbon under the CWDs.

    Keywords: High altitude, Organic accumulations, Hyrcanian forests, Caucasian oak CWDs, nutrients
  • Sajad Ghanbari *, Ayeshe Esmaili Pages 335-347
    Quantitative description of forest stands in terms of the composition and species diversity is used as one of the most important tools in forest management. This research investigates the composition and species diversity of the coppice with standard stands of Arasbaran forests. In order to carry out this research, 24 rectangular sample plots with an area of ​​half a hectare (with dimensions of 50 meters by 100 meters) were randomly surveyed in the study area. Inside these samples, the structural characteristics of the stands, including the species, Coppice shoots, the diameter and the height of the sprout-clump, were measured using the 100% statistical method. Shannon-Wiener diversity index, Margalf richness and Pylo's uniformity were used to check biodiversity. The results showed that Carpinus betulus L. (63.8 percent) was the dominant species and Quercus macranthera (26.7 percent) and Acer campestre (4.5 percent) were among the species with the highest abundance. The average height and DBH were 6.45 meters and 12.14 cm, respectively. The highest and lowest values ​​of the biodiversity index are related to the Pylo index (1.01) and the Margalef index (0.71). The research showed that the diagonal distribution of the stand indicates that the stand is of the same age and young, and the bell shape of the height distribution also indicates the accumulation of the most searches in the middle altitude classes.
    Keywords: Arasbaran, Quercus macranthera, Species diversity
  • Zahra Saeidi Abueshaghi, Babak Pilehvar *, Sayed Vahid Sayedena Pages 349-363
    To investigate the effect of drought stress on the vegetative, physiological, and biochemical characteristics of purple seedlings, an experiment was conducted in the form of a completely randomized design with four levels of irrigation including 75% (mild stress), 50% (medium stress) and 25% (severe stress) of the field capacity (FC) and the control (100% FC) in greenhouse conditions. The results showed that severe drought stress significantly reduced vegetative traits such as seedling height growth (86.8%), the number of leaves, and total fresh and dry biomass by 93%, 46.2%, and 44.8%, respectively, but increased root volumetric growth (1034%). Also, drought stress affected all parameters of gas exchange and photosynthetic pigments. So that at the level of 25% FC, it caused a significant decrease in the rate of photosynthesis (1/20 µmolCo2m-2s-1), transpiration (0/65 mmolm-2s-1), stomatal conductance (106/2 mmolm-2s-1) and mesophilic (0/0088 mmolm-2s-1), intracellular carbon dioxide concentration (134/2 mmolCO2 m-2s-1) and carboxylation efficiency (0/00112 µmolCO2 mol-1H2O). The amount of photosynthetic pigments (chlorophyll a, b, total chlorophyll, and carotenoids) also showed a significant decrease at 25% FC (4.07, 1.96, 6.03 and 1.23 mg g-1 FW, respectively.). Also, drought stress increased the amount of proline and soluble sugar and showed the highest values at the level of 25% FC (respectively, 1.348 µmol g-1 FW of proline and 41.51 mg g-1 FW of soluble sugar). According to the above evaluations, it seems that the purple variety can tolerate drought stress up to 75% FC without causing damage to the plant tissue, but if the amount of water is reduced to the threshold of 25% FC, its growth and performance will be severely affected.
    Keywords: Carboxylation efficiency, Chlorophyll a, Mesophilic conductivity, Photosynthesis, Proline
  • Ayeshe Esmaili, Seyed Rostam Mousavi Mirkala *, Marziye Hajjarian, Sajad Ghanbari Pages 365-379
    The purpose of this research is to investigate the quantitative and qualitative characteristics of the Quercus branti stands in the altitude classes and to estimate the amount of its fruit production in the investigated stands; therefore, in the three altitudes classes of Sardasht forests (below 1400 m, 1000-1400 m, and over 1400 m), the study area were chosen and 27 transects were randomly taken. In the sample, characteristics such as species, height, dbh, small and large crown diameter, trees origin, health and distance between trees were measured. To estimate the fruit, the number of fruits produced from 116 stems in different diameter classes were visually counted and weighed. Based on the average weight of 100 fruits, the weight of all individuals was calculated. The results also showed that Quercus branti coverage was the highest in the altitude layer less than 1000 m and it decreases with the increasing altitude. The average d.b.h (36.16 cm), the crown diameter (6.34 m), and the total height (6.71 m) are the highest in the altitude class below 1000 m. D.b.h as an important variable showed a significant positive correlation with the amount of fruit produced by selected trees. This research showed that with the increase in altitude, the presence of the Quercus branti decreases, and the quantitative and qualitative characteristics of trees show significant differences. Based on the results, it is suggested to use more Quercus brantii species in rehabilitation and enrichment programs in the altitude class of less than 1000 meters.
    Keywords: customary system, Fruit, Sardasht forests, Quercus branti
  • Ali Mahdavi *, Mohsen Akbari, Mehdi Omidi, Mostafa Naderi Pages 381-399
    The objective of this research was to estimate the biomass, carbon storage and leaf area index of hawthorn species (Crataegus aronia L.) in Sartaf forests of Ilam city. For this purpose, using random sampling method, 30 hawthorn trees were selected and variables of collar diameter, tree height, crown length and large and small diameter of the crown were measured. Then, the leaves from 1/4 or 1/8 of the crown of sample trees were collected. After drying the leaves in the oven, the dry weight of the leaves was determined. After burning a sufficient amount of dried leaves in an electric oven, the weight of organic matter and carbon content of the leaves were obtained. The weight method was used to calculate the leaf area index. The results showed that the average leaf biomass, leaf carbon sequestration, and carbon dioxide absorption from the atmosphere were 99.18, 46.61, and 170.59 kg per hectare, respectively. The average leaf area index of hawthorn species was calculated as 9.08 for each tree and 0.095 per hectare in study area. The results of allometric relationships using different regression models showed a positive and significant correlation between the variable of mean crown diameter with the variables of biomass and leaf area index of hawthorn trees in Ilam forests. In general, the results of this research show the ability of using allometric equations to measure biomass, carbon sequestration, and leaf area index of Crataegus aronia.
    Keywords: carbon sequestration, Mean tree method, Power regression model, Leaf Area Index
  • MirHamed Akhtari, Asadollah Mataji *, Sasan Babaei Kafaki, Hadi Kiadaliri Pages 401-418

