فهرست مطالب

سیاستگذاری شهری و منطقه ای - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

نشریه سیاستگذاری شهری و منطقه ای
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیاستگذاری شهری برای بهینه سازی مصرف انرژی با توجه به تهویه طبیعی (موردکاوی: جهت گیری بهینه ساختمان های مسکونی بر اساس زوایای مندرج در طرح تفصیلی شهر شیراز)
    طاهره نصر *، آرش بستانیان صفحه 0

    در چند دهه ی اخیر سیاستگذاری شهری به عنوان مبحثی قابل توجه و علمی در شهر های بزرگ جهان مطرح و بخش قابل توجه ای از مطالعات شهری را به خود اختصاص داده است. یکی از مباحثی که امروزه در رویکردهای اقلیمی علی الخصوص در معماری پایدار به آن توجه نمی شود در نظر گرفتن انرژی خورشید در ساختمان می باشد، اما توجه بسیار زیاد به به انرژی خورشید متاسفانه باعث شده که تا حدودی از دیگر انرژی های تجدیدپذیر چون انرژی باد و تاثیر قابل توجه آن در تهویه طبیعی به صورت غیرفعال غفلت شود. توجه به این مورد می تواند در راستای توجه به بهینه سازی مصرف انرژی در سیاستگذاری شهری مدنظر مسیولان قرار گیرد. یکی از راهکارهای موثر در این زمینه استفاده از تهویه طبیعی در ساختمان های مسکونی، تعیین جهتی مناسب برای ایجاد کوران و دریافت مناسب باد با فشار مثبت و بهره مندی از این عنصر تاثیرگذار اقلیمی در فضاهای داخلی ساختمان است. در این پژوهش کوشش گردیده تا شرایط تهویه طبیعی در ساختمان های مسکونی در شهر شیراز با استفاده از نرم افزار شبیه سازی انرژی واساری بررسی و شبیه سازی شده، و پارامترهایی چون سرعت، جهت باد، میزان دمای باد و دیگر عوامل تاثیرگذار مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. با توجه به نتایج شبیه سازی و بررسی میانگین بیست ساله ی شاخص های اقلیمی شهر شیراز، می توان گفت در صورتی که مسایل مربوط به تهویه طبیعی و ایجاد کوران در ساختمان مد نظر قرار گیرد و زاویه بهینه جهت گیری که هم بتوان از انرژی خورشیدی و همچنین از انرژی باد بهره گیرد تا میزان بار تاسیسات مکانیکی ساختمان در طول سال کم شود. که بهینه سازی مصرف انرژی صورت گرفته است و در مقیاس ساختمان های مسکونی کلان شهر شیراز می توان منجر به کم شدن مصرف سوخت های فسیلی به میزان قابل توجهی گردد.

    کلیدواژگان: جهت گیری ساختمان، تهویه طبیعی، بهینه سازی مصرف انرژی، ساختمان مسکونی، سیاستگذاری شهری، شهر شیراز
  • ابوالفضل شاه علی، رحیم سرور *، علی توکلان صفحات 1-16

    از جمله معیارهای برنامه ریزی منطقه ای برای مشخص کردن نابرابری ها، تعیین وضعیت مناطق بر حسب برخورداری از شاخص های توسعه است. در ادبیات و سیاست توسعه، عموما این باور رواج دارد که رشد تولید ناخالص ملی و بالابودن درآمد سرانه، محور اصلی توسعه است. هدف این تحقیق سیاستگذاری توسعه منطقه ای مکران است، پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی و بر اساس روش های آینده پژوهی با ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی صورت گرفته است. در این تحقیق برای شناسایی متغیرهای کلیدی موثر بر توسعه پایدار منطقه ای مکران پس از مطالعه اسناد بالادستی، از روش دلفی دومرحله ای استفاده شده است و داده های مورد تحلیل شامل 36 متغیر در قالب 8 حوزه به عنوان متغیرهای اولیه موثر بر توسعه پایدار می باشد. یافته ها نشان می دهد الگوی مطلوب نهادی برای توسعه مکران گذر از رویکردهای بخشی و حرکت تدریجی در مسیر ظرفیت سازی نهادی خواهد بود. الگوهای غیرنهادی مبتنی بر نظریه نومنطقه گرایی ظرفیت های بالایی را برای ظرفیت سازی نهادی مکران ایفا می نماید. در نتیجه در حکمرانی منطقه ای، سازمان توسعه مکران باید نقش راهبری و سیاستگذاری را به اعتبار پشتیبانی سیاسی حکومت مرکزی ایفا نماید.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، مکران، پایداری، سناریونویسی
  • راما قلمبردزفولی*، سید محمدامین شریفی صفحات 17-33

