فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق رسانه - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1399)

نشریه مطالعات فقه و حقوق رسانه
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس خرمی رفنی* صفحات 7-23

    نکاح موقت که در عرف تحت عنوان «صیغه» شناخته می شود در کنار عقد دایم یکی از نهاد های مطرح در دین اسلام می باشد. مسلمانان در مشروع بودن متعه در دوره پیامبر(ص) اتفاق نظر دارند؛ ولی در اینکه این حکم شرعی بعد از پیامبر نیز باقی است یا نه، اختلاف دارند. در صحت انعقاد این عقد به آیات قرآن کریم، سنت نبی مکرم اسلام و روایات ایمه اطهار استناد شده است. اسلام برای حل مشکل تمام کسانی که به علتی قادر به ازدواج دایم و تعهدات سنگین آن نیستند متعه را پیشنهاد می کند. باوجوداین، پرداخت به آن در رسانه با رویکردی مثبت همراه کرده است. سیر تاریخی رسانه در بحث فیلم و مجموعه تلویزیونی از فیلم شوکران (1379)، زندگی خصوصی (1390)، آنچه مردان درباره زنان نمی دانند (1392)، سریال همه چیز آنجاست (1393)، در مدت معلوم (1394) و آقازاده (1398) مبین تبلیغ زشتی و بدعاقبتی آن توسط رسانه های پرمخاطب بصری است. بی شک کریه جلوه دادن این امر در آینده برای مواجهه با بحران های اجتماعی مانند افزایش سن ازدواج و پاسخگویی به جامعه زنان و مردانی که همسر خود را از دست داده یا رابطه زناشویی آنها متوقف شده است، دست برنامه ریزان اجتماعی و فرهنگی را خواهد بست. اگرچه، روایی ازدواج موقت در شرایط حال ملزوم لحاظ شرایط عرفی و بسترسازی های قانونی برای نیاز افراد آسیب پذیر خاص باشد و جزء برنامه های اضطراری و فوری محسوب نگردد، لیکن این هجمه نیز به این امر الهی و اعتقادی نیز نزدیک به صواب و حکمت نمی نماید.

    کلیدواژگان: نکاح موقت، صیغه، مجموعه تلویزیونی، اسلام، رسانه
  • فاطمه بیرانوند* صفحات 25-52

    امروزه با واژه جدیدی با عنوان کودکان کار در فضای مجازی یا کودکان کار اینستاگرامی روبه رو هستیم که خلاف کودکان کار در دنیای واقعی فقیر نیستند، کودکانی که روزمرگی هایشان با هدف کسب درآمد در فضای مجازی نمایش داده می شود، طرفداران بسیاری دارند و با آسیب ها و مشکلات فراوانی روبه رو می شوند. کودک کار پیش ازاین به کودکانی گفته می شد که در خیابان از طریق فروش کالا یا جمع آوری زباله و ضایعات کسب درآمد می کردند، اما دسترسی آسان به شبکه های اجتماعی و اینترنت باعث پدید آمدن نوع دیگری از کودکان با شرایط متفاوت نسبت به کودکان کار سنتی شده است. قانون گذار در ایران اقدام به تصویب قوانین متفاوتی در مورد کار کودک کرده است، اما به معضل اجتماعی و پدیده نوظهور کودکان کار نوین توجه چندانی نداشته است. شاید به این دلیل که آسیب های بهره کشی و کار اجباری و استفاده ابزاری از کودکان در فضای مجازی چندان بزرگ به نظر نمی رسند. قانون گذار با اصلاح قوانین و جرم انگاری این قبیل رفتارها و تدوین قوانین مناسب و نظارت بر خانواده و فعالیت کودکان در فضای مجازی، می تواند راهی برای حل این معضل ها بیابد. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و با روش کتابخانه ای، جنبه های قانونی و هنجاری کودکان کار فضای مجازی در عرصه داخلی و بین المللی را بررسی می کند و به آسیب های فضای مجازی برای کودکان و حقوق کودکان در فضای مجازی می پردازد.

