فهرست مطالب

نشریه نوآوری های صنعتی، نیازها و راهکارها
پیاپی 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا طلایی* صفحات 197-216
    در دوران همه گیری، حفظ بقای شرکای زنجیره تامین و ایجاد پایداری مالی به خصوص در صنایع غذایی اهمیت زیادی پیدا می کند، لذا هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر پایداری مالی زنجیره تامین صنایع غذایی در دوران همه گیری می باشد. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و از منظر روش تحقیق از نوع آمیخته می باشد. نمونه آماری این تحقیق شامل 15 نفر از خبرگان حوزه مالی در مدیریت زنجیره تامین صنایع غذایی است. شناسایی عوامل بر اساس مرور ادبیات صورت گرفته است. سپس بر اساس روش دلفی و با کمک پرسشنامه طی سه مرحله عمل غربالگری صورت گرفته و درنهایت از میان 22 معیار شناسایی شده، خبرگان در تایید 14 معیار به اجماع نظر رسیدند و به منظور رتبه بندی عوامل نهایی از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. با توجه به نتایج حاصل از فرایند تحلیل سلسله مراتبی، مشارکت ذینفعان در دوران همه گیری در اولویت اول، مدیریت سیاست های تحویل خدمات در اولویت دوم و مدیریت پسماند در دوران همه گیری در اولویت سوم قرار دارد. یافته های این تحقیق می تواند راهگشای مدیران حوزه صنعت غذا در دوران بروز بحران باشد.
    کلیدواژگان: بحران، مدیریت زنجیره تامین، همه گیری، پایداری مالی
  • پریسا عباسی، امیر عزیزی*، علی تقی زاده هرات صفحات 217-236
    در این تحقیق با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری، مدل رضایت مشتری بر اساس توسعه اقتصادی در صنعت بانکداری ارایه شده است که برای این منظور اطلاعات اولیه و پایه از طریق مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده است. داده های تحلیلی نیز از طریق توزیع پرسشنامه طراحی شده توسط محقق جمع آوری شد. به منظور تعیین روایی، سوالات پرسشنامه در اختیار اساتید رشته مدیریت و 15 نفر از مدیران بانک صادرات قرار گرفت و پس از دریافت نظرات آن ها، اصلاحات لازم در پرسشنامه صورت گرفته و فرم نهایی آن تدوین شد. برای بررسی پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای این منظور ابتدا 20 پرسشنامه توزیع و آلفای کرونباخ توسط نرم افزار SPSS محاسبه شد. ضریب پایایی در این پژوهش مقدار 0/77 می باشد. در تحقیق حاضر اطلاعات بدست آمده با استفاده از روش آمار استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و از تکنیک آماری همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS استفاده شد. برای بررسی نرمال بودن توزیع متغیرهای وابسته از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف در نرم افزار SPSS استفاده شده است که درنتیجه ادعای نرمال بودن تمامی متغیرهای وابسته پذیرفته شد. سپس به منظور تحلیل دقت مدل ارایه شده، از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر 110 نفر از مشتریان بانک صادرات در نظر گرفته شد که بر اساس فرمول کوکران تعداد 90 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. متغیرهای مدل شامل انتظارات، کیفیت درک شده از محصولات، کیفیت درک شده از خدمات، ارزش درک شده، رضایت مشتری CSI، شکایات و وفاداری است. نتایج نشان می دهد که مدل ارایه شده برازش قابل قبولی دارد (0/652). همچنین بین متغیرها همبستگی قابل قبولی (بیش از 0/5) وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، کیفیت درک شده، توسعه اقتصادی، صنعت بانکداری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • سپهر مهجوری نمین، احمد حکیمی*، فاطمه رهبرنژاد صفحات 237-254
