فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 62 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهسا کریمی، حسن دانایی فرد*، سید حسین کاظمی صفحات 1-34

    امروزه به دلیل رشد فزاینده فناوری ها و تاثیرات شگرف آنها بر ساحت های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و همچنین، تغییر انتظارات شهروندان، تحول دیجیتال در بخش عمومی به ضرورتی اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. دولت ها طلایه داران بهره گیری و بهره مندی جامعه از تحول دیجیتال هستند؛ اما، با وجود این، چالش هایی بر سر راه دولت وجود دارد که مانع از ایفای چنین نقشی می شود. با توجه به بررسی ادبیات موضوع و نبود چارچوب جامع از چالش های تحول دیجیتال در بخش عمومی ایران، پژوهش حاضر با هدف واکاوی چالش های فراروی بخش دولتی ایران در استقرار تحول دیجیتال انجام شده است. در این پژوهش، از روش تحلیل محتوای کیفی و برای گردآوری داده ها و استخراج نظر خبرگان از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 40 نفر از متخصصین حوزه IT استفاده به عمل آمده است. طبق یافته های پژوهش، چالش های تحول دیجیتال در سازمان های دولتی ایران را می توان در چهار دسته «چالش های سخت افزاری تحول دیجیتال (زیرساخت فناوری اطلاعات و زیرساخت مالی)، چالش های نرم افزاری تحول دیجیتال (حکمرانی دیجیتال و فرهنگ تحول دیجیتال)، چالش های انسان افزاری تحول دیجیتال (شایستگی های متولیان تحول دیجیتال و شایستگی های شهروندی دیجیتال) و چالش های اکوسیستم (تعاملات اکوسیستم و ظرفیت اکوسیستم)» طبقه بندی کرد. این چارچوب می تواند به عنوان هادی پژوهش های آتی در مورد تحول دیجیتال در بخش دولتی مورد استفاده نظریه پردازان و پژوهشگران قرار گیرد و رهنمودهای مفیدی برای خط مشی گذاران و مدیران دولتی ارایه دهد.

    کلیدواژگان: چالش های تحول دیجیتال، بخش عمومی، چالش های سخت افزار، چالش های نرم افزار، چالش های انسان افزار، چالش های اکوسیستم
  • آرین قلی پور*، حمیدرضا قاسمی بنابری، محمد رجب نیا چناری صفحات 35-62

    قلدری سازمانی یکی از پدیده های معمولا پنهان در سازمان ها است که با رفتارهای همچون توهین، تحقیر، اهانت، تهدید و سایر رفتارهای منفی نمود پیدا می کند و موجب بروز احساس انزجار در قربانیان و در نتیجه کاهش عملکرد سازمانی و بهره وری فردی کارکنان می شود. قلدری سازمانی معمولا از طرف مدیران یا کارکنان صورت می پذیرد و مقابله با این پدیده می تواند به بهره وری و سلامت روانی کارکنان کمک کرده و یافتن راهکارهایی برای مقابله با آن امری ضروری در سازمان ها است. بر همین اساس پژوهش حاضر با صبغه ترکیبی و با هدف واکاوی راهکارهای مقابله با قلدری سازمانی شکل گرفته است. در این پژوهش، نخست با استفاده از روش کیفی و رویکرد تحلیل مضمون، کد های اولیه شناسایی و متعاقب آن مضامین مفهوم پژوهش، دسته بندی شد. در این بخش، نتایج از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 20 نفر از کارکنان وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نفت، سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی بدست آمد. در مرحله کمی پژوهش نیز راه کارهای شناسایی شده برای ارزیابی بهتر با استفاده از پرسشنامه، میان کارکنان و مدیران سازمان های یاد شده، بصورت الکترونیکی توزیع و نتایج با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی از طریق نرم افزار SPSS ارزیابی شد که در نهایت راهکارها به 6 دسته مدیریتی، تخصصی، تقابلی، فردی، سازمانی و قانونی دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: قلدری سازمانی، تحلیل مضمون، راهکارهای مقابله، تحلیل عاملی اکتشافی
  • علی حمیدی، ابوالحسن فقیهی*، کاوه تیمورنژاد صفحات 63-96

