فهرست مطالب

پویایی روانشناختی در اختلال های خلقی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

نشریه پویایی روانشناختی در اختلال های خلقی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سلیمان کابینی مقدم*، بهرنگ اسماعیلی شاد صفحات 1-13
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مشکلات روانشناختی و بهزیستی روانشناختی در دانش آموزان دارای اختلال رفتاری صورت گرفت. این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه دوازدهم آموزش و پرورش ناحیه 2 رشت در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 452 نفر بود که از بین آن ها تعداد 45 نفر به  روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری (15 نفر گروه درمان شناختی رفتاری، 15 نفر گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و 15 نفر گروه گواه) جایدهی شد. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های اضطراب، افسردگی و استرس لاویبوند (1995) و بهزیستی روانشناختی کی یز و مارگیامو (2003) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آماری واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی در سطح معناداری 05/0 و از طریق نرم افزار SPSS22 تحلیل شد. نتایج نشان داد درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش مشکلات روان شناختی و افزایش بهزیستی روانشناختی دانش آموزان دارای اختلال رفتاری اثربخش بود (001/0>P). این نتایج در مرحله پیگیری حذف شد. همچنین بین درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تفاوتی وجود نداشت (001/0<P). با توجه به یافته های پژوهش نتیجه گیری می شود که می توان از مداخلات شناختی- رفتاری و نسل سوم آن در کاهش مشکلات روان شناختی و بهزیستی روانشناختی دانش آموزان دارای اختلال رفتاری به عنوان مداخلات مبتنی بر شواهد سود برد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، درمان پذیرش و تعهد، مشکلات روانشناختی، بهزیستی روانشناختی، اختلال رفتاری
  • نرگس رستمی*، کوثر تقی زاده، زینب پرهیزکار صفحات 14-25
    امروزه در عصر حاضر که عصر تکنولوژی نام گرفته است، فضای سایبری که عمده ترین آن شبکه های اینترنتی می باشد در هر خانه و خانواده ای جایگاه خاصی پیدا کرده است به گونه ای که استفاده از این تکنولوژی امری اجتناب ناپذیر گردیده است. اینترنت و به تبع آن گرایش به اینترنت و فضای مجازی از متغیرهای شایع  درجهان است که می تواند تبعات فراوانی برای جوانان در پی داشته باشد.. پژوهش فوق با هدف پیش بینی گرایش به فضای مجازی و اینترنت بر اساس جو عاطفی خانواده، راهبردهای حل مسیله و پیوند والدینی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم انجام گرفته است.  طرح پژوهش از مقوله ی توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر شیراز می باشد که در سال 1402 در مدارس این شهر به تحصیل اشتغال داشتند. جهت انجام پژوهش نمونه ای شامل 380 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم این شهر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از میان مدارس مقطع متوسطه این شهر انتخاب شدند. این تعداد بر اساس جدول مورگان تعیین شد.. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل پرسشنامه پرسشنامه گرایش به فضای مجازی و اینترنت یانگ و همکاران (1996)، پیوند خانوادگی پارکر و همکاران (PBI)، پرسشنامه حل مسیله هپنر PSI و مقیاس جو عاطفی خانواده (AFC) می شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون همزمان چندگانه ورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که ابعاد جو عاطفی خانواده در کل نزدیک به 36 درصد از واریانس نمرات اعتیاد به اینترنت را تبیین می کند. همچنین ابعاد محبت، نوازش کردن، تشویق و اعتماد به صورت منفی و معناداری قادر به پیش بینی اعتیاد به اینترنت شرکت کنندگان میباشد.  راهبردهای حل مساله در کل نزدیک به 19 درصد از واریانس نمرات اعتیاد به اینترنت را تبیین می کند. همچنین سبک اعتماد به حل مسایل به صورت منفی و معناداری قادر به پیش بینی اعتیاد به اینترنت شرکت کنندگان میباشد. اما سبک گرایش اجتنابی به صورت مثبت و معناداری قادر به پیش بینی اعتیاد به اینترنت شرکت کنندگان میباشد و پیوندوالدینی در کل نزدیک به 16 درصد از واریانس نمرات اعتیاد به اینترنت را تبیین می کند. همچنین بعد مراقبت به صورت منفی و معناداری قادر به پیش بینی اعتیاد به اینترنت شرکت کنندگان میباشد. اما حمایت افراطی به صورت مثبت و معناداری قادر به پیش بینی اعتیاد به اینترنت شرکت کنندگان میباشد. جو عاطفی خانواده، راهبردهای حل مسیله و پیوند والدینی دانش آموزان نقش مهمی در کاهش اعتیاد به اینترنت دانش آموزان ایفا میکند. لذا پرداختن به عوامل خانوادگی مانند جو عاطفی خانواده و پیوند والدینی در کاهش اختلالات اججتماعی و روانی اهمیت خاصی دارد.
