فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی انقلاب اسلامی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا میرزائی*، عین الله کشاورز ترک، حاکم قاسمی، محمدرحیم عیوضی، روح الله بیات صفحات 11-33

    تحولات معاصر در منطقه غرب آسیا نشان دهنده افزایش استعداد بروز تحولات راهبردی در آینده منطقه هستند که لاجرم کنشگران و واحدهای سیاسی موجود در این نظام منطقه ای را تحت تاثیر قرار میدهند. بر این اساس و با توجه به اصل پیشگیری از غافلگیری راهبردی و همچنین آگاهی زودهنگام از فرصت ها و تهدیدهای پیش رو در محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران، دیدبانی این تحولات اهمیت می یابد.پژوهش حاضر برای یافتن چارچوبی جامع برای دیدبانی تحولات راهبردی در این منطقه، دو پرسش اساسی چگونگی نگریستن و تحلیل دینامیک تحولات؛ و همچنین مولفه ها و شاخص های مهم برای پایش تحولات را واکاوی می کند. در پاسخ به پرسش نخست، تعداد 5 زیرسیستم امنیتی مبتنی بر وابستگی متقابل امنیتی برگرفته از نظریه مجموعه امنیتی بوزان شناسایی شدند. در پاسخ به پرسش دوم، تعداد 51 مولفه برای دیدبانی محیط امنیتی جمهوری اسلامی در منطقه غرب آسیا احصا شدند. این پژوهش، با رویکردی کیفی از اسناد و مطالعات کتابخانه ای برای گردآوری داده ها استفاده کرده و روش توصیفی تحلیلی را برای نیل به نتایج پژوهش به کار گرفته است.

    کلیدواژگان: تحولات راهبردی، جمهوری اسلامی ایران، دیدبانی، محیط امنیتی
  • جواد حق گو* صفحات 34-49

    پس از سقوط صدام و اضمحلال رژیم بعث در سال 2003، گردهمایی پیاده روی اربعین که در تمام سال های حکمرانی دولت های ضدشیعه عراق هم به رغم تمام محدودیت ها و موانع تداوم یافته بود، دوباره با گستردگی برگزار شد. آیینی که برگزاری پر شور آن حتی در سال های پاندمی کرونا هم متوقف نشد و هر سال با شکوه تر از قبل در حال برگزاری است. پرواضح است که بر اساس منطق حاکم بر دانش روابط بین الملل پدیده ای با این ابعاد به عنوان رویدادی جهانی باید در چارچوب این دانش مدرن تبیین شود. بر همین مبنا نوع نگاه نظریه های روابط بین الملل چه نظریه های جریان اصلی و چه رویکردهای انتقادی و حتی اعتراضی به این رخداد موضوع مهمی است که نیاز به بررسی و تدقیق موشکافانه دارد. اگر بپذیریم که نظریه های دانش اجتماعی در کلیت خود با تبیین رویدادهایی نظیر رخداد یادشده علاوه بر فهم و ادراک دنیای گذشته و اکنون، به شناخت بهتر جهان آینده کمک می کنند، هرگونه ناکارآمدی در ابزارهای نظری موجود بازاندیشی تیوریک در این علوم را الزامی می سازد. بازنگری ای که می تواند نگرشی جامع تر برای تحقق عدالت، آزادی و صلحی پایدار در جهان آینده را به ارمغان بیاورد. بررسی رویکردهای مختلف نظری دانش روابط بین الملل نشان می دهد که اگرچه سازه انگاری تا حدودی می تواند این رویداد را بهتر از دیگر رویکردهای غالب این دانش تبیین نماید، اما هیچکدام از رهیافت های نظری موجود نمی توانند به نحوی بایسته به تبیین این رویداد جهان گستر که هویت های متکثر را در ذیل سامانه معنایی ایجادشده از تقاطع «عقل قدسی» با «عشق حقیقی»، مجتمع کرده است، بپردازند. این نقصان اگرچه در رویکردهای جریان اصلی روابط بین الملل به وضوح قابل رویت است، اما در رویکردهای میانی، انتقادی و اعتراضی هم دیده می شود. موضوعی که به نظر می رسد بیش از هر چیز به دلیل نقصان های فرانظری حاکم بر مجموعه دانش روابط بین الملل باشد. اگرچه در رویکردهای میانی، انتقادی و اعتراضی تلاشی برای حل این نقصان صورت گرفته اما واقعیت آن است که از یکسو به دلیل خلاء نگرش چند مرتبه ای به مولفه «عقل» و تقلیل فهم موضوعات در قالب «عقل ابزاری» و نهایتا «عقل متعارف» و غفلت از «عقل قدسی» و از سوی دیگر به دلیل عاری بودن این دانش از رویکردهای عرفانی و بی توجهی به مولفه «عشق حقیقی»، لزوم بازاندیشی در نظریه روابط بین الملل برای فهم بهتر جهان آینده کاملا احساس می شود.

