فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق رسانه - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات فقه و حقوق رسانه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمزه محمدی*، مریم آمدی، حمیده عبدی صفحات 7-24

    سالمندی فرایندی زیستی است که تمام موجودهای زنده ازجمله انسان را دربرمی گیرد . تعبیرهای فیزیولوژی و روانی به همراه کنش ها و واکنش های اجتماعی متفاوت در آن رخ می دهد و محدودیت هایی به وقوع می پیوندد. نخستین اصل مهمی که در ارتباط با حمایت از سالمندان مورد توجه قرار گرفته، اصل استقلال آنان است . با توجه به استفاده زیاد سالمندان از رسانه و افزایش جمعیت سالمندی در کشور، رسانه با ساخت و ارایه برنامه هایی با محتوا و ساختار مناسب می تواند جامعه را برای داشتن سالمند موفق و فعال آماده سازد و از طرف دیگر رسانه به عنوان یک ابزار مادی برای ارسال پیام مورد استفاده قرار می گیرد و ابزار رسانه می تواند در تبیین و ارتقای حقوق سالمندان نقش مهمی ایفا نماید. البته این ابزار می تواند مورد سوءاستفاده نیز قرار گرفته و تبدیل به ابزاری در راستای نفی حقوق سالمندان نیز باشد. در این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی به نقش رسانه و تاثیر آن بر حقوق سالمندان خواهیم پرداخت. از نتایج این پژوهش می توان به این موضوع اشاره کرد که ابزار رسانه توانسته است در ارتقای حقوق سالمندان نقش بارزی ایفا کرده و از تضییع حقوق سالمندان جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: سالمند، حقوق، رسانه
  • رسول ملکوتی* صفحات 25-36

    ماده 307 قانون مدنی چهار عنوان را به عنوان موجبات و منابع تحقق مسیولیت مدنی نام برده است که عبارت اند از: اتلاف، تسبیب، غصب و استیفاء. اگرچه در قانون مزبور برای تحقق مسیولیت مدنی، فعل موجب زیان باید در یکی از این منابع چهارگانه گنجانده شود، اما ماده 1 قانون مسیولیت مدنی خارج از هر قالب رفتاری معینی به طورکلی هر عمل زیانباری را از موجبات تحقق مسیولیت مدنی دانسته است و ازاین جهت ماده مزبور موسع و مترقی تر از ماده صدرالذکر قانون مدنی است. در این مقاله تلاش شده است امکان شکل گیری منابع تحقق مسیولیت مدنی موضوع قانون مدنی در فضای مجازی بررسی شوند.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، منابع تحقق مسئولیت، فقه، فضای مجازی
  • سلوا طاحونی*، سولماز زرداری، اکبر مجیدی صفحات 37-55

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل روند تولیدهای علمی حوزه حقوق زن و رسانه طی سال های 1990- 2022 است. روش پژوهش توصیفی بوده که با رویکرد علم سنجی انجام شده است. به این منظور تعداد 230 مدرک در حوزه حقوق زن و رسانه طی این سال ها، به صورت فایل های متنی از پایگاه وب آوساینس بازیابی و در رایانه شخصی ذخیره و به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای HistCite و VOSviewer انجام شد. یافته ها نشان داد بیشترین تعداد مدارک حوزه حقوق زن و رسانه در مجله Feminist Media Studies با تعداد 7 عنوان، معادل 3 درصد به چاپ رسیده است. در بین نویسندگان Tufail از دانشگاه لیدز انگلستان با انتشار 2 مدرک و با دریافت 1 استناد محلی و 51 استناد جهانی بیشترین تعداد مدارک، استنادهای محلی و جهانی را در حوزه حقوق زن و رسانه به خود اختصاص داده است. همچنین یافته ها نشان داد 65 کشور در انتشارات حوزه حقوق زن و رسانه مشارکت داشتند، نویسندگان کشور آمریکا با انتشار 65 (01/32) مدرک، انگلستان با 31 (47/13) و اسپانیا با 15 (52/6) مدرک به ترتیب در رتبه های یک تا سوم قرار داشتند. بیش از 42 درصد از انتشارات حوزه حقوق زن و رسانه توسط نویسندگان این سه کشور منتشر شده است. نویسندگان ایرانی هیچ مدرکی در حوزه حقوق زن و رسانه در این پایگاه منتشر نکردند. تحلیل هم رخدادی واژگان مشخص شد که 9 خوشه در این حوزه تشکیل شده است که واژه حقوق زنان با 40 رخداد در سند، دارای قدرت پیوند 89 و 49 یال بیشترین هم رخدادی واژگان را به خود اختصاص داده است. در کل میزان بروندادهای علمی حوزه حقوق زن و رسانه هرچند روند صعودی دارد، ولی از لحاظ تعداد و دریافت استناد در سطح پایین است.