    کلیدواژگان: گرایش به فضای مجازی و اینترنت، جو عاطفی خانواده، راهبردهای حل مسئله و پیوند والدینی
  • فائزه حیدریان، مریم صالحیان* صفحات 26-36
    هدف این پژوهش، مقایسه کیفیت زندگی، مثبت اندیشی و سرمایه های روانشناختی دختران خانواده های تک فرزند با خانواده های چند فرزند بود. پوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت در زمره پژوهش های توصیفی از نوع علی-مقایسه ای قرار داشت.  جامعه آماری پژوهش دختران 15 تا 18 سال شهر سمنان بود که 300 پرسشنامه (150 پرسشنامه در میان دختران تک فرزند و 150 پرسشنامه در میان دختران چند فرزند) به روش نمونه گیری در دسترس توزیع گردید. برای جمع آوری اطلاعات ازپرسشنامه های مثبت اندیشی اینگرام و ویس نیکی(1988)، سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996)استفاده گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد بین سرمایه های روانشناختی دختران خانواده های تک فرزند با خانواده های چند فرزند تفاوت وجود دارد. به طوری که مولفه های امیدواری، تاب آوری، خودکارآمدی و خوش بینی در بین دختران خانواده های چند فرزند بالاتر است p<0/05)).  بین کیفیت زندگی دختران خانواده های تک فرزند با خانواده های چند فرزند تفاوت وجود دارد. به طوری که مولفه های سلامت روان، سلامت جسمی، سلامت محیط اطراف در بین دختران خانواده های تک فرزند بالاتر است p<0/05)). بین مثبت اندیشی دختران خانواده های تک فرزند با خانواده های چند فرزند تفاوت وجود دارد. به طوری که مثبت اندیشی در بین دختران خانواده های چند فرزند بالاتر است p<0/05)). نتایج به دست آمده می تواند مورد استفاده متولیان نظام خانواده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مثبت اندیشی، سرمایه های روانشناختی، تک فرزندی، چند فرزندی
  • نورگلدی یزدانی، حمزه گنجی*، حسن پاشا شریفی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 37-49
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب امتحان بر اساس ویژگی های شخصیتی و باورهای هوشی  با میانجیگری خودکارامدی تحصیلی  در دانش آموزان پسر انجام شد. این پژوهش از نوع تحقیقات همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر بجنورد بود که در سال تحصیلی 1396- 1395 مشغول به تحصیل بودند روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد پرسشنامه های اضطراب امتحان (ابوالقاسمی و همکاران ،1375) طراحی شد جهت اندازه گیری متغیر ها از  پرسشنامه باورهای هوشی توسط عبدالفتاح و ییتس (2006)، پرسشنامه اضطراب امتحان (TAI)؛ پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نیو  (NEO-FFI) ، مقیاس خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز (1999) استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی بارهای عاملی نشانگرها بر متغیرهای مکنون مربوط به خودشان معنادارند. همچنین تمامی ضرایب مسیر مستقیم متغیرهای برونزا، شامل ویژگی های شخصیتی، باورهای هوشی به خودکارامدی تحصیلی، و خودکارامدی تحصیلی به اضطراب امتحان، در سطح آلفای 05/0 معنادار بودند.  علاوه بر این، مدل توانست بیش از 58 درصد از خودکارامدی تحصیلی و 30 درصد از تغییرات اضطراب امتحان را تبیین کند. همچنی ثرات غیرمستقیم ویژگی های شخصیتی، آگاهی فراشناختی و باورهای هوشی بر اضطراب امتحان از طریق خودکارامدی تحصیلی معنادار بود. بنابر این می توان گفت که ویژگی های شخصیتی، باورهای هوشی با اضطراب امتحان رابطه دارند و از این طریق قابل پیش بینی هستند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، باورهای هوشی، اضطراب امتحان و خودکارامدی تحصیلی
  • شهلا نعمت ‏الهی، کریم افشاری نیا*، سعیده‏ السادات حسینی، کیوان کاکابرایی، شیما پرندین صفحات 50-61
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان فراشناختی  و درمان شفقت محور   بر کاهش نشخوار ذهنی، اضطراب  افراد با نشانه‏های طیف وسواس فکری انجام شد. روش پژوهش حاضر از لحاظ گردآوری داده‎ها روش آزمایشی از نوع شبه آزمایشی و طرح آن پیش‏آزمون، پس‏آزمون با گروه کنترل بود و ازلحاظ هدف در زمره مطالعات کاربردی و از لحاظ روش در زمره پژوهش‏های کمی بود. جامعه مورد مطالعه عبارت بود از کلیه مراجعه‏کنندگان زن که با تشخیص علایم طیف وسواس فکری- عملی به کلینیک‏های مشاوره و روان‏شناختی منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 99- 1398. به استناد مطالعات پیشین مجموعا  45 نفر(هر گروه 15 نفر) با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل دو بسته آموزش درمان فراشناختی و آموزش درمان شفقت‏محور و  سه پرسشنامه نشخوار فکری یوسفی (1384)، اضطراب ساراسون (1957) بودند. جهت تشخیص مراجعان با نشانه‏های وسواس فکری- عملی پرونده سنجش مراجعان در کلینیک مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش بر اساس نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که هر دو درمان موجب کاهش نشخوار ذهنی، اضطراب و نگرانی افراد با نشانه‏های طیف وسواس فکری- عملی بویژه وسواس فکری می‏شوند. همچنین نتایج نشان داد که درمان فراشناختی و شفقت‏محور، به یک اندازه می‏توانند بر کاهش نشخوار ذهنی، اضطراب و نگرانی موثر باشند. در نتیجه وقتی مراجعان با نشانه‏های طیف وسواس فکری - عملی نسبت به مهارت‏ها، احساسات و توانمندی‏های شناختی و اجتماعی و غیره آگاهی پیدا می‏کنند بر نشخوار ذهنی، اضطراب و نگرانی خود فایق می‏آیند، در نتیجه عملکرد مناسبی خواهند داشت.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، درمان شفقت محور، نشخوار ذهنی، اضطراب، نشانه‏های طیف وسواس فکری-عملی
