فهرست مطالب

اقتصاد شهری - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه اقتصاد شهری
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین فرهادی خواه، کرامت اله زیاری*، سیعد زنگنه شهرکی، ناصر رضایی صفحات 1-18
    امروزه باید منابع گردشگری را به عنوان یک محصول در نظر بگیریم که عرضه کنندگان آن سعی دارند در یک بازار رقابتی، کالای خود را به بهترین شکل ارائه دهند تا متقاضیان (گردشگران) کالای ارائه شده آنها را نسبت به سایر کالاها ترجیح دهند و این امر سبب رقابتی شدن بازار گردشگری شده است. کلان شهر تهران نیز با داشتن منابع و پتانسیل های مهم گردشگری از این قاعده مستثنی نیست و لازم است منابع و پتانسیل های گردشگری خود را شناسایی و با در نظر گرفتن وضعیت خود بین رقبا، آنها را اولویت بندی، تقویت و عرضه کند. در همین راستا پژوهش حاضر به دنبال بررسی وضعیت پتانسیل های گردشگری کلان شهر تهران نسبت به سایر کلان شهرهای کشور است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل متخصصان و مسئولان حوزه گردشگری است که با روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 15 نفر در این پژوهش شرکت کرده اند. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار Meta-SWOT استفاده شده است. بررسی های این پژوهش نشان داده اند از بین کلان شهرهای رقیب تهران در زمینه توسعه گردشگری، شهرهای زاهدان، بندرعباس، اهواز و اراک کمترین امتیاز رقابتی و شهرهای اصفهان، شیراز، مشهد و تبریز بیشترین امتیاز رقابتی را کسب کرده اند. همچنین نبود اولویت و اهمیت مقوله گردشگری بین تصمیم گیران و سیاست مداران، عامل تحریم های بین المللی، عامل تعارض فرهنگی گردشگران با فرهنگ بومی مهم ترین عامل ها و موانع کلان پیش روی توسعه گردشگری کلان شهر تهران هستند. ازجمله مهم ترین منابع و پتانسیل های کلان شهر تهران می توان به پتانسیل های سلامتی و پزشکی و مکان های ویژه تفریحی در جهت موفقیت و پیشبرد توسعه گردشگری کلان شهر تهران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری گردشگری، گردشگری شهری، کلان شهرهای ایران، کلان شهر تهران، متاسوات
  • لعیا جلیلیان، محمد تقی حیدری*، محسن احدنژاد روشتی صفحات 19-38
    صنعت گردشگری به عنوان یکی از سودآورترین صنایع خدماتی جهان، اولویت درآمد اقتصادی در کشورهای بسیاری است. در این مقاله، با توجه به اهمیت جایگاه کلیدی دولت در اقتصاد به دلیل اینکه دولت بازیگر اصلی در فرآیند سیاسی توسعه گردشگری است، نقش سیاست های اقتصادی آن بررسی می شود. تحقیق حاضر ازلحاظ هدف، از نوع کاربردی؛ ازلحاظ روش انجام، از نوع توصیفی - تحلیلی و ازلحاظ شیوه گردآوری اطلاعات، از نوع پیمایشی و روش مقطعی بوده و از مصاحبه به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شده است. منابع اطلاعاتی استفاده شده در این روش، مبانی نظری، پیشینه تحقیق، مشاهدات، مستندات، مصاحبه های عمیق با صاحب نظران، مدیران و کارشناسان باتجربه هستند. جامعه آماری بررسی شده شامل تمامی دست اندرکاران حوزه صنعت گردشگری است. نمونه آماری مصاحبه شده مشتمل بر 30 نفر از صاحب نظران علمی دانشگاهی و خبرگان در امر سیاست گذاری گردشگری و