فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای سیاسی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1402)

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید کیانی*، پرویز حسین طلایی صفحات 1-26

    به دنبال انقراض تدریجی سلسله سلوکی که قلمرو آن در دو قدرت اشکانیان در شرق و رومی ها در غرب، به تحلیل رفت؛ اشکانیان با رومی ها هم مرز شدند. مرزهای مشترک این دو قدرت، باعث به وجود آمدن درگیرهایی بین آن ها شد؛ رومی ها با توجه به مشکلات داخلی اشکانیان توانستند بر مناطق ژئوپلیتیک مانند بین النهرین دست پیدا کنند. پس از انقراض اشکانیان، قلمرو آن ها به همراه مرده ریگ درگیرهایشان با روم به ساسانیان انتقال پیدا کرد. ساسانیان از همان ابتدا چون خواهان تسلط بر سرزمین های شرق فرات و بیرون راندن رومی ها ازآنجا بودند، سیاست تهاجمی را در پیش گرفته و به فتح این سرزمین ها در مقاطع مختلف پرداختند. ازجمله شهرهای مهمی که در شمال بین النهرین قرارگرفته بودند، باید به شهر نصیبین اشاره کرد، این شهر باستانی در بین النهرین علیا و در منطقه ای که بعد از ورود مسلمانان به نام جزیره(منطقه میان دجله و فرات) معروف گشت، قرارگرفته است. بر همین اساس، پژوهش حاضر در تلاش است تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسنادی به بررسی و تحلیل جغرافیای تاریخی شهر نصیبین از منظر کارکردهای سیاسی، اقتصادی و ژئوپلیتیکی بپردازد. نتایج به دست آمده از پژوهش حاکی از آن است که شهر نصیبین یکی از کانون های اصلی جنگ های ایران و روم در دوره ساسانی بود؛ چنان که این شهر از سویی دسترسی به آن به منزله در دست داشتن بین النهرین و آسیای صغیر بود و از دیگر سو نصیبین در مرزهای ایران و بیزانس واقع شده و جزو نقاطی به شمار می آمد که ترانزیت کالا در آنجا انجام می شد، بنابراین هم ایران و هم بیزانس ازلحاظ سیاسی، اقتصادی و حتی مذهبی نمی خواستند تسلطشان را بر این شهر از دست بدهند؛ بنابراین از دست دادن چنین شهری به عنوان تغییری عمده در توازن قدرت در بین النهرین محسوب می شد، چنان که ایران و بیزانس حاضر به از دست دادن این شهر نبودند و به همین خاطر درگیری های ممتدی میان آن ها به وجود آمد که به مرور تحلیل قدرت دو امپراتوری را به دنبال داشت.

    کلیدواژگان: بین النهرین، شهرهای مرزی، نصیبین، ساسانیان، بیزانس
  • کاظم ذوقی بارانی*، سیروس احمدی نوحدانی، ریحانه صالح آبادی صفحات 27-53
    مسابقات جام جهانی فوتبال یکی از مهمترین رویدادهای ورزشی است که دارای ابعاد فراوانی میباشد ودر بعد سیاسی  محل کنش و واکنش های میان قدرت ها، کشورها ، مکاتب وبازیگران سیاسی در ابعاد ملی، منطقه ای و بین المللی است. لذا لازم است از منظر جغرافیای سیاسی به آن پرداخت و ابعاد موثر این مسابقات در دو بخش فضا و سیاست را مورد بررسی و تحلیل قرار داد. دراین پژوهش که از نظر هدف بنیادی نظری است بیش از100  مورد از موارد همپوشانی مفاهیم جغرافیای سیاسی و جام جهانی فوتبال بین سالهای1930تا2022 از بین اسناد و مدارک علمی معتبر و اخبار کشف و شناسایی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد زمانی که یک تیم فوتبال موفق به راه یابی ، پیروزی ویا شکست در مسابقات می شود، بازیگران سیاسی از این امر در جهت افزایش قدرت، پیروزی در انتخابات، برانگیختن احساسات ملت و افزایش همبستگی داخلی و ایجاد نیروهی همگرا و واگرا بهره می برند در واقع مفاهیم قدرت،رقابت ،فضای جغرافیایی ،جنگ، صلح، احساسات میهن دوستی، هویت، نیروهای واگرا و همگرا، تنش و انزوای ژئوپلیتیکی بین مسابقات جام جهانی فوتبال و دانش جغرافیای سیاسی همپوشانی دارند.