    امروزه صنایع تولیدی تحت فشارهای شدید ناشی از افزایش هزینه های انرژی، مواد خام، نیروی انسانی، سرمایه و رقابت جهانی قرار دارد درحالی که این روندها برای درازمدت حفظ خواهد شد، مشکلات پیش روی تولید روزبه روز عمیق تر می شود. یکی از مسایل استراتژیک در صنعت تولید طراحی چیدمان است که کارآیی بلندمدت عملیات را تعیین می کند. طراحی چیدمان ماشین آلات به معنای چگونگی قرار گرفتن تسهیلات در یک محیط کاری برای تولید محصولات (یا ارایه خدمات) متشکل از انواع ماشین آلات و تجهیزات برای بهره وری و کارآمدی هر چه بیشتر سازمان ها به طورجدی موردتوجه قرار دارد. در نظر گرفتن چیدمان چند سطری، پیکربندی انعطاف پذیر سلول ها، محاسبه هزینه جابجایی ماشین آلات و محاسبه هزینه جابجایی قطعات برحسب فاصله ماشین ها از یکدیگر ازجمله مواردی است که باعث تمایز این مدل نسبت به سایر مدل ها می شود. با توجه به این مسیله در این پژوهش یک مدل برنامه ریزی ریاضی چندهدفه برای مسیله چیدمان تسهیلات پویا و بهینه سازی سیستم تولید ارایه شدند که بر اساس روش حل دقیق ارزیابی شد و سپس با استفاده از الگوریتم حل دقیق، اعتبار سنجی شد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سیستم تولید، پیکربندی انعطاف پذیر سلول ها، طراحی چیدمان ماشین آلات، بهره وری
  • فاطمه رشیدیان* صفحات 255-270
    زنجیره تامین خون نقش اساسی را در شبکه زنجیره تامین سلامت ایفا می کند. انتقال خون یک فرآیند چند سطحی است که در هر فرآیند از اهداکنندگان گرفته تا انتقال خون به بیمار، با ریسک کاهش کیفیت مواجه است. بنابراین کیفیت محصولات خونی نقش اساسی را در زنجیره تامین دارد. همچنین انتقال محصولات خونی، به دلیل استفاده از وسایل حمل ویژه بسیار گران قیمت است. در این مقاله یک مدل دو هدفه یکپارچه برای طراحی شبکه زنجیره تامین خون ارایه شده است. تابع هدف اول سعی می کند کل هزینه شبکه را به حداقل برساند، درحالی که تابع هدف دوم به دنبال به حداکثر رساندن ضریب کیفیت محصولات خونی است. کاربرد و عملکرد روش پیشنهادی و اعتبار سنجی آن ها در قالب مطالعه موردی از شبکه خونی موردبررسی قرارگرفته است.  نتیجه نهایی حاکی از آن است که مقدار تابع هدف هزینه دریکی از جواب های کارای جبهه پارتوی الگوریتم معیار جامع در مساله با ابعاد کوچک برابر 42 واحد و در مساله با ابعاد متوسط برابر 664 واحد و مقدار تابع هدف کیفیت خون نیز در همان جواب کارای پارتویی الگوریتم معیار جامع در مساله با ابعاد کوچک برابر 1678 واحد و در مساله با ابعاد متوسط برابر 24392 واحد شد که یک جواب پارتویی قابل قبول برای این مساله است. همچنین در مساله با ابعاد کوچک، تمام اهداکنندگان تنها به مرکز اصلی شماره یک مراجعه می کنند، درحالی که در مساله با ابعاد متوسط علاوه بر مراکز اصلی، تعدادی از مراکز موقت نیز می بایست در برخی دوره های زمانی تاسیس شود.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین خون، کیفیت محصولات، روش معیار جامع
  • علی سنبلی*، علیرضا رحیمی صفحات 271-284