    آموزش مدیران دولتی به واسطه دسترسی آنان به منابع و اختیارات سازمانی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مدیریت صحیح و موثر آن می تواند زمینه ساز تحقق بهینه خط مشی های نظام اداری کشور باشد. پژوهش حاضر باهدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر خط مشی گذاری آموزش مدیران دولتی انجام شده که از نظر نوع هدف کاربردی و به لحاظ روش کیفی است. با بهره یری از روش فراترکیب سندلوسکی و باروسو، تعداد 286 منبع مرتبط با موضوع پژوهش در دو دهه اخیر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و چارچوب مفهومی پژوهش حول محور خط مشی گذاری آموزش مدیران دولتی با 7 مولفه و 23 شاخص طراحی شد. پایایی کدهای حاصله با محاسبه شاخص کاپا در نرم افزار SPSS24 برابر 827/0 تایید شد و شاخص های نهایی با استفاده از روش آنتروپی شانون رتبه بندی گردیدند.  ابزار جمع آوری داده های پژوهش فیش برداری از منابع مطالعاتی بوده است.  نتایج پژوهش حاکی از آن است که مولفه های فرهنگی، توانمندسازی، شایستگی های سازمانی، یادگیری، خط مشی، موفقیت راهبردی، شایستگی محیطی و مهارت محوری بیشترین تاثیر را بر موضوع مورد پژوهش دارند. همچنین راهبردمحوری، رفع چالش های زیرساختی و اجرایی، شایستگی های فردی، نیازسنجی، برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی آموزش های مدیران دولتی، در یک بوم مشتمل بر مدیریت دانش، جهانی شدن، روزآمدی، پژوهش محوری و برون سپاری می توانند بر خط مشی گذاری آموزش مدیران و بهبود عملکرد سازمان های دولتی تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، آموزش، مدیران دولتی، فراترکیب
  • هادی تقوی، یعقوب مهارتی* صفحات 97-130

    درک عواملی که موجب پذیرش یک فناوری می شوند و ایجاد شرایطی که تحت آن، فناوری های اطلاعاتی مورد نظر پذیرفته شود از پژوهش های مهم در زمینه فناوری اطلاعات است. نظریه رفتار برنامه ریزی شده از مهم ترین و مشهورترین نظریات پذیرش فناوری است به گونه ای که تاکنون بیش از 2000 مقاله معتبر با مدل پذیرش فناوری نگارش شده است و بیش از 300 هزار ارجاع به مقالات TPB آجزن وجود دارد. نکته مهم که در غالب مقالات مرتبط وجود دارد این است که اکثر آن ها بدون شناخت کافی از ابعاد، متغیرها، روش شناسی و حتی مقاله مرجع TPB و انتقادات وارد بر این نظریه، از مدل مربوطه استفاده می کنند. در این مقاله ابتدا مبانی نظری TRA و انتقادات وارد به آن که موجب ظهور نظریه TPB گردیده است و سپس درباره نظریه TPB آجزن و فیشبن بحث گردیده است. سپس این نظریه با روش نقد محتوایی و با ابزار جمع آوری مطالعات کتابخانه ای و مقالات و وب سایت های مرتبط، به بررسی تفصیلی نظریه رفتار برنامه ریزی آجزن پرداخته شد. بیشترین بررسی این تحقیق درباره قصد و رابطه بین قصد و رفتار است که دلایلی برای خدشه وارد کردن به این رابطه بیان شده است. فرهنگ و اثر اطلاعات و دانش جدید، مفاهیم دیگری است که به تفصیل به آن پرداخته شده است. در نهایت پیشنهاداتی برای این نظریه و محققان آینده و هم چنین چالش های نقد نظریه آمده است.

    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، پذیرش فناوری، قصد رفتاری، نقد نظریه، فرهنگ
  • حبیب ابراهیم پور*، شبنم زرجو، حمیدرضا نعمت الهی صفحات 131-160