    کلیدواژگان: جام جهانی فوتبال، ژئوپلیتیک ورزش، جغرافیای سیاسی
  • حسین ربیعی* صفحات 54-83
    مرزها همان اندازه که سدی برای جدایی و تعیین حد و حدود هستند، می توانند محلی برای کنش و تعامل مردمان و پلی برای ارتباط ساکنان دو طرف مرز باشند. در گوشه و کنار جهان بسته به تاریخ، سنت ها، فرهنگ مردمان و از همه مهم تر سیاست حکومت‏ها، گونه‏های مختلفی از مرزداری دیده می‏شود. شیوه اداره مرز ایران و ترکمنستان باوجود تاریخ نسبتا طولانی فرازوفرودهای بسیاری داشته است. پیش از استقلال ترکمنستان این مرز از سوی شوروی مرز ایدئولوژیک تلقی می‏شد که به شدت محافظت و کنترل می‏شد. در ابتدای استقلال ترکمنستان باهدف برقراری تعامل دوطرفه بین ایران و ترکمنستان توافقاتی برای گذر مرزی ساکنان دو سوی مرز انجام شد که در سال های اخیر از سوی ترکمنستان لغو شده و در حال حاضر دوباره محدودیت‏های زیادی برای رفت وآمد مرزنشینان وضع شده است. این مقاله عوامل و زمینه‏های این فرازوفرود را بررسی کند. به این منظور ابتدا مباحث نظری در مورد مطالعات مرزی و مدیریت مرز طرح می‏شود و سپس نمونه‏هایی از واقعیت‏های مدیریت مرز در این منطقه بررسی می‏شود. فرضیه مقاله این است که سیاست‏های داخلی ترکمنستان بیشترین تاثیر را بر وضعیت فعلی داشته است. این مقاله از طریق مشاهده میدانی، مصاحبه با مرزبان‏ها و ساکنین مرز و نیز برخی آمار و ارقام کتابخانه ای جریان مرزبانی را در این مرز تحلیل می‏کند. این بررسی نشان داد که سیاست‏های انزواطلبانه ترکمنستان به همراه میراث تاریخی - تمدنی این کشور اصلی ترین عامل در تنگناهای اقتصادی، برقرار نشدن روابط مرزنشینان با همدیگر و امنیت مرز بوده است.
    کلیدواژگان: مرز، ایران، ترکمنستان
  • فرزاد سلطانی*، ابراهیم ضرغامی، مهدی جاودانی مقدم صفحات 84-113
    استراتژی دریایی یکی از مهم ترین ابعاد استراتژی ملی قدرت های بزرگ به حساب می آید. این مساله اگرچه با تحول ماهوی قدرت در سیاست جهانی، اهمیتی را که آلفرد ماهان در «تاثیر و نفوذ قدرت دریایی در تاریخ» مطرح کرده بود را از دست داده است اما در دو دهه اخیر مجددا به عرصه رقابت ژئوپلیتیک قدرت های بزرگ بازگشته است. در این میان، حوزه ایندوپاسفیک و شکل گیری گروه بندی های جدیدی مانند کواد و آکوس در آن را می توان نقطه عزیمت جدیدی در بازی قدرت های جهانی دانست. در این راستا، این مقاله به این سوال اصلی پرداخته است که حوزه ایندوپاسفیک چه جایگاهی در معادلات ژئوپلیتیک قدرت های دریایی با تاکید بر گروه بندی های کواد و آکوس دارد؟ یافته های این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته نشان دهنده انتقال تدریجی مرکز ثقل اقتصاد و سیاست جهانی از اقیانوس اطلس به اقیانوس هند-آرام است که در پرتو ائتلاف بندی های نظامی و امنیتی جدید به تشدید رقابت و تنش میان قدرت های بزرگ دریایی منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: استراتژی قدرت دریایی کواد، آکوس، آمریکا، چین
  • جواد حمیدی راوری، فرهاد حمزه*، علی بیژنی صفحات 114-148

    همواره در معادلات منطقه ای جغرافیایی ، بازیگران منطقه ای در تلاشند قلمرو ژئوپلیتیکی خود را گسترش دهند . در این میان همواره کشورهای ترکیه ، عربستان ، قطر و ایران در راستای افزایش نفوذ و قدرت گیری در این معادلات هر یک از تاکتیک های خاص و گروه های مختلف استفاده نمودند که در این زمینه در طی سال های اخیر حزب الله لبنان که از مهمترین همپیمانان جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود ، توانسته به پیروزی های چشم گیری دست پیدا کند و به موازنه آن جایگاه ژئوپلیتیکی ایران را نیز گسترش دهد . در همین زمینه پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی به قدرت منطقه ای حزب الله در ارتقاء جایگاه ژئوپلیتیک ایران پرداخته است . جامعه آماری پژوهش از کلیه کارشناسان نظامی و ژئوپلیتیک تشکیل شده که حجم نمونه آن تعداد 40 نفر تخمین زده شد .در راستای تحلیل یافته ها نیز از آزمون های بینومال تست ، میانگین و همبستگی پیرسون در نرم افزار spss استفاده گردید . پرسش اصلی پژوهش حاضر این مساله است که چه رابطه ای میان قدرت منطقه ای حزب الله و ارتقاء جایگاه ژئوپلیتیک ج ا ایران وجود دارد؟ نتایج نشان داد که میان قدرت منطقه ای حزب الله و خروج نیروهای آمریکایی از خاورمیانه و کاهش نفوذهای عربستان ، اسرائیل ، امارات و قطر رابطه مستقیمی وجود دارد و افزایش قدرت حزب الله پیروزی ایران در بحران سوریه و معادلات سیاسی منطقه خاورمیانه را در پی داشته است .

