فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه سلیمانی* صفحه 163
  • سجاد صادقی، روشنک مکبری نژاد، مرضیه قرائتی، آرزو معینی جزنی، نسرین سحرخیز، مونا شریعتی، سمانه کاشی، سودابه کاظمی اسکی، محسن ناصری، مرتضی مجاهدی، مژگان تن ساز*، سمانه سلیمانی صفحات 165-174

    با توجه به رویکردهای اختصاصی طب ایرانی به مدیریت بیماری های زنان و ضرورت وجود شواهد علمی برای به کارگیری روش های درمانی طب های مکمل، این مقاله مروری تحلیلی با هدف بررسی کارآزمایی های بالینی انجام شده در مورد اثربخشی و ایمنی مداخلات طب ایرانی در مدیریت اختلالات خونریزی زنان نوشته شد. این مقاله گزارش برنامه هم اندیشی متخصصان طب سنتی ایران با متخصصان بیماری های زنان و زایمان است که در قالب 2 پنل تخصصی اولیگومنوره و خونریزی غیرطبیعی رحم و به روش پنل متخصصان (Expert Panel) برگزار گردید. پس از ارائه مقالات کارآزمایی بالینی انجام شده در هر پنل توسط متخصصان طب ایرانی با زمینه پژوهشی تخصصی بیماری موردنظر، شواهد علمی موجود بررسی و نقد شد و بحث و تبادل نظر علمی بین متخصصان صورت گرفت. تعداد 13 مقاله در مورد کارآزمایی بالینی با موضوع مداخلات طب ایرانی در خونریزی غیرطبیعی رحم و 9 مقاله در حوزه اولیگومنوره منتشر شده است. از بین مداخلات پیشنهادی طب ایرانی برای مدیریت خونریزی غیرطبیعی رحم استفاده از گلنار فارسی، بارهنگ، عدس، مورد، خرفه، پوست انار، کندر زنجبیل، به، زنجبیل و بابونه و نیز بادکش درمانی دارای مقاله کارآزمایی بالینی هستند. همچنین کارآزمایی های بالینی به منظور مدیریت اولیگومنوره، در حیطه مداخلاتی شامل انیسون کرفس، کنجد، روغن سیاه دانه، چای گیاهی فومنتکس، اثلق، پونه، رازیانه، آگنوگل، رازیانه و بادکش خشک منتشر شده است. مداخلات طب ایرانی در بیماری های زنان، پس از بررسی های تشخیصی و درمانی لازم انجام می شود. بخشی از مداخلات پیشنهادی منابع مکتوب طب ایرانی در بیماری های زنان که دارای شواهد بالینی است ممکن است برای درمان بیماری ها مفید باشد. به منظور انجام کارآزمایی های بالینی بیشتر برای تایید اثربخشی و ایمنی مداخلات طب ایرانی و توسعه منطقی طب ایرانی در نظام سلامت، تعامل متخصصان طب ایرانی با متخصصان بیماری های زنان و طراحی و اجرای پژوهش های مشترک راهگشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: پزشکی ایرانی، پزشکی سنتی، قطع قاعدگی، قاعدگی کم تکرار، خونریزی غیرطبیعی رحم
  • ابوالحسن موسوی خورشیدی، عایشه عنایتی، فاطمه کلنگی* صفحات 175-192

