فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 12 (پیاپی 93، اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/23
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه سلطانی، محمدعلی بشارت*، حجت الله فراهانی صفحات 1-10

    پژوهش حاضر باهدف پیش بینی رضایت و نارضایتی زناشویی بر اساس استحکام من، نشانه های افسردگی و اضطراب انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. در این پژوهش تعداد 384 نفر از افراد متاهل (306 زن، 78 مرد) شهر تهران در سال 1400 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از شرکت کنندگان در پژوهش خواسته شد تا پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS؛ راست و همکاران، 1986)، مقیاس استحکام من (ESS؛ بشارت، 1386) و مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS؛ لاویباند و لاویباند، 1995) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون هم زمان استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش نمره فرد در استحکام من (01/0>p، 356/0=r) رضایت زناشویی و با افزایش نمره نشانه های افسردگی (01/0>p، 498/0=r) و اضطراب (01/0>p، 297/0=r) نارضایتی زناشویی افزایش می یابد. از سوی دیگر، نتایج پژوهش نشان داد که رضایت زناشویی توسط متغیرهای استحکام من (01/0>p) و نشانه های افسردگی (01/0>p) قابل پیش بینی بود و 27 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که استحکام من و نشانه های افسردگی عوامل مهم پیش بینی کننده رضایت زناشویی هستند. بررسی این متغیرها در افراد می تواند کمک قابل توجهی در زمینه افزایش رضایت زناشویی کند.

    کلیدواژگان: استحکام من، رضایت زناشویی، اضطراب، افسردگی
  • راضیه نظام زاده اژیه، حمید طاهر نشاط دوست*، ماهگل توکلی صفحات 11-20

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی توان بخشی شناختی رایانه ای بر بهبود کارکردهای اجرایی و حافظه سرگذشتی کودکان پیش دبستانی نارس انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کودکان نارس شهر اصفهان در سال 1400 بودند که از بین آن ها به صورت هدفمند 20 کودک دختر و پسر نارس (کمتر 37 هفته بارداری) به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای این پژوهش شامل آزمون حافظه سرگذشتی- نسخه پیش دبستانی (AMT-PV، ناتال و همکاران، 2014)، مدرسه ی شکل ها (SST، اسپی، 1997) و بازی ذهنی برایان بودند. توان بخشی شناختی رایانه ای شامل 25 جلسه آموزشی 45-30 دقیقه ای (هفته ای چهار جلسه) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون حافظه کاری، بازداری پاسخ، انعطاف شناختی و حافظه سرگذشتی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود داشت (05/0‹p). از یافته ها فوق می توان نتیجه گرفت که توان بخشی شناختی رایانه ای بر بهبود کارکردهای اجرایی و حافظه سرگذشتی کودکان پیش دبستانی نارس موثر بوده است.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی رایانه ای، کارکردهای اجرایی، حافظه سرگذشتی، کودکان نارس
  • زهرا کمندلو*، آسیه شریعتمدار، مریم مکتبی صفحات 21-32

    انتقال به مرحله والدینی موجب ایجاد وظایف جدید برای همسران می شود که همیشه برای آن ها چالش انگیز خواهد بود، به ویژه اگر این انتقال در سنین بالا اتفاق بیافتد. به همین دلیل هدف پژوهش حاضر مطالعه تجارب زیسته زنان بالای 35 سال در زمینه چالش های انتقال به مرحله والدینی بود. روش شناسی این پژوهش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی بود. جامعه موردپژوهش را زنانی که در سن 35 سال به بالا در شهر اراک در سال 1401 که برای اولین بار تجربه مادر شدن را داشته اند و فرزندان آن ها زیر دو سال بودند، تشکیل دادند. از بین آن ها به روش نمونه گیری هدفمند نمونه 10  نفری انتخاب شدند، فرآیند نمونه گیری تا رسیدن به اشباع طول کشید. روش جمع آوری داده، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. تحلیل داده های گردآوری شده به روش کلایزی انجام شد. بعد از تحلیل داده ها 23 مضمون فرعی، 6 مضمون اصلی شامل (چالش نگرانی ایمنی بارداری و زایمان، استرس ناشی از فرآیند درمان ناباروری، فشارهای روانی، فشارهای مالی، نگرانی های اجتماعی و انعطاف ناپذیری و دشواری تطابق با تغییرات) و یک مضمون هسته ای به دست آمد. نتایج یافته های پژوهش علاوه بر ایجاد بینش و آگاهی نسبت به چالش های مادرانی که بالای 35 سال باردار می شوند، می تواند جهت برنامه ریزی برای رفع مشکلات و چالش های این گروه از مادران مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چالش های انتقال، والدگری، حاملگی، زنان بالای 35 سال
  • مجید سلیمانی، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 33-42

    هدف از پژوهش حاضر امکان سنجی بسته آموزشی مبتنی بر هویت تحصیلی موفق بر مداومت تحصیلی و بهزیستی تحصیلی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری (دو ماهه) بود. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول شهرستان قم در سال 1401-1400 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت هدفمند 60 نفر به عنوان نمونه (30 نفر گروه آزمایشی و 30 نفر گروه گواه) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگذاری شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه مداومت تحصیلی طالیب و همکاران (APQ، 2018) و پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینن- سوینی و همکاران (AWBQ، 2012) بود. روش تجزیه و تحلیل این پژوهش، تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر بود. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون بین متغیرهای مداومت تحصیلی و بهزیستی تحصیلی در دو گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (0001/0<p). نتیجه گیری می شود که آموزش مبتنی بر هویت تحصیلی، ضمن برخورداری از قابلیت علمی، دانش آموزان را به تلاش برای کسب مطلوب ترین هویت ترغیب کرده، مداومت و استمرار در تحصیل را افزایش داده و بهزیستی تحصیلی آنها را ارتقاء می دهد.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، مداومت تحصیلی، هویت تحصیلی موفق
  • الهام موسویان* صفحات 43-54

    فروید به دنبال درک این موضوع بود که چرا مردم به تکرار تجربیات دردناک یا تروماتیک تمایل دارند، زیرا این رفتار با «اصل لذت» در تضاد است. او در پی حل این تناقض، ایده ی سائق مرگ را در مقاله «فراسوی اصل لذت» بیان کرد. هیچ مفهوم فرویدی دیگری به اندازه ی ایده ی سائق مرگ محل مناقشه نبوده است. سائق مرگ نقطه ی مرجع ضروری برای تفکر بسیاری از تحلیلگران در مورد پدیده های مخرب و مرگباری است که در اتاق درمان و ورای آن با آن ها مواجه می شوند. با توجه به ارتباط سائق مرگ با بسیاری از آسیب شناسی های روانی هدف از پژوهش حاضر مروری نظری بر مفهوم سائق مرگ از منظر رویکردهای روان کاوانه و بررسی دلالت های درمانی آن است. در همین راستا در این مقاله ابتدا تعریف و کارکرد سائق مرگ از منظر فروید و کلاین و مقایسه نظری این دو دیدگاه با هم مطرح شده است و سپس به بررسی مفهوم سائق مرگ از منظر روان شناسی ایگو، روان کاوی فرانسه و سایر رویکردهای روان کاوی معاصر پرداخته می شود. یافته ها حاکی از آن است که در اختلالاتی نظیر اختلال شخصیت مرزی و خودشیفته پرخاشگری و خودویرانگری از ویژگی های بارز این اختلالات است، اما معمولا این تمایلات از نگاه درمانگران پنهان هستند و قادر به تشخیص سریع آن ها نیستند و مهم تر از هر چیز، مقاومت خود درمانگر می تواند به تفسیر نادرستی منجر شود و رضایت حاصل از خودتخریبی را نادیده گیرد. در همین راستا نکات درمانی مهم در جهت تشحیص سریع و درمان این تمایلات خودتخریبگر مطرح شده است.