    کلیدواژگان: بحران، ژئوپلیتیک، حزب الله لبنان، جمهوری اسلامی ایران
  • محمد رئوف حیدری فر*، نگین رسولی صفحات 149-182
    استراتژی و هنجار امریکا در بخش سیاسی در برخورد با کشورها به شکل یکسانی نیست و دارای ماهیتی متفاوت می باشد؛ استراتژی ایالات متحده در خاورمیانه به عنوان یکی از مستعدترین مناطق ژئوپلیتیکی و ژئواکونومی نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. مذاهب متفاوت، منابع نفت و گاز، تشکیل کشور اسرائیل(رژیم صهیونیستی)، رقابت های منطقه ای و جهانی قدرت های بزرگ مانند چین و روسیه، مسائل هسته ای ایران و غیره سبب شده امریکا در معادلات بین المللی خود توجه بیشتری به خاورمیانه داشته باشد. در این پژوهش علت تغییر و تنوع استراتژی های ایالات متحده امریکا در قبال خاورمیانه با محوریت ایران بررسی می شود. روش پژوهش از نوع توصیفی - میدانی می باشد و فرضیات آن با استفاده از روش آماری همبستگی اسپرمن، مدل نزدیک ترین فاصله تا راه حل ایدئال(topsis) و ژئوکالچر شیعه و تنظیم پرسش نامه موردبررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد آنچه بیش از همه موجب اتخاذ استراتژی های متفاوت امریکا و پافشاری به ماندن در خاورمیانه‏شده مسئله تامین انرژی فعلی و آتی خود برای صنایع این کشور(sig=0.304) می باشد؛ هم چنین ازنظر وزن ژئوپلیتیکی در میان کشورهای خاورمیانه این ایران(Di=0.14356) است که بیشترین توجه استراتژیک امریکا را به خود جلب کرده است، به عبارت دیگر بزرگ ترین کشور مانع درراه رسیدن به اهداف امریکا، ایران می باشد. درنهایت ژئوکالچر شیعه یکی از مهم ترین عواملی است که موجب می شود سیاست های امریکا(به ویژه در خصوص کشور اسرائیل، بازار انرژی و حضور رقبای روس و چینی) در منطقه به ویژه در کشورهای شیعه نشین با مشکلات عدیده ای روبرو شود.