    پژوهش حاضر  باهدف تبیین اثرات مزایای دولت الکترونیک به منظور استفاده مداوم از خدمات دولت الکترونیک در میان شهروندان شهر تهران صورت پذیرفته است تا با بررسی این تاثیر و عوامل میانجی دخیل در آن، به افزایش استفاده از مزایای دولت الکترونیک کمک شود. پژوهش حاضر از حیث فلسفی از پارادایم پوزیتیویست تبعیت می کند و  بر اساس معیار هدف در گروه پژوهش های کاربردی- توسعه ای است و بر اساس معیار ماهیت داده ها از نوع پژوهش کمی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه استاندارد است. اعتبار ابزار پژوهش بر اساس آزمون آلفای کرونباخ برای پرسش نامه مزایای دولت الکترونیک (75/0)، قصد استفاده مداوم از خدمات دولت الکترونیک (73/0)، اعتماد شهروندان (71/0)، فرهنگ ملی (77/0)، شکاف دیجیتال (79/0) به تایید رسیده است، جامعه آماری پژوهش شامل شهروندان شهر تهران است. حجم نمونه در این پژوهش با استفاده از نرم افزار نمونه گیری سمپل پاول برابر با 294 نفر است.  ابزار تجزیه وتحلیل داده های پژوهش نرم افزار آماری SPSS و AMOS است. به منظور تعیین وجود یا عدم وجود تاثیر بین متغیرها و برآورد و تعمیم نتایج به دست آمده از حجم نمونه به جامعه آماری از مدل رگرسیونی ساده با متغیر پنهان، مدل میانجی و مدل مسیر جهت ارزیابی فرضیه های پژوهش و مدل مفهومی پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که مزایای دولت الکترونیک بر قصد استفاده مداوم از خدمات دولت الکترونیک تاثیرگذار است و اعتماد شهروندان، فرهنگ ملی و شکاف دیجیتال دارای نقش میانجی جزیی در تاثیر مزایای دولت الکترونیک بر قصد استفاده مداوم از خدمات دولت الکترونیک هستند.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، اعتماد شهروندان، شکاف دیجیتال، فرهنگ ملی، خدمات الکترونیک
  • حبیب الله سالارزهی*، اسما صالحی نودز، مهدی علیپور صفحات 161-197

    سیر تحول نظریه های مدیریت دولتی از دوران مدیریت دولتی مدرن تا عصر حاضر را می توان در چارچوب نظریه های مدیریت دولتی کلاسیک ، مدیریت دولتی نوین،  خدمات عمومی نوین و حکمرانی  خوب   طبقه بندی نمود. در مقاله حاضر تلاش بر آن است تا ضمن تبیین  مبانی هستی شناسی ، معرفتی شناسی ، انسان شناسی و روش شناسی نظریه های مدیریت دولتی ، این نظریه ها در پیوستار  جامعه شناسی نظم تا جامعه شناسی تغییر بنیادی و عینی گرایی تا ذهنی گرایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند . با  کنکاش در سیر تحول  مبانی هستی شناسی ، معرفت شناسی ، انسان شناسی و روش شناسی پارادایم ها یا شبه پارادایم های مدیریت دولتی می توان اظهار داشت که در گفتمان و پارادایم های مدیریت دولتی سنتی یا کلاسیک ، مدیریت دولتی نوین یا همان نهضت های مدیریت گرایی ،  گزاره های عینی گرایی ، اصالت تجربه ، انسان سلسله مراتبی و فرمانبردار و روش شناسی قانون بنیاد با جهت دهی بر تعمیم اصول و نظریه های مدیریت دولتی فراسوی مرزهای زمانی و مکانی جوامع مورد توجه قرار گرفته است. پارادایم های خدمات عمومی نوین ، حکمرانی خوب و مدیریت ارزش عمومی هر چند در بخش های کارکردی و فنی متاثر از جامعه شناسی کار کرد گرا هستند، اما در بعد هنجاری و ارزشی در چارچوب پارادایم های جامعه شناختی متمایل به جامعه شناسی تفسیری بوده  و در عین حال  بر نظم دهی و ثبات نسبی توام با تغییرات محدود و کنترل شده متمرکز هستند. نظریه های  انتقادی و مدیریت دولتی  فرا مدرن  با تاکید بر گزاره های فرا عینی گرایی ،ساختارهای منعطف و آزاد،  رابطه بین الاذهانی، فرا تجربه گرایی، پذیرش حق انتخاب آگاهانه و رهایی بخشی در چارچوب پارادایم انسان گرایی بنیادی مورد بررسی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، پارادایم، بارل و مورگان
  • ابوالفضل مهردوست، یعقوب علوی متین*، رضا رستم زاده، سلیمان ایران زاده صفحات 199-230

