فهرست مطالب

روان پژوهی و مطالعات علوم رفتاری - پیاپی 2 (تابستان 1402)

نشریه روان پژوهی و مطالعات علوم رفتاری
پیاپی 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امینه سادات طباطبایی، رضا درویشی، منصوره طالبیان صفحات 1-14

    در دوران شیوع همه گیری COVID-19 به دلایل مختلف افراد اضطرابی را تجربه کردند که بر ابعاد مختلف روانشناختی آنها تاثیر گذار بوده که در این پژوهش جایگاه اضطراب مرگ در روابط بین اضطراب کرونا، بهزیستی روانشناختی و خودکار امدی فردی مورد بررسی قرار گرفته است. طرح این پژوهش از نوع طرح های همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان و مردان شهر اصفهان در بازه سنی 18 تا 50 سال بودند که نمونه به صورت تصادفی از دو منطقه شهری انتخاب شد. افراد به پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و مادوکس، پرسشنامه اضطراب کرونا و پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS از آزمون معنی داری ضرایب همبستگی پیرسون و برای تحلیل رگرسیون چندگانه از برنامه الحاقی پردازش گر هایس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که هر یک از متغیرهای اضطراب کرونا و اضطراب مرگ پیش بین معنی دار خودکارآمدی بودند. اما سهم خالص تعامل اضطراب کرونا واضطراب مرگ در پیش بینی خودکارآمدی برابر با 3/0 درصد و معنی دار نیست(05/0<p). متغیرهای اضطراب کرونا و اضطراب مرگ پیش بین معنی دار بهزیستی روانشناختی بودند.نتایج این پژوهش نشان داد اضطراب مرگ نقش تعدیلی معنی داری در رابطه بین اضطراب کرونا و بهزیستی روانشناختی دارد. اما اضطراب مرگ نقش تعدیلی معنی داری در رابطه بین اضطراب کرونا و خودکارآمدی ندارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، اضطراب مرگ، اضطراب کرونا، خودکار امدی فردی
  • ذکیه فتاحی، شیرین ساسانی، سوده دشتیانه * صفحات 15-28

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین نگرش به مرگ و معنای زندگی در زنان از منظر دو دیدگاه فلاسفه اسلامی و روانشناسی انسان گرا و وجودی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی، پیمایشی، همبستگی بود. روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از جدول مورگان تعداد 250 پرسشنامه بین زنان اقشار مختلف شهر شیراز پخش شد. با استفاده از نرم افزار SPSS27 ، جهت تعیین همبستگی از آزمون همبستگی پیرسون و جهت تعیین میزان پیش بینی کنندگی از آزمون رگرسیون چند متغیره استفاده شد.. نتایج نشان داد که بین حضور معنا و پذیرش خنثی، فعالانه و گریز رابطه ی معنادار وجود دارد. همچنین بین جستجوی معنا و پذیرش خنثی و فعالانه رابطه ی معنادار وجود دارد. در مجموع بین حضور معنا و پذیرش معنا همچنین در کل معنای زندگی با نگرش به مرگ رابطه ی معنادار وجود دارد.در هر دو دیدگاه مکاتب فلاسفه اسلامی و روانشناسی انسان گرا و وجودی، معنای زندگی با نگرش به مرگ در ارتباط است و هر چقدر افراد هدف و معنایی برای زندگی دنیوی خود جستجو کنند، نگرششان به مرگ و زندگی پس از آن متفاوت و مثبت خواهد بود.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، روانشناسی انسان گرا - وجودی، نگرش به مرگ، زنان، فلسفه اسلامی
  • عاطفه عباسی، هاجر براتی احمدآبادی * صفحات 29-40

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد شفقت درمانی بر مسئولیت پذیری و سلامت معنوی دختران کار فرهنگسرای پگاه اصفهان انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. به این منظور 30 نفر از بین دختران کار منطقه ده اصفهان، به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله به ابزار پژوهش که شامل 42 سوال از پرسشنامه روانشناختی کالیفرنیا (CPI) گاف (1984)، که مربوط به بعد مسئولیت پذیری بود و پرسشنامه سلامت معنوی الیسون و پولوتزین (1983) پاسخ دادند. مشارکت کننده های گروه آزمایش، به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت دوره درمانی شفقت درمانی بر طبق مفاهیم و طرح درمانی گیلبرت (2014) قرار گرفتند،اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره) تحلیل شد. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد شفقت درمانی، منجر به افزایش مسئولیت پذیری و افزایش سلامت معنوی در دختران کار گردیده است(p<0/05) . درمان گروهی مبتنی بر شفقت از طریق افزایش مهربانی نسبت به خود و همچنین افزایش حس انسان دوستی، میزان مسئولیت پذیری را در دختران کار افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، مسئولیت پذیری، مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد شفقت درمانی، دختران کار
  • امیرحسین شیخ پور، یاسمن نوروزی*، الهام کاویانی صفحات 41-56