    کلیدواژگان: راهبرد، امریکا، ایران، ژئوکالچر، همبستگی اسپرمن
  • مجید غلامی، رحیم گلبارانی*، افسانه ملک حسینی صفحات 183-208
    یکی از چالش های جدی جغرافیای سیاسی ایران، مساله آب و وضعیت بحرانی مدیریت منابع آبی در بخش کشاورزی کشور است. عدم مدیریت بهینه منابع آب به عنوان نهاده اصلی بخش کشاورزی، چالشی اساسی بر سر راه تحقق کشاورزی پایدار در جغرافیای سیاسی ایران است. راهکارهای مختلفی برای این چالش جدی پیشنهاد شده است که در بیشتر موارد، به اصلاح روند حکمرانی در مدیریت منابع آب در ایران تاکید دارند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی چالش های حکمرانی آب در بخش کشاورزی در جغرافیای سیاسی ایران است. روش پژوهش حاضر روش ترکیبی و حل مساله است. جامعه آماری این پژوهش حل مساله، شامل کارکنان سازمان آب منطقه ای، جهاد کشاورزی، امور آب و اساتید و دانشجویان صاحب نظر در مساله حکمرانی آب در بخش کشاورزی است که به وسیله نمونه گیری غیراحتمالی و به شکل هدفمند انتخاب شدند. در مجموع 90 پرسش نامه محقق ساخته که حاصل مصاحبه حضوری با هفت کارشناس خبره حوزه حکمرانی آب در بخش کشاورزی کشور بود، در میان جامعه مورد مطالعه توزیع شد که پس از گردآوری آن ها 83 پرسش نامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های گردآوری شده در دو بخش آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی(تحلیل عاملی اکتشافی) به کمک نرم افزار، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج پژوهش، چالش های حکمرانی آب در بخش کشاورزی ایران در شش عامل شامل چالش های اجتماعی، سیاسی، اداری و قانونی، تمرکزگرایی، غفلت از دانش بومی و نهادهای محلی و چالش های طبیعی و جمعیتی خلاصه شدند که در مجموع 35/60 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. در این بین چالش های اجتماعی بیشترین (63/25) و چالش های طبیعی و جمعیتی کمترین (46/4) سهم را در تبیین واریانس کل متغیرهای تحت بررسی داشته است. همچنین با توجه به ماهیت مشارکتی حکمرانی و نتایج این پژوهش در چالش های اجتماعی، پیشنهاد شد نقش ها و اختیارات کنشگران درگیر در حکمرانی آب با دقت تعیین و ظرفیت سازی ذینفعان با جدیت در دستور کار برای بهبود حکمرانی مدیریت منابع آب در بخش کشاورزی ایران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کشاورزی، حکمرانی آب، چالش، مدیریت آب، جغرافیای سیاسی ایران
  • علیرضا محرابی، سروش فرش چین*، محمدرضا جوفار صفحات 209-227
    گرچه در مطالعات و وقایع امروز ، نقش و مفهوم مرز، به خصوص در حوزه اتحادیه اروپا در حال تبدیل شدن به یک مفهوم انتزاعی است، اما نحوه حکمرانی خارجی، هنوز در بسیاری از مناطق جهان تنش های بالقوه و بالفعلی را در کشورهای دو سوی مرز به همراه داشته است.  این پژوهش با بررسی مولفه های هویتی، فرهنگی، مذهبی، اقتصادی و... تصویر بهتری از سوال اصلی این پژوهش ارائه می دهد. سوال اصلی این پژوهش، درک ژئواستراتژیک ایران از عراق است که برای پاسخ به سوال مطرح شده در تحقیق از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده و در جهت این منظور، از منابع کتابخانه ای بهره برده شده است. در این تحقیق، متغیرهای 1. زبان، قومیت و مذهب، 2. سازمان سیاسی- اقتصادی- نظامی، 3. مزیت سرزمینی و 4.نمادهای قومی و آرمان(اندیشه) مورد تحلیل و ارزیابی قرارگرفته اند. در بررسی وضعیت اتخاذ تصمیمات سیاسی مبتنی بر ژئواستراتژی ایران در قبال عراق، سه عامل، وضعیت خنثی و یا همگرا برای ایران دارد، درحالی که تنها در یک مولفه، وضعیت واگرا است، از طرف دیگر کشور عراق از واگرایی در سه مولفه و تنها حالت خنثی در یک مولفه بهره می برد، با این شرایط، توجه به تنها عامل واگرا در دو کشور، یعنی زبان، قومیت و مذهب، باید موردتوجه جدی هر دو کشور باشد، عاملی که برای ایران در حالت عادی آن چنان نگران کننده نیست، اما درصورتی که در عراق شرایط استقلال این اقلیت‏ها ممکن شود، می تواند امنیت ملی ایران را نیز تهدید کند.
