فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی - پیاپی 11 (مهر 1402)

نشریه مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی
پیاپی 11 (مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریسا ملائکه * صفحات 11-27

    در طول تاریخ، نمادهای زیادی برای تزیین ساختمان ها و بناهای معماری استفاده شده است که این نمادها در ادوار گوناگون تحولات بسیاری زیادی را به خود دیده است. نقوش به کار رفته در بناهای معماری دربردارنده تجارب فرهنگی، اجتماعی و معتقدات مذهبی دوران خویش هستند و با توجه به این مطالب می توان عنوان کرد که این نقوش به درک و فهم بهتر و بیشتر از سیر تحول افکار و اندیشه های مردم آن دوران کمک شایان توجهی می کند. دوره تیموی یکی از مهم ترین دوره های معماری اسلامی است. بر این اساس، در پژوهش حاضر، هدف اصلی این است که نقوش گیاهی و جانوری در معماری دوره تیموری بررسی شود. پس پرسش اصلی در این پژوهش، این است که چه نقوش گیاهی و جانوری در معماری دوره تیموری وجود دارد؟ در این پژوهش، پس از مبانی نظری، نقوش گیاهی و جانوری در معماری دوره تیموری بررسی می شود. این پژوهش ماهیت کاربردی دارد و از نوع توصیفی - تحلیلی به شمار می رود. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. روش تحلیل، کیفی است. این پژوهش نشان می دهد که در دوره تیموری، بیشتر به نقوش گیاهی مانند اسلیمی و ختایی پرداخته شد و کمتر به نقوش حیوانی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: معماری اسلامی، نقش گیاهی، نقش جانوری، ختایی، اسلیمی، تیموری
  • گلاره فرشچیان *، مهدی داودآبادی فراهانی صفحات 29-45

    تبیین جایگاه و عملکرد کاتارسیس به مثابه رهایی حاصل از شناخت، در نمایشنامه های مدرن مبحث اصلی این مقاله است. امروزه که انسان مدرن مصایب بلایای طبیعی، جنگ، انقلاب، شیوع بیماری های گوناگون و رنج عشق را تجربه کرده و از سر گذرانده است، چگونه توسط تیاتر مدرن کاتارسیس به مثابه شناخت و معرفت را برای او حاصل می نماید و منجر به رهایی وی می گردد. یکی از اهداف اصلی تیاتر به عنوان یک هنر نمایشی، تسکین و رهایی مخاطب از طریق تجربه زیبایی شناختی مواجهه با کاتارسیس در حین تماشای درام است. نگارنده بر آن است تا با بررسی نمایشنامه کرگدن، نوشته اوژن یونسکو که عنوان پدر تیاتر نو را به خود اختصاص داده است به تبیین این مهم بپردازد. در نمایشنامه کرگدن، به عنوان نمونه ای کامل از یک نمایشنامه مدرن که توسط پدر نمایش نو نگاشته شده است، مخاطب با قوه تخیل نویسنده همراه شده و توسط تجربه حالت خلسه دیونوسی که به وسیله اصوات و تصاویر موجود در وی ایجاد گشته است، به جهان متافیزیکی دیونوسی سفر کرده که به فراغت و رهایی و در واقع معرفتی برای مقابله با زندگی پر اضطراب دست می یابد. این ها در واقع همان مضامینی هستند که آنتونن آرتو نیز که مانند یونسکو در پی بازگشتن به سرچشمه های تیاتر بوده، تحت عنوان تیاتر شقاوت بدان پرداخته است و در نتیجه، همان نحوه کارکرد کاتارسیس شناختی در نمایشنامه های مدرن نیز می باشد.