    The aim of this study was to investigate the spatiotemporal dynamics of trees distribution patterns in a ten-year period following disturbance caused by decline in the oak forests of Lorestan province in the west of Iran. For this purpose, the quantitative characteristics and the spatial patterns of trees in 5-hectare sample plots in four different regions without decline, which were surveyed in 2010, also surveyed in 2020 which three regions had conditions of decline and one region without decline). The results showed that the mean of density was decreased in declined areas and increased in the non-declined area during the period. During the ten-year period, there was a significant difference between the tree density and canopy percentage in the areas with and without decline. The spatial patterns of Persian oak (Quercus brantii) trees in the decline areas showed that during the period, the spatial patterns in the pure and low-density stands were clustered, while in the mixed stands with the dominance of oak with relatively high density, it was a random distribution pattern, which with increasing of distance, changed to clustered. The disturbance due to decline in the mixed stands caused the clustering occurred in a smaller radius (40 meters and more), but in the mixed stands without declined clustering observed in a radius of more than 60 meters. The results of this study showed that the trees decline affects the spatial patterns of trees which can be an effective guide in the management of decline stands.

    Keywords: Persian oak, Dynamic, Zagros forests, Decline
  • Farzaneh Moghbel Esfahani, Seyed Jalil Alavi *, Seyed Mohsen Hosseini, Masoud Tabari Kochaksarai Pages 419-436
    Despite the potential of the Hyrcanian forests to maintain of Quercus castaneifolia, the abundance of this species has decreased drastically and most of the young stands of this species are seriously threatened. This research, using an integrated perspective, shows the distribution Q. castaneifolia species in the Hyrcanian forest with the aim of determining the optimal areas for reforestation using five different modeling methods including GAM, GLM, RF, CTA, and GBM. Rainfall and temperature maps are based on data collected from a network of weather stations, as well as soil data from Soil Grade database maps. Then, the most important independent variables affecting the distribution Q. castaneifolia were identified. The results obtained from the evaluation of the relative importance of the variables indicate that the amount of organic carbon, pH, changes in seasonal rainfall and rainfall in the coldest season of the year have the greatest relative importance in determining and developing the habitat of this species and the area has a favorable potential of 14.1 The percentage is for this species. The produced habitat suitability map is suggested as a basis for future forest restoration plans, especially in areas that are more affected by destruction.
    Keywords: Suitable habitats, Primary, secondary topographic attributes, Afforestation