فهرست مطالب

فضای شهری و حیات اجتماعی - پیاپی 6 (پاییز 1402)

نشریه فضای شهری و حیات اجتماعی
پیاپی 6 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناهیده رضائی، فرزین حق پرست*، رحمت محمدزاده صفحات 1-18
    توسعه شهری هنوز هم یکی از موضوعات مهم قرن بیست و یکم است. با این حال بسیاری از شهرهای جهان با مشکل نابرابری دست و پنجه نرم می کنند. برای ساخت محیط های شهری هوشمند، فراگیر، قابل زندگی و پایدار می باید از تکنولوژی و ابتکار عمل در کنار هم کمک گرفت. مقاله حاضر به بررسی هوشمندسازی بازار سنتی تبریز می پردازد. آن چه که این مطالعه را با اهمیت می سازد این است که بازار تبریز به رغم مواجه با مسایل و مشکلات ناشی از عصر مدرن، هنوز بیش از هر عنصر دیگر در سازمان فضایی و کالبدی شهر ایفای نقش می نماید. این تحقیق برای نیل به اهداف از روش های کمی و کیفی بهره برد. در بخش کمی از ابزار پرسشنامه ی با40 نفر از افراد دارای صلاحیت کافی در امر بازار استفاده شد که از طریق روش دلفی تدوین شده بود. در بخش کیفی نیز به روش مصاحبه عمیق و نیمه عمیق اقدام شده و تحلیل داده ها از طریق پدیدارشناسی بوده است. نتایج مطالعات نشان می دهد که در راستای ارتقاء کیفیت و هوشمندسازی بازار تبریز، اصول و معیارهایی چون حکمروایی، ساخت و ساز، فناوری و شهروند هوشمند با داشتن امتیاز متوسط به بالا، اهمیت خاص دارند. از این رو، بسط هوشمندسازی از طریق سیاست ها، توسعه زیرساخت های ارتباطی، آموزش لازم، ، گسترش تحقیقات توسعه فناوری و توجه به استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان در خصوص تجارت الکترونیک و... در کنار توسعه کیفی و ارتقای فضاهای فیزیکی و کالبدی و توجه به ارزش های تاریخی بازار می تواند حایز ارزش بیشتری گردد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، هوشمندسازی، بازار، تبریز
  • حسن محمودزاده*، توکل آقایاری، داود حاتمی صفحات 19-41
    امروزه با رشد جمعیت سالمند در جامعه، نیاز به محیط های شهری آرام و سالم، متناسب با نیازهای سالمندان بییش از گذشته احساس می شود. بر اساس رویکرد سازمان بهداشت جهانی، شهرهای دوستدار سالمند شامل آن دسته از فضاهای شهری هستند که توزیع خدمات عمومی در آن ها به گونه ای است که حداکثر تناسب را با نیازها و محدودیت های افراد سالمند دارند. برای سنجش وضعیت منطقه سه کلانشهر تبریز از منظر شهر دوستدار سالمند از پرسشنامه استاندارد سازمان بهداشت جهانی که در 8 شاخص و 81 گویه تهیه شده؛ استفاده شده است. تحلیلهای آماری در این پژوهش به کمک نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شده.نتایج بررسی و سنجش هشت شاخص دوستدار سالمند در منطقه سوم شهرداری کلانشهر تبریز نشان داد که میانگین شاخص فضاهای بیرونی و ساختمان ها 80/2، شاخص حمل و نقل 72/2، مسکن 34/2، شاخص مشارکت اجتماعی 41/2، شاخص احترام و فعالیت اجتماعی 39/2، شاخص مشارکت در امور مدنی و اشتغال 34/2، شاخص ارتباطات و اطلاعات 51/2 و شاخص حمایتهای اجتماعی و خدمات سلامت 44/2 می باشد. که در این بین شاخص فضاهای بیرونی و ساختمان ها با میانگین 80/2 بهترین وضعیت و شاخص های حمل و نقل و مشارکت در امور مدنی و اشتغال هر دو با 72/2 درصد بدترین وضعیت را داشته اند. با توجه به میانگین های به دست آمده؛ مشخص می گردد که میانگین همه شاخص های بررسی شده کمتر از حد وسط طیف لیکرت(عدد 3)، می باشد. لذا نتیجه می گیریم که منطقه سه شهرداری کلان شهر تبریز دوستدار سالمند نیست و تا رسیدن به حد مطلوب فاصله زیادی دارد.
    کلیدواژگان: سالمندی جمعیت، شهر دوستدار سالمند، منطقه سه کلانشهر تبریز، شاخص های سازمان بهداشت جهانی
  • پگاه طالبی، الهام اپرا، میترا شاطری* صفحات 43-57

