فهرست مطالب

مطالعات دفاع مقدس و نبردهای معاصر - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات دفاع مقدس و نبردهای معاصر
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی مرادپیری، محسن رستمی*، غلامرضا قلندری، محمدصادق جلالی راد صفحات 1-30

    بازی های جنگ در ادبیات تعلیمات نظامی جهان، از دیرباز تاکنون مورد توجه بسیاری از کشورها جهت دسترسی به اهداف متفاوتی در مسایل نظامی و امنیتی بوده است. پژوهش های بسیاری در این زمینه وجود دارد که بیان می دارد در نخستین جنگ های جوامع بشری نیز، استفاده از بازی های جنگ امری مرسوم بوده است. هدف این پژوهش بررسی بازی جنگ با هدف ساخت یک بازی دیجیتال در سطوح راهبردی است. روش پژوهش در این مقاله روش توصیفی تحلیلی است. پژوهش حاضر در زمره پژوهش های ترکیبی می باشد. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای با استفاده از ابزار فیش برداری، تجربی، مشاهده و پرسشنامه است و تحلیل داده ها و اطلاعات با روش استنتاجی انجام شده است. در این تحقیق، تمامی اجزا و مکانیک های بازی جنگ مستند گردیده که جهت ساخت یک سیستم مشابه، این مستندات کاربردی خواهند بود. نتایج بررسی نشان می دهد بازیکنان در سبک های بازی چهارگانه، راهبردهایی را در سیستم اتخاذ می کنند که با سبک بازی متناظر با خودشان، هم خوانی دارد.

    کلیدواژگان: بازی جنگ، تصمیم گیری، سبک بازی، تفکر راهبردی، تحلیل سیستم
  • همت الله شمولی*، محمدعلی بصیری، صدرالله حسنی بلیانی، احمد بنافی صفحات 31-58

    هدف این پژوهش، شناخت و تبیین الگوی جنگ نامتقارن در دکترین امنیتی ج.ا.ایران در مقابل تهدیدات احتمالی پیش‏رو در خلیج فارس می باشد؛ این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که الگوی جنگ نامتقارن در دکترین امنیتی ایران در خلیج فارس چیست؟ لذا فرضیه پژوهش بدین صورت تدوین شده است که به دلیل عدم تقارن در توانمندی‏های نظامی‏از حیث کمی ‏وکیفی میان ایران و کشورهای معارض از جمله آمریکا در منطقه خلیج فارس، شیوه جنگ نامتقارن در قالب استفاده از ادوات جنگی همچون قایق‏های تندرو، مین و موشک‏های کروز از سوی ایران به عنوان رکن دکترین امنیتی اتخاذ شده که از رهگذر کاربست آن، ایران سعی دارد بازدارندگی لازم را برای خود به ارمغان بیاورد. یافته‏های این پژوهش نشان دهنده این است که ایران به دلیل محدودیت‏ها و الزامات، این شیوه جنگ را انتخاب نموده و بهره‏گیری از آن باعث تولید بازدارندگی، خودکفایی، خوداتکایی، تغییر ساختار و نهایتا تغییر در استراتژی دشمن شده است. در این پژوهش، محققان از تیوری های «جنگ نامتقارن» به عنوان چارچوب نظری استفاده نموده اند. از  مطالعه کتب، مقالات، پایان نامه‏ها و اسناد و مدارک علمی‏ و نظامی‏در دسترس نیز استفاده شده است. ماهیت این پژوهش از نوع توصیفی و بعضا تبیینی، و شیوه گردآوری داده ها نیز اسنادی کتابخانه‏ای است.

    کلیدواژگان: ایران، بازدارندگی، خلیج فارس، دکترین امنیتی، جنگ نامتقارن
  • جعفر لک زائی، علی اصغر پورعزت*، غلامرضا معمارزاده صفحات 59-78
    در ایران برنامه های حکمرانی کمتر موفق عمل کرده است و استقرار حکمرانی تعالی گرا به عنوان روشی بومی در برنامه ریزی ازجمله این تلاش هاست. صاحب نظران بر این اعتقادند که این حکمرانی می تواند در توسعه کشور دخیل باشد. لذا این پژوهش با ارایه الگویی جهت ارزیابی حکمرانی تعالی گرا با منطق شهدا به روش کیفی با هدف کاربردی و توسعه ای و به صورت توصیفی نگارش یافته است؛ به گونه ای که بر این اساس به روش کتابخانه ای، اسنادی و رصد پایگاه های الکترونیکی در باب ارزیابی سیستم حکمرانی تعالی گرا وصیت نامه شهدا در باب سخنرانی ها مبنای مطالعه قرار گرفت و با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته و فرآیند روش تحلیل تم از مجموع 319 کد اولیه و 38 کد فرعی 3 کد اصلی مدل ارزیابی حکمرانی با منطق شهدا ترسیم گردید. نتایج احصاء شده پژوهش حاکی از این است که حکمرانی تعالی گرا با منطق شهدا در نظام حکمرانی فعلی موثر است. و نتایج تحقیقات بیانگر این مهم است که ادارات و وزارت خانه ها با ایجاد، تقویت شاخص های احصا شده به دنبال ارزیابی و اجرای حکمرانی تعالی گرا با منطق شهدا باشند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، جانشین پروری، انسان تراز و شایسته، حکمرانی تعالی گرا، شهدا
  • محمدحسین ناظمی اشنی* صفحات 79-98