    زردک یکی از گیاهان دارویی نواحی گرم و خشک بیابانی ایران محسوب می‏ شود. زردک (جزر) در متون حکمای طب سنتی ایرانی به ‏عنوان یک گیاه مغذی، مقوی مغز، قلب و کبد و یک تقویت‏ کننده جنسی و افزاینده منی شناخته شده است. هدف از مطالعه حاضر، بیان اثرات دارویی این گیاه از دیدگاه طب ایرانی و مقایسه آن با یافته های جدید می باشد. معیارهای ورود در این مطالعه مروری شامل یافته های موجود در منابع فارسی و عربی پزشکی و داروشناسی طب ایرانی، و مقالات فارسی و انگلیسی پزشکی و داروسازی و گیاه ‏شناسی تا 13 دسامبر سال 2022 بدون محدودیت زمانی بود. معیارهای خروج شامل اطلاعات چاپ‏ نشده مانند پایان نامه ها و مقالاتی بود که فقط چکیده آنها در دسترس بود. همچنین مقالاتی که به زبان‏ های دیگر نگارش شده بودند وارد مطالعه نشدند. با استفاده از کلیدواژه ‏های طب سنتی ایران، Carrot، Daucus carota L.، Daucus carota L. var. carota پایگاه اطلاعات علمی داخلی مانند: SID, Magiran و پایگاه‏ های علمی بین‏ المللی از جمله: PubMed, Scopus, Google Scholar وSienceDirect  جستجو شدند. از میان 80 مقاله جستجو شده 31 مورد مطابق با معیارهای ورود انتخاب شدند. برای جستجوی منابع اصیل طب ایرانی از نرم‏ افزار جامع طب، نسخه 1/5 با کلیدواژه ‏های زردک، جزر، گزر، کزر و دوقو استفاده شد. زردک با داشتن کاروتنوییدهایی همچون آلفا-کاروتن و لوتئین، یکی از منابع باارزش آنتی ‏اکسیدانی طبیعی است که می تواند در جلوگیری از بسیاری از بیماری های چشمی، قلبی ‏عروقی، پوستی و انواع سرطان نقش داشته باشد. از دیدگاه طب ایرانی زردک مقوی قوای جنسی، تقویت ‏کننده بینایی و خارج کننده سنگ کلیه و مثانه، مسکن درد سینه، بازکنند‏ه انسداد کبد، هضم‏ کننده، ضدنفخ و ادرارآور می باشد. به نظر می ‏رسد زردک به ‏عنوان یکی از سبزی ‏های بومی ایران، مورد توجه است و فرآورده های متنوع حاصل از اجزاء مختلف آن، جزیی از رژیم غذایی تمام گروه ‏های سنی را تشکیل می ‏دهد.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، هویج، گیاهان دارویی
  • اسما آزادنیا، محمدمهدی زرشناس، الهه ناز پرهیزکار* صفحات 193-208
    سابقه و هدف

    شیوع روزافزون اختلالات گوارشی از عمده ‏ترین مشکلات جوامع امروزی محسوب می شود. از مهم‏ ترین بیماری های این دسته سوءهاضمه است که برای درمان آن از روش ‏های دارویی و غیردارویی متفاوتی استفاده می شود. از جمله روش ‏های دارویی می‏ توان به درمان‏ های طب مکمل اشاره کرد که در این میان، استفاده از گیاهان دارویی، عصاره، اسانس و ترکیبات مستخرج از گیاهان بسیار پرکاربرد است. در میان اشکال دارویی اختصاصی ذکرشده در داروسازی سنتی ایران، یک شکل مهم و پرمصرف، شکل دارویی «علاج فساد هضم» بوده که به ‏طور غیرمستقیم به سوءهاضمه اشاره دارد.

    مواد و روش ‏ها:

     از جمله داروهای ترکیبی که برای فساد هضم استفاده می ‏شود فرمولاسیونی شامل 4 مفرده فلفل سیاه، بذر شوید، زیره سیاه و گل محمدی است. در این مطالعه به ساخت فرمولاسیون قرص علاج فساد هضم پرداخته شد. به همین منظور گیاهان مذکور خشک، پودر و مخلوط شدند. سپس خرده ‏نگاری و تهیه اسانس انجام شد. آنالیزهای دستگاهی نظیر کروماتوگرافی، کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‏ سنج جرمی و استانداردسازی با کمک کروماتوگرافی گازی متصل به آشکارساز یونیزاسیون شعله ‏ای و در نهایت تهیه فرمولاسیون قرص از این فرآورده انجام گردید.

    یافته‏ ها: 

    ترکیبات اصلی مخلوط چهار گیاه تشکیل ‏دهنده فرآورده علاج فساد هضم، پس از آنالیزهای ذکرشده، 68/16 درصد دیل‏ آپیول (Dillapiol) و 5/6 درصد کاریوفیلن (Caryophyllene) بود. بعد از ساخت قرص که با کمک بهینه ‏سازی فرمولاسیون ‏های متفاوت تهیه شده بود، تست های پایداری مرتبط به قرص انجام شد که نشان ‏دهنده فرسایش کمتر از 1 درصد، میانگین تغییرات وزن کمتر از 1 درصد، سختی حدود 0/4±12/5، میانگین زمان متلاشی‏ شدن کمتر از 22 دقیقه و میانگین ضخامت حدود 0/1±6/7 میلی‏ متر بود.