    کلیدواژگان: کودکان کار، فضای مجازی، حقوق کودک، آسیب
  • آرمینا شفیعی*، سارا صلح چی صفحات 53-77

    حق بر حریم خصوصی از اساسی ترین حقوقی است که با کرامت انسانی، استقلال و آزادی افراد ارتباط وثیق دارد و مبنای آن تکریم تمامیت مادی و معنوی انسان است. این حق در اسناد گوناگون ملی و فراملی، مورد تصریح قرار گرفته است. همچنین از اصلی ترین معیارهای تحقق امنیت در هر جامعه ای، آن است که افراد احساس نمایند که از حق حریم خصوصی آنان دفاع می شود، اما گاهی ممکن است حریم خصوصی برخی از افراد به جهت وضعیت و جایگاه خاصی که در جامعه دارند نادیده گرفته شود، مانند افرادی که به دلیل وضعیت معیشتی و اقتصادی در طبقه نیازمندان قرار دارند. دراین میان، کودکانی که در فقر زندگی می کنند، بیش از باقی افراد ممکن است که تحت تاثیر آثار ناشی از نقض حریم خصوصی قرار گیرند، ممکن است از تصویر و یا اطلاعات کودک برای کسب برخی منافع اقتصادی و فرااقتصادی و یا حتی جمع آوری اعانه استفاده شود و حریم خصوصی جسمانی، اطلاعاتی و ارتباطی کودک مورد بی اعتنایی قرار گیرد. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی است و گردآوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای با مراجعه به کتاب ها، مقاله ها، رساله ها، قوانین و مقررات صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان می هد که از اصلی ترین بسترهایی که در سالیان اخیر حریم خصوصی کودکانی که با فقر دست وپنجه نرم می کنند را به چالش کشانده است، شبکه های اجتماعی است که با انتشار تصاویر و اطلاعات کودکان، به عنوان چالشی فراروی حریم خصوصی آنها تبدیل شده است. لزوم حمایت از حریم خصوصی این قسم از افراد، به جهت وضعیت و موقعیت خاصی که در جامعه دارند، بیش ازپیش احساس می شود.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، کودکان نیازمند، حق بر حریم خصوصی، فضای مجازی، فقر
  • ملینا فیض نیا* صفحات 79-112

    جایگاه ارزشمند خانواده به عنوان اصلی ترین و مهم ترین نهاد اجتماعی بشر از گذشته همواره مورد توجه و بحث بوده است. یکی از مهم ترین مباحثی که همواره در حقوق خانواده بحث شده است، بحث دعاوی مربوط به خانواده است. در حقوق ایران این دعاوی از اهمیت و حساسیت ویژه ای برخوردارند و رسیدگی به این دعاوی، نیازمند دادگاه و آیین دادرسی مختص به خود می باشند. برای طرح دعوا و اثبات تمامی دعاوی اعم از کیفری یا حقوقی باید دلایل اثباتی کافی به مرجع قضایی صالح ارایه داد. بحث دلیل اثبات دعوا بخش قابل توجهی از نوشته های فقهی و حقوقی را به خود اختصاص داده و در حقوق موضوعه از جایگاه مهمی برخوردار است. دلایل اثبات دعوا در حقوق ایران در ماده 1258 ق. م و کارشناسی، معاینه محل و تحقیقات محلی در ق. آ. د. م احصا شده اند. با پیشرفت علم و ورود وسایل و تولیدات جدید، ظهور ابزارهای جدید اطلاعاتی و ارتباطی، روش های جدیدی را برای برقراری ارتباط و تولید و ذخیره اطلاعات به وجود آورده است که سبب ایجاد نوعی جدید از دلیل با ماهیت متفاوت به نام دلیل الکترونیک شده است. در این مقاله با بررسی مفهوم ادله الکترونیک تفاوت این ادله با داده پیام همچنین ماهیت انواع، عناصر، اهمیت، مزایا و معایب، ارزش اثباتی وتفاوت این دلایل با دلایل سنتی و در آخر بررسی تعارض این ادله در تقابل با ادله دیگر در دعاوی خانوادگی می پردازیم.

    کلیدواژگان: دعاوی خانوادگی، دلیل الکترونیک، داده پیام، ادله اثبات دعوا، اعتبار سند الکترونیک
  • حمیدرضا شاکری* صفحات 113-139

