فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 47 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن اسلامی*، علیرضا نجارپور صفحات 11-46
    دلایل منطقی حاکی از آن است که قیمت های نفت خام از الگوهای غیرخطی تبعیت می کند. با این حال پژوهش های که پیش از این صورت گرفته است به منظور بررسی وجود ریشه واحد فرض خطی را لحاظ کرده اند. آزمون های خطی ریشه واحد همچون دیکی فولر تعمیم یافته، فیلیپس پرون و کی پی اس اس برای مدل های خطی ارایه شده اند. این آزمون ها مناسب سری های زمانی غیرخطی نیست. زیرا ممکن است انحراف الگو از حالت خطی را به عنوان انحراف پایدار تصادفی تلقی کنند. هدف این مقاله آزمون ریشه واحد غیرخطی قیمت های نفت خام به طور خاص نفت «برنت» و «وست تگزاس اینترمدیت» در بازه زمانی 2019-2020 به صورت روزانه می باشد. از چند دهه پیش تاکنون کلاس های مختلفی از مدل های غیرخطی ارایه شده است. این مدل ها نسبت به مدل های خطی در سری های زمانی طیف گسترده تری از پویایی ها را معرفی می کنند. نوع ویژه ایی از این مدل ها که مورد توجه اقتصاددانان است مدل های رگرسیون آستانه ای است. در این مدل ها نیز همچون مدل های خطی تحلیل معتبر آماری نیازمند تمیز میان روند قطعی و روند تصادفی بودن فرآیند است. در این پژوهش از آزمون ریشه واحد بیزی برای مدل عمومی دورژیمی غیرخطی خودهمبستگی آستانه ای توجه به شرایط لازم و کافی برای مانایی فرآیندهای مدل عمومی دورژیمی غیرخطی خودهمبستگی آستانه ای برمبنای مقاله پتروسیلی و وولفورد (1984) استفاده شده است. با استفاده از فاصله اعتبار بیزی آزمون ریشه واحد انجام گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که قیمت های نفت خام برنت در هر دو رژیم حاوی ریشه واحد است که با یافته های مشابه برای تولید یا مصرف نفت خام در تطابق است.
    کلیدواژگان: آزمون های ریشه واحد غیرخطی بیزی، سری های زمانی غیرخطی رگرسیون آستانه ای، شبیه سازی، نفت خام برنت، اقتصادسنجی مالی
  • اسماعیل ترکمنی*، محمدحسن فطرس صفحات 47-78

    تامین انرژی و تضمین امنیت انرژی برای کشورها هدف حیاتی برای دستیابی به رشد و توسعه پایدار است. امنیت انرژی توانایی یک کشور برای برآوردن تقاضای انرژی فعلی و آتی و همچنین تاب آوری و واکنش به حداقل سازی تکانه های سیستمی اختلال در عرضه را فراهم می کند. در این مطالعه با استفاده از پنج بعد: موجود بودن، در دسترس بودن، مقرون به صرفه بودن، قابل قبول بودن و قابل توسعه بودن، و همچنین با استفاده از روش تاپسیس و وزن دهی آنتروپی، شاخص ترکیبی امنیت انرژی ایران برای دوره 1359 تا 1398 اندازه گیری شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که امنیت انرژی ایران در دوره مورد بررسی روند کاهشی داشته است. بالاترین میزان امنیت انرژی در سال 1361 و برابر با 716/0 و کمترین میزان آن 272/0 و مربوط به سال 1397 بوده است. همچنین میزان امنیت انرژی در بازه های زمانی 1359 تا 1366 و 1370 تا 1372 بالاتر از 5/0، و در بازه های زمانی 1367 تا 1369و 1373 تا 1398 پایین تر از 5/0 قرار داشته است.

