فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی - پیاپی 28 (زمستان 1402)

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 28 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مصطفی اسماعیلی*، علیرضا آزادی صفحات 7-35

    شناخت دشمن و نظام فکری حاکم بر ساختار تصمیم گیری و تصمیم سازی آن، مهم ترین مبنای امنیت ساز در طرح ریزی های دفاعی و امنیتی است. در این چارچوب، این پژوهش با تمرکز بر آراء فکری امام علی علیه السلام در خطبه 27 نهج البلاغه و آراء مقام معظم رهبری (حفظه الله)، به تبیین این موضوع می پردازد که عدم شناخت دشمن منجر به عدم شناخت صحیح از سیاست های دشمن، ایجاد غفلت و در نتیجه اشتباه محاسباتی خواهد شد. بنابراین، پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال است که دشمن شناسی و بصیرت نسبت به آینده نگری دشمن در عصر حاضر، چه الزاماتی را پیش روی قدرت راهبردی دفاعی ج.ا.ایران قرار می دهد؟ بر این اساس، این پژوهش با نگرشی اکتشافی و به صورت توصیفی - تحلیلی در تلاش است تا ضمن تاکید بر ضرورت افزایش بصیرت خواص و عوام نسبت به سیاست های دشمنان، بر لزوم توجه به قدرت رصد و تقابل فضاپایه با هدف افزایش قدرت دفاعی در برابر دشمنان بپردازد.

    کلیدواژگان: بصیرت، نفوذ، غفلت، امنیت، ایران، آمریکا، دفاع، فضا
  • اکبر رحیمی*، قاسم تقی زاده، اسمعیل تلان صفحات 35-65

    در راستای کسب برتری در تولید محصولات نظامی و در نتیجه ارتقای بازدارندگی دفاعی، سطح تنوع پروژه های تحقیقاتی و همچنین قابلیت پاسخگویی آنها به نیازمندی های جدید، باید به طور قابل توجهی افزایش یابد. بنابراین، شناخت محیطی از حوزه های مختلف دفاعی در دنیا و همچنین تعیین راهبردها و هدایت پروژه های تحقیقاتی به سمت و سوی پروژه های نوظهور و دانشی غافلگیر کننده، در برنامه ریزی و هدایت پروژه های دفاعی ایران ضروری به نظر می رسد. از آنجا که این موارد در قالب مفاهیمی چون رهبری راهبردی، برنامه ریزی راهبردی  و تفکر راهبردی مطرح می شوند و بررسی پروژه های جاری و گذشته سازمان های پروژه محور دفاعی نشان می دهد که تمرکز بر شناخت محیطی و هدایت پروژه های تحقیقاتی به سمت و سوی خروجی های اثربخش، نیازمند بهبود قابل توجهی است؛ بنابراین، هدف این پژوهش بررسی میزان تاثیر این متغیرهای سه گانه بر ایجاد برتری دفاعی در سازمان های دفاعی پروژه محور است. این پژوهش کاربردی و روش تحقیق آن توصیفی همبستگی و از نوع تحلیل رگرسیون است که داده های آن به شیوه پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. برای تست فرضیه های آماری، از فن مدل سازی معادلات ساختاری(SEM) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری راهبردی پروژه های تحقیقاتی دفاعی می تواند  به طور مستقیم و غیر مستقیم و از طریق تعامل با متغیرهای برنامه ریزی و تفکر راهبردی، به میزان 855/0 بر ایجاد برتری رقابتی سازمان های پروژه محور دفاعی اثر مثبت داشته باشد. بنابراین می توان گفت که تمرکز بر رهبری راهبردی این پروژه ها و به کارگیری برنامه ریزی و تفکر راهبردی توسط مدیران سازمان های پروژه محور دفاعی، می تواند به نحو مناسبی منجر به هدایت اثربخش پروژه های تحقیقاتی در راستای ایجاد برتری دفاعی و در نتیجه ارتقای بازدارندگی دفاعی شود.

    کلیدواژگان: رهبری راهبردی، تفکر راهبردی، برنامه ریزی راهبردی، برتری دفاعی، پروژه های تحقیقاتی دفاعی
  • مجید رشیدی*، حسین فتح آبادی، حسن چهارمحالی، مجتبی احمدی نوذری صفحات 67-103

