فهرست مطالب

نشریه نظریه پردازی
پیاپی 2 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صالح سلاورزی زاده، محمدعلی بصیری* صفحات 1-18

    منطقه آسیای مرکزی از مناطق دارای اهمیت راهبردی، ژیواکونومیک و ژیوکالچر می باشد. اکثر کشورهای این منطقه تا دوره قاجار قسمتی از سرزمین ایران بودند. با تصرف این نواحی توسط روسیه تزاری این کشورها جزیی از قلمرو روسیه تزاری و سپس اتحاد جماهیر شوروی شدند. جمهوری اسلامی ایران دارای اشتراکات تاریخی، فرهنگی و هویتی مهمی با کشورهای این منطقه می باشد. بعد از فروپاشی اتحاد شوروی و شکل گیری این جمهوری ها طرفین به دلایل مختلف در پی ایجاد روابط دوجانبه و چندجانبه برآمدند. روابط جمهوری اسلامی ایران با این جمهوری ها از اوایل استقلال تا زمان فعلی تحت تاثیر عوامل و مولفه های گوناگونی قرارگرفته است. جمهوری اسلامی ایران در راستای اهداف و منافع ملی خود اقدام به طرح ریزی راهبردهای فرهنگی سیاست خارجی خود در منطقه در راستای تامین اهداف سیاست خارجی خود نموده است. یافته های پژوهش با بررسی پیشران های چندگانه فرهنگی موثر بر روابط طرفین و با بهره گیری از رویکردی «بین رشته ای» و بر اساس روش توصیفی-کیفی حکایت از این مهم دارد که راهبردهای دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مجموعه کشورهای آسیای مرکزی (ترکمنستان و تاجیکستان) در آغاز استقلال این جمهوری ها سلطه و نفوذ فرهنگی را در ذهن حاکمان این دیار پررنگ کرده بود، اما با گذر زمان دوستانه بودن دیپلماسی فرهنگی «تمدن محور» ایران برای مردم و دولتمردان این جمهوری ها آشکار گردید و به آرامی درحال توسعه می باشد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، آسیای مرکزی، دیپلماسی فرهنگی، سیاست خارجی
  • سمیه عمادی صفحات 19-46

    جنگ شناختی یکی از حربه های نوین دشمن در مبارزه و سلطه بر ملت هاست. حضرت آیت الله خامنه ای(مدظله العالی) بارها در سخنرانی های خود، ماهیت این جنگ را برای مردم و مسیولان تشریح کرده اند. ازنظر ایشان مثبت نگری یکی از ابزار مهم مقابله با این جنگ و از شاخصه های مهم تمدن اسلامی به شمار می رود. ازاین رو، این پژوهش درصدد است تا این موضوع و عوامل قوت و ضعف و آثار آن را در بیانات رهبر انقلاب بررسی نماید تا با شناخت عوامل تقویت مثبت اندیشی و ارتقاء آن ها همچنین شناخت دلایل افزایش منفی نگری و اصلاح آن ها، گامی در راستای تحقق گام دوم انقلاب و شکل گیری شاخصه های تمدن اسلامی برداشته شود. یافته های تحقیق حاکی از آن است که امید به داشته ها و ظرفیت های داخلی اعم از نیروی انسانی، منابع مادی، پیشرفت های علمی و اقتصادی، همکاری مردم و مسیولان در جهت رفع فقر و فساد و تبعیض در کنار ایمان و توکل به خدا، انگیزه و عدم اعتماد به رسانه های بیگانه سرمنشا همه پیشرفت ها و ایستادگی در برابر عوام فریبی رسانه های معاند است. و برای دستیابی به این نقطه لازم است سندهایی همچون سند تحول بنیادین آموزش وپرورش و سند تحول رسانه ملی بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب بازنویسی، راهکارها و برنامه های اجرایی برای تحقق آن ارایه شده و توسط نهادهای مربوطه نظارت و عملیاتی شود.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، جنگ شناختی، امام خامنه ای
  • مجتبی جعفری صفحات 47-58

    پیشرفت های علمی معمولا مهم ترین دستاوردهای نظام اسلامی شناخته و معرفی می شوند. این دستاوردها در جای خود افتخارآفرین و قابل دفاع هستند. اما سوال این است که مهم ترین دستاوردهای انقلاب و نظام اسلامی چیست؟ به عبارت دیگر آیا می توان دستاوردهای انقلاب را به دستاوردهای اصلی و فرعی تقسیم کرد؟ اگر پاسخ مثبت است دستاورد اصلی انقلاب چیست؟ این پژوهش به عنوان مطالعه ای اسنادی/ کتابخانه ای در صدد پاسخگویی به این سوالات است.