    کلیدواژگان: حقوق زن، رسانه، وب آوساینس، علم سنجی، وی ااس ویوئر
  • داود حسن پور*، عماد محمدی صفحات 57-73

    بسیار واضح است وقتی شارع حفظ آبروی جامعه مسلمین را مقدم بر آبروی آحاد مسلمین می داند، قطعا هر کاری که به آبروی جامعه آنان لطمه زده و سبب تغییر و خورده گرفتن دیگران به آنان بشود و مایه ننگ و سرافکندگی آنان نزد سایر ملل گردد، در نزد خداوند متعال حرام خواهد بود. بدیهی است که اشاعه دهنده فحشاء و  نشردهنده اخبار قبایحی که در بین مسلمین انجام می شود و همچنین کسی که نشر اکاذیب در حق آنان می نماید و فواحشی که آنان مرتکب نگشته اند را به ایشان نسبت می دهد، با این کار سبب ازبین رفتن آبروی جامعه اسلامی شده و وجهه آنان را در دید دیگران مخدوش می سازد و شارع هرگز راضی به این امر نمی باشد. ازمجموع ادله به این نتیجه می رسیم که نقل و بازگوکردن خبر معصیت فی الجمله حرام است؛ حال اگر بر آن معصیت بازگوشده، فحشاء صادق باشد و بر آن نقل و بازگو نمودن اشاعه صادق باشد، به حکم آیه 19 سور ه نور به عنوان یک حرام مستقل محکوم به حرمت خواهد شد. آنچه که امروز در قالب ممیزی گفتارها، نوشتارها، فیلم ها و نمایش ها مطرح می شود، همان توجه ویژه به اشاعه اخلاق اسلامی در جامعه و پرهیز از اشاعه فحشاء و بی عفتی در بین مومنین است و بدیهی است وقتی کسی گناهی را برای افراد دیگر نقل می کند، قباحت و زشتی گناه در نظر مردم کم کم زایل می شود و با نشر خبر فحشاء، مفاسد دیگری همچون رواج حس بدبینی و از بین رفتن اعتماد و یا مشوش شدن چهره جامعه مسلمانان در بین سایر ملل می تواند از تبعات سوء اشاعه فحشاء باشد.

    کلیدواژگان: فحشاء، اشاعه، عناوین محرم، شیوع، اعانه بر اثم
  • محمدوحید شفقت*، محمدعلی دهقانپور صفحات 75-103

    هوش مصنوعی یکی از شاخه های علوم رایانه ای است که به توسعه دستگاه و فناوری های هوشمند می پردازد. ورود هوش مصنوعی در عرصه های مختلف به دلیل نو بودن، عدم شناخت کافی و عدم قانون گذاری شفاف، ضرورت بررسی این موضوع را دو چندان می کند. رسانه به عنوان یکی ارکان اصلی زندگی نسل امروز و ارتباط فراگیر در توسعه آموزش و فرهنگ جوامع نقش پررنگ و مهمی در خانواده ها پیدا کرده است. پیوند هوش مصنوعی با ابزار و فناوری های جدید ازجمله رسانه توانمندی فراتر از گذشته را جهت تاثیر گذاری و تحلیل اطلاعات جوامع فراهم کرده که مفاهیمی مانند آزادی بیان، حریم خصوصی، حقوق مخاطب و حق مصرف کننده را دچار چالش می کند و می توانند سبب آسیب های جدی به خانواده به عنوان مهمترین رکن جامعه باشد. نظام حقوق مالکیت فکری به عنوان محرک فناوری و توسعه در خدمت جامعه است تا با حمایت از اشخاص، آن ها را ترغیب به گسترش خلاقیت و نوآوری کند، اما تمامی این موضوع ها می بایست در بستر نظم عمومی، اخلاق حسنه و مصحلت جامعه باشد؛ بنابراین در این پژوهش به بررسی نحوه مقابله حمایت یا عدم حمایت از فناوری های هوش مصنوعی می پردازیم که می تواند برای خانواده و جامعه خطرآفرین باشد و همچنین برخورد صحیح با رسانه هایی که تحت نظام مالکیت فکری ایران نیستند چگونه باید باشد؟