    هدف این پژوهش طراحی و اعتباریابی الگوی پیشران های رشد فرانچایزر در صنعت بیمه ایران بود. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران شرکت بیمه البرز و مدیران نمایندگی های این شرکت در استان آذربایجان شرقی بود که با توجه به محدود بودن تعداد جامعه آماری، برای انتخاب شرکت کنندگان از روش سرشماری استفاده شد (120 نفر). در ابتدا براساس تحلیل محتوای مقالات منتشرشده، 34 پیشران شناسایی و مبنای طراحی پرسشنامه اولیه قرار گرفت. پس از بررسی اعتبار محتوا، اهمیت ماده ها برمبنای داده های گرد آوری شده با استفاده از دو الگوریتم درخت تصمیم (CRT و C5.0) بررسی و چهار ماده حذف گردید. سپس تحلیل عاملی اکتشافی برای تعیین مولفه های اصلی پیشران نشان داد که 30 ماده باقیمانده روی هشت عامل در مجموع 32/74 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. سپس، چارچوب نظری روابط علی بین هشت عامل پیشران با استفاده از تکنیک دیمتل (DEMATEL) و نظرات 12 متخصص دانشگاهی و مدیر باتجربه شرکت های بیمه (تجربه مدیریتی بالای 10 سال) تدوین و اعتبار آن با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بررسی و مورد تایید گرفت. براساس الگوی تدوین شده، در الگوی پیشران های رشد فرانچایزر در صنعت بیمه ایران، مولفه ویژگی های کسب و کار بیمه گزاری از طریق ویژگی های فرانچایز، پراکندگی سیستم فرانچایز و شهرت نشان تجاری و سپس از طریق قابلیت اعتماد، اشتراک دانش، مدیریت تعارض بر قصد تدوام همکاری اثرگذار می باشد. پیشران های شناسایی شده در پژوهش حاضر و روابط علی بین مولفه های اصلی آنها می تواند برای رشد و توسعه فرانچایز در صنعت بیمه ایران به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: فرانچایز، صنعت بیمه، پیشران های رشد، تکنیک DEMATEL
  • مهتا جودزاده، مهدی نداف* صفحات 231-261

    فساد اداری یکی از مهم ترین مشکلات سازمان های دولتی در کشورهای جهان سوم می باشد که بسیاری از دستاوردهای سازمانی را تضعیف کرده یا از بین می برد. تحقیق حاضر به دنبال شناخت، سنجش و ارزیابی عوامل موثر بر فساد اداری در بخش دولتی استان خوزستان می باشد. این پژوهش با روش آمیخته (کیفی و کمی) انجام گرفت. جامعه آماری شامل سازمان های بزرگ دولتی بوده و چهار سازمان آب و فاضلاب استان خوزستان، اداره کل گمرک استان خوزستان، اداره کل راه و شهرسازی خوزستان و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان می باشد که با استفاده از روش گلوله برفی 12 نفر از خبرگان این سازمان ها مورد مصاحبه قرار گرفتند و نتایج آن به کمک روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل شد. سپس پرسشنامه ای تدوین گردید و پس از تایید روایی (صوری و محتوا) و پایایی (آلفای کرونباخ، 80/0) آن در اختیار 215 نفر از کارشناسان سازمان های منتخب دولتی قرار گرفت که در شرایط بیماری همه گیرکوید 19 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها به کمک نرم افزارSPSS  و  AMOSEبه روش تحلیل عاملی تاییدی، آزمون تی تک نمونه ای و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سنجه ها دارای میانگین بالای عدد 3 هستند و بنابراین از نظر کارشناسان در بروز فساد اداری با اهمیت می باشند. همچنین از بین عوامل محیطی، متغیر نظام سیاسی و حکومتی، از بین عوامل سازمانی، ساختار مدیریتی و از بین عوامل فردی، خصوصیات فردی بیشترین امتیاز را آوردند. از بین مدل سه شاخگی عوامل موثر بر بروز فساد اداری، عوامل سازمانی مهم ترین عامل در بروز فساد اداری بود.

    کلیدواژگان: فساد اداری، بخش عمومی، مدل سه شاخگی، استان خوزستان
  • احد نویدی* صفحات 263-287

    مدیریت استعداد و جانشین پروری در سطوح بالای بلوغ سازمانی و اغلب در سازمانهای پیشرو مورد توجه قرار می گیرد. مدیران سازمانهای پیشرو برای تقویت منابع انسانی، به سنجش استعداد و شناسایی کارکنان مستعد سازمان، اهتمام می ورزند. در راستای این تلاش ها، پژوهش حاضر برای تدوین و اعتباریابی مقیاس سنجش استعداد کارکنان سازمان طراحی و اجرا شد. پس از مطالعه ادبیات ناظر بر مفهوم مدیریت استعداد در سازمان، شاخص های استعدادهای برتر سازمان استخراج شد. شاخص های استخراج شده در یک کانون دلفی متشکل از خبرگان مورد بازبینی قرار گرفت. ویرایش سوم ابزار، به مقیاسی حاوی 45 شاخص تبدیل و در میان مدیران و کارشناسان سازمان بورس و اوراق بهادار، به صورت آزمایشی اجرا شد. برای بررسی روایی مقیاس سنجش استعداد از تحلیل عاملی استفاده شد. تعدادی از مواد پرسشنامه که بارهای عاملی کوچکتری داشتند، حذف شد. 35 ماده باقی مانده در سه مولفه یا خرده مقیاس(انگیزش برای یادگیری و عملکرد بالاتر، دلبستگی و تعلق سازمانی، مهارت مدیریت و روحیه رهبری) قرار گرفت. ضرایب پایایی برای سازه های «انگیزش برای یادگیری و عملکرد بالاتر»، «دلبستگی و تعلق سازمانی»، «مهارت مدیریت و روحیه رهبری» به ترتیب 94/0، 93/0 و 97/0 بود. در این مقاله، فرایند تدوین، اجرای آزمایشی و اعتباربخشی ابزار موردنظر،گزارش شده و ضمن اشاره به محدودیت های کاربرد چنین ابزاری، مزیت ها و شرایط اجرای آن مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: استعداد، کارکنان کلیدی، مدیریت استعداد، سازمان، سازمان بورس و اوراق بهادار
  • محمودرضا رخشانی، رامین زراعتگری*، احمد پیفه، علی پایان صفحات 289-316