    در همه ادیان الهی و مکاتب بشری به ویزه دین اسلام، مفهوم شهادت جایگاهی ارزشمند دارد. آگاهی از این اندیشه ها و انتظارات معنوی می تواند فرهنگ اصیل و ناب اسلامی و ارزش های پسندیده را در جامعه گسترش دهد. پژوهش حاضر در صدد بررسی میزان توجه به سبک زندگی شهدا در کتاب های درسی دوره اول متوسطه است. این مقاله از جهت هدف، کاربردی است که به روش توصیفی و تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه آماری، کتاب های درسی آن دوره است که با استفاده از نمونه گیری هدفمند پنج عنوان و چهارده جلد کتاب شامل مطالعات اجتماعی، فرهنگ و هنر، تفکر و سبک زندگی، فارسی، پیام های آسمان در پایه های هفتم هشتم نهم مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از بین مولفه های سبک زندگی شهدا به 20 زیر مولفه اشاره شده که به پنج مولفه اصلی تقسیم می شوند. بیشترین توجه به مولفه خانوادگی با 93/26 درصد، اجتماعی 14/26 درصد، فرهنگی 23/24 درصد، سیاسی 78/11 درصد و کمترین آن به مولفه اقتصادی 89/10 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، سبک زندگی شهدا، کتاب های درسی متوسطه اول، دفاع مقدس
  • وحید دهنوی*، نوید زمانه قدیم صفحات 99-119

    قریب به 7 سال از تجاوز عربستان و حامیانش به یمن و کشتار غیر نظامیان به خصوص کودکان و همچنین تخریب اماکن آموزشی این کشور می گذرد. مطابق قواعد مطروحه در حقوق بین الملل تعرض به اماکن آموزشی به عنوان بخشی از اماکن فرهنگی ناقض حقوق بشر دوستانه از جمله کنوانسیو ن های چهار گانه ژنو است؛ اما اینکه این نقض تا چه اندازه موجبات مسیولیت بین المللی حامیان عربستان را در عرصه بین الملل فراهم کرده است و آیا اصولا بازیگران بین المللی مداخله کننده در یمن، در حمله به اماکن آموزشی مسیولیت دارند و یا خیر را با ابتنای بر موازین حقوق بین الملل مورد بررسی قرار داده و از آنجا که امروزه حقوق مسیولیت بین الملل، را به نوعی برگرفته از اندیشه تساوی حاکمیت دولتها و ماهیت نظام حقوق بین الملل می دانند، به این مسیر هدایت می شویم که بحث از مسیولیت دولت ثالث به دلیل کمک و مساعدت یا به نحوی نقش داشتن در ارتکاب فعل متخلفانه بین المللی امری پذیرفته شده در حقوق بین الملل است، از این رو حامیان عربستان در انهدام اماکن آموزشی مسیولیت بین المللی داشته و می بایست بر اساس مکانیزم های بین المللی پاسخگوی افعال متخلفانه خود باشند.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، حامیان عربستان، تخریب اماکن آموزشی، یمن
  • عاطفه شکراللهی، لیلا پژوهنده* صفحات 121-142