    حوزه مسکن به واسطه ارتباط مستقیم آن با بهره برداران، از مهمترین بخشهای سیاستگذاری شهری به شمار می آید. در این میان طرح های نوسازی بافت فرسوده از طریق بسته های تشویقی، به عنوان الگویی با مزایایی نظیر توجیهات فنی، اقتصادی وزمانی مورد توجه قرار گرفته و واحدهای مسکونی فراوانی نوسازی شده است. اما نکته ای که در بررسی نوسازی واحدهای مسکونی در ایران و خصوصا شهر تهران مشاهده می گردد، این است که اهداف کمی (مانند تعداد پروانه های صادره در بافت یا تعداد املاک تجمیع شده)در مقایسه با اهداف کیفی برنامه ریزی مسکن در اولویت قرار گرفته اند، این مسیله با سنجش شاخص هایی چون سرانه ها، اندازه واحد مسکونی، تعداد پارکینگ و... قابل لمس است. در این پژوهش با رویکرد توصیفی تحلیلی سعی شد با بررسی ویژگی های کیفی مربوط به تناسبات کالبدی مساکن نوسازی شده در محله وحیدیه- نظام آباد تهران (به عنوان یکی از محلات بافت فرسوده که آمار نوسازی معناداری پس از ابلاغ ضوابط تشویقی بافت فرسوده داشته است) میزان انطباق کیفیت تناسب کالبدی این مساکن با نیاز ساکنان آنها ارزیابی گردد. پس از جمع آوری داده ها از طریق ابزار پرسشنامه (بر گرفته از مدل نظری پژوهش)، تحلیل توصیفی و استنباطی از طریق آزمون های آماری انجام پذیرفت. با تحلیل نتایج پرسشنامه مشخص گردید که در وحیدیه تناسب کالبدی واحدهای مسکونی نوساز، نتوانسته سطح انتظار معناداری با رضایتمندی ساکنان داشته باشد. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان می دهد معیار زیست محیطی و اقتصادی کمترین رتبه را در بین معیارهای بررسی شده در حوزه تناسب کالبدی داشته است. این معیارها به پایین بودن نرخ شاخص هایی چون فضای سبز داخل ساختمان ها، منظر و فضای سبز محله و تناسب قیمت مسکن با شرایط کالبدی ملک در محدوده مورد مطالعه دلالت دارند و اطلاعات عینی نیز این کمبودها را تایید می کند. در تعمیم نتایج این پژوهش، اهمیت توجه به ویژگی های کیفی مسکن در سیاستگذاری های مدیریت و برنامه ریزی شهری، جهت نیل به رضایتمندی ساکنین، برجسته می نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت کالبدی، سیاستگذاری، بافت فرسوده، مسکن
  • حدیثه معظمی گودرزی، علی توکلان * صفحات 34-53

    سیاست های طرح تفصیلی شهرسازی به مجموعه ای از استراتژی ها و قوانین مرتبط با برنامه ریزی و توسعه شهرها اشاره دارد. این سیاست ها برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان، حفاظت از محیط زیست، افزایش بهره وری و ایجاد یک شهرباز مطلوب تدوین می شوند. بعلاوه این سیاست ها به عنوان راهنمایی برای برنامه ریزان و مسیولان شهری در تصمیم گیری در زمینه توسعه شهرها و مدیریت فضاهای شهری مورد استفاده قرار می گیرند. تحقیق و مشارکت مداوم با جامعه نیز جزء اصول اساسی در طراحی و اجرای این سیاست ها است. هدف این تحقیق سیاستگذاری کارآمدی طرح های تفصیلی با تاکید بر زیست پذیری است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش شناسی توصیفی - تحلیلی است. به منظور بررسی روایی محتوایی ابزار سنجش، پرسشنامه های مورد نظر در اختیار صاحبنظران و متخصصان امر در حوزه مورد نظر قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد متغیر ساختاری تنها متغیری بوده است که توانسته است تنها به صورت مستقیم بر کارآمدی و اثربخشی طرح تفصیلی تاثیر بگذارد. با توجه به نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون متغیر قانونی و اجرایی هم به صورت مستقیم و هم غیر مستقیم بر متغیر کارآمدی و اثربخشی طرح تفصیلی تاثیر گذاشته است. تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم برای متغیر قانونی و اجرایی به ترتیب برابر با 429/0 و 201/0 است.