    تدوین و اجرای برنامه های پیشرفت در بازه های زمانی معین و اختصاص منابع لازم، تحقق آرمان های بلند نظام مقدس جمهوری اسلامی است. هدف نهایی این تحقیق تدوین نقشه راه علم و فناوری در یکی از دانشگاه های وابسته به سازمان های دفاعی است. تحقیق حاضر، از لحاظ هدف یک تحقیق کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها یک تحقیق توصیفی و از لحاظ راهبرد انجام تحقیق یک تحقیق کیفی است. جامعه آماری این تحقیق مدیران، خبرگان، کارشناسان و متخصصین این دانشگاه است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات این تحقیق از روش تحلیل تماتیک در سه مرحله (1) کدگذاری اولیه (2) کدگذاری ثانویه و (3) بازبینی و تائید نهایی مقوله ها استفاده شد. تحلیل تماتیک در این تحقیق بر اساس چهار تم اصلی چشم انداز و ماموریت، حوزه های هدف، تحقیق و توسعه و منابع و زیرساخت با در نظر داشتن 3 افق زمانی یک ساله، افق بین یک تا سه ساله و افق زمانی بیشتر از سه سال انجام شده است. بر اساس تم های اصلی در نظر گرفته شده برای نقشه راه علم و فناوری، شناسایی کدهای اولیه مستخرج از اسناد بالادستی و مصاحبه ها صورت گرفت. طی فرآیند حذف، تلخیص و تجمیع کدهای اولیه، کدهای ثانویه (مقوله ها) استخراج شدند. کدهای ثانویه مستخرج شده در ابتدا در لایه چشم انداز بر اساس افق زمانی در نظر گرفته شده برای آن ها جایابی شدند. بر اساس جایابی صورت گرفته برای هریک از چشم اندازها هریک از مقوله ها در سایر لایه های دیگر جایابی شدند و به این ترتیب نقشه راه علمی و فناوری ترسیم شد.

    کلیدواژگان: نقشه راه، نقشه راه علم و فناوری، معماری نقشه راه، تحلیل تماتیک
  • کیوان شاه قلیان، ابوالفضل صادقی*، اکبر عالم تبریز صفحات 105-135

    آلودگی های زیست محیطی به یکی از مهم ترین دغدغه های انسان تبدیل شده است. امروزه حجم بالای زباله های صنعتی ایجادشده توسط محصولات نظامی، فشار نهاده‎های زیست محیطی و همچنین کمبود منابع، صنایع تولیدکننده در این حوزه را ترغیب کرده تا به سمت پیاده سازی زنجیره تامین حلقه بسته حرکت کنند. هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل ریاضی توانمندسازی قابلیت های زیست محیطی زنجیره تامین حلقه بسته است. این پژوهش، ازنظر هدف، یک تحقیق کاربردی و ازنظر جمع آوری داده ها و اطلاعات و روش تجزیه وتحلیل یک تحقیق کمی است. بنابراین یک مدل برنامه ریزی ریاضی فازی طراحی شده است. مدل ارائه شده مبتنی بر چهار هدف است که هدف اول آن حداقل ساختن نشر آلایندگی؛ هدف دوم، حداقل ساختن زباله های زیست محیطی؛ هدف سوم، حداقل ساختن هزینه و هدف چهارم، حداقل ساختن خطر تامین مواد اولیه است. پس از طراحی مدل، اعتبارسنجی مدل با حل آن در ابعاد کوچک صورت گرفته است و سپس با استفاده از چهار الگوریتم NSGAII,MOPSO,MOACO,MOSA مدل در ابعاد متوسط و بزرگ حل و نتایج آن باهم مقایسه شده است. بر اساس نتایج تحلیل حساسیت، واکنش مدل نسبت به پارامترهای مختلف بررسی شده است. نتایج نشان داده، ملاحظات هم زمان ابعاد زیست محیطی، اقتصادی و خطر در پارامترها به بهبود عملکرد زنجیره تامین حلقه بسته ازنظر توانمندسازی قابلیت های زیست محیطی و سودآوری  منجر می شود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، صنایع نظامی، الگوریتم فرا ابتکاری، مدل سازی ریاضی، محیط زیست
  • امیر صادقی*، حمیدرضا ضرغامی، سید خلیل ابطحی ابرقویی صفحات 135-167

    سازمان های امروزی که در محیطی با عدم اطمینان همراه هستند، چنانچه بتوانند از فناوری ها و رویکردهای نوین زنجیره تامین استفاده کنند قادر خواهند بود سازمان خود را در راستای بهبود و تعالی هدایت کنند. نقش فناوری ها و رویکردهای نوین در ارتقاء توان بازدارندگی در مقابل تهدیدات نظامی، اهمیت و ضرورت به کارگیری این رویکردها در مدیریت زنجیره تامین صنایع دفاعی را به خوبی نشان می دهد. تحقیق از نظر هدف، توسعه ای، از نظر ماهیت داده ها، آمیخته(کیفی-کمی) و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری در مرحله اول نخبگان و در مرحله دوم کارشناسان زنجیره تامین دفاعی بوده است. نمونه آماری در مرحله اول 5 نفر و در مرحله دوم 15 نفر از جامعه بوده است. روایی ابزار تحقیق از طریق روایی صوری و پایایی آن از طریق ضریب آلفای اندازه گیری شد. در این تحقیق ابتدا ادبیات و پیشینه موضوع بررسی و مهم ترین فناوری ها و رویکردهای نوین در زنجیره تامین احصا شد. پس از شناسایی رویکردها با استفاده از نظرات خبرگان و الگوی پذیرش فناوری، معیارهای پذیرش فناوری در سازمان های دفاعی بومی شده و در نهایت با استفاده از روش تصمیم گیری الکتره، اولویت بندی صورت پذیرفت. از مهم ترین نتایج تحقیق می توان به تعیین زنجیره تامین الکترونیکی و هوشمند به عنوان مهم ترین اولویت های فناوری ها و رویکردهای نوین در سازمان های دفاعی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین دفاعی، فناوری ها و رویکردهای نوین، زنجیره تامین الکترونیکی، زنجیره تامین هوشمند
  • علی اکبر کاشانی مهر*، ابراهیم عزیزی صفحات 167-216