    سیستم اطلاعات حسابداری منبع مهم و موثقی برای تصمیم گیری های مالی و تجاری است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل پیامدهای سیستم های اطلاعات حسابداری بر کارایی عملکرد مدیران با رویکردی آمیخته اکتشافی در بانک انصار انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی و کمی را مدیران و خبرگان تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به اصل کفایت نظری تعداد 15 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته است که روایی و پایایی آن به ترتیب با استفاده از روایی محتوا و پایایی درون کدگذار و میان کدگذار تایید شد. همچنین ابزار گرداوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه دلفی است که روایی آن با استفاده از روایی محتوا و پایایی ان با استفاده از نرخ ناسازگاری مورد تایید قرار گرفت. لازم به ذکر است در بخش کیفی برای تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد کدگذاری و نرم افزار اطلس. تی بهره گرفته شد و پیامدهای سیستم های اطلاعات حسابداری بر کارایی عملکرد مدیران شناسایی شد. در بخش کمی نیز برای تعیین میزان اهمیت و اولویت پیامدهای مذکور از رویکرد دلفی فازی استفاده شد. نتایج حکایت از آن دارد که بهبود کیفیت تصمیمات، پاسخگویی سریع و مناسب، افزایش سرعت عمل، افزایش بهره وری، افزایش قابلیت رقابت پذیری سازمان، کاهش خطا و اشتباه و برنامه ریزی صحیح و مناسب به ترتیب مهمترین پیامدهای سیستم های اطلاعات حسابداری بر کارایی عملکرد مدیران می باشند.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات حسابداری، کارایی عملکرد مدیران، رویکرد آمیخته
  • مهیم تاش*، زهره امیری سردری، قمر یاوری صفحات 317-349

    بازاریابی الکترونیکی می تواند فرصت هایی برای ایجاد کسب وکار جدید به همراه داشته باشد. هدف این پژوهش تحلیل ساختاری ایجاد کسب وکار جدید با استفاده از تشخیص و توسعه فرصت های بازاریابی الکترونیکی در شرکت های مستقر در مرکز رشد می باشد. پژوهش حاضر روش تحقیق پژوهش حاضر به لحاظ هدف کابردی و به لحاظ اجرا توصیفی پیمایشی با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شرکت های مستقر در مرکز رشد و پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان به تعداد 400 نفر می باشند، که تعداد 196 نفر به روش تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه استاندارد و پرسشنامه مقایسه زوجی، می باشد. روایی صوری ابزار تحقیق توسط نظرات چند تن از اساتید، روایی محتوایی، با روایی همگرا و واگرا و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ با ضریب 0.83 مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش SEM-PLS در نرم افزار Smart-PLS-3 و جهت رتبه بندی از AHP در Expert Choice استفاده شد. یافته ها نشان داد که ابعاد ارزش افزوده (317/0)، ایجاد مزیت رقابتی (242/0)، تمایز در کیفیت (558/0)، راهبرد اقیانوس آبی)175/0)، رشد صادرات (127/0)، سفارشی سازی)150/0)، فرصت های بازاریابی الکترونیک)207/0)، پویایی بازار (182/0)، پیشران رقابت پذیری (112/0)، گرایش به نوآوری (199/0)، یکپارچه سازی بازار (158/0) بر ایجاد کسب وکار جدید تاثیر گذار می باشند. همچنین نتیجه اولویت بندی مولفه های فرصت های بازاریابی الکترونیکی، سفارشی سازی با رتبه 0.237را از همه ابعاد، دارای درجه اهمیت بالاتر دانست.