    کلیدواژگان: دستاورد، پیشرفت علمی، ولایت فقیه
  • حسین مطیع صفحات 59-68

    در این مقاله سعی شده است که به یکی از دستاوردهای  کمتر دیده شده انقلاب اسلامی در چهار دهه اخیر اشاره شود، که نشان از کارآمدی نظام در عرصه فرهنگ و به طور خاص درزمینه تعلیم و تربیت انسان های مومن جهادی و خداجوی دارد. نویسنده با پذیرش دستاوردهای سیاسی،  اقتصادی، علمی، نظامی، امنیتی و فرهنگی هم چنین اذعان به نقاط ضعف و کمبودهای موجود، سعی دارد که پرورش جوانان خداجوی بسیجی که توانایی شخصیتی آن ها چندین برابر افراد مشابه  و نسل های گذشته یا هم زمان آن هاست را به عنوان یک دستاورد بی نظیرمعرفی نماید. این افراد که بر اساس ارکان سه گانه عقلانیت، معنویت و عدالت اسلامی در مکتب امامین انقلاب تربیت یافته  و در کوران سختی های آن رشد یافته و توانسته اند به قله های رفیع انسانیت دست یابند، نمونه های بی بدیل در طول تاریخ ایران هستند. در ادامه نویسنده شخصیت سردار رشید اسلام سپهبد حاج قاسم سلیمانی را به عنوان نمونه ای شاخص  و جهانی شده از این دستاورد معرفی می کند. نویسند عبارت  «نسل سوخته» را برای فرزندان انقلاب عبارتی جعلی و غیرعلمی دانسته و ترجیح می دهد  که از عبارت جامعه شناسانه «نخبه» برای این نسل  خودیافته، خودباور و خودساخته استفاده کند. در پایان، الگو گرفتن  از این نخبگان برای تربیت نسل های بعدی کشور در گام دوم انقلاب  را لازمه تداوم این جریان در عرصه های نیروسازی و تربیت منابع انسانی می داند. شیوه نگارش مقاله تحلیل اسنادی و روش گردآوری مطالب آن کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: نخبه، گام دوم انقلاب، نسل انقلابی، تربیت معنوی، کارآمدی
  • علی جوکار، مریم افشاری صفحات 69-76

    یکی از راه های تامین اعتبار کشورهای درحال توسعه یا جهان سوم، جذب سرمایه خارجی است. این پژوهش با هدف بررسی شناخت راهکارهای حقوقی تضمین سرمایه گذاری بین المللی با تاکید بر شروط ثبات و التزام است. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی و با روش فیش برداری از منابع کتابخانه ای انجام شده است. در ادامه در پاسخ به این سوال تحقیق که آیا شرط التزام به عنوان راهکار حقوقی تضمین شرط ثبات قراردادهای خصوصی در جامعه بین المللی برای تضمین سرمایه گذاری خارجی، پذیرفته شده است؟ باید بیان کرد که قراردادهای سرمایه گذاری خارجی بین دولت ها و اشخاص بیگانه، علی الاصول قراردادهای خصوصی محسوب می شوند. به زعم سرمایه گذاران و دولت های متبوع آنان، نظارت حقوق داخلی بر این قراردادها دست دولت را در دخالت در آن ها باز می گذارد؛ بنابراین پذیرش شروط ثبات و التزام به عنوان یک اصل قانونی موردتردید و به صورت نسبی می تواند ضامن سرمایه گذاری باشد و هنوز مبنای مسیولیت بین المللی دولت، قرارداد نیست بلکه تعهد دولت در یک معاهده بین المللی، حمایت از سرمایه گذاری است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری بین المللی، شرط ثبات، التزام، توسعه پایدار
  • مهرداد برون صفحات 77-93