    کلیدواژگان: امینت انرژی، روش تاپسیس، وزن دهی آنتروپی، شاخص ترکیبی
  • اکبر شیدائی حبشی*، سید کمال صادقی، داود بهبودی صفحات 79-100
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی سطوح مختلف ریسک کشوری و نقش آن در رابطه بین مصرف انرژی تجدیدپذیر و رشد اقتصادی در کشور ایران، طی دوره زمانی (2021-1997) است. این پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ روش علی - تحلیلی بوده و روش جمع آوری اطلاعات نیز از نوع اسنادی - کتابخانه ای است. بعد از محاسبه مقدار آستانه هر متغیر، تاثیر مصرف انرژی تجدیدپذیر بر رشد اقتصادی را با استفاده از فاصله آستانه ریسک های مختلف کشوری مورد تجزیه و تحلیل قراردادیم. نتایج حاکی از تاثیر غیرخطی مصرف انرژی تجدیدپذیر بر رشد اقتصادی، تحت ریسک های مختلف کشور است. این پژوهش از اولین مطالعات درکشور ایران است که رابطه بین مصرف انرژی های تجدیدپذیر و رشد اقتصادی را براساس رویکرد مبتنی بر ریسک مورد بررسی قرار داده است. با توجه به مدل رگرسیونی که در پژوهش حاضر تشریح شده است، این پژوهش پیشنهادهایی را در جهت تدوین برنامه راهبردی مناسب با هدف مشخص ساختن اهداف کوتاه مدت و بلندمدت، چشم انداز آینده، برای دست اندرکاران به عنوان نقشه راه ارایه می نماید.
    کلیدواژگان: ریسک سیاسی، ریسک مالی، ریسک اقتصادی، رشد اقتصادی، انرژی تجدیدپذیر
  • مریم طیاری، محمود محمودزاده*، میرحسین موسوی صفحات 101-127
    هدف این مقاله ارزیابی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اثر ردپای اکولوژیکی از دیدگاه اثر فردی و روند ذخایر کشورها و نو ع زمین در 113 کشور منتخب در حال توسعه با بهره گیری از روش پنل دیتا در دوره زمانی 2018-1992 است. نتایج نشان می دهد که افزایش ضریب نفوذ تلفن همراه موجب افزایش انتشار گازهای گلخانه ای وانتشار دی اکسیدکربن وافزایش اثر ردپای اکولوژیکی شده است. با این وجود، افزایش ضریب نفوذ اینترنت سبب کاهش میزان انتشار دی اکسیدکربن و افزایش گازهای گلخانه ای و افزایش اثرردپای اکولوژیکی شده است. در کوتاه مدت رابطه مثبت بین رشد اقتصادی و تخریب محیط زیست در این کشورها وجود دارد و رشد اقتصادی کیفیت محیط زیست را بدتر می کند و در بلندمدت شواهدی از درستی فرضیه کوزنتس مشاهده می شود. تحلیل های پویا نشان داد که به کارگیری فاوا بر بهبود محیط زیست موثر بوده است و این اثرگذاری حداقل به مدت یک دهه تداوم می یابد. البته شوک های فناوری اثر آنی بر بهبود برخی شاخص های محیط زیست دارند و دامنه اثرگذاری بر برخی شاخص ها در بلندمدت ظاهر می شود. با توجه به این که این کشورها در تولید فاوا مزیت نسبی ندارند ولی می توانند با بهره مندی از کاربری فاوا از مزیت اقتصادی و محیط زیستی آن بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اثر ردپای اکولوژیکی، منحنی کوزنتس، میزان انتشار دی اکسید کربن
  • فاطمه غلامی، فاضل مریدی فریمانی*، حمیدرضا شاهوردی صفحات 129-154
    علی رغم کاهش سهم نفت در سبد انرژی دنیا مقدار مطلق مصرف نفت رو به افزایش است و همچنان نفت در کانون تحولات اقتصادی و سیاسی است و کشورهای دارای ذخایر نفت و گاز تلاش می کنند حداکثر بهره برداری را از این ذخایر بنمایند. در کشور ما نیز سیاست گذاری ها و قانون گذاری ها متعددی در ارتباط با نفت و گاز صورت گرفته و تاکیدات فراوانی بر حداکثر سازی بهره برداری بهینه از این منابع شده است که به طور نمونه می توان به سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و اصلاح قانون نفت 1390 اشاره کرد که به موضوع بهره برداری بهینه از منابع، تولید صیانتی و حداکثر سازی ارزش اقتصادی مخزن تاکید شده است. عبارت تولید صیانتی پیش ازاین نیز در ادبیات قانون گذاری و سیاست گذاری نفت و گاز کشور بیان شده بود، بااین حال هنوز الگوسازی کافی برای تبیین و بیان مقداری آن صورت نگرفته است. در این پژوهش تلاش شده است که با استفاده از داده های واقعی یک مخزن نفتی (دارای دوره های تخلیه طبیعی، بهبود بازیافت اولیه، ثانویه و ثالثیه)، توابع هدف متفاوت (ارزش اقتصادی مخزن و ضریب بازیافت نهایی) و اثر تغییر در دوره بهینه سازی (بین دوره ای یا تمام دوره ای) مدل سازی شود و مفهوم تولید صیانتی به صورت مقداری محاسبه شود. نتایج نشان داده است که تغییر در تابع هدف و دوره های بهینه سازی (که حاکی از نگاه بلندمدت یا کوتاه مدت به مخزن است) می تواند تاثیر قابل توجهی بر مسیر تولید بگذارد.
    کلیدواژگان: تولید صیانتی، بهینه سازی، الگوریتم ژنتیک
  • علی قدمیاری*، محمدمهدی حاجیان صفحات 155-176