    کلیدواژگان: سائق مرگ، فروید، نظریه روان کاوی
  • صباح رستمی، حسن اسدزاده*، غلامحسین انتصارفومنی، مسعود حجازی صفحات 55-64

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی برنامه درمانی گربه مقابله گر و خود دلگرم سازی بر اضطراب اجتماعی و اضطراب امتحان دانش آموزان صورت گرفت. این پژوهش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه ششم در سال تحصیلی 1399-1398 شهر زنجان بود که از بین آن ها 45 نفر داوطلب واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری جایگذاری شدند. هر سه گروه پرسشنامه های اضطراب اجتماعی (SAQ) کانر و همکاران (2000) و اضطراب امتحان (EAQ) ابوالقاسمی و همکاران (1375) را تکمیل کردند. یکی از گروه های آزمایش به مدت 16 جلسه (هر جلسه 60 دقیقه) تحت برنامه درمانی گربه مقابله گر و گروه آزمایشی دیگر به مدت 10 جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) تحت برنامه درمانی خود دلگرم سازی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد هر دو مداخله درمانی گربه مقابله گر و خود دلگرم سازی در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری باعث کاهش اضطراب اجتماعی و اضطراب امتحان دانش آموزان شد (001/0>P) و این نتیجه تا مرحله پیگیری ماندگار بود. همچنین نتایج نشان داد که مداخله خود دلگرم سازی در مقایسه با گربه مداخله گر تاثیر بیشتری در کاهش اضطراب اجتماعی و اضطراب امتحان دانش آموزان داشت (05/0>P). بنابراین برنامه خود دلگرم سازی در کاهش اضطراب اجتماعی و اضطراب امتحان دانش آموزان موثرتر از برنامه گربه مداخله گر است.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، اضطراب امتحان، برنامه درمانی خود دلگرم سازی، برنامه درمانی گربه مقابله گر، دانش آموزان
  • زهرا طالبی، حمید یعقوبی*، انیس ایرانمنش، محمدرضا صفاریان طوسی صفحات 65-74

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر مدل ساخت ارتباط پایدار و مدل سیمبیس بر سازگاری زناشویی زوجین نو و کاندیداهای زوجی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوج هایی در آستانه ازدواج و یا ازدواج کرده در سال 1401 و مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مشهد بودند. تعداد 24 زوج به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 8 زوج) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس سازگاری زناشویی (DAS) اسپاینر (1976) بود. یکی از گروه های آزمایش مداخله ساخت ارتباط پایدار را در 6 جلسه 2 ساعته و گروه آزمایشی دیگر نیز مداخله مدل سیمبیس را در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یکبار دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد. نتایج نشان داد که گروه سیمبیس به غیر از مولفه رضایت (05/0<P) بر مولفه های همبستگی، محبت و توافق اثربخشی معنادار و پایداری داشته است (01/0>P). گروه ساخت ارتباط پایدار نیز بر هر چهار مولفه سازگاری زناشویی اثربخشی معنادار و پایداری داشته است (01/0>P). در نهایت، مدل ساخت ارتباط پایدار در مقایسه با سیمبیس بر محبت و توافق (01/0>P) اثربخشی بیشتری نشان داد. نتایج نشان داد که مدل ساخت ارتباط پایدار، احتمالا درمان کارآمدتری در مقایسه با مدل سیمبیس برای بهبود سازگاری زناشویی زوجین نو و کاندیداهای زوجی بوده است.

    کلیدواژگان: مدل ساخت ارتباط پایدار، مدل سیمبیس، سازگاری، زوج
  • معصومه رنجبر، محمد قمری*، سیده منور یزدی صفحات 75-84

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی معنا درمانی بر خودکارآمدی و درگیری تحصیلی در دانش آموزان افسرده مقطع متوسطه انجام گردید. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان افسرده دبیرستان های دخترانه دوره متوسطه شهر خمین در سال تحصیلی 1400-1401 بودند. 30 نفر، به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب به صورت تصادفی در 2 گروه 15 نفری (گروه آزمایش و گواه) جایگذاری شدند. از مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSE، شرر و همکاران، 1982) و مقیاس درگیری تحصیلی (AES، زرنگ، 1391) و همچنین پروتکل 12 جلسه ای (هر هفته یک جلسه 90 دقیقه) معنا درمانی هوتزل (2002) برای مداخله استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون خودکارآمدی (001/0>p) و پیش آزمون پیگیری (001/0>p) معنادار بود. همچنین تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون درگیری تحصیلی (001/0>p) و پیش آزمون پیگیری (001/0>p) معنادار بود که نشان دهنده اثربخشی مداخله پژوهش در این متغیرها است؛ بنابراین با استفاده از معنا درمانی می توان به افزایش خودکارآمدی و درگیری تحصیلی در دانش آموزان افسرده کمک شایانی کرد.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، معنا درمانی، خودکارآمدی، افسردگی
  • مژگان دانشمند، مهرداد ثابت*، کاترین وزیری صفحات 85-96

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای نشخوار خشم و احساس تنهایی در رابطه بین تمایزیافتگی و سوگ پیچیده پایدار ناشی از کرونا بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری را کلیه افراد سوگوار ناشی از کرونا در شهر تهران که یکی از اعضای خانواده خود را به علت کوید 19 در سال 1401-1400 از دست داده اند، بود که برای تعیین نمونه ابتدا سه بیمارستان تهران به صورت تصادفی انتخاب و سپس 300 نفر از این افراد که شرایط ورود را داشتند به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه های سوگ پیچیده (ICG، پریگرسون و ماسیچواسکی، 1995)، تمایزیافتگی خود (DSI، اسکورن و اسمیت، 2003)، نشخوار خشم (ARS، ساکودولسکی، 2001) و احساس تنهایی (UCLA، راسل، 1993) بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل مسیر انجام شد. نتایج برازندگی مدل پیشنهادی حاکی از برازش خوب مدل بود و 53 درصد از تغییرات سوگ پیچیده پایدار با تمایزیافتگی، نشخوار خشم و احساس تنهایی تبیین شد. ضرایب مستقیم مدل نشان داد تمایزیافتگی، نشخوار خشم و احساس تنهایی بر سوگ پیچیده پایدار اثر معنادار دارند (05/0<p). همچنین نتایج نشان داد تمایزیافتگی بر سوگ پیچیده پایدار از طریق نشخوار خشم و احساس تنهایی اثر غیرمستقیم دارد (05/0<p). بنابراین مدل پیش بینی سوگ پیچیده پایدار در میان افراد سوگوار ناشی از کرونا بر اساس تمایزیافتگی با تمرکز بر نقش واسطه ای نشخوار خشم و احساس تنهایی از برازش برخوردار است.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، تمایزیافتگی خود، سوگ پیچیده پایدار، نشخوار خشم
  • رقیه حاجی اسماعیل لو، اکبر رضایی*، امیر پناه علی صفحات 97-106

