فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1402)

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رسول احمدزاده، سید درید موسوی مجاب*، محمود صابر صفحات 7-21

    در حالی که ناکارآمدی در پیشگیری و مهار بزهکاری اقتصادی، تصویر نامطلوبی ارایه می نمود، سیاست گذاران قضایی در پی چاره اندیشی، سازوکار ویژه ای را برای رسیدگی به اتهامات اخلال گران در نظام اقتصادی کشور تدارک دیدند و با استیذان از مقام رهبری، سیاست جنایی استجازه ای با هدف کنترل بحران پدیدار گردید و با گذار از «قانون» به «استجازه» نقش محوری اصل حاکمیت قانون تضعیف شد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخگویی به این پرسش است که آیا سیاست جنایی استجازه بنیاد برای مقابله و مبارزه با اخلال در نظام اقتصادی عادلانه و اثربخش بوده است؟ از این رو، ضمن اشاره به روند تصویب، چالش های استجازه سال های 1397 و 1399 بررسی شده و در نهایت کارکرد و نیز نقاط قوت و ضعف آن ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. یافته ها حاکی از ناکارآمدی سیاست جنایی قضایی استجازه ای و عدم حصول نتیجه مطلوب در مهار جرم از رهگذر اجرای آن و تضییق حقوق متهمان است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، استجازه، اخلال در نظام اقتصادی، حقوق متهم، حاکمیت قانون
  • زهرا احمدی ناطور، زینب ریاضت* صفحات 23-37

    «مامورین به خدمات عمومی» در مصادیق متعددی از جرایم اقتصادی در قوانین جزایی ذکر، اما مفهوم و مصادیق آن به دلیل نسخ قانون راجع به محاکمه و مجازات مامورین به خدمات عمومی با ابهام مواجه گردیده است. اگرچه به موجب رای وحدت رویه شماره 798 هییت عمومی دیوان عالی، کارکنان بانک های خصوصی مصداق مامورین به خدمات عمومی و موضوع جرم ماده 598 قانون مجازات می باشند؛ اما رای مذکور قابلیت تبیین مفهوم و مصادیق مامورین به خدمات عمومی را نداشته و آثار آن بر ابهام موضوع افزوده است. مقاله حاضر در راستای پاسخ به چگونگی تحول مفهوم و مصادیق مامورین به خدمات عمومی، ضمن آسیب شناسی رویه قضایی، دگرگونی گستره و مصادیق مامورین خدمات عمومی پس از صدور رای وحدت رویه مذکور را اثبات و در نهایت راه حل پالایش قانونی این ابهام، از طریق تصویب ماده واحده جدید، جهت رفع چالش مذکور پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: قانون گذاری، رویه قضایی، مامورین خدمات عمومی، جرایم اقتصادی
  • محمد امینی، حسن پوربافرانی*، محمدمهدی الشریف، مهدی شهابی صفحات 39-51

    عدالت و نیل به آن از مهم ترین خواسته های بشریت است و امید به تحقق آن نزد مرجع قضایی بیش از هرجای دیگری است. شهروندان به درستی می خواهند تا قانون، عادلانه و برای همه افراد اجرا شود، اما روشن است که در بسیاری از موارد، اجرای عادلانه قانون، در گرو تفسیر عادلانه است. پرسش اصلی مقاله ی حاضر آن است که آیا در حقوق کیفری نیز می توان سخن از تفسیر به عدالت داشت و منطق حقوق کیفری، مجوز انجام چنین تفسیری را می دهد؟ فرضیه مقاله آن است که در حقوق کیفری و در پرتو منطق حقوقی آن، می توان تفسیر به عدالت (عدالت گرایانه) از قوانین مربوطه داشت، اما تفسیرگر در این مسیر باید از ظرفیت های عادلانه ای نظیر اصول تفسیر قوانین کیفری که در قانون اساسی، قوانین عادی یا حتی دکترین، نسبت به آن ها تصریح شده، استفاده کند و براین اساس نمی تواند از تعبیر «تفسیر به عدالت» به طور مستقل و برای انجام تفسیری سلیقه ای بهره برد.