    خودکارآمدی، یکی از سازه های مهم در نظریه شناختی- اجتماعی «بندورا» است و به معنی اطمینان و باور فرد نسبت به توانایی های خود در کنترل افکار، احساس ها، فعالیت ها و نیز عملکرد موثر او در موقعیت های استرس زاست. بنابراین، بر عملکرد واقعی افراد، هیجان ها، انتخاب ها، مهار رویدادهای تاثیرگذار، سازمان دهی و اجرای دوره های عمل مورد نیاز در جهت دستیابی و به ثمر   رساندن سطوح عملکرد، پیشرفت و سرانجام میزان تلاشی که فرد صرف یک فعالیت می کند، موثر است . استقامت در انجام تکالیف، سطح عملکرد بالا و متناسب با توانایی ها، جستجوی فعالانه موفقیت های جدید، چالشی انگاشتن مشکلات، برخورد موثر با رویدادها و شرایط، توانایی مسیله گشایی و استفاده مناسب از تفکر تحلیلی، نترسیدن از شکست، انتخاب وظایف چالش برانگیزتر، انتخاب اهداف بالاتر، تعهد و پایداری در رسیدن به آن ها و تسلط برخود زمانی که عقب نشینی لازم است از ویژگی های افراد خودکارآمد محسوب می شود.  این پژوهش ضمن جمع آوری اطلاعات به روش اسنادی/ کتابخانه ای سعی دارد به بررسی نقش خودکارامدی و تاثیر آن بر نظام سازنده شایستگی انسان بپردازد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، منابع خودکارآمدی، قابلیت های خودکارآمدی
|
  • Saleh Salavarzi Zade, MohammadAli Basiri * Pages 1-18

    The Central Asian region is one of the regions with strategic, geo-economic and geo-cultural importance. Most of the countries in this region were part of Iran until the Qajar period. With the occupation of these areas by Tsarist Russia, these countries became part of the territory of Tsarist Russia and then the Soviet Union. The Islamic Republic of Iran has important historical, cultural and identity commonalities with the countries of this region. After the collapse of the Soviet Union and the formation of these republics, the parties sought to establish bilateral and multilateral relations for various reasons. The relations between the Islamic Republic of Iran and these republics have been affected by various factors and components since the beginning of independence until the present time. In line with its goals and national interests, the Islamic Republic of Iran has planned its foreign policy cultural strategies in the region in order to achieve its foreign policy goals. The findings of the research, by examining the multiple cultural drivers affecting the relations of the parties and using an "interdisciplinary" approach and based on descriptive-qualitative method, indicate the importance of the cultural diplomacy strategies of the Islamic Republic of Iran in the group of Central Asian countries (Turkmenistan and Tajikistan) at the beginning The independence of these republics had highlighted the dominance and cultural influence in the minds of the rulers of this country, but with the passage of time, the friendliness of Iran's "civilization-oriented" cultural diplomacy became apparent to the people and statesmen of these republics and is slowly developing.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Central Asia, Cultural diplomacy, Foreign Policy
  • Somaye Emadi Pages 19-46

    Cognitive warfare is one of the new tactics of the enemy in the struggle and domination over nations. Ayatollah Khamenei has explained the nature of this war to the people and officials many times in his speeches. According to him, positivity is one of the important tools to deal with this war and one of the important characteristics of Islamic civilization. Therefore, this research aims to investigate this issue and the factors of strength and weakness and its effects in the statements of the leader of the revolution, in order to recognize the factors that strengthen positivity and promote them, as well as the reasons for increasing negativity and correcting them, a step towards the realization of the second step of the revolution and The formation of the characteristics of Islamic civilization should be removed. The findings of the research indicate that hope for internal assets and capacities, including human power, material resources, scientific and economic advances, cooperation of people and officials in order to eliminate poverty, corruption and discrimination, along with faith and trust in God, motivation and lack of trust. The foreign media is the source of all progress and resistance against the demagogy of the media. And in order to achieve this point, it is necessary to rewrite documents such as the document on the fundamental transformation of education and the transformation of the national media based on the statement of the second step of the rewriting revolution, the strategies and implementation plans for its realization, and to be monitored and implemented by the relevant institutions.

