فهرست مطالب

رفتار حرکتی - پیاپی 52 (تابستان 1402)

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 52 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمانه اسلامی، الهام عظیم زاده*، علیرضا فارسی صفحات 17-42
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرین شبکه های توجه بر رفتار خیرگی و دقت اجرا در مهارت فورهند تنیس روی میز بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود و با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. 42 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی (23-18 سال) به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند و با بلوک بندی تصادفی در سه گروه آزمایشی هشدار، جهت گیری، کنترل اجرایی و یک گروه کنترل قرار گرفتند. قبل و بعد از 8 جلسه تمرین از شرکت کنندگان آزمون دقت به عمل آمد و رفتار خیرگی افراد نیز برای بررسی مدت، تعداد و محل تثبیت با سیستم ردیاب چشم ثبت شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس مرکب 3 (مراحل آزمون)* 4 (گروه) با اندازه گیری تکراری در سطح معنی داری 05/0 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد دستورالعمل ارائه شده باعث بهبود دقت عملکرد افراد در آزمون یادداری نسبت به پیش آزمون شد اما بین یادداری فوری و تاخیری تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج مربوط به مدت تثبیت برای پیدا کردن هدف نیز نشان داد بین گروه های جهت گیری و کنترل اجرایی در یادداری تاخیری تفاوت معناداری وجود داشت که گروه جهت گیری مدت زمان تثبیت بیشتری نشان داد. همچنین، همه گروه های تمرینی در یادداری فوری و تاخیری نسبت به پیش آزمون تعداد تثبیت بیشتری داشتند. بنابراین می توان گفت در این پژوهش، تمرین شبکه های توجه سبب بهبود دقت عملکرد افراد مبتدی در تکلیف فورهند تنیس روی میز شد و تا حدودی نیز توانست الگوی رفتار خیرگی این افراد را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: شبکه های توجه، جستجوی بینایی، رفتار خیرگی، دقت عملکرد، تنیس روی میز
  • سارا پارسا، سید محمد کاظم واعظ موسوی*، ژاله باقرلی صفحات 43-68
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه دیدمحیطی و زمان واکنش ساده و انتخابی بین رانندگان خبره و تازه کار بود. تعداد 15 راننده خبره و 15 راننده تازه کار به طور داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کردند. دیدمحیطی، زمان واکنش ساده و زمان واکنش انتخابی رانندگان توسط دستگاه وینا اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری تحلیل واریانس، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج تفاوت معناداری بین قابلیت های دیدمحیطی، زمان واکنش ساده، و زمان واکنش انتخابی افراد خبره و تازه کار نشان داد. افراد خبره در این قابلیت ها نسبت به افراد مبتدی به طور معناداری عملکرد بهتری داشتند. بین قابلیت دیدمحیطی رانندگان خبره با زمان واکنش ساده و انتخابی آنان در عملکردهای صحیح همبستگی وجود داشت. بررسی شیب خط رگرسیون نیز نشان داد که دیدمحیطی می تواند پیش بینی کننده زمان واکنش ساده و انتخابی در رانندگان خبره باشد. بنابراین توصیه می شود برای ارزیابی توانایی های دیدمحیطی، زمان واکنش ساده و انتخابی رانندگان خبره، انتخاب رانندگان خبره با مقاصد ورزشی، و حتی برای آزمون های رانندگی از این آزمون ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: دستگاه وینا، رانندگی ایمن، توانایی حرکتی، خبرگی، پیش بینی