    کلیدواژگان: تفسیر به عدالت، تفسیر مضیق قانون، حقوق کیفری، منطق حقوق کیفری
  • عباس تدین* صفحات 53-64

    اصل الزامی دانستن تعقیب کلیه جرایم با اصل تناسب داشتن تعقیب، تعدیل و تکمیل شده است؛ امروزه در آیین دادرسی کیفری کمتر نظامی می توان اصل اخیر را نیافت. بر مبنای همین اصل، جایگزین های تعقیب دعوای عمومی پی ریزی  شده اند. هرچند دکترین و رویه قضایی در قرن نوزدهم با سکوت قانون، این اصل را از اختیارات مسلم دادستان های فرانسوی می دانست، اما امروزه این اصل و اقتضایات آن در قانون آیین دادرسی کیفری دیده می شود. بر این اساس دادستان شکایت ها و اعلام جرم ها را دریافت و تعقیب آنها را ارزیابی نموده و از دادرسی های جایگزین تعقیب استفاده می کند. جایگزین های تعقیب دعوای عمومی (بایگانی ساده پرونده، معامله اتهام، قرارداد قضایی و سازش کیفری) در فرایند دادرسی کیفری  و رویه قضایی این کشور با فراز و فرودهای چندی مواجه گردیده اند تا آنجا که قانون گذار در سال های اخیر گرایش به حذف برخی از آنها و تقویت و کارآمدتر کردن برخی دیگر پیدا نموده است.

    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، جایگزین تعقیب کیفری، بایگانی پرونده، معامله اتهام، قرارداد قضایی، سازش کیفری، حقوق فرانسه
  • حمیده حیاتی*، فرید محسنی صفحات 65-82

    تدوین سیاست جنایی جامع و منسجم در قبال جرایم مرتبط با مشروبات الکلی از اهمیت به سزایی برخوردار است. سیاست جنایی تقنینی ایران بر مبنای ممنوعیت مصرف مشروبات الکلی و با تاکید بر نظریه جرم انگاری مطلق، سعی بر جرم انگاری تمام رفتارهای مرتبط با آن داشته است. با این حال، وجود برخی خلاها و چالش های تقنینی و عدم انسجام رویه قضایی در برخی از ابعاد، شبهه تشتت را مطرح می نماید. سیاست جنایی انگلستان نیز، با توجه به عدم ممنوعیت اولیه مصرف الکل، نوعی رویکرد قانونمندسازی و نظارتی را اتخاذ و از نظام عدالت کیفری برای کنترل برخی از رفتارهای مرتبط، استفاده نموده است. در حقوق این کشور، مصادیق مختلفی از رفتارهای مرتبط که بیشتر ماهیت ضد اجتماعی دارند، جرم انگاری شده و جرایم مرتبط با رانندگی در حال مستی از مهم ترین آن ها هستند. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی به مطالعه و ارزیابی سیاست جنایی تقنینی و قضایی این دو کشور در قبال این جرایم، می پردازد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، جرم انگاری، جرایم مرتبط با مشروبات الکلی، مستی، رانندگی در حال مستی
  • علی مراد حیدری* صفحات 83-99

    سیاست کیفری نوین ایران در ابعاد تقنینی، قضایی و اجرایی در راستای ارفاقی شدن است. از سوی دیگر فردی سازی اجرای مجازات، تضمین کننده اهداف اصلاحی کیفر است. نوشته حاضر بر ضرورت «تلفیق سیاست فردی سازی کیفر با سیاست کیفری ارفاقی در پرتو نقش آفرینی قاضی اجرای احکام» تاکید دارد. پرسش اینکه اختیارات کنونی تا چه اندازه امکان متناسب سازی نحوه اجرای مجازات با شرایط فردی، خانوادگی و اجتماعی بزهکار در راستای سیاست کیفری ارفاقی را فراهم می کند؟در این نوشتار، به روش توصیفی- تحلیلی، اختیارات تفریدی قاضی اجرای احکام از منظر سیاست کیفری ارفاقی نقد و تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اختیارات قاضی اجرای احکام، تنها در چارچوب «تفرید اولیه» -مبتنی بر ویژگی های فردی خود محکوم علیه- تعریف شده است، در حالی که  فردی سازی ارفاقی، مستلزم ایجاد ساز و کارهای «تفرید ثانویه» -مبتنی بر شرایط بیرون از شخصیت محکوم علیه و نحوه رفتار او در حین اجرای مجازات نیز هست.