    نتیجه ‏گیری: 

    درنهایت با توجه به بازده اسانس ‏گیری مخلوط هر چهار گیاه و تعیین مقدار انجام ‏شده به روش کروماتوگرافی گازی متصل به آشکارساز یونیزاسیون شعله‏ ای، میزان کاریوفیلن در فرمولاسیون نهایی هر قرص حدود 128 میکروگرم اندازه ‏گیری شد.

    کلیدواژگان: سوءهاضمه، شوید، فلفل سیاه، گل سرخ
  • کامران محلوجی، مهرداد کریمی* صفحات 209-224

    باد و ریح در متون مختلف طبی معانی گوناگونی دارد. علیرغم اینکه باد هم یکی از عوامل بیماری زا و هم یکی از ابزار طبیعت برای ایجاد افعال در مجاری طبیعی بدن است، تحقیق جامعی درباره جایگاه و مفهوم این اصطلاح در بستر آثار پزشکان طب ایرانی صورت نگرفته است. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر بررسی کاربرد اصطلاح ریح و مشتقات آن برحسب تعداد تواتر و نحوه کاربست آن در اثر القانون فی الطب ابن سینا است.

    کلیدواژگان: باد، تاریخ پزشکی، ماساژ
  • علی جهانشاهی افشار*، مینا احمدی نسب صفحات 225-238

    در گذشته جبر محیطی حاکم بر ذهن بشر بدوی به دید و شناخت تک ‏بعدی او منجر می ‏شد؛ به این صورت که هر چه را می ‏دید، واقعیت و جاندار می پنداشت و برای آنچه نمی‏ توانست بشناسد، افسانه‏ ای می آفرید و در خیالات خود پاسخ مجهولات را دنبال‏ می‏ کرد. این واکنش تک بعدی و دید افقی نسبت به پدیده ‏ها در راهکارهای درمانی او نیز نمایان می شد؛ یعنی بخشی از درمان را با استفاده از داروهایی که‏ در طبیعت شناخته بود یا ابزاری که ابداع کرده بود، انجام می داد و بخشی دیگر از بیماری ها را که‏ نمی ‏توانست بشناسد به ماوراءالطبیعه نسبت می داد و معمولا به شیوه هایی غیرعادی از قبیل‏ سحر، جادو و اعمال و ابزار غیرمرتبط با بیماری متوسل می‏ شد که این روش ها گاهی به دلیل تاثیر روانی بر بیمار می‏ توانست سبب مداوای او نیز شود. در ابتدا، درمان های غیرمتعارف بیشتر کاربرد داشت، اما رفته رفته با شکل ‏گیری علوم و گسترش دامنه شناخت آدمی، روش های درمان صورت علمی تری یافت و تنها بخش کوچکی از این درمان ها در فرهنگ عامه باقی ماند.‏ با توجه به این که این راهکار‏ها بخشی از فرهنگ عامه هستند و حفظ این میراث ضروری‏ است، همچنین به ‏دلیل این که کرمان از حوزه‏ های زیستی بسیار کهن فلات ایران به ‏شمار می آید که در زمینه علم طب نیز عمری دراز و قدمتی طولانی دارد، در این پژوهش سعی شده است که برخی از‏ باور‏ها و روش ‏های درمانی مربوط به کرمان بررسی شود. اطلاعات و داده ‏های پژوهش به شیوه کتابخانه ‏ای و میدانی جمع ‏آوری شد. روش تحقیق نیز توصیفی تحلیلی ‏است. یافته ‏های پژوهش نشان می ‏دهد که رویارویی مردم کرمان با بیماری‏ ها یا بر پایه دانش و آگاهی بوده، یا بر پایه باور و دریافت های روانی و درونی که در گونه اخیر با وجود نداشتن استناد علمی، گاه بر مبنای تلقین و تاثر روانی، شیوه درمانی باوربنیاد موثر واقع می شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، بیماری، درمان شناسی، دانش
  • مریم نظری، نجمه بهمن زیاری، ابراهیم جعفری پویان* صفحات 239-246

