فهرست مطالب

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال چهل و سوم شماره 4 (پیاپی 96، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ساجده سرلک، احمد عاشوری*، سید حسین گلدانساز صفحات 323-335

    مطالعه رفتار حیوانات، به ویژه حشرات، برای درک جنبه های بیولوژیکی و تکاملی آن ها، کاربردهای گسترده در علوم کشاورزی، مدیریت آفات، زیست شناسی حفاظتی و علوم اعصاب دارد. بررسی ویژگی های شناختی، به ویژه یادگیری اجتنابی، نقشی اساسی در درک موفقیت حشرات دارد. این توانایی تطبیقی حیوانات را قادر می سازد تا در محیط خود به طور موثر با عوامل استرس زا مقابله کنند. در این مطالعه، توانایی یادگیری اجتنابی زنبورهای کارگر Bombus terrestris Audax، گرده افشان مهم در اکوسیستم های مختلف، مورد بررسی قرار گرفت. زنبورها در یک محفظه ی پرواز با استفاده از گل های مصنوعی مجهز به شوک الکتریکی برای شبیه سازی شرایطی که بتوانند تنبیه را در کنار منابع غذایی موجود شناسایی و با نشانه ها مرتبط کنند، آموزش داده و آزمایش شدند. نتایج نشان داد که زنبورها توانایی شناسایی همزمان تهدیدات بالقوه همراه با منابع غذایی را دارند، که نشان دهنده یک حافظه دوگانه اجتنابی - اشتیاقی است. علاوه بر این، مقایسه گروه هایی که با محرک های آزاردهنده (شوک الکتریکی) و خنثی (آب مقطر) آموزش داده شدند، نشان داد که نشانه های خطر منجر به یادگیری سریع تر و شکل گیری حافظه قوی تر می شود. هدف این دستگاه شرطی سازی بررسی واکنش زنبورها در مواجهه با خطرات احتمالی، شبیه به موقعیت های جستجوگری در زندگی واقعی بود. این یافته ها بینشی در مورد استراتژی های بقای حشرات در محیط های چالش برانگیزی که تاثیرات منفی بر جمعیت زنبورها دارد، ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: رفتارشناسی حشرات، زنبور مخملی، یادگیری اجتنابی، گرده افشانی، گرده افشان ها، یادگیری شرطی، توانایی های شناختی
  • دیرک اسپنمان* صفحات 337-344

    سوسک هسته خرما (Coccotrypes dactyliperda Fabricius, 1801)  در بذر خرما نقب زده و لاروهایش،  ضمن تغذیه از آلبومین دانه، موجب ایجاد دالان های جدید می شود. در بررسی های قبلی که هدف آن بررسی محل نفوذ حشره در بذور بدون گوشت بود مشخص شد که حشره، شیار پشتی دانه را برای نفوذ ترجیح می دهد. در ادامه آن، در تحقیق حاضر، محل ترجیحی حشره برای نفوذ در میوه های کامل بررسی شد. این مطالعه در 100 تکرار، هر تکرار شامل یک میوه کامل به همراه یک حشره انجام شد. این مطالعه نشان داد که سوسک ها ترجیح می دهند که در شیار پایک نفوذ کنند، در حالی که تمام بخش های دیگر به طور قابل توجهی کمتر مورد حمله قرار می گیرد. در نوشتار حاضر، شیوه تغذیه حشره و پیامدهای آن مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اسپرماتوگونی، رفتار تغذیه، حرکت، الگوی فعالیت، نخل، زیست شناسی حشره
  • مریم عجم حسنی*، زهرا ابراهیمی زاده، فاطمه عبدوس، بیژن آهنگی رشتی صفحات 345-358