    کلیدواژگان: بازاندیشی فرانظری، نظری، روابط بین الملل، جهان آینده، عقل قدسی، عشق حقیقی
  • خلیل کولیوند*، قربانعلی قربانزاده سوار صفحات 50-78
    پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق، آمریکا خود را به عنوان قدرت اول جهان معرفی و با برتری قابل توجه در عرصه سیاسی، نظامی و اقتصادی توانست موقعیت مسلطی در عرصه بینالمللی بهدست آورد، اما در حال حاضر، نشانه هایی مبتنی بر افول سیاسی این کشور قابل مشاهده است. از این رو پژوهش حاضر با روش آینده پژوهانه تحلیل لایه لایه ای علت ها و به صورت اکتشافی به دنبال شناسایی علل افول قدرت آمریکا در هندسه نظم نوین جهانی است. پژوهش از نوع کاربردی به صورت آمیخته (کیفی و کمی) است که داده های آن با بررسی اسناد، مدارک و مطالعات کتابخانه ای و همچنین مصاحبه به صورت برگزاری دو پنل خبرگی گردآوری شده است. رویکرد پژوهش استفاده از روش آینده پژوهی تحلیل لایه ای علت ها است. نتایج مصاحبه ها و مطالعات کیفی به صورت پرسشنامه محقق ساخت در اختیار جامعه 73 نفره از صاحب نظران و خبرگان مدنظر قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری و بهره گیری از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. یافته های پژوهش 47 علل را نشان داد که 17 علت در سطح لایه لیتانی، 10 علت در سطح لایه نظام های علی (اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی)، 11 علت در سطح لایه گفتمان و جهان بینی و در نهایت 9 علت در سطح لایه استعاره ها و اسطوره ها هستند که به عنوان علل موثر افول قدرت آمریکا در هندسه نظم نوین جهانی تلقی می شوند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل لایه لایه ای علت ها، نظم نوین جهانی، افول قدرت، ایالات متحده آمریکا
  • محسن حاکمی*، انشاءالله رحمتی صفحات 79-119

    فلسفه دین دانشی است که به بررسی مسایل مختلف دین می پردازد. تا کنون آینده دین، بعنوان یک مسیله جدید در این دانش، مورد توجه چندانی نبوده است. از طرفی بررسی این حوزه جدید (آینده دین) یک مطالعه بینارشته ای میان فلسفه دین و آینده پژوهی است. مسیله اصلی این پژوهش این است که فلسفه دین در نگاه دو اندیشمند اسلامی و غربی با توجه به نگاه آنان به رابطه عقل و ایمان، درآینده چگونه می تواند پاسخگوی پرسش های اساسی از دین باشد، برای این منظور نگاهی تطبیقی-انتقادی بین نگاه مطهری و پلانتینگا را در پیش گرفتیم. روش پژوهش با رجوع به آثار ایشان و منابع علمی و پژوهشی معتبر می باشد. سپس با روش تحلیل اسناد، به دلیل پرداختن آن به رابطه ها و واکاوی علت ها، به صورت عقلی به تطبیق دیدگاه های پلانتینگا و مطهری پرداخته و به نقد و بررسی آنها می پردازیم. نتایج حاصله از این پژوهش چنین است که هر دو اندیشمند در نظام فکری خود ضعف هایی را دارا هستند و نشان دادیم از هم اکنون سوالاتی جدی درباره ملاک حقانیت دین مطرح است و در آینده بیشتر خواهد بود، که راه حل در گرو: 1- طرح مسایل اساسی و تلاش برای پاسخ به آنها، 2- معقولیت باور، 3- به سوی الاهیات دیالوگی و4- اصالت دادن به فاعل شناسا؛ می باشد.