    بررسی ابعاد صلاحیت قوه مقننه در امر قانون گذاری، بخش مهمی از حقوق اساسی هر کشوری را تشکیل می دهد و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به موجب اصول  پنجاه هشتم، هفتاد و یکم  تا هفتاد و چهارم، چارچوب اصلی این صلاحیت ها را معین و به مجلس شورای اسلامی به عنوان مرکز اصلی قانون گذاری واگذار کرده است. سوالاتی که در این زمینه وجود دارد اینست که چالش های اساسی و مهم قانون گذاری در مجلس شورای اسلامی کدامند؟چه راهکار هایی برای برون رفت از این چالش ها برای طراحی نظام قانون گذاری مطلوب می توان پیشنهاد داد؟ ارتقاء، پویایی و چالاکی نظام قانون گذاری، مستلزم شناخت دقیق و مستدل آسیب ها و چالش های آن و ارائه پیشنهادهایی برای برون رفت از شرایط فعلی است. بنابراین، این مقاله که به شیوه توصیفی تحلیلی و به روش کتابخانه ای و همچنین مصاحبه از طریق پرسشنامه نگارش یافته است؛ پس از آسیب شناسی وضع موجود قانون گذاری و ارائه عیوب کلیدی آن با اتکاء به قانون اساسی و سایر اسناد بالادستی ازجمله سیاست های کلی نظام قانون گذاری و قوانین مربوط، پیشنهادهایی را  برای ترسیم وضع مطلوب نظام قانون گذاری ارائه نموده است. آسیب های اساسی نظام قانون گذاری که در این پژوهش مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، عبارتند از: تورم تقنینی، ناکامی در تدوین و تنقیح قوانین، نواقص مرزهای تقنین و اجرا، نحوه نظارت قانون گذار بر اجرای صحیح قوانین و نگرش قانون گذار به اولویت ها و نیازهای واقعی جامعه.

    کلیدواژگان: آسیب ها، تورم تقنینی، قوانین، قانون گذاری
  • مهدی مزینانی*، علیرضا پیروزمند، سید علی مرادخانی، عبدالرضا عباسی، سهیل گرشاسبی صفحات 219-263

    هدف مقاله، تبیین ضرورت و طراحی گرایشی با عنوان «اقتدار و امنیت فرهنگی» به عنوان یکی از گرایش های آموزشی ممکن و ضروری برای رشته مدیریت راهبردی فرهنگی است. امروزه با توسعه رشته های دانشگاهی ناظر بر فرهنگ با رویکردهای مطالعاتی، سیاست گذاری، مدیریت و برنامه ریزی، بحث از ضروت و مدیریت پذیری این حوزه چندان وجهی پیدا نکرده و همین رویکردها دلالت کافی بر چنین ضرورتی دارد.
    برای طراحی گرایش، پیشینه های نظری و عملی گسترده ای در سه سطح جهانی، ملی، و درون سازمانی(دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی) وجود دارد. این پیشینه برای بهره برداری با استفاده از روش تحلیل محتوا در محورهایی که برای طراحی هرگرایش یا رشته آموزشی دانشگاهی مورد توجه است، یعنی اهداف و موضوعات آموزشی و سرفصل ها، تحلیل شد و در گروه خبرگی متشکل از استادان گروه فرهنگی دانشکده مدیریت راهبردی فرهنگی، اساتید راهنما و مشاور مطالعه ی گروهی و دانشجویان دوره 7 مدیریت راهبردی فرهنگی، بر اساس مدل «جذابیت بحث» و «قابلیت اجرای آموزشی مباحث»، تعیین اولویت شد، ساختار آموزشی در قالب برنامه ی درسی متشکل از دروس اصلی و تخصصی، نظام یافته و برای تایید اعتبار از طریق پرسشنامه خبرگی به خبرگان ارایه شد که ضرورت و صحت ساختاری و محتوایی مطالب به تایید رسید.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی فرهنگی، اقتدار و امنیت فرهنگی، مباحث فرهنگی
  • محمدرضا حسینی* صفحات 265-291

