فهرست مطالب
نشریه مطالعات حقوقی فضای مجازی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/11/24
- تعداد عناوین: 6
-
تدابیر پیشگیری وضعی از جرائم سایبری در بوته آسیب شناسی حاکم بر آنصفحات 1-15
با توجه به تحولات عظیمی که در عرصه تکنولوژی به وقوع پیوسته و انقلاب های مختلفی که در زمینه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در طی چند سال اخیر شاهد آن بوده ایم و با توجه به کارکرد مثبت این فن آوری اما گاه دیده می شود که بعضی از افراد سودجو و فرصت طلب با فراگرفتن داشتن و مهارت لازم در پی سوءاستفاده از کاربران و هم چنین ایجاد و بروز یک سری مشکلات هستند. فضای سایبر، فرصت های تازه و بسیار پیشرفته ای را برای قانون شکنی در اختیار انسان می گذارد، هم چنین توان بالقوه ارتکاب گونه های مرسوم و کلاسیک جرایم را به شیوه های غیرمرسوم و بسیار جدید سوق می دهد تا مجرمان سایبری بتوانند در این کهکشان صفر و یک، هرآن چه می خواهند و در اندیشه دارند، به منصه ظهور برسانند با توجه به این مساله پژوهش حاضر باهدف تبیین جایگاه پیشگیری وضعی از جرایم سایبری در بوته آسیب شناسی با روش تحقیق توصیفی و تحلیلی به این دستاورد مهم رسیده است که تدابیر پیشگیری وضعی ازجمله؛ تدابیر محدودکننده یا سلب کننده دسترسی، تدابیر نظارتی، تدابیر صدور مجوز، ابزارهای ناشناس کننده و رمزگذاری، می توانند به پیشگیری وضعی کمک شایانی کنند.
کلیدواژگان: فضای سایبری، پیشگیری وضعی، جرائم سایبری، آسیب شناسی پیشگیری، تدابیر -
بررسی تطبیقی رمز ارزها از منظر حقوق قراردادها و حقوق بانکیصفحات 16-29
مقاله حاضر باهدف بررسی تطبیقی رمز ارزها از منظر حقوق قراردادها و حقوق بانکی درصدد است؛ ضمن بررسی اعتبار رمز ارزها به تطبیق آن در حقوق قراردادها و حقوق بانکی، بپردازد تا با آشکار ساختن ابعاد آن گام موثری را در شناخت حقوق استفاده از رمز ارزها در مبادلات تجاری ایران بردارد؛ با بررسی جایگاه و اعتبار رمز ارزها در حقوق قراردادها و حقوق بانکی، نتایج گویای آن است که در ایران در حوزه ی خریدوفروش رمز ارزها تنها قانونی که در استفاده از رمزارزها مورد تصویب واقع شده است تصویب نامه مصوبه هییت وزیران مصوب 05/06/1398 بوده که با استناد به اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در 6 ماده و 7 تبصره تنظیم شده است. از منظر حقوق قراردادها با استناد به ماده 1 و 2 مصوبه فوق می توان بیان کرد؛ استفاده از رمز ارزها که از سوی متعاملین، مشمول حمایت و ضمانت از سوی دولت و نظام بانکی نبوده و استفاده از آن در مبادلات داخل کشور مجاز نیست و تنها استثنا در این مورد، استخراج فرآورده های پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) با توسل به اخذ مجوز از سازمان وزارت صنعت، معدن و تجارت است؛ در حقوق بانکی نیز استفاده از رمز ارزها و میزان عرضه آن از سوی خود بانک مرکزی تنظیم و به طورکلی تابع قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی ایران می باشد.