  • فرحناز روغنی*، لیلا افروخته صفحات 62-74
    این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی آموزش مهارتهای هوش ادراکی  برکاهش فرسودگی تحصیلی  و کیفیت  شناسایی استعداد های تحصیلی-شغلی در دانش آموزان پسر پایه ششم دارای اختلال نقص توجه انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی مورد پژوهش شامل دانش آموزان پسر  پایه ششم  ابتدایی   منطقه 3 تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 دانش آموز دارای اختلال نقص توجه  از جامعه مورد مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش) 15 نفرآموزش مهارتهای  هوش ادراکی ( و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش آموزش مهارتهای هوش ادراکی  را طی 12 جلسه دریافت نمودند و برای گروه کنترل مداخله ای انجام نگرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی برسو وبرای  استعداد سنجی  از پرسشنامه  استعداد سنجی  تحصیلی - شغلی ماهر سعادتی شامیر و زحمتکش (1402) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که نمرات فرسودگی و میزان موفقیت در شناسایی  استعداد تحصیلی - شغلی ماهر  دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه  گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه  گروه کنترل در پس آزمون،  به طور معناداری بهبود یافت. بنابراین  آموزش مهارتهای هوش ادراکی   و بر  کاهش فرسودگی تحصیلی و شناسایی بهتر استعداد تحصیلی - شغلی  دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه  اثربخش بود. پس، می توان نتیجه گیری کرد که از آموزش مهارتهای هوش ادراکی  برای افزایش مهارت دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه در شناسایی بهتر و دقیق تر  استعداد تحصیلی- شغلی   و کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه  استفاده کرد. همچنین کاربست مهارتهای هوش ادراکی  در بهبود مهارت های تحصیلی و فرآیندهای استعداد سنجی  در دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه  اثر بخش بود .
    کلیدواژگان: آموزش هوش ادراکی، فرسودگی تحصیلی، اختلال نقص توجه، استعداد تحصیلی - شغلی ماهر
|
  • Soleiman Kabini Moghadam *, Behrang Esmaeilishad Pages 1-13
    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and therapy based on acceptance and commitment on psychological problems and psychological well-being in students with behavioral disorders. This research was conducted in a semi-experimental way with a pre-test-post-test design with control and follow-up groups. The statistical population included all 12th grade male students of Rasht District 2 in the academic year of 2021-2022 in the number of 452 people, out of which 45 people were selected as a sample using the purposeful sampling method and randomly placed in three groups of 15 people (15 people in the cognitive behavioral therapy group, 15 people in the treatment group based on acceptance and commitment and 15 people in the control group). To collect the required data, anxiety, depression and stress questionnaires of Lavibond (1995) and psychological well-being of Keyes and Margiamo (2003) were used. The data were analyzed using statistical methods of analysis of covariance and Benferroni's post hoc test at a significance level of 0.05 and through Spss22 software. The results showed that cognitive behavioral therapy and therapy based on acceptance and commitment were effective in reducing psychological problems and increasing psychological well-being of students with behavioral disorders (P<0.001). These results were removed in the follow-up phase. Also, there was no difference between cognitive-behavioral therapy and therapy based on acceptance and commitment (P<0.001). According to the research findings, it is concluded that cognitive-behavioral interventions and its third generation can be used to reduce psychological problems and psychological well-being of students with behavioral disorders as evidence-based interventions.