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی درس ریاضی مبتنی بر هوش های چندگانه گاردنر بر مولفه های بهزیستی تحصیلی و تحمل ابهام در دانش آموزان دختر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. مشارکت کنندگان، دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از طریق نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (20 نفر) و گروه گواه (20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش در قالب یک بسته آموزش ریاضی مبتنی بر هوش های چندگانه گاردنر به تعداد 8 جلسه 30 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه گواه  به روال متداول و  با شیوه سنتی آموزش داده شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های بهزیستی تحصیلی (AWQ، بدری گرگری و همکاران، 1398) پرسشنامه تحمل ابهام  (MSTAT-II، مک لین، 1993)  بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره  تحلیل  شدند. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش ازمون بین میانگین پس آزمون بهزیستی رفتاری، ذهنی، اجتماعی و تحمل ابهام در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی داری در سطح 05/0 وجود دارد. براساس نتایج پژوهش، استفاده از هوش های چندگانه گاردنر به صورت بسته های آموزشی می تواند در بهبود متغیرهای روان شناختی دانش آموزان همچون تحمل ابهام و بهریستی تحصیلی موثر باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، تحمل ابهام، هوش های چندگانه گاردنر، بسته آموزشی
  • مینا جم نژاد، مریم قهرمانی* صفحات 107-116

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی درمان فرانظری بر خودکارآمدی درد و سازگاری با بیماری در مبتلا به درد های مزمن بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی بیماران مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به کیلینیک های پزشکی شهر تهران در سال 1400 بودند که از میان آن ها 20 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 10 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های سازگاری با بیماری (PAIS) دروگاتیس (1990) و خودکارآمدی درد (PSEQ)  نیکولاس (1977) استفاده شد. داده های حاصل از این تحقیق با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در خودکارآمدی درد و سازگاری با بیماری بود (001/0 <p). بنابراین می توان نتیجه گرفت مداخله مبتنی بر مدل فرانظری بر خودکارآمدی درد و سازگاری با بیماری در بیماران مبتلا به درد های مزمن موثر بود.

    کلیدواژگان: سازگاری با بیماری، درد مزمن، خودکارآمدی درد، مدل فرانظری
  • افسانه سادات اسلامی، محمدحسن غنی فر*، قاسم آهی صفحات 117-126

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم شناختی هیجان بر پرخاشگری و خود ناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دهم به تعداد 2195 نفر بود که در سال تحصیلی 1401-1400 در مدارس متوسطه شهرستان بیرجند مشغول به تحصیل بودند. از این بین با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای  50 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند. گروه آزمایش هر هفته یک جلسه در مجموع 8 جلسه 90دقیقه ای تحت آموزش تنظیم شناختی هیجان قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری زاهدی فر و همکاران (AAI) (1379) و مقیاس خود ناتوان سازی تحصیلی جونز و رودوالت (SHS) (1982) و جهت تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پرخاشگری و خودناتوان سازی تحصیلی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پس آزمون وجود دارد . نتایج پژوهش مبین آن است که آموزش تنظیم شناختی هیجان بر پرخاشگری و خود ناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان نوجوان اثربخش است.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم شناختی هیجان، خودناتوان سازی تحصیلی، پرخاشگری، دانش آموزان
  • محمد لهراب گله، طیبه شریفی*، احمد غضنفری صفحات 127-136

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش نقش میانجی انگیزش تحصیلی در رابطه بین خوش بینی و اشتیاق تحصیلی در دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهرستان کوهرنگ در سال 1402 بود. در این مطالعه 400 دانش آموزن دختر و پسر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از مقیاس انگیزه تحصیلی (AMS؛ والرند و همکاران، 1992)، مقیاس خوش بینی تحصیلی (AOS؛ اسچنن-موران و همکاران، 2013) و مقیاس اشتیاق تحصیلی (AES؛ فردریکز و همکاران، 2005) انجام شد. نتایج نشان داد مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است. نتایج نشان داد که اثر مستقیم خوش بینی تحصیلی بر اشتیاق تحصیلی، بی انگیزگی، انگیزه درونی و انگیزه  بیرونی معنادار بود؛ همچنین بی انگیزگی تحصیلی، انگیزه درونی و انگیزه بیرونی بر اشتیاق تحصیلی اثر مستقیم معنادار داشت (05/0>P). نتایج دیگر نشان داد که انگیزه درونی، انگیزه بیرونی و بی انگیزگی رابطه بین خوش بینی و اشتیاق تحصیلی را میانجی گری می کنند (05/0>P). در مجموع می توان نتیجه گرفت که خوش بینی تحصیلی به صورت مستقیم و با میانجی گیری انگیزش تحصیلی بر اشتیاق تحصیلی دانش آموزان اثرگذار است.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، خوش بینی تحصیلی
  • پیام سرابی*، پرژین هاشمی، کیوان کاکابرایی صفحات 137-148

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دارودرمانی و درمان ترکیبی cbt با دارودرمانی بر زودانزالی و زمان نهفتگی انزال درون واژینال در مبتلایان اختلال زودانزالی اولیه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری شش و دوازده ماهه بود. جامعه آماری را تمامی افراد متاهل که برای درمان زودانزالی اولیه به کلینیک های روان شناسی و مشاوره شهر کرمانشاه در سال 1400 مراجعه کرده بودند، تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 60 مرد بود که به روش هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه در انتظار درمان (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ابزار تشخیصی زودانزالی (PEDT، سیموندز و همکاران، 2007) و زمان سنج جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد، به ترتیب، میانگین نمرات PE و IELT، در گروه دارودرمانی در مرحله پس آزمون و پیگیری شش ماهه کاهش بیشتر و افزایش بیشتری نسبت به گروه CBT با دارودرمانی داشته است؛ اما در مرحله پیگیری دوازده ماهه، به ترتیب، کاهش نمرات میانگین PE و افزایش نمرات میانگین IELT، در گروه CBT با دارودرمانی نسبت به دارودرمانی بیشتر بود. هم چنین اثر درمانی در گروه دارودرمانی تا زمان پیگیری شش ماهه حفظ شد (01/0>P)، اما اثر درمانی در گروه CBT با دارودرمانی تا زمان پیگیری دوازده ماهه پایدار باقی ماند (01/0>P). از یافته های پژوهش حاضر می توان در راستای مداخلات بالینی و درمانی برای بهبود و درمان PE و IELT استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی شناختی، دارودرمانی، زودانزالی اولیه
  • فاطمه ماسوری، فرزانه بیات* صفحات 149-158