    کلیدواژگان: کاتارسیس، ادبیات نمایشی، کرگدن، اوژن یونسکو
  • یوسف شیخی * صفحات 47-62

    هر چند ساختار روایی پست مدرن، در نقد و هجو عقل مدرن و اومانیسم از فلسفه و جهان بینی پست مدرن (به خصوص فلسفه نیچه) متاثر است، اما با تکرار صرف شعارهای فلسفی در باب بن بست عقلی انسان مدرن نمی توان به ساختار نهایی پست مدرن رسید. پژوهش حاضر با تحلیل انتقادی دیدگاه های صاحب نظران در تشخیص و تطبیق مصادیق ادبی و سینمایی پست مدرن، مدعی است بسیاری از آثار مشتهر به پست مدرن در زمره آثار شبه کلاسیک یا شبه مدرن جای می گیرند. بر اساس نتایج به دست آمده در نتیجه، بررسی اصول مشترک کلاسیک و مدرن با اصول مشترک مشترک پست مدرن در موارد هجده گانه، مهم ترین ویژگی ادبیات پست مدرن جلب توجه خودآگانه خوانندگان به ساختگی بودن اثر بود تا رابطه بین واقعیت و داستان را به چالش بکشد، ویژگی های معدود فیلم های پست مدرن را نیز می توان در ده عنوان خلاصه نمود، اما با فروکاستن ویژگی های ده گانه می توان از فقدان اصالت در کنار خودافشاگری و ارجاع به گذشته به عنوان سه مولفه اصلی آثار پست مدرن در سینما نام برد.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، سینما، ادبیات، ساختار روایی
  • شهرام بی باک * صفحات 63-84

    آموزش و پرورش (تعلیم و تربیت) در ایران بر اساس دوره های تاریخی و بر مبنای حکومت های حاکم بر نواحی مختلف ایران صورت گرفته و این حکومت ها هم بر اساس عوامل مختلفی چون موقعیت سیاسی حکام، دین حاکم، حتی وضعیت کشورهای همجوار و... نوع آموزش و پرورش و اهداف آن را تغییر داده اند. به طور کلی، پیشینه تعلیم و تربیت یا همان آموزش و پرورش را می توان به ساخت ابزار توسط انسان های اولیه دانست، اما سابقه آن در ایران را به طور سنتی می توان قبل از حکومت مادها دانست که با تاسیس مدرسه دارالفنون وارد مرحله ی جدیدی می شود و یک نظام رسمی آموزش و پرورش در ایران آغاز می شود. در هر دوره تاریخی در ایران، بر اساس عوامل مختلفی همچون دین حاکم بر جامعه و... هم مواد درسی و هم اهداف آموزش و پرورش تغییر می کند. در این میان، دروس هنر متشکل از نقاشی، خطاطی و... هم از این امر مستثنی نبوده اند. این مقاله از نوع کیفی و تاریخی- مقایسه ای است و با روش گردآوری داده ها، با بررسی اسناد، مقالات و پژوهش ها قصد دارد مروری بر آموزش و پرورش در ادوار تاریخی بیندازد و هدف اصلی آن، تحلیل اهداف هنر در آموزش و پرورش در این ادوار تاریخی است.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، ادوار تاریخی ایران، آموزش هنر، اهداف هنر
  • زهرا خراسانی * صفحات 85-98