    نیروهای نظامی آمریکا مستقر در عراق روز جمعه سوم ژانویه2020 با چند فروند پهپاد، فرمانده سپاه قدس و تیم همراه وی را در نزدیکی فرودگاه بغداد به شهادت رساندند. ترور سپهبد سلیمانی در قلمرو سرزمینی عراق توسط نیروهای دولت ثالث، پرسش های متعددی را از منظر حقوقی مطرح کرده است. مهم ترین سوالات قابل طرح این است که این اقدام جنایتکارانه در پرتو اصول و قواعد حقوق بین الملل عام، حقوق بشردوستانه بین المللی، حقوق بشر و همچنین اسناد بین المللی ازجمله منشور ملل متحد، موافقتنامه امنیتی سوفا 2008، کنوانسیون نیویورک 1973و کنوانسیون شیکاگو 1944 از چه وضعیتی برخوردار است؟ محقق در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی و مطالعات کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری، مطالب مورد نیاز از منابع مربوط را گردآوری و سپس با روش تحلیل مضمون تلاش کرده تا به سوالات مطرح شده در مورد ابعاد حقوقی این حادثه پاسخ گوید. یافته های پژوهش نشان می دهد اقدام آمریکایی ها در ترور سپهبد سلیمانی و تیم همراهش، نقض آشکار اصول منشور ملل متحد و ناقض بدیهی ترین اصول و قواعد حقوق بین الملل ازجمله اصل عدم مداخله، اصل احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی دولت ها، اصل منع توسل به زور، اصل مصونیت دولت ها و ارکان آنها، اصل ممنوعیت پرواز پهپاد بر فراز قلمرو هوایی سایر دولت ها، و مفاد توافقنامه امنیتی سوفا است. علاوه بر این آمران و عاملان این جنایت نمی توانند به استناد توسل به مفاهیم «قتل هدفمند» و یا دفاع مشروع پیش دستانه از زیربار مسئولیت بین المللی خود شانه خالی کنند.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه بین المللی، قتل هدفمند، کنوانسیون شیکاگو1944، کنوانسیون نیویورک 1973، موافقتنامه سوفا 2008
  • محبوبه وهابی ابیانه*، علی مبینی دهکردی، محمود متوسلی، مجتبی امیری صفحات 291-322

    باوجود آنکه راهبرد عنصری اساسی برای نیل به اهداف سازمانی است، این مفهوم در ماهیت به عنوان کلیتی یکپارچه به شمار نمی رود. شاید بتوان گفت دلیل این امر، استناد صرف به تعاریفی است که در ظاهر از تنوع بسیار برخوردار بوده و به وجهی از منشور چندوجهی شناخت از ماهیت این پدیده اشاره دارند و به نحوی گریزناپذیر سوءتعبیرها و عدم اجماع میان صاحب نظران این حوزه را موجب شده اند. لیکن وجود ماهیت های گوناگون از این مفهوم اجتناب ناپذیر است. شایان توجه است، در حالی که اندیشمندان فعال در حوزه مدیریت راهبردی، بعضا در غفلت از دستاوردهای حاصله از مطالعات بین رشته ای از جمله علوم فلسفی، به بازتولید نظریه های ایستا خو گرفته اند، این پژوهش در تلاش است تا با روشی تحلیلی- بنیادین و با بهره گیری از شیوه تفکر علمی به کاوش در خصوص ماهیت پویای راهبرد بپردازد. بنابراین با تجزیه و تحلیل تعاریف به عنوان گام نخست از فرایند تفکر علمی آغاز و با پی بردن به منشاء پیدایش و تکوین اندیشه ها در لایه های زیرین ظواهر، در گام دوم به کاوش در بن انگاره های نهفته در پس ظواهر تعاریف خواهد پرداخت. دستاورد این دو گام برقراری پیوند میان تحلیل ها با علت العلل ها و لایه های زیرین اندیشه و مفروضات پایه نظریه های شکل دهنده به آنها و حصول ماهیت های سه گانه (علم، تجربه و حرفه) از راهبرد است. اما اکتفای این پژوهش تنها به کاوش نیست و با برداشتن گام سوم و آمیخته ساختن ماهیت ها با تکیه بر بنیان فلسفی کانت و بنیان ماهیت واقعی انسان به عنوان موجودی خلاق، نوآور، با غایتی باز و تخیل گرا، اندیشه ای نو در باب ماهیت راهبرد ارائه خواهد شد.

    کلیدواژگان: راهبرد، ماهیت، تجزیه و تحلیل، تکوین، آمیخته ساختن
  • فروغ فراهانی فر، عباس خمسه* صفحات 325-351

    سرریز فناوری های دفاعی در کسب وکارهای تجاری، نقش موثری در توسعه فناوری، تولید، اشتغال و رشد اقتصادی کشور دارد. هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگویی جهت ارزیابی و پیش بینی سرریز فناوری های دفاعی به کسب وکارهای تجاری با روش استنتاج فازی عصبی-تطبیقی (ANFIS) است. جامعه آماری پژوهش، شامل خبرگان حوزه های دفاعی و کسب وکارهای تجاری است. پژوهش از حیث روش، کاربردی و با توجه به استفاده از استنتاج فازی برای الگو سازی، از نوع الگو سازی ریاضی است. اختلاف بین مقادیر خروجی ANFIS و داده های ورودی به میزان قابل قبول 7-10×6252/6 (متوسط خطای محاسبه شده در مرحله آموزش الگوی)، بیانگر انطباق تقریبی داده های واقعی با داده های پیش بینی شده است و دلالت بر عدم پدیده فرا-انطباق در ANFIS طراحی شده، دارد. به بیان دیگر الگوی به دست آمده از قدرت بالایی برای پیش بینی برخوردار بوده و تاثیر مثبتی بر توانایی الگو سازی برای تعمیم را شاهد هستیم. بعد سیاست ها و قوانین با معیار وزنی 82/28 درصد بیشترین تاثیر را در الگوی پژوهش دارد و ضروری است که سیاست ها و قوانین لازم جهت استفاده بهینه از توانمندی های فناورانه بخش دفاعی در بخش تجاری موردتوجه قرار گیرد. همچنین عوامل ارتباطی، توانمندی فناورانه، عوامل محیطی، عوامل اجتماعی-فرهنگی، عوامل اقتصادی-مالی و ویژگی های فناوری به‎ترتیب بر الگو تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: سرریز فناوری، فناوری دفاعی، استنتاج فازی عصبی-تطبیقی، ANFIS
  • سپیده موسوی تطفی*، داود کیاکجوری، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 353-390