    ایمنی سلولی همراه با فعالیت سلول های خونی، یکی از جنبه های مهم ایمنی ذاتی در حشرات است. نقش هموسیتها در مقابله با تنش ها و آلودگی های وارد شده به همولنف، کلیدی است. آنها با تغییر در تعداد، شکل و تیپ در مقابل تنش ها واکنش نشان می دهند و  شناسایی این سلولها و تنوع آنها اولین مرحله از مطالعات ایمنی شناسی محسوب می شود. دفاع هیومرال معمولا با اندکی تاخیر نسبت به دفاع سلولی و با فعالیت آنزیم فنل اکسیداز و پپتیدهای ضد میکروبی همراه است. تحقیق حاضر به بررسی ویژگی های ایمنی شناسی لاروهای دیاپوزی و غیردیاپوزی لاروهای زنبور مغزخوار طلایی پسته با تغذیه از رقم های مختلف پسته می پردازد. زنبور Megastigmus pistaciae یکی از آفات مهم و مخرب پسته در سالهای اخیر است. بعد از جمع آوری میوه های آلوده و انتقال آنها به آزمایشگاه، همولنف لاروها استخراج شد و هموسیتها بعد از رنگ آمیزی با گیمسا شناسایی شدند. چهار نوع سلول خونی در همولنف شناسایی شد: پروهموسیت ها، پلاسماتوسیت ها، گرانولوسیت ها و اونوسیتوئیدها.  اندازه مرفومتریک هموسیت ها با استفاده از میکروسکوپ نوری تعیین شد. شمارش تفرقی هموسیت ها در همولنف لارو، شفیره و حشرات کامل انجام شد. فراوانی گرانولوسیت ها در لاروها (بیشتر از 4/2 ±35 %)  و بالاتر از فراوانی گرانولوسیت ها در شفیره و بالغین به دست آمد. در مطالعه تغییرات سلولهای خونی در لاروهای دیاپوزی و غیردیاپوزی با تغذیه از رقم های مختلف پسته، نتایج نشان داد که تراکم هموسیتها در لاروهای غیر دیاپوزی تغذیه کرده از تمام رقمها به طور معنی داری بیشتر از لاروهای دیاپوزی بود. به علاوه، تعداد کل سلولهای خونی، گرانولوسیتها، اونوسیتوئیدها و پروهموسیت ها در لاروهای تغذیه کرده از رقم های پسته کله قوچی و شاپسند، بیشتر از موارد مشابه در لاروهای تغذیه کرده از رقم های خنجری، اکبری و نخودی بود. نتایج مربوط به تغییرات آنزیم فنل اکسیداز مشابه نتایج مربوط به تغییرات هموسیت ها بود. به عبارت دیگر، فعالیت این آنزیم در لاروهای غیر دیاپوزی بیشتر از لاروهای دیاپوزی و در لاروهای تغذیه کرده از ارقام کله قوچی و شاپسند بیشتر از لاروهای تغذیه کرده از سایر ارقام بود. شناسایی هموسیت ها و تغییرات آنها در لاروهای دیاپوزی و غیردیاپوزی زنبور مغزخوار طلایی پسته با تغذیه از رقم های پسته برای اولین بار انجام شده است و می تواند زمینه ساز مطالعات بعدی ایمنی شناسی این حشره باشد. به نظر می رسد دیاپوز و نوع رژیم غذایی می تواند به نوعی تعیین کننده واکنش ایمنی حشره در مقابل بیمارگرها باشد. تحقیقات تکمیلی در این زمینه می تواند در روش های کنترل میکروبی این آفت موثر باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی حشرات، دفاع سلولی، دفاع پلاسمایی، تغذیه، دیاپوز، سلولخونی
  • آسمیتا باسو*، رلیول مادیشیا صفحات 359-369

    کرم جوانه خوار تنباکو Spodoptera litura (Lepidoptera: Noctuidae)،آفتی چندخوار روی محصولات کشاورزی است که خسارت اقتصادی شدیدی به بار می آورد. در مطالعه حاضر، اثر بیولوژیک و فعالیت آنزیمی دو تنظیم کننده رشد حشرات، پیری پروکسی فن و دیفنولان علیه لارو S. litura مورد بررسی قرار گرفت. لاروهای سن ماقبل آخر (0، 24 و 48 ساعته) با دوزهای کشنده (1، 2 و 4 میکروگرم بر میکرولیتر) هر دو آنالوگ هورمونی جوانی (JHAs) به صورت موضعی تیمار شدند. اثرات متعددی از جمله طولانی شدن مدت پوست اندازی لارو به لارو و لارو به شفیره، مرگ و میر لارو و شفیره، خروج ناموفق حشره از مرحله شفیرگی، شکل بینابین، تشکیل تعداد کم شفیره و کاهش ظهور حشره بالغ مشاهده شد. علاوه بر این اثرات در پوست اندازی، هر دو هورمون جوانی دارای اثرات مهاری روی استیل کولین استراز (AChE) بودند اما روی آنزیم گلوتاتیون-S-ترانسفراز (GST) دارای اثرات تحریکی بودند. مقادیر Log IC50 و IC50 پیرپیروکسی فن برای نرخ مهار ظهور بالغین،معادل 98/0- و 1/0 میکروگرم بر میکرولیتر برای لاروهای 24 ساعته، 005/0 و 01/1 میکروگرم بر میکرولیتر برای لاروهای 48 ساعته بود. این مقادیر در دیفنولان برای لاروهای 24 ساعته،  085/0 -و 82/0 میکروگرم بر میکرولیتر بود و در لاروهای 48 ساعته، معادل 09/0 - و 23/1 میکروگرم بر میکرولیتر، محاسبه شد. نتایج نشان داد که هر دو ترکیب تنظیم کننده رشد حشرات، روی لاروهای S. litura دارای قدرت حشره کشی هستند.