    استان چهارمحال و بختیاری، یکی از مناطق دارای توان طبیعی گردشگرپذیر در کشور ایران است و از انجایی که مدیریت بهینه گردشگری در این مناطق می تواند نقش مهمی در جذب سرمایه حاصل از این صنعت داشته باشد شناخت نقاط قوت و ضعف این مناطق در جذب گردشگر، گام مهمی در جذب درآمد حاصل از این صنعت است. یکی از مناطق گردشگری که در استان چهارمحال و بختیاری پتانسیل مناسبی برای جذب گردشگر را دارا می باشد، قلعه چالشتر است. این قلعه به دلیل داشتن سابقه تاریخی به عنوان یکی از حوزه های کم برخوردار به شمار می رود که شناسایی نقاط قوت و ضعف آن قدم مهمی در راستای مدیریت جذب گردشگری در منطقه به شمار می آید همچنین می تواند ضمن بهره مندی از منافع اقتصادی (اشتغال، درآمد و...) از فرصت های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نیز به نفع ساکنان منطقه و کشور برخوردار گردد. از اینرو در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که راهکارهای مدیریتی مناسب برای توسعه گردشگری قلعه چالشتر کدام است؟.پژوهش حاضر، ازلحاظ روش، توصیفی- تحلیلی است و از تکنیک SWOT برای تدوین راهبردها و از ماتریس QSPM برای اولویت بندی راهبردهای انتخابی استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از تکمیل 20 عدد پرسشنامه توسط اعضای هییت علمی، خبرگان و مدیران حوزه گردشگری چهارمحال و بختیاری گردآوری شده است. نتایج حاصل از این پژوهش، به شناسایی و تعیین ماموریت، چشم انداز، اهداف کمی و کیفی و ارایه راهبرد برای توسعه صنعت گردشگری قلعه چالشتر پرداخته است.

    کلیدواژگان: QSPM، مدیریت راهبردی، توسعه گردشگری، قلعه چالشتر
  • ایرج تیموری*، فیروز جعفری، زهرا وکیلی صفحات 59-72

    مصرف انرژی مسکونی یکی از بزرگ ترین حوزه های مصرف انرژی در جهان است و در میان تمام مصرف های انرژی، مصرف انرژی ساختمان بیشترین سهم را دارا می باشد که بیشترین انتشار کربن را به خود اختصاص می دهد. هدف پژوهش حاضر نیز تحلیل تاثیر پارامترهای کاهش میزان مصرف انرژی در مسکن شهری است تا ضمن شناسایی پارامترهای تاثیرگذار در کاهش میزان مصرف انرژی مسکن شهری در منطقه چهار تبریز، راهکارهای عملی برای بهبود و کاهش میزان مصرف انرژی در واحدهای مسکونی در منطقه 4 شهر تبریز شود. پژوهش حاضر ازنظر هدف از نوع کاربردی و ازنظر ماهیت و روش پژوهش از نوع ترکیبی کیفی-کمی است. بخش کیفی شامل شناسایی پارامترهای تاثیرگذار در کاهش مصرف انرژی مسکن شهری در منطقه 4 شهر تبریز از طریق بررسی مبانی نظری و تیوریک پژوهش و انجام تحلیل دلفی با مشارکت 15 متخصص دانشجویان دکتری، کارشناسان اداره مسکن راه و شهرسازی تبریز و کارشناسان امور مسکن، اساتید دانشگاه به عنوان اعضای پانل است. در بخش کمی با استفاده از مدل تحلیل معادلات ساختاری، نوع مولفه ها با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بر سایر مولفه ها مشخص شده است. براساس نتایج به دست آمده از مدل تحلیل عاملی تاییدی، تمامی شاخص های آشکار رابطه قوی بین متغیر پنهان خود دارند؛ به طوری که شاخص های ترکیب خانوار به ترتیب پارامترهای سن سرپرست خانوار (925/0)، تعداد اعضای خانواده 7 ساله یا کمتر(900/0)، تعداد اعضای خانواده 21 تا 8 ساله (833/0)، تعداد اعضا خانوار (828/0)، تعداد اعضای خانواده 22 تا 59 ساله (827/0)، تعداد اعضای خانواده 60 ساله و بیشتر (818/0) را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: کاهش مصرف انرژی، مسکن شهری، تبریز، منطقه چهار
  • فیروز جعفری*، آیلار حسین زاده صفحات 73-86