    کلیدواژگان: مجازات، سیاست کیفری، سیاست کیفری ارفاقی، قاضی اجرای احکام، فردی سازی اجرایی
  • سعید گوهری*، مهرداد غنی صفحات 101-118

    ترس از جایگاه برادر بزرگتر در روابط میان فرزندان، می تواند پیامدهای منفی مختلفی ازجمله بزه دیدگی در خانواده را به دنبال داشته باشد. ازاین رو، تدوین سیاست های پیشگیرانه مناسب در جهت کنترل و کاهش ترس از این جایگاه، می تواند تاثیر مستقیمی برکاهش خشونت های خانگی و تقویت بنیان خانواده داشته باشد. تحقیق حاضر با روش کیو در سال 1401 با استفاده از روش نمونه گیری قضاوت شده به شناسایی عامل های موثر در شکل گیری بزه دیدگی ناشی از ترس از جایگاه برادر بزرگتر پرداخته است. یافته های پژوهش حاضر، نشان می دهد 9 بار عاملی(الگوی ذهنی) با مجموع واریانس34/78 درصد در ایجاد ترس از خطر بزه دیدگی از سوی برادر بزرگتر نقش کلیدی دارد. همچنین، نتایج استنباطی تحلیل های عاملی حاکی از آن است که میان بزه دیدگی ناشی از ترس از جایگاه برادر بزرگتر و عامل های «روابط صمیمی، تبعیض میان فرزندان، سن و جنسیت، فرهنگ، عدم توازن قدرت، فرض آسیب پذیری، ضعف خویشتن داری، خشونت ابزاری،و فقدان دانش و مهارت»رابطه ی معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ترس از جرم، پیشگیری از جرم، پیشگیری از بزه دیدگی، برادر بزرگتر، خانواده
  • عبدالله محمودی*، احمد احمدی، آرزو علیپور صفحات 119-132

    هدف این مطالعه تحلیل تاثیر اجرای قانون مبارزه با پول شویی (ق.م.پ) بر کشف جرم منشا و پیشگیری از جرایم اقتصادی است. نمونه آماری تحقیق، 54 نفر از کارشناسان مالیاتی، بانکی و دادگستری بودند که به روش هدفمند انتخاب، با استفاده از پرسشنامه اطلاعات گردآوری و با استفاده از مدل معادلات ساختاری فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اجرای ق.م.پ. بر کشف جرم منشا و پیشگیری از جرایم اقتصادی در ایران تاثیر معنی داری ندارد. ضرایب تاثیر و سوبل نشان داد، تاثیر متغیر مستقل به شکل مستقیم و از طریق متغیر میانجی معنی دار نمی باشد. به نظر می رسد، علت عدم موفقیت اجرای ق.م.پ، وجود تناقض فقهی و حقوقی در قانون موجود، تقدم وجود جرم منشا بر جرم  پول شویی، مشکلات فنی در سیستم مالیاتی و بانکی و عدم همکاری با سیستم قضایی بوده باشد.

    کلیدواژگان: پول شویی، جرم منشاء، جرم اقتصادی، سیستم بانکی، قانون
  • سارا مشکین*، جلیل امیدی صفحات 133-149

    پیچیدگی جرایم شرکتی در حوزه مصرف، وسعت بزه دیدگان آن ها و ناکارآمدی کیفرهای سنتی، رسیدگی به این جرایم را دشوار نموده است. در جرایم شرکتی، رسیدگی خارج از نظام عدالت کیفری و ترمیمی نمودن فرایند ها، افزون بر حمایت از بزه دیدگان، می تواند مانع از ورود لطمه به شهرت و اعتبار شرکت ها گردد. این پژوهش بر آن است که به شیوه توصیفی _ تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای، قابلیت استفاده از روش های ترمیمی در رسیدگی به جرایم شرکتی را بررسی کند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در خصوص جرایم شرکتی، اعمال سازوکارهای ترمیمی از رهگذر کاربست رویکرد افقی در کنار رویکرد عمودی و تقویت پاسخ ها متناسب با نیاز بزه دیدگان امکان پذیر است. به منظور غلبه بر چالش های ناظر بر شیوه های کلاسیک ترمیمی، می بایست به جلوه های نوینی، نظیر استفاده از ساختارهای میانجی گری، ایجاد بستر مذاکره و توافق میان شرکت های تجاری و بزه دیدگان و بهره گیری از سیستم حل اختلاف آنلاین، تمسک جست.