    صیانت از پایه های خانواده در فضای مجازی ابعاد گوناگونی دارد که فاصله ای از فرهنگ سازی خانواده ها و جامعه تا اقدامات تقنینی و اجرایی را شامل می شود. موضوع قابل ملاحظه در این مقوله میزان فراگیری و عدم محدودیت های ذاتی پیام های منتشره و درنتیجه تبعات آنها در فضای مجازیست. قوادی، هرزه نگاری و افشای اسرار خصوصی مهمترین جرایم علیه حقوق خانواده در فضای مجازی است که در فقه و حقوق کیفری ایران جرم انگاری شده است. این جرایم در حقیقت جرایم علیه حیثیت معنوی خانواده و بنیان خانواده است. درخصوص پیشگیری از جرایم علیه خانواده در فضای مجازی نیز نتایج پژوهش بر این امر دلالت دارد که قرآن کریم در راستای انجام رسالت اصلی خویش، بر اصلاح و تربیت اخلاقی افراد و رساندن انسان به مقام های والای معنوی تاکید ویژه ای دارد. این امر می تواند علاوه بر سوق دادن انسان به سوی کمال نهایی و قرب الهی از ارتکاب جرایم به نحو موثری پیشگیری نماید. اگر بتوان زمینه بروز انگیزه مجرمانه سایبری را با برنامه های آموزشی و تربیتی هدایت نمود، می توان با کمترین هزینه ممکن اقدام مناسب صورت پذیرد. البته در تحقق این امر موانعی نیز وجود دارد که برخی به ماهیت این گونه جرایم مربوط است و در جرایم وقوع یافته در دنیای فیزیکی نیز وجود دارد؛ مانند مشخص و عینی بودن نتایج و همچنین تاخیر در بازدهی تدابیر. ازسوی دیگر، خصوصیات فضای سایبر برای افراد، محیطی خلوت و به دور از تعرض و توجه تلقی می شود که می توانند به نیازها و امیال جنسی خود، به دور از هرگونه مانعی فایق آیند؛ بنابراین برای تاثیرگذاری بیشتر تدابیر پیشگیرانه اجتماعی در پیش گرفته شود.

    کلیدواژگان: جرایم علیه خانواده، فضای مجازی، پیشگیری
  • محمدعلی نصیری* صفحات 141-157

    امروزه به واسطه پیشرفت فناوری و گسترش شبکه های اجتماعی و ایجاد شدن فضای مجازی راه ارتباط فی مابین افراد بسیار سهل و آسان شده است. بعضی از افراد از این پیشرفت حاصل شده استفاده های نادرست کرده و آن را به فضای مخرب که ممکن است اساس خانواده را از بین ببرد، تبدیل کرده است. درواقع فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و ماهواره ها امروزه تبدیل به جولان گاه افراد سودجو و مخرب شده تا جرایمی را علیه خانواده انجام بدهند. در مقاله پیش رو تلاش می شود با ارایه نمونه های اتفاق افتاده به این موضوع نگریسته شود.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، خانواده، سایبری
|
  • siroos khorrami * Pages 7-23

    Temporary marriage, which is commonly known as "concubine", is one of the prominent institutions in Islam, along with permanent marriage. Muslims agree on the legitimacy of Mutah during the Prophet's (PBUH) period; But they differ on whether this Shariah rule remains after the Prophet or not. The validity of this marriage is based on the verses of the Holy Quran, the Sunnah of the Holy Prophet of Islam and the traditions of the Imams of Athar. Islam suggests Mutah to solve the problem of all those who are unable to marry permanently and its heavy obligations. Nevertheless, paying it in the media has been associated with a positive approach. The historical course of the media in discussing movies and serials from; The movie Shukran (1379), Private Life (1390), What Men Don't Know About Women (1392), the series Everything Is There (1393), In the Known Period (1394) and Aghazadeh (1398) show its ugliness and bad ending. It is paid by popular visual media. Undoubtedly, the manifestation of this issue in the future will close the hands of social and cultural planners to face social crises such as raising the age of marriage and responding to the society of women and men who have lost their spouses or their marital relationship has stopped. However, the validity of temporary marriage in the current conditions is required in terms of customary conditions and legal frameworks for the needs of special vulnerable people and is not considered part of emergency and urgent programs. However, this attack is not close to this divine and religious matter.

    Keywords: Temporary Marriage, Sighe, Television Series, Islam, Media
  • fateme beiranvand * Pages 25-52

    Today, we are faced with a new term called "child labor in the virtual space" or "Instagram child labor," where children are not poor like traditional child laborers in the real world. These are children whose daily activities are displayed in the virtual space with the aim of earning income. They have a large number of followers and face numerous harms and problems. Previously, child labor referred to children who earned income by selling goods on the streets or collecting waste, but easy access to social networks and the internet has given rise to a different type of child with different conditions compared to traditional child laborers. The legislator in Iran has taken steps to pass various laws regarding child labor, but it has not paid much attention to the social problem and the emerging phenomenon of modern child labor. Perhaps this is because the harms of exploitation, forced labor, and the instrumental use of children in the virtual space do not seem significant. By amending laws, criminalizing these behaviors, and developing appropriate laws and monitoring the activities of children in the virtual space, the legislator can find a solution to these problems. This research examines the legal and normative aspects of child labor in the virtual space in the domestic and international arenas using a descriptive-analytical method and a library research approach. It also addresses the harms of the virtual space for children and children's rights in the virtual space.