    فضای سبز شهری، از شاخصهای مهم در حوزه های مربوط به برنامه ریزی شهری، حفاظت محیط زیست و سیاست های توسعه شهری پایدار به حساب می آید. آگاهی از مکان، میزان و توزیع فضای سبز شهری یک ضرورت محسوب می شود.فضای سبز موجود به منظور توسعه اراضی مسکونی در حال کاهش است. امروزه با پیشرفت های صورت گرفته تولید تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک طیفی و مکانی بالا و تکنیک های سنجش از دور، ARCGIS و پردازش تصویر امکان جمع آوری داده و تصمیم گیری سریع و دقیق در مطالعات محیطی ایجاد کرده است. هدف اصلی این پژوهش آشکارسازی پوشش فضای سبز شهری با استفاده از پردازش شیءگرا می باشد. جهت انجام این پژوهش از تصاویر ماهواره ای IRS، سنجنده (Liss) در سال 2017 و همچنین تصاویر سنتینل 2، باندهای 2، 3، 4، 8 (مریی) با قدرت تفکیکی مکانی 10 متر استفاده گردید. پس از انجام تصحیحات لازم، تصاویر در محیط نرم افزاری ENVI5.1 و eCognition پردازش شده که این پردازش ها شامل الگوریتم های (,SI NDSI,NDVI, Brightness و...) برای شناسایی منطقه و از الگوریتم های شیءپایه جهت ارزیابی استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که این روش با دقت کلی 93 درصد و ضریب کاپای 92 درصد از دقت خوبی جهت ارزیابی برخوردار بوده است و امکان آشکارسازی فضاهای سبز شهری با استفاده از روش پردازش شیءگرا وجود داشته و مشخص گردید با بهره گیری از تصاویر ماهواره ای و الگوریتم های شیءگرا امکان شناسایی، بررسی فضای سبز شهری وجود دارد و نتایج آن در راستایی شناسایی الگوریتم های شیءپایه و استفاده از آن-ها در مطالعات تحقیقاتی آتی می تواند راهگشای کارآمدی باشد.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، سنجش از دور، طبقه بندی شیءگرا، تصاویر ماهواره ای
  • فرهاد جلیلوند، علی آذر* صفحات 87-108