    کلیدواژگان: مصرف کننده، قربانی، جرائم شرکتی، عدالت ترمیمی، میانجی گری، حل اختلاف آنلاین
  • میرسعید موسوی کریمی* صفحات 151-169

    هدف از تحقیق در این مقاله درباره موضوع حق حیات، رسیدن به این یافته و نتیجه است که: «معقول است باور کنیم حق حیات، انحصارا حقی الهی است؛ یعنی، فقط خداوند است که (اخلاقا/شرعا/قانونا/...) مجاز است احکام مربوط به حق حیات (و ممات) را وضع و صادر کند.» ساختار مقاله چنین تنظیم شده است: پس از بیان چند تعریف و نکته مقدماتی، برای دفاع از نظریه مورد ادعا، دو استدلال به شرح زیر، صورت بندی و ارایه شده اند؛ استدلال نخست، بر مبنای خطاپذیری انسان هم در مقام شناخت و توصیف واقع، و هم در مقام صدور حکم، و استدلال دوم، بر مبنای انکار انسانی بودن حق حیات به دلیل لوازم نادرست ناشی از آن. سپس، و در پایان، برخی از لوازم این نظریه، و در پی آن، مزایای نظریه به اختصار بیان شده اند.

    کلیدواژگان: حق حیات، الهی، بشری، خطاپذیری، خرد جمعی
  • زهرا سادات میرهاشمی*، سیده فاطمه قاسمی عبابیگلو صفحات 171-184

    طبق تبصره ماده 306 قانون مجازات مصوب سال 1392، می توان مرتکب جنایات نسبت به جنین، منجر به ایجاد آثار پس از تولد را قصاص کرد؛ در حالی که طبق ماده، جنایات علیه جنین قصاص ندارد. این نکته سبب ایجاد این سوال می شود که آیا تناقضی میان ماده و تبصره وجود دارد؟ و همچنین دلیل و مبنای ثبوت قصاص در موضوع تبصره با توجه به اشکالات و خلاء های آن مورد سوال جدی است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات آن کتابخانه ای است. یافته ها نشان می دهد که ماده و تبصره متناقض نیستند و وضع آن ها بر مبنای یک قول فقهی و برخی صورت های جنایت بوده است. گرچه وضع ماده 306 و تبصره آن اقدامی نوین در توجه به جنایات ایجادکننده آثار پس از تولد است که ثمره اش پیشگیری از جرم و تقویت جنبه بازدارندگی قانون می باشد، ولی باید نسبت به رفع اشکالات تبصره و از بین بردن مغایرت ها اقدام شود و خلاهای آن مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آثار جنایت پس از تولد، جنایت بر جنین، سقط جنین، قصاص
  • سید محمد اسدی نژاد طاهر گورابی، جمال نیک کار* صفحات 185-199

    از دیرباز تحقق عدالت مهم ترین هدف حکومت ها بوده است و اصلی ترین رکن دست یابی به این مهم، داشتن یک نظام قضایی کارآمد است که لازمه تحقق آن رسیدگی به دعاوی در مهلتی متعارف و معقول است. عوامل متعددی بر عملکرد نظام های قضایی اثر گذار بوده و وجود برخی از نارسایی ها موجب عدم تحقق دادرسی منصفانه و ظهور معضلی به نام اطاله دادرسی بوده است؛ امری که منشاء تضییع حقوق افراد و عدم رضایت ایشان را فراهم نموده است. این پژوهش درصدد است با پرداختن به مساله اطاله دادرسی و آسیب شناسی آن، عوامل موثر بر این پدیده را شناسایی و در جهت رفع آن ارایه راهکار نماید. نتایج حاکی از آن است که معضل مزبور از علل مختلفی چون ضعف علمی و عملکردی اشخاص مرتبط با دادرسی و ناکارامدی قوانین شکلی و ماهوی ناشی می شود که اتخاذ تدابیری در این زمینه ها می تواند در حل این معضل بسیار راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: اصول دادرسی، متعارف بودن زمان دادرسی، اطاله دادرسی، اصل سرعت، دادرسی منصفانه
|
  • Rasool Ahmadzadeh, Seyyed Darid Mousavi Mojab *, Mahmood Saber Pages 7-21