    کلیدواژگان: استیل کولین استراز، آنزیم گلوتاتیون ترانسفراز، هورمون جوانی، پوست اندازی
  • محمد ایزدی زاده، علی اصغر طالبی*، سمیرا فراهانی، فرزانه کازرانی، علی عامری صفحات 371-382

    زنبورهای جنس  Miota(Hymenoptera: Diapriidae) برای اولین بار از منطقه خاورمیانه با معرفی چهار گونه به عنوان گزارش جدید از ایران مورد شناسایی قرار گرفت. نمونه ها با استفاده از تله مالیز طی سال های 1389 تا 1397 از شمال ایران جمع آوری شدند. چهار گزارش جدید گونه عبارتند از: Miota fungorum (Kieffer, 1910)، M. monilicornis (Kieffer, 1910)، M. polita (Thomson, 1858) و M. thomsoni Wall, 1998. ویژگی های افتراقی، تصاویر، پراکنش جغرافیایی و کلید شناسایی گونه های ایران ارائه شده است.

    کلیدواژگان: زنبورهای diapriid، Cinetini، پراکنش، پارازیتوئید، شمال ایران
  • بهاره مفتاحی، سعید یغفوری، صادق موسی زاده، رضا شیبانی طزرجی، مصطفی فخرابادی پور، اسماعیل جاودان، غلامرضا رزمی* صفحات 383-392

    نوزموزیس یک بیماری میکروسپوریدیایی ناشی از Nosema ceranae و Nosema apis است که باعث آلودگی زنبوران بالغ در کلنی های زنبورعسل در سراسر جهان می گردد. انتقال اسپورهای نوزما از طریق مسیرهای مدفوعی-دهانی و دهانی- دهانی اتفاق می افتد. با توجه به اهمیت سلامت زنبورهای عسل، هدف از این مطالعه بررسی فراوانی آلودگی با نوزما در زنبوداری های مهاجر به استان هرمزگان با استفاده از روش های میکروسکوپی و مولکولی بود. بدین منظور از 84 زنبورستان مهاجر در استان هرمزگان نمونه برداری شد، بدین صورت که از هر زنبورستان 10 کندو انتخاب شده و از هر کندو 20 تا 30 زنبورعسل مسن به صورت تصادفی انتخاب شده و به آزمایشگاه منتقل شدند. در آزمایشگاه، شکم زنبورها با پنس و قیچی حشره شناسی از بقیه بدن جدا شده و در هاون حاوی سرم نمکی آسیاب شد. سوسپانسیون تهیه شده با عبور از الک صاف شده و به لوله های آزمایش منتقل و سانتریفیوژ گردید. رسوب ته لوله های ازمایش به طور مکرر با افزودن سرم فیزیولوژی و سانتریفیوژ شسته شده و برای تشخیص عفونت نوزما با روش های میکروسکوپی و مولکولی مورد بررسی قرار گرفتند. در بررسی میکروسکوپی، اسپورهای گونه هایNosema  در 38.2 درصد زنبورستان ها مشاهده شدند. با روش PCR اما 39.2 درصد زنبورستان ها آلوده به  N. ceranae تشخیص داده شدند. هیچ موردی از آلودگی N. apis مشاهده نشد. با توجه به فراوانی قابل ملاحظه ی آلودگی نوزما در زنبورستان های مهاجر به استان هرمزگان، انجام اقدامات بهداشتی مناسب همچون غربال گری زنبوستان های کشوز با روش های تشخیصی مناسب و آموزش زنبورداران جهت ضدعفونی صحیح کندوها برای کنترل بیماری در زنبورستان های ایران توسط مسئولان بهداشتی دامپزشکی ضروری است.