    آلیاژهای مس (برنج ها) به طور وسیعی به عنوان مواد مهندسی در صنایع کشتی سازی، هواپیماسازی، پتروشیمی و صنایع نظامی استفاده می شود. در این پژوهش آلیاژ برنج 60-40 به عنوان یکی از مهم ترین آلیاژهای پایه مس در فرآیند پرس در کانال زاویه دار (ECAP) به منظور افزایش استحکام و حفظ درصد ازدیاد طول که معیاری برای انعطاف پذیری است، تحت تغییر شکل پلاستیک شدید قرار گرفت. فرآیند در دمای 350 درجه سانتی گراد در مسیر C و تا شش پاس برای نمونه ها انجام شد. مطالعات ریزساختاری که با استفاده از میکروسکوپ نوری انجام شد نشان داد تبلور مجدد ناپیوسته از پاس اول در فاز آلفا آغاز می شود. با افزایش میزان کرنش، کسر تبلور مجدد افزایش یافت و اندازه دانه های جدید کوچک تر از دانه های اولیه بود و اندازه دانه ها پس از پاس پنجم و ششم به کمتر از یک میکرون رسید. همچنین بررسی ریزساختار فاز بتا نشان داد که تبلور مجدد در این فاز پس از پاس سوم آغاز شد و به تدریج با افزایش تعداد پاس در ساختار گسترش پیدا کرد. نتایج آزمون های ریز سختی و کشش تک محوری موید افزایش چشمگیر سختی و استحکام کششی آلیاژ با افزایش تعداد پاس بود. همچنین درصد ازدیاد طول در دمای محیط نمونه های ECAP شده بیش از 40 درصد بود که تنها 15 درصد از نمونه آنیل اولیه کمتر است. نتایج این مطالعه نشان داد که می توان از ECAP برای بهبود خواص مکانیکی آلیاژ برنج 60-40 استفاده کرد. ریز شدن دانه ها در این فرآیند می تواند منجر به افزایش استحکام کششی و سختی شود، درحالی که ازدیاد طول می تواند در سطح قابل قبولی حفظ شود.
    کلیدواژگان: تغییر شکل پلاستیک شدید، آلیاژ برنج، ریزساختار، خواص مکانیکی
  • علیرضا ذاکری، علی شهابی* صفحات 285-301
    در صنعت الکترونیک و الکتریک، منابع تغذیه بدون وقفه به عنوان یکی از مهم ترین تجهیزات شناخته می شوند که برای تامین برق پایدار و بدون وقفه برای سیستم های الکترونیکی و الکتریکی استفاده می شوند. واحد نگهداری و تعمیرات منبع تغذیه بدون وقفه نیز به عنوان یکی از واحدهای حیاتی در شرکت ها و سازمان ها شناخته می شود. با توجه به اهمیت این واحد، بهبود کیفیت و کارایی آن می تواند بهبود کلی عملکرد سیستم های الکترونیکی و الکتریکی در سازمان ها و شرکت ها را به دنبال داشته باشد. بنابراین، اولویت بندی راهکارهای مدیریتی مناسب جهت بهبود واحد نگهداری و تعمیرات منبع تغذیه بدون وقفه، و بهینه سازی این واحد بسیار حیاتی و حایز اهمیت است. با تحلیل مشکلات و نیازمندی های واحد نگهداری و تعمیرات منبع تغذیه بدون وقفه، راهکارهای مناسبی جهت بهبود عملکرد واحد موردبررسی ارایه می شود. درنهایت توسط نرم افزارهای آماری این راه کارها اولویت بندی و پیشنهادات ارایه می گردد. در این پژوهش عوامل موثر برای اولویت بندی راهکارهای مدیریتی استخراج شده است که در جهت بهینه سازی واحدهای نگهداری و تعمیرات منبع تغذیه بدون وقفه مطابق با استانداردها و معیارهای صنایع سنگین ازجمله صنعت پتروشیمی و بر اساس حوزه توانمندی شرکت های دانش بنیان، به انجام مطالعات و مصاحبه با خبرگان فعال درزمینه مدیریت تعمیر و نگهداری پرداخته شده است به نحوی که اثر هر یک از عوامل موثر بر شرکت های نفت، گاز و پتروشیمی هم چنین صنایع دیگر مورد ارزیابی قرار می گیرد. با توجه به نگاشت علمی، مطالعه ادبیات و هم چنین نتایج حاصل از مصاحبه با خبرگان، تعداد 5 متغیر اصلی برای پژوهش حاضر تعیین، ارزیابی و اولویت بندی شد. و به علاوه مدل محقق ساخته ای طراحی و ارایه شد.
