فهرست مطالب

زیست بوم نوآوری - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1402)

نشریه زیست بوم نوآوری
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله ابوجعفری*، آرمان خالدی، فاطمه حسابی صفحات 1-28

    بررسی سیاست های توسعه اقتصادی نشان می دهد که در تدوین و اجرای سیاست های توسعه، علاوه بر رویکردهای کلان، رویکردهای بخشی و منطقه ای نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند.در همین راستا تیوری ها و چارچوب های مختلف برای تحلیل سیستم های نوآوری در سطح بخشی و منطقه ای توسعه پیدا کرده اندکه از آن جمله می توان به سیستم نوآوری منطقه ای اشاره کرد. پژوهش حاضر در راستای کمک به تدوین سیاست های توسعه استان کردستان به دنبال تحلیل سیستم نوآوری منطقه ای این استان است. در واقع این پژوهش با هدف تحلیل سیستم نوآوری منطقه ای در استان کردستان با رویکرد ساختاری-کارکردی سعی دارد که مشکلات و نقاط ضعف این سیستم را شناسایی کرده و توصیه های سیاستی در راستای بهبود آن ارایه دهد. رویکرد پژوهش حاضر کیفی است و به منظور جمع آوری داده ها از تحلیل محتوای اسناد و مصاحبه های خبرگان منطقه ای استفاده شده است. داده ها از طریق مطالعه مقالات، گزارش ها، اسناد و مصاحبه های با متخصصان و افراد مطلع نسبت به سیستم نوآوری استان کردستان به صورت تحلیلی-توصیفی جمع آوری شده اند. یافته های پژوهش برخی از ضعف های سیستم نوآوری استان کردستان را نشان می دهد که از جمله می توان به مشکلات ساختاری نظیر همکاری و تعامل ضعیف بازیگران، کمبود منابع مالی برای فعالیت های تجاری سازی و نوآورانه، ضعف دسترسی به نیروی انسانی توانمند، ضعف تناسب بین بخش کشاورزی و منابع آبی، بازار محدود برای محصولات نوآورانه، ضعف تناسب دوره های آموزشی با مزیت ها و اولویت های استان، بهره وری پایین نیروی انسانی و مقیاس خرد بنگاه ها و واحدهای کشاورزی اشاره کرد. در این میان تمرکز بر تقویت تعاملات بین بازیگران، ایجاد خوشه های صنعتی نظیر تولید قطعات خودرو، ادوات کشاورزی و ایجاد صنایع پایین دستی ذوب آهن، همراستا کردن فعالیت های پژوهشی و مطالعاتی با پتانسیل های مرتبط به هم مرزی استان با کشور عراق، تاسیس اتاق های فکر و اقدام در زمینه محصولات دارای مزیت رقابتی مانند توت فرنگی و برگزاری آموزش های فناورانه می تواند به بهبود و ارتقا سیستم نوآوری منطقه ای استان کردستان کمک کند.

    کلیدواژگان: نظام نوآوری منطقه ای، تحلیل ساختاری-کارکردی، استان کردستان
  • سید حامد مزارعی، مهدی پاکزاد*، آرمان خالدی صفحات 29-46
    هدف

    برخی از نهادهای بین المللی به طور منظم بر اساس یکسری شاخص ها اقدام به رتبه بندی کشورها با یکدیگر می کنند. سازمان مالکیت فکری و دانشگاه کرنل دو نهادی هستند که گزارش شاخص جهانی نوآوری را هر ساله منتشر می نمایند. در این گزارش بر اساس هشتاد و یک شاخص در ابعاد مختلف کشورهای مختلف با یکدیگر مقایسه شده که در آخرین گزارش آن (2023) کشور ج.ا ایران رتبه شصت و دوم را در بین صد و سی و دو کشور کسب کرده است. بر اساس نظر بسیاری از خبرگان همه شاخص های این گزارش برای همه کشورها دارای اهمیت نیستند. در واقع هر کشور باید مشخص کند که چه شاخص هایی برایش مهم بوده تا بتواند در راستای اهداف و اولویت های ملی وضعیت آن شاخص را بهبود دهد.