    کلیدواژگان: انسجام سرزمینی، درک ژئواستراتژیک، اندیشه دولت
|
  • Vahid Kiyani *, Parviz Hossein Talaee Pages 1-26

    Following the gradual extinction of the Seleucid dynasty, whose territory was weakened by the Parthian powers in the east and the Romans in the west; The Parthians bordered the Romans. The common borders of the two powers led to conflicts between them; Due to the internal problems of the Parthians, the Romans were able to gain access to geopolitical regions such as Mesopotamia. After the extinction of the Parthians, their territory was transferred to the Sassanids along with the death of their conflict with Rome. The results of the research indicate that the city of Nasibin was one of the main centers of the Iran-Rome wars in the Sassanid period; As the access to it was considered to be in the possession of Mesopotamia and Asia Minor, and on the other hand, Nasibin was located on the border of Iran and Byzantium and was considered as one of the places where the transit of goods took place. Therefore, both Iran and Byzantium did not want to lose control of the city politically, economically, or even religiously. Therefore, the loss of such a city was considered as a major change in the balance of power in the Miyanrodan, As Iran and Byzantium were not willing to lose this city, and because of this, there were continuous conflicts between them, which gradually led to the weakening of the power of the two empires.

    Keywords: Mesopotamia, Border Cities, Nasibin, Sassanids, Byzantines
  • Kazem Zoghi Barani *, Sirous Ahmadi Nohadani, Reyhane Saleh Abadi Pages 27-53
    Sport organizes and enhances the morale of players and spectators and is an integral part of human life. Sport is influenced by the politics and decisions of political actors and also affects politics at the local, national, regional and international levels, so it is necessary to address it from the perspective of political geography and examine the effective dimensions of sport in both space and politics. And contract analysis. There are constant links between sport, athlete, spectator, place and politics. The FIFA World Cup is a showcase of action and reaction between powers, countries and schools on a national, regional and international scale. When a national football team succeeds in navigating or winning a tournament, political actors use that victory to increase power, win elections, arouse the nation's sentiment, and increase internal solidarity. This research is theoretical in terms of basic purpose and descriptive-analytical method. The findings are provided by referring to library sources (Internet, books, etc.) and 96 cases of overlapping concepts of political geography and the World Cup using the method. Hermonetics has been discovered and identified from scientific documents and news. Findings show the main geopolitical concepts in the World Cup including: countries, players, coaches, spectators, sports media and political actors in national and international dimensions with the concepts of war, peace, patriotism, identity Divergent and convergent forces are geopolitical, geopolitical tensions and isolation. In the field of geopolitics, the concepts of World Cup, FIFA, football players, national team, hosting, match, group, competition for hosting, power, stadium, team tactics and football field with concepts of geopolitical field such as: world geopolitical system, UN, actors Geopolitics, country, geopolitical weight promotion, geopolitical competition, geopolitical region, geopolitical competition, power, geographical space, geopolitical strategy and geopolitical competition space correspond.
    Keywords: FIFA World Cup, sports geopolitics, Political geography
  • Hossein Rabiei * Pages 54-83
    Borders, as much as a barrier to delineation and separation, can be a factor in the action and interaction of the frontiersman and the bridge to connect the inhabitants of the two sides of the border. Depending on the policy of governments, there are different forms of bordering in the world. Despite a relatively short history, the border issues between Iran and Turkmenistan have been many fluctuations. Prior to the independence of Turkmenistan, the Soviet border were ideological border and were heavily protected and controlled. At the beginning of the independence of Turkmenistan, an agreement was reached with the aim of establishing bilateral engagement for the passage of residents across the border, and there are now many restrictions on the movement of the border residents. This article tries to examine the factors and background of this fluctuations. At first, theoretical discussions on border studies and border management are presented, and then some examples of border management realities in the region are described. Turkmenistan's domestic policy seems to have had the greatest impact on the current situation.This article, by observing the field, interviews border guards and border residents, as well as some library data, analyzes the borderline flow on this frontier.
    Keywords: Boundary, Iran, Turkmenistan
  • Javad Hamidi Ravari, Farhad Hamze *, Ali Bijani Pages 114-148

    nowadays , efforts to improve national security are among the concerns of governments and basic bases of their foreign policy .in this context , the actors in the region are trying to expand their geopolitical realm in recent years this approach has been based on aggressive realist theory and support of militias and people groups in different countries in recent years .in the meantime , the countries of turkey , saudi arabia , qatar and iran have used special tactics and different groups in order to increase penetration and power in these equations . ~~~ in this context , in recent years , lebanon 's hezbollah , which is one of the allies of islamic republic of iran , has been able to achieve victory and its balance can expand its geopolitical position .in this regard , the present study has been conducted with descriptive - analytical and applied approach to the power of ای region in improving the geopolitics of iran .the population of the study consists of all military and geopolitical experts , whose sample size was estimated to be 40 .in order to analyze the data , test - retest , pearson correlation and pearson " s correlation were used .the main question of this research is : what is the relationship between the power of the islamic republic of allah and the promotion of geopolitics of iran ?the results showed that there is a direct relationship between the power of the حزب and the withdrawal of american troops from the middle east and the decline of the influence of the saudi , israeli , uae and qatar intrusions and the increase in the power of the hezbollah party in the syrian crisis and the political equations in the middle east region .