    هدف از انجام این تحقیق، مطالعه مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا در نیروی انتظامی استان گیلان است. بدین منظور، انجام یک تحقیق با رویکرد آمیخته در دستور کار قرار گرفت. ابتدا در بخش کیفی، با بهره گیری از روش تحلیل محتوا، ابعاد، مولفه ها و شاخص های مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا در 3 بعد، 16 مولفه و 65 شاخص استخراج شد. جامعه آماری در این بخش، مشتمل بر تمامی متون علمی (کتب و مقالات) در حوزه مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا بود. سپس در بخش کمی، الگوی ارائه شده با استفاده از شیوه مدل سازی معادلات ساختاری در سه مرحله شامل: برازش مدل اندازه گیری، برازش مدل ساختاری و برازش کلی مدل و با استفاده از نرم افزار PLS در نیروی انتظامی استان گیلان مورد ارزیابی قرار گرفت. جامعه آماری در این بخش مشتمل بر کلیه روسا، مدیران و معاونین نیروی انتظامی استان گیلان به تعداد 160 نفر بود که از این میان با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 113 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. سپس با توجه به نتایج حاصل شده، رتبه هر یک از ابعاد، مولفه ها و شاخص های موجود در مدل، در نیروی انتظامی استان گیلان تعیین و نتایج آن گزارش شد. مدیران نیروی انتظامی می توانند از نتایج این پژوهش برای ارتقاء مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا در مجموعه نیروی انتظامی گیلان بهره گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا، تکنیک دلفی فازی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • فاطمه زرگران خوزانی*، حامد دهقانان، وحید خاشعی ورنامخواستی، سید مجتبی محمودزاده صفحات 391-421

    به کارگیری ابزارهای عصبی شناختی در مدیریت و سازمان به  نتایج فوق العاده ای منجر شده است. توسعه منابع انسانی یکی از اهداف متعالی در تحقق اهداف سازمانی است. هدف پژوهش کنونی ارائه الگوی آموزش و توسعه عصبی شناختی منابع انسانی است. با استفاده از روش نظریه داده بنیاد چندگانه مرور نظام مند پیشینه پژوهش به صورت فراترکیب و مصاحبه با 21 خبره به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انجام شد. رهیافت های عصبی شناختی در توسعه منابع انسانی مشتمل بر 73 مفهوم و 18 مقوله در 6 دسته بندی ارائه شد.
    در این پژوهش علل و پیشران های به کارگیری عصبی شناختی در توسعه منابع انسانی به صورت خرد و کلان بررسی شد، مقوله محوری با مدیریت استعداد عصبی شناختی و توسعه فردی، مفهوم سازی شد و عوامل مداخله گر به صورت چالش های اخلاقی، انسانی، ابزاری، محیطی و سازمانی شناسایی شدند. مطابق با نظر خبرگان راهبردهایی در سه سطح فردی، سازمانی و ملی تنظیم شد و پیش بینی شد که الگوی آموزش و توسعه عصبی شناختی منابع انسانی به پیامدهایی در نظریه پردازی، خودآگاهی عصبی شناختی و توسعه عصبی شناختی سازمانی بیانجامد. درنهایت و با در نظر گرفتن تحولات سریع فناوری های سازمانی، روندهای آتی در سه دسته همگرایی فناوری ها، مطالعات بین رشته ای و تغییر پارادایم دسته بندی شدند. خبرگان تاکید کردند که استفاده تدریجی از ابزارهای عصبی شناختی توسط کارشناسان و مشاوران توسعه منابع انسانی، تخصیص بودجه در سطح سازمانی و ملی برای انجام و حمایت از تحقیقات بین رشته ای و ایجاد آگاهی و دانش برای انجام تحقیقات به صورت حرفه ای و تکرار آن قبل از تعمیم از مهم ترین اقدامات در برنامه های آموزش و توسعه عصبی شناختی منابع انسانی است.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، توسعه عصبی شناختی منابع انسانی، علوم عصبی شناختی، عصب شناسی سازمانی، نظریه داده بنیاد چندگانه
|
  • Mostafa Esmaili *, Alireza Azadi Pages 7-35