    This article, with a descriptive-analytical method, tries to answer the question of whether in Iran's legal system, the criminal policy of the Estiza Foundation has been fair and effective in dealing with and fighting the crime of disrupting the economic system. Therefore, while referring to the process of approval of Istiza, the challenges of Istizia in 1397 and 1399 have been examined and finally, their function as well as their strengths and weaknesses have been evaluated. The findings indicate the inefficiency of the judicial criminal policy and the failure to achieve the desired result in curbing the crime through its implementation and restricting the rights of the accused. Therefore, measured and scientific methods in the fight against economic corruption should replace the symbolic emphasis on the "war on corruption" and a fair and discriminatory judicial system for economic crimes should be designed and approved in the light of legislative criminal policy in the form of a comprehensive plan or bill.

    Keywords: Criminal policy, impeachment, disruption in the country's economic system, the rights of the accused, the rule of law
  • Zahra Ahmadinatour, Zeynab Riazat * Pages 23-37

    The term "Public service officers" is mentioned in several examples of economic crimes in criminal laws, but its meaning and examples have been ambiguous due to the repeal of the law on the trial and punishment of public service officers. Although according to the unanimous decision number 798 of the General Board of the Supreme Court, the employees of private banks are examples of public service officers and the subject of the crime of Article 598 of the Penal Code, the said decision cannot explain the concept and examples of public service officers and its effects have added to the ambiguity of the issue. To respond to the evolution of the concept and examples of public service officers, this article along with the pathology of judgmental procedure, the transformation of the scope and examples of public service officers after the issuance of the unanimous decision, and finally the solution to the legal refinement of this ambiguity, through approval The new single article is proposed, to solve the mentioned challenge.

    Keywords: Legislation, Judgmental Procedure, Public Service Officers, economic crimes
  • Mohammad Amini, Hasan Poorbafrani *, MohammadMahdi Alsharif, Mahdi Shahabi Pages 39-51

    Justice is one of the most important demands of humanity, and the hope of realizing it is more in the courts than anywhere else. Citizens expect the statute to be implemented fairly and for all people, but it is known among jurists that in many cases, the fair implementation of the statute depends on a fair interpretation. While justice-based interpretation has been a topic of discourse in civil law, this article probes into the possibility of extending its applicability to criminal law.? Despite the superior principles of interpretation in criminal law (such as the principle of narrow interpretation, interpretation for the benefit of the accused, etc.), the question arises: Can justice-based interpretation find a place within the logical framework of criminal law? If the answer is positive, what are the conditions of justice-based interpretation in criminal law? The article hypothesizes that in criminal law and the light of its legal logic, it is possible to have a justice-based interpretation of the relevant statutes, but in this direction, the judge must use fair capacities such as the principles of interpretation of criminal statutes that are in the constitution and ordinary statutes or even doctrine opinions The article asserts that the expression “justice-based interpretation” should not be invoked independently and for a subjective interpretation.

    Keywords: justice-based interpretation, narrow interpretation of Statute, Criminal law, logic of criminal law
  • Abbas Tadayyon * Pages 53-64

    The principle of the legality prosecution of all crimes by the public prosecutor's office has been modified and supplemented with the principle of necessity of criminal prosecution, in such a way that today in the framework of the criminal procedure regulations of the legal system, the latter principle cannot be found.. Article 40 of the Criminal Procedure Law France stipulates that the prosecutor receives complaints and reports of crimes and evaluates their follow-up and prosecution, and immediately in the next regulations, alternatives to criminal prosecution and the rules governing them are discussed. The four alternatives to criminal prosecution ( simple case filing, plea bargaining, judicial agreement, and criminal compromise) in the French criminal procedure and the judicial procedure of this country have faced many ups and downs to the extent that the legislator in recent years tends to eliminate some of them and strengthening and making some others more efficient.