    Keywords: Crisis, Geopolitics, lebanon, Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Raoof Heidari Far *, Negin Rasoli Pages 149-182
    America's political strategy and norms in dealing with countries are not uniform and have a different nature, and the US strategy in the Middle East as one of the most geopolitical and geoeconomic areas has not been excluded. Different religions, oil and gas resources, the formation of the State of Israel, regional and global rivalries of major powers such as China and Russia, Iran's nuclear issues, etc. have caused the US to pay more attention to its international equations in the Middle East. In this study, the reasons for changing and diversifying US strategies towards Middle East with Iran's focus were investigated. The research method is descriptive-field research and the research hypotheses were investigated using Spearman correlation method, model closest to ideal solution (topsis) and Shiite geoculture and questionnaire adjustment. The results of the study showed that most of all, adopting different US strategies and insisting on staying in the Middle East is the question of its current and future energy supply for its industries (sig = 0.304), Also in terms of geopolitical weight among the Middle East countries is Iran (Di = 0.14356), which has attracted most US strategic attention, In other words, the biggest obstacle to achieving US goals is Iran, And finally, the Shiite geoculture is one of the most important factors that make US policies (especially Israel, the energy market and the presence of Russian and Chinese rivals) in the region particularly problematic in Shiite countries.
    Keywords: Strategy, America, Iran, Geoculture, Spearman correlation
  • Majid Gholami, Rahim Golbarani *, Afsaneh Malekhoseini Pages 183-208
    The lack of optimal management of water resources as the main input of the agricultural sector is a major challenge on the way to realizing sustainable agriculture in the political geography of Iran.Various solutions have been proposed for this serious challenge, all of which go back to reforming the governance process in water resources management in Iran.Based on this, the aim of the current research is to investigate the challenges of water governance in the agricultural sector of Iran.The present research method is a qualitative and quantitative combined method in solving the problem.The statistical population includes experts and experts in the issue of water governance in the agricultural sector, who were selected through non-probability sampling in a targeted manner. 90 researcher-made questionnaires, which were the result of face-to-face interviews with 7 experts in the field of water governance in the agricultural sector of the country, were distributed among the studied community, and after collecting them, 83 questionnaires were analyzed.The collected data were analyzed in two parts of descriptive statistics (prevalence, mean, standard deviation) and inferential (exploratory factor analysis) with Spss-14 software.Based on the results of the research, the challenges of water governance in Iran's agricultural sector were summarized in six factors that explained 60.35% of the total variance. Social challenges contributed the most (25.63) and natural and human challenges contributed the least (4.46) in explaining the variance of the variables under investigation.Also, considering the participatory nature of governance and the results of this research on social challenges, it was suggested that the roles and powers of the actors involved in water governance should be carefully determined and the capacity building of the stakeholders should be seriously put on the agenda.
    Keywords: Agriculture, Water Governance, challenge, water management.Political geography of Iran
  • Alireza Mehraby, Soroush Farshchin *, Mohammadreza Joufar Pages 209-227
    Although in Western studies, the role and concept of the border are becoming an abstract concept, the way of foreign governance still brings potential and actual tensions in many regions of the world in the countries on both sides of the border. This research provides a better picture of the main question of this article which is Iran's geostrategic understanding of Iraq. we do that by examining identity, cultural, religious, economic, etc. components. To answer the question raised in the research, a descriptive-analytical method has been used. In this research, the variables of language and ethnicity, religion, political-economic-military organization, territorial advantage, ethnic symbols, and the reason for existence and territorial cohesion have been analyzed and evaluated. In examining the situation of making political decisions based on Iran's geostrategy towards Iraq, three factors have a neutral or converging situation for Iran, while the situation is divergent in only one component, on the other hand, Iraq is divergent in three and neutral in one component, under these conditions, paying attention to the only divergent factor in two countries, which is language, ethnicity, and religion, should be a serious concern of both countries, a factor that is not so worrying for Iran in a normal situation, but If the independence of these minorities happened in Iraq, it can also limit Iran's national security.
    Keywords: Territorial Cohesion, Geostrategic Understanding, State Idea