    روش پژوهش: 

    در این گزارش سعی شده است پس از تقلیل برخی از شاخص وضعیت رتبه ای هر شاخص را برای کشور مشخص کرده و همچنین مبتنی بر نظر خبرگان و با ابزار پرسشنامه میزان اهمیت هر شاخص در راستای اهداف و اولویت های ملی شناسایی گردد.

    یافته ها

    در ادامه و با استفاده از تحلیل شکاف بین شاخص ها و ماتریس دو بعدی وضعیت رتبه- میزان اهمیت هر شاخص، مهمترین شاخص هایی که نیاز است وضعیت آن در کشور بهبود یابد شناسایی شده و راه کارهایی برای بهبود وضعیت آن ها ارایه گردد.

    نتیجه گیری

    در نهایت نه شاخص دارای اهمیت برای کشور شناسایی شده که در پنج مورد اصولا داده ای برای شاخص مورد نظر در گزارش شاخص جهانی نوآوری برای کشور ارایه نگردیده است.در واقع شاخص هایی که نیاز است وضعیت آن در کشور بهبود یابد در حوزه های سرمایه گذاری خطرپذیر، هزینه کرد تحقیق و توسعه، صادرات فناوری اطلاعات و ارتباطات و فناوری های سطح بالا، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سنجش دانش آموزان و ثبت اختراعات است.

    کلیدواژگان: شاخص جهانی نوآوری، ارزیابی بین المللی، تحلیل شکاف، سنجش نوآوری
  • ایمان جوکار* صفحات 47-68