    Keywords: Positivism, Cognitive Warfare, Imam Khamenei
  • Mojtaba Jafari Pages 47-58

    Scientific advances are usually recognized and introduced as the most important achievements of the Islamic system. These achievements are proud and defensible in their place. But the question is, what are the most important achievements of the revolution and the Islamic system? In other words, can the achievements of the revolution be divided into main and secondary achievements? If the answer is yes, what is the main achievement of the revolution? This research aims to answer these questions as a documentary/library study.

    Keywords: Achievement, scientific progress, Religious authority
  • Hossein Motie Pages 59-68

    In this article, an attempt has been made to point out one of the lesser-seen achievements of the Islamic Revolution in the last four decades, which shows the effectiveness of the system in the field of culture, and specifically in the field of education and training of jihadist and God-seeking believers. By accepting the political, economic, scientific, military, security and cultural achievements, as well as acknowledging the existing weaknesses and deficiencies, the author tries to introduce the cultivation of God-seeking young people of Basij, whose personality ability is many times higher than similar people and their past or contemporary generations, as a unique achievement. These people, who were educated in the school of Imams of the Revolution based on the three pillars of rationality, spirituality and Islamic justice, and grew up in the face of its hardships and were able to reach the lofty peaks of humanity, are irreplaceable examples throughout the history of Iran. In the following, the author introduces the character of General Rashid Islam, Lieutenant General Hajj Qassem Soleimani, as a prominent and globalized example of this achievement. They write that the term "burnt generation" is a fake and unscientific term for the children of the revolution and prefers to use the sociological term "elite" for this self-discovered, self-confident and self-made generation. In the end, following the example of these elites to educate the next generations of the country in the second step of the revolution, it is necessary to continue this flow in the fields of power building and training of human resources. The method of writing an article is document analysis and the method of collecting its contents is library.

    Keywords: elite, The second step of the revolution, Revolutionary generation, Spiritual education, Efficiency
  • Ali Jokar, Maryam Afshari Pages 69-76

    One of the ways to finance the developing countries or the third world is to attract foreign capital. This research aims to investigate the legal solutions to guarantee international investment with emphasis on the conditions of stability and commitment. This research is a descriptive-analytical type of research and has been done with the method of scanning library resources. In the following, in response to the research question, is the commitment condition accepted as a legal solution to guarantee the stability of private contracts in the international community to guarantee foreign investment? It should be stated that foreign investment contracts between governments and foreign persons are essentially private contracts. According to the investors and their respective governments, the supervision of domestic laws on these contracts leaves the government's hand free to interfere in them; Therefore, accepting the conditions of stability and commitment as a questionable and relative legal principle can be a guarantor of investment, and the basis of the government's international responsibility is not the contract, but the government's commitment in an international treaty to support investment.

    Keywords: International investment, Condition of stability, Commitment, Sustainable Development
  • Mehrdad Boroon Pages 77-93

    Self-efficacy is one of the important constructs in "Bandura's" social-cognitive theory, and it means a person's confidence and belief in his abilities to control his thoughts, feelings, activities, as well as his effective performance in stressful situations. Therefore, it is effective on the actual performance of people, emotions, choices, control of influential events, organization and implementation of required courses of action in order to achieve and achieve performance levels, progress and finally the amount of effort that a person spends on an activity. Persistence in completing tasks, high performance level and in accordance with abilities, actively seeking new successes, challenging problems, dealing effectively with events and conditions, ability to solve problems and use analytical thinking appropriately, not being afraid of failure, choosing more challenging tasks, choosing higher goals, commitment And persistence in reaching them and mastering the situation when it is necessary to retreat are considered to be the characteristics of self-efficacious people. This research, while collecting information through documentary/library method, tries to investigate the role of self-efficacy and its effect on the constructive system of human competence.

    Keywords: Self-Efficacy, Self-efficacy sources, Self-efficacy capabilities