اقتصاد ایران بوده است. روش های نمونه گیری استفاده شده برای مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با افراد مصاحبه شونده، روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی و روش گلوله برفی هستند و تا مرحله اشباع نظری در موضوع مقاله انجام می شوند. تحلیل ساختاری بررسی ساختار عاملی بین متغیرهای مرتبه دوم بر متغیرهای مرتبه اول نشان می دهد ساختار عاملی بین متغیر مرتبه دوم توسعه گردشگری با متغیرهای مرتبه اول (توسعه کارآفرینی و فرصت های شغلی، رقابت بین مناطق مستعد، سرمایه گذاری دولت در بخش گردشگری، سیاست گذاری اقتصادی دولت در زمینه گردشگری، مشارکت حداکثری جامعه و بخش خصوصی) روابط علی معناداری دارند. در رابطه متغیر مرتبه دوم (توسعه گردشگری) با متغیر مرتبه اول، سیاست گذاری اقتصادی دولت در زمینه گردشگری (89/0=B) و رقابت بین مناطق مستعد (60/0=B) به ترتیب، در رتبه نخست و آخر قرار گرفتند. نتایج نشان می دهند مولفه سیاست گذاری اقتصادی دولت در زمینه گردشگری با ضریب 89/0، مولفه توسعه کارآفرینی و فرصت های اشتغال با ضریب 88/0 و مولفه سرمایه گذاری دولت در بخش گردشگری با ضریب 83/0 بیشترین تاثیر را در توسعه گردشگری در ایران دارند. همچنین مولفه مشارکت حداکثری جامعه و بخش خصوصی با ضریب 66/0 و مولفه رقابت بین مناطق مستعد با ضریب 60/0 کمترین تاثیر را در ارتقا و توسعه گردشگری دارند.
    کلیدواژگان: سیاست های اقتصادی، دولت، گردشگردی، موانع توسعه
  • مهدی شیرافکن لمسو*، جعفر قادری صفحات 39-52
    امروزه گردشگری با پیوندهای پسین و پیشین فراوان با سایر بخش های اقتصادی، یکی از پیش بران اقتصاد دنیا است. در این میان، توسعه گردشگری نیازمند تحقق پیش شرط هایی است که یکی از آنها امنیت است؛ ازاین رو، هدف این مطالعه، بررسی اثر ثبات سیاسی و کنترل فساد بر گردشگری است که از داده های 128 کشور در دوره زمانی 2020-2002 و از روش پویای پانل دیتا (GMM) استفاده شده است. نتایج به دست آمده از برآوردها نشان می دهند وقفه متغیر گردشگران ورودی به کشورها در کل کشورهای بررسی شده، کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه مثبت است. همچنین، ضریب شاخص ثبات سیاسی و کنترل فساد مثبت و معنادار بودند و نشان دادند به واسطه ثبات سیاسی و داشتن بروکراسی قدرتمند، مدیریت بهتر در محیط اقتصادی و سیاسی رقم می خورد و برقراری ثبات سیاسی منجر به تنش های بین المللی در کمترین حد خود می شود و چنین محیط هایی از دید گردشگران، مقصد گردشگری مطلوب است. همچنین، کشورهایی که ارتباطات بین المللی قوی دارند و برنامه مبارزه با فساد را جدی می گیرند و آن را اجرایی می کنند، احتمال ورود گردشگر به آن کشورها بالاتر است و گردشگران به احتمال بیشتری این کشورها را به عنوان مقاصد گردشگری انتخاب خواهند کرد. با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود کشورها سیاست ها و برنامه هایی را در راستای ارتقای ثبات سیاسی و کنترل فساد انجام دهند. کشورهایی با سرانه GDP پایین تر می توانند با افزایش سرمایه گذاری بر گردشگری (سهمی بیشتر از متوسط جهانی سرمایه گذاری گردشگری تقسیم بر تولید ناخالص داخلی) به رونق گردشگری خود کمک کنند.