    هدف از پژوهش حاضر مطالعه عوامل و موانع موثر بر فرایند تجاری سازی پژوهش های پژوهشگاه فضایی ایران به عنوان یکی از مراکز پژوهشی پیشرو در زمینه فناوری های نوین فضایی بوده است. این پژوهش بخشی از مطالعه طرح پژوهشی تجاری سازی کل محصولات پژوهشگاه با تمرکز بر کاربردهای غیرفضایی است. نمونه آماری شامل 30 نفر از کارشناسان و مدیران پژوهشگاه بوده است. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی از مصاحبه و در بخش کمی از پرسشنامه استفاده شده است. یافته های تحقیق در بخش کیفی مبین شناسایی پنج دسته عوامل کلی و بیست و شش عامل فرعی به عنوان موانع موثر بر فرایند تجاری سازی و یافته های کمی شامل اولویت بندی کلیه عوامل کلی و فرعی بود. نتایج پژوهش نشان داد که موانع اصلی به ترتیب اهمیت شامل مسایل مالی و اقتصادی، کمبود نیروی انسانی متخصص و توانمند، بالا نبودن سطح بلوغ فناوری ، همکاری ناکافی بین پژوهشگاه فضایی ایران با مراکز صنعتی و عدم ایجاد شبکه مناسب مشتری- کارفرما است که البته زیر شاخه های این عوامل نیز اولویت بندی شدند. یافته های کمی پژوهش نشان داد در بعد مسایل اقتصادی و مالی عامل بودجه ناکافی دولتی برای پژوهش های سودآور و در بعد کمبود نیروی انسانی متخصص و توانمند عامل حقوق و دستمزد ناکافی و در بعد بلوغ فناوری عامل توانایی ضعیف در خرید لیسانس و محصولات مرتبط با پژوهش ها مهمترین عوامل فرعی بوده اند. همچنین در بعد شبکه مشتری-کارفرما عامل اطلاع رسانی ناکافی بدلیل سامانه های ضعیف اطلاع رسانی و در بعد همکاری پژوهشگاه-صنعت عامل شناخت ناکافی صنعت از پژوهشگاه و پتانسیل های آن و اعتماد ضعیف به نتایج پژوهش های مرکز و مشارکت در سرمایه گذاری مرتبط، مهمترین عوامل فرعی فرایند تجاری سازی یافته های پژوهشی و محصولات پژوهشگاه بوده اند و مدیران باید رفع این عوامل را در اولویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، نوآوری، پژوهشگاه فضایی ایران، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • همایون مرادنژادی* صفحات 69-86
    این پژوهش با هدف واکاوی راهبردهای بهبود رابطه دانشگاه ایلام با صنعت و جامعه و با بهره گیری از روش شناسی کمی به انجام رسیده است . جامعه آماری پژوهش اعضای هییت علمی دانشگاه ایلام و خبرگان بخش های اقتصادی به تعداد 247 نفر بوده اند که با بهره گیری از فرمول کوکران، نمونه آماری به تعداد 78 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به انتساب متناسب مورد مطالعه قرار گرفته اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهش گر ساخته ای بود که روایی آن با استفاده از دیدگاه 3 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه ایلام و پایایی آن با محاسبه کرونباخ آلفا (84/0) تایید شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SmartPLS و SPSS انجام شده است. مدل مفهومی پژوهش پنج عامل قوانین و مقررات، طراحی سامانه بانک های اطلاعاتی، طراحی ساختار، ارتباطات و انگیزشی بود که برای ارزیابی پایایی مدل، از تحلیل عاملی تاییدی در محیط نرم افزار SmartPLS بهره گرفته شد. برآورد ارزیابی برازش کلی مدل با معیار GOF انجام شد. میزان آزمون برای شاخص برازش مدل برابر با 0.695 به دست آمد؛ بنابراین می توان گفت مدل سازه های ارتباط صنعت و دانشگاه، از برازش بالایی برخوردار بوده است و زیر شاخص های سازه های ارتباط صنعت و دانشگاه نیز از انسجام درونی و بیرونی مناسبی برخورد بوده اند.نتایج نشان داد که یکی از مولفه های بهبود ارتباط بین دانشگاه ایلام و بخش های اقتصادی، تدوین بانک اطلاعات جامعی درباره کسب وکارهای موجود در استان و تدوین بانک اطلاعاتی اساتید، تخصص ها، مهارت ها و پروژه های مطالعاتی صورت گرفته در دانشگاه ایلام می باشد. همچنین نتایج نشان داد که یکی دیگر از مولفه های بهبود ارتباط بین دانشگاه ایلام و بخش های اقتصادی، طراحی جدید سایت دانشگاه ایلام و اختصاص بخشی از سایت دانشگاه ایلام به ارتباط دانشگاه ایلام با بخش های اقتصادی و طراحی ساختار جدید برای دفتر ارتباط با صنعت می باشد.
    کلیدواژگان: دانشگاه، جامعه، صنعت
  • سوده علیزاده، سید محمد نوربخش*، بهروز قاسمی صفحات 87-105
    هدف

    فرآیند تحقیق و توسعه در کسب و کار به شناسایی نیازها یا ظرفیت های موجود در هر کسب و کار می پردازد. در این فرآیند به امور دیگری همچون پیدایش اندیشه ها، بررسی نظرات و فرضیات، طراحی، تولید، معرفی و انتشار یک محصول، خدمت و انجام یک شیوه ی نوین در تولید یا ارایه خلاقانه یک محصول به روش ساده و آسان پرداخته می شود. اغلب کسب و کارها اعم از کوچک و بزرگ آن ها، واحدها و بخش های مختلف آن ها به انجام فرآیند تحقیق و توسعه نیاز دارند و برای ادامه حیات آنها الزامی است. کسب و کارها از آن به منظور پیشرفت و ترقی خود استفاده می کنند. مطالعه حاضر درصدد است تا ضمن شناسایی استراتژی های موثر بر تحقیق و توسعه در صنعت خودروسازی داخلی به مطالعه فرایندهای اجرایی تحقیق و توسعه داخل بر اساس اولویت آنها بپردازد.