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر الگوی آنلاین هیمبرگ بر نشخوار خشم و ناگویی هیجانی در دانش آموزان پسر 12 ساله دارای علائم افسردگی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری  بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر دارای نشانه های افسردگی ششم ابتدایی شهرستان رباط کریم به تعداد 700 نفر در سال تحصیلی 1401-1400 بود. که از بین آنان تعداد نفر، 15 نفر در گروه گواه و 15 در گروه آزمایش از طریق روش نمونه گیری هدفمند  انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه جایگذاری شدند. جهت جمع آوری داده ها نشخوار خشم سوخودولسکی و همکاران (ARS، 2001) و ناگویی هیجانی تورنتو (TAS، 2007) و پروتکل شناختی رفتاری آنلاین هیمبرگ و بکر (2002 و 2010) طی 12 جلسه 90 دقیقه ای به صورت آنلاین استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین میانگین پس آزمون نشخوار خشم و ناگویی هیجان در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود داشت. (01/0>P). علاوه بر این نتایج نشان داد که این مداخله توانسته تاثیر خود را در طول زمان نیز به شکل معناداری حفظ نماید (01/0>P). درنتیجه درمان شناختی رفتاری با بهره گیری از فنونی همانند گواه افکار و احساسات و هیجانات می تواند به عنوان رویکردی موثر برای کاهش نشخوار خشم و ناگویی هیجانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، الگوی آنلاین هیمبرگ، ناگویی هیجانی، نشخوار خشم، افسردگی
  • مرجان السادات عرشی ها، مهدی قدرتی میر کوهی* صفحات 159-168

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی بهبودی کلی کودکان مبتلا به طیف اتیسم بر اساس مهارت های ارتباطی و همدلی مادران بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی با طرح رگرسیون بود. جامعه آماری این پژوهش همه مادران کودکان مبتلا به طیف اتیسم مراجعه کننده به کلینیک های توانبخشی شهر تهران و فرزندشان در پاییز 1401 بودند که از میان آن ها 90 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه مهارت های ارتباطی جرابک CKIJT)؛ موسسه کوئین دام، 2004)، همدلی آلبیرو (BES؛ آلبیرو و همکاران، 2009) و اظهارات کلی بالینی (CGI؛ موسسه ملی سلامت روان، 1976) استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان تحلیل شد. نتایج نشان داد که مهارت های ارتباطی و همدلی مادران با بهبودی کودکان مبتلا به طیف اتیسم رابطه مستقیم و معنادار (01/0<p) دارد. همچنین مهارت های ارتباطی و همدلی مادران در مجموع 46% تغییرات بهبودی کودک را پیش یینی می کنند. براساس یافته های پژوهش مشخص شد، متغیر مهارت های ارتباطی نسبت به متغیر همدلی پیش بینی کننده قوی تری برای بهبودی کلی کودکان مبتلا به طیف اتیسم است. با در نظر گرفتن نتایج پژوهش حاصل از مهارت های ارتباطی و همدلی مادران می توان در پیش بینی بهبودی کودکان مبتلا به طیف اتیسم استفاده نمود. همچنین، می توان در طرح ریزی برنامه درمانی جامع در موسسات توانبخشی مداخلات لازم را گنجاند و به پیشرفت در بهبودی کودکان مبتلا به طیف اتیسم سرعت بخشید.

    کلیدواژگان: بهبودی کودکان مبتلا به طیف اتیسم، مادران کودکان مبتلا به طیف اتیسم، مهارت های ارتباطی، همدلی
  • مریم فیض بخش واقف، سلیمان کابینی مقدم* صفحات 169-178

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی فراشناخت ولز بر باورهای غیرمنطقی و خلاقیت شناختی در بین دانش آموزان با ناتوانی درماندگی آموخته شده انجام شد. این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه یازدهم شهر رشت در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 581 نفر بود که تعداد 40 نفر داوطلب واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در 2 گروه (آزمایش و گواه) وارد مطالعه شدند. هر دو گروه پرسشنامه های باورهای غیرمنطقی (IBQ) جونز (1968) و خلاقیت شناختی (CCQ) عابدی (1372) را تکمیل کردند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه (هر جلسه 60 دقیقه) تحت آموزش گروهی فراشناخت (MTP) ولز (2002) قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری در سطح (05/0>P) بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در باورهای غیرمنطقی و خلاقیت شناختی دانش آموزان با درماندگی آموخته شده وجود داشت. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش گروهی فراشناخت ولز در کاهش باورهای غیرمنطقی و افزایش خلاقیت شناختی دانش آموزان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، خلاقیت شناختی، درماندگی آموخته شده، فراشناخت، دانش آموزان
  • لیدا خوش سیما*، آزیتا گلستانیان، هومن دوستی صفحات 179-188

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی انگیزش شغلی در رابطه بین احترام سازمانی و رضایت شغلی در کارکنان شرکت تولیدی شیوا انجام شد. این پژوهش توصیفی-همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی کارکنان شرکت تولیدی شیوا (سهامی خاص) در سال 1402 بود. در این مطالعه 400 نفر به روش در دسترس در یک نظرسنجی آنلاین شرکت کردند. به منظور نمونه گیری از پرسشنامه انگیزش شغلی (MPS؛ هاکمن و اولدهام، 1976)، پرسشنامه احترام سازمانی (ORQ؛ رامارجان و همکاران، 2008) و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ؛ ویس و همکاران، 1967) استفاده شد. نتایج نشان داد مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است. نتایج نشان داد اثرات مستقیم احترام سازمانی بر رضایت شغلی، احترام سازمانی بر انگیزش شغلی و انگیزش شغلی بر رضایت شغلی معنادار بود (05/0>P). همچنین نتایج نشان داد انگیزش شغلی در رابطه بین احترام سازمانی و رضایت شغلی نقش میانجی دارد (05/0>P). بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که احترام سازمانی بر افزایش سطح انگزیش شغلی موثر است و به واسطه افزایش انگیزش شغلی به صورت مستقیم با افزایش میزان رضایت کارکنان در ارتباط است؛ بر این اساس توجه جدی سازمان ها به جاری سازی برنامه ها و اقدامات مرتبط با ارتقای سطح احترام سازمانی در سطوح سازمانی، گروهی و فردی موجب بهبود رضایت شغلی کارکنان خواهد شد.