    Keywords: cognitive-behavioral therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Psychological Problems, Psychological Well-Being, Behavioral disorder
  • Narges Rostami *, Kowsar Taghizadeh, Zeinab Parhizkar Pages 14-25
    Today, in the current era, which is called the era of technology, the cyberspace, the main of which is the Internet, has found a special place in every home and family, so that the use of this technology has become inevitable. The Internet and, as a result, the tendency towards the Internet and virtual space is one of the most common variables that can have many consequences for young people. And the parenting of the students of the second secondary level has been done. The research design is of the descriptive category of the correlation type and the statistical population of this research is all students of the second secondary level of Shiraz city who studied in the schools of this city in 1402. In order to carry out the research, a sample of 380 secondary school students of this city were selected by multi-stage cluster sampling from among the secondary schools of this city. This number was determined based on Morgan's table.. The research measurement tools include Yang et al.'s (1996) cyberspace and internet orientation questionnaire, Parker et al.'s family bond (PBI), Hepner's PSI problem solving questionnaire, and the family emotional atmosphere scale (AFC) would be The resulting data were analyzed using Pearson's correlation coefficient tests and simultaneous multiple regression method. The results of the research showed that the dimensions of the emotional atmosphere of the family explain nearly 36% of the variance of Internet addiction scores. Also, the dimensions of affection, caressing, encouragement and trust are able to predict participants' Internet addiction in a negative and meaningful way. Problem solving strategies explain nearly 19% of the variance of Internet addiction scores. Also, the confidence style to solve problems in a negative and meaningful way is able to predict participants' Internet addiction. However, the style of avoidance tendency is able to positively and significantly predict the participants' Internet addiction, and parental bonding explains nearly 16% of the variance of Internet addiction scores. Also, the dimension of care is able to predict participants' Internet addiction in a negative and significant way. But extreme support can positively and meaningfully predict participants' Internet addiction. The emotional atmosphere of the family, problem-solving strategies and students' parental bond play an important role in reducing students' Internet addiction. Therefore, addressing family factors such as the emotional atmosphere of the family and the parental bond is of particular importance in reducing socio-psychological disorders.
    Keywords: Trend Towards Virtual Space, Internet, emotional atmosphere of family, problem solving strategies, parental bond
  • Faezeh Heydaryan, Maryam Salehyan * Pages 26-36
    The purpose of this research was to compare the quality of life, positive thinking and psychological capital of girls from single-child families with those from multi-child families. The present study was in the category of causal-comparative descriptive researches in terms of practical purpose and in terms of method and nature. The statistical population of the study was girls aged 15 to 18 years in Semnan city, where 300 questionnaires (150 questionnaires among girls with one child and 150 questionnaires among girls with multiple children) were distributed by available sampling method. Ingram and Weissnicki (1988), Luthans psychological capital (2007) and World Health Organization (1996) quality of life questionnaires were used to collect information. Collected data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov test, multivariate variance analysis and covariance analysis. The findings of the research showed that there is a difference between the psychological capital of girls from single-child families and from multi-child families. So that the components of hope, resilience, self-efficacy and optimism are higher among girls from families with several children (p<0.05). There is a difference between the quality of life of girls in single-child families and those in multi-child families. So that the components of mental health, physical health, health of the surrounding environment are higher among girls from single-child families (p<0.05). There is a difference between the positive thinking of girls from single-child families and from multi-child families. So that positive thinking is higher among girls from families with several children (p<0.05). The obtained results can be used by the guardians of the family system.
