فهرست مطالب

نشریه حکمرانی متعالی
پیاپی 11 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی کمیجانی*، محمدرحیم عیوضی صفحات 9-33

    امروزه، حکمرانی مطلوب به عنوان یکی از نظریه ها و الگوهای غالب در عرصه اداره و راهبری مطرح و در کانون توجه فزاینده اندیشمندان و فعالان توسعه و همچنین دستورکار ویژه دولت ها و جوامع مدرن قرار گرفته است. بااین وجود، ریشه های نظری و عملی حکمرانی مطلوب به آموزه های اسلامی بر می گردد و در سپهر حکمرانی علوی به عنوان یک نقطه عطف در تاریخ حکمرانی بشری مورد تبلور قرار می گیرد. دراین راستا، نامه 53 نهج البلاغه (منشور حکمرانی علوی) به عنوان یک سند و نقشه راه مرجع، آموزه های نظری و عملی حضرت علی (ع) را در ساحت حکمرانی به تصویر می کشد. ازاین روی، در پژوهش حاضر تلاش گردیده است تا اصول و ارکان این پارادایم مدیریتی-سیاستی در پرتوی آموزه های علوی مورد بازخوانی قرار گیرد. بدین منظور، با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و تطبیقی-اسنادی به بازخوانی مولفه های حکمرانی مطلوب پرداخته می شود و هر یک از این مولفه ها با استناد به منشور حکمرانی علوی مورد بررسی و تطبیق قرار می گیرد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد استلزامات حکمرانی مطلوب در قالب اصول پاسخگویی، مشارکت، شفافیت، قانون مداری و کارآمدی ناظر بر روابط متقابل و متوازن دو رکن جامعه و حکومت با محوریت عدالت به عنوان جوهره حکمرانی مورد معرفی و تصریح منشور حکمرانی علوی قرار گرفته است. براین اساس، مولفه های حکمرانی مطلوب نه تنها در آموزه های حکمرانی علوی مورد معرفی و تاکید قرار گرفته است بلکه این آموزه ها با جهت گیری آینده مدارانه و ماهیت فرازمانی-مکانی، الزامات و اقتضائات امروزین حکمرانی مطلوب جوامع مدرن را نیز مورد ترسیم و ارائه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: کمرانی مطلوب، اصول، ارکان، منشور حکمرانی علوی
  • محمود عسگری* صفحات 35-54
    با هدف شناسایی عوامل موثر در مردمی سازی حکمرانی امنیتی در جمهوری اسلامی (مبتنی بر بیانات مقام عظمای ولایت)، نویسنده در این مقاله تلاش نموده است با بهره گیری از بیانات مقام معظم رهبری، مجموع ویژگی های اثرگذار بر مردم سازی حکمرانی امنیتی را شناسایی و احصا نماید، از این رو روش تحقیق، توصیفی، نوع تحقیق براساس هدف، توسعه ای و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای بوده است، برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. یافته های نویسنده نشان می دهد با توجه به ویژگی هایی همچون «تمرکززدایی از تصمیم گیری ها، توجه به مطالبات مردم، اقناع فکری و پرهیز از تحمیل، رعایت حقوق مردم، شناخت خواسته ها و نیازهای مردم، اجتناب از گروه گرایی، پاسخگویی، سیاستگذاری درست، خدمتگذاری، خردگرایی، استفاده از ظرفیت کارشناسی، توانمندی سیاستگذاران/مجریان، راه گشا بودن قوانین/سیاست ها، تامین عدالت اجتماعی، شفافیت، اعتماد/باور داشتن به مردم، صداقت با مردم، نداشتن نگاه از بالا، توسعه تفاهم اجتماعی، مدارا با مخالف، ساده‏زیستی دولتمردان، حضور سازمان یافته مردم به عنوان بسیج در صحنه های مختلف، میدان داری مردم، تنظیم‏گری، دین مداری و مبارزه با فساد» و کاربست آنها حکمرانی امنیتی کشور واجد صفت متعالی «مردمی» خواهد بود؛ صفتی که متضمن رضایت، امنیت، ثبات سیاسی، نظم اجتماعی، بالندگی و تعالی، شکوفایی و اعتمادزایی است.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی امنیتی، مردمی سازی، مقام معظم رهبری
  • جواد جمیری*، علیرضا پیروزمند صفحات 55-74