    کلیدواژگان: گردشگری، ثبات سیاسی، کنترل فساد، روش پویای پانل دیتا (GMM)
  • حافظ مهدنژاد* صفحات 53-72
    مدل شهر هم گرا توانسته است مبانی نظری توسعه پایدار در شهرها را در عرصه عمل اجرایی کند و کارآمدی آن را به منصه ظهور برساند. شهر هم گرا به علت مشخصه مقیاس پذیری آن، قابلیت سازگاری و کاربست در مکان های گوناگون جغرافیایی و شهرهای مختلف اعم از توسعه یافته و درحال توسعه را دارد. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل نظری فرآیند تحقق پذیری شهر هم گرا برای بهره گیری سیاست گذاران و برنامه ریزان شهری در شهرهای کشور است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی-توسعه ای و روش آن، کیفی با تاکید بر روش فراترکیب است. جامعه آماری مربوط به کلیه پژوهش هایی است که از سال 2002 تا 2022 در ارتباط با موضوع شهر هم گرا منتشر شده است. حجم نمونه شامل 37 مقاله و مستندی است که براساس اصول دهگانه برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی انتخاب شده است. ابتدا 11 منبع با بررسی عنوان و 21 منبع با غربال گری چکیده حذف شدند، سپس محتوای 42 منبع از لحاظ محتوا و کیفیت تحلیل شد و درنهایت، 37 مقاله برای تجزیه وتحلیل نهایی انتخاب شدند. بیشترین تراکم مقالات و منابع مربوط به بازه زمانی 2013-2021 است؛ به طوری که بیش از 70 درصد از مقالات انتخاب شده (27 مورد) مربوط به آن است. ضریب کاپای کوهن برای سنجش پایایی درونی و کیفیت برابر با 756/0 با سطح معناداری 000/0 به دست آمد. این رقم نشان دهنده توافق معتبر و مناسب است؛ زیرا بالاتر از 6/0 است. نتایج پژوهش بیان کننده 125 کد در رابطه با شهر هم گرا است که در دوازده مقوله متشکل از دوره مهم تاریخی، برندهای شهر هم گرا، رویکرد (یکپارچه، فراگیر، پاسخگو)، گفتمان توسعه (نهادی، زیست محیطی، فضایی، اجتماعی - فرهنگی و اقتصادی)، عوامل علی، پیامدها (استفاده 100 درصد از انرژی های تجدیدپذیر، کربن صفر، پسماند صفر، برندسازی محلی، پارک های بادی برای تامین برق در محله، بازیافت پسماند غذایی به عنوان بیوگاز برای تولید برق و گرما، مدیریت آب باران از راه بام های سبز، برکه ها، تالاب ها و کانال های آب باران، سبزشدن نمای ساختمان ها، فناوری محورکردن زهکشی آب، ساخت لانه های امن برای پرندگان، اولویت بالای طراحی مسیرهای عابران پیاده و دوچرخه سواری، اقتصاد مبتنی بر صدور فناوری های پاک، حفظ و ارتقای تنوع زیستی، غذای پایدار و محلی و غیره) راهبردها، فرآیند اجرایی، مولفه های کلیدی، سیاست گذاری و برنامه ریزی، کنشگران و و بازیگران در نهایت دانش مورد نیاز دسته بندی شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شهر هم گرا، رویکرد شهر هم گرا، Bo01، فراترکیب
  • طاهر پریزادی، علی شماعی*، فرشاد تقی پور صفحات 73-92
    بازار زمین و مسکن ازجمله بازارهایی است که در ایران طی دهه های گذشته همواره محملی برای سوداگری و تورم قیمت ها بوده است. این پژوهش به منظور شناسایی و اولویت بندی اهداف توسعه زمین و مسکن و کنشگران کلیدی برنامه ریزی و مدیریت زمین و مسکن در کلانشهر تهران و ارائه راهبردهای کنترل و ساماندهی بازار زمین و مسکن تهیه شده است. نوع پژوهش، کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، اساتید و کارشناسان امور شهری بوده که از روش نمونه گیری هدفمند داده ها و اطلاعات، کیفی و کمی و براساس نیاز پژوهش از روش دلفی به دست آمده است. برای تجزیه داده ها از نرم افزار Mactor استفاده شده است. طبق نتایج به دستآمده، از میان اهداف توسعه زمین و مسکن به ترتیب اهمیت، کنترل قیمت زمین، تولید مسکن، کنترل قیمت مسکن، توزیع مسکن و کنترل بازار زمین و مسکن (عرضه و تقاضا)، سرمایه گذاری مسکن، کیفیت مسکن، تامین خدمات اساسی و اعطای تسهیلات اعتباری درخور توجه کنشگران بوده اند. مهم ترین کنشگران از لحاظ نقش تاثیرگذاری، تاثیرپذیری، هم تاثیرگذار و هم تاثیرپذیر و خنثی بهترتیب بانک های خصوصی و مجلس شورای اسلامی (غیرمستقیم)، معاونت عمرانی و دفاتر استانداری، سازمان ملی زمین و مسکن و کنشگران خنثی سازمان مجری ساختمان های دولتی و ادارات منابع طبیعی شهرستان و... معرفی شدند.