    Keywords: Quality of Life, positive thinking, psychological capital, single child, Multiple Children
  • Noorgaldi Yazdani, Hamzeh Ganji *, Hasan Pasha Sharifi, Khadijeh Abolmali Alhosseini Pages 37-49
    The present study was conducted with the aim of predicting test anxiety based on personality traits and intelligence beliefs with the mediation of academic self-efficacy in male students. This research was a type of correlation research and structural equation model. The statistical population included all the students of the second secondary level of Bojnord city who were studying in the academic year of 2015-2016. A multi-stage cluster sampling method was chosen. Test anxiety questionnaires (Abolqasmi et al., 2015) were designed to measure the variables. From the Intelligence Beliefs Questionnaire by Abdul Fattah and Yates (2006), Test Anxiety Questionnaire (TAI); NEO personality traits questionnaire (NEO-FFI), Morgan and Jinks (1999) academic self-efficacy scale were used. The results showed that all the factor loadings of the indicators on the related variables are significant. Also, all direct path coefficients of exogenous variables, including personality traits, intelligence beliefs to academic self-efficacy, and academic self-efficacy to exam anxiety, were significant at the alpha level of 0.05. In addition, the model was able to explain more than 58% of academic self-efficacy and 30% of changes in test anxiety. Also, the indirect effects of personality traits, metacognitive awareness and intelligence beliefs on test anxiety through academic self-efficacy were significant. Therefore, it can be said that personality traits, intelligence beliefs are related to exam anxiety and can be predicted in this way.
    Keywords: personality traits, intelligence beliefs, Metacognitive Awareness, Test Anxiety, Academic Self-Efficacy
  • Shahla Nematollahi, Karim Afshari Nia *, Saeedeh Alsadat Hosseini, Keyvan Kakabraei, Shima Parandin Pages 50-61
    The aim of this study was to determine the effectiveness of metacognitive therapy and compassion-based therapy on reducing mental rumination, anxiety and worry of obsessive-compulsive patients. The method of the present study was a quasi-experimental experimental method in terms of data collection and its research design was a pre-test post-test design with a control group. The study population consisted of all patients referred to counseling and psychological clinics in District 5 of Tehran. Sampling method The present study was purposive stepwise cluster sampling. Based on previous research, 15 people were selected for each group, which was a total of 45 people. Two educational packages and two questionnaires were used to evaluate the dependent variables of the research. First, the subjects in this study were trained in metacognitive skills for 8 weeks and 16 sessions of 90 minutes, then for 8 weeks and 16 sessions of each session, 90 minutes were trained in Self- Compassion. The Yousefi Ruminant Questionnaire (2005), the Connor Anxiety Questionnaire (2000) and the Pennsylvania State Anxiety Inventory (PSWQ) were used to diagnose obsessive-compulsive disorder patients. The results of analysis of covariance showed that metacognitive therapy and compassion-based therapy reduced mental rumination, anxiety and worry of obsessive-compulsive patients. The results also showed that there was no significant difference between the mean mental rumination, anxiety and worry of the clients in the first experimental group (metacognitive) and the second experimental group (self-compassion) in the sense that metacognitive education and compassion are equal. They can reduce mental rumination, anxiety and worry. When obsessive-compulsive patients become aware of their skills, talents, feelings, beliefs, attitudes, and cognitive and social abilities, and thus overcome their mental rumination, anxiety, and worry, they perform well and by doing Assignments at the right time and with the right quality gain experience in treatment success.
    Keywords: Metacognitive therapy, compassion-oriented therapy, mental rumination, anxiety, worry, Obsessive-compulsive disorder
  • Farhanaz Roghani *, Leila Afrokhte Pages 62-74
    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of teaching emotional intelligence skills on burnout and academic self-regulation of students with attention deficit disorder. The current research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The research population included the fifth-grade female students of district 1 of Tehran in the academic year 1400-1401, using available sampling method, 45 students with attention deficit disorder were selected from the study population and randomly divided into two groups. The experiment (15 people trained in emotional intelligence skills) and (15 people trained in emotional intelligence skills) and a control group were replaced. The experimental group received training in emotional intelligence skills in 9 sessions and no intervention was done for the control group. To collect data. Berso's academic burnout questionnaires and Bouffard, Vezio and La Rochelle questionnaires were used for academic self-regulation. The data were analyzed using the covariance analysis method. The findings showed that the burnout and academic self-regulation scores of students with disabilities The attention of the experimental group compared to the students with attention deficit disorder of the control group has significantly improved after the test. Therefore, the teaching of emotional intelligence skills is effective on the enthusiasm, burnout and academic self-regulation of students with attention deficit disorder. So, It can be concluded that emotional intelligence skills training can be used to increase academic self-regulation and reduce academic burnout of students with attention deficit disorder. Also, the application of emotional intelligence skills is effective in improving academic emotions and self-regulation processes of learning in students with attention deficit disorder.
    Keywords: emotional intelligence training, Academic burnout, attention deficit disorder, academic self-regulation