    کلیدواژگان: طرح تفصیلی، کارآمدی، زیست پذیری، تهران، سیاست گذاری
  • علی علمی*، بختیار عزت پناه صفحات 54-70

    امروزه برنامه ریزان و مسیولان شهری برای ایجاد محیطی مطلوب، ایمن و پایدار رویکردهایی را در پیش گرفته اند که یکی از آنها شهر سبز است. این رویکرد دارای چندین شاخص و زیرشاخص است که عمدتا شامل موضوعات مرتبط با انرژی، آب، هوا، پسماند، فاضلاب، حمل و نقل، کاربری اراضی و مدیریت زیست محیطی است. این تحقیق با هدف ارزیابی و سنجش میزان تناسب و تناسب حوزه های مختلف انجام شده است. شهر مرند با شاخص های تنوع زیستی بر اساس رویکرد شهر سبز توسعه یافته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش کارکنان منابع آب، محیط زیست و شهرداری های مرفا هستند که به 14 پرسشنامه پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید. نتایج نشان داد که شاخص های پساب، پسماند و مدیریت زیست محیطی به ترتیب با وزن 0.019،ر0.024، 0.044 در شهرستان مرند نامناسب هستند. همچنین بر اساس نتایج محاسبات، مناطق 5، 2 و 4 با ضرایب وزنی 0.312، 0.209 و 0.16 در هر هشت شاخص شهر سبز و مناطق 1 و 3 با ضرایب 0.154 و 0.143 در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. در بدترین حالت هستند. به عبارت دیگر حاشیه شمالی شهر (1) و مناطق مرکزی و قدیمی شهری شهر (3) با توجه به شاخص های تنوع زیستی شهر سبز در وضعیت مناسبی قرار ندارند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، تحلیل سلسله مراتبی، شهر سبز، شهر مرند
  • یوسف درویشی *، حمید حسن بیگلو، فاطمه درویشی صفحات 71-92

    کاربری اراضی شهری، یکی از ابزارهای مهم برای دستیابی به اهداف کلان اجتماعی، اقتصادی و کالبدی است؛ که نه تنها تاثیر بر سرمایه گذاری و تصمیم گیری های شهر می گذارد، بلکه نقشی مهم در بر ناهنجاریهای اجتماعی و امنیت شهری دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش برنامه ریزی کاربری اراضی شهری در کاهش ناهنجاریهای اجتماعی شهر مرند به اجرا درآمده است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - پیمایشی و از نظر روش اجرا میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش زندانیان مرد زندان مرند، که تعداد آنها 260 نفر می باشد. با توجه به قوانین و ضوابط حاکم بر زندان های سطح کشور اجازه مصاحبه با تعداد 40 نفر داده شد و بالاجبار حجم نمونه این پژوهش 40 نفر از زندانیان مرد می باشد. همچنین برای رسیدن به نتایج مطلوب از پرسشنامه محقق ساخته برای جمع اوری داده ها استفاده شد. پایایی پرسشنامه توسط آزمون آلفای کرونباخ، 0.857 محاسبه گردید که نشانگر پایایی بالای پرسشنامه ها می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو قسمت آمارتوصیفی(میانگین، نمودار،فراوانی و. ..) و آمار استنباطی(آزمون تی تک نمونه ای) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که برنامه ریزی کاربری اراضی شهری در کاهش ناهنجاریهای اجتماعی شهر مرند نقش موثر دارد. کاربری مسکونی اراضی، کاربری آموزشی اراضی، کاربری اداری و نظامی اراضی، در کاهش ناهنجاریهای اجتماعی شهر مرند نقش موثر دارد. کاربری پارک ها و فضای سبز اراضی، کاربری تجاری اراضی، در کاهش ناهنجاریهای اجتماعی شهر مرند نقش موثر ندارد. بنابراین برای جلوگیری از تشدید جرایم شهری مرند ، پیشنهاد می شود که توجه ویژه به برنامه ریزی توزیع عادلانه فضای کاربری اراضی شهری شود و با نظارت بر فضاهایی که مراقبت کمتری از آنها می شود و تغییر کاربری آنها در صورت نیاز و همچنین با مراقبت از فضاهای بدون صاحب، از وقوع جرم در سطوح شهر مرند پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: ناهنجاری اجتماعی، کاربری اراضی، سیاستگذاری، مرند
|
  • Urban policy to optimize energy consumption with regard to natural ventilation (Case study: optimal orientation of residential buildings based on the angles included in the detailed plan of Shiraz city)
    Tahereh Nasr *, Arash Bostanian Page 0