    کلیدواژگان: راه کار مدیریتی، یوپی اس، منبع تغذیه بدون وقفه، نگهداری وتعمیرات
|
  • Hamidreza Talaie * Pages 197-216
    During the pandemic, maintaining the survival of the supply chain partners and creating financial sustainability, especially in the food industry, becomes very important, so the purpose of this research is to identifying and ranking the factors affecting the financial sustainability of the food supply chain in a pandemic. This research is mixed method in terms of methodology and practical in terms of purpose. The statistical sample of this research includes 15 financial experts in food industry supply chain management. Factors have been identified based on literature review. Then, based on the Delphi method and with the help of a questionnaire, it was screened in three stages, and finally, among the 22 identified criteria, the experts reached a consensus in confirming 14 criteria, and in order to rank the final factors, the Analytic Hierarchy Process (AHP) technique was used. According to the results of AHP, the participation of stakeholders during the pandemic is the first priority, the management of service delivery policies is the second priority, and the waste management is the third priority during the pandemic. The findings of this research can open the way for the managers of the food industry during the crisis.
    Keywords: Crisis, Supply Chain Management, Epidemic, Financial Sustainability
  • Parisa Abbasi, Amir Azizi *, Ali Taghizadeh Herat Pages 217-236
    In this research, using structural equation modeling, the customer satisfaction model based on economic development in the banking industry has been presented, for which primary and basic information has been collected through library studies. Analytical data was also collected through the distribution of a questionnaire designed by the researcher. In order to determine the validity, the questions of the questionnaire were given to management professors and 15 managers of Saderat Bank, and after receiving their opinions, the necessary amendments were made in the questionnaire and its final form was compiled. Cronbach's alpha method was used to check the reliability of the questionnaire. For this purpose, first, 20 distribution questionnaires and Cronbach's alpha were calculated by SPSS software. The reliability coefficient in this research is 0/77. In this research, the obtained information was analyzed using inferential statistics method and Pearson correlation statistical technique was used in SPSS software. To check the normality of the distribution of dependent variables, the Kolmogorov-Smirnov test was used in SPSS software, as a result of which the claim of normality of all dependent variables was accepted. The statistical population of the present study was considered to be 110 customers of Saderat Bank, and based on Cochran's formula, 90 people were selected as a statistical sample. Model variables include expectations, perceived quality of products, perceived quality of services, perceived value, customer satisfaction CSI, complaints and loyalty. The results show that the presented model has an acceptable fit (0/652). Also, there is an acceptable correlation (more than 0/5) between the variables.
    Keywords: Customer Satisfaction, Perceived Quality, Economic Development, Banking Industry, structural equation modeling
  • Sepehr Mahjouri Namin, Ahmad Hakimi *, Fatemeh Rahbarnejad Pages 237-254
    Today, manufacturing industries are under severe pressure due to the increase in the cost of energy, raw materials, manpower, capital and global competition, while these trends will be maintained for a long time, the problems facing production are getting deeper day by day.Become One of the strategic issues in the production industry is layout design, which determines the long-term efficiency of operations. Layout design means how to arrange facilities in a working environment for producing products (or providing services) consisting of various types of machines and equipment for the productivity and efficiency of more and more organizations. It is worth noting. Considering multi-line arrangement, flexible configuration of cells, calculating the cost of moving machines and calculating the cost of moving parts according to the distance of the machines from each other are among the things that differentiate this model from other models. It becomes According to this problem, in this research, a model of multi-objective mathematical planning for the problem of dynamic facility layout was presented, which was evaluated according to the considered objectives based on the exact solution method and then validated using the exact solution algorithm. According to the results obtained from solving the model, we can understand the importance of using the model so that the configuration of the cells and the allocation of parts to the cells and the arrangement of the machines in the cells with the aim of reducing the costs caused by The types of movement of parts, the costs of operating on machines and the costs of moving, buying and maintaining machines in the system, lead to an increase in the overall efficiency of the system and create a balance in the system. One of the advantages of this model is that by bringing the machines closer to each other, it tries to prevent extra movements inside the cells as much as possible, which increases cell productivity. Considering multi-line arrangement, flexible configuration of cells, calculating the cost of moving machines and calculating the cost of moving parts according to the distance of the machines from each other are among the things that differentiate this model from other models.