    توسعه و گسترش شهرنشینی و به دنبال آن افزایش تقاضای سفر در سال های اخیر، شهرها را با مشکلاتی نظیر ترافیک، کمبود پارکینگ های مناسب و کافی، مسایل زیست محیطی و غیره مواجه ساخته است. در عین حال، حمل و نقل عمومی، بویژه اتوبوسرانی در توسعه عملکردهای شهری از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین پرداختن به ابعاد مختلف این سیستم، برای افزایش راندمان آن، گامی در جهت حل مشکلات مذکور خواهد بود. ایستگاه های اتوبوسرانی یکی از اجزای مهم این سامانه به شمار می آیند و در صورتیکه در مکان های مناسب استقرار یابند باعث افزایش کارایی و عملکرد این سامانه خواهد بود. لذا در این پژوهش سعی گردید تا پارامترهای تاثیرگذار در مکانیابی و توزیع ایستگاه های اتوبوس شهری شناسایی شده و بر اساس آن، توزیع فضایی ایستگاه های اتوبوس مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد. جهت نیل به این هدف، با بهره گیری از توابع تحلیلی مختلف در محیط GIS و با استفاده از مدل AHP مکان استقرار ایستگاه های اتوبوس منطقه 4 تبریز براساس معیارهای انتخابی مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان می دهد که ایستگاه های اتوبوس، محدوده منطقه 4 تبریز را بصورت کامل پوشش نمی دهند و فاصله استاندارد آنها نیز از همدیگر نیز رعایت نشده است. اما در حالت کلی نقشه نهایی حاصل از مدلAHP الگوی مطلوب توزیع مکانی ایستگاه های اتوبوس را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، ایستگاه های اتوبوس شهری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، تبریز
|
  • Nahideh Rezaei, Farzin Haghparast *, Rahmat Mohammadzade Pages 1-18
    Urban development is still one of the crucial topics of the 21st century. However, many cities around the world struggle with inequality issues. The use of technology and innovative approaches is essential to create intelligent, inclusive, livable, and sustainable urban environments. This article examines the smartification of the Grand Bazaar of Tabriz. What makes this study significant is that despite facing the challenges and issues of the modern era, the Tabriz market continues to play a more prominent role than any other element in the spatial and physical organization of the city. This research utilizes both quantitative and qualitative methods to achieve its objectives. In the quantitative section, a questionnaire was administered to 40 qualified individuals involved in the Bazaar using the Delphi method. Deep and semi-structured interviews were conducted in the qualitative section, and data analysis was performed through phenomenology. The study results indicate that in enhancing the quality and smartification of the Tabriz Bazaar, principles and criteria such as governance, construction, technology, and intelligent citizens play a significant role with a medium to high importance rating. Therefore, expanding smartification through policies, developing communication infrastructures, providing the necessary education, promoting research and technological development, and focusing on startups and knowledge-based companies in the field of e-commerce, alongside qualitative development and improvement of physical spaces and attention to historical values of the market, can contribute to its more incredible value.
    Keywords: Feasibility, smartening, Grand Bazaar, Tabriz
  • Hassan Mahmoudzadeh *, Tavakol Aghayari, Davoud Hatami Pages 19-41
    Population aging has become a major challenge facing the world in the 21st century (United Nations, 2019). The world population outlook in 2019 shows that by 2050, 16% of the world's population will be at least 65 years old. that the said index has reached from 3.97% in 1335 to 1.6% in 1395. Life expectancy is a key indicator for evaluating population health. Since 1950, AD has increased significantly in all regions of the world. Life expectancy has been increasing due to the advancement of medical science and the improvement of health standards around the world (Song Ki -min, et al. 2022:36) The world's elderly population is increasing rapidly. Therefore, the quality of life in old age is important beyond individual problems and has become a social issue. In fact, it shapes the lifestyle of a person and determines the quality of his life . According to the general population and housing census of 2015, the number of people aged 65 and above in Tabriz metropolis constitutes 7.26% of its urban population. The third district of Tabriz metropolis, which is the study area of this research; According to the 2015 census, it had a population of 229,474; Of which 25,532 residents were 65 years old and older. In fact, 11.13% of the population of this region are 65 years old and older; which is a high percentage. Therefore, conducting research in this field can answer the diverse needs of the elderly in the not-so-distant future. Therefore, the purpose of this research is to evaluate the indicators of the elderly-friendly city in the three metropolitan areas of Tabriz, as the second most populated area among the ten regions of the Tabriz metropolitan municipality from the perspective of the elderly-friendly city.
    Keywords: population aging, elderly-friendly city. Region 3, of Tabriz, World Health Organization indicators
  • Pegah Talebi, Elham Opera, Mitra Shateri * Pages 43-57

    Positive and established management of tourism, especially in areas that have specific potential, plays an important role in attracting fund from this industry. Chaharmahal and Bakhtiari province is one of these areas with natural potential for tourism in Iran and Chaleshtor castle is one of the tourist areas in Chaharmahal and Bakhtiari province which has a good potential to attract tourists. Due to its historical background, this castle is considered as one of the under privileged domain, and identifying its strengths and weaknesses is an important step in managing tourism attraction in the region It can also benefit from economic benefits (employment, income, etc.) and social, political and cultural opportunities for the benefit of the residents of the region and the countr . So in this research, we are looking for an answer to this question: which are the most challenging management solutions for the extension of Chaleshtor castle tourism? The current research is descriptive-analytical in method, and uses the SWOT technique to formulate strategies and the QSPM matrix to prioritize the selected strategies. The data of this research was gathered by completing 20 questionnaires by experts, authorities and tourism managers of Chaharmahal and Bakhtiari tourism. The results of this research shows determined the mission, vision, quantitative and qualitative goals, and finally presents a strategy for the development of the tourism industry of Chalantar castle. Based on the results of the evaluation of the internal and external factors of the tourism industry in Chaleshtor castle, it can be seen that the tourism industry of this region and area is weak and has not responded properly to external factors.