    کلیدواژگان: بیماری شناسی حشرات، زنبور عسل، ایران، تعیین مشخصات
  • مهسا قهرمانی، رقیه کریم زاده، شهزاد ایرانی پور* صفحات 393-404

    این مطالعه به منظور تعیین الگوهای پراکنش و فراسنجه های مربوط به شته خالداریونجه، Therioaphis maculata (Buckten)، شته نخود،Acyrthosiphon pisum (Haris)   و دو گونه کفشدوزک Coccinella septempunctata L. and Hippodamia variegata (Goeze) طی سال های زراعی 95 و 96 در شش مزرعه ی یونجه انجام شد. با رسیدن ارتفاع گیاهان یونجه به 10 سانتی متر، نمونه برداری های هفتگی شروع و تا برداشت چین آخر ادامه یافتند. هر مزرعه به واحدهای 20متر×20متر تقسیم و در هر واحد دو کادر 1×1 متری به صورت تصادفی انداخته شد و تعداد حشرات کامل کفشدوزک های داخل کادر شمارش شدند. برای شمارش شته ها، از بوته های داخل کادر، 20 ساقه در هر شبکه انتخاب و از ته بریده شدند. سپس ساقه های بریده شده داخل یک تشت سفید تکان داده شدند و شته های افتاده در تشت شمارش و ثبت شدند. از نسبت واریانس به میانگین و همچنین قانون توان تیلور  (TPL) و شاخص رگرسیون آیوائو (IPI)  برای تعیین الگوهای پراکنش فضایی حشرات استفاده شد. در تمام تاریخ های نمونه برداری، مقدار واریانس از میانگین بیشتر بود، که می تواند بر پراکنش تجمعی دلالت داشته باشد. الگوی تجمعی پراکنش حشرات مورد مطالعه با نتایج به دست آمده از TPL  (فراسنجه (b و ضریب رگرسیون IPI (β)، که مقدار هر دو به طور معنی داری بیش از یک بود، نیز تایید شد. همبستگی بین تعداد شته ها و کفشدوزک ها نشان داد که بین شکار و شکارگر رابطه مثبت اما ضعیف وجود دارد، این همبستگی ضعیف ممکن است حاکی از آن باشد که عواملی غیر از دسترسی به شکار، در پراکنش مکانی شکارگرها نقش دارند. استفاده از روش های آماری مختلف، اطلاعات مفیدی در مورد پراکنش و الگوی مکانی حشرات و دشمنان طبیعی در مزارع یونجه فراهم می کند و از این اطلاعات می توان در کنترل بیولژیکی آفات استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پراکنش مکانی، قانون توان تیلور- رگرسیون آیوائو، تجمع
  • سارا ضرغامی*، معصومه مقدم صفحات 405-409

    در این گزارش آفت قرنطینه خارجی، شپشک آردآلود آناناس Dysmicoccus brevipes (Cockerell) (Hemiptera: Pseudococcidae)، برای اولین بار از روی ریشه نخل خرما از استان خوستان گزارش می شود. فعالیت ماده های بالغ و سنین مختلف پورگی روی ریشه های تنفسی ارقام خرما در طی تابستان گرم  1402 در شهرستان اهواز، مشاهده شد. با توجه به دامنه میزبانی وسیع این آفت، استقرار این شپشک در نخلستانهای خوزستان می توان تهدیدی برای محصولات کشاورزی گرمسیری و بویژه نیشکر باشد که از میزبانهای این حشره بوده و محصول استراتژیک منطقه محسوب می شود.

    کلیدواژگان: تهاجم، ویروس های گیاهی، ناقل، خرطوم مفصلی ها، Coccomorpha
  • امیر بیرانوند*، حامد غباری، حسین لطفعلی زاده، لیدا فکرت، محمد اله وردی، فاطمه رماسی، حسین طولابی، الناز حمیدی، الدریخ ندود، پیوتر سرینجیر صفحات 411-415

    سه گونه کفشدوزک Coccinella septempunctata L.، C. undecimpunctata L. و Hippodamia variegata (Goeze) (Coleoptera: Coccinellidae) به عنوان میزبان های زنبور پارازیتویید Dinocampus coccinellae در استان های خوزستان و کردستان ایران ثبت شدند. کفشدوزکC. undecimpunctata به عنوان میزبان جدید برای زنبور D. coccinellae در کشور معرفی شده و این دو استان، به محدوده گسترش زنبور پارازیتویید افزوده می شوند. نرخ پارازیتویید در نمونه های جمع آوری شده C. septempunctata و H. variegata بسیار پایین (زیر یک درصد) و در C. undecimpunctata بالا (7/26 درصد) بود.