کلیدواژگان: ارز، رمز ارز، حقوق قرارداد، حقوق بانکی -
جستاری بر رویکردهای پیشگیرانه (مدیریت فرهنگ محور) فضای مجازی و تاثیر آن بر وقوع تخلفات و جرائم انتخاباتی، انتخاب های حاکم بر نظام سیاسی ایرانصفحات 30-41
امروزه فضای مجازی به عنوان یک شمشیر دو لبه در تمامی واقعیت های اجتماعی عمل می کند لذا می تواند هم ابزاری برای تهدید باشد و هم ابزاری برای فرصت محسوب گردد. اگر حاکمیت برنامه مشخصی برای مدیریت فضای مجازی نداشته باشد در برخی از زمان های خاص همانند انتخابات به راحتی می تواند فضای سالم و رقابتی آن را مخدوش کند. در این مقاله بر آن هستیم از باب پیشگیری از آسیب ها و جرایم انتخاباتی نگاه مستند و مستدل به آن بیفکنیم. با رویکرد توصیفی و تحلیلی با روش اسنادی از طریق گردآوری داده های کتابخانه ای در این مقاله در پی یافتن پاسخی برای این سوال هستیم که نقش فضای مجازی در مدیریت غیرمستقیم انتخابات چیست؟ و چگونه می توان از جرایم و تخلفات انتخاباتی ناشی از آن پیشگیری کرد؟ به نظر نگارندگان نقش فضای مجازی در مدیریت پنهان با وقوع جرایم و تخلفات انتخاباتی غیرقابل انکار است می طلبد با ارایه راهکارهایی همچون: تعریف نظام نامه فرهنگی اخلاق حرفه ای تبلیغات انتخاباتی در فضای مجازی، تلقی زمان انتخابات به عنوان عامل مشدد عناوین مجرمانه انتخاباتی در فضای مجازی، درنهایت قانون جامع انتخابات و تجمیع آن جهت نظارت صحیح تر و ازجمله راهکارهای کاهش چنین مواردی است.
کلیدواژگان: فضای مجازی، پیشگیری از جرم، تخلفات انتخاباتی، جرائم انتخاباتی، فرهنگ محور -
واکاوی وضعیت موجود زبان شناسی حقوقی و راهکارهای توسعه آن در زبان شناسی سایبریصفحات 42-57
زبان شناسی حقوقی به عنوان مطالعه و تجزیه و تحلیل زبان در حوزه حقوقی تعریف می گردد که در مقایسه با نحو، آواشناسی، معناشناسی، واج شناسی و دیگر شاخه های زبان شناسی، به عنوان رشته ای نسبتا جدید معرفی می شود. این شاخه رابط بین زبان شناسی و حقوق بوده که به حوزه هایی نظیر معناشناسی، کاربردشناسی، تجزیه وتحلیل گفتمان، سبک شناسی و واژگان نیز وابسته است. در این شاخه، دانش، تحلیل و روش شناسی زبان شناختی در موقعیت های حقوقی و جرم شناسی نیز اعمال می شود و فعالیت در آن بدون درک شایسته از موقعیت حال و آینده آن ناممکن است. با توجه به اینکه سهم ایران از بازار گستره زبان شناسی در فضای سایبری بسیار ناچیز بوده، ازاین رو باید راهکارهایی برای گسترش آن ارایه گردد تا سیاست هایی متناسب با شاخه مذکور تدوین گردد. در این مقاله نخست به تاریخ، توسعه، اهمیت و کاربرد زبان شناسی و سپس به ارتباط آن با زبان شناسی سایبری پرداخته است و درنهایت با بررسی آسیب ها و چالش های فضای برخط، وضع موجود و ترسیم زیست بوم حوزه زبان شناسی سایبری، به استخراج چالش های مربوط پرداخته و ضمن ارایه راهکارهایی زبان شناختی برای مواجهه با آن ها، نقش حاکمیت در فراهم سازی بستر مناسب برای این حوزه تبیین می گردد.