    کلیدواژگان: بازاریابی الکترونیکی، فرصت، کسب وکار جدید، معادلات ساختاری
|
  • Mahsa Karimi, Hassan Danaeefard *, Seyed Hosein Kazemi Pages 1-34

    In recent times, owing to the rapid growth of technologies and their significant impacts on economic, political and social spheres as well as the changing expectations of citizens, digital transformation in the public sector has become an imperative need. Governments act as the guardians of the society in harnessing and benefiting from digital transformation. However, despite this, there are challenges confronting the government that hinder it from playing such a role. According to the literature review and the lack of a comprehensive framework of the challenges of digital transformation in Iran's public sector, this study was conducted with the aim of analyzing the challenges facing Iran's public sector in establishing digital transformation. In this study, the qualitative content analysis method was employed to collect data and extract expert opinions from semi-structured interviews with 40 information technology specialists. Based on the findings, the challenges of digital transformation in Iran's government organizations can be categorized into four types: hardware challenges (information technology infrastructure and financial infrastructure), software challenges (digital governance and the culture of digital transformation), human challenges (competencies of digital transformation custodians and digital citizenship competencies) and ecosystem challenges (ecosystem interactions and ecosystem capacity). This framework can be utilized by theorists and researchers as a guide for future studies on digital transformation in the public sector and provide useful guidelines for policymakers and government managers.

    Keywords: Hardware challenges, Software challenges, Human software challenges, Ecosystem challenges
  • Ariyan Gholi Pour *, HamidReza Ghasemi Banabari, Mohammad Rajabnia Chenari Pages 35-62

    Organizational bullying is one of the usually hidden phenomena in organizations, which manifests itself with behaviors such as insults, humiliation, offenses, threats, and other negative behaviors, and causes the victims to feel disgusted, and as a result, reduces the organizational performance and individual productivity of employees. Organizational bullying is usually done by managers or employees, and dealing with this phenomenon can help the productivity and mental health of employees, finding solutions to deal with it is essential in organizations. Based on this, the current research has been formed with a mixed color to analyze the solutions to deal with organizational bullying. In this research, first, using the qualitative method and thematic analysis approach, primary codes were identified and then the themes of the research concept were categorized. In this section, the results were obtained from semi-structured interviews with 20 employees of the Ministry of Industry, Mining and Trade, the Ministry of Petroleum, the National Tax Administration, and the Central Bank. In the quantitative phase of the research, the identified solutions for better evaluation were distributed electronically using a questionnaire among the employees and managers of the mentioned organizations, and the results were evaluated using the exploratory factor analysis method through SPSS software, finally, the solutions were divided into 6 categories. They were categorized as managerial, specialized, confrontational, individual, organizational, and legal.

    Keywords: Organizational Bullying, theme analysis, coping strategies, Exploratory factor analysis
  • Ali Hamidi, Abolhassan Faghihi *, Kaveh Teimoornezhad Pages 63-96

    The training of public administrators is of particular importance due to their access to organizational resources and authority, and its correct and effective management can be the basis for the optimal realization of the policies of the country's administrative system. The current research was conducted with the aim of identifying and ranking the factors affecting the policy of education of public administrators, which is practical in terms of the type of goal and qualitative in terms of method. By using the meta synthesis method of Sandelowski and Barroso, 286 sources related to the research topic in the last two decades were analyzed and the conceptual framework of the research was designed around the policy of education of public administrators with 7 components and 23 indicators. The reliability of the resulting codes was confirmed by calculating the Kappa index in SPSS24 software as 0.827 and the final indices were ranked using the Shannon entropy method. The data collection tool of the research was sampling from study sources. The results of the research indicate that the cultural components, empowerment, organizational competencies, learning, policy, strategic success, environmental competence and skill-orientation have the greatest impact on the subject of the research. Also, strategy-orientation, solving infrastructural and operational challenges, individual competencies, needs assessment, planning, implementation and evaluation of trainings for public administrators, in an environment that includes knowledge management, globalization, modernity, research-oriented and outsourcing. They can influence the policy of training.