    کلیدواژگان: مرتضی مطهری، آلوین پلانتینگا، عقل و ایمان، فلسفه دین، آینده
  • سعید اباذری فومشی، علی فرهادی محلی*، مجید رستمی بشمنی صفحات 121-160
    اشتراک انسان ها در خلقت و استعداد و عوامل گوناگون در مراحل رشد و تربیت باعث می شود که توان تعقل، مسیر رشد و قدرت تحلیل و تصمیم افراد یکسان نباشد. و از آنجایی که شایستگی های افراد در موضوعات گوناگون نسبت به یکدیگر متفاوت است از دیدگاه اسلام باید هر فردی در جایگاهی قرار بگیرد که شایستگی اش را داراست و در بین شایستگان آن کس که شایسته ترین است ارجح و مقدم است. ضرورت تحول و تعالی و پیشتازی فرماندهان و مدیران نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به عنوان شایستگان حوزه ارزش های اسلامی امری بدیهی است، زیرا تحقق بخش مهمی از ارزش های والای انسانی و الهی در عرصه دفاع مقدس در گرو قابلیت ها و شایستگی های برجسته فرماندهان و مدیران مخلص نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است. بنابراین لازم است فرماندهان و مدیران ارزشمند و مکتبی نیروهای مسلح برای تحقق رسالت مهم و الهی محوله آمادگی و شایستگی های سازمانی را در خود ایجاد کنند و با راهبری سازمان نیروهای مسلح به سمت سازمانی بصیر، منعطف، سبک، چابک، پویا و از خودگذشته آماده انجام ماموریت های مربوط به صیانت از انقلاب اسلامی باشند. هدف اصلی این پژوهش کیفی طراحی مدل تصویر مطلوب فرماندهی در آینده در سازمانهای فرهنگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران براساس روش تدبر در قرآن کریم می باشد. بدین منظور مولفه های تصویر مطلوب فرماندهی در آینده براساس روش تدبر در قرآن کریم شناسایی و استخراج گردید.
    کلیدواژگان: مدل تصویر مطلوب فرماندهی در آینده، سازمانهای فرهنگی، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، روش تدبر در قرآن کریم، فرمانده
  • میلاد قنبری*، غلامعلی سلیمانی، سید مصطفی طباطبائی صفحات 161-195

    پژوهش جاری به دنبال بررسی تطبیقی آینده پژوهی بعد سیاسی حکمرانی خوب در نظام امت-امامت و نظام لیبرال دموکراسی بوده است. در این پژوهش دیدگاه نظام لیبرال دموکراسی و دیدگاه نظام امت-امامت درباره بعد سیاسی حکمرانی خوب به روش تطبیقی یا مقایسه ای بررسی شده و شباهت ها و تفاوت های دو نظام در این خصوص استخراج و تشریح شده است. یافته ها نشان داد اصطلاح حکمرانی خوب اگر چه طی سالیان اخیر در مجامع سیاسی طرح شده است، اما این مفهوم قرن ها پیش مورد توجه و تایید اسلام قرار داشته و جالب تر اینکه شاخصه های حکمرانی مطلوب با دقت و گستردگی بیشتر در اسلام مطرح شده است. نتایج بیان کننده این بود بین حکمرانی خوب از دیدگاه نظام لیبرال دموکراسی (غرب) و حکمرانی خوب با رویکرد نظام امت-امامت (اسلام) در ظاهر شباهت هایی وجود دارد اما این دو مقوله با یکدیگر تفاوت هایی جدی و عمیق دارند، که از مهم ترین و مبنایی ترین این تفاوت ها، تک بعدی (مادی بودن) حکمرانی خوب غربی و دوبعدی (مادی و الهی بودن) حکمرانی خوب با رویکرد اسلامی است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، حکمرانی خوب، نظام امت-امامت، نظام لیبرال دموکراسی، روش مقایسه ای
|
  • Ahmadreza Mirzaei *, Einollah Keshavarz Tork, Hakem Ghasemi, Mohammadrahim Eivazi, Rohullah Bayat Pages 11-33