کلیدواژگان: حاکمیت، کاربردشناسی، جرم شناسی، زبان شناسی حقوقی، زبان شناسی سایبری -
امکان سنجی پیشگیری از جرم در تارنمای تاریکصفحات 58-73
تارنمای تاریک یا تارنمای عمیق بخشی ناپیدا از فضای سایبر و در مقام تمثیل کوه یخی شناور در اقیانوس است که تنها نوک آن هویدا است ولی بخش اصلی و تهدیدکننده آن در برابر دیدگان متصدیان امر قرار ندارد. نخستین چالش تارنمای تاریک، عدم امکان شناسایی آن برای اعمال تدابیر پیشگیرانه است؛ به گونه ای که موضوع پیشگیری یعنی تهدید سایبری در پس پرده ابهام قرار دارد. سپس کنترل ناپذیری و فقدان مرز محیطی چالش دیگری برای پیشگیری از جرم است و نهایتا چینش راهکارهای متناسب برای این محیط به عنوان ضلع سوم چالش های پیشگیری از جرم مطرح می شود. مقاله حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی با روش توصیف و تحلیل می کوشد تا به چالش های پیشگیری از جرم در تارنمای تاریک از منظر وضعیت بستر پیشگیری، موضوع پیشگیری و راهکارهای پیشگیرانه بپردازد. نتیجه تحقیق بیانگر این است که امکان اعمال تدابیر پیشگیرانه به منزله مداخله در موقعیت ها و وضعیت های ایجادکننده جرم در تارنمای عمیق منتفی است و آنچه باید در این فضا مدنظر قرار بگیرد استفاده از راهکارهای تدافعی برای کاهش حداقلی تهدیدات سایبری و تمرکز بر تدابیر پیشگیرانه اجتماعی و زودرس به جای هزینه کردن درباره تدابیر پیشگیرانه وضعی است.
کلیدواژگان: پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی، امکان پیشگیری از جرم، تارنمای تاریک، تهدید سایبری -
واگرائی ها و همگرائی ها در هنجارسازی و تدوین حقوق نرم سایبری مطالعه موردی: قطعنامه پیشنهادی فدراسیون روسیه (2021-1998)صفحات 74-89
توسعه حقوق بین الملل سایبری همواره با دشواری هایی همراه بوده است. به رغم اینکه امنیت سازی و مبارزه با جرایم برخاسته از این فضا مستلزم مساعی جمعی دولت هاست و تقسیم ناپذیری امنیت در این فضا از اهم ویژگی های آن است مع الوصف پیشرفت اندکی جهت قاعده مند شدن این فضا حاصل شده است. مرکز ثقل و نقطه تمرکز فعالیت های بین المللی برای نظام مند کردن فعالیت در عرصه سایبر، سازمان ملل متحد است. دراین بین قطعنامه پیشنهادی فدراسیون روسیه به کمیته اول مجمع عمومی، از مهم ترین تلاش ها برای قاعده مند کردن این فضا طی دو دهه اخیر است که موضوع مقاله حاضر می باشد. در این قطعنامه به نقش علم و تکنولوژی در چارچوب امنیت بین الملل و کاربرد دوگانه نظامی و غیرنظامی فضای سایبر اشاره شده است. رویکرد هنجارساز این قطعنامه و عملکرد حقوقی کنشگران اصلی در قبال این قطعنامه، مطمح نظر مقاله می باشد. تحقیق حاضر از جهت هدف محوری، توسعه ای محسوب می شود که با بررسی موضوعی و تحلیل محتوایی تمام قطعنامه ها و پایش روند این اسناد درصدد توسعه دانش است. رویکرد این پژوهش، استقرایی و نحوه انجام آن، پژوهش اسنادی و مبتنی بر شواهد برگرفته از اسناد سازمان ملل می باشد. یافته های تحقیق موید آن است که غلبه رویکرد شرکت محوری به جای حاکمیت محوری به این فضا از یک سو و نگاه حداقلی قدرت های بزرگ سایبری به نقش ملل متحد برای قاعده مند سازی فضای سایبر و عدم ایفای نقش موثر این سازمان در این امر از اهم دلایل ضعف کارکردی سازمان ملل برای قاعده مند سازی این فضا می باشد.