    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، احترام سازمانی، رضایت شغلی
  • سمیه طحانیان، فرزانه حبشی*، زهرا ملا صفحات 189-198

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه خستگی عاطفی با نگرش به خیانت دانشجویان متاهل با نقش واسطه ای تعهد زناشویی بود. پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی به روش تحلیل مسیر بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه پیام نور نوشهر در سال تحصیلی 02-1401 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت نمونه گیری در دسترس 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس نگرش به خیانت زناشویی وایتلی (1995، ATIS)، پرسشنامه خستگی عاطفی جانگ (2006، JEEQ) و پرسشنامه تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997، CPQ) بود. داده ها با استفاده از تحلیل مسیر بررسی شدند. تحلیل داده ها نشان دادند که رابطه مثبت و معناداری بین خستگی عاطفی و نگرش به خیانت زناشویی و رابطه منفی معنادار بین خستگی عاطفی و تعهد زناشویی در سطح 01/0 وجود دارد. به علاوه، میان تعهد زناشویی با نگرش به خیانت زناشویی رابطه معکوس معناداری به دست آمد (01/0>P). همچنین خستگی عاطفی از طریق تعهد زناشویی بر نگرش به خیانت زناشویی دانشجویان دارای اثر غیرمستقیم بوده و این اثر به میزان (071/0) است. بر مبنای نتایج فوق، مدل تعهد عاطفی در  رابطه بین خستگی عاطفی و نگرش به خیانت زناشویی از برازندگی مطلوبی برخوردار بود. در نتیجه می توان گفت خستگی عاطفی در دانشجویان متاهل می تواند باعث نگرش به خیانت زناشویی و کاهش تعهد زناشویی آنها شود.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، خستگی عاطفی، خیانت زناشویی، دانشجویان
  • زهره سادات ترنجی، لیلا مبینی*، ساجده مختاری، سحر بدری بگه جان، روح الله فتح آبادی صفحات 199-208

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی قصه درمانی آنلاین بر تنظیم هیجان و سازگاری اجتماعی کودکان با اختلال خواندن در طی شیوع کووید-19 بود. روش مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان با اختلال خواندن مراکز درمانی منطقه 2 شهر تهران در سال 1401 بود. از بین جامعه هدف 20 پسر 8-12 سال مراجعه کننده به مرکز روانپزشکی راه احیا با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان حجم نمونه انتخاب و در گروه آزمایش (10 نفر) و گواه (10 نفر) به شیوه تصادفی جایدهی شدند. در ابتدا هر دو گروه توسط چک لیست تنظیم هیجان شیلدزو همکاران (ERC، 1997)  و مقیاس سازگاری اجتماعی کالیفرنیا ثورب و همکاران (SAS، 1989) مورد ارزیابی قرار گرفتند. جلسات قصه درمانی آنلاین در 10 جلسه 90 دقیقه ای طی 5 هفته بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوورایانس چند متغیری مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون تنظیم هیجان و سازگاری اجتماعی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح  (01/0>P) وجود دارد. نتایج نشان داد که قصه درمانی آنلاین موجب بهبود تنظیم هیجان و سازگاری اجتماعی کودکان با اختلال خواندن در طی شیوع کووید-19 شده است.

    کلیدواژگان: قصه درمانی آنلاین، تنظیم هیجان، سازگاری اجتماعی، اختلال خواندن، کووید-19
|
  • Fatemeh Soltani, MohammadAli Besharat*, Hojjatollah Farahani Pages 1-10

    This study aimed to predict marital satisfaction and dissatisfaction based on ego strength, depression, and anxiety symptoms. The study employed a descriptive-correlational design, with 384 participants (306 female, 78 male) selected using available sampling in Tehran in 2022. Couples completed the Golombok-Rust Inventory of Marital State Questionnaire (GRIMS; Rust et al., 1986), ego strength scale (ESS; Besharat, 2007), and depression anxiety stress scale (DASS; Lovibond & Lovibond, 1995). Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were utilized to analyze the research data. The results indicated that increasing individual scores in ego strength (p<0.01, r=0.356) led to an increase in marital satisfaction. Conversely, increasing scores in depression symptoms (p<0.01, r=0.498) and anxiety symptoms (p<0.01, r=0.297) were associated with an increase in marital dissatisfaction. Furthermore, marital satisfaction could be predicted by ego strength (p<0.01) and depression symptoms (p<0.01), with these variables explaining 27 percent of the variance in marital satisfaction. In conclusion, the research suggests that ego strength and depression symptoms are significant predictors of marital satisfaction. A thorough examination of these variables in individuals can contribute significantly to enhancing marital satisfaction.

    Keywords: Ego strength, Marital satisfaction, Anxiety, Depression
  • Razieh Nezamzadeh Ejieh, Hamid Taher Neshatdoost*, Mahgol Tavakkoli Pages 11-20

    This study aimed to determine the effectiveness of computerized cognitive rehabilitation in improving executive functions and the specification of autobiographical memory in preterm preschool children. The research employed a semi-experimental design with a pre-test-post-test and a control group. The statistical population for this research comprised preterm children in Isfahan city in 1400, from which 20 preterm boys and girls (born at less than 37 weeks of pregnancy) were randomly selected into two experimental and control groups. The research questionnaires included the Autobiographical Memory Task-Preschool Version (AMT-PV, Nuttall et al., 2014), School of Shapes (SST, Espey, 1997), and Brian's mental game. Computerized cognitive rehabilitation involved 25 training sessions lasting 30-45 minutes each (four sessions per week). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results, after controlling for the pre-test effect, indicated a significant difference in the post-test averages of working memory, response inhibition, cognitive flexibility, and the specification of autobiographical memory in the two experimental and control groups (p<0.05). In conclusion, computerized cognitive rehabilitation was found to effectively improve the executive functions and specification of autobiographical memory in preterm preschool children.

    Keywords: Computerized Cognitive Rehabilitation, Executive Functions, Specification of Autobiographical Memory, Preterm Children
  • Zahra Kamandloo*, Asiyeh Shariatmadar, Maryam Maktabi Pages 21-32

    The transition to parenthood introduces new tasks for spouses, which can be especially challenging when occurring at an advanced age. This study aimed to explore the lived experiences of women aged 35 and older, specifically focusing on the challenges of transitioning to parenthood. Employing a qualitative approach with a phenomenological perspective, the research included women in Arak city in 1401 who were 35 years or older, experiencing motherhood for the first time, and with children under two years old. A targeted sample of 10 individuals was selected, and the sampling process continued until data saturation was achieved. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using Claysey's method. Following data analysis, 23 sub-themes and 6 main themes emerged, encompassing challenges related to pregnancy and childbirth safety concerns, stress stemming from infertility treatment, psychological pressures, financial strains, social concerns, inflexibility, and difficulties adapting to changes. A central theme encapsulated the overall essence of the participants' experiences. The research findings not only provide insight and awareness into the challenges faced by mothers over the age of 35 but also offer valuable input for planning interventions to address the specific problems and challenges encountered by this group of mothers.

    Keywords: Transition challenges, parenthood, pregnancy, 35-year-old women
  • Majid Soleymani, Ezatolah Ghadampour*, Mohamad Abasi Pages 33-42

    The purpose of this study was to investigate the feasibility of educational packages based on academic achievement identity on academic persistence and academic well-being. The research utilized a semi-experimental design with a pre-test-post-test and a control group, incorporating a follow-up period of two months. The research community comprised all male students of the first secondary school in Qom city in 1400-1401, from whom 60 individuals were purposefully selected as a sample (30 in the experimental group and 30 in the control group) and randomly assigned to two experimental and control groups. The research tools included the Talib et al. Academic Persistence Questionnaire (APQ, 2018) and the Tuominen-Soini et al. Academic Wellbeing Questionnaire (AWBQ, 2012). The analysis method for this research was an analysis of variance with repeated measurements. The findings, after controlling for the pre-test effect, revealed a significant difference in the variables of academic persistence and academic well-being between the two experimental and control groups (P<0.0001). It can be concluded that education based on academic identity, coupled with scientific ability, encourages students to aspire to the most desirable identity, enhances persistence in education, and improves their academic well-being.