  • سپیده نوروزی، زهره مشکاتی*، رخساره بادامی، رزیتا نصیری صفحات 69-100
    سرب (Pb) فلز سمی است که باعث ایجاد اختلالات بالینی در سیستم عصبی می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر تمرین تناوبی و مکمل غذایی کورکومین بر عملکرد شناختی، حرکتی و شاخص های اکسیداسیون ناشی از نیترات سرب انجام شد. بدین منطور، تعداد سی سر موش نر از نژاد بالب سی (5±25 گرم) به صورت تصادفی به پنج گروه کنترل منفی (سالم)، کنترل مثبت (نیترات سرب)، مکمل کورکومین، تمرین تناوبی و گروه تمرین تناوبی به همراه کورکومین، تقسیم شدند؛ پروتکل تمرین تناوبی با شدت بالا (پنج جلسه در هفته) به مدت شش هفته انجام شد. پس از آخرین جلسه تمرینی عملکرد شناختی و حرکتی حیوانات با آزمون رفتاری Y ماز و 24 ساعت بعد شاخص های اکسیداسیون (SOD، CAT، MDA) و سطح سرب در بافت مغز ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار GraPhPad Prism انجام شد. یافته ها نشان داد که پس از قرارگیری در معرض سرب، فعالیت حرکتی در گروه کنترل مثبت (نیترات سرب) نسبت به گروه کنترل منفی (سالم) (01/0P=) و گروه کورکومین (01/0P=) کاهش داشت، عملکرد شناختی در تمام گروه های تجربی در مقایسه با گروه نیترات سرب افزایش داشت. مصرف کورکومین به همراه تمرین تناوبی باعث کاهش سطح سرب در مقایسه با گروه کنترل مثبت شد (03/0P=). مصرف کورکومین به همراه تمرین تناوبی، میزان CAT وSOD مغز را افزایش داد. میزان MDA در مغز به طور قابل توجهی در گروه-تمرین تناوبی به همراه کورکومین کاهش یافته بود (03/0P=). به طور کلی ترکیب کورکومین و تمرین تناوبی سمیت عصبی ناشی از سرب را از طریق مهار استرس اکسیداتیو کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اختلال شناختی، تست رفتاری، تمرین تناوبی با شدت بالا، سرب، کورکومین
  • سارا افتاده، عباس بهرام، رسول یاعلی*، فرهاد قدیری صفحات 101-126
    مقدمه
    داشتن یک رویکرد آموزشی مناسب که از زیربنای نظری قوی برخوردار باشد برای یادگیری مهارت های ورزشی ضرورری است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی تاثیر رویکرد آموزش افتراقی و دستورالعمل های توجهی بیرونی و درونی بر یادداری و انتقال شوت فوتسال بود.
    روش ها
    تحقیق حاضر از نوع کاربردی با راهبرد نیمه تجربی، طرح متوالی و نمونه گیری در دسترس بود. تعداد نمونه در تحقیق حاضر 24 نفر بود که بطور تصادفی در 3 گروه تقسیم شدند. ابتدا از همه مشارکت کنندگان با استفاده از آزمون شوت فوتسال پیش آزمون گرفته شد. سپس، افراد به طور تصادفی هر گروه مطابق با دستورالعمل های مربوطه تمرینات خود را به مدت 12 هفته، هر هفته دو جلسه و هر جلسه 20 دقیقه انجام دادند. بعد از 12 هفته، آزمون یادداری فوری بلافاصله بعد از اتمام تمرینات و یادداری تاخیری و انتقال با فاصله یک هفته بعد از اتمام تمرین با استفاده از آزمون مهارت شوت گرفته شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آنوای یک راهه در نرم افزار SPSS نسخه 23 و با سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    بین روش های آموزش افتراقی با دستورالعمل توجه بیرونی، افتراقی با دستورالعمل توجه درونی و افتراقی بدون دستورالعمل توجه بر یادگیری حرکتی و انتقال در مهارت شوت فوتسال تفاوت معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اثربخشی رویکرد یادگیری افتراقی با دستورالعمل توجه بیرونی بر یادداری و انتقال مهارت شوت فوتسال را نشان می دهد. به منظور طراحی بهتر و موثرتر تمرینات برای یادگیری مهارت حرکتی می توان از نتایج تحقیق استفاده کرد.