    ذخیره سازی زیر زمینی گاز طبیعی در مخازن تخلیه شده هیدروکربنی، از سالیان گذشته همواره مد نظر کشورهای پیشرو در عرصه نفت و گاز بوده تا بتوانند از این طریق بر عدم تعادل در عرضه و تقاضای فصلی غالب شوند و ضمن مدیریت موثر و کارآمد مخازن در طول زمان، امنیت عرضه گاز و ایفای تعهدات بین المللی را تضمین نمایند. مهیا نمودن بستر قانونی و ارایه الگوی بهینه و جذاب قراردادی جهت تشویق بخش خصوصی به حضور در این صنعت راهبردی به منظور تسریع در توسعه حداکثری مخازن ذخیره سازی، بسیار حیاتی است. با عنایت به این مهم که ترتیبات قراردادی امتیازی در صنعت «ذخیره سازی»، از مدل های پرکاربرد و جذاب در کشورهای پیشرو است، پرسش اصلی پژوهش پیش رو آن است که آبا به کارگیری الگوی امتیازی در این طرح ها با منع قانونی در حقوق موضوعه مواجه است؟ در این راستا، ضمن دقت عمل در بالادستی یا پایین دستی بودن این صنعت از منظر قانون، به بررسی و احصاء چالش های حقوقی پیش روی کاربست این مدل قراردادی در عرصه «ذخیره سازی» در حقوق موضوعه و نظریات حقوقدانان برجسته در بحث مالکیت و حاکمیت پرداخته شده است. از این مطالعه این نتایج به دست آمده است: درنظرگرفتن ویژگی های منحصربه فرد صنعت ذخیره سازی، تفاوت های ماهوی «ذخیره سازی» با توسعه میادین نفتی و بویژه مالکیت دولتی گاز ورودی به طرح «ذخیره سازی»، به نظر می رسد بهره گیری از الگوی امتیازی از جنبه های حاکمیتی و مالکیتی با منع قانونی در حقوق موضوعه مواجه نخواهد بود.

    کلیدواژگان: الگوی امتیازی، بالادستی، ذخیره سازی زیرزمینی گاز طبیعی، مالکیت عمومی، مخازن تخلیه شده هیدروکربنی
|
  • Mohsen Eslami *, Alireza Najjarpour Pages 11-46
    There is good reason to expect crude oil prices to follow nonlinear models. However, previous research has considered the linear assumption to investigate the existence of a unit root. Unit root linear tests such as ADF, PP, and KPSS are provided for linear models. These tests are not suitable for nonlinear time series. Because the model deviation from the linear state may be considered as a random permanent deviation. The purpose of this article is to test the nonlinear unit root of crude oil prices, specifically Brent and WTI oil in the period 2019-2020 daily. For several decades now, various classes of nonlinear models have been introduced. These models introduce a wider range of dynamics than linear models in time series. A special type of these models that economists pay attention to are TAR models. In these models, as in linear models, valid statistical analysis requires distinguishing between the deterministic trend and the stochastic trend. In this study, the Bayesian unit root test for the general SETAR (1) model has been used with respect to the necessary and sufficient conditions for the maintenance of SETAR processes based on the article by Petrocyl and Wolford (1984). A nonlinear unit root test was performed using Bayesian validity interval. The results show that Brent crude oil prices in both regimes contain a unit root that is consistent with similar findings for the production or consumption of crude oil..
    Keywords: Bayesian Nonlinear Unit Root tests, TAR Nonlinear Time Series, Simulation, Brent crude oil, Financial Econometrics
  • Esmael Torkamani *, MohammadHassan Fotros Pages 47-78

    Energy supply and ensuring energy security for countries is a vital goal to achieve growth and sustainable development. Energy security provides a country's ability to meet current and future energy demand, resilience, and responsiveness to minimize systematic shocks to supply disruptions. This study uses five dimensions; Availability, Accessibility, Affordability, Acceptability, and Develop-ability, as well as by using entropy-weight and TOPSIS method, the composite index of Iran's energy security for the period 1980-2019 has been measured. The results show that Iran's energy security has decreased in the period under review. The highest level of energy security was 0.716 in 1982 and the lowest level was 0.272 in 2018. Also, the level of energy security was higher than 0.5 in the periods 1980 to 1987 and 1991 to 1993, and lower than 0.5 in the periods 1988 to 1990 and 1994 to 2019.