    The contemporary transformations in the West Asian region indicate the increasing potential of strategic transformations in the future of the region, which inevitably affect the actors and political units in this regional system. On this basis and with regard to the principle of preventing strategic surprises as well as early awareness of the opportunities and threats ahead in the security environment of the Islamic Republic of Iran, it is important to monitor these transformaations. In order to find a comprehensive framework for monitoring strategic transformations in this region, the present research expresses two basic question of how to view and analyze the dynamics of transformations; and also the important components and indicators for monitoring developments. In response to the first question, five security subsystems based on security interdependence derived from Bozan's security set theory were identified. In response to the second question, 51 components to monitor the security environment of the Islamic Republic in the West Asia region were obtained. This research, with a qualitative approach, has used documents and library studies to collect data and has used a descriptive analytical method to achieve the results of the research.

    Keywords: Strategic transformations, Islamic republic of Iran, monitoring, Security environment
  • Javad Haghgoo * Pages 34-49

    After the fall of Saddam and the collapse of the Ba'ath regime in 2003, the Arbaeen walk gathering, which had continued in all the years of the rule of the anti-Shia governments in Iraq, despite all the restrictions and obstacles, was held again with an ever-increasing scope. It is clear that based on the logic governing the knowledge of international relations, phenomena with these dimensions must be explained as a global event within the framework of this modern knowledge. None of the existing theoretical approaches can adequately explain this global event that has integrated multiple identities under the semantic system created by the intersection of "holy reason" and "true love". Although this deficiency is clearly visible in the mainstream approaches of international relations, it can also be seen in the middle, critical and protest approaches. Although an attempt has been made to solve this shortcoming in the middle, critical and protesting approaches, the fact is that on the one hand, due to the vacuum of attitude towards the component of "reason" and the reduction of the understanding of subjects in the form of "instrumental reason" and finally "conventional reason" and Neglecting "Holy Wisdom" and on the other hand due to the fact that this knowledge is devoid of mystical approaches and neglecting the component of "true love", the need to rethink the theory of international relations for a better understanding of the future world is fully felt.

    Keywords: Arbaeen walk, orchestration, transtheoretical, theoreticalrethinking, international relations, future world, Holy wisdom, true love
  • Khalil Koulivand *, Ghorban-Ali Ghorbanzadeh Savar Pages 50-78
    After the collapse of the former Soviet Union, the United States introduced itself as the first power in the world and was able to gain a dominant position in the international arena with significant superiority in the political, military and economic fields, but currently, signs based on the political decline of this country are visible. Is. Therefore, the current research, with the future-oriented method of layer-by-layer analysis of the causes and in an exploratory way, seeks to identify the causes of the decline of American power in the geometry of the new world order. The research is of mixed applied type (qualitative and quantitative) and its data has been collected by reviewing documents, documents and library studies as well as interviews by holding two expert panels. The research approach is to use the future research method of layered analysis of causes. The results of interviews and qualitative studies were considered in the form of a researcher-made questionnaire at the disposal of a community of 73 experts. The collected data were analyzed using statistical methods and SPSS software. The findings of the research showed 47 causes, of which 17 causes are at the level of litany, 10 are at the level of causal systems (social, economic and cultural), 11 are at the level of discourse and worldview, and finally 9 are at the level of metaphors and myths. which are considered as the effective causes of the decline of American power in the geometry of the new world order.
    Keywords: Futures studies, Casual layered analysis, New World Order, Decline of Power, United States of America
  • Mohsen Hakemi *, Inshallah Rahmati Pages 79-119