    Keywords: Criminal procedure, alternative to criminal prosecution, case filing, plea bargaining, judicial agreement, criminal compromise, French law
  • Hamide Hayati *, Farid Mohseni Pages 65-82

    Formulation of a comprehensive and coherent criminal policy regarding alcohol-related offenses is very important. Iran's legislative criminal policy, based on the prohibition of alcohol consumption, with an emphasis on the theory of absolute criminalization, has attempted to criminalize all behaviors related to it. However, the existence of some legislative gaps and challenges and lack of coherence in jurisprudence in some relevant dimensions raises doubt about the integration. Due to the lack of an initial prohibition on alcohol consumption, the legislative criminal policy of England has adopted a type of legalization and supervisory approach and uses the criminal justice system to control certain behaviors related to alcohol. In the law of this country, various instances of alcohol-related behaviors that are mainly antisocial in nature have been criminalized, and offenses related to drunk driving are among the most important ones. This article uses descriptive and analytical methods to study and evaluate the legislative and judicial criminal policy of these two countries regarding alcohol-related offenses.

    Keywords: Criminal policy, alcohol-related offenses, Iran, intoxication, England, drink driving
  • Ali Morad Heydari * Pages 83-99

    Iran's new criminal policy in the legislative, judicial, and executive dimensions is in line with the rapprochement. On the other hand, the individualization of the execution of the punishment guarantees the reformative goals of the punishment. The present article emphasizes the necessity of "combining the policy of individualization of punishment with the criminal policy of rapprochement in the light of the role of the execution judge".The question Is: to what extent do the current powers provide the possibility of adapting the execution of the punishment to the personal, family, and social conditions of the criminal in line with the arbitrary criminal policy? In this article, in a descriptive-analytical way, the discretionary authority of the judge in the execution of the sentences has been criticized and analyzed from the perspective of arbitrary criminal policy. The findings of the research show that the authority of the judge to execute sentences is defined only in the framework of "primary exclusion" - based on the individual characteristics of the convicted person, while le the individualization of fraternity requires the creation of "secondary exclusion" mechanisms - based on conditions outside the personality of the convicted person and her/his behavior during the execution of the sentence.

    Keywords: Punishment, Criminal policy, arbitrary criminal policy, execution judge, executive individualization
  • Saeed Gohari *, Mehrdad Ghani Pages 101-118

    Fear of the older sibling's position in sibling relationships can lead to various negative consequences, including domestic violence within the family. Therefore, the development of appropriate preventive policies to control and reduce the fear of this position can have a direct impact on reducing domestic violence and strengthening the foundation of the family. This study, conducted in 2022 using the Q-methodology and purposive sampling, aimed to identify the influential factors in the formation of bullying resulting from the fear of the older sibling's position. The findings of this research indicate that nine factors (mental patterns) with a cumulative variance of 34.78% play a key role in creating fear of the risk of bullying from the older sibling. Moreover, the inferential results of factor analysis suggest a significant relationship between bullying resulting from the fear of the older sibling's position and factors such as "intimate relationships, discrimination among siblings, age and gender, culture, power imbalance, vulnerability assumption, lack of self-esteem, instrumental violence, and lack of knowledge and skills."

    Keywords: Fear of crime, Crime prevention, bullying prevention, older sibling, family
  • Abdollah Mahmoodi *, Ahmad Ahmadi, Arezo Alipour Pages 119-132

    This study aims to analyze the impact of the implementation of the anti-money laundering law on the detection of the origin crime and the prevention of economic crimes. The statistical population was determined by tax, banking, and justice experts, among whom 54 people were selected in a targeted way. Data was collected using a researcher-made questionnaire and its reliability and validity were confirmed. The research hypotheses were tested using the structural equation modeling approach. The results show that the implementation of the anti-money laundering law by the banking and tax systems did not have a significant effect on the detection of the origin crime and the prevention of economic crimes. Also, the impact of the independent variable directly and through the mediator variable is not significant, and the model lacks predictive power. It seems that the reasons for the failure of the implementation of the anti-money laundering law are the existence of jurisprudential and legal contradictions in the existing law, precedence of proving the origin of crime before proving the crime of money laundering, the lack of coordination of institutions, technical problems in the tax and banking system, and the lack of cooperation with the judicial system.