    Keywords: Policy Making, Education, Public Administrators, Meta synthesis
  • Hadi Taghavi, Yaghoob Maharati * Pages 97-130

    Understanding the factors that cause the acceptance of a technology and creating the conditions under which the desired information technologies are accepted is one of the important researches in the field of information technology. The theory of planned behavior is one of the most important and famous theories of technology acceptance, so far more than 2000 valid articles have been written with the technology acceptance model, and there are more than 300 thousand references to Ajzen's theory of planned behavior (TPB) articles. The important thing that exists in the majority of related articles is that most of them use the relevant model without sufficient understanding of the dimensions, variables, methodology and even the reference article of TPB and the criticisms of this theory. In this article, first the theoretical foundations of theory of reasoned action (TRA) and the criticisms made to it, which led to the emergence of the TPB theory, and then the TPB theory of Ajzen and Fishben are discussed. Then, this theory was analyzed in detail with the method of content criticism and with the tool of collecting library studies and related articles and websites. The most researched in this research is about the intention and the relationship between intention and behavior, and the reasons for harming this relationship have been stated. Culture and the effect of new information and knowledge are other concepts that have been discussed in detail. Finally, there are suggestions for this theory and future researchers, as well as the challenges of criticizing the theory.

    Keywords: Theory of Planned Behavior, Technology Acceptance, Behavioral Intention, Perceived Behavioral Control
  • Habib Ebrahimpour *, Shabnam Zarjou, HamidReza Nematollahi Pages 131-160

    The current research was carried out with the aim of explaining the effects of e-government benefits in order to continuously use e-government services among the citizens of Tehran, to help increase the use of e-government benefits by examining this effect and mediating factors involved in it. The current research philosophically follows the positivist paradigm and is based on the goal criterion in the applied-developmental research group and based on the criterion of the nature of data and the basis of quantitative research. The data collection tool is a standard questionnaire. Validity of the research tool based on Cronbach's alpha test for the e-government benefits questionnaire (0.75), intention to continuously use e-government services (0.73), citizens' trust (0.71), national culture (0.77), digital divide (0.79) has been confirmed, the statistical population of the research includes the citizens of Tehran. The sample size in this research is equal to 294 people using Sample Powell sampling software. The research data analysis tool is SPSS and AMOS statistical software. In order to determine the presence or absence of influence between variables and to estimate and generalize the results obtained from the sample size to the statistical population, a simple regression model with a hidden variable, a mediator model, and a path model have been used to evaluate the research hypotheses and the conceptual model of the research. The findings of the research indicated that the benefits of e-government have an effect on the intention to continuously use e-government services, and citizens' trust, national culture, and the digital divide have a partial mediating role in the effect of e-government benefits on the intention to continuously use e-government services.

    Keywords: E-government, citizens' trust, digital divide, national culture, e-services
  • Habibollah Salarzehi *, Asma Salehinodez, Mahdi Alipour Pages 161-197

    Public management theory in the field of public administration has been influenced and dominated by the knowledge of political science, economics, law, behavioral sciences, and social psychology in the late nineteenth and early twentieth centuries. Since the emergence of theoretical and applied knowledge of public management, theories of public management have been classified and introduced within the same paradigms and theories of classical public management, managerialism or new public management, good governance, new public service, public value management, and so on. This article aims to explore the main paradigms and theories of public management within the framework of Barl and Morgan. Contemporary theories of public management, under the titles of classical public management paradigm, bureaucratization, managerialism or new public management, have to a large extent roots in functionalist sociology and carry values of objectivity, hierarchical obedience, positivist epistemology, and a tendency towards universalizing theories of public management beyond cultures, emphasizing the preservation of the existing state. Modern orientations in public management, with a focus on human-centricity by shifting attention from economics to culture and cognitive processes, carry values of mentalism, inter-mental relationships, meta-positivism, voluntarism, and conscious choice of actors, and emphasize the space of interpretation, discourse, and social constructions.

    Keywords: Public administration, Paradigm, Barrell, Morgan
  • Abolfazl Mehrdost, Yagoub Alavi Matin *, Reza Rostamzadeh, Soleiman Iranzadeh Pages 199-230

    The purpose of this study was to design and validate the franchisor growth model in Iran insurance industry. To achieve this goal, descriptive-analytical research method and structural equation modeling were used. The statistical population included all managers of Alborz insurance company and its outlets in East Azarbaijan province that entire population was selected using census method as study sample (120 individuals). The results showed that 30 drivers on eight principle components explain 74.32% of the variance of franchisor growth drivers in Iran's insurance industry, and based on the model of franchisor growth drivers, characteristics of insurance business through the franchise characteristics, the franchise system dispersion and the brand reputation, and then through the reliability, knowledge sharing, and conflict management affect the intention to continue cooperation.