    In recent decades, urban policy-making has been raised as a significant and scientific topic in major cities of the world, and it has received several attentions from urban studies. One of the topics that is not paid attention to in climate approaches, especially in sustainable architecture, is the consideration of solar energy in buildings, but a lot of attention to solar energy has unfortunately caused that to some extent other renewable energies such as Wind energy and its significant impact on natural ventilation are passively neglected. Paying attention to this case can be taken into consideration by the officials in order to pay attention to the optimization of energy consumption in urban policy making. One of the effective solutions in this field is the use of natural ventilation in residential buildings, determining a suitable direction for creating blinds and receiving wind with positive pressure and benefiting from this influential climatic element in the interior spaces of the building. In this research, an attempt was made to investigate and simulate natural ventilation conditions in residential buildings in Shiraz using Vasari energy simulation software, and parameters such as wind speed, wind direction, wind temperature, and other influencing factors were investigated. and be analyzed. According to the results of the simulation and examination of the twenty-year average of the climatic indicators of Shiraz city, it can be said that if the issues related to natural ventilation and the creation of blinds in the building are considered and the optimal orientation angle can be obtained from solar energy and Also, use wind energy to reduce the load on the building's mechanical facilities throughout the year. that the optimization of energy consumption has been done and in the scale of residential buildings in the metropolis of Shiraz, it can lead to the reduction of fossil fuel consumption to a significant extent.

    Keywords: Shiraz City, Natural Ventilation, Optimizing Energy Consumption, urban policy, Residential building, Building Orientation
  • Abolfazl Shahali, Rahim Sarvar*, Ali Tavakolan Pages 1-16

    Among the criteria of regional planning to determine inequalities is determining the status of regions according to development indicators. In the literature and development policy, it is generally believed that the growth of GDP and high per capita income is the main axis of development.. The purpose of this research is the regional development policy of Makran, the current research has been done using the descriptive-analytical method and based on future research methods with a combination of documentary and survey methods. In this research, after studying the upstream documents, two-stage Delphi method was used to identify the key variables affecting the sustainable development of Makran region, and the analyzed data includes 36 variables in the form of 8 areas as primary variables affecting sustainable development. The findings show that the ideal institutional model for the development of Makran will be to go through sectoral approaches and move gradually in the direction of institutional capacity building. Non-institutional models based on the theory of neo-regionalism play high capacities for the institutional capacity building of Makran. As a result, in regional governance, Makran Development Organization should play the role of leadership and policy-making in the credit of the political support of the central government.

    Keywords: Regional development, Sustainability, Makran, Scenario
  • Rama Ghalambordezfooly *, Seyed Mohammadamin Sharif Pages 17-33

    In order to improve the quality of houses in urban deteriorated area, a number of policies, plans and programs have been provided. In this regard,Residential units can be regarded as the physical manifestation of the idea of producing a large number of residential units in cities, especially in urban problematic textures. A point which is observed in the process of creating residential units in Iran, and in particular in Tehran, is that quantitative objectives have been prioritized in comparison with the quality indicators of housing planning, such as residential unit size, number of parking lots and etc... Therefore, this study, tried to evaluate the qualitative correlations of the physical fitness of renovated dwellings in Vahidieh neighborhood of Tehran, to determine the degree of conformity of the physical fitness of these buildings to the needs of their residents. After collecting data and analyzing information, it was found that in Vahidieh neighborhood the physical fitness of residential units could not be adapted to the needs of residents. In this case study, some indicators have had a significant effect on the decline in the quality of physical fitness. According to the results of the research, other factors affecting the reduction of the quality of physical fitness in the neighborhood of Vahidiyeh and its non-compliance with the needs of residents can be the lack of green space in the building and the residential environment, disproportionate cavern, car park margin status due to inadequate parking in renovated buildings, increased number of residential units, Parking, views of the building and residential unit, etc.Therefore, this study, tried to evaluate the qualitative correlations of the physical fitness of renovated dwellings in Vahidieh neighborhood of Tehran, to determine the degree of conformity of the physical fitness of these buildings to the needs of their residents. After collecting data and analyzing information, it was found that in Vahidieh neighborhood the physical fitness of residential units could not be adapted to the needs of residents. The lack of green space, the low width of the roads, increasing population density, increasing the number of residential units, the status of the car park margins and ... are the most important factors in the physical fitness mismatch in the Vahidieh neighborhood.