    کلیدواژگان: روش آشوب رویکرد یادگیری افتراقی، دستور العمل های توجهی بیرونی و درونی، یادگیری حرکتی، انتقال، فوتسال
  • مهدی باباپورلشنلو، جلال دهقانی زاده* صفحات 127-152
    هدف پژوهش حاضر بررسی این موضوع بود که آیا با دادن اختیار انتخاب ترتیب ابزار تمرینی با استفاده از رویکرد خودکنترلی در حین تمرینات گلف، باعث افزایش یادگیری و سازوکارهای انگیزشی و پردازش اطلاعات می شود یا خیر. در این تحقیق نیمه تجربی که با طرح پیش آزمون- پس آزمون و دوره پیگیری 24 ساعته انجام گرفت، 24 دانشجو مبتدی به صورت در دسترس و تصادفی در دو گروه انتخاب (12 نفر) یا جفت شده (12 نفر) قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، شرکت کنندگان به انجام آزمون ضربه گلف پرداختند. در پی پیش آزمون، گروه انتخاب، ترتیب ابزارهای تمرینی را انتخاب نمودند، در حالی که گروه جفت شده از ابزارها به ترتیب گروه انتخاب استفاده کردند. میزان یادگیری و سازوکارهای انگیزشی و پردازش اطلاعات در مراحل پیش آزمون و اکتساب در روز اول و سپس یک روز بعد با آزمون یادداری تاخیری اندازه گیری شد. نتایج آزمون تحلیل واریانس مکرر نشان داد که خودکنترلی بر مهارت ضربه گلف و سازوکارهای انگیزشی تاثیر معنادار دارد، اما در پردازش اطلاعات و میزان درگیری فراگیران نسبت به تکلیف تاثیر معناداری یافت نشد. با توجه به خودکنترلی یادگیری حرکتی، انتخاب جزئی مانند ترتیب تمرینات به اجراکنندگان در طول تمرین می تواند منجر به افزایش یادگیری ضربه گلف همراه با سازوکارهای انگیزشی در حین اجرای مهارت شود، اما چنین شرایطی در رویکرد خودکنترلی تاثیری بر درگیری و پردازش اطلاعات در آزمون های نامرتبط با تکلیف ندارد.
    کلیدواژگان: انتخاب تمرین، خودکنترلی، سازوکارهای انگیزشی، پردازش اطلاعات
  • بهروز قربان زاده*، بهزاد محمدی اورنگی، محمدتقی اقدسی صفحات 153-174
    این مطالعه باهدف بررسی ارتباط بین مهارت حرکتی (ظریف و درشت) با عملکرد تحصیلی (خواندن و ریاضی) با در نظر گرفتن نقش میانجی توانایی شناختی (سرعت پردازش و حافظه کاری) انجام شد. نمونه موردبررسی 200 کودک (50 درصد دختر) شش و هفت ساله از شهر تهران بودند که در سال تحصیلی 98-97 به صورت در دسترس در این مطالعه شرکت کردند. مهارت حرکتی ظریف و درشت با استفاده از آزمون برونینکس اوزرتسکی-دو، پیشرفت تحصیلی با آزمون موفقیت فردی وکسلر و توانایی شناختی با مقیاس هوش وکسلر ارزیابی شد. نتایج ارتباط مثبت بین همه زیر مولفه های مهارت حرکتی، توانایی شناختی و پیشرفت تحصیلی را نشان داد (پی<05/0). تجزیه وتحلیل مدل سازی معادلات ساختاری نیز آشکار کرد که سرعت پردازش و حافظه کاری با تاثیرپذیری از مهارت های حرکتی ظریف و درشت عملکرد تحصیلی را ارتقا می دهند. ازاین رو سرعت پردازش و حافظه کاری در این زمینه نقش میانجی دارد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در سال های ابتدایی مدرسه و در سنین پیش دبستان توجه به مهارت حرکتی می تواند نقش بسزایی در ارتقا عملکرد تحصیلی افراد داشته باشد. ازاین رو اهمیت ارتقا مهارت حرکتی بیش ازپیش نمایان می گردد.