    طب سنتی پس از دهه ها بی توجهی، در سالیان اخیر به شکل رسمی و گسترده مورد توجه کشورها قرار گرفته است. هدف از نگارش مقاله دیدگاهی حاضر، ترسیم تصویری اجمالی و شفاف از اقدامات صورت گرفته و کارکردهای نظام طب سنتی در جهان مطابق آخرین گزارش های در دسترس سازمان جهانی سلامت است. توصیه های این نهاد از طریق تدوین و انتشار مجموعه ای از راهبردهایی جهان شمول برای سال های 2002 تا 2005 و سپس 2014 تا 2023 به عنوان نقشه راه کشورها، شکل ساختارمندتری به خود گرفته است. در این مطالعه، 10 کشور برتر در حوزه سلامت مطابق رتبه بندی جهانی موسسه لگاتوم در سال 2021 انتخاب شدند که به‏ ترتیب رتبه به وضعیت طب سنتی در آنها پرداخته و تلاش شد تا علی رغم محدودیت شواهد، چالش های جهانی و نقاط قابل بهبود در این حوزه شناسایی و معرفی شده و درس آموخته هایی برای سیاست گذاران نظام سلامت کشور فراهم شود. در مجموع می توان گفت که تاکنون تمرکز اکثر کشورها بر کارکرد حاکمیت این نظام بوده است و درخصوص سایر کارکردها نیز اقداماتی پراکنده صورت گرفته که در کشورهای آسیای جنوب شرقی نظیر چین و سنگاپور از انسجام بیشتری برخوردار بوده است. تکرار این تجربیات در کشورهایی نظیر ایران وابسته به اراده سیاسی و بستر فرهنگی جامعه می باشد. همچنین ادغام طب سنتی در نظام سلامت نباید به استفاده از دانش بومی و سطح مشخصی از خدمات و گروه خاصی از ارائه دهندگان محدود شود.

    کلیدواژگان: پزشکی سنتی، طب ایرانی، درمان های مکمل، پزشکان طب سنتی
  • سمانه عربیان، وجیهه نامی* صفحات 247-252

    نسخ خطی، به عنوان شیئی زنده و پویا نمایانگر ابعاد مختلف زندگی در دوران گذشته اند که میراثی ارزشمند و یکی از مهم ترین منابع شناخت فرهنگ و هویت هر ملت به‏ شمار می آیند. معرفی این آثار علاوه بر هموارکردن مسیر پژوهش، موجب ماندگاری و انتقال آن به نسل های آینده خواهد شد. بر همین اساس، در این پژوهش به معرفی یکی از نسخه های خطی پزشکی تاثیرگذار شبه قاره هند، تحت عنوان «تکمله هندی» پرداخته شد. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی با رویکرد کتابخانه ای است که براساس تنها نسخه خطی تکمله هندی موجود در ایران انجام شد. حکیم اهل الله دهلوی یکی از دانشمندان و طبیبان قرن 12 ه‍ .ق است که علاوه بر آثار طبی، تالیفاتی نیز در زمینه فقه، عقاید و سلوک دارد. تکمله هندی یکی از مهم ترین آثار طبی این نویسنده به زبان فارسی است. این کتاب مشتمل بر یک مقدمه، شرح 158 مفرده، شرح بیماری ها و معالجات در 22 فصل و فهرست مندرجات در پایان کتاب است. در این اثر علاوه بر معرفی مکتب طب هندی به بیان داروهای مجرب و کاربرد برخی اصطلاحات و اوزان و مقادیر هندی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تاریخ پزشکی، نسخه خطی پزشکی، داروشناسی، درمان شناسی
|
  • Samaneh Soleymani* Page 163
  • Sajjad Sadeghi, Roshanak Mokaberinejad, Marzieh Qaraaty, Arezoo Moini Jazani, Nasrin Saharkhiz, Mona Shariati, Samaneh Kashi, Sodabeh Kazemi Aski, Mohsen Naseri, Morteza Mojahedi, Mojgan Tansaz*, Samaneh Soleymani Pages 165-174

    Persian Medicine (PM) offers a unique perspective on gynecological disorders, prompting the need for scientific validation of complementary approaches. This paper synthesizes research on the efficacy and safety of PM interventions for oligomenorrhea and abnormal uterine bleeding. This paper reports on a collaborative initiative involving PM experts and gynecology/obstetrics specialists. The program consisted of two expert panels addressing oligomenorrhea and abnormal uterine bleeding, employing the expert panel method. PM experts presented clinical trial papers relevant to each panel, facilitating a comprehensive review and critique of available scientific evidence. This process sparked a scientific discussion and exchange of opinions among the participating experts. Thirteen clinical trial articles had explored PM interventions in abnormal uterine bleeding, covering Persian Golnar, Golnar capsules, plantain, lentils, myrtle, purslane, pomegranate peel, frankincense-ginger, quince, ginger, chamomile, and cupping therapy. Additionally, nine articles on oligomenorrhea encompassed interventions like anise-celery, sesame, black seed oil, Fomentex herbal tea, Aslaq, oregano, fennel, Agnogel, and fennel plus dry cupping. Utilizing PM interventions for gynecologic diseases requires rigorous diagnostic evaluations and therapeutic measures. The necessity for further clinical trials is emphasized to confirm the effectiveness and safety of these interventions. Collaborative efforts between PM specialists and gynecologists are vital for the logical progression of PM within the health system.