کلیدواژگان: مجمع عمومی، اجماع، فدراسیون روسیه، قطعنامه، کمیته اول، هنجار سازی، حامی (هم بانی)
-
Situational Measures to Prevent Cybercrimes in in the Light of the Dominant PathologyPages 1-15
Considering the huge changes that have been happening in the field of technology and the various revolutions that we have witnessed in the field of information and communication technology in the last few years, and considering the positive function of this technology, it is sometimes observed that some profit-seeking and opportunistic people try to abuse the users and to create a series of problems by learning and having the necessary skills. The cyber space provides new and highly advanced opportunities for breaking the law, as well as the potential to commit conventional and classic types of crimes in unconventional and very new ways so that the cyber criminals can do whatever they want and have in their mind in this zero and one galaxy. Considering this issue, the present study aims to explain the status of the situational prevention of cybercrimes in the light of the dominant pathology. Through the descriptive and analytical research methodology the current research has reached this important achievement that preventive measures such as restricting or denying access, regulatory measures, licensing measures, anonymizing tools, and encryption can be helpful in situational prevention of crimes in the cyberspace.
Keywords: cyber space, measures, situational prevention, Cybercrimes, Preventive Pathology -
A Comparative Study of Cryptocurrencies from Perspectives of the Contract Law and Banking LawPages 16-29
The current article revolves around the comparative study of the cryptocurrencies from the perspectives of the contract law and banking law by examining the basics of contract law and banking law and taking into account the validity and credibility of the Cryptocurrencies Code in Iran. What present paper is in pursuit of is seeking the application of crypto currencies and their validity in contract law and banking law while taking an effective step in acknowledging the rights to deploy the Cryptocurrencies Code in Iranian trade by elaborating on its dimensions. The results reveal that in Iran, the only law that has been approved on the use cryptocurrency is the approval of the Cabinet dated 06/05/2017 which is in reality based on the Principle 138 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran regulated in 6 Articles and 7 Notes. From the perspective of contract law, citing Articles 1 and 2 of the above decree, it can be stated that the use of cryptocurrencies, which is done only by accepting responsibility for risk by traders, is not subject to the support and guarantee of the government and the banking system, and that its use is not permitted in domestic transactions. It needs mentioning that under the mentioned content, the only exception is the case of extracting encrypted processing products whereby mining has been allowed with the permission of the Ministry of Industry, Mines and Trade. In banking law, the use of the cryptocurrencies and the amount of its supply is done solely by the Central Bank of Iran and are totally subject to the laws and regulations of the Islamic Republic of Iran.
Keywords: Cryptocurrency, Currency, Contract Law, Banking Law -
A Survey on Preventive Approaches (Culture-Oriented Management) Of Cyberspace and Its Effect on the Occurrence of Election Violations and Crimes and the Options Governing the Political System of IranPages 30-41
Nowadays the cyberspace acts as a double-edged sword in all social realities and, therefore, it can be regarded either as an opportunity or as a threat. If the government does not follow a clear plan, it can easily distort its healthy and competitive environment in some special events such as elections. In this research we aim to take a documented and substantiated look at the issue with the purpose of helping in preventions of election crimes and damages. With a descriptive and analytical approach and through the documentary methodology by using library and internet data, in this article we seek to find an answer to the question of what is the role of cyberspace in the indirect management of elections and that how the election crimes and violations caused by the same could be countered with. According to the authors, the role of cyberspace in the hidden management with destructive approaches of election violations and crimes is undeniable and that the solutions such as: defining the cultural code of professional ethics of election campaigns in cyberspace, considering the time of the election as an aggravating factor of electoral crimes in cyberspace and, finally, the comprehensive election law and its consolidation for more accurate monitoring etc. are among the solutions to reduce such threats.