    Keywords: Housing quality, Urban polcy making, Physical Dimensions of Housing, deteriorated area
  • Hadiseh Moazzami Goudarzi, Ali Tavakolan * Pages 34-53

    The city as a geographical, economic, political and sociological reality in each period of its development has been influenced by each of these factors and has influenced each of them. The complexity of each of these factors has created the complexity of the city as their spatial crystallization. Certainly, organizing and regulating the city and how it grows and evolves requires the thematics of the city and urban issues and then planning for it. In general, the belief in improving the environment is one of the sources of the idea of ​​urban planning and perhaps its most important ideology. The purpose of this study is to evaluate the effectiveness and efficiency of the detailed plan of Tehran Region 1 with emphasis on livability. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical methodology. In order to evaluate the content validity of the assessment tool, the questionnaires were provided to experts and specialists in the field. Findings show that the structural variable was the only variable that could only directly affect the efficiency and effectiveness of the detailed design. According to the results of regression analysis, the legal and executive variables have both directly and indirectly affected the efficiency and effectiveness of the detailed plan. The direct and indirect effects for the legal and executive variables are 0.429 and 0.201, respectively.

    Keywords: policy-making, livability, Detailed Plan, Efficiency, Tehran
  • Ali Elmi*, Bakhtyar Ezatpanah Pages 54-70

    Today, urban planners and officials have taken approaches to create a favorable, safe and sustainable environment, one of which is Green City. This approach has several indicators and sub-indicators that mainly include issues related to energy, water, air, waste, sewage, transportation, land use and environmental management. This research aims to evaluate and measure the degree of suitability and suitability of different areas. The city of Marand has been developed with biodiversity indicators based on the Green City approach. The research method was descriptive-analytical and questionnaire was used for data collection. The statistical population of the research is the staff of Marfa Water Resources, Environment and Municipalities, which responded to 14 questionnaires. Analytical Hierarchy Process (AHP) as well as SWOT strategic method were used to analyze the research data. The results showed that wastewater, waste and environmental management indices with the weighting of 0.019, 0.024 and 0.044 were inappropriate in Marand city, respectively. Also, based on the results of calculations, zones 5, 2 and 4 with weight coefficients of 0.312, 0.209 and 0.16 are ranked first to third in terms of all eight indices of green city and zones 1 and 3 with coefficients of 0.154 and 0.143 are in worst condition. Are. In other words, the northern margin of the city (1) and the central and old urban areas of the city (3) are not in good condition with regard to the biodiversity indicators of the green city. According to the research results, the location of the type of strategy in the environmental structure of Marand is an aggressive approach.

    Keywords: Policymaking, Green city, Hierarchical analysis, Marand
  • Yousef Darvishi *, Hamid Hassan Baglo, Fatemeh Darvishi Pages 71-92

    Urban land use is one of the important tools to achieve macro social, economic and physical goals; Not only does it influence the city's investments and decisions, but it also plays an important role in social anomalies and urban security. The aim of this study was to investigate the role of urban land use planning in reducing social anomalies in Marand. The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and field implementation method. The statistical population of the study is 260 male prisoners in Marand prison. According to the laws and regulations governing prisons across the country, interviews were allowed with 40 people, and the sample size of this study is 40 male prisoners. Also, to achieve the desired results, a researcher-made questionnaire was used to collect data. The reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's alpha test as 0.857, which indicates the high reliability of the questionnaires. Data analysis was performed in two parts: descriptive statistics (mean, graph, frequency, etc.) and inferential statistics (one-sample t-test). Findings show that urban land use planning has an effective role in reducing social anomalies in Marand. Residential land use, educational land use, administrative and military land use, have an effective role in reducing social anomalies in Marand. Land use and green space, commercial land use, does not play an effective role in reducing social anomalies in Marand. Therefore, in order to prevent the aggravation of Marand urban crimes, it is suggested that special attention be paid to planning the fair distribution of urban land use space and by monitoring the spaces that are less taken care of and changing their use if necessary and also by taking care of the spaces. Without an owner, he prevented the occurrence of crime in the city of Marand.

    Keywords: Policymaking, land use, Marand, social anomaly