    کلیدواژگان: مهارت حرکتی، توانایی شناختی، پیشرفت تحصیلی
  • فرامرز هوشیاری، کیوان ملانوروزی*، عبدالله قاسمی، علی کاشی صفحات 173-202
    هدف از این پژوهش تدوین و بررسی اثر بخشی یک دوره برنامه حرکتی منتخب باساختار، بی ساختار و نیمه ساختار بر رشد حرکتی کودکان 4 تا 7 سال بود. این پژوهش به صورت نیمه تجربی، از نظر هدف و نتایج کاریردی بود. طرح این پژوهش از نوع طرح های پیش آزمون پس آزمون با سه گروه آزمایش بود. شرکت کنندگان60 نفر به طور هدفمند از بین مهدکودک های شهر تهران انتخاب شدند و پس از کسب رضایت والدینشان توسط فرم رضایت نامه بصورت تصادفی در سه گروه باساختار، بی ساختار و نیمه ساختار قرار گرفتند. برنامه های حرکتی منتخب با ساختار شامل، لی لی دسته جمعی ، توپ رابه هدف بزن، رد کردن توپ از بین پاها، حمل بادکنک، تعادل که باتوجه به آموزش مربی انجام شد. برنامه های حرکتی منتخب بی ساختار: وسایل و تجهیزات در اختیار کودک قرار داده شده بود و با توجه به انتخاب خود و به صورت دلخواه بازی را انتخاب می کرد. برنامه های حرکتی منتخب نیمه ساختار یک جلسه بصورت با ساختار و یک جلسه به صورت دلخواه بازی انتخاب می کنند. آزمون رشد حرکتی درشت (ویرایش 3) یک مجموعه آزمون فرایندمحور است که برای سنجش مهارت حرکتی درشت کودکان استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس مرکب و آزمون پیگیردی بانفرونی استفاده شد در پایان نتایج نشان داد گروه نیمه ساختار در پس آزمون عملکرد بهتری را نسبت به گروه بی ساختار نشان داده است. ولی بین دو گروه بی ساختار و با ساختار و همچنین نیمه ساختار و با ساختار تفاوت معناداری در متغیر رشد حرکتی درشت در پس آزمون دیده نشد.
    کلیدواژگان: رشد حرکتی، برنامه های باساختار، برنامه های بی ساختار، رشد حرکتی درشت
|
  • Samaneh Eslami, Elham Azimzadeh *, Alireza Farsi Pages 17-42
    The purpose of this study was to determine the effect of attention networks training on gaze behavior and accuracy of performing the forehand table tennis skill. The present study was semi- experimental with pre-test and post-test design with a control group. Forty-two students of Shahid Beheshti University (18-23 years) participated in this study voluntarily and were randomly divided in three groups including alerting, orienting, executive control and one control groups. Before and after eight sessions, the participants had been tested for accuracy, and their gaze behavior was recorded using the eye tracking system to determine the duration, number and location of fixation. Data were analyzed by repeated measure mixed ANOVA 3(test)*4(group) at a significance level of 0.05. The results showed that the presented instructions improved the accuracy of individuals' performance in the retention test compared to the pre-test, but there was no significant difference between immediate and delayed retention. The results related to the stabilization period to find the target also showed that there was a significant difference between the orientation and executive control groups in delayed retention that the orientation group showed a longer stabilization period. Also all exercise groups had more fixation in immediate and delayed retention than pre-test. Therefore, it can be said that in this study, the practice of attention networks improved the performance accuracy of beginners in the task of forehand table tennis and to some extent was able to improve the pattern of gaze behavior of this people.