    کلیدواژگان: سخت بالپوشان، کفشدوزک، دشمنان طبیعی، میزبان جدید، پارازیتوئید
  • زبیر احمد*، حاسب لالیکا، عمران ختری صفحات 417-420

    در این نوشتار، گونه Trichodes sedlaceki sedlaceki Winkler  برای فون پاکستان گزارش می شود. نمونه های این زیرگونه سخت بالپوش از منطقه پاشگرام، چیترال واقع در استان خیبرپختونخوا جمع شده است.  در گزارش جاری، تصاویر زیستگاه حشره به همراه آداگوس و نقشه پراکنش آن ارایه شده است.

|
  • Sajedeh Sarlak, Ahmad Ashouri *, Seyed Hosein Goldansaz Pages 323-335

    The study of animal behavior, particularly in insects, is crucial for understanding their biological and evolutionary aspects, with wide-ranging applications in agricultural science, pest management, conservation biology, and neuroscience. Investigating cognitive characteristics, specifically aversive learning, plays a pivotal role in comprehending the success of insects. This adaptive ability enables animals to efficiently cope with the stressful factors in their environment. In this study, we investigated the aversive learning capabilities of Bombus terrestris Audax workers, crucial pollinators across diverse ecosystems. Bees were trained and tested in a flight arena using artificial flowers equipped with electric shocks to simulate conditions wherebees could associate punishment alongside food resources with available cues. The result suggested that bees possess the ability to simultaneously detect potential threats and food resources, indicating a dual aversive-appetitive memory. Furthermore, comparing groups trained with aversive (electric shock) and neutral (distilled water) stimuli showed that danger cues led to faster learning and stronger memory formation. This conditioning setup aimed to simulate real-life foraging situations, exploring bee responses when confronted with potential dangers. These findings provide insights into the survival strategies of insects in challenging environments that negatively impact bee populations.

    Keywords: Aversive learning, pollination, Pollinator, cognitive abilities, insect behavior, free-flying bees, Conditioning
  • Dirk Spennemann * Pages 337-344

    Date stone beetles (Coccotrypes dactyliperda Fabricius, 1801) tunnel into palm seeds to establish brood galleries with their larvae consuming the seed’s albumen. Prior work examining the location of the initial penetration holes in de-fleshed seeds had shown a preference for the dorsal groove. This paper presents the data of a follow-up experiment that examined the preferences for penetration holes on complete drupes. Using 100 repeats of a single freshly harvested drupe offered to a single beetle, the study found an overwhelming preference for the beetles to penetrate the drupe at the pedicel scar, with all other sectors significantly less utilised. The implications of this are discussed.

    Keywords: Spermatophagy, FEEDING BEHAVIOR, locomotion, activity patterns, palmae, insect biology
  • Maryam Ajamhassani *, Zahra Ebrahimi Zadeh, Fatemeh Abdos, Bijan Ahangi Rashti Pages 345-358

    Cellular immunity with the activity of hemocytes is one of the important phases of innate immunity in insects. The role of hemocytes is key in dealing with the stresses and contaminations introduced to the insect hemolymph. These cells react by changing their number, shape, and type during stress. Identifying hemocytes and their diversity is the first step in immunological studies. Humoral defense usually starts with a little delay after cellular immunity, which is associated with the activity of phenol oxidase and antimicrobial peptides. The present study was conducted to investigate the immunology of diapausing and non-diapausing larvae of Megastigmus pistaciae fed on different varieties of pistachio. The pistachio seed chalcid, M. pistaciae, has been one of the key and destructive pests of pistachio in recent years. After collecting infected fruits and transferring them to the laboratory, hemolymph of larvae was extracted and hemocytes were identified after staining with Giemsa solution. Four types of hemocytes were seen in the hemolymph of larvae: prohemocytes, plasmatocytes, granulocytes and oenocytoids. The morphometric sizes of the cells were determined by light microscopy. Differential hemocyte count in hemolymph of larvae, pupae, and adult was determined. The frequency of granulocytes in the larvae was the highest (more than 35±2.4%) and higher than the frequency of granulocytes in pupa and adult. In the study of changes of blood cells in diapausing and non-diapausing larvae feeding on different cultivars, results showed that the hemocyte density of non-diapause larvae that fed on all cultivars was significantly higher than the number of diapause larval hemocytes. In addition, the total hemocyte count, granulocytes, oenocytoids, and prohemocytes in larvae which fed on Kaleghochi and Shapasand cultivars was higher than similar cases on larvae fed on Khanjari, Akbari and Nokhodi cultivars. Changes in phenol oxidase activity in different treatments were similar to changes in blood cells. On the other hand, the activity of this enzyme was higher in non-diapausing larvae than diapausing larvae and more than on larvae that fed on Kaleghochi and Shapasand cultivars as compared with other cultivars. Identification of hemocytes and their changes in diapausing and nondiapausing of pistachio seed chalcid, M. pistaciae, by feeding on different pistachio cultivars, is done for the first time and could be the basis for further studies to identify the immunological characteristics of this pest. It seems that diapause and type of the diet can determine the immune response of the insects against the entomopathogens. Additional research in this field can be effective in the microbial control methods of this pest.