    روش تحقیق:

     در مطالعه حاضر به منظور سنجش و ارزیابی وضعیت عوامل موثر؛ ابتدا استراتژی های موثر در مدیریت تحقیق و توسعه در صنعت خودرو سازی شناسایی می شوند سپس ضرایب وزنی مربوط به شاخص های شناسایی شده از طریق به کارگیری روش تصمیم گیری بهترین بدترین فازی (FBWM) تعیین و اولویت بندی آنها از روش تحلیل رابطه خاکستری فازی مثلثی با ارزش بازه ایی محاسبه می شود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در عمل سه عامل استراتژی کسب و کار، سیاست های حمایتی و جذب سرمایه گذاری با ترکیب وزنی 0.375 بر شکل گیری وضعیت موجود تاثیرگذار هستند. در این مسیر انتخاب استراتژی تحقیق و توسعه مشترک گزینه مناسبی است که هزینه های این حوزه را سامان بخشی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: استراتژی، تحقیق و توسعه، تحلیل رابطه خاکستری فازی، تصمیم گیری چند معیاره
  • عباس رضوانی، رضا جلالی*، مسعود مطلبی، حجت الله درویش پور صفحات 107-124

    سیاست ها و فرایند توسعه کارآفرینی شهری به عنوان هدایت گر کارآفرینان در ایجاد و رشد کارآفرینی در بستر اجتماعی شهرها هستند. کلان شهر تهران با حدود 18 شهری در راستای کاهش آسیب های اجتماعی است. روش پژوهش آمیخته با طرح متوالی- اکتشافی، روش مورد استفاده تیوری داده بنیاد در بخش کیفی و روش پیمایشی، در بخش کمی و از نظر هدف کاربردی- توسعه ای است. جامعه آماری بخش کیفی از خبرگان، متخصصین و افراد آگاه در زمینه کارآفرینی و کارآفرینی شهری که از سوابق اجرایی در سطوح تصمیم گیری در حوزه کارآفرینی شهری برخوردار بوده است که به پرسشنامه محقق ساخته براساس اعتبارسنجی الگوی مفهومی پاسخ دادند. یافته های این پژوهش نشان داد؛ الگوی سیاست و فرایند توسعه کارآفرینی شهری در بستر اجتماعی شهر تهران دارای 6 مولفه اصلی شامل؛ عوامل اجتماعی، سیاست و قوانین، اقتصاد شهری، حکمروایی خوب شهری، عوامل فرهنگی شهری و عوامل کالبدی شهری به همراه 50 زیر شاخص می باشند. همچنین در بخش کمی داده های این پژوهش به کمک آزمون معادلات ساختاری مورد تایید قرار گرفت. بر اساس یافته های تحقیق، مدیران و سیاست گذاران کارآفرینی شهری تهران می توانند، با پیاده سازی پیشایندهای مدل پژوهش و اجرای راهبردهای آن، از پیامدهای سیاست و فرایند توسعه کارآفرینی شهری در راستای کاهش آسیب های اجتماعی در بستر اجتماعی شهر تهران، بهره مند شوند. میلیون جمعیت و بیش از هزاران نفر نیروی کار، درصد بسیار بالایی از اشتغال بخش کارآفرینی کلانشهرهای کشورمان را به خود اختصاص داده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی و شناسایی ابعاد و مولفه های سیاست ها و فرایند توسعه کارآفرینی است

    کلیدواژگان: کارافرین، جریان سازی، عوامل اجتماعی، حکمرانی شهری
|
  • Roohallah Aboojafari *, Arman Khaledi, Fatemeh Hesabi Pages 1-28