    در حکمرانی مساله مهم تعیین نقش حاکمیت در قبال پیشرفت اسلامی در موضوعات مختلف است از جمله در موضوع هنر که تاثیر شایان توجه ای در فرهنگ جامعه ایفا می نماید. بنابراین پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش تدوین یافته که راهبردهای گسترش هنر دینی در حکمرانی اسلامی در منظومه فکری رهبری انقلاب چگونه است؟ پژوهش از نظر نوع کاربردی و در گردآوری اطلاعات با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای و اسنادی عمدتا با مراجعه به متن فرمایشات مقام معظم رهبری انجام؛ و در تجزیه وتحلیل داده ها از روش تکاملی بهره گیری شده است. یافته های به دست آمده درسه نظم کلی جهت دست یابی به هنر دینی در حکمرانی اسلامی به این شرح بیان شده است: مبانی و اصول ، اهداف و نظام مدیریت راهبردی. برای چگونگی رسیدن به اهداف از مبانی بوسیله مدیریت راهبردی ، ابتدا ظرفیت شناسی و آسیب شناسی انجام شده، سپس پیشران های حرکت برای ایجاد تغییر مشخص گردیده و بالاخره به پشتوانه ظرفیت شناسی و آسیب شناسی در مرحله اول، و تشخیص پیشران ها در مرحله دوم، به اتخاذ راهبردهایی که جامعه هنری را به نتایج مورد انتظار منتهی می نماید، اشاره شده است.
    کلیدواژگان: منظومه فکری، حکمرانی، هنرمند، هنر دینی، سیاست گذاری
  • مهدی عزیزی مهماندوست*، محمد مهدی نژاد نوری، محسن آقایی صفحات 75-106
    داده های ارشد با تحکیم، استانداردسازی و تطبیق عناصر مشترک داده ها موجب دستیابی به یک نمایش پایدارتر از سامانه ها در کل سازمان می شوند و حکمرانی داده های ارشد رویکردی سازمان یافته به نظارت، پایش و واپایش مدیریت داده های ارشد دارد و یکی از مهم ترین اهداف کلیدی آن کیفیت بالای داده ها است و این در حالی است که بروز تغییرات و تحولات در سیستم ها و افزایش قدرت فناوری، فشار روزافزونی را جهت اعمال حکمرانی بر داده های مربوطه به سیاست گذاران، ارائه دهندگان خدمات تحمیل می کند؛ تحقیق توصیفی - تحلیلی حاضر با شناسایی و طبقه بندی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات به تحلیل راهبردهای (SWOT) الزامات دستیابی به تحول اثرگذار، ماندگار و پایدار حکمرانی داده ها با استفاده از تجزیه وتحلیل داده ها توسط مدل ترکیبی SWOT-AHP و امتیازدهی هرکدام از آن ها و اولویت بندی میان شاخص ها می پردازد. جامعه آماری تحقیق 42 نفر از خبرگان، مدیران، کارشناسان فناوری اطلاعات حوزه سایبری، فناوری اطلاعات و مدیریت راهبردی تشکیل داده اند که به عنوان نمونه انتخاب شده است. امتیازدهی شاخص ها از طریق طیف 9 درجه ساعتی انجام گرفت. پس از مشخص شدن امتیاز نهایی تمامی شاخص های فرصت ها و تهدیدات، نقاط قوت و ضعف به صورت زوجی با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد مهم ترین زیر معیار تاثیر وجود توانمندی های فنی، مدیریتی و... برای برنامه ریزی و سیاستگذاری حکمرانی داده های ارشد (S1) با وزن 0٫243 بیشتر از سایر شاخص ها است. همچنین نتایج نشان داد که گروه ضعف با وزن 0.314، گروه قوت با وزن 0.264، گروه تهدید با وزن 0٫241 و گروه فرصت با وزن 0٫181 به ترتیب رتبه اول الی چهارم را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: حکمرانی، داده ارشد، راهبرد، تحول، حکمرانی پایدار
  • امیر عباسی خوشکار* صفحات 107-125
    حکمرانی اقتصادی استانی به دلیل اهمیت آن در مدیریت مسایل اقتصادی و افزایش سطح توانمندی های استان ها از جمله مفاهیم کلیدی در منظومه پیشرفت اقتصادی در سطح کلان ملی محسوب می شود. تلاش جهت تامین اهداف اقتصادی اعلام شده در سطوح استانی به عنوان محیط عملیاتی اجرای سیاست های اعلامی مهم ترین بستر پیشبرد مفهوم حکمرانی اقتصادی است. آنچه در پیشبرد حکمرانی اقتصادی در سطح استانی از اهمیت بالایی برخوردار است نوع رویکردی است که مورد استفاده قرار می گیرد. مفهوم اقتصاد مقاومتی با رویکرد متمایز از سایر نظریه های غربی اقتصادی و برخوردار از ابزارهای مفهومی و اجرایی موجود در ان می تواند به حکمرانی اقتصادی استانی در ابعاد نظری و اجرایی کمک کند. سوال پژوهش حاضر این است که نسبت مفهومی رویکرد اقتصاد مقاومتی و مفهوم حکمرانی اقتصادی استانی چگونه تبیین می شود؟ در پاسخ به سوال فوق فرضیه ذیل مطرح می شود که نسبت مفهومی رویکرد اقتصاد مقاومتی و حکمرانی اقتصادی استانی در سه ضلعی مفهومی مشارکت اقتصادی مردمی، نرم افزار مدیریت جهادی و اسناد بالادستی خلاصه می شود. روش پژوهش در مقاله حاضر توصیفی- تبیینی و روش گردآوری مطالب اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: حکمرانی اقتصادی استانی، اقتصاد مقاومتی، دانش بنیان، مدیریت جهادی، مشارکت اقتصادی مردمی