    کلیدواژگان: سوداگری، زمین، مسکن، کنشگران، کلان شهر تهران
  • حجت الله میرزائی*، علی جعفری شهرستانی، سعید خضر صفحات 93-102
    منابع وصولی توسط شهرداری های مناطق شهری تهران، حدود نیمی از کل منابع وصولی این نهاد را تشکیل می دهد. در این مطالعه، به شناسایی و تعیین عوامل موثر بر منابع وصولی شهرداری های مناطق 22گانه تهران، طراحی مدل و تخمین ضرایب اثرگذاری با استفاده از روش اقتصادسنجی حداقل مربعات تعمیم یافته امکان پذیر و تصحیح خطای استاندارد داده های تابلویی برای داده های فصلی در دوره زمانی 1399-1395 پرداخته شده است. براساس یافته های این مطالعه، منابع وصولی شهرداری های مناطق، عمدتا وابسته به رونق بخش ساختمان (تعداد معاملات مسکن، تعداد پروانه های ساختمانی صادره و قیمت زمین) با شدت قابل توجه و وضعیت جمعیت ساکن در منطقه (تراکم جمعیت) است؛ بنابراین، با توجه به اینکه سهم هزینه صدور پروانه ساختمانی در مناطق شمالی از کل هزینه های تولید مسکن در مقایسه با همین سهم در مناطق جنوبی، بسیار کوچک است (به علت اختلاف قابل توجه قیمت زمین در مناطق شمالی و جنوبی شهر) و همچنین، وجود انحراف معنی دار در قیمت منطقه ای املاک (دفترچه مرجع تعیین قیمت عوارض) از شاخص متناظر مبتنی بر قیمت بازار، پیشنهاد می شود به سیاست افزایش قیمت پروانه های ساختمانی، به ویژه در دوره های رونق با هدف افزایش درآمدهای شهرداری تهران و همچنین، باز توزیع ثروت و سرمایه گذاری در بخش مسکن میان مناطق مختلف شهری توجه شود.
    کلیدواژگان: داده های تابلویی، بخش ساختمان، تراکم جمعیت، شهرداری، عوارض شهری
|
  • Hossein Farhadikhah, Keramatollah Ziari *, Saeid Zanganeh Shahraki, Naser Rezaei Pages 1-18
    Today, we should consider tourism resources as a product whose suppliers try to present their goods in the best way in a competitive market so that applicants (tourists) prefer their offered goods over other goods and this has made the tourism market more competitive. The metropolis of Tehran is not exempted from this rule by having important tourism resources and potential and it is necessary to identify its tourism resources and potential and consider its position among competitors, prioritize, strengthen and supply them. In this regard, the current research seeks to investigate the tourism potentials of the Tehran metropolis compared to other metropolises of the country. This research is part of applied research in terms of its purpose, and in terms of method, it is part of descriptive-analytical research. The statistical population of this research includes experts and officials in the field of tourism, 15 of whom participated in this research using the snowball sampling method. Meta-SWOT software was used to analyze the research data. The investigations of this research have shown that among Tehran's rival metropolises in the field of tourism development, the cities of Zahedan, Bandar Abbas, Ahvaz, and Arak have the lowest competitive points, and the cities of Isfahan, Shiraz, Mashhad, and Tabriz have the highest competitive points. Also, the lack of priority and importance of the tourism category among decision-makers and politicians, the cause of international sanctions, and the cause of cultural conflict between tourists and local culture are the most important factors and major obstacles to the development of tourism in the Tehran. Among the most important resources and potentials of the Tehran metropolis, we can mention health and medical potentials and special recreational places for the success and promotion of tourism development of the Tehran metropolis. Among the most important resources and potentials of Tehran metropolis, we can mention health and medical potentials and special recreational places for the success and promotion of tourism development of the Tehran metropolis.