    نامه ها و وصیت نامه های رزمندگان به عنوان اسنادی معتبر در بیان آرمان آنان به نسل های پس از خود و نشان دادن اوضاع سیاسی وفرهنگی جبهه و پشت جبهه اهمیت دارند و بخشی از میراث مکتوب دفاع مقدس محسوب می شوند. این نامه ها علاوه بر تاثیر گذاری بر اقشار مختلف و التذاذ معنوی خواننده و کمک به پیشبرد مطالعات تاریخی و جامعه شناختی حاوی خلاقیت و نواوری های بدیعی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است و در بررسی میراث مکتوب دفاع مقدس غالبا مغفول مانده است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی جنبه های هنری و نوآورانه نامه ها و وصیت نامه های رزمندگان استان قم در فاصله سال های 1359 تا 1367- که تاکنون به چاپ نرسیده اند - به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. این نامه ها و بخصوص وصایا در سطح کلی دارای ساختاری معین شامل مقدمه، زمینه سازی، متن وصیت، موخره، نام و امضا هستند. از دیدگاه ادبی نیز صنایع ادبی متعددی در متن آنها به کار رفته است و فرهنگ عاشورا و ولایت فقیه و حراست از دستاوردهای انقلاب از پررنگ ترین مضامینی است که محتوای وصایا را به خود اختصاص داده است. از دستاوردهای پژوهش معرفی نامه هایی است که صاحبان آنها با صرف وقت و ذوق و سلیقه و اغلب در اوقات فراغت به شیوه ای متفاوت از دیگران نامه نگاری کرده اند. از نمونه های هنرمندانه و نوآورانه در این بخش می توان به کاربرد زبان غیرمادری و زبان دوم، منظوم نگاری، رنگارنگ نویسی ، خوشنویسی ، نقاشی ، تصرف در بدیهیات و انواع شکل نویسی نام برد.

    کلیدواژگان: نامه، وصیت نامه، ادبیات دفاع مقدس، استان قم، نوآوری
  • محمد بیدگلی*، اصغر رجبی ده برزوئی، عبدالله عراقی صفحات 143-164
    جنگ جمهوری اسلامی ایران و رژیم بعث عراق یکی از بزرگ ترین و طولانی ترین جنگ های قرن بیستم به شمار می آید.با آغاز تجاوز عراق در سال 1359 فضای سیاسی کشور همچون فضای جامعه دستخوش تغییر و تحول شد. مهم ترین گروهی که عملکرد مرموزی در دوران دفاع مقدس داشت سازمان مجاهدین خلق (منافقین) بود. این سازمان نه تنها تا پایان جنگ در موضع خود باقی نماند؛ بلکه نیروهای خود را به جبهه دشمن بعث عراق منتقل کرده و علنا در مقابل هموطنان ایرانی خود صف آرایی کرد. در پژوهش حاضر تلاش شده به این سیوال پاسخ داده شود که نقش منافقین در جنگ ایران و عراق با تاکید بر آموزه های قرآن چیست ؟ پژوهش حاضر توسعه ای-کاربردی بوده و بر حسب ضرورت از روش های اسنادی وتحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که نقش منافقین در جنگ ایران و عراق با تاکید بر آموزه های قرآن عبارتند از مواضع فریبکارانه و متناقض ،انجام تبلیغات مسموم و شایعه سازی ، خرابکاری و ترورهای کور، جاسوسی و شنود مکالمات تلفنی نیروهای ایرانی به نفع رژیم بعث عراق و اقدام به عملیات مسلحانه را می توان بیان نمود.
    کلیدواژگان: آموزه های قرآن، جنگ ایران و عراق، شایعه سازی، مواضع فریبکارانه، منافقین
  • فضل الله نوذری، ابوالفضل پاسبان*، بهزاد قاسمی، عباس نیلفروشان صفحات 165-188

    جمهوری آذربایجان با دارا بودن ویژگی های خاص ژیوپلیتیکی و ژیواکونومیکی دارای نقش و جایگاه خاصی در صحنه سیاسی جمهوری اسلامی ایران می باشد. در سال های اخیر حضور رژیم صهیونیستی در منطقه قفقاز جنوبی به عنوان منطقه پیرامونی جمهوری اسلامی ایران و همکاری راهبردی با کشورهای منطقه و بالاخص با جمهوری آذربایجان و همچنین ادامه و ارتقاء این همکاری ها و با اتخاذ برنامه های راهبردی، چالش های جدی برای منافع ملی جمهوری اسلامی ایران ایجاد نموده است. در صورت عدم مراقبت و پیش بینی ننمودن ملاحظات دفاعی امنیتی برای مقابله با تداوم حضور، و ادامه بیشتر عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشور جمهوری آذربایجان، این امر می تواند مشکلات جدی را در حوزه های مختلف سیاسی، نظامی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی برای  امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران ایجاد نماید.بنابراین در تحقیق حاضر با هدف«تبیین ملاحظات دفاعی-امنیتی جمهوری اسلامی ایران در تقابل با اقدامات ناشی از عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با جمهوری آذربایجان » تلاش گردیده، این مسیله در ابعاد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، سیاسی و نظامی- امنیتی مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد. این تحقیق به لحاظ ماهیت از نوع توسعه ای کاربردی است و پس از گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از روش تحلیل آمیخته (کمی و کیفی) اقدام و در نهایت با احصاء نه مولفه پیش برنده و دوازده مولفه چالش زا در قالب ملاحظات دفاعی-امنیتی پیش روی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشور جمهوری آذربایجان نتیجه گیری شده است.