  • مهدی گل دوزها*، سمیه بکشلو، زهرا سادات حسینی فلاح صفحات 127-154

    تدوین سند آمایش سرزمین استان قزوین از سال 1386 شروع و مطالعات اولیه آن در سال 1392 به اتمام رسید. در این مطالعات، وضع موجود، توان اکولوژیک، آینده نگری و سیاست گذاری آمایش و ساختار اجرایی استان آمده است. پیشتازی استان قزوین در تدوین سند، عدم شکل گیری گفتمان علمی، نبود نمونه های انجام شده قبلی و نیز عدم تصریح در سیاست های ملی، منجر به ایجاد مسائل و مشکلات مختلفی در سند شده است. بدین سبب ازآنجایی که اسناد آمایش سرزمین در توسعه بلندمدت هر منطقه و سرنوشت مردم آن تاثیر بسزایی دارند، لازم است همواره موردنقد کارشناسان و خبرگان قرار گرفته و به روزرسانی گردد. لذا این مطالعه در مباحث نظری از روش اسنادی و برای نقد سند از مصاحبه عمیق با خبرگان و متخصصین (روش کیفی) بهره برده است و در نهایت برای تحلیل و جمع بندی آن از نرم افزار مکس کیودا استفاده کرده است. نتایج مطالعه در دو بخش ارائه شده است. یکی نقد سند بر اساس مولفه های اصلی حکمرانی منطقه ای و دیگری سایر مسائل در خصوص تدوین اسناد استانی. در بخش اول به برنامه ریزی یکپارچه چندبخشی، تمرکززدایی، توسعه پایدار، مشارکت عمومی، ثبات سیاسی، آمار و اطلاعات منطقه ای، توجه به ظرفیت های طبیعی و در بخش دوم به منطقه بندی طبیعی، تعارض اسناد، ظرفیت مناطق در تحقق الگوی حکمرانی منطقه ای پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، حکمرانی منطقه ای، قزوین
|
  • Ali Komijani *, MohammadRahim Eivazi Pages 9-33

    Today, optimal governance is one of the dominant theories and models in the field of administration and management, and it has become the focus of increasing attention of thinkers and development activists, as well as the special agenda of governments and modern societies. Nevertheless, the theoretical and practical roots of good governance go back to Islamic teachings and are crystallized in the sphere of Alavi governance as a turning point in the history of human governance. In this regard, letter 53 of Nahj al-Balagha (Alawi Governance Charter) as a reference document and road map, portrays the theoretical and practical teachings of Hazrat Ali (AS) in the field of governance. Therefore, in the present research, an attempt has been made to re-read the principles and pillars of this managerial-political paradigm in the light of Alevi teachings. For this purpose, by using the descriptive-analytical and comparative-documentary method, the components of the desired governance are reviewed and each of these components is reviewed and adapted with reference to the Alevi governance charter. The findings of the present research show that the requirements of good governance in the form of the principles of accountability, participation, transparency, rule of law and efficiency, overseeing the mutual and balanced relations between the two pillars of society and government, centered on justice as the essence of governance, have been introduced and specified in the Alevi governance charter. Therefore, the components of good governance have not only been introduced and emphasized in the teachings of Alevi governance, but these teachings, with their futuristic orientation and transtemporal-spatial nature, also outline and present the requirements and requirements of the good governance of modern societies.