    جامعه پرستاری در معرض طیف وسیعی از خطرات مرتبط با موقعیت شغلی و مسئولیت های حرفه پرستاری است بنابراین این پژوهش با هدف بررسی رابطه کیفیت زندگی و تنظیم شناختی هیجان در روان رنجوری دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد کرمانشاه صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی از نوع معادلات ساختاری می باشد.جامعه آماری این پژوهش کلیه ی دانشجویان پرستاری ترم 7 و 8 دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در سال تحصیلی 1401-1400 و 1402-1401 بود و حجم نمونه 250 نفر بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند.برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی(1996)پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج(2006)پرسشنامه روان رنجوری کاستا و مک کری(2004)استفاده گردید. داده های بدست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای آماری اسمارت پی ال اس مورد تحلیل قرار گرفت.با توجه به یافته های این پژوهش بین کیفیت زندگی و تنظیم شناختی هیجان در روان رنجوری دانشجویان پرستاری رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پرستاران، تنظیم شناختی هیجان، روان رنجوری
  • شهریار شهرویی *، عبدالعظیم شهرویی، مهران شهرویی، فاطمه شهرویی صفحات 57-67

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش نظم جویی هیجانی در پیش بینی میزان حالات روانشناختی مثبت و سرسختی روانشناختی دانشجویان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اهواز در سال تحصیای 1402-1401 تشکیل دادند، روش نمونه گیری در این تحقیق براساس نمونه گیری با توجه به گستردگی جامعه نمونه گیری تصادفی در دسترس بود که با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه تعداد 100 نفر انتخاب گردید. همچنین برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های نظم جویی هیجان گروس و جان (2003)، پرسشنامه حالات روانشناختی مثبت رجایی و همکاران (1390) و مقیاس سرسختی روانشناختی اهواز به کار برده شد. داده های پژوهش با استفاده از بسته آماری برای علوم اجتماعی نسخه 22 در سطح توصیفی و استنباطی تحلیل شده است. نتایج پژوهش حاکی از وجود نقش نظم جویی هیجان در پیش بینی میزان حالات روانشناختی مثبت و سرسختی روانشناختی دانشجویان بودو با توجه به یافته های پژوهش متغیر مستقل نظم جویی هیجان با متغیرهای وابسته میزان حالات روانشناختی و سرسختی روانشناختی در دانشجویان رابطه مثبت و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، نظم جویی هیجان، حالات روانشناختی مثبت
  • شیما عابدی*، تکتم حنایی صفحات 68-86

    تفکر رکن اساسی در فرآیند ادراک در محیط شهری است با توجه به اینکه رفتار مسیریابی در فضای شهری تحت تاثیر اطلاعات دریافت شده از محیط است لذا درک صحیح از اطلاعات دریافتی از محیط سبب سهولت مسیریابی می گردد. افراد مختلف متناسب با شرایط فیزیولوژیکی از استراتژی های مختلفی برای مسیریابی در فضای شهری استفاده می کنند. هوش هیجانی ازجمله عامل تاثیرگذار در حیطه روانشناسی است و با عواملی مانند خودآگاهی، خود مدیریت، آگاهی اجتماعی، مدیریت روابط با مسیریابی می تواند ارتباط داشته باشد. با توجه به اینکه در فرآیند ادراک تفکر امر اساسی است در ادامه یکی از مولفه های هوش هیجانی نیز تسهیل تفکر هست لذا هدف از ارائه این پژوهش خوانش جنسیتی توانایی ادراکی -شناختی مسیریابی با تاکید بر هوش هیجانی و بررسی رفتار مسیریابی زنان و مردان با تاکید بر هوش هیجانی در محله سجاد بود. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است و در این راستا به منظور گردآوری داده ها از مشاهدات میدانی، پرسشنامه، بازدید سایت استفاده شده است. بر اساس حجم جامعه در محله سجاد با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 296 نفر محاسبه شده است و پرسشنامه به صورت نمونه گیری هدفمند در میان از مردان وزنان تکمیل گردیده است. تحلیل داده ها برای تاثیر هوش هیجانی بر مسیریابی با آزمون های آمار استنباطی در نرم افزار spss صورت گرفته است و آزمون لون و آزمون واریانس یک طرفهAnova ، آزمون t تحلیل گردیده است. نتایج حاکی از آن است که رفتار مسیریابی زنان و مردان متفاوت است و مابین هوش هیجانی و مسیریابی زنان و مردان ارتباط مستقیمی وجود دارد. زنان در امر مسیریابی خودآگاهی بالاتری نسبت به مردان دارند همچنین در حین انجام این رفتار در محیط توانایی عاطفی و حساسیت بین فردی بیشتری نسبت به مردان دارند. مردان در فرآیند مسیریابی و در حین تعیین مسیر مدیریت احساسات قوی تری نسبت به زنان در محیط شهری دارند و اعتمادبه نفس بیشتری در حین انجام این فرایند دارند.مردان در فضای شهری خوش بین تر از زنان می باشند. زنان در مسیریابی از دانش مسیر و نشانه استفاده می کنند.مردان از دانش مسیر استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودآگاهی، ادراک، مسیریابی، محله سجاد
|
  • Amineh Sadat Tabatabaei *, Reza Darvishi, Mansoureh talebian Pages 1-14