    Keywords: Attention Networks, Visual search, Gaze behavior, Execution Accuracy, Table tennis
  • Sara Parsa, Mohammad Vaez Mosavi *, Jaleh Bagherli Pages 43-68
    The aim of this study was to compare the relationship among peripheral vision, simple reaction time, and choice reaction time in expert and novice drivers. Fifteen certified drivers and 15 novice drivers participated in the present study voluntarily. Peripheral vision, simple reaction time and choice reaction time of drivers were measured by Vienna Testing System. One-way analysis of variance, Pearson correlation test and linear regression tests were used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference in peripheral vision, simple reaction time, and choice reaction time between experts and novices; in which experts in these abilities were better than novices. The peripheral vision of expert drivers was correlated with simple and choice reaction time in correct performances. Examination of the slope of the regression line also showed that peripheral vision can predict simple and choice reaction time in expert drivers. Therefore, it is recommended to use these tests to evaluate peripheral vision abilities, simple and choice reaction time of expert drivers to select national team athletes, and even for driving tests to select suitable drivers.
    Keywords: Vienna device, safe driving, motor ability, Expertise, Prediction
  • Sepideh Noruzi, Zohreh Meshkati *, Rokhsareh Badami, Rozita Nasiri Pages 69-100
    Lead (Pb) is a toxic metal that causes clinical disorders in the nervous system. This study was conducted with the aim of evaluating the effect of intermittent exercise and curcumin dietary supplement on cognitive, motor and oxidation indices caused by lead nitrate. In this way, 30 male mice of the Balb C breed (25 ± 5 g) were randomly divided into five groups: negative control (healthy), positive control (lead nitrate), curcumin supplement, High intensity interval training (HIIT) and group High intensity interval training (HIIT) with curcumin. were; High intensity interval training protocol (five sessions per week) was performed for six weeks. After the last training session, the cognitive and motor performance of the animals was evaluated with the Y-maze behavioral test, and 24 hours later, the oxidation indices (SOD, CAT, MDA) and the level of lead in the brain tissue were evaluated. Statistical analysis was done by GraphPad Prism software. The findings showed that after exposure to lead, the motor activity in the positive control group (lead nitrate) decreased compared to the negative control group (healthy) (P=0.01) and the curcumin group (0.01), cognitive performance in All the experimental groups had an increase compared to the lead nitrate group. Taking curcumin along with HIIT decreased the lead level compared to the positive control group (P=0.03). Taking curcumin along with HIIT increased the amount of CAT and SOD in the brain. It was found that the combination of curcumin and HIIT reduce the neurotoxicity caused by lead the inhibition of oxidative stress.
    Keywords: Cognitive impairment, Behavioral test, high intensity interval training (HIIT), Lead, Curcumin
  • Sara Oftadeh, Abbas Bahram, Rasoul Yaali *, Farhad Ghadiri Pages 101-126
    Introduction
    A proper educational approach with a solid theoretical foundation is essential for learning sports skills. This study aimed to determine the effect of a differential education approach external and internal attention instructions on indoor football shoot learning and transfer.
    Methodology
    The present study was conducted with a quasi-experimental strategy, sequential design, and available sampling. The number of samples in the present study was 24, randomly divided into three groups. First, all participants were pre-tested using the indoor football shoot test. Then, according to the relevant instructions, individuals randomly performed their exercises in each group for 12 weeks, two sessions per week and 20 minutes per session. After 12 weeks, the immediate retention test was taken immediately after the exercises. The delayed retention and transfer were taken one week after the end of the exercise using the shooting skill test. A one-way ANOVA test was used to analyze the data in SPSS software version 23 with a significance level of 0.05.
    Results
    There was a significant difference between differential training methods with external attention instruction, differential training with internal attention instruction and differential without instruction with attention methods on motor learning and transfer in indoor football shooting skills.
    Conclusion
    This study showed the effectiveness of the differential learning approach with external attention instructions on retention and transfer of indoor football shoot skills. Research results can be used in order to design exercises for learning motor skills better and more effectively.