    Keywords: Insects immunity, Cellular defense, humoral defense, Feeding, diapause, blood cell
  • Asmita Basu *, Rahul Maddheshiya Pages 359-369

    Spodoptera litura (Lepidoptera: Noctuidae) is a polyphagous pest of agricultural crops and causes severe economic loss. In the present study, the biological effect and enzymatic activity of two insect growth regulators, pyriproxyfen and diofenolan was evaluated against S. litura larva. The penultimate instar larvae (0, 24, and 48-hours old) were treated topically at the last three abdominal tergites with sublethal doses (1, 2, and 4µg/µl) of both the juvenile hormonal analogues (JHAs). Several effects were observed such as prolongation in larval-larval and larval-pupal ecdysial duration, larval and pupal mortality, eclosion failure, formation of intermediates, low pupation and reduced adult emergence. Along with these metamorphic catastrophe effects, both JHAs had inhibitory effects for acetylcholinesterase (AChE) but excitatory effects for glutathione –S-transferase enzyme (GST). Whereas, Log IC50 and IC50 values for adult emergence inhibition rate were found to be -0.98 and 0.1 µg/ µl for 24-hours old larvae (Pyriproxyfen); 0.005 and 1.01 µg/ µl for 48-hours old larvae (Pyriproxyfen); -0.085 and 0.82 µg/ µl for 24-hours old larvae (Diofenolan); -0.09 and 1.23 µg/ µl for 48-hours old larvae (Diofenolan). Our result manifests the insecticidal potency of both the IGRs against S. litura.

    Keywords: Spodoptera litura, Pyriproxyfen, diofenolan, Acetylcholinesterase, glutathione – S-transferase enzyme
  • Mohammad Izadizadeh, AliAsghar Talebi *, Samira Farahani, Farzaneh Kazerani, Ali Ameri Pages 371-382

    The diapriid genus, Miota Foerster (Hymenoptera: Diapriidae) is discovered from the first time from the Middle East area, represented by four species in Iran. The specimens were collected using Malaise traps during 2011-2018 in northern Iran. Four newly recorded species were Miota fungorum (Kieffer, 1910), M. monilicornis (Kieffer, 1910), M. polita (Thomson, 1858) and M. thomsoni Wall, 1998. Diagnostic characters, illustrations, geographical distributions, and a key to Iranian species are provided.

    Keywords: diapriid wasps, Cinetini, distribution, Parasitoid, northern Iran
  • Bahareh Meftahi, Saeed Yaghfoori, Sadegh Mosazadeh, Reza Sheibanitezerji, Mostafa Fakhrabadipour, Esmaeil Javdan, Gholamreza Razmi * Pages 383-392

    Nosemosis is a microsporidian disease caused by Nosema ceranae and N. apis and transmitted via oral-fecal and oral-oral routes. It is globally distributed among adult bees in honeybee colonies. Considering the health importance of nosemosis in honeybees, the study aims to determine the frequency of Nosema spp. infection in migratory apiaries in Hormozgan province by microscopic and molecular methods. In the present study, 20 bees from ten randomly selected hives in 84 migratory apiaries were collected. In the laboratory, the abdomen of the bees was separated from the rest of the body with entomological tweezers and scissors and then ground up in a mortar containing saline serum. The prepared suspension was filtered by passing through a sieve, then the prepared suspension was transferred to test tubes and centrifuged. The pellets were repeatedly washed by saline solution and centrifuged. Finally, the pellets were examined for spores of Nosema spp. by light microscopy and conventional PCR. In microscopy, 38.2 % of apiaries were positive for Nosema spp. spores. By PCR however, DNA of N. ceranae was detected in 39.2. % of apiaries with no samples positive for N. apis. Due to the considerable frequency of infection in migratory apiaries in Hormozgan province, it is necessary to carry out appropriate health measures such as screening of apiaries with appropriate diagnostic methods and training of beekeepers to disinfect hives in order to control Nosema infection in Iranian apiaries by the veterinary health officials.