    کلیدواژگان: ملاحظات دفاعی- امنیتی، عادی سازی روابط، عوامل پیش برنده، عوامل چالش زا، قفقاز جنوبی
  • سید هادی زرقانی*، فاطمه بخشی شادمهری، فرزاد عابدی شجاع، نرگس حجی پناه صفحات 189-226

    عملیات روانی عبارتست از استفاده منظم و دقیق  از تبلیغات و سایر امکانات به منظور اثرگذاری بر افکار و رفتار گروه های مختلف همسو و غیرهمسو برای دست یابی به اهداف. با شروع جنگ تحمیلی امپراطوری رسانه ای غرب و ایادی منطقه ای آن تلاش وسیعی را در راستای عملیات روانی با هدف تاثیر گذاری بر ملت و دولت ایران انجام دادند. حضرت امام (رحمه الله علیه)  در راستای مقابله با عملیات روانی دشمن و همچنین آگاه سازی نیروهای نظامی و مردم عراق، بیانات و سخنرانی های مختلفی داشتند که می توان از آنها تحت عنوان راهبردهای عملیات روانی نام برد. بر این اساس، این پژوهش به دنبال بررسی و تبیین «عملیات روانی در دفاع مقدس» از منظر امام (رحمه الله علیه)  می باشد. روش پژوهش، روش تحلیل محتوای ترکیبی (کیفی وکمی) است  و متن صحیفه امام (رحمه الله علیه) در دوران دفاع مقدس با دو رویکرد قیاس و استقراء مورد بررسی قرار گرفته است. در این چارچوب 9 مفهوم مرتبط با مولفه«عملیات روانی دردفاع مقدس» استخراج و وضعیت فراوانی و همچنین روند تغییر آنها مورد بررسی قرار گرفت.علاوه بر این براساس فرآیند «کدگذاری و مقوله بندی»، مهمترین راهبردهای عملیات روانی احصا گردید. یافته های پژوهش بیانگر این است که، سه مفهوم«تفسیر جنگ تحمیلی به عنوان نماد مبارزه حق و باطل؛ تبیین جنگ به مثابه دفاع مقدس و روشنگری نسبت به تبلیغات و ادعاهای دروغ رژیم بعث عراق و متحدان آن» بالاترین فراوانی را داشته اند.همچنین تحلیل محتوی بیانات حضرت امام (رحمه الله علیه) نشان می دهد ایشان سه راهبرد مشخص شامل «طرح دوگانه اسلام و کفر، مقابله با جنگ روانی دشمن (تحریف، تردید و تفرقه) و در نهایت روشنگری و دعوت ملت و نیروی نظامی عراق» را مد نظر داشتند.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، راهبرد، عملیات روانی، جنگ نرم، حضرت امام(ره)
  • حسن یعقوب نیا، افشین متقی دستنایی* صفحات 227-246
    شهید سلیمانی، در مرکز فرماندهی قلمروسازی تمدنی قرار داشت که صرفا با نیروی نظامی یا حتی نیروی فرهنگی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران، ممکن نبود؛ بلکه ایجاد قلمرو تمدنی، پس از قرن ها، نیازمند نیروهایی است که همگی در یک جهش و همسانی تاریخی بدیع، در شخصیت فرمانده معنوی حاج قاسم پدیدار شدند. در همین راستا، نگارندگان در پی پاسخ به این سوال بودند که «شخصیت فرمانده معنوی شهید قاسم سلیمانی، دارای چه ابعاد و ویژگی هایی است که وی را در جایگاه صنع و صانع تمدنی قرار می دهد؟» درون دادهای پژوهش به روش کتابخانه ای گردآوری شده و روش شناسی حاکم بر متن از ماهیتی توصیفی- تحلیلی برخوردار است. یافته های پژوهش، گویای این است که زیست معنوی و قلمروسازی تمدنی سلیمانی در غرب آسیا، که نمود و نمونه واقعی از شخصیت تراز تمدن ایرانی- شیعی بودند، هم زمان نیز، بازسازنده و افزاینده مولفه های جدید به این تمدن در قرن بیست و یکم هستند. در نتیجه می توان گفت که یکی از شاخص های قلمروسازی حاج قاسم، در تمایز اساسی با نیروهای استعماری تاریخ قرار داشت؛ این قلمروسازی، ماهیتی سلبی و دفاعی داشته و در جهت جلوگیری از تسلط بیگانگان، به عنوان اصلی اساسی در اسلام و فرهنگ ایرانی، امری واجب و ضروری است.
    کلیدواژگان: فرمانده معنوی، قلمروسازی تمدنی، شهید سلیمانی، تمدن ایرانی- شیعی
  • سید محمدرضا رشیدی آل هاشم*، پرویز صبوری کزج صفحات 247-277