    Philosophy of religion is a science that examines various issues of religion. Until now, the future of religion, as a new issue in this knowledge, has not been given much attention. On the other hand, investigating this new field (the future of religion) is an interdisciplinary study between the philosophy of religion and futurism. The main problem of this research is that the philosophy of religion in the eyes of two Islamic and Western thinkers, according to their view on the relationship between reason and faith, how can it answer the basic questions of religion in the future, for this purpose, a comparative-critical view between the view of Motahari’s and We took Plantinga’s. The research method is valid by referring to his works and scientific and research sources. Then, with the method of document analysis, due to its focus on relationships and analysis of causes, we rationally adapt Plantinga's and Motahari's views and criticize them. The results of this research show that both thinkers have weaknesses in their thought system and we have shown that there are already serious questions about the criterion of the authenticity of religion and there will be more in the future. that the solution depends on: 1- raising basic issues and trying to answer them, 2- reasonableness of belief, 3- moving towards dialogic theology, and 4- giving authenticity to the knowing subject; is.

    Keywords: Morteza Motahari, Alvin Plantinga, reason, faith, philosophy of religion, Future
  • Saeid Abazari Foumashi, Ali Farhadi Mahalli *, Majid Rostami Bashmani Pages 121-160
    The sharing of human beings in creation and talent and various factors in the stages of growth and education causes that the ability of reasoning, the growth path and the power of analysis and decision of people are not the same. And since the merits of individuals are different from each other in various matters, from the point of view of Islam, each person should be placed in a position that he deserves, and among the merits, the one who is the most worthy is preferred and foremost. It is obvious that the commanders and managers of the armed forces of the Islamic Republic of Iran should be transformed, excelled, and lead as worthy of the domain of Islamic values, because the realization of an important part of high human and divine values ​​in the field of holy defense depends on the outstanding abilities and merits of the sincere commanders and managers of the armed forces. It is the Islamic Republic of Iran. Therefore, it is necessary for the valuable and scholarly commanders and managers of the armed forces to realize the important and divinely assigned mission and to create organizational skills in themselves and to lead the organization of the armed forces towards a visionary, flexible, light, agile, dynamic and dedicated organization. The missions are related to the protection of the Islamic revolution. The main goal of this qualitative research is to design a model of the ideal image of the command in the future in the cultural organizations of the armed forces of the Islamic Republic of Iran based on the method of deliberation in the Holy Quran. For this purpose, the components of the desired image of the commander in the future were identified and extracted based on the method of contemplation in the Holy Quran.
    Keywords: Model of the ideal image of commander in the future, Cultural organizations, Armed forces of the Islamic Republic of Iran, Method of deliberation in the Holy Quran, Commander
  • Milad Ghanbari *, Gholamali Soleimani, Seyyed Mostafa Tabatabaei Pages 161-195

    The current research has followed the comparative investigation of the future studies of the political dimension of good governance in the ummah-imamate system and the liberal democracy system. In this research, the point of view of the liberal democracy system and the point of view of the ummah-imamate system about the political dimension of good governance have been examined in a comparative or comparative method, and the similarities and differences of the two systems have been extracted and explained in this regard. The findings showed that although the term good governance has been proposed in recent years in political gatherings, this concept has received the attention and approval of Islam centuries ago, and it is more interesting that the indicators of desirable governance have been proposed more accurately and comprehensively in Islam. The results showed that there are similarities between good governance from the point of view of the liberal democracy system (West) and good governance with the approach of the ummah-imamate system (Islam), but these two categories have serious and deep differences with each other, which are the most important and fundamental These differences are the one-dimensionality (materiality) of good governance in the West and the two-dimensionality (materiality and divineness) of good governance with an Islamic approach.

    Keywords: Future Studies, good governance, ummah-imamate system, liberal democracy system, comparative method