    Keywords: Tourism competitiveness, Urban Tourism, Iranian Metropolises, Tehran Metropolis, Meta-SWOT
  • Laaya Jalilian, Mohamad Taghi Heydari *, Mohsen Ahadnejad Pages 19-38
    The tourism industry, as one of the most profitable service industries in the world, is the priority of the economic income of many countries. In this article, due to the importance of the key position of the government in the economy and because the government is the main player in the political process of tourism development, the role of its economic policies is examined. In terms of purpose, this research is of applied type, in terms of conducting method, it is of descriptive-analytical type, and in terms of data collection method, it is survey type. The cross-sectional method and interview are used as data collection tools. The sources of information used in this method are theoretical foundations, research background, observations, documents, and in-depth interviews with experienced managers and experts. The statistical population under investigation is all those involved in the field of the tourism industry. The statistical sample interviewed was 30 academic experts, experts in tourism policy and Iran's economy. The sampling method used for the in-depth semi-structured interview with the interviewees was the judgmental purposeful sampling method and the snowball method, and it is carried out until the theoretical saturation stage in the subject of the article. Structural analysis of examining the factor structure between the second-order variables and the first-order variables shows that the second-order variable (tourism development) and the first-order variables (entrepreneurship development and job opportunities, competition between potential areas, government investment in the tourism sector, economic policies of the government in the field of tourism, maximum participation of society and the private sector) have significant causal relationships. In the relationship between the second-order variable (tourism development) and the first-order variable, the government's economic policy in the field of tourism (B=0.89) and competition between susceptible regions (B=0.60) were identified as the first and last rank respectively. The results show that the government's economic policy component in the field of tourism with a coefficient of 0.89, the component of entrepreneurship development and employment opportunities with a coefficient of 0.88, and the component of government investment in the tourism sector with a coefficient of 0.83 have the greatest impact on the development of tourism in Iran. have. Furthermore, the component of the maximum participation of the community and the private sector with a coefficient of 0.66, and the component of competition between susceptible areas with a coefficient of 0.60 have the least effect on the promotion and development of tourism.
    Keywords: Economic Policies, Government, Tourism, development obstacles
  • Mehdi Shirafkan Lamsu *, Jafar Ghaderi Pages 39-52
    Nowadays, tourism is one of the pioneers of the world economy because of its many backward and forward linkages with other economic sectors. Meanwhile, the development of tourism requires the fulfillment of preconditions one of them is security. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of political stability and corruption control on tourism. To achieve the purpose of this study, the dynamic panel data (GMM) method has been used for 128 countries in the period 2002 to 2018. The results of the study show that the lag of arrival tourists to the countries variable is positive in all the studied countries, developed and developing countries. Also, the coefficient of political stability and control of corruption indicators were positive and significant. These results showed that political stability and strong bureaucracy lead to better management in the economic and political environments and international tensions to be minimized. Such environments will be desirable destinations for tourists. Also, in countries that have strong international linkage and trade and take the control corruption program seriously and implement it, the possibility of tourists entering them is higher, and tourists are more likely to choose these countries as tourist destinations. According to the results, it is suggested that countries implement policies and programs to promote political stability and control corruption. Countries with lower GDP per capita can help their tourism boom by increasing investment in tourism (higher than the global average share of tourism investment divided by GDP).