    ارایه مدل سیاست دفاعی بر پایه اندیشه ‎های رهبران جامعه، نقشه راه روشنی است که کنش ‏های افراد و گروه های اجتماعی جامعه را در رویارویی با تهدیدها هدایت می ‏کند. این پژوهش با هدف ارایه مدل سیاست دفاعی با بهره‏ گیری از بیانات مقام معظم رهبری (مد‏ظله ‏العالی) و با استفاده از روش پدیدارشناسی و با تکنیک هفت‏ مرحله ای کولایزی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل سخنرانی‏ ها و پیام ‏های رهبر معظم انقلاب از سال 1368 تا 1401 می‏ باشد که با استفاده از روش نمونه ‏گیری هدفمند، تعداد 43 سخنرانی انتخاب و با نرم‏افزار MAXQDA عملیات کدگذاری انجام شده است. نتایج یافته‏ ها نشان می‏دهد که سیاست دفاعی معظم ‏له (مد‏ظله ‏العالی)، سیاستی همه جانبه و براساس آموزه‏ ها و ارزش ‏های نظام مقدس جمهوری اسلامی است. مدل سیاست دفاعی به دست آمده دارای 81 مولفه است که به منظور دفاع از مظلومان جهان، امنیت پایدار، عزتمندی ملت ایران و امت اسلامی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست دفاعی، مقام معظم رهبری، امنیت، تهدیدها
  • میثم فرخی*، سحر محمدیان صفحات 279-300

    هدف از این پژوهش بررسی پیامدهای فرهنگی تدفین شهدای گمنام دفاع مقدس از دیدگاه دانشجویان دختر دانشگاه فنی و حرفه ای می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع پیمایشی می باشد که برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دختر دانشگاه فنی و حرفه ای در سال 1401 است با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب تعداد 373 نفر انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت محاسبه روایی از برخی اساتید و خبرگان و ناظر به پایایی پرسشنامه آلفای کرونباخ به کار گرفته شد که در مجموع گویه ها تایید شدند. در این راستا 6 متغیر شامل روحیه ی ایثارگری،روحیه ی شهیدپروری، فرهنگ عفاف و حجاب، هویت ملی ، بصیرت و آگاهی-بخشی ، روحیه ی مقاومت و ایستادگی به عنوان پیامدهای فرهنگی تدفین شهدای گمنام دفاع مقدس مورد مداقه قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که دیدگاه دانشجویان دختر دانشکده های فنی و حرفه ای نسبت به پیامدهای فرهنگی تدفین شهدای گمنام مطلوب (بیش از حد متوسط) می باشد. بیش از نیمی از دانشجویان بر این باور هستند که تدفین شهدای گمنام نقش قابل توجهی در تقویت روحیه ایثارگری و شهید پروری، اعتلای فرهنگ عفاف و حجاب، ایجاد هویت ملی، افزایش بصیرت و آگاهی بخشی و روحیه ی مقاومت و ایستادگی آنان شده است. در مجموع هم باید اشاره کرد متغیر روحیه ی مقاومت و ایستادگی (4/40) نیز به عنوان مهمترین پیامد فرهنگی تدفین شهدای گمنام از دیدگاه دانشجویان مورد مطالعه عنوان شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، شهدای گمنام، ایثار و شهادت، دفاع مقدس، دانشگاه فنی و حرفه ای
|
  • Hadi Moradpiri, Mohsen Rostami *, Gholamreza Ghalandari, MohammadSadegh Jalalirad Pages 1-30

    War games have been a valuable tool for many countries to pursue various objectives in military and security matters throughout history, as evidenced by the world's military education literature. Numerous studies have indicated that war games were also prevalent in the earliest conflicts of human societies. The purpose of this research is to examine war game design and development for creating a digital game at strategic levels. The research method employed in this article is descriptive-analytical. The present research belongs to the mixed-methods category. The data collection method consists of library research using note-taking tool, experimentation, observation and questionnaire, and the data analysis method is deductive. In this research, all the components and mechanics of war game design are documented, which can be useful for developing a similar system. The findings reveal that players adopt different strategies in the system according to their four play styles, which are compatible with their own preferences.