    Keywords: Persian Medicine, Traditional Medicine, Amenorrhea, Oligomenorrhea, Metrorrhagia
  • Abolhasan Mousavikhorshidi, Ayesheh Enayati, Fatemeh Kolangi* Pages 175-192

    Zardak (Daucus carota L.) is a medicinal plant of hot and dry desert regions of Iran. Zardak (Jazar) is mentioned as a nutritious plant, a brain, heart and liver tonic and an aphrodisiac and sperm enhancer in the texts of Persian Medicine (PM). The purpose of this study is to specify the medicinal effects of this plant from the viewpoint of PM and to compare it with new findings. The inclusion criteria in this review included the findings in Persian and Arabic sources of Persian medicine and pharmacology, and Persian and English articles on medicine, pharmacy, and botany until December 13, 2022, without time limits. Exclusion criteria included unpublished information, such as dissertations and articles for which only abstracts were available. Articles written in other languages were not included in this study. Using keywords of Persian medicine, Carrot, Daucus carota L., Daucus carota L. var. carota, in domestic scientific databases including SID and Magiran, as well as international scientific databases including PubMed, Scopus, Google Scholar and ScienceDirect were searched. Among the 80 obtained articles, 31 were selected based on the inclusion criteria. In order to search for authentic sources of Iranian medicine, Jame Teb software version 1.5 was also used with the keywords Zardak, Jazar, Gazar, Kazar and Doghu. Containing carotenoids such as alpha-carotene and lutein, Zardak is one of the valuable sources of natural antioxidants that can play a role in preventing many eye, cardiovascular, and skin diseases and also types of cancer. From the point of view of Iranian medicine, Zardak is a sexual tonic, liver tonic, digestive and anti-flatulent, and diuretic. It enhances vision, eliminates kidney and bladder stones, and relieves chest pain. According to the conducted studies, it seems that as one of the native vegetables of Iran, Daucus carota L.has been favored, and the various products obtained from its various components are recommended as part of the diet of all age groups.

    Keywords: Persian Medicine, Daucus carota, Medicinal plants
  • Asma Azadnia, MohammadMehdi Zarshenas, Elahehnaz Parhizkar* Pages 193-208
    Background and Purpose

    The increasing prevalence of digestive disorders is one of the major problems of societies today. One of the most important of these diseases is dyspepsia, which is treated by various medicinal and non-medicinal methods. One of the methods of drug therapy is use of complementary medicine treatments and medicinal plants, extracts, essential oils and compounds extracted from plants. Among the specific medicinal forms mentioned in the traditional pharmaceuticals of Iran, an important compound drug is "maldigestion treatment" which indirectly refers to dyspepsia. This indigestion remedy includes Piper nigrum L., Anethum graveolens L., Rosa × damascena Mill. and Bunium persicum B. Fedtsch.

    Materials and Methods

    In this study, the formulation of tablets for treatment of dyspepsia was evaluated. Accordingly, the mentioned plants were dried, powdered and mixed. After microscopic characterization, essential oil was prepared. Other analyses such as chromatography, gas chromatography connected to a mass spectrometer and standardization with the help of gas chromatography connected to a flame ionization detector was performed.

    Results

    The main ingredients of four plants were 68.16% Dillapiol and 5.6% Caryophyllene. After preparation of the drug via optimization of different formulations, stability tests were performed. The optimized tablet showed proper characterizations such as acceptable friability (less than 1%), average weight variation (less than 1%), average disintegration time (less than 22 minutes), hardness about 12.5±0.4, and average thickness about 6.7 ± 0.1 mm.

    Conclusion

    In conclusion, the amount of Caryophyllene in each tablet formulation was measured to be about 128 micrograms according to the essential oil extraction efficiency of the mixture of all four plants and the amount determined by gas chromatography connected to the flame ionization detector.