    During the outbreak of COVID-19, because of limits on different aspects of life and ambiguity about how the virus is transferred, individuals experienced a form of anxiety that affected their various psychological characteristics. In this study, The relationship between COVID-19 anxiety and psychological well-being and individual self-efficacy: the moderating role of anxiety with life. The present study had a correlational design. The statistical population for this study consisted of all males and women in Isfahan between the ages of 18 and 50, and the sample was drawn randomly from two metropolitan districts. Subjects completed an online and in-person which includes Ryff’s Psychological Well-Being Questionnaire, General Self-Efficacy Questionnaire, Death Anxiety Scale and Corona Disease Anxiety Scale.

    Results

    In order to analyze the data in SPSS version 23, the Pearson correlation coefficient significance test was employed, and for multiple regression analysis, PROCESS Procedure for SPSS, written by Andrew F.Hayes was utilized.COVID-19 anxiety and Death Anxiety was a significant predictor of self-efficacy. Nevertheless, the net impact of correlation between COVID-19 anxiety and Death Anxiety in predicting self-efficacy is equal to 0.3 percent and is not significant .COVID-19 anxiety and death Anxiety was a significant predictor of psychological well-being.This study demonstrated that death anxiety has a significant moderating role in the correlation between COVID-19 anxiety and psychological well-being. But death anxiety hasn’t a significant moderating role in the correlation between COVID-19 anxiety and self-efficacy.

    Keywords: Self-efficacy, death anxiety, psychological well-being, COVID-19 Anxiety
  • zakiyeh fattahi, shirin sasani, soode dashtiane * Pages 15-28

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between the attitude to death and the meaning of life in women from the perspective of Islamic philosophers and humanistic and existential psychology. The current research was a descriptive, survey, correlational and fundamental study. By using the available sampling method and Morgan's table, 250 questionnaires were distributed among women from different strata of the city.in order to determine correlation and predictability Pearson's correlation test and multivariate regression test was respectively. It was found that there is a significant relationship between the presence of meaning and neutral, active and avoidance acceptance. Also, there is a meaningful relationship between searching for meaning and neutral and active acceptance. In general, there is a significant relationship between the presence of meaning and the acceptance of meaning, as well as the meaning of life and the attitude towards death. From the perspective of both schools of Islamic philosophers and psychology, there is a connection between the meaning of life and the attitude towards death, and no matter how much people search for a purpose and meaning for their worldly life, their attitude towards death and the life after it will be different and positive.

    Keywords: Women, meaning of life, Islamic Philosophy, attitude to death, humanistic, existential psychology
  • Atefeh Abbasi, Hajar Barati * Pages 29-40

    This research was conducted with the aim of investigating the effect of group counseling based on compassion therapy approach on the responsibility and spiritual health of the girls of Farhangsara Pegah Isfahan . The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. For this purpose, 30 working girls in the 10th district of Isfahan were selected by available sampling and randomly replaced in two experimental and control groups (15 people in each group). Before and after the intervention, the participants responded to the research instrument that included 42 questions from the California Psychological Inventory (CPI) Goff (1984), which was related to the dimension of responsibility, and the spiritual health questionnaire of Ellison and Polotzin (1983). Participants in the experimental group underwent eight 90-minute sessions of compassion therapy according to Gilbert's concepts and treatment plan (2014), but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed at two descriptive levels (mean and standard deviation) and inferential (univariate analysis of covariance test). The results of univariate covariance analysis showed that group counseling based on compassion therapy approach has led to increased responsibility and spiritual health in working girls (p<0.05). Compassion-based group therapy increases self-responsibility in working girls by increasing self-kindness as well as increasing the sense of philanthropy. Working girls, because they are deprived of their rights such as education, health and proper nutrition, and being on the street for a long time, causes them to be exposed to different harms, including physical, mental, spiritual and social harms, and causes distance.