    Keywords: War game design, decision making, play style, strategic thinking, system analysis
  • HemmatOlah Shamouli *, MohamadAli Basiri, Sadrolah Hasani, Ahmad Banafi Pages 31-58

    The aim of this research is to identify and analyze the asymmetric warfare model in the security doctrine of the Islamic Republic of Iran in response to the potential threats in the Persian Gulf. This research addresses the question of what is the asymmetric warfare model in Iran's security doctrine in the Persian Gulf. Therefore, the research hypothesis is as follows: Due to the asymmetry in military capabilities in terms of quantity and quality between Iran and its adversaries, including the United States, in the Persian Gulf region, Iran has adopted an asymmetric warfare method as a component of its security doctrine, which involves using military tools such as speedboats, mines, and cruise missiles. Through this method, Iran seeks to achieve the necessary deterrence for itself. The findings of this research indicate that Iran has chosen this method of war due to its constraints and necessities, and that this method has resulted in deterrence, self-sufficiency, self-reliance, structural change, and ultimately a change in the enemy's strategy. In this research, the researchers have used the theories of "asymmetric warfare" as a theoretical framework. The study of books, articles, dissertations, and scientific and military documents available has also been utilized. The nature of this research is descriptive and partly explanatory, and the data collection method is documentary library.

    Keywords: Iran, deterrence, Persian Gulf, Security Doctrine, Asymmetric warfare
  • Jafar Lakzaei, Aliasghar Pourezzat *, Gholamreza Memarzadeh Pages 59-78
    Governance programs have not been very successful in Iran and establishing transcendental governance as an indigenous approach in planning is one of these endeavors. Experts contend that this governance can contribute to the country’s development. Therefore, this research aims to propose a model for assessing transcendental governance by using the statements of the Supreme Leader (May God protect him) using a qualitative method, with an applied and developmental objective and in a descriptive manner; In such a way that based on this, by library method, documentary and monitoring electronic databases on assessing transcendental governance system, testament of martyrs on speeches was the foundation of study and by conducting semi-structured interviews and thematic analysis method from total 319 initial codes and 38 sub-codes, three main codes of assessment model of governance based on rationale of martyrs were depicted. The research findings show that transcendental governance based on rationale of martyrs is influential in the current governance system and the research outcomes suggest that offices and ministries should create, enhance the calculated indicators to attain their goals. Pursue the assessment and implementation of transcendental governance based on rationale of martyrs.
    Keywords: Assessment, succession, Human Quality, Merit, Transcendental Governance, martyrs
  • MohamadHosein Nazemi Ashani * Pages 79-98

    Martyrdom is a valuable concept in all divine religions and human schools, especially Islam. Being aware of these thoughts and spiritual expectations can promote the authentic and pure Islamic culture and values in society. The present study aims to investigate the degree of attention to the martyrs' lifestyle in the first middle school textbooks. This research is an applied study with a descriptive and content analysis method. The statistical population consists of the textbooks of that period, which were selected by purposive sampling. Five titles and fourteen volumes of books, including social studies, culture and art, thinking and lifestyle, Persian, and heavenly messages in grades seven, eight, and nine, were examined. Based on the findings of the research, five main components and 20 sub-components of the martyrs' lifestyle were identified. The family component received the most attention with 26.93%, followed by the social component with 26.14%, the cultural component with 24.23%, the political component with 11.78%, and the economic component with 10.89%.

    Keywords: Content Analysis, martyrs' lifestyle, first middle school textbooks, Sacred Defense
  • Vahid Dehnavi *, Navid Zamane Pages 99-119

    For nearly seven years, Saudi Arabia and its allies have waged a war on Yemen, resulting in massive civilian casualties, especially among children, and widespread damage to educational facilities in the country. According to the principles of international law, targeting educational facilities as part of cultural property constitutes a violation of humanitarian law, including the four Geneva Conventions. However, the extent to which this violation entails the international liability of the Saudi-backed coalition in the global arena and whether the foreign actors intervening in Yemen are liable for targeting educational facilities or not are the main questions of this research, which have been investigated based on the norms of international law. The research findings suggest that since international liability law is derived from the notion of equal sovereignty of states and the nature of the international legal system, it seems that the issue of third-state liability for aiding or abetting or otherwise participating in an internationally wrongful act is a well-established concept in international law. Therefore, the Saudi-backed coalition bears international liability for destroying educational facilities and should be held accountable for their wrongful acts according to international mechanisms.

    Keywords: international responsibility, Saudi supporters, destruction of educational facilities, Yemen
  • Atefe Shokrollahi, Leila Pazhoohandeh * Pages 121-142