Keywords: prevention, crime, Virtual space, election, violation, Culture Management -
Analyzing the Current Status of the Forensic Linguistics and Its Development Strategies in Cyber LinguisticsPages 42-57
Forensic linguistics is defined as the study and analysis of language in the legal field, which is introduced as a relatively new field compared to syntax, phonetics, semantics, phonology and other branches of linguistics. This branch is the link between linguistics and law, which is also related to fields such as semantics, pragmatics, discourse analysis, stylistics and vocabulary. In this branch, linguistic knowledge, analysis and methodology are also applied in legal and criminological situations, and without proper understanding of its current and future status, it is impossible to work in this field. Considering that Iran has small portion of the linguistics market in the cyberspace, solutions are needed with a view to expand it so that the appropriate policies can be developed for the above-mentioned branch. In this article, firstly, the linguistics history, development, importance and application and then its relationship with cyber linguistics are discussed and finally, by examining the harms and challenges of the online space, the current situation and drawing of the ecosystem of cyber linguistics, attempts have been made to explore the related challenges whereby it presents linguistic solutions to face them and that the role of the government in providing a suitable platform for this field is explained.
Keywords: criminology, Applied Linguistics, Governance, Forensic Linguistics, Cyber Linguistics -
A Feasibility Study of Crime Prevention in the Dark WebPages 58-73
The dark web is an invisible part of the cyber space like an iceberg floating in the ocean, only the tip of which is visible and main and threatening part of the same invisible to the authorities. The first challenge of the dark web is the impossibility of identifying it in order to apply preventive measures as such that the issue of prevention, cyber threat, is behind the veil of ambiguity. The uncontrollability and lack of environmental boundaries is another challenge for crime prevention in the dark web. Finally, the arrangement of suitable solutions for this environment is proposed as the third aspect of crime prevention challenges. Using library and internet resources, this article tries to deal with the challenges of crime prevention on the dark web from the perspective of the prevention platform, the issue of prevention, and the preventive solutions. The results of the research reveals that the possibility of applying preventive measures in the form of intervening in situations that cause crime in the deep web is ruled out and that the use of defensive strategies to minimize cyber threats and focus on social preventive and early preventive measures instead of situational prevention is what that needs to be considered.
Keywords: social prevention, situational prevention, Cyber Threat, Dark Web, Feasibility of Crime Prevention -
Divergences and Convergences in Normalization and Codification of Soft Cyber Law: A Case Study of the Proposed Resolution by the Russian Federation (1998-2021)Pages 74-89
The development of international cyber law has always been accompanied by difficulties. Although security and fighting crimes arising from this space require collective efforts of governments, and the indivisibility of security in this space is one of its most important features but, little progress has been made to regularize the cyberspace. The center of gravity and the focal point of international activities to systematize activities in the cyber field is the United Nations. In the meantime, the resolution proposed by the Russian Federation to the First Committee of the General Assembly has been one of the most important efforts to regularize this space in the last two decades which, indeed, is subject of the present article. In this resolution, the role of science and technology in the context of international security and the dual military and civilian use of cyber space are stipulated. The normative approach of this resolution and the legal performance of the main actors towards this resolution is the opinion of the article. This article is considered to be exploratory-developmental in terms of its central goal, which aims at producing and developing knowledge by examining the subject and analyzing the content of all resolutions and monitoring the process of these documents. The approach followed by this research is inductive. In terms of methodology, this research follows the documentary and evidence-based research methodology based on the documents of the United Nations. The findings of this research confirm that the dominance of the company-centric approach instead of the governance-centric approach to the cyberspace on the one hand and the minimalist outlook of the big cyber powers to the role of the United Nations to regularize the cyber space as well as the lack of effective role of the UN are among the main reasons for the functional weakness of the United Nations to regularize the cyberspace.
Keywords: resolution, Consensus, Russian Federation, First Committee, General Assembly, Norm-Making, Co-Sponsor