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، حقوق خانواده، حقوق مالکیت فکری، حقوق مصرف کننده، حقوق مخاطب
  • فاطمه اسلامی*، زهره حسنی خوشبخت صفحات 105-126

    وقوع انقلاب اسلامی ایران به عنوان انقلابی عظیم با بنیان دینی و فرهنگی، همه ی عرصه های جامعه ی انسانی ایران را دچار تحولات جدی کرد. سینما نیز که یکی از مهم ترین ابزارهای ایجاد فرهنگ در جوامع است، در این چرخه تحولی قرار گرفت. اما آیا برای مدیریت حوزه سینما نیز مانند سایر عرصه ها قوانین مبتنی بر مبانی دینی و انقلابی تدوین شد؟ آیا در اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران قانون مدونی در خصوص چگونگی نمایش ارزش های انقلابی بر پرده سینما وجود دارد؟ کدام دسته از حقوق زنان بر پرده سینما تضییع شده است؟ در قوانین نظام جمهوری اسلامی ایران ضمانت اجرایی برای نمایش زن ایرانی به گونه ای که ضد ارزش های اسلامی و ایرانی باشد، در نظر گرفته شده است؟ به نظر می رسد هرچند سینمای ایران از تحولات پس از انقلاب اسلامی بی نصیب نبوده است لکن بسندگی به تغییرات ظاهری و فقدان سیاست های کلان فرهنگی و فقدان قوانین متقن اجرایی باعث شده تا در طول چهار دهه فعالیت دولت های مختلف با سیاست ها، رویکردها و آرمان های متفاوت جریان مدیریت سینمایی دچار اعوجاج شود. پژوهش حاضر در تلاش است با روشی کاربردی با بررسی چهل مورد فیلم سینمایی در طول بیش از چهار دهه عمر انقلاب اسلامی، موارد نقض حقوق زنان در سینمای ایران را نشان دهد و ثابت نماید که این فقدان قانون و سیاست های کلان در عرصه ی سینما باعث شده تا پرده ی سینما از شاکله زن تراز انقلاب اسلامی خالی بماند و این جای خالی با الگوهای متاثر از فرهنگ های بیگانه پر شود و بدین ترتیب مهم ترین عرصه ارایه الگوی زن مسلمان ایرانی از دست برود.

    کلیدواژگان: حقوق زن، زن در سینما، زن تراز ایرانی
|
  • Hamze Mohammadi * Pages 7-24

    Elderliness is a biological process that encompasses all living beings, including humans. It involves various physiological and psychological interpretations, along with different social actions and reactions, leading to certain limitations. The first important principle in supporting the elderly is their independence. Considering the extensive use of media by the elderly and the increasing elderly population in the country, the media can prepare society for successful and active aging by creating and delivering programs with appropriate content and structure. On the other hand, the media serves as a material tool for message transmission and can play a significant role in explaining and promoting elderly rights. However, this taol can also be subject to misuse and become an instrument in denying elderly rights. This research aims to explore the role of mediaand its impact on elderly rights using a descriptive-analytical method. The results indicate that the media has been able to play a prominent role in promoting elderly rights and preventing their violation.

    Keywords: Elderly, Rights, Media
  • rasool malakooti * Pages 25-36

    Article 307 of the civil law identifies four categories as causes and sources of civil liability, namely: damage, causation, usurpation, and Istifa. Although this law stipulates that the act causing harm must fall under one of these four sources to establish civil liability, Article 1 of the civil liability law considers any detrimental action as a potential source for civil liability, regardless of a specific behavioral framework. Consequently, this article aims to explore the potential formation of sources of civil liability in the virtual space as governed by civil law.

    Keywords: Civil Liability, Sources of Liability, Jurisprudence, Virtual Space
  • salvaa tahooni * Pages 37-55

    The aim of this research is to analyze the trend of scholarly publications in the field of women's rights and media from 1990 to 2022. The research method employed descriptive approach with a scientometric perspective. For this purpose, a total of 230 documents in the field of women's rights and media were retrieved from the Web of Science database as text files and stored on a personal computer. These documents were selected as the research community. Data analysis was conducted using HistCite and VOSviewer software tools. The findings revealed that the highest number of documents in the field of women's rights and media were published in the journal "Feminist Media Studies" with 7 titles, accounting for 3% of the total publications. Among the authors, Tufail from the University of Leeds, United Kingdom, had the highest number of publications with 2 documents, receiving 1 local citation and 51 global citations, thus dominating both the local and global citations in the field of women's rights and media. Furthermore, the results showed that 65 countries contributed to the publications in the field of women's rights and media. The United States had the highest number of publications with 65 (32.01%), followed by  the United Kingdom with 31 documents (13.47%), and Spain with 15 documents (6.52%), ranking first, second, and third, respectively. More than 42% of the publications in the field of women's rights and media were authored by authors from these three countries. Iranian authors did not publish any documents  in the field of women's rights and media in this database. Co-occurrence analysis of keywords revealed the formation of 9 clusters in this field, with the keyword "women's rights" having the highest co-occurrence frequency of 40, a link strength of 89, and 49 edges, indicating its strong association with other keywords. Overall, although the scientific outcomes in the field of women's rights and media show an upward trend, they are relatively low in terms of quantity and citation reception.