    Keywords: academic well-being, academic persistence, academic achievement identity
  • Elham Moosavian* Pages 43-54

    Freud aimed to comprehend why individuals tend to repeat painful or traumatic experiences, a behavior conflicting with the "pleasure principle." In addressing this contradiction, he introduced the concept of the death drive in the article "Beyond the Principle of Pleasure." No other Freudian concept has sparked as much controversy as this idea, which has become a crucial reference point in many analysts' understanding of destructive phenomena encountered in the treatment room and beyond. This research, recognizing the link between the death drive and various psychological pathologies, seeks to provide a theoretical review of this concept within psychoanalytical approaches and explore its therapeutic implications. To achieve this, the study begins by presenting the definition and function of the death drive from the perspectives of Freud and Klein, and a theoretical comparison of these viewpoints is offered. Subsequently, the concept of the death drive is examined from the standpoint of ego psychology, French psychoanalysis, and other contemporary psychoanalytical approaches. The findings highlight that disorders such as borderline and narcissistic personality disorders prominently feature aggression and self-destruction. However, these tendencies are often concealed from therapists' view, leading to challenges in quick recognition. Importantly, therapist resistance may contribute to misinterpretation and overlooking the satisfaction of self-destruction. In response, the research proposes crucial therapeutic insights for prompt diagnosis and treatment of these self-destructive tendencies, emphasizing the importance of therapist awareness and understanding in dealing with such challenging clinical scenarios.

    Keywords: Death drive, Psychoanalytical theory, Freud
  • Sabah Rostami, Hassan Asadzadeh*, Gholamhossein Entesar Foumani, Masoud Hejazi Pages 55-64

    The present study aimed to compare the effectiveness of the confrontational cat therapy program and self-encouragement training on students' social anxiety and exam anxiety. This semi-experimental research employed a pre-test-post-test design with a control group and included a follow-up period. The statistical population consisted of 6th-grade female students in the academic year 2019-2020 in Zanjan city. A total of 45 qualified volunteers were selected through purposive sampling and randomly assigned to three groups of 15 individuals. All three groups completed social anxiety questionnaires (SAQ) by Connor & et al (2000) and exam anxiety (EAQ) by Abolghasemi & et al (1996). One of the experimental groups underwent the confrontational cat treatment program for 16 sessions (60 minutes each session), while the other experimental group underwent the self-encouragement treatment program for 10 sessions (90 minutes each session). Data analysis was conducted using the method of analysis of variance with repeated measurements and Benferoni's post hoc test. Results indicated that both the confrontational cat and self-encouragement interventions, compared to the control group, significantly reduced students' social anxiety and exam anxiety (P<0.001), and this reduction persisted until the follow-up stage. Additionally, the results revealed that the self-encouragement intervention had a greater effect in reducing students' social anxiety and exam anxiety compared to the cat intervention (P<0.05). In conclusion, the self-encouragement program was found to be more effective in reducing the social anxiety and test anxiety of students than the confrontational cat program.

    Keywords: Social Anxiety, Exam Anxiety, Self-Encouragement Therapy Program, Interventional Cat Treatment Program, Students
  • Zahra Talebi, Hamid Yaghubi*, Anis Iranmanesh, MohammadReza Saffarian Tousi Pages 65-74

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of premarital education based on the "Building a Lasting Connection" model and the "SYMBIS" model on the marital adjustment of newly married couples and couple candidates. The research method employed was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group, including a three-month follow-up. The statistical population included couples on the verge of marriage or married in 2023 who sought services at the center in Mashhad. A purposeful selection led to 24 couples, who were then randomly divided into three groups (8 couples in each group). The research tool used was the Marital Adjustment Scale (DAS) by Spinner (1976). In one weekly session, one experimental group received the "Building a Lasting Connection" model in 6 sessions lasting 2 hours, while the other experimental group received the SYMBIS model intervention in the form of 8 sessions lasting 90 minutes each. Data analysis was conducted using mixed variance analysis. Results indicated that, except for the satisfaction component (P<0.05), the SYMBIS group had a significant and stable effect on the components of solidarity, affection, and agreement (P<0.01). The "Building a Lasting Connection" group also had a significant and stable effect on all four components of marital adjustment (P<0.01). In comparison to SYMBIS, the "Building a Lasting Connection" model demonstrated more effectiveness in affection and agreement (P<0.01). In conclusion, the results suggest that the "Building a Lasting Connection" model may be a more efficient treatment compared to the SYMBIS model in improving the marital compatibility of newly married couples and couple candidates.

    Keywords: Model of building a lasting connection, SYMBIS model, adjustment, couple
  • Masoumeh Ranjbar, Mohammad Ghamari*, Seyedeh Monavar Yazdi Pages 75-84

    This study aimed to determine the effectiveness of meaning therapy on self-efficacy and academic engagement in depressed high school students. The research method employed was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group, including a three-month follow-up period. The statistical population comprised all depressed students in girls' high schools in Khomein City during the academic year 2021-2022. A sample of 30 individuals was randomly selected, with 15 in each group (experimental and control group) using the purposeful sampling method. For the intervention, the general self-efficacy scale (GSE, Scherer et al., 1982), the academic engagement scale (AES, Zerang, 2012), and a 12-session protocol (one 90-minute session per week) of Hotzel (2002) meaning therapy were utilized. Data analysis was conducted using analysis of variance with repeated measurements. The results indicated a significant difference between the pre-test and post-test stages of self-efficacy (p<0.001) and the follow-up pre-test (p<0.001). Similarly, a significant difference was observed between the pre-test and post-test stages of academic engagement (p<0.001) and the follow-up pre-test (p<0.001), highlighting the effectiveness of the intervention. Therefore, the use of meaning therapy can contribute to an increase in self-efficacy and academic engagement in depressed students.

    Keywords: academic engagement, meaning therapy, self-efficacy, depression
  • Mojgan Daneshmand, Mehrdad Sabet*, Katrin Vaziri Pages 85-96

    The present study aimed to investigate the mediating role of anger rumination and feelings of loneliness in the relationship between differentiation and persistent complex grief caused by Corona. The research utilized a descriptive-correlation method with path analysis. The statistical population comprised all bereaved individuals due to Corona in Tehran, who lost a family member to Covid-19 in 1400-1401. The sample selection involved randomizing the first three hospitals in Tehran, followed by a purposeful selection of 300 individuals who met the entry criteria. Measurement tools included the complex grief questionnaire (ICG, Pregerson & Masichevsky, 1995), differentiation of self (DSI, Skorn & Smith, 2003), anger rumination (ARS, Sakodolski, 2001), and loneliness (UCLA, Russell, 1993). Data analysis was conducted using path analysis. Regression results for the proposed model indicated a good fit, with 53% of the changes in persistent complex grief explained by differentiation, anger rumination, and loneliness. The direct coefficients of the model revealed that differentiation, anger rumination, and loneliness significantly influenced persistent complex grief (P<0.05). Moreover, differentiation exerted an indirect effect on persistent complex grief through both anger rumination and loneliness (P<0.05). In conclusion, the model for predicting persistent complex grief among bereaved individuals due to Corona, based on differentiation and considering the mediating roles of anger rumination and feelings of loneliness, demonstrated a favorable fit.