    The epistles and testaments of the combatants during the Sacred Defense era are highly significant as authentic documents that convey their ideals and messages to future generations and depict the political, social, cultural situations of both frontlines and hinterlands. They constitute a part of the written cultural legacy of the Sacred Defense. These epistles, which reflect the beliefs and aspirations of the combatants, not only influence various segments of society and provide spiritual gratification for the reader, but also contribute to advancing historical and sociological studies. They also contain creative and innovative elements that have been overlooked and neglected in most examinations of the written heritage of the Sacred Defense. Therefore, this research aims to explore the artistic and innovative aspects of the epistles and testaments of the combatants from Qom province between 1980-1988 - which have not been printed yet - using a descriptive-analytical method. These epistles and especially testaments have a specific structure at a general level, consisting of introduction, contextualization, testament text, conclusion, name and signature. From a literary perspective, various literary devices have been employed in their text. The culture of Ashura, velayat-e faqih (guardianship of jurist), and safeguarding the achievements of the revolution are among the most prominent themes that dominate their content. One of the outcomes of this research is to introduce epistles whose authors have written them in a distinctive way from others by spending time and taste and often in their leisure time. Some examples of artistic and innovative works in this section are occasional correspondence, use of foreign or second languages, versification, multicolor writing, application of literary devices, calligraphy, painting, appropriation of trivialities, and various forms of name writing.

    Keywords: Epistle, Testament, Literature of Sacred Defense, Qom province, innovation
  • Mohammad Bidgoli *, Asghar Rajabi Dehborzoei, Abdullah Iraqi Pages 143-164
    The war between the Islamic Republic of Iran and the Ba’athist regime of Iraq is one of the biggest and longest wars of the twentieth century. With the onset of Iraq’s invasion in 1980, the political climate of the country changed along with the social climate. The most important group that had a mysterious performance during Sacred Defense was the Mojahedin-e Khalq Organization (dissidents). This organization not only did not maintain its position until the end of the war; But it transferred its forces to the enemy front of Ba’athist Iraq and openly aligned with its Iranian compatriots. In this research, an attempt has been made to answer this question: What is the role of dissidents in the Iran-Iraq war with a focus on Quranic teachings? The present research is developmental-applied and according to necessity, documentary and qualitative content analysis methods have been employed. The findings of this research indicate that the role of dissidents in the Iran-Iraq war with a focus on Quranic teachings are deceptive and contradictory stances, toxic propaganda and rumor-mongering, sabotage and blind terrorism, espionage and wiretapping Iranian forces’ phone calls in favor of Ba’athist regime of Iraq and conducting armed operations.
    Keywords: Quranic teachings, Iran-Iraq war, rumor-mongering, deceptive stances, dissidents
  • FazlAlah Nozari, Abolfazll Paseban *, Behzad Ghasemi, Abbas Nilforoshan Pages 165-188

    The Republic of Azerbaijan, with its distinctive geopolitical and geo-economic features, has a special role and status in the political scene of the Islamic Republic of Iran. In recent years, the presence of the Zionist regime in the South Caucasus region as a peripheral region of the Islamic Republic of Iran and strategic collaboration with the regional countries, especially with the Republic of Azerbaijan, and also continuing and enhancing these collaborations and adopting strategic plans, have posed serious challenges for the national interests of the Islamic Republic of Iran. If defensive-security implications are not considered and anticipated to counteract the continuation of presence and further normalization of ties between the Zionist regime and the Republic of Azerbaijan, this could create serious problems in various political, military, security, economic, cultural and social domains for national security. The Islamic Republic of Iran. Therefore, in this research, an attempt has been made to “elucidate the defensive-security implications of the Islamic Republic of Iran in confronting actions stemming from the normalization of ties between the Zionist regime and the Republic of Azerbaijan”. The research method is a mixed (qualitative and quantitative) content analysis method and Imam Khomeini’s Sahifeh (May God bless his soul) text during Sacred Defense has been studied with two approaches: analogy and induction. In this framework, 9 concepts related to “psychological warfare in Sacred Defense” component were extracted and their frequency status as well as their change trend were investigated. In addition, based on “coding and categorization” process, most important psychological warfare strategies were calculated. The findings indicate that Imam Khomeini’s (May God bless his soul) viewpoint on psychological warfare in Sacred Defense is based on three main principles: “the principle of unity and solidarity among Muslims; resistance and steadfastness against oppression and aggression; awareness-raising; vigilance against deception; sedition.”

    Keywords: Defensive-security implications, normalization, ties, driving factors, challenging factors, South Caucasus
  • Sayyed Hadi Zarghani *, Fateme Bakhshi Shadmehri, Farzad Abedi Shoja, Narges Hajipanah Pages 189-226