    Turning to the order of Imam Ali (AS) in sermon 27 of the precious book of Nahj al-Balaghah that "no one was humiliated except the one who fought the enemy in his house" and also according to the statements of the Supreme Leader Ayatollah Imam Khamenei (memory of God) "Know the enemy. "One of the dangers that threatens any nation is that it does not recognize its own enemy... Our defense must be such that the enemy is not encouraged to take action and make mistakes." Preceded by the movements of the enemies and the strengthening of the power of intelligence control in accordance with intelligent, stable and powerful security, in accordance with the new Islamic civilization, has appeared. Accordingly, the present study seeks to answer the question that hostility and insight into the future of the enemy in the space age, what are the requirements for the strategic defense power of the Islamic Republic of Iran? The temporary answer to this question is that in the age of space, the planning of defense and intelligence policies in the space layer, on the one hand, prevents strategic surprises by the enemies, and on the other hand causes intelligence domination over the actions and plans of the enemies. The strategic power of the Islamic system and ummah will increase.

    Keywords: : Insight, Influence, Imam Ali (AS), Imam Khamenei (memory of God), Defense in the space layer
  • Akbar Rahimi *, Ghasem Tagizadeh, Esmaeil Tallan Pages 35-65

    In order to enhance defense deterrence and gain a competitive advantage in the production of military products, the level of diversity of research projects, as well as their ability to meet new needs, must be significantly increased. Therefore, environmental knowledge of various defense fields in the world, as well as determining strategies and directing research projects towards emerging projects of surprising knowledge, is a necessity in planning and directing Iran's defense projects. Examining the current and past projects of defense-oriented project organizations and comparing them with defense research projects in developed countries, shows that focusing on environmental knowledge as well as directing research projects towards effective outputs, needs significant improvement. Be. Therefore, the purpose of this study is to investigate how the three components of strategic leadership, strategic thinking and strategic planning interact in project-based defense organizations to create a sustainable competitive advantage compared to developed countries.
    Research data were collected using a questionnaire. In order to test the statistical hypotheses of interaction between the three components, the structural equation modeling (SEM) technique was used. The results showed that the strategic leadership of defense research projects can directly and indirectly and by interacting with the components of strategic planning and thinking, to the extent of 0.855 to create a competitive advantage of defense project-oriented organizations.

    Keywords: strategic leadership, Strategic thinking, Strategic Planning, Defense Excellence, Defense Research Projects
  • Majid Rashidi *, Hossein Fathabadi, Hassan Chaharmahali, Mojtaba Ahmadi Nozari Pages 67-103

    The implementation of development plans and the allocation of resources is necessary for the lofty ideals of the Islamic Revolution. The ultimate goal of this research is to develop a science and technology roadmap in one of the universities affiliated with defense organizations. The thematic analysis method was used in three stages: (1) primary coding, (2) secondary coding, and (3) final review and confirmation of categories. Thematic analysis was performed based on the four main themes of vision and mission, target areas, research and development, and resources and infrastructure, taking into account three one-year time horizons, between one to three years and more than three years. The initial codes extracted from the upstream documents and interviews were identified based on the main themes. The secondary codes were extracted while removing, summarizing, and aggregating the primary codes, the secondary codes (categories) were extracted. The extracted secondary codes were first placed in the landscape layer based on the time horizon intended for them. Based on the placement for each perspective, each category was placed in other layers, and thus a scientific and technological roadmap was drawn.

    Keywords: Roadmap, Science, technology roadmap, Roadmap architecture, Thematic Analysis
  • Keyvan Shahgholian, Abolfazl Sadeghi *, Akbar Alemtabriz Pages 105-135

    Environmental pollution has become one of the most important human concerns. Today, the high volume of industrial waste created by military products, environmental pressures and lack of resources have promoted the manufacturing industries in this field to move towards the implementation of a closed loop supply chain. The main goal of this article is to design a mathematical model to empower the environmental capabilities of the closed loop supply chain. This research is an applied research in terms of purpose and a quantitative research in terms of data and information collection and analysis method. Therefore, a fuzzy mathematical programming model has been designed. The presented model is a 4-objective model, the first objective of which is to minimize emissions, the second objective is to minimize environmental waste, the third objective is to minimize cost, and the fourth objective is to minimize the risk of raw material supply. After designing the model, validation of the model has been done by solving it in small dimensions and then using four algorithms NSGAII, MOPSO, MOACO, MOSA to solve the model in medium and large dimensions and its results have been compared. Based on the results of sensitivity analysis of the model, the response of the model to different parameters has been investigated. The results show that the simultaneous consideration of environmental, economic and risk dimensions in the parameters leads to the improvement of the performance of the closed loop supply chain in terms of empowering the environmental capabilities and profitability.