    Keywords: energy security, TOPSIS Method, Entropy-Weight, Composite Index
  • Akbar Sheidaei Habashi *, Seyed Kamal Sadeghi, Davood Behboudi Pages 79-100
    The purpose of this research is to investigate different levels of country risk and its role in the relationship between renewable energy consumption and economic growth in Iran, during the period (1997-2021). In terms of purpose, this research is of applied type and in terms of causal-analytical method, and the method of collecting information is of documentary-library type. After calculating the threshold value of each variable, we analyzed the effect of renewable energy consumption on economic growth using the threshold distance of different country risks. The results indicate the non-linear effect of renewable energy consumption on economic growth under different risks in the country. This research is one of the first studies in Iran that analyzed the relationship between renewable energy consumption and economic growth based on a risk-based approach. According to the regression model described in the current research, this research provides suggestions for developing a suitable strategic plan with the aim of specifying short-term and long-term goals, and future vision, as a road map for those involved.
    .
    Keywords: political risk, Financial Risk, economic risk, Economic Growth, Renewable energy
  • Maryam Taiiari, Mahmoud Mahmoudzadeh *, Mir Hossein Mousavi Pages 101-127
    The purpose of this paper is to evaluate the role of ICT due to ecological footprint from the perspective of individual effect and the trend of the 113 countries' reserves and land production in selected developing countries using the data panel method in the period 1992-2018. The results showed that increasing the mobile penetration rate increased greenhouse gas and carbon dioxide emissions and increased the ecological footprint effect. However, increasing the Internet penetration rate has reduced carbon dioxide emissions, increased greenhouse gases, and increased ecological footprint. Therefore, ICT use in these countries has not yet been effective in improving the environment. In the short term, there is a positive relationship between economic growth and environmental degradation in these countries, and economic growth worsens the quality of the environment. And in the long term, there is evidence of the Kuznets hypothesis being correct. Dynamic analysis showed that the use of ICT has been effective in improving the environment and this effect lasts for at least a decade. Technology shocks have an immediate effect on improving some environmental indicators and the range of effects on some indicators appears in the long term. In these countries, the production of ICT has no relative advantage, but they can benefit from the economic and environmental benefits of ICT.
    Keywords: Information, Communications Technology, Ecological footprint effect, Kuznets curve, CO2 Emission
  • Fateme Gholami, Fazel Moridi Farimani *, Hamidreza Shahverdi Pages 129-154
    Despite the decrease in the share of oil in the world's energy basket, the absolute amount of oil consumption is still increasing. Oil is at the center of the economic and political developments and countries with the oil and gas deposits are trying to maximize their benefit from these reserves. In Iran, there have been many policies and legislations related to optimizing the value and volume of the oil and gas reserve. The term "conservation production" has been mentioned several times in several legislations and guidelines however, it is still ambiguous as to how to implement this framework. This research has sought to use the real data of an oil reservoir (with periods of natural depletion, primary production, secondary and tertiary recovery), different objective functions (reservoir net present value and final recovery factor), and the effect of changes in the optimization period to model the concept of conservation production. The results show that the changes in the objective function and the optimization periods would have a significant effect on the production path.
    Keywords: conservation production, Optimization, Genetic Algorithm
  • Ali Ghadamyari *, MohammadMahdi Hajian Pages 155-176

    The development of Underground Gas Storage (UGS) in depleted hydrocarbon reservoirs has always been a priority for industrialized countries. This is mainly because UGS helps in balancing the seasonal supply and demand of gas, managing reservoirs efficiently over time, ensuring the security of gas supply, and fulfilling international contractual obligations. Providing a legal platform and an attractive contract model is crucial to encourage private sector participation in this strategic industry and accelerate UGS development. Concession arrangements are one of the most commonly used and attractive models for UGS development. However, the main question of this research is whether the use of concessional agreements faces any legal prohibitions. To answer this question, the legal challenges facing the application of this contractual model in the oil fields development have been investigated. In this regard, the research verifies whether this industry is upstream or downstream from the legal point of view, and considers the opinions of prominent jurists. After analyzing the unique features of the storage industry, the essential differences between UGS and the traditional development of oil fields, and especially the governmental ownership of the gas that is injected, the conclusion is that the use of concession agreements is allowed

    Keywords: Concessions Agreement, Depleted Reservoirs, Public Ownership, Underground Gas Storage, Upstream