    Keywords: Franchise, Insurance Industry, Growth Drivers, DEMATEL Technique
  • Mahta Joodzadeh, Mahdi Nadaf * Pages 231-261

    Administrative corruption is one of the most important problems of government organizations in third world countries, which weakens or destroys many organizational achievements. The present research seeks to identify, measure and evaluate the factors affecting administrative corruption in the public sector of Khuzestan province. This research was conducted with a mixed method (qualitative and quantitative). The statistical population includes large government organizations and four water and sewage organizations of Khuzestan province, the General Administration of Customs of Khuzestan Province, the General Administration of Roads and Urban Development of Khuzestan Province and the Organization of Industry, Mining and Trade of Khuzestan Province. Using the snowball method, 12 experts of this The organizations were interviewed and the results were analyzed using the qualitative content analysis method. Then, a questionnaire was developed and after verifying the validity (form and content) and reliability (Cronbach's alpha, 0.80) it was given to 215 experts from selected government organizations, who were selected by simple random sampling in the conditions of the epidemic of covid-19. became The data were analyzed using SPSS and AMOSE software using confirmatory factor analysis, one-sample t-test and Friedman test. The results showed that the indicators have a high average number of 3 and therefore, according to experts, they are important in the occurrence of administrative corruption. among the environmental factors, political and government system variable, among the organizational factors, management structure and among the individual factors, individual characteristics got the most points. Among the three-pronged model of factors affecting the occurrence of administrative corruption, Organizational factors were the most important factors in the occurrence of administrative corruption.

    Keywords: Corruption, Public sector, Three-pronged model, Khuzestan province
  • Ahad Naveedy * Pages 263-287

    In spite of much attention on Talent management, it should be considered as an "emerging phenomenon." The desire of leading organizations to strengthen human resources by attracting and retaining talented people has led to the adoption of methods for measuring talent and identifying talented people. In line with these efforts, the "Talent Assessment Scale" (TAS) was developed and after conducting an experiment among managers and experts of the Securities and Stock Exchange Organization (SEO), evidence on the validity and reliability of the tool was provided. In this article, the process of compiling, experimental implementation and validation of the mentioned tool is reported with reference to its psychometric properties while pointing out the limitations of using such a tool, the advantages and its limitations are discussed.

    Keywords: securities, exchange organization, Talent Management, top talented employees, HiPo
  • Mahmoodreza Rrakhshani, Ramin Zeratgari *, Ahmad Pifeh, Ali Payan Pages 289-316

    Accounting information system is an important and reliable source for financial and business decisions.The present study was conducted with the aim of analyzing the consequences of accounting information systems on the performance of managers with a mixed approach in Ansar Bank.The statistical population of the research consists of managers and experts who were selected as a sample using the purposeful sampling method and according to the principle of theoretical adequacy.The data collection tool in the qualitative part is a semi-structured interview, whose validity and reliability were confirmed using content validity and intra-coder and inter-coder reliability, respectively.Also, the data collection tool in the quantitative section is Delphi questionnaire, whose validity was confirmed using content validity and its reliability was confirmed using inconsistency rate.It should be mentioned in the qualitative section for data analysis from the coding approach and the Atlas software.T was used and the consequences of accounting information systems on the performance of managers were identified.In the quantitative part, the fuzzy Delphi approach was used to determine the importance and priority of the aforementioned outcomes.The results indicate that improving the quality of decisions, quick and appropriate response, increasing the speed of action, increasing productivity, increasing the competitiveness of the organization, reducing errors and mistakes, and correct and appropriate planning are the most important consequences of information systems.Accounting is on the efficiency of managers' performance.

    Keywords: Accounting information system, Performance efficiency of managers, mixed approach
  • Mohim Tash *, Zohreh Amiri Sardari, Ghamar Yavari Pages 317-349

    In recent decades, the concept of e-marketing has been expanding and taking on a new meaning every day. E-marketing can bring new business opportunities. The purpose of this research was structural analysis of new business creation by identifying and developing electronic marketing opportunities in companies based in the growth center. In this applied research, descriptive-field methods were used to collect data. The statistical population of this research is 400 employees of companies located in the growth center and science and technology park, of which 196 people were selected as a sample using Cochran's formula. The data collection tools are two Likert scale questionnaires and paired comparisons questionnaires. The validity of the research tool was confirmed by the opinions of several professors and its reliability was confirmed through Cronbach's alpha with a coefficient of 0.83. SEM-PLS method was used in Smart-PLS-3 software for data analysis and AHP was used in Expert Choice for ranking. The findings show that all aspects of electronic marketing opportunities have been effective in creating new business. Also, the result of prioritizing the components of E-marketing opportunities, customization with a rank of 0.237 was considered to have a higher degree of importance than all dimensions. E-marketing opportunities exist in many forms. In order to create a new business, the need to exploit each of these opportunities in the context of electronic marketing, such as customization, creating innovation, etc., can expect business growth and development at the international level as well.

    Keywords: E-Marketing, Opportunity, new business, Structural equations