    Keywords: Feelings of loneliness, self-differentiation, persistent complicated grief, rumination of anger
  • Rogaye Haji Esmaeilou, Akbar Rezayi*, Amir Panahali Pages 97-106

    This research aimed to determine the effectiveness of an educational package of math lessons based on Gardner's multiple intelligences on the components of academic well-being and tolerance of ambiguity in female students. The research utilized a semi-experimental pre-test-post-test design with a control group. Participants included female students in the second year of elementary school in Tehran during the academic year 2021-2022. They were selected through convenience sampling and randomly assigned to two experimental groups (20 people each) and a control group (20 people). The experimental group received training through a math package based on Gardner's multiple intelligences for 8 sessions of 30 minutes, while the control group received traditional training. Data collection tools included academic well-being questionnaires (AWQ, Badri-Gargari et al., 2018) and ambiguity tolerance questionnaires (MSTAT-II, McLean, 1993). The data were analyzed using multivariate analysis of covariance. Findings, after controlling for the pre-test effect, revealed a significant difference at the 0.05 level between the mean post-test scores for behavioral, mental, and social well-being, as well as tolerance of ambiguity in the two experimental and control groups. Based on the results, it can be concluded that utilizing Gardner's multiple intelligences in the form of educational packages is effective in enhancing psychological variables such as tolerance of ambiguity and academic well-being in students.

    Keywords: academic well-being, tolerance of ambiguity, Gardner's multiple intelligences, educational package
  • Mina Jamnezhad, Maryam Ghahremani* Pages 107-116

    The present study aimed to determine the effectiveness of transtheoretical therapy on pain self-efficacy and adaptation to the disease in chronic pain sufferers. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design including a control group. The statistical population for this research included all patients with chronic pain referred to medical clinics in Tehran in 1400. Twenty individuals were randomly selected using available sampling methods and were assigned to two groups – experimental and control (each consisting of 10 people). To collect information, Drogatis's (1990) Disease Adaptation Questionnaire (PAIS) and Nicholas's (1977) Pain Self-Efficacy Questionnaire (PSEQ) were utilized. The data obtained from this research were analyzed using multivariate covariance analysis. The findings indicated that, after controlling for the pre-test effect, a significant difference existed between the post-test results of the experimental group and the control group in terms of pain self-efficacy and adaptation to the disease (P<0.001). Therefore, it can be concluded that the intervention based on the transtheoretical model was effective in enhancing pain self-efficacy and adaptation to the disease in patients with chronic pain.

    Keywords: Adaptation to illness, chronic pain, Pain self-efficacy, transtheoretical model
  • Afsane Sadat Eslami, Mohammadhasan Ghanifar*, Ghasem Ahi Pages 117-126

    The present study aimed to assess the effectiveness of cognitive emotion regulation training on students' aggression and academic self-disability. The research followed a semi-experimental design with a pre-test-post-test and a control group. The statistical population included all 2195 female 10th-grade students in secondary schools in Birjand city during the academic year 2021-2022. Random cluster sampling selected 50 individuals, who were then randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent cognitive emotion regulation training once a week for a total of 8 sessions, each lasting 90 minutes. Data collection utilized Zahedifar et al.'s (2000) Aggression Questionnaire (AAI) and Jones and Rudwalt's (1982) Academic Self-Handicapping Scale (SHS). Multivariate covariance analysis was employed for data analysis. The findings, after controlling for the pre-test effect, revealed a significant difference in post-test average aggression and academic self-handicapping between the experimental and control groups. In conclusion, the research indicates that cognitive emotion regulation training is effective in reducing aggression and alleviating academic self-disability among adolescent students.

    Keywords: Cognitive emotion regulation training, Academic self-handicapping, Aggression, Students
  • Mohammad Lohrab Gale, Tayebeh Sharifi*, Ahmad Ghazanfari Pages 127-136

    The present study aimed to determine the mediating role of academic motivation in the relationship between optimism and academic enthusiasm in students. The research utilized a descriptive-correlational research method employing structural equation modeling. The statistical population for the research comprised all second-year high school students in Kuhrang city in 1402. A sample of 400 male and female students was selected using a multi-stage cluster random sampling method. Data were collected using the Academic Motivation Scale (AMS; Vallerland et al., 1992), Academic Optimism Scale (AOS; Tschannen‐Moran et al., 2013), and Academic Enthusiasm Scale (AES; Fredricks et al., 2005). The results indicated that the proposed model was a good fit. Specifically, the direct effect of academic optimism on academic enthusiasm, demotivation, intrinsic motivation, and extrinsic motivation was found to be significant. Additionally, academic demotivation, intrinsic motivation, and extrinsic motivation exhibited a significant direct effect on academic enthusiasm (P<0.05). Further analysis revealed that intrinsic motivation, extrinsic motivation, and lack of motivation mediated the relationship between optimism and academic enthusiasm (P<0.05). In conclusion, it can be inferred that academic optimism directly influences students' academic enthusiasm through the mediation of academic motivation.

    Keywords: academic motivation, academic enthusiasm, academic optimism
  • Payam Sarabi*, Parjin Hashemi, Keivan Kakabaraee Pages 137-148

    The present study aimed to compare the effectiveness of drug therapy and combined Cognitive-Behavioral Therapy (CBT) with drug therapy on premature ejaculation and intravaginal ejaculation latency in patients with primary premature ejaculation disorder. The research utilized a semi-experimental design with a pre-test-post-test and a control group, incorporating a follow-up period of six and twelve months. The statistical population comprised all married individuals referred to psychological and counseling clinics in Kermanshah in 2021 for primary premature ejaculation treatment. The research sample consisted of 60 men selected purposively and randomly assigned to three experimental groups, along with one group waiting for treatment (15 people in each group). Data were collected using the Premature Ejaculation Diagnostic Instrument Questionnaire (PEDT, Simmonds et al., 2007) and a chronometer. Mixed variance analysis with repeated measures was employed for data analysis. The findings revealed that, respectively, the average scores of premature ejaculation (PE) and intravaginal ejaculation latency (IELT) in the drug therapy group at the post-test and six-month follow-up stage exhibited more significant decreases and increases compared to the CBT group with drug therapy. However, in the 12-month follow-up phase, the decrease in the mean scores of PE and the increase in the mean scores of IELT were higher in the CBT group with pharmacotherapy compared to pharmacotherapy alone. Additionally, the therapeutic effect remained in the drug therapy group until the six-month follow-up period (P<0.01). In contrast, the therapeutic effect in the CBT group with drug therapy remained stable until the twelve-month follow-up (P<0.01). The findings of this research can be applied in clinical and therapeutic interventions to improve and treat premature ejaculation and intravaginal ejaculation latency.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, CBT, Drug Therapy, Primary Premature Ejaculation
  • Fatemeh Masoori, Farzaneh Bayat* Pages 149-158