    Keywords: Chaotic method of differential learning approach, External, Internal Attention instructions, Motor Learning, Transfer, Indoor football
  • Mehdi Babapour, Jalal Dehghanizade * Pages 127-152
    The purpose of the present study was to investigate whether giving the option to choose the order of practice devices using a self-control approach during golf practicum increases learning and motivational mechanisms and information processing or not. This semi-experimental research was conducted with a pre-test-post-test design and delayed retention, 24 beginner students were available and randomly placed in choice groups (n= 12) or yoked groups (n= 12). In the pre-test phase, the participants took the golf putting test. Following the pre-test, the choice group chose the order of the practice devices, while the yoked group used the devices in the order of the choice group. The amount of learning and motivational mechanisms and information processing in the pre-test and acquisition phases were measured on the first day and then one day later with a delayed retention test. The repeated measure analysis test showed that self-control has a significant effect on golf putting skills and motivational mechanisms. However, no significant effect was found on information processing and the level of engagement of learners in the task. According to the self-control of motor learning, a small choice such as the order of the practices to the performers during practice can lead to an increase in learning golf putting along with motivational mechanisms during skill execution. However, such conditions in the self-control approach have an effect on engagement and information processing in the tests. Not related to the task.
    Keywords: Practice Choice, Self-Control, Motivational Mechanisms, Information Processing
  • Behrouz Ghorbanzadeh *, Behzad Mohammadi Oranghi, Mohammadtaghi Aghdasi Pages 153-174
    The aim of this study was to investigate the relationship between motor skills (fine and gross) with academic performance (reading and math) by considering the mediating role of cognitive ability (processing speed and working memory). The sample consisted of 200 children (50% girls) aged six and seven years from Tehran who participated in this study in the available academic year of 2017-2018. Fine and gross motor skills were assessed using the Bronnix-Ozeretsky-II test, academic achievement was assessed using the Wechsler Individual Success Test, and cognitive ability was assessed using the Wechsler Intelligence Scale. The results showed a positive relationship between all components of motor skills, cognitive ability and academic achievement (P <0.05). Structural equation modeling analysis also revealed that processing speed and working memory improve academic performance by being influenced by fine and gross motor skills. Therefore, processing speed and working memory play a mediating role in this regard. The results of this study show that in the early years of school and in preschool age, attention to motor skills can play a significant role in improving academic performance. Hence the importance of improving motor skills becomes more apparent.
    Keywords: motor skills, Cognitive Ability, Academic Achievement
  • Faramarz Hooshyari, Keyvan Molla Noroozi *, Abdollah Ghasemi, Ali Kashi Pages 173-202
    This study aimed to formulate and evaluate the effectiveness of a selected exercise program structured, unstructured and semi-structured on motor development of children aged 4 to 7 years. This research was quasi-experimental in terms of purpose and applied results. The design of this study was a pre-test-post-test design with three experimental groups. The participants of the study were purposefully selected from among the kindergartens in Tehran, in which 60 people were purposefully selected and after obtaining the consent of their parents through the consent form, they were randomly divided into three groups: structured, unstructured and semi-structured. Selected movement programs with the structure: standing, , skipping in groups, carrying the ball, hitting the ball, Carrying balloons, keeping balance and which was done according to the instructor's training. Selected unstructured movement programs: tools and equipment were provided to the child and he chose the game according to the individual's choice. Selected semi-structured movement programs were used, one session with structure and one session as desired. A gross motor development test (edit 3) is a process-based test set that is used to measure a child's gross motor skills. To analyze the data, combined analysis of variance and Bonferroni post hoc test was used. In the end, the results showed that the semi-structured group performed better in the post-test than the unstructured group. But between the two groups of unstructured and structured as well as semi-structured and structured, no significant difference was observed in the large motor development variable in the post-test.
    Keywords: Motor development, structured programs, unstructured programs, large motor development