    Keywords: Women’s Rights, Media, Web of Science, Scientometrics, VOSviewer
  • davood hassanpoor * Pages 57-73

    It is evident that when society prioritizes the preservation of its honor over the honor of its individuals, any action that harms the honor of the community and leads to changes in how others perceive them, resulting in disgrace and contempt from other nations, will be considered forbidden by the Almighty. It goes without saying that those who spread obscenities, disseminate immoral news among Muslims, attribute falsehoods and indecencies to them, cause the destruction of Islamic society's honor, tarnish their reputation in the eyes of others, and certainly do not please the Shariah. Considering all the evidence, it can be concluded that reporting and reproducing sinful acts as news is strictly forbidden. However, if the reporting is true and accurate, and the dissemination of such information serves a purpose, based on verse 19 of Surah Nur, it will be deemed independently forbidden. Today, the focus should be on promoting Islamic ethics within society, refraining from spreading obscenities and immorality among believers. It is self-evident that when someone transmits a sin to others, the sense of abhorrence and repugnance towards that sin gradually diminishes, and the dissemination of obscene news can lead to other corruptions, such as the prevalence of pessimism, erosion of trust, or the distortion of the image of the Muslim community among other nations. These are some of the adverse consequences arising from the dissemination of obscenities.

    Keywords: Obscenities, Dissemination, Forbidden Subjects, Prevalence, Contributing to Sin
  • MohamadVahid Shafaghat * Pages 75-103

    Artificial intelligence (Al) is one of the branches of computer science that focuses on developing intelligent machines and technologies. The introduction of Al in various fields has doubled the need for examining this subject due to its novelty, insufficient understanding, and lack of clear legislation. Media, as one of the main pillars of today's generation's life and pervasive communication, has played a vibrant and important role in the development of education and culture within societies and families. The integration of Al with new tools and technologies, including media, provides capabilities beyond the past, enabling the impact and analysis of societal information, which challenges concepts such as freedom of expression, privacy, audience rights, and consumer rights. These challenges can cause serious harm to families, which are considered the most important pillar of society. The intellectual property rights system serves technology and development to benefit society by encouraging individuals to expand their creativity and innovation through protection. However, all these topics should be based on public order, good ethics, and the welfare of society. Therefore, in this research, we examine how to deal with the support or lack of support for Al technologies, which can be risky for families and society. Additionally, we explore the appropriate approach towards media that are not under the Iranian intellectual property rights system.

    Keywords: Artificial Intelligence, Family Law, Intellectual Property Rights, Consumer Rights, Audience Rights
  • fateme eslami * Pages 105-126

    The occurrence of the Islamic Revolution in Iran as a significant revolution based on religious and cultural foundations has brought about profound transformations in all aspects of Iranian society. Cinema, which is one of the most important tools for creating culture in societies, has also been affected by this transformative process However, were laws based on religious and revolutionary principles formulated for managing the cinema domain, similar to other fields? Does the higher-level documentation of the Islamic Republic of Iran include a codified law regarding the portrayal of revolutionary values on the cinema screen? Which category of women's rights has been violated on the cinema screen? Has there been an executive guarantee for the representation of Iranian women on the screen in a manner contrary to Islamic and Iranian values in the laws of the Islamic Republic of Iran? It appears that while Iranian cinema has not been untouched by the post-lslamic Revolution developments, shortcomings in terms of superficial es, lac comprehensive cultural policies, and led to distortion in the management of the cinema industry throughout four decades of different governments’ activities, with varying policies, approaches, and ideals. This research seeks to demonstrate and prove instances of women's rights violations in Iranian cinema by examining forty films produced over mare than four presenting the model of of the Iranian Muslim woman has been lost.

    Keywords: Women's Rights, Women in Cinema, Balanced Iranian Woman