    Psychological warfare is the systematic and precise use of propaganda and other means to influence the thoughts and behaviors of different groups of allies and adversaries to achieve objectives. With the onset of the imposed war, the Western media empire and its regional proxies made extensive efforts to conduct psychological warfare to affect the Iranian people and government. Imam Khomeini (May God bless his soul) delivered various speeches and messages to counteract the enemy’s psychological warfare and also to inform the Iraqi military and people, which can be named as psychological warfare strategies. Accordingly, this research aims to examine and elucidate “psychological warfare in the Sacred Defense” from Imam Khomeini’s (May God bless his soul) perspective. The research method is a mixed (qualitative and quantitative) content analysis method and Imam Khomeini’s Sahifeh (May God bless his soul) text during the Sacred Defense was studied with two approaches of analogy and induction. In this framework, 9 concepts related to the component of “psychological warfare in Sacred Defense” were extracted and their frequency status and also their change trend were investigated. In addition, based on the process of “coding and categorization”, the most important psychological warfare strategies were calculated. The findings of the research indicate that three concepts of “interpreting the imposed war as a symbol of the struggle between truth and falsehood; explaining war as a Sacred Defense and enlightening about propaganda and false claims of Iraq’s Ba’athist regime and its allies” had the highest frequency. Also, content analysis of Imam Khomeini’s (May God bless his soul) statements shows that he had three specific strategies in mind, including “presenting a dualism of Islam and disbelief, confronting the enemy’s psychological war (distortion, doubt and discord) and ultimately enlightening and inviting Iraqi military and people”.

    Keywords: Sacred Defense, Strategy, Psychological Warfare, Soft War, Imam Khomeini (May God bless his soul)
  • Hassan Yaghoubnia, Afshin Mottaghi * Pages 227-246
    Martyr Soleimani was at the helm of creating and maintaining a civilizational domain that was not feasible with merely the military or even the cultural and political forces of the Islamic Republic of Iran; Rather, establishing a civilizational domain, after centuries, required forces that all emerged in an extraordinary and consistent historical leap in the personality of the spiritual leader Haj Qassem. In this regard, the authors sought to answer this question: “What are the aspects and features of the personality of the spiritual leader martyr Qassem Soleimani that put him in the role of creator and sustainer of civilization?” The research data were collected by library method and the methodology governing the text is descriptive-analytical. The findings indicate that Soleimani’s spiritual existence and civilizational domain-building in West Asia, which were authentic manifestations and exemplars of the Iranian-Shiite civilizational quality, also revived and added new elements to this civilization in the 21st century. Consequently, it can be said that one of the indicators of Haj Qassem’s domain-building was his fundamental distinction from the colonial forces of history; This domain-building had a negative and defensive nature and was imperative and essential to prevent the subjugation by foreigners, as a fundamental principle in Islam and Iranian culture.
    Keywords: Spiritual Leader, Civilizational Domain-Building, Martyr Soleimani, Iranian-Shiite civilization
  • Seyyed MohammadReza Rashidi Al Hashem *, Parviz Sabouri Kazaj Pages 247-277

    Developing a model of defense policy according to the views of the society’s leaders is a clear roadmap that directs the actions of individuals and social groups in society in facing threats. This research aims to develop a model of defense policy based on the statements of the Supreme Leader (May God protect him) using a phenomenological method and Colaizzi’s seven-step technique. The research population consists of speeches and messages of the Supreme Leader of the Revolution from 1989 to 2022, from which 43 speeches were selected by purposive sampling method and coded by MAXQDA software. The findings indicate that His Eminence’s (May God protect him) defense policy is an inclusive policy based on the teachings and values   of the holy system of the Islamic Republic. The defense policy model obtained has 81 components, which has been proposed to defend the oppressed people of the world, ensure sustainable security, uphold the dignity of the Iranian nation and the Islamic Ummah (nation of Islam).

    Keywords: Defense Policy, Supreme Leader, Security, Threats
  • Meysam Farokhi *, Sahar Mohamadian Pages 279-300

    The purpose of this research is to investigate the cultural consequences of the burial of the unknown martyrs of the Holy Defense from the point of view of the female students of the Technical and Vocational University. This research is of a survey type in terms of practical purpose, and a researcher-made questionnaire was used to collect data. The statistical population of the research includes the female students of Technical and Vocational University in 1401, 373 people were selected and studied by proportional stratified sampling method. In order to calculate the validity, Cronbach's alpha was used from some professors and experts and the reliability supervisor of the questionnaire, and all the items were confirmed. In this regard, 6 variables, including the spirit of self-sacrifice, the spirit of martyrdom, the culture of chastity and hijab, national identity, insight and awareness-giving, the spirit of resistance and standing, were examined as the cultural consequences of the burial of the unknown martyrs of the holy defense. The results show that the view of female students of technical and vocational faculties towards the cultural consequences of the burial of unknown martyrs is favorable (more than average). More than half of the students believe that the burial of the unknown martyrs has played a significant role in strengthening the spirit of self-sacrifice and martyrdom, raising the culture of chastity and hijab, creating a national identity, increasing insight and awareness, and the spirit of resistance and standing.

    Keywords: Culture, anonymous martyrs, sacrifice, martyrdom, Sacred Defense, technical, professional university