    Keywords: responsibility, spiritual health, Group counseling based on compassion therapy approach, working girls
  • amirhossein sheikhpoor, yasaman noroozi *, elham kaveani Pages 41-56

    The nursing community is exposed to a wide range of risks related to the job position and responsibilities of the nursing profession, so this research was conducted with the aim of investigating the relationship between quality of life and cognitive regulation of emotion in the neuroticism of nursing students of Kermanshah Azad University. The method of the present research is descriptive-analytical of structural equations type. The statistical population of this research was all nursing students of the 7th and 8th semesters of Islamic Azad University, Kermanshah branch in the academic years of 2021-2022 and 2022-2023, and the sample size was 250 people, which was They were selected randomly. To collect data, quality of life questionnaires of the World Health Organization (1996), Garnofsky and Kraij (2006), neuroticism questionnaire of Costa and McCree (2004) were used. The data obtained from the questionnaires were analyzed using the structural equation model and Smart PLS statistical software. According to the findings of this research, there is a relationship between quality of life and cognitive regulation of emotion in neuroticism of nursing students.

    Keywords: quality of life, cognitive emotion regulation, Neuroticism, nurse
  • Shahriar shahroyi *, Abdolazim Shahroiee, Mehran shahroiee, Fatemeh shahroiee Pages 57-67

    The purpose of this research was to investigate the role of emotional regulation in predicting the amount of positive psychological states and psychological toughness of students.The descriptive research method was a correlation type and the statistical population of the research was made up of all undergraduate students of Ahvaz Azad University in the academic year of 2022-2023 Also, to collect information, Gross and Jan's (2003) emotion regulation questionnaires, Rajaei et al.'s positive psychological states questionnaire (2010) and Ahvaz psychological toughness scale were used.The research data has been analyzed using statistical package for social sciences version 22 at the descriptive and inferential level. The results of the research indicated the role of emotion regulation in predicting the amount of positive psychological states and psychological toughness of students. And according to the findings of the research, the independent variable of emotion regulation has a positive and significant relationship with the dependent variables of psychological states and psychological toughness in students. . The sampling method in this research was based on random sampling according to the extent of the population. A sample size of 100 people was selected using Morgan's table.

    Keywords: emotion regulation, positive psychological states, psychological toughness
  • shima abedi *, toktam hanaee Pages 68-86

    Thinking is the basic pillar in the process of perception in the urban environment, considering that the wayfinding behavior in the urban space is influenced by the information received from the environment, so a correct understanding of the information received from the environment makes wayfinding easier. Different people use different strategies for wayfinding in the urban space according to their physiological conditions. Emotion is one of the influential factors in the field of psychology and can be related to factors such as self-awareness, self-management, social awareness, relationship management and wayfinding. Considering that thinking is essential in the perception process, then one of the components of emotional intelligence is also the facilitation of thinking, so the purpose of this research is to present a gender reading of the perceptual-cognitive ability of wayfinding with an emphasis on emotional intelligence. Therefore, the purpose of this research is to investigate the wayfinding behavior of women and men with an emphasis on emotional intelligence in Sajjad neighborhood. The research method in the present study is descriptive-analytical, and in this regard, field observations, questionnaires, and site visits were used to collect data. Based on the size of the community in Sajjad neighborhood, using Cochran's formula, the sample size was calculated to be 296 people, and the questionnaire was completed in the form of targeted sampling among overweight men. Data analysis for the effect of emotional intelligence on wayfinding has been done with inferential statistics tests in spss software, and Lone's test and Anova one-way variance test, t test have been analyzed. The results indicate that the wayfinding behavior of women and men is different and there is a direct relationship between emotional intelligence and routing of women and men. Women have higher self-awareness than men when it comes to wayfinding, and they also have more emotional ability and interpersonal sensitivity than men while performing this behavior in the environment. Men have stronger feelings than women in the process of wayfinding and determining the management path in the urban environment, and they have more self-confidence during this process. Men are more optimistic than women in the urban environment. Women use route and sign knowledge in wayfinding. Men use route knowledge.

    Keywords: emotional intelligence, self-awareness, Perception, wayfinding, Sajjad Neighborhood