    Keywords: Closed Loop Supply Chain, Military Industry, Meta-Heuristic Algorithm, Mathematical Modeling, environment
  • Amir Sadeghi *, Hamid Reza Zarghami, Sayyed Khalil Abtahi Abarghoei Pages 135-167

    Considering the importance of the supply chain in gaining a competitive advantage, it is said that the competition between organizations has been replaced by the competition between their supply chains. Therefore, the effective management of the supply chain is considered a fundamental factor in the success of organizations. The role of emerging approaches in improving deterrence against military threats shows the importance and necessity of using these approaches in defense industry supply chain management. This research has focused on monitoring and prioritizing the most important new approaches of defense supply chains. The research is fundamental in terms of its purpose, mixed (qualitative-quantitative) in terms of the nature of the data, and descriptive-survey in terms of the data collection method. In this research, first, the literature and background of the subject were reviewed and the most important emerging approaches in the supply chain were identified. After identifying the approaches using experts' opinions and the technology acceptance model, the technology acceptance criteria in defense organizations were localized and finally, prioritization was done using the Electra decision-making method. Among the most important results of the research, we can mention the determination of electronic, flexible, agile and intelligent supply chain as the most important approaches in defense organizations.

    Keywords: Defense supply chain, New technologies, approaches, Electronic supply chain, Smart supply chain
  • Aliakbar Kashanimehr *, Ebrahim Azizi Pages 167-216

    Examining the dimensions of the competence of the legislature in the matter of legislation is an important part of the constitutional rights of any country, and the Constitution of the Islamic Republic of Iran, according to the seventy-first to seventy-fourth principles, determines the main framework of these competences and assigns them to the Islamic Council. has done
    The experiences gained from more than four decades of legislation show that despite the dominance of different political currents in different periods in the Islamic Council, in none of these periods has the parliament been able to present a defensible and brilliant record in the field of legislation. Because the previous, during and subsequent processes of legislation have challenges and damages that have affected the functioning of the legislature, which is the software for the movement of various institutions of the country and among the guiding pillars of the Islamic Republic of Iran.
    The improvement, dynamism and agility of the legislative system requires a detailed and well-founded understanding of its harms and challenges and providing suggestions for a way out of the current situation. Therefore, this article seeks to pathologize the existing state of legislation and present its key defects by relying on the constitution and other upstream documents and related laws, to provide suggestions for drawing the ideal state of the legislative system.

    Keywords: : Challenge, legislative inflation, revision of laws, legislator
  • Mahdi Mazinani *, Ali Reza Piruzmand, Seyed Ali Moradkhani, Abdoalreza Abbasi, Soheil Garshasbi Pages 219-263

    The purpose of the article is to explain the necessity and design of a trend titled "Cultural Authority and Security" as one of the possible and necessary educational trends for the field of strategic cultural management. Today, with the development of academic fields that focus on culture with study, policy-making, management and planning approaches, the discussion of the necessity and manageability of this field has not gained much importance, and these approaches are a sufficient indication of such a necessity.
    For trend design, there are extensive theoretical and practical backgrounds at three levels: global, national, and intra-organizational (National Defense University and Higher Research Institute). This background is used for exploitation using the content analysis method in the axes that are ultimately and mystically of interest for the design of any university educational direction or field, i.e. educational goals and subjects and headings, analysis and in the expert group consisting of professors of the cultural department of the School of Strategic Cultural Management, professors Guide and consultant of group study and students of the 7th course of cultural strategic management, based on the model of "attractiveness of discussion" and "educational feasibility of topics", prioritized, educational structure in the form of a curriculum consisting of main and specialized courses, systematized and approved Validity was provided to the experts through an expert questionnaire, which confirmed the necessity and correctness of the content and structure of the content.

    Keywords: Cultural Strategic Management, cultural authority, security, cultural issues.
  • Mohammad Reza Hosseini * Pages 265-291

    On Friday, January 3rd, 2020, the American military forces stationed in Iraq killed the commander of the Quds Force and his accompanying team near the Baghdad airport with several drones. The assassination of Lieutenant General Soleimani in the territorial territory of Iraq by the forces of the third government has raised many questions from a legal perspective. The most important questions that can be asked is that this criminal act is in light of the principles and rules of general international law, international humanitarian law, human rights, as well as international documents such as the United Nations Charter, the 2008 SOFA Security Agreement, the 1973 New York Convention, and the Chicago Convention. What is the status of 1944? In this article, the researcher collects the required materials from the relevant sources by using analytical-descriptive method and library studies and with the tool of sampling, and then tries to answer the questions raised about the legal aspects of this incident with thematic analysis method. The findings of the research show that the actions of the Americans in the assassination of Lieutenant General Soleimani and his accompanying team are a clear violation of the principles of the United Nations Charter and violate the most obvious principles and rules of international law, including the principle of non-interference, the principle of respect for the sovereignty and territorial integrity of the state. It is the principle of the prohibition of resorting to force, the principle of the immunity of states and their organs, the principle of the prohibition of flying drones over the airspace of other states, and the provisions of the SOFA Security Agreement. In addition, the commanders and perpetrators of this crime cannot avoid the burden of their international responsibility by resorting to the concepts of "targeted killing" or preemptive legitimate defense.