    Keywords: Kamrani Moshtal, principles, pillars, charter of Alavi governance
  • Mahmood Asgari * Pages 35-54
    With the aim of identifying the effective factors in the popularization of security governance in the Islamic Republic (based on the statements of the supreme authority of the province), the author in this article has tried to identify and count the total characteristics that affect the popularization of security governance by using the statements of the supreme leader, from Therefore, the research method was descriptive, the type of research based on the goal was developmental, and the method of data collection was library. Thematic analysis method and MAXQDA software were used to analyze the information. The author's findings show that according to characteristics such as "decentralization of decision-making, attention to people's demands, intellectual persuasion and avoidance of imposition, respect for people's rights, recognition of people's wishes and needs, avoidance of groupism, accountability, correct policy making, service, rationalism, use From expert capacity, the ability of policymakers/executives, the openness of laws/policies, the provision of social justice, transparency, trusting/believing in the people, honesty with the people, not looking down, developing social understanding, tolerance of the opposition, the simplicity of statesmen, The organized presence of the people as mobilization in different scenes, people's field, regulation, religious orientation and fight against corruption" and their use in the security governance of the country will have the sublime attribute of "people's"; An attribute that implies satisfaction, security, political stability, social order, growth and excellence, prosperity and trust.
    Keywords: Governance, Security Governance, popularization, supreme leadership position
  • Javad Jomeiri *, Alireza Piroozmand Pages 55-74
    In governance, the important issue is determining the role of governance in relation to Islamic progress in various issues, including the issue of art, which has a significant impact on society's culture. Therefore, the current research seeks to answer the formulated question, what are the strategies for the expansion of religious art in Islamic governance in the intellectual system of the leadership of the revolution? The research is applied in terms of the type and in collecting information using the library and document research method, mainly by referring to the text of the Supreme Leader's orders; And the evolutionary method has been used in data analysis. The findings of the general order course to achieve religious art in Islamic governance are described as follows: basics and principles, goals and strategic management system. In order to achieve the goals from the basics through strategic management, first capacity analysis and pathology were carried out, then the drivers of movement to create change were identified and finally based on capacity analysis and pathology in the first stage, and the detection of drivers in the second stage, to adopt strategies that the artistic community leads to the expected results, it is mentioned.