    Keywords: Money Loundering, Origin Crime, economic crime, Banking System, Law
  • Sara Meshkin *, Jalil Omidi Pages 133-149

    The complexity of corporate crimes in the field of consumption, the extent of their victims, and the ineffectiveness of traditional punishments have made it difficult to deal with these crimes. Dealing with corporate crimes outside the criminal justice system and restoring the processes, in addition to supporting the victims, can prevent damage to the reputation and credibility of companies. This research wants to investigate the possibility of using restorative methods in dealing with corporate crime in a descriptive-analytical way and concerning library sources. The findings of the research indicate that regarding corporate crimes, it is possible to apply restorative mechanisms through the use of a horizontal approach along with a vertical approach and strengthening the responses according to the needs of the victims. To overcome the challenges of the classical restorative methods, it is necessary to use new effects, such as the use of mediation structures and the online dispute resolution system.

    Keywords: consumer, Victim, Corporate crimes, Restorative justice, Intermediation, Online dispute resolution
  • Mirsaeid Mousavi Karimi * Pages 151-169

    The aim of this paper is to defend the following thesis: It is rational to believe that the right to life is restrictively a Divine right and not a human right; that is, only God has the (moral/legal/religious) authority to make and issue the laws surrounding life and death. This paper is structured as follows: after some introductory points are given, two arguments in favor of the above thesis will be formulated; the first argument is based on the fallibility of human knowledge and judgment, and the second argument is based on the rejection of the human right to life because of its implausible implications. Finally, some implications and advantages of the favored thesis will be explained briefly.

    Keywords: Right to Life, Divine, Human, Fallibility, Collective Wisdom
  • Zahra Sadat Mirhashemi *, Seyede Fateme Ghasemi Ababeigloo Pages 171-184

    The crime against the fetus is not limited to abortion; Rather, it has different types. One of these types is the crime that leads to the creation of works after birth. After years of silence about these crimes, in 2012, the legislator addressed them in a note to Article 306 of the Islamic Penal Code. According to this note, there is a possibility of retribution for committing crimes that lead to the creation of works after birth; This is even though in the article itself, the proof of retribution in crimes against the fetus is ruled out. This point causes the question of whether there is a contradiction between the article and the note, or whether the legislator has excluded these crimes from the scope of Article 306 for some reason, and also the reason and basis for proving retribution in the note, considering its flaws and gaps. It is a serious question. The information in this research was collected by searching library sources and analyzed in a descriptive-analytical way. The findings show that there is no contradiction between the article and the note and their status was based on jurisprudence and some forms of crime. Although the enactment of Article 306 and its note is a new measure regarding crimes that lead to the creation of effects after birth, and its fruit is to prevent crime and strengthen the deterrent aspect of the law, it is suggested to take measures as soon as possible to fix the problems of the note and eliminate the contradictions. It should be provided and its loopholes should be taken into consideration by the legislator.

    Keywords: Effects of crime after birth, Crime against the fetus, Abortion, Fetus, Qisas
  • Seyyed Mohamad Asadinezhad, Jamal Nikkar * Pages 185-199

    For a long time, the realization of justice has been the most important Objective of governments, and the most fundamental element of achieving this goal is easy access for people to an efficient judicial system; The requirement to achieve this is to deal with lawsuits within a conventional deadline. However, the problem is that several factors have affected the functioning of judicial systems and the existence of some inadequacies has caused the failure of impartial proceedings and the Appearance of a problem known as delayed proceedings. This research aims to identify the factors affecting this problem and provide a solution to solve it by studying the issue of judicial delay proceedings. The results indicate that the aforementioned problem arises from various causes such as the scientific and functional weaknesses persons related to the proceedings and the inefficiency of formal and substantive laws, and adopting measures in these fields can help solve the problem.

    Keywords: Principles of proceedings, The standard of the proceedings time, delay proceedings, The speed principle proceedings, impartial proceedings