    Keywords: QSPM, Strategic Management, tourism developme, Chaleshtor Castle
  • Iraj Teimouri *, Firouz Jafari, Zahra Vakili Pages 59-72

    Residential energy consumption is one of the largest areas of energy consumption in the world, and among all energy consumption, building energy consumption has the largest share, which accounts for the most carbon emissions. The aim of the current research is to analyze the effect of the parameters of reducing energy consumption in urban housing in order to identify the effective parameters in reducing the energy consumption of urban housing in Chahar region of Tabriz, and to find practical solutions to improve and reduce energy consumption in residential units in region 4 of Tabriz city. . The present research is of applied type in terms of its purpose and qualitative-quantitative in terms of its nature and research method. The qualitative part includes the identification of influential parameters in reducing the energy consumption of urban housing in the 4th district of Tabriz city by examining the theoretical and theoretical bases of the research and conducting a Delphi analysis with the participation of 15 experts of doctoral students, experts of the Road Housing and Urban Development Department of Tabriz and housing experts, university professors as panel members. In the quantitative part, using the structural equation analysis model, the type of components has been determined according to the influence and effectiveness on other components. Based on the results obtained from the confirmatory factor analysis model, all the manifest indicators have a strong relationship between their hidden variables; So that the household composition indicators include the age of the head of the household, the number of family members aged 7 or less, the number of family members aged 21 to 8, the number of family members, the number of family members aged 22 to 59, the number of family members aged 60 and over. have given.

    Keywords: Reducing energy consumption, Urban Housing, Tabriz, district four
  • Firouz Jafari *, Aylar Hoseinzadeh Pages 73-86

    Urban green space is one of the important indicators in the fields of urban planning, environmental protection and sustainable urban development policies. Knowledge of the location, amount and distribution of urban green space is a necessity. The available green space is decreasing for the purpose of developing residential lands. Today, with the progress made in the production of satellite images with high spatial and spectral resolution and remote sensing techniques, ARCGIS and image processing have made it possible to collect data and make quick and accurate decisions in environmental studies. The main goal of this research is to reveal the coverage of urban green space using object oriented processing. In order to carry out this research, IRS, Sanjande (Liss) satellite images in 2017, as well as Sentinel 2 images, bands 2, 3, 4, 8 (visible) with a spatial resolution of 10 meters were used. After making the necessary corrections, the images in the ENVI5 software environment.1 and eCognition processed that these processes include algorithms (SI, NDSI, NDVI, Brightness, etc.) to identify the area and object-based algorithms are used for evaluation. The results of this research showed that this method had a good accuracy for evaluation with an overall accuracy of 93% and a Kappa coefficient of 92%, and it was possible to detect urban green spaces using the object-oriented processing method, and it was determined that using Satellite images and object-oriented algorithms are possible to identify and investigate urban green space, and its results can be an efficient way to identify object-based algorithms and use them in future research studies

    Keywords: Urban green space, remote sensing, Object-Oriented Classification, eCoginition
  • Farhad Jalilvand, Ali Azar * Pages 87-108

    The development and expansion of urbanization and the subsequent increase in travel demand in recent years have made cities face problems such as traffic, lack of suitable and sufficient parking spaces, environmental issues, etc. At the same time, public transportation, especially Bus system, is of particular importance in the development of urban functions. Therefore, addressing the various aspects of this system to increase its efficiency will be a step towards solving the mentioned problems. The stations of the bus system are one of the important components of this system and if they are established in suitable places, it will increase the efficiency and performance of this system. Therefore, in this research, we tried to identify the effective parameters in the location and distribution of urban bus stations, and based on that, the spatial distribution of bus stations was analyzed and evaluated. In order to achieve this goal, by using different analytical functions in the GIS environment and using the AHP model, the location of the bus stations in the zoom 4 of Tabriz was analyzed and evaluated based on the selected criteria The results show that the bus stations do not fully cover the area of Tabriz 4 and their standard distance from each other is not respected. But in general, the final map obtained from the AHP model shows the desired pattern of the spatial distribution of bus stations.

    Keywords: Spatial distribution, bus station, Analytic Hierarchy Process, GIS