    Keywords: Intellectual system, Governance, artist, religious art, politics
  • Mahdi Azizi Mehmandoost *, Mohammad Mahdinegad Noori, Mohsen Aaghaee Pages 75-106
    By consolidating, standardizing, and adapting common data elements, senior data achieves a more consistent representation of the entities across the organization. Senior data management has an organized approach to monitoring, monitoring, and monitoring senior data management, and one of its key goals is high data quality. At the same time, changes in systems and increasing technological power are putting increasing pressure on policy makers and service providers to govern relevant data; The present descriptive-analytical research identifies and classifies strengths, weaknesses, opportunities and threats to Strategic Analysis (SWOT) requirements to achieve effective, sustainable and sustainable data governance transformation using data analysis by SWOT-AHP hybrid model and scoring each of them. Prioritizes between indicators. The statistical population of the study consisted of 42 experts, managers, IT experts in the field of cyber, information technology and strategic management, which was selected as a sample. Indicators were scored through a 9-hour range. After determining the final score, all indicators of opportunities and threats, strengths and weaknesses were compared in pairs. The results showed that the most important sub-criterion of the effect of technical, managerial, etc. capabilities for planning and policy-making of senior data governance (S1) with a weight of 0.243 is more than other indicators. The results also showed that the weakness group with a weight of 0.314, the strength group with a weight of 0.264, the threat group with a weight of 0.241 and the opportunity group with a weight of 0.181 were ranked first to fourth, respectively.
    Keywords: : Governance, Senior data, strategy, transition, Sustainable governance
  • Amir Abbasi Khoshkar * Pages 107-125
    Provincial economic governance is considered as one of the key concepts in the system of economic progress at the macro-national level due to its importance in managing economic issues and increasing the level of the capabilities of the provinces. The effort to achieve the economic goals announced at the provincial levels as the operational environment for the implementation of announced policies is the most important platform for advancing the concept of economic governance. What is of great importance in promoting economic governance at the provincial level is the type of approach that is used. The concept of resistance economy with a different approach from other western economic theories and having the conceptual and executive tools available in it can help the provincial economic governance in theoretical and executive dimensions. The question of the current research is how to explain the conceptual relationship between the resistance economy approach and the concept of provincial economic governance? In response to the above question, the following hypothesis is proposed that the conceptual ratio of resistance economy approach and provincial economic governance is summarized in the conceptual triangle of popular economic participation, jihadi management software and upstream documents. The research method in this article is descriptive-explanatory and the method of collecting documentary and library materials.
    Keywords: Provincial economic governance, Resistance Economy, knowledge base, jihadi management, popular economic participation
  • Mahdi Goldoozha *, Somayyeh Bakeshloo, Zahrasadat Hoseini Fallah Pages 127-154

    The compilation of Qazvin province land use planning document started in 1386 and its preliminary studies were completed in 1392. In these studies, the current situation, ecological capacity, future foresight and politicization of the purpose and executive structure of the province are mentioned. The leadership of Qazvin province in compiling the document, the lack of formation of scientific discourse, the lack of previous examples and the lack of clarification in national policies have led to the creation of various issues and problems in the document. For this reason, since the documents of land use planning have a significant impact on the long-term development of each region and the fate of its people, it is necessary to always be criticized by experts and updated. Therefore, this study used documentary method in theoretical topics and in-depth interviews with experts (qualitative method) for document criticism and finally used Maxqda software to analyze and summarize it. The results of the study are presented in two parts. One is the criticism of the document based on the main components of regional governance and the other is other issues related to the compilation of provincial documents. In the first part: integrated multi-sector planning, decentralization, sustainable development, public participation, political stability, regional statistics and information, attention to natural capacities, and in the second part: natural zoning, conflict of documents, the capacity to realize regional governance.

    Keywords: Spatial Planning, Regional Governance, Qazvin