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of cognitive behavioral therapy based on the online Heimberg model on anger rumination and Alexithymia in 12-year-old male students with depressive symptoms. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a follow-up period. The statistical population of the present study included all male students with symptoms of depression in the sixth grade of Rabat Karim city, 700 people in the academic year 2021-2022. Among them, 15 people in the control group and 15 in the experimental group were selected through the purposeful sampling method and randomly placed in two groups. To collect data, Sukhdolsky et al.'s Anger Rumination (ARS, 2001) and Toronto Alexithymia (TAS, 2007), and Himberg and Becker's (2002 and 2010) online cognitive behavioral protocol were used during 12 90-minute sessions online. Analysis of variance with repeated measurements was used to analyze the data. The findings of the research showed that there was a significant difference between the post-test mean of anger rumination and emotion dyslexia in the experimental and control groups. (P<0.01). In addition, the results showed that this intervention was able to maintain its effect significantly over time (P<0.01). As a result, cognitive behavioral therapy using techniques such as evidence of thoughts, feelings, and emotions can be used as an effective approach to reduce anger rumination, and Alexithymia.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Heimberg's Online Model, Alexithymia, Anger Rumination, Depression
  • Marjan Sadat Arshiha, Mehdi Ghodrati Mirkohi* Pages 159-168

    The purpose of this research was to predict the overall recovery of children with autism spectrum disorder based on the communication skills and empathy of mothers. The research method was descriptive-correlation with regression design. The statistical population was all the mothers of children who were referred to the rehabilitation clinics of Tehran and their children in the fall of 1401, from which 90 subjects were selected using a targeted sampling method. To collect information, Jarbak's communication skills questionnaire (CKIJT; Queen Dam Institute, 2004), Albiru empathy questionnaire (BES; Albiru et al., 2009), and clinical general statements (CGI; of the National Institute of Mental Health, 1976) were used. Data were analyzed using Pearson's correlation, and multiple concurrent regression. The results showed that the communication skills and empathy of mothers have a direct and significant relationship with the recovery of children with autism spectrum disorder (p<0.01). Mothers' communication skills and empathy predict 46% of the child's recovery changes. Based on the findings of the research, it was determined that communication skills are a stronger predictor than empathy for the recovery of children. Considering the results of the research, mothers' communication and empathy skills can be used to predict the recovery of children with autism spectrum disorder. Also, it is possible to include the interventions in planning a comprehensive treatment program in rehabilitation institutions and speed up the progress in the recovery of children.

    Keywords: Recovery of children with autism spectrum disorder, children with autism spectrum disorder's mother, communication skills, empathy
  • Maryam Feyzbakhsh Vaghef, Soleyman Kabini Moghadam* Pages 169-178

    This study aimed to determine the effectiveness of Wells's metacognitive group training on irrational beliefs and cognitive creativity among students with learned helplessness. This research was conducted as a semi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all 11th-grade female students in Rasht City in the academic year of 2021-2022, numbering 581, of which 40 qualified volunteers were selected by purposeful sampling and entered into the study in 2 groups (experimental and control). Both groups completed the Irrational Beliefs Questionnaire (IBQ) by Jones (1968) and the Cognitive Creativity Questionnaire (CCQ) by Abedi (1993). The experimental group underwent metacognitive group training (MTP) of Wells (2002) for 8 sessions (60 minutes each session). The data was analyzed using multivariate covariance analysis. The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference (P<0.05) between the post-test of the experimental group and the control group in irrational beliefs and cognitive creativity of students with learned helplessness. According to the findings of the research, it can be concluded that group metacognition training in Wales has been effective in reducing irrational beliefs and increasing the cognitive creativity of students.

    Keywords: Irrational Beliefs, Cognitive Creativity, Learned Helplessness, Metacognition, Students
  • Lida Khoshsima*, Azita Golestanian, Hooman Dosti Pages 179-188

    This study was done to investigate the role of the mediator variable of job motivation in the relation between organizational respect and job satisfaction among the employees of Shiva Company. This descriptive-correlational research was based on structural equation modeling. The participants include all employees of Shiva company in 2023. In this study, 400 available people attended an online survey. Motivation potential score (MPS; Hackman & Oldham, 1976), organizational respect questionnaire (ORQ; Ramarajan et al., 2008), and Minnesota satisfaction questionnaire (MSQ; Weiss et al., 1967) were used to gather data. The results demonstrate that the suggested model has describable fitness.  The results show a direct effect of organizational respect on job satisfaction and of organizational respect on job motivation and job motivation on job satisfaction is significant (P‹0.05). The results also illustrate that job motivation is a mediator variable in the relationship between organizational respect and job satisfaction (P‹0.05). In general, it can be concluded that organizational respect is directly related to satisfaction increase owing to job motivation. In this regard, to promote job satisfaction among employees, using organizational plans to increase organizational respect and job motivation is strongly recommended.

    Keywords: Job motivation, organizational respect, job satisfaction
  • Somaye Tahanian, Farzaneh Habashi*, Zahra Molla Pages 189-198

    The present study aimed to investigate the relationship between emotional exhaustion and the attitude towards cheating of married students with the mediating role of marital commitment. The current research was descriptive-correlation based on the path analysis method. The research community consisted of all married students of Payam Noor Nowshahr University in the academic year 2022-2023, from whom 300 people were selected as a sample. The tools of this research included Whiteley's Infidelity Attitude Questionnaire (1995, ATIS), Jung's Emotional Exhaustion Questionnaire (2006, JEEQ), and Adams and Jones' Marital Commitment Questionnaire (1997, CPQ). Data were analyzed using path analysis. Data analysis showed that there is a positive and significant relationship between emotional exhaustion and attitude towards marital infidelity and a significant negative relationship between emotional exhaustion and marital commitment at the level of 0.01. In addition, a significant inverse relationship was found between marital commitment and attitude toward marital infidelity (P<0.01). Also, emotional exhaustion through marital commitment has an indirect effect on students' attitudes toward marital infidelity and this effect is (0.071). Based on the above results, the emotional commitment model had a favorable fit in the relationship between emotional exhaustion and attitude towards marital infidelity. As a result, it can be said that emotional exhaustion in married students can cause attitudes toward marital infidelity and reduce their marital commitment.

    Keywords: Marital commitment, Emotional exhaustion, marital infidelity, students
  • Zohre Sadat Toranji, Leila Mobini*, Sajede Mokhtari, Sahar Badri Bagehjan, Roohallah Fathabadi Pages 199-208

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of narrative therapy Online on emotional regulation and social adaptation of children with reading disorders during the COVID-19 Pandemic. The study method was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all children with reading disorders in the medical centers of the 2nd district of Tehran in 2022. From among the target population, 20 boys aged 8-12 years Were referred to Rah Ahya Psychiatry Center were selected as the sample size using the available sampling method, and randomly assigned to the experimental group (n=10) and the control group (n=10). At first, both groups were evaluated by an emotion regulation checklist Shields et al(ERC)(1997) and the California social adjustment scale Thorpe et al(SAS) (1989). Online narrative therapy sessions were conducted in 10 sessions of 90 minutes during 5 weeks in the experimental group. In the end, both groups were re-evaluated. Data were analyzed using Multivariate covariance analysis. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference (P<0.01) between the post-test mean of emotion regulation and social adjustment in the two experimental and control groups. The findings of this research showed that  Online narrative therapy has improved emotion regulation and social adjustment of children with reading disorders during the COVID-19 Pandemic.

    Keywords: Online Narrative Therapy, Emotional regulation, Reading disorder, Social adjustment, COVID-19