    Keywords: International Humanitarian Law, Targeted Killing, 1944 Chicago Convention, 1973 New York Convention, 2008 SOFA Agreement
  • Mahboobeh Vahabi Abyaneh *, Ali Mobini Dehkovri, Mahmoud Motavaseli, Mojtaba Amiri Pages 291-322

    Although the strategy is an essential element to achieve organizational goals, this concept is not considered as a unified whole in nature. It can be said that the reason is referring to the definitions that appear to be very diverse and refer to the multi-faceted prism of knowing about the nature of this phenomenon which inevitably leads to misinterpretations and lack of consensus among experts in this field. But the existence of different natures of this concept is inevitable. It is worth noting, while active thinkers in the field of strategic management, sometimes neglect the achievements of interdisciplinary studies including philosophical sciences, they have become accustomed to reproducing static theories, this research is trying to explore the dynamic nature of strategy with an analytical-fundamental method and using the scientific way of thinking. Therefore, the first step begins with the analysis of definitions, and the second step attempts to understand the concepts behind their appearances by clarifying their origins. The achievement of these two steps is establishing a link between the analysis with the causes and the underlying layers of thought and the basic assumptions of the theories that form them and obtaining the three natures (science, experience, and craft) of the strategy. But this research goes beyond mere exploration, and by taking the third step in synthesizing existing natures based on Kant's philosophical foundations and the real foundations of human nature as creative, innovative, non-teleological, and imaginative, a new idea about the nature of strategy will provide.

    Keywords: strategy, Nature, Analysis, Genesis, Synthesis
  • Forough Farahanifar, Abbas Khamseh * Pages 325-351

    The spillover of defense technologies in commercial businesses has an effective role in the development of technology, production, employment and economic growth of the country. The main purpose of this study is to design a model to evaluate and forecasting of defence technologies spillover to civillian with ANFIS. The research statistical population includes experts in the field of defence and civillian. The research is applied research in terms of method and according to the use of fuzzy inference system for modeling, it is of mathematical modeling type. The difference between the output values of ANFIS and the input data to an acceptable level of 6.6252*10-7 (the average error calculated in the model training stage) indicates the approximate compliance of the real data with the predicted data and implies It is designed on the lack of over-fitting phenomenon in ANFIS. In other words, the obtained model has a high power of prediction and we see a positive effect on the modeling ability to generalize. policies and laws with a weight criterion of 28.82% have the highest impact on the research model and it is necessary to consider the necessary policies and laws to make optimal use of the technological capabilities of the defense sector in the civilian sector. Also, communication factors, technological capability, environmental factors, socio-cultural factors, economic-financial factors and technological characteristics affect the model, respectively.

    Keywords: Technology Spillover, defense technology, Neuro-Adaptive Fuzzy Inference, ANFIS
  • Seyedeh Sepideh Mousavi Tatafi *, Davod Kiakojori, Gholamreza Memar Zadeh Pages 353-390

    The purpose of this study is to study the evaluation of high performance human resource management in the police force of Guilan province. To this end, conducting a research with a quantitative approach was on the agenda. The statistical population of the study included all heads, managers and deputies of the police force of Guilan province in the number of 160 people, of which 113 people were selected as a statistical sample using Krejcie and Morgan table. In order to analyze the data, first the model taken from the literature and research background was validated and finalized using fuzzy Delphi technique using the opinions of 10 experts. The finalized model had 3 dimensions, 16 components and 65 indicators. Then, the proposed model was evaluated using structural equation modeling technique in three stages including: measurement model fit, structural model fit and general model fit and using PLS software in Guilan police. According to the results, the rank of each of the dimensions, components and indicators in the model was determined in the police force of Guilan province and the results were reported. Police managers can use the results of this study to improve high-performance human resource management in the Gilan police force.

    Keywords: High performance human resource management, Delphi technique, structural equation modeling
  • Fatemeh Zargaran Khouzani *, Hamed Dehghanan, Vahid Khashei, Seyed Mojtaba Mahmudzadeh Pages 391-421

    The purpose of the current research is to provide a model for Neurocognitive training and development of human resources. Using the multi-grounded theory (MGT) method, a systematic review of the background of the research was carried out in a meta-composite way and interviews with 21 experts were conducted using purposeful and snowball sampling methods and having specific criteria. A Neurocognitive approaches in human resource development, including 73 concepts and 18 subcategories in 6 main-categories, was presented. In this research, the causes and drivers of neurocognitive use in human resource development were examined in micro and macro. The central category was conceptualized as neurocognitive talent management and individual development, and the intervening factors were identified as ethical, human, instrumental, environmental and organizational challenges. According to the opinion of the experts, strategies were set at three individual, organizational and national levels, and it was predicted that the model of training and development of neuroscience of human resources would lead to consequences in theorizing, neurological self-awareness and organizational Neurocognitive development. Finally, taking into account the rapid evolution of organizational technologies, future trends were categorized into three categories: convergence of technologies, interdisciplinary studies, and paradigm shift. The experts emphasized that the gradual use of neurocognitive tools by human resource development experts and consultants, the allocation of funds at the organizational and national level to conduct and support interdisciplinary research, and to create awareness and knowledge to conduct research professionally and repeat it before generalizing are the most important duties in HR Neurocognitive L&D programs