    Keywords: Child Labor, Virtual Space, Children's Rights, Harm
  • armina shafiee * Pages 53-77

    The right to privacy is one of the most fundamental rights closely related to human dignity, independence, and freedom of individuals. Its basis is respecting the physical and spiritual integrity of human beings. This right has been specified in various national and international documents. Also, one of the main criteria for achieving security in any society is that people feel that their right to privacy is protected. Still, sometimes the privacy of some people may be ignored due to their special status and position in society, such as people who are in the poverty class due to their livelihood and economic situation. Meanwhile, children dealing with poverty may be more affected by the effects of privacy violations, for example, the image or information of the child may be used to gain some economic and extra-economic benefits or even collect donations, therefore, the physical, information, and communication privacy of the child is neglected. This research is a descriptive-analytical method and the method of collecting information is in the form of a library by referring to books, articles, dissertations, rules, and regulations. The research results show that one of the main platforms that have challenged the privacy of children dealing with poverty in recent years is social media, which has become a challenge to their privacy with the publication of children's images and information. The need to protect the confidentiality of this type of people is felt more and more due to their special status and position in society.

    Keywords: Children's rights, Children living in poverty, Right to privacy, Social media, Poverty
  • melina feyznia * Pages 79-112

    The valuable position of the family as the most important social institution has always been a subject of attention and debate. One of the most important topics discussed in family law is family-related lawsuits. In Iranian law, these lawsuits are of special importance and sensitivity, and their resolution requires specific courts and procedural rules. To file a lawsuit and prove all types of criminal and civil claims, sufficient evidentiary reasons must be presented to the competent judicial authority. The issue of proving claims has been a significant part of jurisprudential and legal writings and holds an important position in substantive law. The evidentiary reasons for claims in Iranian law have been enumerated in Article 1258 of the Civil Code and include expert testimony, site inspection, and local investigations. With the advancement of science and the introduction of new tools and productions, the emergence of new information and communication methods has created new types of evidence with different characteristics, known as electronic evidence. This article examines the concept of electronic evidence, its differences from message data, its types, elements, importance, advantages, evidentiary value, and differences from traditional evidence. Finally, it explores the conflicts between this type of evidence and other evidence in family lawsuits.

    Keywords: Family Lawsuits, Electronic Evidence, Message Data, Evidentiary Reasons for Claims, Electronic Credibility
  • hamed reza shakeri * Pages 113-139

    Safeguarding the foundations of family in the virtual space encompasses various dimensions, ranging from family and societal nurturing to legislative and executive measures. A significant aspect of this issue is the prevalence and inherent limitations of disseminated messages in the virtual space, consequently leading to their repercussions. Prostitution, obscenity, and disclosure of private secrets are the most prominent crimes against family rights in the virtual space, which have been criminalized according to Iranian jurisprudence and criminal law. These crimes essentially violate the moral dignity and fundamental structure of the family. Regarding the prevention  of crimes against families in the virtual space, research findings indicate that the Holy Quran emphasizes ethical reform and spiritual elevation, aligning with its primary mission. Besides propelling individuals towards ultimate perfection and divine proximity, this can effectively contribute to crime prevention. If it becomes possible to redirect cybercriminal motives through educational and training programs, appropriate measures can be taken at minimal cost. However, there are obstacles to achieving this goal, some of which are intrinsic to the nature of such crimes and also exist in crimes occurring in the physical world, such as the identifiable and tangible nature of outcomes, as well as delays in the effectiveness of measures. On the other hand, the characteristics of the cyberspace are perceived by individuals as a secluded environment, free from intrusion and attention, enabling them to fulfill their needs and sexual desires without any hindrances. Therefore, greater emphasis should be placed on implementing proactive social measures for more impact.

    Keywords: Crimes Against Families, Virtual Space, Prevention
  • mohamad ali nasiri * Pages 141-157

    Due to technological advancements and the widespread use of social networks, communication between individuals has become extremely easy and convenient. Some individuals have misused this progress and turned it into a destructive space that can potentially disrupt the foundation of families. In fact, virtual platforms, social networks, and satellites have now become a means for profit-seeking and destructive individuals to commit crimes against families. This article aims to examine this issue by providing examples of incidents that have occurred.

    Keywords: Virtual Platforms, Family, Cyber