    Keywords: Dyspepsia, Anethum graveolens, Piper nigrum, Rosa
  • Kamran Mahlooji, Mehrdad Karimi* Pages 209-224

    Wind and Rih have different meanings in different medical texts. Wind is both a pathogenic factor and one of the tools of body nature to create actions in the natural channels of the body. However, there has not been comprehensive evidence on the place and meaning of this word in the context of the works of Iranian medical doctors. Accordingly, the purpose of the current research is to investigate the application of the concept of wind and its derivatives in terms of frequency and how they are used in Avicenna’s work Canon of Medicine (Al-Qanun fi al-Tibb).

    Keywords: Wind, History of Medicine, Massage
  • Ali Jahanshahi Afshar*, Mina Ahmadi-Nasab Pages 225-238

    The environmental determinism governing the primitive human mind caused his knowledge to become one-dimensional in such a way that he thought everything was real and alive, and so created a legend for the unknown and sought the answer to the unknown in his imagination. This one-dimensional reaction and horizontal view of phenomena was also seen in his treatment strategies. That is, he performed some treatments using the drugs he knew in nature or the tools he invented, and attributed some other diseases that he could not recognize to the supernatural and usually resorted to unusual methods such as magic, and actions and tools unrelated to the disease for treatment. These methods sometimes lead to treatment due to the psychological effect on the patient. In the beginning, more unusual treatments were used, but gradually, with the formation of science and the expansion of human knowledge, treatment methods became more scientific and only a small part of these treatments remained in folklore. These therapies are part of the folklore and it seems necessary to preserve this heritage. Kerman is one of the very ancient biological areas of the Iran plateau, which also has a long life and a long history in the field of medicine. Therefore, this research, has endeavored to investigate some beliefs and treatment methods used in Kerman. The data was collected in a library and field method. The research method is descriptive-analytical. The findings of the research show that the people of Kerman face diseases either on the basis of knowledge and awareness, or on the basis of belief and psychological and internal perceptions. Although the latter method of treatment is not scientific, it has sometimes been effective due to indoctrination and psychological influence.

    Keywords: Popular culture, Disease, Therapeutics, Knowledge
  • Maryam Nazari, Najmeh Bahmanziari, Ebrahim Jaafaripooyan* Pages 239-246

    After decades of neglect, Traditional Medicine (TM), has officially and widely gained attention in recent years. The purpose of this perspective article is to provide a general and transparent overview of the actions taken and the functions of TM systems worldwide, in accordance with the latest reports available from the World Health Organization (WHO). The recommendations of this organization have taken a more structured form for countries by developing and publishing a set of comprehensive strategies for the years 2002 to 2005 and then 2014 to 2023 as a roadmap. In this study, the top 10 countries in the field of health according to the global ranking of the Legatum Institute in 2021 were selected, and their TM status was addressed in order to identify global challenges and areas for improvement in this field and to provide lessons for the health system policymakers. Overall, it can be said that the focus of most countries has so far been on the function of governance, and scattered actions have been taken regarding other functions, with countries in Southeast Asia such as China and Singapore having greater coherence. Replicating these experiences in countries like Iran depends on political will and the cultural context of society. Furthermore, the integration of TM into the healthcare system should not be limited to the use of indigenous knowledge, a certain level of services, and a specific group of providers

    Keywords: Traditional Medicine, Persian Medicine, Complementary Therapies, Traditional Medicine Practitioners
  • Samaneh Arabian, Vajihe Nami* Pages 247-252

    Manuscripts, as living and dynamic objects representing different dimensions of life in the past, are a valuable heritage and one of the most important ways to perceive and preserve the culture and identity of any nation. In addition to smoothing the path for research, introducing these works will perpetuate and transfer them to future generations. Accordingly, one of the influential medical manuscripts of the Indian subcontinent under the title of Takmila Hindi is introduced in this research. The current research is a descriptive-analytical method with a library approach, which was conducted based on the only manuscript Takmila Hindi available in Iran. Hakīm Ahlullāh Dehlawī is one of the scientists and physicians of the 12th century AH, who, in addition to medical works, also has writings in the field of jurisprudence, beliefs and conduct. Takmila Hindi is one of the most important medical works of this author in Persian language. This book includes an introduction, description of 158 monographs, description of diseases and treatments in 22 chapters, and a list of contents at the end of the book. In addition to introduction of the Indian school of medicine, approved medicines and the use of some Indian terms and weights and quantities have been discussed in this book.

    Keywords: History of Medicine, Medical manuscript, Pharmacology, Therapeutics