    نقاشی پرتره از قدیمی ترین انواع هنر است که شاید بتوان آغاز آن را از نخستین نگاره های غارنشینی برشمرد. در طول سالیان بسیار، سبک های مختلفی در این نوع هنر خود را معرفی کرده اند. از اوایل قرن 15 میلادی، تغییرات بسیار بزرگی در تمام زمینه های فرهنگی به خصوص در هنر غرب به وجود آمد. انسان در نقاشی غرب با بینش جدیدی که در این دوره تاریخی به عنوان انسان گرایی مطرح شده بود، تجسمی دوباره پیدا کرد. پرتره نگاری نیز بخشی از هنرهای تجسمی محسوب می شد که روایت گر و نشان دهنده چهره انسان ها در طول سال ها تحول فرهنگ بشری بود. پرتره نگاری یکی از انواع نقاشی است که هدف آن تجسم بصری موضوع است و در قدیم بسیار شبیه به عکس های خانوادگی امروزی بوده؛ به نوعی تاریخ عمومی زندگی فردی را نه تنها به کسی که آن تاریخ را می داند، بلکه به بسیاری از افراد دیگر نمایش می دهد. پرتره نگاری تا به امروز بعضی از ویژگی های اساسی خود را حفظ کرده و بسیاری از کارکردهایش نیز دچار تغییر شده است. با این وجود، تا اواخر قرن بیستم، پرتره نگاری اصولا یک پدیده غربی و بازتاب دهنده ویژگی های شخصی بود؛ به طوری که در بسیاری از دیگر فرهنگ ها این یک خصوصیت نامتعارف بوده است. با جهانی شدن فرهنگ غربی، پرتره نگاری دیگر محدود به دنیای غرب نمی شود و با گسترش جغرافیایی این فرهنگ ،پرتره نگاری نیز دچار تغییرات در زمینه های متفاوت شده است؛ به گونه ای که امروزه پرتره ها در رسانه های گوناگونی ایجاد می شوند و اهداف متفاوتی دارند. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مشاهده آثار به سرانجام رسیده است. سوالات پژوهش عبارتند از پرتره چیست؟ کارکردهای پرتره چیست؟ قدرت و جایگاه پرتره چگونه است؟ که در این پژوهش به این موارد پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: پرتره نگاری، نقاشی، نقاشی معاصر ایران، شیرر وست
  • مه گل غفاریان خرم * صفحات 99-119

    شاید بتوان از نقاشی دیواری به عنوان کهن ترین شکل نقاشی در جهان نام برد. نقاشان دیواری مکزیکی، از نظر هنری و اندیشه از جامعه مکزیک جدا نبودند؛ آن ها پیرو انقلاب ناسیونالیسم، نقش اساسی در زندگی فرهنگی و اجتماعی کشور ایفا کردند. تاریخچه رنسانس نقاشی های دیواری مکزیکی که از ابتدای دهه 1920 و در زمان ژنرال اوبرگون شروع شد، داستانی طولانی و پیچیده، مملو از تناقض ها، حکایت ها و افسانه هاست. این رنسانس از نظر برخی، حرکتی هنری بوده است که توسط سه هنرمند مشهور بین المللی به نام های خوزه کلمنته اروزکو، دایوید آلفارو سیکیروس و دیه گو ریویرا هدایت می شده است. پرداختن به تفاوت سبک نقاشی دیواری سه هنرمند نام برده، برای شناخت مضمون های دقیق تر در نقاشی های دیواری مکزیکی، همچنین به دلیل نو بودن این موضوع و نبود اطلاعات به صورت متمرکز، می تواند دارای اهمیت به سزایی باشد. بر این اساس، پرسش اصلی در این پژوهش، عبارت است از تفاوت ایدیولوژی سبک نقاشی دیواری اروزکو با سیکیروس و ریویرا چیست؟ در این نوشتار، پس از بیان مبانی نظری، به بررسی تحلیل نمونه های برگزیده نقاشی از این سه هنرمند و مقایسه آن ها با یکدیگر می پردازد. این پژوهش از نوع کاربردی و ماهیت آن، توصیفی تحلیلی است. گردآوری اطلاعات، با روش کتابخانه ای به همراه مشاهده تصاویر انجام شده و تحلیل با روش کیفی صورت پذیرفته است. همچنین، شیوه نمونه گیری، غیرتصادفی و گزینشی است. با توجه به تحلیل آثار سه نقاش دیواری مکزیکی (اروزکو، سیکیروس و ریویرا)، در دهه 1930 آن ها به دنیای مدرن همچون عصر تجددگرایی صنعتی نگاه ویژه ای داشتند. نگرش آن ها به شکلی متفاوت از یکدیگر بود که از موضوع و دیدهای متعددی تاثیر گرفته بود. مهم تر از همه اینکه، تصاویری که از جهان صنعتی مدرن به نمایش درآمدند، بعدی از نقاشی های دیواری را به تصویر کشیدند که انحصارا در محدوده واقعیت فرهنگی مکزیک قرار نمی گرفت، بلکه در مجموعه ای از ارتباط جهانی جا یافته بود.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، نقاشی دیواری، اوروزکو، سیکیروس، ریویرا، مکزیک
|
  • Parisa Malaeke * Pages 11-27