    Keywords: Production system optimization, Flexible configuration of cells, Machine layout design, productivity
  • Fateme Rashidian * Pages 255-270
    The blood supply chain plays an essential role in the health supply chain network, especially when a disaster occurs, the need for a sufficient blood supply chain to improve the condition of patients increases greatly. Therefore, paying attention to the existing requirements in the network design plays an important role in improving the service sector as much as possible. Blood transfusion is a complex process that carries the risk of reduced quality at every step, from donors to patients. Therefore, maintaining a high quality of blood products is crucial in the supply chain. Additionally, the transportation of blood products is costly due to specialized equipment. This paper presents a bi-objective model for designing a blood supply chain network. The first objective is to minimize costs, while the second objective is to maximize the quality of the blood products. A preliminary model is introduced, taking into account critical parameters. The proposed method is tested and validated through a case study of a blood network. The results show that the cost objective function is 42 units for small problems and 664 units for medium problems, while the objective function for blood quality is also considered in the same solutions. The LP- metric algorithm provides acceptable Pareto solutions, with efficiency of 1678 units for small problems and 24392 units for medium problems. In the case of small problems, all donors go to the main center, while for medium problems, temporary centers are established in addition to the main centers during certain time periods.
    Keywords: Supply Chain Network Design, Quality of products, LP- metric algorithm
  • Ali Sonboli *, Alireza Rahimi Pages 271-284
    Copper alloys (brasses) are widely used as engineering materials in shipbuilding, aerospace, petrochemical, and military industries. In this study, brass alloy 60-40, as one of the most important copper-based alloys, was subjected to severe plastic deformation (SPD) in the ECAP (Equal Channel Angular Pressing) process to improve its strength and maintain elongation percentage, which is an indicator of ductility. The process was carried out at 350 °C in C-path and up to six passes for the samples. Microstructural studies performed using optical microscopy showed that discontinuous recrystallization starts from the first pass in the alpha phase. With increasing strain, the fraction of recrystallized grains increased and the size of the new grains was smaller than the initial grains. The grain size reached less than one micron after the fifth and sixth passes. Also, examination of the microstructure of the beta phase showed that recrystallization in this phase started after the third pass and gradually spread in the structure with increasing number of passes. The results of micro hardness and uniaxial tensile tests confirmed the significant increase in the hardness and tensile strength of the alloy with increasing number of passes. Also, the elongation percentage at room temperature of the ECAP-processed samples was over 40%, which is only 15% less than the initial annealed sample. The results of this study showed that ECAP can be used to improve the mechanical properties of Cu-60Zn alloy. The refinement of grains in this process can lead to an increase in tensile strength and hardness, while the elongation can be maintained at an acceptable level.
    Keywords: severe plastic deformation, Brass Alloy, Microstructure, Mechanical properties
  • Alireza Zakeri, Ali Shahabi * Pages 285-301
    In the electronic and electrical industry, uninterruptible power supply is known as one of the most important equipment used to provide stable and uninterrupted power for electronic and electrical systems. Uninterruptible power supply maintenance unit is also known as one of the critical units in company and organization. Considering the importance of this unit, improving its quality and efficiency can lead to the overall improvement of the performance of electronic and electrical systems in organization and company. Therefore, prioritizing suitable management solutions to improve the maintenance unit of uninterrupted power supply, and optimizing this unit is very vital and important. By analyzing the problems and requirements of the uninterruptible power supply maintenance unit, appropriate solutions are provided to improve the performance of the unit under review. Finally, these solutions are prioritized and suggestions are provided by statistical software. In this research, the effective factors for prioritizing management solutions have been extracted, in order to optimize uninterruptible power supply maintenance and repair units in accordance with the standards and criteria of heavy industries, including the petrochemical industry, and based on the capabilities of knowledge-based companies, conducting studies and interviewing Active experts in the field of maintenance and repair management have been discussed in such a way that the effect of each effective factor on oil, gas and petrochemical companies as well as other industries is evaluated. According to the study of available sources and references, as well as the results of interviews with experts, the number of 5 main variables was determined for the current research so that the ultimate goal of the research can be achieved by evaluating these factors in the maintenance and repair units of heavy industries, especially petrochemicals. The mentioned materials were designed and presented in the article.
    Keywords: Management solution, Uninterruptible power supply, UPS, Bibliometrics, Repair, Maintenance