    Keywords: Insect pathology, honey bee, Iran, Characterization
  • Mahsa Ghahramani, Roghaiyeh Karimzadeh, Shahzad Iranipour * Pages 393-404

    This study was conducted to determine distribution pattern and related parameters of spotted alfalfa aphid, Therioaphis maculata (Buckten), pea aphid, Acyrthosiphon pisum (Harris) and two coccinellid species (Coccinella septempunctata L. and Hippodamia variegata Goeze) in six alfalfa fields during two growing seasons, 2016 and 2017. Weekly sampling was started when alfalfa plants reached 10 cm in height and continued until harvest. Each field was divided into 20m×20m plots. Two samples per plot per sampling time were randomly taken using a 1 × 1 m quadrat, to count adult coccinellids. Twenty alfalfa stems (longer than 10cm) per plot were randomly cut and shaken eight times on a white pan to record the aphids' density. The aphids that fell into the pan were counted and recorded. The ratio of variance to mean, as well as Taylor’s power law (TPL) and Iwao’s patchiness index (IPI), were used to determine the spatial distribution patterns of the insects. The variance exceeded the mean on all sampling dates, which may imply an aggregative distribution. Aggregation was also confirmed by using regression coefficient of both TPL (parameter b) and coefficient of IPI (β), which both were significantly above unity. Correlation between aphid counts and those of the coccinellids indicated that there was a positive but weak relationship between predator and prey densities in the fields, although a weak correlation may imply that factors other than prey accessibility contribute to the spatial distribution of the predators. Using different statistical methods provides useful information about the spatial distribution and dispersal pattern of aphids and natural enemies in alfalfa fields, and this information can be used in the biological control of pests.

    Keywords: Distribution patterns, Taylor’ s power law, Iwao`s regression, aggregation
  • Sara Zarghami *, Masumeh Moghaddam Pages 405-409

    The quarantine pest, Dysmicoccus brevipes (Cockerell) (Coccomorpha: Pseudococcidae) is recorded for the first time on the roots of date tree (Phoenix dactylifera L.) from Ahvaz, Khuzestan province. The adult females and different nymphal instars were found on the aerial roots of date palms varieties during the hot and humid summerof summerof 2023. The pest establishment could represent a serious threat to many subtropical fruits, especially sugarcane, which is one of the strategic products in this area.

    Keywords: Hemiptera, Coccomorpha, Invasion, plant virus, vector
  • Amir Beiranvand *, Hamed Ghobari, Hossein Lotfalizadeh, Lida Fekrat, Mohammad Allahverdi, Fatemeh Romasi, Hossein Toulabi, Elnaz Hamidi, Oldřich Nedvěd, Piotr Ceryngier Pages 411-415

    Three ladybird (Coleoptera: Coccinellidae) species, Coccinella septempunctata L., C. undecimpunctata L. and Hippodamia variegata (Goeze), were recorded as hosts of Dinocampus coccinellae (Schrank, 1802) (Hymenoptera: Braconidae) in the Iranian provinces of Khuzestan and Kurdistan. Coccinella undecimpunctata is a new host of this parasitoid in the country and both provinces are its new distribution records. The rates of emergence of D. coccinellae from field-collected C. septempunctata and H. variegata were very low (below 1%), while C. undecimpunctata was parasitized to a much higher degree (26.7%).

    Keywords: Coleoptera, Coccinellidae, Natural enemy, new host, Parasitoid
  • Zubair Ahmed *, Haseeb Lalika, Imran Khatri Pages 417-420

    Trichodes sedlaceki sedlaceki Winkler is newly recorded from Beshgram, Chitral, KPK, Pakistan. Both the genus and the species are new to this region. Figures of the habitus and the aedeagus, along with a distributional map, are presented.

    Keywords: Trichodes sedlaceki sedlaceki, Coleoptera, Cleridae, Pakistan, First record