    Keywords: Tourism, Political Stability, Corruption Control, GMM
  • Hafez Mahdnejad * Pages 53-72
    The Symbio City is one of the models that has been able to implement the theoretical foundations of sustainable development in the field of practice and has brought its efficiency to the fore. Symbio City can adapt and be used in different geographical locations and different cities, both developed and developing due to its scalability characteristic. Based on this, the purpose of the current research is the theoretical model presentation of the realization process of the Symbio City to be used by policymakers and urban planners in the country. The current research is of a practical-developmental type and its method is qualitative with an emphasis on the Meta-synthesis method. The statistical community is related to all the research that has been published from 2002 to 2022 regarding the subject of Symbio City. The sample size includes 37 articles and documents that were selected based on the ten principles of the Critical Assessment Skills Program. First, 11 by examining the title and 21 sources by screening the abstract sources were removed, then the content of 42 sources was analyzed in terms of content and quality, and finally, 37 articles were selected for the final analysis. The highest concentration of articles and sources is related to the period of 2013-2021, so more than 70% of the selected articles (27 cases) are related to this period. Cohen's kappa coefficient to measure internal reliability and quality was equal to 0.756 with a significance level of 0.000. This number shows valid and appropriate agreement because it is higher than 0.6. The results of the research show 125 codes related to the Symbio city, which are divided into twelve categories consisting of important historical period, Symbio city brands, approach (integrated, inclusive, and responsive), development discourse (institutional, environmental, spatial, socio-cultural, and economic), causal factors, consequences (100% use of renewable energies; zero carbon; zero waste; local branding; wind parks to provide electricity in the neighborhood; recycling of food waste as biogas to produce electricity and heat; rainwater management through green roofs, ponds, wetlands and rainwater canals; greening of building facades; technology-oriented water drainage; construction of safe nests for birds; high priority of designing pedestrian and bicycle routes; economy based on the export of clean technologies, preservation and promotion of biodiversity, sustainable and local food, etc.) strategies, implementation process, key components, policy making and planning, activists and finally the required knowledge.
    Keywords: Symbio City, Symbio City Approach, Sustainable Development, Bo01, Meta-synthesis
  • Taher Parizadi, Ali Shamai *, Farshad Tagipour Pages 73-92
    Collection resources by the municipalities of Tehran's urban areas constitute a significant share (45%) of the total collection resources of this institution. The main purpose of this study is to identify and determine the effective factors on the collection resources of the 22 districts of Tehran, design the model, and estimate the effect coefficients using FGLS and PCSE econometric methods using seasonal data from 2015 to 2019. Based on the findings, the collection resources of the municipalities of the regions are mainly dependent on the boom in the construction sector (the number of housing transactions, the number of building permits issued, and the price of land) with significant intensity and the state of the population living in the region (population density). According that the share of the cost of issuing a building permit of the total cost of housing production in the northern regions compared to the same share in the southern regions is very small (due to the significant difference in land prices in the northern and southern regions of the city) and also the significant deviation in the regional real estate price (the reference book for determining the price of tolls) from the corresponding index based on the market price, it is suggested that the policy of increasing the price of building permits should be considered, especially in periods of prosperity to increase the revenues of Tehran Municipality and also Redistribution of wealth and investment in the housing sector among different urban areas.
    Keywords: Panel Data, building sector, population density, Municipality, urban taxes
  • Hojjatollah Mirzaei *, Ali Jafari Shahrestani, Saeed Khezr Pages 93-102
    Collection resources by the municipalities of Tehran's urban areas constitute a significant share (45%) of the total collection resources of this institution. The main purpose of this study is to identify and determine the effective factors on the collection resources of the 22 districts of Tehran, design the model, and estimate the effect coefficients using FGLS and PCSE econometric methods using seasonal data from 2015 to 2019. Based on the findings, the collection resources of the municipalities of the regions are mainly dependent on the boom in the construction sector (the number of housing transactions, the number of building permits issued, and the price of land) with significant intensity and the state of the population living in the region (population density). According that the share of the cost of issuing a building permit of the total cost of housing production in the northern regions compared to the same share in the southern regions is very small (due to the significant difference in land prices in the northern and southern regions of the city) and also the significant deviation in the regional real estate price (the reference book for determining the price of tolls) from the corresponding index based on the market price, it is suggested that the policy of increasing the price of building permits should be considered, especially in periods of prosperity to increase the revenues of Tehran Municipality and also Redistribution of wealth and investment in the housing sector among different urban areas.
    Keywords: Panel Data, Building Sector, Population Density, Municipality, Urban Taxes