    Throughout history, many symbols have been used to decorate buildings and architectural monuments, and these symbols have experienced many changes at various times. The motifs used in the architectural buildings contain the cultural, social, and religious experiences of their time, and according to this content, it can be said that these motifs contribute to a better understanding of the evolution of the thoughts and ideas of the people of that era. The period is one of the most significant periods of Islamic architecture. On this basis, in today’s research, the main objective is to study plant and animal motifs in the architecture of the Timurid period. Thus, the main issue in this research is what plant and animal patterns are there in Timurid’s period architecture? In this research, after the theoretical foundations, the vegetal and animal patterns of Timurid’s period architecture are studied. This research has an applied character and is regarded as descriptive-analytic. The information collection methodology is a library. The analytical approach is qualitative. This research shows that in the Timurid period, vegetal patterns such as Salimi and Khatai were most often discussed and animal patterns were less.

    Keywords: Islamic architecture, plant pattern, animal pattern, khataei, slimy, Timurid
  • Gelareh Farshchian *, Mahdi Davoodabadi Farahani Pages 29-45

    The purpose of this article is to explain the place and function of catharsis as a way to liberate knowledge in modern plays. Today, when modern man has experienced and gone through the sufferings of natural disasters, wars, revolutions, the spread of various diseases, and the suffering of love, how can catharsis be achieved by the modern theater as recognition and knowledge of him and lead to his liberation? The aesthetic experience of catharsis while watching a drama is one of the main goals of theater as a performance art, which aims to alleviate and liberate the audience. The author plans to explicate this problem by examining the play Rhinoceros, composed by Eugène Ionesco, who is regarded as the father of modern theater. The author’s imagination accompanies the audience in the Rhinoceros play, which is a perfect example of a modern play written by the father of the new play. The experience of the Dionysus trance state created by the sounds and images in it transports one to the metaphysical world. Dionysus traveled in search of freedom and liberation, but also to learn how to cope with a life filled with anxiety. Antonin Artaud, who, like Ionesco, sought to bring theater back to its original purpose, addressed these themes under the title of the theater of cruelty. As a consequence, cognitive catharsis operates in the same manner in modern plays.

    Keywords: catharsis, dramatic literature, rhinoceros, Eugène Ionesco
  • Yousef Sheikhi * Pages 47-62

    Although the postmodern narrative structure is influenced by postmodern philosophy and worldview (especially Nietzsche’s philosophy) in the criticism and satire of modern reason and humanism, the final postmodern structure cannot be reached by simply repeating philosophical slogans about the intellectual impulse of modern man. The present study, with a critical analysis of experts’ views on identifying and adapting postmodern literary and cinematic examples, claims that many works known as postmodern fall into the category of pseudo-classical or pseudo-modern works. Based on the results obtained as a result, examining the common principles of classical and modern with the common principles of postmodern in eighteen cases, the most important feature of postmodern literature was to draw the readers’ self-conscious attention to the fact that the work is fake to challenge the relationship between reality and fiction. The few postmodern films can also be summarized in ten titles, but by reducing the ten characteristics, the lack of originality along with self-disclosure and reference to the past can be mentioned as the three main components of postmodern works in cinema.