    This research aims to analyze the regional innovation system in Kurdistan with a structural-functional approach and tries to identify the weaknesses of this system and provide policy recommendations to improve it. The approach of the research is qualitative and in order to collect analysis of interviews of regional experts have been used. The data has been collected in an analytical-descriptive manner through the study of articles, reports, documents, and interviews with experts regarding the innovation system of Kurdistan. The findings of the research show some of the weaknesses of the innovation system of Kurdistan, which can be attributed to structural problems such as weak cooperation and interaction of actors, lack of financial resources for commercialization and innovative activities, lack of access to capable human resources, lack of compatibility between the agricultural sector and water resources. The limited market for innovative products, the lack of suitability of training courses with the advantages and priorities of the province, the low productivity of human resources, and the small scale of enterprises and agricultural units. Focusing on strengthening interactions between actors, creating industrial clusters such as the production of auto parts, and agricultural tools and creating downstream iron industries, aligning research and study activities with the potentials related to the province's border with Iraq, establishing think tanks and action in the field of products Having a competitive advantage such as strawberries and holding technological training can help to improve and promote the regional innovation system of Kurdistan.

    Keywords: Regional Innovation System, structural-functional analysis, Kurdistan Province
  • Seyyedhamed Mazarei, Mahdi Pakzad *, Arman Khaledi Pages 29-46
    Objective

    Some international institutions regularly rank countries against each other based on some indicators. The Intellectual Property Organization and Cornell University are two institutions that publish the Global Innovation Index report every year. In this report, different countries are compared with each other based on eighty-one different indicators, and in the latest report (2023), IR Iran has been sixty-second among one hundred and thirty-two countries. According to many experts, not all indicators of this report are important to all countries. In fact, each country should determine which indicators are important to improve the status of that indicator in line with its national goals and priorities.

    Methods

    In this report, after reducing some of the indicators, the ranking status of each indicator has been specified for the country, and based on the opinion of experts and with the help of a questionnaire, the importance of each indicator has been identified in line with national goals and priorities.

    Results

    In the following, by using the analysis of the gap between the indicators and the two-dimensional matrix of the ranking status - the importance of each indicator, the most important indicators that need to be improved in the country are identified and solutions to improve their status are provided.

    Conclusion

    In the end, nine important indicators for the country have been identified, and in five cases, data for the desired indicator has not been provided in the report of the global innovation index for the country. In fact, the indicators that need to be improved in the country are in the areas of venture capital investment, research and development spending, the export of information and communication technology and high-level technologies, foreign direct investment, student assessment, and patents.

    Keywords: Global Innovation Index, International Assessment, Gap Analysis, Innovation Measurement
  • Iman Jokar * Pages 47-68

    The aim of this study was to investigate obstacles affecting the commercialization process of research finding of Iran Space Research center as one of the leading research centers in the field of innovative space technologies. This research is a part of the study of the commercialization research plan of all the products of the research center with a focus on non-space applications. The statistical sample included 30 experts and managers of the research center. Interviews were used for data collection in the qualitative approach, and questionnaires were used in the quantitative approach. The findings of the qualitative approach identified five main categories and twenty-six sub-factors as effective obstacles in the commercialization , while the quantitative approach findings included the prioritization of all main and sub-factors. The research results showed that the main obstacles included financial and economic issues, lack of skilled and capable human resources, the immaturity level of technology, inadequate collaboration between the Iran Space Research Institute and industrial centers, and the absence of suitable customer-employer networks, with sub-categories of these factors also being prioritized. The quantitative findings of the research showed that in terms of economic and financial issues, the factor of the "lack of sufficient governmental funding for profitable researches", in terms of skilled and capable human resources, "salaries and wages" and in terms of technological maturity, "weak ability to buy licenses of products related to researches" in terms of customer-employer network,"insufficient information due to weak information systems" and in terms of the research institute-industry cooperation, " insufficient knowledge of the industry related to institute and its potential and the industry's weak trust to the center's research results and participation in related investments have been the most important sub-factors in commercialization of research findings and research institute products, and managers should prioritize solving these problems.

    Keywords: Commercialization, innovation, Iranian Space Research Center, Hierarchical analysis process
  • Homayoon Moradnezhadi * Pages 69-86
    This research was carried out with the aim of analyzing the strategies of improving the relationship of Ilam University with industry and society and using quantitative methodology. The statistical population of the research was 247 members of the academic faculty of Ilam University and experts of the economic sectors. Using Cochran's formula, a statistical sample of 78 people was estimated and they were studied by stratified random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by using the opinion of 3 faculty members of Ilam University and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha (0.84). Data analysis was done using SmartPLS and SPSS software. The conceptual model of the research was the five factors of laws and regulations, database system design, structure design, communication and motivation, which was used to evaluate the reliability of the model, using confirmatory factor analysis with the SmartPLS software. The evaluation of the overall fit of the model was done with the GOF criterion. The test value for the model fit index was equal to 0.695. Therefore, it can be said that the model of industry-university relationship structures had a high fit and the sub-indices of industry-university relationship structures were also of good internal and external coherence. The results showed that one of the components of improving the relationship between Ilam University and economic sectors is the compilation of a comprehensive information bank about existing businesses in the province and the compilation of a database of professors, specialties, skills and study projects conducted in Ilam University.
    Keywords: University, society, industry
  • Soudeh Alizadeh, Seyed Kamran Noorbakhsh *, Behrooz Ghasemi Pages 87-105
    Objective

    The process of research and development in business identifies the needs or capacities in each business. In this process, other issues such as generating ideas, examining opinions and hypotheses, designing, producing, introducing and publishing a product, serving and performing a new way of producing or creatively presenting a product in a simple and easy way are dealt with. Most of the businesses, whether small or big, their units and different departments need to carry out the research and development process. Businesses use it for their progress. The present study aims to identify effective strategies on research and development in the domestic automotive industry and to study the implementation processes of domestic research and development based on their priority.

    Methods

    In this study, in order to measure and evaluate the status of effective factors; First, the effective strategies in the management of research and development in the automotive industry are identified, then the weighting coefficients related to the identified indicators are determined and prioritized using the fuzzy best-worst decision-making method (FBWM) using the triangular fuzzy gray relationship analysis method with interval values.

    Results

    The results of the research showed that, three factors of business strategy, support policies and investment attraction with a weighted combination of 0.375 are effective on the formation of the current situation. According to, choosing a joint research and development strategy is a suitable option that will organize the costs of this field.

    Conclusions

    In order to grow and gain a competitive advantage, the domestic automotive industry must interact with successful companies in the world's automotive industry, and develop joint venture processes in the field of research and development by obtaining the support of managers and politicians in this industry.

    Keywords: Strategy, research, development, Fuzzy Gray Relationship Analysis, Multi-criteria Decision Making
  • Abbas ‎ Rezvani, Reza Jalali *, Massoud Matabi ‎, Hojjatullah Darvishpour ‎ Pages 107-124

    The policies and development process of urban entrepreneurship are the guides of entrepreneurs in the creation and growth of entrepreneurship in the social context of cities. The metropolis of Tehran, with a population of about 18 million and more than thousands of workers, has a very high percentage of employment in the entrepreneurial sector of the metropolises of our country. The purpose of this research is to identify the dimensions and components of policies and the development process of urban entrepreneurship in the social context of Tehran city in order to formulate a comprehensive model of urban entrepreneurship in order to reduce social harms. The research method is combined with the sequential-exploratory design, the method used by the foundation data theory in the and the survey method in the quantitative part and in terms of the applied-developmental goal. The statistical community is a qualitative part of experts, specialists and knowledgeable people in the field of entrepreneurship and urban entrepreneurship who have executive records at the decision-making levels in the field of urban entrepreneurship, who responded to the researcher-made questionnaire based on the validation of the conceptual model.The findings of this research showed; The policy model and development process of urban entrepreneurship in the social framework of Tehran has 6 main components including; Social factors, politics and laws, urban economy, good urban governance, urban cultural factors and urban physical factors along with 50 sub-indices. Also, in the quantitative part, the data of this research was confirmed with the help of structural equation test.

    Keywords: Development Policies, Entrepreneurship, Processes in the Social Context, model of urban