    Keywords: postmodernism, cinema, literature, narrative structure
  • Shahram Bibak * Pages 63-84

    Education and training in Iran are based on historical periods and on the ruling governments in different regions of Iran, and these governments are based on various factors such as the political position of the rulers, the ruling religion, and even the status of neighboring countries, etc. Education and its goals have changed. The development of tools by early humans can be seen as the foundation of education and training in general. Still, its history in Iran can traditionally be seen before the rule of the Medes, which entered a new stage with the establishment of the Dar al-Funun school and a system of Official education in Iran—in each historical period in Iran, based on various factors such as the religion ruling the society, both the curriculum and the goals of education change. Currently, art courses that include painting, calligraphy, and other forms of art have not been excluded from this. The type of article in this article is qualitative and historical-comparative. The method of data collection, by reviewing documents, articles, and research, intends to give an overview of education in historical periods, and its main goal is to analyze the goals of art in education in these historical periods.

    Keywords: education, historical periods of Iran, art education, art goals
  • Zahra Khorasani * Pages 85-98

    One of the oldest forms of art is portrait painting, which can be regarded as the beginning of the first cave paintings. Many different styles have been introduced into this type of art over the years. From the beginning of the 15th century, there were great changes in all cultural fields, especially in Western art, man was re-incarnated in Western painting with a new vision that was proposed as humanism in this historical period, portrait painting is also a part of It was considered visual arts that narrated and showed the face of people during the years of evolution of human culture. Portrait painting is one of the types of painting whose purpose is the visual representation of the subject, portrait painting in ancient times was very similar to today’s family photos and in a way, the general history of an individual’s life not only to the one who knows that history, but to many others. Displays other people. Until today, portraiture has kept some of its basic features and many of its functions have changed, however, until the end of the 20th century, portraiture was a Western phenomenon and reflected personal characteristics, so that in many other cultures This has been an unusual feature. With the globalization of Western culture, portraiture is no longer limited to the Western world, and with the geographical expansion of this culture, portraiture has changed different fields; In such a way that today portraits are created in various media and have different purposes. The descriptive-analytical method was used to complete this research, which is based on library studies and observations of the works. What is the definition of a portrait? This is the research question. What are the functions of the portrait? What are the power and position of the portrait? Which are discussed in this research.

    Keywords: portrait painting, painting, contemporary Iranian painting, Shirer West
  • Mahgol Ghafarian Khorram * Pages 99-119

    Mural painting can be considered the oldest form of painting in the world. Mexican mural painters were not separated from Mexican society in terms of art and thought; Following the revolution of nationalism, they played an essential role in the cultural and social life of the country. The history of the Renaissance Mexican mural paintings, which began in the early 1920s and during the time of General Obergon, is a long and complicated story, full of contradictions, anecdotes, and legends. Jose Clemente Orozco, David Alfaro Siqueiros, and Diego Rivera are considered some to be the leaders of this renaissance as an artistic movement. Dealing with the differences in the mural painting style of the three artists mentioned to understand more detailed themes in Mexican mural paintings, also because of the newness of this topic and the lack of centralized information, can be very important. This research focuses on the differences between the ideologies of Orozco’s wall painting style and those of Siqueiros and Rivera. The analysis of selected paintings from these three artists is examined by this article after stating the theoretical foundations and comparing them with each other. The nature of this research is descriptive-analytical and it is applied. The library method was used to collect data, along with reviewing images, and qualitative analysis was employed. Furthermore, the sampling method is not random but selective. According to the analysis of the works of three Mexican wall painters (Orozco, Siqueiros, and Rivera) in the 1930s, they had a special view of the modern world as the era of industrial modernism. Their attitudes were influenced by various topics and viewpoints, leading to differences between them. Most importantly, the images that were displayed from the modern industrial world depicted the next generation of murals that were not exclusively within the scope of Mexican cultural reality but were embedded in a set of global connections.

    Keywords: ideology, mural painting, Orozco, Siqueiros, Riviera, Mexico